Nikolaev slaat toe op lastige Dakardag

Eduard Nikolaev heeft in een lastige derde etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens toegeslagen. De Rus zegevierde met zijn Kamaz in de proef naar San Salvador de Jujuy en greep dankzij straffen van de concurrenten de leiding in het algemeen klassement.

Nikolaev kende met de Kamaz een vrijwel probleemloze dag en was in de etappe 48 seconden sneller dan klassementsleider Martin Kolomy met de Tatra. De Tsjech kreeg na afloop een tijdstraf van drie minuten opgelegd, waardoor Nikolaev de leiding kon grijpen.

Derde vandaag op een minuut van Nikolaev werd Ton van Genugten met de Iveco. De Nederlander miste onderweg echter wel een waypoint, waardoor hij twintig minuten straf uitgedeeld kreeg. Teamgenoot Federico Villagra werd op ruim vier minuten vierde, voor Siarhei Viazovich die het met de MAZ goed blijft doen.

Achter dit vijftal werden MAN-coureurs Hans Stacey en Peter Versluis zesde en zevende. Ook Pascal de Baar en Wuf van Ginkel eindigden nog in de top tien. Laatstgenoemde kreeg na afloop ook nog een tijdstraf van 20 minuten opgelegd.

Grote problemen waren er voor de winnaar van etappe twee Martin van den Brink. De Nederlander kreeg al in het begin van de etappe technische problemen met zijn Renault Sherpa en kwam op grote achterstand binnen. Gerard de Rooy, kopman van het Iveco-team had kuren aan het bandenaflaatsysteem, waardoor hij al snel twee lekke achterbanden had. Nadat deze vervangen waren liep ook nog een voorband leeg die onderweg telkens opgepompt moest worden. Dit kostte hem uiteindelijk ruim een half uur.

In het klassement heeft Nikolaev ruim twee minuten voorsprong op Kolomy. Villagra staat op vier minuten derde, voor Viazovich die een minuutje meer toegeeft. Beste Nederlander is Versluis op plek vijf en op bijna elf minuten. Teamgenoot Stacey staat hier op plek zeven vlak achter, terwijl Van den Heuvel en De Baar op de plekken acht en negen bivakkeren. Van Genugten viel door zijn straf terug naar plaats twaalf op ruim een half uur. Vlak hierachter staat De Rooy als dertiende.