'Stonehenge' ontdekt op Sicilië

Een groepje vrienden, die eigenlijk wat bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in kaart wilde brengen, heeft op Sicilië een opmerkelijke ontdekking gedaan. In plaats van Duitse helmen en Russische mutsen vonden zij een kalender. Een hele oude kalender uit de bronstijd.

In de prehistorie vond men het klaarblijkelijk handig om een kalender te beitelen uit een enorme rots. Niet dat zo'n megaliet lekker in je broekzak paste, maar het was beter dan niets. Zo ook in het land dat tegenwoordig Italië heeft. De door mensen uitgehouwen en bewerkte megaliet was gevonden op 8 kilometer van Gela, vlakbij een prehistorische begraafplaats.

Na de ontdekking hebben de amateurarcheologen er een echte, gerenommeerde archeoloog/archeo-astroloog erbij gehaald en deze kon na drie maanden bestuderen niets anders doen dan bevestigen dat de eerstgenoemden iets bijzonders gevonden hadden. De rots werd waarschijnlijk in het verre verleden gebruikt als zonnewijzer en kon gebruikt worden om te kijken in welk seizoen men zat.

Twee jaar geleden werd in dezelfde omgeving ook al een meer dan bijzondere vondst gedaan; op de zeebodem, vlak voor de kust, werd een monoliet van twaalf meter lang en twee meter breed gevonden. Iets dat een aardig klusje geweest moet zijn zo'n 10.000 jaar geleden. Dit onhandig stukje gereedschap is daarmee een jaar of 4000 ouder dan het door toeristen geplaagde Stonehenge in Engeland.

Op de aarde wemelt het van de bewijzen dat de vroege mens niet bepaald achterlijk was. Zo is in Ierland de Drombeg Stone Circle blootgelegd, zo'n beetje het 'broertje' van Stonehenge. Overbekend zijn de megalieten van Carnac in Frankrijk; twaalf rijen met enorme stenen die rechtop staan, hoewel ik mij heb laten vertellen dat dit ook versteende Vikingen kunnen zijn. De moeite van het bezoeken waard zijn ook de Gilgal Refaim in Israël of de Ales Stones in Zweden.

Het ultieme bewijs dat men in het Bronzen Tijdperk zeer bereisd was, is natuurlijk de Stonehenge-achtige constructie die op Mars ontdekt is. Zelfs daar draaide men vroeger niet de hand voor om. Tegenwoordig hebben we wat meer moeite om de rode planeet een bezoekje te brengen.