Omgeving Binnenhof afgesloten na aanhouding

Op het Plein in Den Haag, op korte afstand van het Binnenhof, is een man aangehouden door de Marechaussee. Kort daarvoor was een luide klap te horen - volgens omstanders is er een waarschuwingsschot gelost; het NOS Journaal meldde dat de arrestant gewond is geraakt door het schot. Inmiddels heeft de politie bevestigd dat de man gewond is geraakt door een politiekogel.

Het zou om een verwarde man gaan, maar het is nog niet duidelijk waarom hij is opgepakt. De omgeving is afgezet. Op het Plein is een verdacht pakketje gevonden, dat wordt onderzocht. Of dat om de stapel kleren gaat die in het filmpje te zien is, is niet duidelijk.

Op beelden die gemaakt zijn door een fractiemedewerker van de ChristenUnie is te zien dat de man zich omkleedt. Hij zou aan het schreeuwen zijn geweest.

Update 20:30 uur:
Bij de arrestatie van de man is een waarschuwingsschot gelost door de marechaussee. De 59-jarige man uit Den Haag had wel een verwonding aan zijn hand maar dat kwam niet door een kogel. Onduidelijk is of de verwonding is ontstaan tijdens de aanhouding of dat hij die daarvoor al had.

De Rijksrecherche stelt wel een onderzoek in. Het waarschuwingsschot werd gelost door een lid van de Koninklijke Marechaussee. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, dat militaire zaken voor zijn rekening neemt, maakte dat bekend.

Het Plein en de omgeving werden uit voorzorg enige tijd afgezet voor het publiek. De man trok de aandacht door op het Plein voor het Binnenhof met een tas te gooien. Daarop werd hij overmeesterd en aangehouden. Zijn spullen werden ter plekke onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Het Binnenhof en het Plein waren uit voorzorg ontruimd en afgezet door de marechaussee en politie. 

Volgens mensen ter plekke zaten er geen gevaarlijke stoffen in de tas. Restaurants en winkels aan het Plein zijn weer bereikbaar voor mensen. Een klein gebied rond de plek waar de tas ligt, is nog wel afgesloten voor het publiek.