FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 januari 2017

Dubbelslag De Rooy in Dakar

Gerard de Rooy heeft in de vijfde etappe van de Dakar rally een dubbelslag geslagen. De kopman van het Iveco-team won niet alleen de ingekorte etappe naar Oruro, maar greep ook de leiding in het vrachtwagenklassement.

De Rooy mocht na de zege van gisteren als eerste vertrekken en via goed navigatiewerk kon hij in het tweede deel van de etappe toeslaan en wederom de dagzege grijpen. Dat het lastig was bleek wel, want nummer twee Eduard Nikolaev gaf bijna twaalf minuten toe, terwijl nummer drie Airat Mardeev al op ruim veertien minuten zat. De andere Nederlandse teams verloren veel tijd. Zo kwamen er een aantal met ruim een half uur achterstand binnen, terwijl onder meer Ton van Genugten en Wuf van Ginkel vast hebben gestaan in de modder en vele uren toe moesten geven.

In het klassement heeft De Rooy de leiding gegrepen. De Nederlander stond eerder deze week nog een half uur achter vanwege problemen met het bandenaflaatsysteem, maar hij heeft nu twee minuten op Nikolaev. Nummer drie is Dmitry Sotnikov op ruim zes minuten. Pascal de Baar is nummer vijf op ruim een half uur, terwijl Hans Stacey (+43 minuten), Peter Versluis (+45 minuten) en Maurik van den Heuvel (+1.05 uur) de top tien afsluiten.

Skeletonster Bos dertiende in World Cup, eerste zege Lölling

Skeletonster Kimberley Bos heeft de World Cup in Altenberg met een nette dertiende plek afgesloten. De Nederlandse kende vooral een ijzersterke tweede run.

Na de eerste afdaling stond Bos nog op de achttiende plek, wat genoeg was om mee te mogen doen aan de tweede run. Daarin maakte ze met een uiteindelijk negende tijd flink indruk en ze steeg dan ook behoorlijk op de ranglijst. Dat hield uiteindelijk op bij de dertiende plek, één plek achter de twaalfde plaats die ze vorige maand in Lake Placid scoorde.

De zege in Altenberg ging naar de Duitse Jacqueline Lölling. Zoals altijd kende ze in beide runs geen beste start, maar op de baan was ze weer zeer indrukwekkend. Na zes podiumplekken uit tien World Cup-wedstrijden was het de eerste zege ooit voor Lölling. Haar landgenote Tina Hermann eindigde op 0,44 seconden op plek twee, voor de Oostenrijkse Janine Flock. 

Nuis herpakt zich en wint 1000 meter, Verbij leidt klassement

Kjeld Nuis heeft zich op het EK sprint herpakt na een teleurstellende 500 meter en heeft met een tijd van 1.08,77 de eerste 1000 meter op zijn naam geschreven. Door deze tijd klom Nuis op naar de vierde plek in het klassement. Kai Verbij gaat na dag één aan de leiding. 

Verbij werd tweede op de kilometer in 1.09,01 en het afstandsbrons was voor Håvard Lorentzen (1.09,23). De Duitser Nico Ihle werd met 1.09,45 vierde en staat na dag één tweede in het klassement. Lorentzen bezet momenteel de derde plek. 

Ronald Mulder won eerder op de avond de 500 meter, maar zijn 1.000 meter ging een stuk minder goed. Mulder klokte 1.10,46 en zakte naar de zesde plaats in het klassement over de eerste twee afstanden. Mulder moest zijn rit alleen rijden omdat Ruslan Murashov, zich na de 500 meter ziek had teruggetrokken. De Rus had griep gehad en was niet fit genoeg om het klassement af te maken. 

Zaterdag komen de heren nogmaals in actie op de 500 en 1000 meter. Het sprinttoernooi van de dames is zaterdag en zondag. 

itslag eerste 1000 meter EK sprint mannen

# Naam Land Tijd
1 Kjeld  Nuis Ned 1:08.77
2 Kai  Verbij Ned 1:09.01
3 Håvard Holmefjord  Lorentzen Noo 1:09.23
4 Nico  Ihle Dui 1:09.45
5 Alexey  Yesin Rus 1:09.48
6 Sebastian  Klosinski Pol 1:10.23
7 Piotr  Michalski Pol 1:10.34
8 Ronald  Mulder Ned 1:10.46
9 Mika  Poutala Fin 1:10.51
10 Espen Aarnes  Hvammen Noo 1:10.78

Klassement na twee van vier afstanden 

# Naam Land Tijd Verschil op 500 meter
1 Kai Verbij Ned 69.485  
2 Nico Ihle Dui 69.675 +0.19
3 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 69.775 +0.29
4 Kjeld Nuis Ned 69.875 +0.39
5 Alexey Yesin Rus 70.020 +0.54
6 Ronald Mulder Ned 70.100 +0.62
7 Mika Poutala Fin 70.355 +0.87
8 Piotr Michalski Pol 70.580 +1.10
9 Espen Aarnes Hvammen Noo 70.930 +1.45
10 Sebastian Klosinski Pol 71.045 +1.56

Van Praag: Kwijtraken CL plek schuld Eredivisie

Michael van Praag stelt dat de Nederlandse clubs naar zichzelf moeten kijken nu het de vaste Champions League-plek kwijtraakt in 2018. De vicevoorzitter van de UEFA reageert op de kritiek vanuit de Eredivisie op het besluit om de grens op te hogen voor Champions League deelname. Met de nieuwe opzet vervalt directe plaatsing voor landen die op de UEFA-ranking de elfde en twaalfde plek bezetten.

“Er is vooral kritiek omdat de topvierlanden elk vier plekken krijgen, waardoor de directe toegang vervalt voor de nummers elf en twaalf. Om te beginnen is het niet de schuld van de UEFA dat Nederland terugvalt naar plaats dertien, dat is in eerste instantie een slechte prestatie van onze kant”, vertelt Van Praag in gesprek met Voetbal International.

De preses wijst op de laksheid van Nederlandse clubs in Europees verband. “Wij hebben trainers gehad in Nederland die de Europa League niet serieus namen en hun B-team opstelden. Punten zijn verloren en nu zitten we met de gebakken peren. Dus laten we ook naar onszelf kijken en niet alleen naar de UEFA”, aldus de voetbalbestuurder tegenover het weekblad.

Brad Pitt mag kinderen vijf uur per week zien

Brad Pitt bezoekt zijn zes kinderen met Angelina Jolie elke week en mag dan onder toezicht vijf uur met ze doorbrengen. Dat blijkt uit rechtbankpapieren in handen van People.

Deze bezoekjes vinden plaats sinds oktober, een maand nadat Angelina de scheiding aanvroeg. Bij elk samenzijn is een therapeut aanwezig. In november wilde Brad zijn kinderen vaker zien, maar daar ging zijn ex niet mee akkoord. Daarop diende hij een verzoek in bij de rechter voor meer bezoekrechten.

Pitt en Jolie werden het onlangs eens om rechtbankdocumenten over hun kinderen voortaan geheim te houden. De papieren in handen van People dateren van daarvoor en zijn openbaar gemaakt door Jolie. "Dit document bevestigt dat Angelina er niet voor terugdeinst om details over haar kinderen, hun therapie en hun bezoekjes te openbaren. En dit bewijst waarom Brad zo dankbaar is dat de documenten vanaf nu geheim worden gehouden", aldus een ingewijde.

Brad Pitt mag kinderen vijf uur per week zien
Brad Pitt mag kinderen vijf uur per week zien (Foto: BuzzE)

Ook Fransen hengelen naar Tesla-fabriek

In navolging van de Nederlanders hengelen nu ook de Fransen naar de nieuwe Europese fabriek van de maker van elektrische wagens Tesla. De Franse minister van Economische Zaken Michel Sapin heeft Tesla-baas Elon Musk tijdens een werkbezoek proberen over te halen om voor uitbreiding in Frankrijk te kiezen.

Sapin stelde vrijdag onder meer stimuleringsmaatregelen voor Franse consumenten voor elektrisch rijden in het vooruitzicht.

Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto's en accu's bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie en zou overwegen voor Nederland te kiezen.

Eerder werd bekend dat Nederland zich sterk gaat maken om Tesla over te halen een grote fabriek voor elektrische auto's in Nederland te vestigen. In Tilburg heeft Tesla zelf ook al een fabriek en een servicewerkplaats.

Ook Fransen hengelen naar Tesla-fabriek
Ook Fransen hengelen naar Tesla-fabriek (Foto: ANP)

5 doden bij schietpartij op vliegveld Florida

Bij een schietpartij op het vliegveld van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida zijn 5 doden en zeker 8 gewonden gevallen. De schietpartij vond plaats bij de bagagebanden. Volgens de politie is de schutter gearresteerd en zou hij alleen gehandeld hebben.

Inmiddels is er gemeld dat er opnieuw is geschoten maar er zou toch geen sprake zijn van een tweede schutter. Honderden mensen zijn geëvacueerd. Ze werden door veiligheidspersoneel uit het pand gehaald en naar het taxiterrein voor vliegtuigen gebracht. Ze zijn vanaf daar met bussen naar een veilige plek gebracht.

Op CNN zei senator Bill Nelson dat de schutter Esteban Santiago zou heten. De 26-jarige man zou in het bezit zijn van een militaire ID-kaart, maar of die echt is is onbekend. Ook het motief is nog niet bekend. 

De luchthaven is tijdelijk gesloten. Het vliegverkeer van en naar de luchthaven is stilgelegd.

Wüst zegeviert ook op 3000 meter en slaat dubbelslag

Ireen Wüst heeft een goede stap gezet op jacht naar haar vijfde Europese allroundtitel. De 30-jarige Brabantse heeft na winst op de 500 meter ook de 3000 meter op haar naam geschreven. Ze versloeg op de 3000 meter in een rechtsteeks duel haar directe concurrente Martina Sábliková. 

Wüst nam het initiatief en gaf direct vol gas. Ze nam een voorsprong op Sábliková. De Tsjechische kwam in de laatste twee ronden nog sterk terug, maar ze kon Wüst niet meer bijhalen. Wüst won de rit in 4.03,93, waar Sáblikova uiteindelijk 4.04,73 noteerde.  

Antoinette de Jong eindigde in 4.05,44 als derde op de drie kilometer en mede door haar tweede plek op de 500 meter is de Friezin voorlopig tweede in het klassement. Ze moet zaterdag op de 1500 meter 1,66 seconde goedmaken op haar ploeggenote. Sablikova staat halverwege derde en staat, vertaald naar de schaatsmijl, op ruim drie seconden van Wüst. Yvonne Nauta werd uiteindelijk vijfde (4.07,32) en staat zesde in het klassement. 

Het EK allround wordt zaterdag afgesloten met de 1500 en de 5000 meter. Het hele toernooi bij de dames wordt uiteindelijk in twintig uur afgewerkt. Het allroundtoernooi bij de heren wordt op zaterdag en zondag afgewerkt.  

Uitslag 3000 meter EK allround

# Naam Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 4:03.93
2 Martina  Sáblíková Tsj 4:04.73
3 Antoinette  de Jong Ned 4:05.44
4 Anna  Yurakova Rus 4:06.50
5 Yvonne  Nauta Ned 4:07.32
6 Olga  Graf Rul 4:08.89
7 Claudia  Pechstein Dui 4:10.02
8 Natalia  Czerwonka Pol 4:12.66
9 Jelena  Peeters Bel 4:13.28
10 Ida  Njåtun Nor 4:13.70

Klassement na twee afstanden 

# Naam Land Punten Verschil op 1500 meter
1 Ireen Wüst Ned 79.915  
2 Antoinette de Jong Ned 80.466 +1.66
3 Martina Sáblíková Tsj 80.968 +3.16
4 Olga Graf Rus 81.791 +5.63
5 Natalia Czerwonka Pol 81.960 +6.14
6 Yvonne Nauta Ned 82.040 +6.38
7 Claudia Pechstein Dui 82.260 +7.04
8 Ida Njåtun Noo 82.263 +7.05
9 Anna Yurakova Rus 82.563 +7.95
10 Nikola Zdráhalova Tsj 82.903 +8.97

Burgemeester Van der Knaap vertrekt uit Ede

Burgemeester Cees van der Knaap uit Ede legt op 1 september van dit jaar zijn ambt neer. Van der Knaap is dan 66 en vindt dat het tijd is voor verjonging in het Edese stadsbestuur en voor een andere invulling van zijn leven. Dat heeft Van der Knaap vrijdag gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Van der Knaap (CDA) begon zijn carrière bij de landmacht. Later stapte hij over naar vakbeweging CNV. In 1998 werd hij Kamerlid. Dat leidde in 2002 tot zijn benoeming als staatssecretaris van Defensie in het kabinet Balkenende I. Van der Knaap hield dezelfde functie in het kabinet Balkenende II en keerde in 2007 in Balkenende IV nog eens terug. In 2008 werd hij burgemeester van Ede.

Van der Knaap heeft problemen gehad met de overlast van Marokkaanse jeugd in de wijk Veldhuizen. Hij kreeg veel kritiek omdat hij onzichtbaar was in die wijk. In 2015 betwijfelde Van der Knaap openlijk of Ede wel zeshonderd asielzoekers kon opvangen. Rond beoogde opvanglocaties, onder andere in Otterlo, braken grote rellen uit.

Burgemeester Van der Knaap vertrekt uit Ede
Burgemeester Van der Knaap vertrekt uit Ede (Foto: ANP)

Asielzoekers stichten brand uit frustratie

De brand in het Duitse vluchtelingenkamp in Hövelhof is vermoedelijk aangestoken uit frustratie. De officier van justitie heeft vrijdag drie jonge asielzoekers van 20 en 21 jaar oud in staat van beschuldiging gesteld. Ze zouden tot hun daad zijn gekomen uit onvrede over de huisvesting op het voormalig militaire complex in de buurt van Paderborn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Een deskundige bevestigde dat het vuur is begonnen in de ruimte waar de verdachten verbleven en zich vandaar snel heeft verspreid. De hele barak werd in de as gelegd en twee belendende onderkomens werden onbewoonbaar. Verscheidene mensen raakten gewond. Dertig van hen moesten worden behandeld in een ziekenhuis, de meesten wegens rookvergiftiging. Eén is er ernstig aan toe.

De politie hield donderdagavond nog twee andere mannen aan die mogelijk betrokken waren bij de brandstichting, maar zij gingen vrijuit.

Ook in het naburige Bad Lippspringe werd donderdag brand gesticht, in een kelder van een opvangcentrum. Het OM sluit in dit geval vreemdelingenhaat niet uit. Niemand liep letsel op.

Asielzoekers stichten brand uit frustratie
Asielzoekers stichten brand uit frustratie (Foto: ANP)

Georgina Verbaan is intolerant

Georgina Verbaan heeft het niet zo op met de toeristen in Amsterdam. De actrice is namelijk een keer bespuugd door een stelletje reizigers.

Verbaan ergert zich aan Airbnb. "Ik vind het steeds vervelender worden. Ik ben zelfs een keer op mijn hoofd gespuugd door toeristen die uit het raam van een woonhuis zaten te blowen", vertelt Georgina aan Mokum Magazine.

Als Georgina de baas was van Airbnb dan zou Airbnb het niet toestaan dat een woning langer dan vijftien nachten wordt verhuurd. Maar dat is niet het enige waar BN'er zich aan ergert, ze heeft een hele lijst: "Ik heb problemen met toeristen op een fiets. Dat is echt levensgevaarlijk!" Ze letten niet goed op en kijken te veel naar gevels, vindt ze. "Verhuur geen fietsen meer aan toeristen die niet in staat zijn om in een rechte lijn te lopen."

Tranen
Georgina's lijstje gaat verder: "Segways en bierfietsen vind ik trouwens ook heel treurig. Ik moet altijd een beetje huilen als ik dat zie." De actrice walgt ook van hondenpoep en spuug. "Er liggen inderdaad veel hondendrollen bij mij in de buurt, maar van de straat geschraapte poep is nog vervelender. Omdat je dat minder goed ziet, sta je daar sneller in dan in een hondendrol." Wat betreft de klodders spuug op straat, luidt Verbaans advies: "Hou het allemaal bij je, want het is echt smerig."

Georgina Verbaan bespuugd door toeristen
Georgina Verbaan bespuugd door toeristen (Foto: BuzzE)

Opnieuw etappezege Loeb in Dakar

Sébastien Loeb heeft na de vierde ook de vijfde etappe van de Dakar rally op zijn naam geschreven. Op weg naar Oruro kende de Fransman weinig problemen en had op de streep van de tot 219 kilometer ingekorte etappe een voorsprong van 44 seconden op Nani Roma.

Loeb leidde met zijn Peugeot de gehele etappe, maar zag in de slotfase Roma met zijn Toyota bijna zes minuten goedmaken. De Spanjaard strandde op minder dan een minuut. Enige die dit duo bij kon houden was Stephane Peterhansel die met de Peugeot anderhalve minuut toegaf.

Aanvankelijk zat Mikko Hirvonen met zijn Mini er ook goed bij, maar de Fin reed verkeerd op het parcours en leverde uiteindelijk meer dan 40 minuten in. Ook Erik van Loon kende de nodige problemen, maar de Nederlander kwam met een elfde plek en ruim een half uur achterstand wel ruim voor Hirvonen binnen. Ook Maik Willems en Tim Coronel zijn inmiddels over de meet. Tom Coronel had koppelingsproblemen en wordt door een vrachtwagen over de proef gesleept.

In het klassement heeft Peterhansel een voorsprong van een minuut op Loeb, terwijl Cyril Despres met bijna vijf minuten achterstand nu de nummer drie is. Roma is met ruim vijf minuten achterstand derde. Van Loon is de beste Nederlander op plaats twintig met ruim vier uur achterstand.

R. Mulder snelste op 500 meter EK sprint, slechte start Nuis

Ronald Mulder heeft vrijdag de openingsafstand van het allereerste EK sprint gewonnen. De 30-jarige Nederlander was de snelste op de 500 meter. Titelfavoriet Kjeld Nuis kende een matige start in Heerenveen. Mulder won in 34.87. Hij versleog Ruslan Murashov nipt. De Rus  werd tweede met 34.88. De Duitser Nico Ihle werd derde in 34.95.

Kai Verbij startte zijn toernooi met een tijd van 34.98, goed voor de vierde plaats. De Fin Mika Poutala eindigde in 35. 0 als vijfde. Kjeld Nuis kende geen goed begin van dit continentale kampioenschap. Hij opende slechts in 10,08 en kwam uit op een tijd van 35,49. Vorige week op de NK afstanden noteerde hij nog 34,93.

Nuis, die vorig jaar nog tweede werd bij het WK sprint achter de in Thialf afwezige Rus Pavel Kulizhnikov, zal later vanavond op de eerste 1000 meter 1.02 seconde goed moeten maken op zijn grootste concurrent Verbij. De medailles bij het EK sprint voor mannen worden zaterdag verdeeld, wanneer er nog een 500 en 1000 meter op het programma staan. Het sprinttoernooi voor de vrouwen is op zaterdag en zondag. 

Uitslag EK sprint eerste 500 meter heren

# Naam Land Tijd Verschil op 1000 meter
1 Ronald Mulder Ned 34.87  
2 Ruslan Murashov Rus 34.88 +0.02
3 Nico Ihle Dui 34.95 +0.16
4 Kai Verbij Ned 34.98 +0.22
5 Mika Poutala Fin 35.10 +0.46
6 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 35.16 +0.58
7 Alexey Yesin Rus 35.28 +0.82
8 Piotr Michalski Pol 35.41 +1.08
9 Kjeld Nuis Ned 35.49 +1.24
10 Espen Aarnes Hvammen Noo 35.54 +1.34

Beroemde orka Tilikum dood

De wereldberoemde orka Tilikum is vrijdag overleden. Dat heeft SeaWorld in Florida bekendgemaakt. De orka was 36 jaar oud. Tilikum kreeg wereldwijde bekendheid door de documentaire Black Fish over de misstanden bij het zeedierenpark.

In 2010 doodde het roofdier zijn verzorger tijdens een show. Toch liet SeaWorld Tilikum doorgaan met optreden. De orka werd in 1982 nabij IJsland op tweejarige leeftijd gevangen. Miljoenen mensen zagen de orka optreden. Het zoogdier was al enige tijd ziek.

De documentaire Black Fish bracht de negatieve gevolgen voor in gevangenschap levende orka's in beeld. Na het uitkomen van de film zag SeaWorld de bezoekersaantallen fors dalen.

Beroemde orka Tilikum dood
Beroemde orka Tilikum dood (Foto: ANP)

NS neemt maatregelen tegen winterweer

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail nemen tal van maatregelen om het aangekondigde winterweer de baas te kunnen. Zo rijden er in de nacht van vrijdag op zaterdag lege treinen over het spoor. Met deze zogeheten ijzelritten kan worden voorkomen dat ijzel zich vasthecht aan de bovenleidingen.

Verder staat de de winterwegsleepdienst paraat, zegt NS. Wanneer een trein onverhoopt strandt door winterse omstandigheden, dan komt er hulp van twee extra diesellocomotieven die vanuit strategische plaatsen kunnen uitrijden om gestrande treinen weg te slepen.

Ook worden treinen behandeld in anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. "Zo voorkomen wij dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen of de leidingen onder de trein beschadigen", aldus NS.

NS en ProRail hebben op basis van de huidige weersverwachtingen besloten om zaterdag de reguliere dienstregeling te starten en op voorhand geen aangepaste dienstregeling te rijden.

NS neemt maatregelen tegen winterweer
NS neemt maatregelen tegen winterweer (Foto: ANP)

Paaldanseressen bij uitvaart politicus

Vijftig jeeps en evenzoveel paaldanseressen op het dak die in processie door de straten van Chiayi County in Taiwan trokken. Zo zag de uitvaart eruit van de Taiwanese lokale bestuurder Tung Hsiang. Hij overleed 30 december en werd dinsdag begraven.

Volgens zijn zoon wilde Hsiang dat zijn uitvaart hilarisch zou worden. Aan de processie deden naast dansers ook drummers en vlaggendragers mee.

Op zich zijn processies met auto's niet ongewoon in Taiwan, maar in deze vorm was het volgens inwoners nog niet eerder vertoond. Het gebruik zou zijn oorsprong vinden in klaagvrouwen die in vroeger tijden werden ingehuurd om te huilen bij begrafenissen.

Paaldanseressen bij uitvaart politicus Taiwan
Paaldanseressen bij uitvaart politicus (Foto: BuzzO)

Sunderland en Koolen winnen ingekorte Dakaretappe

Sam Sunderland en Kees Koolen hebben de ingekorte vijfde Dakaretappe op hun naam geschreven. Sunderland deed dit op weg naar Oruro bij de motoren, terwijl Koolen voor het eerst bij de quads de sterkste was.

De etappe was door slechte weersomstandigheden ingekort tot 219 kilometer, maar dat betekende niet dat de verschillen klein zouden worden. De coureurs moesten goed navigeren, waarbij Sunderland dit veruit als beste deed. De Brit ging aanvankelijk niet aan de leiding, maar KTM-teamgenoot Matthias Walkner ging in de fout en verloor zeer veel tijd. Dat gold ook voor Joan Barreda Bort, Pablo Quintanilla en Stefan Svitko.

Hierdoor werd Paulo Goncalves op ruim zeven minuten van Sunderland tweede, vlak voor Adrien van Beveren. Juan Pedrero Garcia greep op bijna tien minuten plek vier. Maikel Verkade was op plek 48 op ruim een uur achterstand de beste Nederlander.

In het klassement greep Sunderland de leiding en hij heeft nu twaalf minuten voorsprong op Pablo Quintanilla. Van Beveren is met ruim zestien minuten achterstand derde, Gerard Farres Guil (+21) en Walkner die al tegen bijna een half uur achterstand aan kijkt.

Quads
Bij de quads was Koolen vandaag veruit de sterkste. De Nederlander leidde bij alle tussenpunten onderweg en had op de streep een voorsprong van zeven minuten op Gustavo Gallego. Op bijna dertien minuten van de Nederlander eindigde Simon Vitse als derde. Bastian Nijen Twilhaar gaf ruim anderhalf uur toe en werd vijftiende. Walter Nosiglia, dagwinnaar van gisteren, viel vandaag uit.

In het klassement leidt Vitse met ruim acht minuten voorsprong op Sergey Karyakin. Axel Dutrie is op ruim tien minuten derde. Koolen klom door zijn zege naar plek zes op 1.08 uur achterstand, bijna geheel bestaande uit verkregen straftijd. Nijen Twilhaar is negentiende met bijna acht uur achterstand.

Wüst start EK allround met zege op 500 meter

Ireen Wüst is de EK Allround schaatsen in Thialf goed begonnen. Ze won de openingsafstand, de 500 meter. Bovendien won ze met bijna een seconde verschil van Martina Sábliková. 

Wüst won de afstand in 39.26, waar titelverdedigster Sábliková 40.18 noteerde. Wüst heeft nu een voorsprong van omgerekend 5,5 seconden op de 3000 meter en zal dat proberen uit te bouwen op de tweede afstand. Sábliková werd uiteindelijk vijfde op de 500 meter. 

Het afstandszilver ging naar Antoinette de Jong met een tijd van 39,56. Het brons was voor de Poolse Natalia Czerwonka. Yvonne Nauta werd uiteindelijk dertiende. 

Het EK allround bij de dames gaat vanavond verder met de 3000 meter. Voor de mannen start het allroundtoernooi pas zaterdag. De heren die vrijdag wel in actie komen gaan strijden om de allereerste Europese sprinttitel. 

Uitslag EK Allround Dames - 500 meter

# Naam Land Tijd Verschil op 3000m
1 Ireen Wüst Ned 39.26  
2 Antoinette de Jong Ned 39.56 +1.80
3 Natalia Czerwonka Pol 39.85 +3.54
4 Ida Njåtun Noo 39.98 +4.32
5 Martina Sáblíková Tsj 40.18 +5.52
6 Nikola Zdráhalova Tsj 40.26 +6.00
7 Olga Graf Rus 40.31 +6.30
8 Sofie Karoline Haugen Noo 40.57 +7.86
9 Claudia Pechstein Dui 40.59 +7.98
10 Francesca Lollobrigida Ita 40.77 +9.06
13 Yvonne Nauta Ned 30.82 +9.36

Langlaufer Ustiugov blijft maar winnen: vijf uit vijf in Tour de Ski

Langlaufer Evgeniy Ustiugov is maar niet te verslaan. De Rus heeft in de Tour de Ski een welhaast bizarre vorm te pakken en won vrijdag na de eerste vier etappes ook de vijfde etappe.

In het Italiaanse Toblach stond tien kilometer in de vrije stijl op het programma. Ustiugov lijkt deze dagen alles te kunnen en dat bleek vrijdag ook weer: de Fransman Maurice Manificat leek een serieuze kans te maken om de Rus van de zege af te houden, maar toch dook Ustiugov telkens nipt onder de tussentijden van Manificat.

Aan de finish was het verschil pijnlijk klein, uit het oogpunt van de Fransman gezien. Eindelijk leek Ustiugov verslagen te worden, maar hij dook 0,4 seconden onder de tijd van Manificat. Die werd wel tweede, ruim voor de Noor Simen Hegstad Krüger. 

In het algemeen klassement heeft Ustiugov zijn voorsprong uiteraard nog eens vergroot. Hij heeft nu maar liefst 1:34 minuten voorsprong op Martin Johnsrud Sundby, vooraf de grote Noorse favoriet op de eindzege. Dario Cologna staat derde, maar de Zwitser heeft net als Alex Harvey al 2:08 minuten achterstand op de dominante Rus. 

Stoch wint Vierschansentournee na spannende ontknoping

Schansspringer Kamil Stoch heeft zich laten kronen tot winnaar van de Vierschansentournee. De dubbel olympisch kampioen zegevierde bij de slotwedstrijd in Bischofshofen en werd zo na Adam Malysz in 2000/01 de tweede Pool ooit die het hoogtepunt van de schansspringkalender won.

Stoch moest een kleine achterstand op de Noor Daniel André Tande goedmaken en in de eerste ronde deed hij dat al. Met de nodige rugwind, wat het allemaal een stuk moeilijker maakt, sprong de Pool voorbij Tande naar de virtuele leiding in het klassement. Toch was het verschil niet groot en dus werd het in de finaleronde bijzonder spannend.

In die finaleronde stond de druk er vol op bij Tande, die als eerste van het duo naar beneden moest. Het werd hem duidelijk te veel: de Noor bezweek onder de druk, liet zijn slechtste sprong in lange tijd zien en ging nog net niet onderuit. Vervolgens was het de beurt aan Stoch om het af te maken en dat deed hij in stijl. Met een mooie sprong en een prima landing verzekerde hij zich van de tourneezege.

De dagzege was nog niet binnen, want Jurij Tepes uit Slovenië moest nog naar beneden. Hij viel echter flink tegen en zakte weg in het klassement. De Oostenrijker Michael Hayböck, in Innsbruck door ziekte nog afwezig, sprong vrijdag in Bischofshofen naar de tweede plek, voor de Pool Piotr Zyla. Zyla kon daardoor nog eens extra juichen: in het eindklassement van de Tournee ging hij Tande voorbij en pakte hij achter landgenoot Stoch de tweede plek.

Voor Stoch is zijn carrière nu bijna 'compleet': in 2013/14 won hij het eindklassement in de World Cup en pakte hij twee keer olympisch goud, in 2013 werd hij wereldkampioen en met de tourneezege heeft hij alle grote prijzen binnen. Stoch moet alleen nog wereldkampioen skivliegen worden om daadwerkelijk elke prijs te winnen. 

Diggins wint in Tour de Ski, Weng neemt leiding over

Langlaufster Jessica Diggins heeft in het Italiaanse Toblach de vijfde etappe van de Tour de Ski gewonnen. De Amerikaanse was een klasse apart op haar lievelingsonderdeel: de vijf kilometer vrije stijl met individuele start.

Diggins kwam na 12:45 minuten over de finish en was daarmee ruim dertien seconden sneller dan de nummer twee: de Finse Krista Pärmäkoski. Sadie Bjornsen maakte het Amerikaanse succes met de derde plek compleet.

Heidi Weng eindigde op de vijfde plek en voor de Noorse was dat voldoende om de leiding in het algemeen klassement over te nemen. De Zweedse leidster Stina Nilsson werd slechts twintigste op veertig seconden van Diggins. Ze staat nog wel derde in het klassement, zestien seconden achter Weng. Daar tussenin staat Weng's landgenote Ingvild Flugstad Østberg.

FNV komt met hulpmiddel voor horecapersoneel

Horecamedewerkers hebben er een nieuw hulpmiddel bij om te kijken of ze wel genoeg loonsverhoging krijgen. Vakbond FNV heeft een speciale loontabel ontwikkeld die werknemers kunnen inzetten bij het maken van loonafspraken met hun baas.

Het gaat om een soort tussenoplossing. De bond streeft er eigenlijk naar om weer met werkgevers om de tafel te gaan over het opstellen van een cao voor sector als geheel of delen daarvan.

Volgens FNV heeft veel restaurant-, café- hotelpersoneel door het ontbreken van een cao al ruim drie jaar geen loonsverhoging ontvangen, ondanks dat de omzet bij veel horecabedrijven wel toenam. Dit kan betekenen dat medewerkers dik 4000 euro bruto zijn misgelopen, aldus de bond die zich daarbij baseert op de gemiddelde cao-loonsverhogingen in andere vergelijkbare branches.

FNV komt met hulpmiddel voor horecapersoneel
FNV komt met hulpmiddel voor horecapersoneel (Foto: ANP)

Nieuw licht aan de nachtelijke hemel

Aan de nachtelijke hemel is over een paar jaar een nieuw licht te zien. Dat voorspellen Amerikaanse wetenschappers. Ze hebben uitgerekend dat twee sterren in of rond 2022 samengaan en ontploffen. Het licht ervan wordt dan tienduizend keer helderder en zal een tijdlang een van de felste sterren in de lucht zijn.

Het gaat om de dubbelster KIC 9832227. Dat zijn twee sterren die om elkaar heen draaien. Een enkele omloop duurt slechts elf uur en dat wordt steeds korter. De buitenkanten van de beide sterren raken elkaar al aan, werd in 2013 ontdekt. In de komende jaren worden twee telescopen op aarde en een ruimtetelescoop op de dubbelster gericht om de naderende ondergang te volgen.

De dubbelster staat in het sterrenbeeld Zwaan. Die is in de zomer en herfst goed te zien vanuit Nederland.

Nieuw licht aan de nachtelijke hemel
Nieuw licht aan de nachtelijke hemel (Foto: ANP)

Ergernis over meenemen spullen MH17

Een Nederlandse journalist die claimt een tas met spullen van de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne te hebben meegenomen, heeft ergernis gewekt bij nabestaanden. Dat zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. De journalist zegt dat hij alle spullen heeft verzameld in een vuilniszak - mogelijk ook met menselijke resten erin - en deze heeft meegenomen naar Rusland.

"Je moet met respect hiermee omgaan", zegt Van Zijtveld. "Als er mogelijke menselijke resten worden gevonden, moeten deze aan de lokale burgemeesters worden overgedragen en niet in een vuilniszak mee op reis worden genomen." Volgens de voorzitter is er eerder een melding geweest dat er in het rampgebied mogelijk resten waren gevonden van inzittenden, maar dat bleek destijds om dierlijke resten te gaan.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, met een Buk-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Onveilig
"Dat daar nu nog steeds van alles gevonden wordt, is logisch", aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. "Het toestel kwam in een groot gebied terecht, waar het nu nog steeds onrustig en onveilig is. Dat maakt het bergen erg lastig." De kans dat er nog menselijke resten in het gebied liggen is daarom groot, volgens de woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie heeft contact gezocht met de journalist. "Als er inderdaad iets gevonden is, is het belangrijk voor de nabestaanden om dat goed te onderzoeken. Deze man had zich beter gelijk bij de politie of bij ons kunnen melden."

Ergernis over meenemen spullen MH17
Ergernis over meenemen spullen MH17 (Foto: ANP)

Plotbeschrijving Thor 3 beschrijft de rol van de Hulk

Het is al een tijdje vaag rondom de derde Thor-film. We weten dat Mark Ruffalo als Bruce Banner/Hulk een rol zal spelen en onlangs werd bekend dat Benedict Cumberbatch als Doctor Strange een beperkte rol zal hebben. Maar waar gaat Thor: Ragnarok eigenlijk over?

De titel suggereert dat het einde der tijden nadert voor Asgard, aangezien Ragnarok in de Noordse mythologie vaak wordt gezien als de ondergang van de goden. Maar tegelijkertijd zijn de geruchten dat Marvel een vleugje uit de comics-verhaallijn Planet Hulk in de film verwerkt nooit gaan liggen. Wat blijkt? Beide elementen kloppen en maken samen nieuwsgierig naar de derde Marvel-film die de studio dit jaar uitbrengt.

Volgens de officiële synopsis is "Thor gevangen genomen aan de andere kant van het universum zonder zijn machtige hamer, terwijl hij een race tegen de klok moet houden om terug te komen in Asgard. Daar moet hij Ragnarok stoppen, de vernietiging van zijn thuiswereld en het einde van de beschaving van Asgard, door een nieuwe vijand, de meedogenloze Hela. Maar eerst moet hij een dodelijke gladiatorenwedstrijd winnen, waarin hij het op moet nemen tegen zijn voormalige medestander en mede-Avenger, de Incredible Hulk."

De gladiator-outfit van Hulk werd vorig jaar tijdens Comic-Con International al getoond aan het publiek, dus dat element was al behoorlijk zeker. Wat Ruffalo's rol is buiten het 'Planet Hulk'-segment, is nog niet duidelijk.

Thor: Ragnarok verschijnt in november, nadat Marvel in april Guardians of the Galaxy Vol. 2 en in juli Spider-Man: Homecoming heeft uitgebracht. Volgend jaar zullen dan Black Panther en Avengers: Infinity War volgen.

Landelijk meldpunt loverboys opgericht

Mensen die direct of indirect worden geconfronteerd met de praktijken van loverboys kunnen vanaf maandag terecht bij een landelijk meldpunt. Het meldpunt is onderdeel van Watch Nederland waarin de organisaties Fier, het Centrum tegen Mensenhandel en Kinderhandel en Terre des Hommes hun krachten hebben gebundeld.

Het meldpunt is bedoeld om misbruik en uitbuiting van minderjarigen in Nederland tegen te gaan. Slachtoffers, ouders/verzorgers, omstanders, vrienden of vriendinnen, zorginstellingen en professionals kunnen bij het meldpunt terecht als zij het vermoeden hebben dat een minderjarige in handen is van een loverboy.

Watch Nederland 24/7 zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar. Wie contact opneemt krijgt een professionele hulpverlener te spreken voor advies en ondersteuning bij het terugvinden van jongeren die in handen zijn gevallen van loverboys.

Landelijk meldpunt loverboys opgericht
Landelijk meldpunt loverboys opgericht (Foto: ANP)

Noorwegen gaat FM-netwerk uitzetten

Noorwegen neemt afscheid van radio via FM-golven. Het Scandinavische land is het eerste ter wereld dat volledig overgaat op het digitale DAB-systeem. De overstap begint volgende week woensdag in de noordelijk gelegen stad Bodø. Aan het einde van het jaar is heel het land overgestapt op digitale radio.

Het DAB-netwerk zou voor een betere ontvangst moeten zorgen in het bergachtige Noorwegen. Ook heeft digitale radio een betere geluidskwaliteit. Tegenstanders vinden echter dat de overheid te snel gaat met het afsluiten van het FM-netwerk. Met name de twee miljoen autoradio's die nog niet geschikt zijn voor DAB zijn een probleem. Twee derde van de Noren is tegen de overstap naar DAB, bleek vorige maand dan ook uit een peiling van de krant Dagbladet.

Zwitserland heeft ook plannen om van FM af te stappen, maar wil dat pas in 2020 doen. Groot-Brittannië en Denemarken kijken ook naar de mogelijkheden daarvoor. In Nederland wordt DAB jaarlijks tijdens de week van de digitale radio gepromoot. Concrete plannen om FM uit te schakelen zijn er echter niet.

Noorwegen gaat FM-netwerk uitzetten
Noorwegen gaat FM-netwerk uitzetten (Foto: BuzzT)

Schiphol verwacht hinder van winters weer

Het verwachte winterse weer heeft ook gevolgen voor het vliegverkeer op Schiphol. De luchthaven waarschuwt voor mogelijke vertragingen en annuleringen door de sneeuw en ijzel op zaterdagochtend. Volgens een woordvoerder staat er zo'n honderd man paraat om de banen en vliegtuigen sneeuw- en ijsvrij te maken.

Reizigers krijgen het advies hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden. Het KNMI heeft code oranje voorspeld voor de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege grote kans op gladheid in het hele land.

Schiphol verwacht hinder van winters weer
Schiphol verwacht hinder van winters weer (Foto: ANP)

Southampton: "Van Dijk is niet te koop"

Geïnteresseerde partijen hoeven niet bij Southampton aan te kloppen om Virgil van Dijk over te nemen. De lijst met belangstellenden wordt langer en langer. Onder meer Manchester City en Chelsea zouden achter de Oranje-international aanzitten. Ook Ronald Koeman zou naar verluidt de centrale verdediger naar Everton willen halen. Bedragen tot wel 70 miljoen euro zijn genoemd, maar wie aanklopt heeft pech gehad.

Technisch directeur van Southampton, Les Reed, stelt dat een vertrek onbespreekbaar is. "Virgil van Dijk is niet te koop. We hebben op dit moment nog geen aanbiedingen voor hem gehad. Ook al zouden we deze ontvangen, dan nog zouden we een verkoop niet overwegen."

"Wij laten Virgil van Dijk niet midden in het seizoen gaan, terwijl we nog altijd overal voor spelen. We zijn door geen club voor hem benaderd en op dit moment is het heel simpel. Hij is niet te koop", besluit Reed tegenover Daily Mirror.

Netanyahu opnieuw verhoord over cadeaus

De Israëlische politie heeft premier Benjamin Netanyahu donderdag voor een tweede keer deze week ondervraagd in een corruptieonderzoek. Het verhoor vond plaats in Netanyahu's residentie in Jeruzalem en duurde vijf uur. Het ging over de verdenking van het accepteren van dure cadeaus en gunsten van zakenlieden.

Het onderzoek strekt zich uit naar Netanyahu's vermeende aannemen van cadeaus en ging ook nog over een andere dossier. Daar kunnen op dit moment geen verdere details van naar buiten worden gebracht, om het onderzoek niet te verstoren, zo liet de politie weten. De politie voegde er nog aan toe dat nog een verdachte was gehoord, maar maakte de identiteit van de persoon niet bekend.

Netanyahu heeft de aantijgingen herhaaldelijk afgedaan als volslagen onzin en heeft zijn politieke tegenstanders gezegd dat ze niet moeten rekenen op zijn val.

Netanyahu opnieuw verhoord over cadeau's
Netanyahu opnieuw verhoord over cadeaus (Foto: ANP)

Lamar Odom: afkicken was levensveranderend

Lamar Odom zegt dat zijn tijd in de afkickkliniek een levensveranderende ervaring voor hem was. Dat zegt de voormalige basketballer donderdag tegen TMZ nadat hij na een opname van 35 dagen weer naar huis mocht.

De ex van Khloé Kardashian werd vorige maand uit voorzorg opgenomen. Dat gebeurde volgens ingewijden op eigen initiatief. Odom wilde definitief een einde maken aan zijn drugsgebruik en aan zichzelf werken.

Hij overweegt een nieuw realityprogramma te ontwikkelen over het afkicken en zijn leven.

Odom ontsnapte vorig jaar ternauwernood aan de dood na een overdosis. Daarna kreeg hij ook nog eens de scheiding met Khloé te verwerken. Volgens de basketballer is inmiddels alles tussen hem en de Kardashians 'cool'.

Lamar Odom: afkicken was levensveranderend
Lamar Odom: afkicken was levensveranderend (Foto: BuzzE)

Goederenoverslag in haven Gent naar record

De haven van Gent heeft zijn beste jaar ooit achter de rug. Er werd in 2016 met 51 miljoen ton bijna een tiende meer aan goederen overgeslagen dan een jaar eerder, meldde het Gentse havenbedrijf vrijdag.

Onlangs bleek al dat de haven van Antwerpen eveneens een recordjaar in de boeken heft gezet. Antwerpen profiteerde vooral van het aantrekken van de containeroverslag, die deels werd afgesnoept van Rotterdam.

Gent heeft vergeleken met Antwerpen en Rotterdam een relatief kleine haven. Maar als overslagpunt is de Vlaamse stad wel erg interessant voor Nederland. De haven staat alleen via het kanaal Gent-Terneuzen in verbinding met de zee. Er zijn inmiddels ook plannen om de haven van Gent op organisatorisch vlak te fuseren met de Zeeuwse havens van Vlissingen, Terneuzen en Borsele. Daarvoor tekenden de partijen onlangs een intentieverklaring.

Goederenoverslag in haven Gent naar record
Goederenoverslag in haven Gent naar record (Foto: ANP)

Ronnie Flex eerste lijstaanvoerder in 2017

Ronnie Flex heeft de eerste nummer 1-hit van 2017 te pakken. De rapper stijgt met een flinke sprong naar de toppositie met zijn lied Energie, een samenwerking met Frenna. Daardoor is er toch nog een kleine reden tot feest voor Frenna, die sinds eind december vastzit in Paramaribo in Suriname.

Frenna is een van de leden van de Haagse groep Strictly Family Business (SFB). Drie van de vier leden zitten vast op verdenking van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje. Woensdag werd hun hechtenis met dertig dagen verlengd. Of ze die echt uit moeten zitten, is nog onduidelijk. Vrijdag werd duidelijk dat de aangifte tegen de drie is ingetrokken.

Ronnie Flex mag ondertussen zijn derde nummer 1-hit bijschrijven. De rapper stond twee keer eerder bovenaan met zijn maatje Lil' Kleine: Drank & drugs in 2015 en Niet omdat het moet in 2016. Frenna stond vorig jaar ook al eens bovenaan de hitlijsten. Dat gebeurde met My Love, een samenwerking met Jonna Fraser en Emms.

Singles Top 10 week 1
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (38) Ronnie Flex feat. Frenna - Energie
2. (3) Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye
3. (2) Broederliefde/Emms - Het is een feit
4. (5) James Arthur - Say You Won't Let Go
5. (6) The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
6. (9) Dj Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
7. (7) Bruno Mars - 24K Magic
8. (10) The Weeknd feat. Daft Punk - I Feel It Coming
9. (8) F1rstman feat. DJ Youss & Boef - Overal
10. (12) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer

Ronnie Flex eerste lijstaanvoerder in 2017
Ronnie Flex eerste lijstaanvoerder in 2017 (Foto: BuzzE)

Verhofstadt wil voorzitter EP worden

Guy Verhofstadt heeft zich vrijdag kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. De Belgische liberaal wil de sociaaldemocraat Martin Schulz opvolgen, die is teruggekeerd naar de politiek in Duitsland.

In een video waarin hij zijn kandidatuur bekendmaakt, legt Verhofstadt zijn besluit uit: "In deze onzekere en turbulente tijden, nu Europa bedreigd wordt door nationalisten en populisten, hebben wij visionairen, bruggenbouwers en compromismakers nodig. Ik wil een van hen zijn."

Zijn jaren als premier van België vormen volgens hem het bewijs dat hij compromissen kan sluiten en kan samenwerken met christendemocraten, sociaaldemocraten en groenen. "België heeft mij geleerd dat passie en pragmatisme hand in hand gaan. Het heeft mij geleerd dat 'compromis' geen vies woord is."

Verhofstadt heeft steun voor zijn kandidatuur nodig van andere fracties dan de liberale. Hij hoopt op steun van links om te voorkomen dat de christendemocraat Antonio Tajani uit Italië voorzitter van het EP wordt.

Verhofstadt wil voorzitter EP worden
Verhofstadt wil voorzitter EP worden (Foto: ANP)

Schultz bezoekt gedupeerden stuw Grave

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het gebied rondom Grave, waar de stuw vorige week stuk werd gevaren door een schipper. De minister sprak onder anderen met gedupeerde woonbootbewoners en vertegenwoordigers van de scheepvaart.

Schultz nam onder meer een kijkje bij de kapotte stuw. Ze verkende het gebied samen met mensen van Rijkswaterstaat, dat sinds het incident van vorige week probeert een oplossing te vinden. Door de verwoesting van de stuw is het waterpeil flink gedaald, waardoor er op een deel van de Maas geen commerciële scheepvaart mogelijk is. Woonboten in verschillende plaatsen raakten beschadigd. De minister bezocht enkele gedupeerden in Nijmegen.

"De minister wilde hierheen, zich verdiepen in de situatie en praten met gedupeerden en bewoners", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Schultz bezoekt gedupeerden stuw Grave
Schultz bezoekt gedupeerden stuw Grave (Foto: ANP)

Stones blijven Kensington voor

Blue & Lonesome van The Rolling Stones is nog steeds de bestverkochte plaat van het land. Het album staat deze week voor de vijfde week bovenaan en weet daarmee nog altijd met succes Kensington achter zich te houden. Het gat naar de nummer twee wordt met de week wel kleiner.

In het kielzog van de Stones en Kensington klimt Adele met 25 voor het eerst sinds begin juli terug de top 3 in.

In de Midprice Top 50, de lijst met de meest verkochte goedkopere albums, is George Michael nog altijd heer en meester. Het verzamelalbum Ladies & Gentleman - The Best Of voert de lijst voor de tweede week aan. De vorige maand overleden popster staat nog acht keer genoteerd, waarvan tweemaal met Wham!

Album Top 10 week 1
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) The Rolling Stones - Blue & Lonesome
2. (2) Kensington - Control
3. (5) Adele - 25
4. (8) The Weeknd - Starboy
5. (4) Leonard Cohen - You Want It Darker
6. (15) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
7. (12) Frenna - Geen oog dichtgedaan
8. (7) Hef - Ruman
9. (6) Bruno Mars - 24K Magic
10. (14) Ali B - Een klein beetje geluk

Stones blijven Kensington voor
Stones blijven Kensington voor (Foto: BuzzE)

Bieb Florida flest directie met neplezers

Twee medewerkers van een bibliotheek in Florida hebben zich op een wel heel creatieve wijze ingezet voor het behoud van de collectie boeken. Het duo verhoogde kunstmatig het aantal uitgeleende boeken door met neplezers te werken. Zo leende de volstrekt fictieve Chuck Finley in de laatste negen maanden van vorig jaar 2361 boeken. In werkelijkheid verlieten de boeken nimmer de bibliotheek van Sorrento.

De bibliothecarissen wilden met de neplezers voorkomen dat boeken die zelden of nooit werden uitgeleend uit de collectie zouden verdwijnen. Volgens de medewerkers is deze werkwijze volstrekt gebruikelijk bij bibliotheken.

Bieb Florida flest directie met neplezers
Bieb Florida flest directie met neplezers (Foto: BuzzO)

Apple kort Tim Cook om mindere resultaten

De vergoeding van Apple-directeur Tim Cook en enkele andere directieleden is dit jaar lager uitgevallen. De reden is dat Apple zijn winstdoelen voor 2016 niet heeft gehaald. Volgens de cijfers was de verkoop van Apple vorig jaar goed voor 215,6 miljard dollar. Dat is 3,7 procent minder dan de doelstelling.

Omdat de resultaten tegenvielen krijgt de Apple-directie 89,5 procent van hun jaarlijkse vergoeding, toch nog goed voor zo'n 8,75 miljoen dollar. In 2015 kregen de topmensen van het bedrijf uit Cupertino nog 100 procent van hun vergoeding.

De resultaten zijn minder dan vorig jaar, omdat de verkoop van iPhones lager is dan verwacht.

Apple kort Tim Cook om mindere resultaten
Apple kort Tim Cook om mindere resultaten (Foto: BuzzT)

KNMI geeft code oranje wegens gladheid

Het KNMI heeft voor de nacht van vrijdag op zaterdag code oranje afgegeven voor het hele land. Er is grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel die vanuit het westen over het land trekt. Het begint met sneeuw die later overgaat in onderkoelde regen of motregen wat tot ijzel kan leiden.

"Zaterdag overdag valt er nog geruime tijd winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw. De temperatuur loopt van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de ochtend geleidelijk verdwijnt. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid echter tot in de avond aanhouden", aldus het KNMI.

KNMI geeft code oranje wegens gladheid
KNMI geeft code oranje wegens gladheid (Foto: ANP)

Video-Essay: Editing Suicide Squad

Suicide Squad is mogelijk een van de grootste teleurstellingen van 2016. De enorm hooggespannen verwachtingen die de kijker had vanwege de geniale trailers werd teniet gedaan door een film die door velen als hooguit middelmatig werd gezien.

Waar ging het fout? Nou, op veel plekken, maar de montage is mogelijk een van de grootste boosdoeners. Heb je een half uurtje over? Dan is deze video-essay van FoldingIdeas zeker de moeite waard. Niet alleen om te zien waar het fout ging met Suicide Squad, maar zeker ook om een beter begrip te krijgen van 'de regels' van film-editing.

Biatlete Sloof stunt in World Cup

Biatlete Chardine Sloof heeft tijdens de World Cup in Oberhof de prestatie van haar leven neergezet. De sinds enige seizoenen voor Zweden uitkomende geboren Nederlandse eindigde op de sprint als tiende, veruit de beste prestatie in haar carrière. 

Sloof kende sinds haar overstap naar Zweden de nodige problemen, maar sinds grofweg een maand heeft ze het tempo goed te pakken. In december maakte ze indruk in de IBU Cup - het niveau onder de World Cup - en vrijdag bekroonde ze het vertrouwen bij de World Cup in Oberhof. De 24-jarige Sloof had een 43e plek tijdens de sprint in Antholz in 2013/14 als beste resultaat ooit, maar daar maakte ze korte metten mee. Met twee keer foutloos schieten en een voor haar doen prima langlauftijd stond de tiende plek op het scorebord.

De zege ging naar de Tsjechische Gabriela Koukalova, die eveneens foutloos schoot. Met startnummer 1 zette ze gelijk de snelste tijd neer en daar kwam niemand meer bij in de buurt. De Finse Kaisa Mäkäräinen miste twee keer en moest dus twee strafronden lopen, maar kwam op twintig seconden wel op plek twee terecht. De Française Marie Dorin Habert werd met één misser derde op 24 seconden. World Cup-leidster Laura Dahlmeier besloot de wedstrijd over te slaan, maar zal zondag op de massastart weer van de partij zijn. 

Economisch vertrouwen in eurozone neemt toe

Het vertrouwen onder consumenten en producenten in de eurozone is vorige maand verbeterd. Dat maakte de Europese Commissie vrijdag bekend.

De index waarmee de commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, steeg in december van 106,6 naar 107,8. Daarmee ligt de graadmeter ruimschoots boven het langjarig gemiddelde, dat door een stand van 100 wordt weerspiegeld. Het vertrouwen groeide zowel in de industrie als onder dienstverleners. Daarnaast steeg het consumentenvertrouwen in de muntunie.

Nederland toonde na Frankrijk de sterkste verbetering onder de grotere economieën in het eurogebied. In Italië stabiliseerde het vertrouwen, terwijl de stemming in Spanje versomberde.

Economisch vertrouwen in eurozone neemt toe
Economisch vertrouwen in eurozone neemt toe (Foto: ANP)

Moszkowicz verliest zaak tegen VPRO-serie

Advocaat Yehudi Moszkowicz en zijn vader Robert hebben het kort geding verloren tegen de VPRO over de dramaserie De Maatschap. Robert Moszkowicz beschuldigde de omroep van plagiaat en wilde de productie, die eind deze maand op de buis komt, verbieden.

Volgens Robert Moszkowicz hebben de makers zonder toestemming geput uit zijn autobiografie 'De Straatvechter, mijn verhaal', dat in 2014 is verschenen. De schrijvers van de serie ontkennen dit. Volgens de rechtbank in Amsterdam is er geen sprake van inbreuk op het auteursrecht, zo bleek vrijdag uit de uitspraak.

De vierdelige serie, met onder anderen Pierre Bokma en Daan Schuurmans, gaat over een advocatenfamilie en is geïnspireerd op de familie Moszkowicz. In de serie heten ze echter Meyer.

Moszkowicz verliest zaak tegen VPRO-serie
Moszkowicz verliest zaak tegen VPRO-serie (Foto: BuzzE)

Japan woedend over beeld voor seksslavinnen

Een bronzen beeldje van een jonge vrouw op blote voeten heeft een diplomatieke rel ontketend tussen Japan en Zuid-Korea. Japan roept zijn ambassadeur in Seoul tijdelijk terug naar huis uit verontwaardiging over het beeld, dat door activisten voor het Japanse consulaat in de stad Busan is neergezet. Het herdenkt de vele duizenden vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot seksslavin werden gemaakt door het Japanse leger.

De Japanse regering noemt het beeldje 'extreem betreurenswaardig' en vindt het een schending van een eerdere afspraak. De landen sloten in 2015 een 'definitieve en onomkeerbare overeenkomst' over de troostmeisjes, zoals de tot prostitutie gedwongen vrouwen vaak eufemistisch worden genoemd. Japan bood excuses aan en beloofde omgerekend 8 miljoen euro te betalen aan een fonds dat slachtoffers van weleer helpt. Veruit de meesten leven niet meer.

Het beeld in Busan is overigens niet het eerste of enige monument voor de Koreaanse slachtoffers. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul staat sinds 2011 een groter soortgelijk beeld, pal voor de Japanse ambassade.

Japan woedend over beeld voor seksslavinnen
Japan woedend over beeld voor seksslavinnen (Foto: ANP)

Londen overschrijdt smognorm 2017 in 5 dagen

Londen heeft de luchtvervuilingsnormen voor 2017 in de eerste vijf dagen van dit jaar op sommige plaatsen al overschreden.

Volgens de wet mag de hoeveelheid giftige stikstofdioxide maximaal achttien keer per jaar meer dan 200 microgram per kubieke meter zijn. Die norm werd donderdagavond al overschreden in het centrum van Londen, net ten zuiden van de Theems. Naar verwachting zullen andere drukke straten in de Britse hoofdstad snel volgen. Het drukke verkeer op straten als Oxford Street, Kings Road en de Strand zorgden vorig jaar ook al voor honderden overschrijdingen van de norm.

Vervuiling door stikstofdioxide zorgt in Londen jaarlijks voor de voortijdige dood van circa 9500 mensen. Parlementariërs noemden de vervuiling vorig jaar al 'een ramp voor de volksgezondheid'.

Sadiq Khan
De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft maatregelen beloofd en een verdubbeling van de middelen naar meer dan een miljard euro. Twee landelijke plannen zijn echter eerder op wettelijke gronden terug naar de tekentafel verwezen.

De vervuiling wordt vooral veroorzaakt door dieselwagens. Bij bushaltes, metrostations en langs wegen wordt een waarschuwingssysteem tegen luchtvervuiling aangelegd.

De directeur van het Britse Longfonds noemde de vroege overschrijding van de norm schokkend. "De combinatie van de grote hoeveelheid luchtvervuiling en de lage temperaturen vormen een ernstig risico voor mensen met een longaandoening en kan de gezondheid van ons allemaal aantasten", zei ze tegen The Guardian.

Londen overschrijdt smognorm 2017 in 5 dagen
Londen overschrijdt smognorm 2017 in 5 dagen (Foto: ANP)

Manor Racing onder curatele

Het moederbedrijf van Manor Racing, Just Racing Services Ltd. is onder curatele geplaatst door een Britse rechter. Op dit moment neemt het Engelse bedrijf FRP Advisory LLP de financiën van JRSL waar. Hiermee is deelname van Manor aan het Formule 1 seizoen 2017 aan een zijden draadje komen te hangen.

De toezichthouder namens FRP Advisory, Geoff Rowley heeft over de situatie bij Manor het volgende verklaard: "Gedurende de afgelopen maanden heeft de top van het managementteam onvermoeibaar gewerkt om nieuwe investeerders binnen te halen en zodoende de toekomst van het team op lange termijn veilig te stellen. Helaas is dat niet gelukt in de periode die daarvoor beschikbaar was. Om die reden was er geen andere optie dan om JRSL onder curatele te plaatsen." Over de toekomst van Manor is Rowley niet echt positief: "We bekijken nu de mogelijkheden. Het seizoen 2017 begint op 26 maart in Melbourne en de deelname van het team aan deze race zal afhangen van het administratieve proces en onderhandelingen met geïnteresseerde partijen, maar deze mogelijkheden zijn beperkt."

Volgens Rowley hebben de ruim 200 medewerkers van Manor hun salarissen tot en met december gewoon uitbetaald gekregen. De toekomst van de medewerkers is afhankelijk van wat er de komende maanden met het moederbedrijf van Manor gaat gebeuren.

Opnieuw massa-aanranding met Nieuwjaar

In het Oostenrijkse Innsbruck werden op Oudjaarsavond vrouwen stelselmatig aangerand. Dat meldt NOS op basis van Oostenrijkse media.

Een groep van vijf of zes mannen 'met buitenlands uiterlijk' zouden doelmatig vrouwen hebben lastiggevallen op een plein waar een concert en vuurwerkshow plaatsvonden.

Achttien vrouwen hebben daar inmiddels aangifte van gedaan. De mannen zouden de vrouwen net als in Keulen hebben omringd en bij de borsten en geslachtsdelen hebben gegrepen, meldt TPO. Vorig jaar werden honderden vrouwen verkracht of aangerand bij een soortgelijk incident in Keulen.

Er zijn filmbeelden van het voorval, maar volgens de Oostenrijkse politie zijn die niet van goede kwaliteit. Een klopjacht naar de daders is inmiddels begonnen.

Marokko sluit scholen Gülen-aanhangers

De Marokkaanse regering sluit alle 'Gülenscholen' in het land. Dat zijn er volgens Rabat in totaal zeven. Ouders van zo'n 2500 leerlingen zullen naar een andere school op zoek moeten gaan.

Volgens het Marokkaanse ministerie van onderwijs houden de instituten die worden gerund door aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen er een ideologie op na die "niet te verenigen is met het Marokkaanse onderwijs- en geloofssysteem". Ze zouden zich bovendien niets hebben aangetrokken van vermaningen om zich aan het wettelijke onderwijsprogramma te houden.

De Turkse regering houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer. Zelf ontkent hij alle betrokkenheid.

Marokko sluit scholen Gülen-aanhangers
Marokko sluit scholen Gülen-aanhangers (Foto: ANP)

Rusland haalt vliegdekschip weg bij Syrië

Rusland is begonnen met het terugschroeven van zijn militaire aanwezigheid in Syrië. Als eerste worden het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov en de daarbij behorende schepen teruggetrokken. Dat heeft het hoofd van de Russische generale staf, Valeri Gerasimov, vrijdag gezegd tegen het persbureau Tass.

De Koeznetsov lag in de Middellandse Zee voor de kust van Syrië. President Vladimir Poetin zei in december dat Rusland vermindering van zijn militaire aanwezigheid in Syrië had toegezegd in het kader van de bestandsovereenkomst tussen Syrische oppositiegroepen en de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Met onder meer luchtsteun van Russische gevechtsvliegtuigen behaalden de troepen van Assad een belangrijke overwinning op de rebellen in de noordelijke stad Aleppo.

Rusland haalt vliegdekschip weg bij Syrië
Rusland haalt vliegdekschip weg bij Syrië (Foto: ANP)

Politie Brussel-West massaal 'ziek'

Agenten die donderdagavond voor hun werk in het westen van Brussel werden verwacht, hebben zich plotseling allemaal ziek gemeld. De korpsleiding kreeg via internet aan het begin van de dienst ziekmeldingen van alle 25 agenten van het interventieteam dat op pad moest, onder meer in het door problemen geplaagde district Sint-Jans-Molenbeek. Daar woonden terroristen die aanslagen in Parijs pleegden. Volgens korpschef Johan De Becker staat de politie in zijn zone "onder enorme druk door de strijd tegen radicalisme".

Agent en vakbondsman Kris Verstraeten zei tegen de krant De Standaard dat het ging om "een spontane protestactie van mensen die helemaal kapot gewerkt zijn". Volgens Verstraeten kampt de politie in dit 180.000 inwoners tellende deel van de Belgische hoofdstad met een enorm personeelsgebrek en functioneert de dienst enkel nog door overuren van de beschikbare politiemensen.

Politie Brussel-West massaal 'ziek'
Politie Brussel-West massaal 'ziek' (Foto: ANP)

Norovirus in Heerlens ziekenhuis

De longafdeling van een ziekenhuis in Heerlen is gesloten omdat het norovirus er heeft toegeslagen. Er worden geen nieuwe patiënten opgenomen en er mag geen bezoek komen totdat de afdeling weer virusvrij is, aldus een woordvoerder van het Zuyderland Medisch Centrum in reactie op een bericht van de zender L1mburg.

Er zijn vijftien tot twintig patiënten getroffen door het virus, dat buikklachten veroorzaakt. Patiënten die naar huis kunnen, mogen wel weg.

Ook acht werknemers zijn de klos en werken nu daarom niet.

Norovirus in Heerlens ziekenhuis
Norovirus in Heerlens ziekenhuis (Foto: ANP)

3,5 jaar cel en tbs voor basketbaltrainer

Een 49-jarige basketbalcoach uit Mijdrecht is door de rechtbank in Utrecht tot 3,5 jaar cel veroordeeld plus tbs met dwangverpleging, omdat hij tussen 2000 en 2002 drie van zijn pupillen seksueel heeft misbruikt en in 2013 een minderjarige heeft aangerand. Ook heeft hij tussen 2014 en 2016 twaalf minderjarige jongens aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam door zich voor te doen als jong meisje.

Volgens geraadpleegde psychologen heeft de man een persoonlijkheids- en een seksuele stoornis. Ook is er sprake van een hoger recidiverisico.

De rechtbank oordeelt dat de maatschappij op langere termijn tegen de man beveiligd moet worden en dat hij een gedwongen behandeling moet ondergaan. Daarom acht de rechtbank tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel tegen de man geëist.

3,5 jaar cel en tbs voor basketbaltrainer
3,5 jaar cel en tbs voor basketbaltrainer (Foto: ANP)

Stevige crash kost Sainz Dakar

Voor Carlos Sainz zit de Dakar 2017 er na vier etappes al op. De Spanjaard deed met zijn Peugeot mee in de top van het autoklassement, maar crashte spectaculair uit de wedstrijd door in de slotfase van de proef naar Tupiza te veel risico te nemen en na enkele koprollen een ravijn in te duiken.

De Peugeot 3008 van Sainz raakte hierbij zwaar beschadigd en dankzij toeschouwers wist de Spanjaard zijn bolide weer naar boven te krijgen. Hij en zijn bijrijder werden door Romain Dumas naar de eindstreep gesleept, waarna duidelijk werd dat verder rijden niet meer mogelijk was.


De crash van Sainz waarbij toeschouwers moesten rennen voor hun leven (Bron: YouTube)

Wijken Ede zonder verwarming en warm water

Grote delen van de wijken Veldhuizen en Kernhem in Ede zitten sinds vrijdagochtend vroeg zonder verwarming en warm water. Dat komt volgens energieleverancier Nuon doordat er een storing is in de biomassacentrale, die voor stadsverwarming zorgt in de wijken. Naar schatting zijn een kleine 2000 huishoudens getroffen.

Nuon hoopt dat de storing rond het middaguur is verholpen, laat het bedrijf weten.

Volgens Bio-energie De Vallei, beheerder van de biomassacentrale, gaat het om een mechanische storing. Het repareren van het defect is ingewikkelder dan gedacht. Het vriest in Ede vrijdagmorgen nog zo'n 4 graden.

Tegenstander Overeem: "Het was tekenen of mijn gezin verhongert"

Mark Hunt, de komende tegenstander van Alistair Overeem, voelde zich gedwongen om het gevecht tegen de Nederlandse MMA-veteraan te accepteren. Hunt is sinds zijn laatste gevecht tegen Brock Lesnar bezig met een kruistocht tegen het gebruik van doping in het MMA en één van zijn eisen was een anti-dopingclausule: mocht Overeem in zijn voorbereiding of vlak na het gevecht betrapt worden op het gebruik van doping, dan zou voor straf al zijn salaris naar Hunt worden overgemaakt.

Het gevecht tegen Lesnar in juli ging namelijk verloren, waarna bleek dat de Amerikaan al voor het gevecht positief getest had. Hunt was extra boos op het feit dat Lesnar eigenlijk helemaal niet had mogen vechten en dat de uitslag van de test geheim gehouden werd tot na het gevecht. Hij stelde dat de UFC de commercie belangrijker vindt dan de gezondheid van zijn vechters. "Deze sport is al gevaarlijk genoeg, laat staan als iemand een oneerlijk voordeel heeft door testosteron te gebruiken. Dan sla je met onze kracht zo iemand dood," aldus de Kiwi die al drie maal eerder tegen een tegenstander vocht die betrapt werd op het gebruik van doping. Hunt eiste dan ook al het salaris van Lesnar, zo’n 2,5 miljoen dollar. Lesnar kwam er uiteindelijk vanaf met het betalen van een boete van 250.000 dollar en een jaar schorsing.

Hunt zal het tegen Overeem opnemen tijdens UFC 209, welke gehouden wordt op 4 maart in Las Vegas. Extra pijnlijk is dat Overeem eerder is betrapt op het gebruik van prestatiebevorderende middelen. De UFC ging echter niet in op de extra eisen en het was kiezen of delen voor Hunt. "Ik heb vorig jaar een aantal aanbiedingen geweigerd, maar uiteindelijk heb ik ook een gezin te voeden," volgens The Super Samoan die net in april een nieuw contract had getekend en na zijn gevecht tegen Lesnar zo’n 700.000 dollar kon bijschrijven. "Mijn contract verbiedt me ergens anders te vechten, ook als ik zelf ontslag neem, dus wat moet ik dan? Bekijk het vanuit mijn oogpunt, er moet toch brood op de plank komen. Maar als Overeem gepakt wordt, dan klaag ik hem zelf aan."

Voorlopig zien we de knock-out specialist nog in de octagon, beginnend tegen een mooie tegenstander als Overeem. Maar zeg zelf, ziet dit gezin er hulpbehoevend uit???

Mark Hunt
Mark Hunt (Bron: Instagram/Mark Hunt)

Harden en Westbrook zorgen voor spektakel in NBA

Afgelopen nacht stond in de NBA een wedstrijd op het programma die bij menig basketballiefhebber rood omrand in de agenda stond. De Houston Rockets speelden in eigen huis tegen de Oklahoma City Thunder. Meer dan een clash tussen twee subtoppers in de Western Conference, was het een confrontatie tussen James Harden en Russell Westbrook.

Het was de derde ontmoeting dit seizoen tussen beide ploegen. Beide ploegen wonnen eén wedstrijd en de eerdere confrontaties werden met maximaal drie punten verschil beslist. Sinds de laatste wedstrijd, begin december, is ook duidelijk geworden dat Harden en Westbrook de voornaamste kandidaten zijn voor de prijs van meest waardevolle speler (MVP) van het seizoen.

Oklahoma City startte sterk en nam een 9-20 voorsprong. Houston wist wat terug te komen, maar laat in het eerste kwart zette Westbrook met een driepunter zijn ploeg op een 17-31 voorsprong. De wedstrijd was negen minuten oud en het zette zijn puntentotaal al op 15.

In de rest van de eerste helft waren de rollen echter helemaal omgedraaid. Eric Gordon kwam van de bank af en zoals zo vaak maakte hij korte metten met de bankzitters van de tegenstanders. Gordon eindigde de eerste helft met 16 punten en de Rockets hadden een 67-56 voorsprong. Westbrook had op dat moment 26 punten voor zijn ploeg gemaakt.

In het derde kwart bouwde Houston de voorsprong uit naar 14 punten, maar in het laatste kwart kwam Oklahoma City ijzersterk terug. Met tweeëneenhalve minuut op de klok bracht Westbrook met zijn achtste driepunter OKC tot op twee punten. Eric Gordon miste voor Houston en in de volgende aanval bracht Victor Oladipo met een driepunter de Thunder weer op voorsprong: 114-116.

Het was de laatste score voor Oklahoma City. In het restant van de wedstrijd miste Westbrook drie schoten. Harden besliste de wedstrijd. Eerst door met twee vrije worpen Houston op gelijke hoogte te brengen. In de slotseconden speelde de point guard Nene Hilario vrij, die een harde fout te verduren kreeg. De twee vrije worpen die hij mocht nemen schoot hij feilloos raak: 118-116.

De vraag wie het meest aanspraak kan maken op de MVP award is hiermee nog niet beantwoord. Westbrook haalde een seizoensrecord aan punten en eindige met 49 punten, 8 rebounds en 5 assists. Harden leverde iets minder indrukwekkende cijfers af, 26 punten, 8 rebounds en 12 assists, maar zijn ploeg haalde wel de zege binnen. De Thunder zakt met de derde nederlaag op rij naar de zevende plek in de Western Conference.


Samenvatting van Houston tegen Oklahoma City. (Bron: YouTube)

Uitslagen

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 121-109
Toronto Raptors – Utah Jazz 101-93
Detroit Pistons – Charlotte Hornets 115-114
New Orleans Pelicans – Atlanta Hawks 94-99
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 118-116
Dallas Mavericks – Phoenix Suns 95-102
Denver Nuggets – San Antonio Spurs 99-127
Portland Trail Blazers 118-109

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 26-8
Toronto Raptors 24-11
Boston Celtics 21-14
Charlotte Hornets 20-17
Atlanta Hawks 20-16
Milwaukee Bucks 18-16
Indiana Pacers 19-18
Chicago Bulls 18-18
Washington Wizards 16-18
New York Knicks 16-19
Detroit Pistons 17-21
Orlando Magic 16-21
Miami Heat 11-26
Philadelphia 76ers 9-24
Brooklyn Nets 8-26

Western Conference

Golden State Warriors 31-5
San Antonio Spurs 29-7
Houston Rockets 28-9
Los Angeles Clippers 24-14
Utah Jazz 22-15
Memphis Grizzlies 22-16
Oklahoma City Thunder 21-16
Sacramento Kings 15-20
Portland Trail Blazers 16-22
Denver Nuggets 14-22
New Orleans Pelicans 14-23
Los Angeles Lakers 13-24
Phoenix Suns 12-25
Minnesota Timberwolves 11-24
Dallas Mavericks 11-25

Samsung boert goed ondanks Note 7-debacle

De problemen met de smartphone Galaxy Note 7 hebben Samsung minder geraakt dan gedacht. Het technologiebedrijf behaalde in het vierde kwartaal van 2016 de hoogste operationele winst in drie jaar, zo bleek vrijdag uit voorlopige cijfers.

De operationele winst steeg met 50 procent tot 9,2 biljoen won (7,3 miljard euro). De totale kwartaalomzet steeg naar 53 biljoen won (41,9 miljard euro). Beide cijfers waren hoger dan waar analisten gemiddeld op rekenden. De nettowinst en resultaten per onderdeel worden pas later bekendgemaakt.

Samsung profiteerde van de gestegen verkopen van geheugenchips, voornamelijk door een hogere vraag in China, en oled-beeldschermen. Daarmee werd de faliekante mislukking van zijn brandgevaarlijke paradepaardje deels uitgevlakt. Die toestellen werden uiteindelijk helemaal teruggeroepen nadat meerdere incidenten verwondingen hadden veroorzaakt.

Samsung boert goed ondanks Note 7-debacle
Samsung boert goed ondanks Note 7-debacle (Foto: ANP)

Razer laptop heeft 3 UHD (4K) schermen

Het is nog in de conceptfase, maar Razer presenteerde Project Valerie op CES 2017: een laptop met drie 4K-schermen. De twee schermen aan de zijkant schuiven erbij met een druk op de knop. We hebben het dus over 11520 x 2160 pixels voor je snufferd.

Project Valerie is gebaseerd op de Razer Blade Pro met een 17” 4K-scherm. De Blade Pro kost op zich al iets meer dan €3500,- en heeft aan één GTX 1080 genoeg. Hoeveel en welke grafische kaarten Project Valerie moet verstouwen is nog onduidelijk. Het testmodel presteert het in ieder geval om met slechts één GTX 1080 Battlefield 1 op ultrasettings te draaien op alle drie 4K-schermen. Uiteraard heeft het mechanische toetsenbord RGB-kleuren erin verwerkt. De schermen zelf hebben ook kleuren aan de onderkant die extra sfeer aan de game geven door met het kleurenpalet mee te gaan. Razer verwacht dat Valerie in de uiteindelijke vorm ongeveer zes kilo weegt. Er is niets gezegd over de adapter (of adapters) die Valerie nodig heeft, noch over hoelang je op alleen je batterij kan gamen.

Nogmaals, het is niet zeker of Project Valerie echt wordt uitgebracht. Zie het als een proefballonnetje van Razer om de markt ervoor te verkennen. Animo voor zoiets extravagants is altijd beperkt en dat alleen al door de exorbitante prijs die je ervoor moet betalen.

FOK! Game of the Year 2016 - Nummer 7

Civilization VI had een hoop verwachtingen waar te maken gezien de succesvolle geschiedenis die de franchise heeft, en misschien was de inzet nog wel hoger doordat Civilization V de hele serie naar nieuwe hoogtes bracht en de vorige spin-off, Beyond Earth, niet zo goed was als we hadden gehoopt. Met Civilization VI bewijst Firaxis echter dat de franchise nog steeds een van de onbetwiste koningen is van het 4X-genre, en daarom heeft de game zijn plekje in onze top 10-lijst meer dan verdiend.

Tuigvlogger Boef voor rechter

De asociale tuigvlogger Boef, die zichzelf soms ook 'rapper' noemt, staat woensdag voor de politierechter in Breda. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vertelde vrijdag dat hij terechtstaat voor het beledigen van een agent en omdat hij zich niet hield aan de gedragsaanwijzing die hij kreeg om vrij te komen.

"Die was gericht op het voorkomen van onrust en dat hij de politie zijn werk moest laten doen."

De rapper werd in september opgepakt omdat hij jongeren in een vlog opriep te komen vechten in Tilburg-Noord. Toen hij vrij kwam beledigde hij in een vlog een rechercheur door te zeggen dat hij 'zijn dochter zou neuken'. In juli kwam hij in het nieuws vanwege het provoceren van een agent. Die laatste oogstte echter het meeste lof, door ijzig kalm te blijven.

Eerde reed de idioot al met ruim 300 kilometer per uur over de Nederlandse snelwegen, en plaatste daar trots video's van.

Volgens de woordvoerder staat Boef niet terecht voor de opruiïng. "Die zaak wordt nog onderzocht."

Rapper Boef voor rechter
Rapper Boef voor rechter (Foto: BuzzE)

Tweede trailer voor horrorfilm Rings uitgebracht

"There's a video. First you watch it. Then you die." Met deze slagzin kondigde Paramount Pictures gisteren de tweede trailer aan voor Rings, het nieuwste hoofdstuk uit de Ring-horrorserie en een directe opvolger van Ring en Ring Two.

Rings speelt zich 13 jaar na de eerste twee delen af en draait wederom om een geheimzinnige, dodelijke videoband die belooft dat de kijker ervan sterft binnen zeven dagen. In het nieuwe deel doen de hoofdrolspelers de schokkende ontdekking dat er een 'movie within the movie' bestaat die niemand ooit eerder heeft gezien. Ringception zeg maar. Bekijk de nieuwe trailer van Rings hieronder. De eerste trailer kwam in augustus van vorig jaar uit, die kun je hier nog even terugkijken.

Rings verschijnt over een dikke maand, op 9 februari, in de Nederlandse bioscopen.

Kluivert jr.: "De man worden bij Ajax"

Justin Kluivert mag deze week ruiken aan het grote werk bij Ajax. De jongeling geniet van de kans die hij krijgt van trainer Peter Bosz. Het is nu al een seizoen om nooit meer te vergeten voor de jonge Kluivert. De 17-jarige aanvaller debuteerde dit seizoen in het profvoetbal bij Jong Ajax en momenteel is hij met de A-selectie op trainingskamp.

"Voor de vakantie hoorde ik dat ik naar Jong Ajax zou gaan, dus dat was al heel mooi", zegt hij in gesprek met Ajax TV. "En toen kreeg ik ook te horen dat ik met het eerste mee mocht naar Portugal. Dus dat is natuurlijk heel erg mooi."

Marvel onthult pantser-upgrades Spider-Man in Homecoming

Marvel heeft in een Twitter-video bekendgemaakt welke upgrades Peter Parker krijgt voor zijn Spidey suit in Spider-Man: Homecoming. Dankzij niemand minder dan Tony Stark kan Peter Parker in de nieuwste Spider-Man-film gebruikmaken van geavanceerde foefjes als een 'Laser Targeting System' en een GPS-systeem.

Een maand geleden werd de eerste trailer onthuld van Spider-Man: Homecoming, de nieuwste Spider-Man-film die wordt verwacht in juli van dit jaar. Spider-Man: Homecoming is een vervolg noch een reboot, maar vertelt een nieuw verhaal met Tom Holland als Peter Parker/Spider-Man. In de cast komen we andere bekende namen tegen zoals Donald Glover, Robert Downey Jr. en Michael Keaton. Keaton speelt een 'nieuwe' schurk genaamd The Vulture.

In Homecoming maken ook de web wings hun debuut, een door fans langverwachte gadget waardoor Spider-Man een stuk beter kan zweven. Bekijk een overzicht van alle snufjes in onderstaande Twitter-filmpje. Spider-Man: Homecoming is vanaf 7 juli te zien in Nederlandse bioscopen.


Fors meer bestelauto's verkocht in 2016

De verkoop van bestelauto's is afgelopen jaar flink gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er ruim 70.000 nieuwe exemplaren verkocht, wat neerkomt op een stijging van 22 procent.

Ook zijn er aanzienlijk meer vrachtauto's en trekkers met oplegger aan de man gebracht. Hiervan telde het statistiekbureau vorig jaar ruim 14.000 nieuwe wagens, tegenover 13.000 in 2015.

De verkoop van nieuwe personenauto's kwam daarentegen uit op het laagste niveau in twintig jaar. De autobranche bracht eerder deze week zelf al naar buiten dat er in 2016 circa 383.000 exemplaren de showrooms uitrolden. Dat betekent een daling van ongeveer 15 procent, waarbij de verkoop van nieuwe hybride auto's bijna halveerde.

Die forse terugval komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die begin vorig jaar ingingen. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind 2015 daarom juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven.

Wat betreft tweedehands auto's was 2016 wel een goed jaar. Alles bij elkaar kregen bijna 2 miljoen gebruikte wagens een nieuwe eigenaar, een stijging van ruim 5 procent. Dit is volgens het CBS het hoogste aantal in de afgelopen twintig jaar.

Fors meer bestelauto's verkocht in 2016
Fors meer bestelauto's verkocht in 2016 (Foto: ANP)

Schaatsbanen open, maar geen marathon

Een marathon op natuurijs zit er vrijdag niet in, maar het heeft hard genoeg gevroren dat er kan worden geschaatst op ijsbanen door heel Nederland. Onder meer in Noordlaren, Haaksbergen, Doetinchem, Doorn en De Lier kunnen liefhebbers de ijzers onderbinden, laten de ijsclubs weten via sociale media.

Voor een marathon op natuurijs is een ijsdikte nodig van minimaal 3 centimeter.

Schaatsbanen open, maar geen marathon
Schaatsbanen open, maar geen marathon (Foto: ANP)

Branche wil meer onderzoek vuurwerkdode

De vuurwerkbranche wil dat de politie meer onderzoek doet in de zaak van de vuurwerkdode in Meppel. Als de man is omgekomen door legaal Nederlands vuurwerk, dan moet worden uitgezocht wat er is misgegaan en of hij het volgens de gebruiksaanwijzing heeft gebruikt. De branche wil daar dan conclusies uit trekken.

Een 54-jarige man uit Meppel (Drenthe) liep tijdens de jaarwisseling hoofdletsel op toen vuurwerk dat hij zelf had aangestoken in de buurt van zijn gezicht ontplofte. Hij overleed later in het ziekenhuis. De politie meldde dat ze geen aanwijzingen had gevonden dat het vuurwerk illegaal was. Voor andere strafbare feiten waren ook geen aanwijzingen.

Leo Groeneveld van de belangenvereniging spreekt van een afschuwelijke gebeurtenis en wil uit respect voor de nabestaanden geen mediahype. "Maar we zitten met vragen en gaan contact opnemen met de politie."

Branche wil meer onderzoek vuurwerkdode
Branche wil meer onderzoek vuurwerkdode (Foto: ANP)

'2000 particulieren klikten bij Belastingdienst'

Klikkende particulieren hebben de Belastingdienst vorig jaar zeker 2000 tips opgeleverd. Het werkelijke aantal tips kan nog veel hoger zijn. De meldingen werden namelijk niet altijd op dezelfde manier geregistreerd. Dat meldt BNR vrijdag op basis van gegevens van de fiscus.

De meldingen gaan onder meer over mensen die vermoedens doorgeven van fraude met bijvoorbeeld inkomstenbelasting door een familielid, buurman of hun baas. Belastingontduiking door bedrijven is niet meegenomen in deze cijfers.

Meer dan de helft van de tips leidde niet tot actie. In andere gevallen wordt bijvoorbeeld een aangifte opnieuw bekeken. Slechts in enkele gevallen mondden tips uit in navorderingen.

'Fiscus kreeg 2000 tips van particulieren'
'2000 particulieren klikten bij Belastingdienst' (Foto: ANP)

Philips presenteert 'handleiding' baby's

Philips heeft donderdag een app voor jonge ouders gepresenteerd, de uGrow. Die helpt bij een 'gezonde ontwikkeling' van het kindje. De app kan draadloos worden gekoppeld aan de camera en oorthermometer van Avent. Ouders kunnen ook de eet- en slaaptijden van hun spruit in de app invullen.

Philips wil de app op den duur ook koppelen aan de slimme hoes voor flesjes, die bijhoudt hoe warm de melk is en hoeveel de baby al heeft gedronken. Ook een luchtfilter en een lampenset kunnen worden geïntegreerd. De app kan straks worden bediend met de stem, via Amazon Echo.

DreamStation Go
De uGrow-app werd gepresenteerd op de techbeurs CES in Las Vegas. Philips toonde daar ook een compacte versie van de DreamStation, een apparaatje dat mensen met slaapproblemen als apneu helpt. Die kunnen de DreamStation Go meenemen als ze op reis gaan. Hij is gekoppeld aan een speciale app, de DreamMapper, die bijhoudt hoe het met de gebruiker gaat en dat kan delen met de arts.

Verder liet Philips een slimme elektrische tandenborstel zien, de Sonicare FlexCare Platinum Connected. Die meet niet alleen de tanden van de gebruiker, maar ook de adem. De bijbehorende app geeft advies en kan de staat van het gebit doorgeven aan de tandarts.

Philips presenteert 'handleiding' baby's
Philips presenteert 'handleiding' baby's (Foto: BuzzT)

Toetsenbord keert terug bij BlackBerry

BlackBerry komt met een nieuwe mobiele telefoon. Opvallendste verandering: het qwerty-toetsenbord is terug. BlackBerry had die juist laten vallen om mee te gaan met de populaire smartphones van Apple en Samsung.

Het toestel, dat nog geen naam heeft, is gepresenteerd op de techbeurs CES in Las Vegas. De details worden volgende maand bekendgemaakt op het Mobile World Congress in Barcelona. Wel is bekend dat de telefoon op Android draait en gevoelige toetsen in het toetsenbord krijgt. In de loop van dit jaar moet hij op de markt komen.

BlackBerry maakt zelf geen mobiele telefoons meer. Het Canadese bedrijf richt zich nu op de software. Het Chinese elektronicabedrijf TCL mag sinds kort exclusief de naam BlackBerry gebruiken voor zijn telefoons.

Toetsenbord keert terug bij BlackBerry
Toetsenbord keert terug bij BlackBerry (Foto: BuzzT)

Cast van Pitch Perfect 3 samen op de kiek

Het duurt nog tot december voordat het derde deel uit de chick-flick-franchise Pitch Perfect uitkomt, maar hoofdrolspeler Anna Kendrick deelde op Instagram vast een foto van het te verwachten ensemble.

Begeleid door niets meer dan de tekst 'Team' zien we een foto van Kendrick samen met de voltallige cast van Pitch Perfect 3: Rebel Wilson (Fat Amy), Chrissie Fit (Flo), Shelley Regner (Ashley), Ester Dean (Cynthia Rose), Hana Mae Lee (Lilly), Brittany Snow (Chloe), Anna Camp (Aubrey) en Kelley Jakle (Jessica).

De muzikale comedy volgt net als voorgaande delen de a-capellagroep Barden Bellas, al is over het plot van deel drie nog niet veel bekendgemaakt. De eerste twee delen uit de franchise bleken een gigantisch succes te zijn, waarbij deel 2 de hoogst scorende musicalfilm aller tijden werd met een omzet van 287,5 miljoen dollar. Pitch Perfect 3 wordt verwacht op 22 december.

 

Team.

Een foto die is geplaatst door Anna Kendrick (@annakendrick47) op5 Jan 2017 om 4:43 PST

Nerfs voor Ana, D.Va uit Overwatch

Spelers van Overwatch huiveren al een tijdje bij de woorden 'tank meta,' een meta waarin drie tot vier tanks worden gebruikt en de overige heroes zelden van pas komen. Blizzard is dit niet onopgemerkt gebleven en probeert de meta aan te pakken in een nieuwe PTR-patch.

Zo wordt Ana, deels verantwoordelijk voor de huidige meta, aangepakt. Haar Biotic Grenade geeft geen healing boost meer van 100%, maar slechts 50%. Burstheal op personages met veel health is dus minder effectief. Ook D.va wordt aangepakt. Op het moment heeft ze 200 HP en 400 Shield, maar deze twee waarden worden omgewisseld: 200 shield en 400 HP dus. Ook zal ze effectief iets minder schade gaan verrichten.

Tegelijkertijd krijgt Sombra een kleine buff. Op het moment hackt ze in 1 seconde, dit wordt verlaagd naar 0.8 seconde. Of dit genoeg is om haar echt effectief te maken is nog even afwachten. 

De complete patchnotes kun je hier vinden of in het bronartikel. Wanneer de PTR-patch live gaat en of alle wijzigingen daadwerkelijk in deze vorm worden doorgevoerd is nog niet bekend.

Overwatch_DVa_22

LB: Bianca Krijgsman denkt vooral aan konijnenvoer

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Bianca Krijsman moet niets hebben van een bucketlist. "Ik vind het een vreselijk fenomeen, ik háát het", zegt de actrice in De Telegraaf.

"Die dingen die erop staan, interesseren me niet", gaat Bianca verder. "Je moet de Tafelberg beklommen hebben of eigenlijk alle bergen in de wereld, om de haverklap naar New York vliegen, met een parachute springen of varen in een heteluchtballon terwijl ik vooral denk: ik moet konijnenvoer kopen. [...] Van diepzeeduiken of een tatoeage word ik echt niet blij."

Bucketlist niet besteed aan Bianca Krijgsman
Bucketlist niet besteed aan Bianca Krijgsman (Foto: BuzzE)

'Aangifte tegen Haagse rappers ingetrokken'

De moeder van het meisje dat in Suriname seks had met leden van de populaire Haagse groep Strictly Family Business (SFB), heeft de aangifte tegen de rappers ingetrokken. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van een verklaring van 1 januari 2017, die de omroep heeft ingezien.

De moeder deed bijna twee jaar geleden aangifte tegen de bandleden nadat er een seksvideo met haar toen 15-jarige dochter werd gedeeld op sociale media. Drie van de vier bandleden werden eind december in Paramaribo opgepakt. Sindsdien zitten ze vast in de Surinaamse hoofdstad. Afgelopen woensdag werd hun voorarrest met dertig dagen verlengd.

Ook het meisje zelf heeft volgens de omroep laten weten niet blij te zijn met de arrestatie en de publiciteit. Volgens haar is er geen sprake geweest van pedofilie, dwang, geweld of seksueel misbruik.

'Aangifte tegen Haagse rappers ingetrokken'
'Aangifte tegen Haagse rappers ingetrokken' (Foto: BuzzE)

'Bekend wie hackmails zond naar WikiLeaks'

Amerikaanse inlichtingendiensten beweren te weten wie betrokken waren bij het hacken van e-mails van de Democratische Partij. De e-mails belandden uiteindelijk bij WikiLeaks. Amerikaanse media meldden vrijdag dat president Barack Obama hierover een geheim rapport heeft gekregen.

De Russische militaire inlichtingendienst GROe (Hoofdagentschap Inlichtingen) zou volgens de inlichtingendiensten op een erg ingewikkelde manier gehackte mails hebben toegespeeld aan WikiLeaks in een poging de bron te verhullen.

De Amerikaanse diensten zijn ervan overtuigd dat Russische hackers vrijwel uitsluitend de Democraten belaagden. De vreugde onder Russische functionarissen na de verkiezingswinst van de Republikein Donald Trump op 8 november, wijst op de steun van het Kremlin voor Trump. Afgeluisterde Russische regeringsfunctionarissen hebben Trumps verkiezingsoverwinning als hun eigen succes gevierd.

Of er - naast het feit dat de Russen blij zijn met de uitslag en het feit dat de Amerikanen blijkbaar de Russische regeringsfunctionarissen hebben afgeluisterd - daadwerkelijk bewijs is voor de stelling van de inlichtingendiensten zal nog moeten blijken.

'Bekend wie hackmails zond naar WikiLeaks'
'Bekend wie hackmails zond naar WikiLeaks' (Foto: ANP)

Bankrovers misrekenen tunnel

Bankovervallers zijn doorgaans niet de snuggerste mensen - anders hadden ze wel een fatsoenlijke baan gehad - maar in Chili blijkt een groep overvallers wel érg dom te zijn geweest. Ze groeven een 25 meter lange, twee meter brede tunnel vanuit het toilet van een naast de bank gelegen gebouw.

Afgelopen woensdag ontdekte een bewaker van het gebouw in Viña del Mar het begin van de tunnel. Bij het volgen van de tunnel bleek deze niet - zoals vermoedelijk het plan was - in de kluis van de bank uit te komen, maar in de drie meter verder gelegen keuken. In de tunnel werden ook dna-sporen aangetroffen.

Gevangenistoilet
Een ander toilet (foto: rmanoske)

SGP'ers willen doodstraf herinvoeren

De lokale fractie van de SGP Zwartewaterland is het erover eens; de doodstraf moet worden heringevoerd. Het partijbestuur van de lokale fractie wil dit opnemen in het verkiezingsprogramma van de SGP. Dat meldt het AD.

"Wie des mensen bloed vergiet, zijn bloed zal door den mens vergoten worden", citeert Dirk van der Sluis - voorzitter van de lokale SGP. "De doodstraf weer invoeren is Gods woord en daarom de belangrijkste reden dat wij het willen."

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) beslist op 14 januari op het partijcongres of de herinvoering van de doodstraf in het verkiezingsprogramma komt. De fractie vindt het niet meer dan logisch dat de herinvoering van de doodstraf in het partijprogramma terecht komt, "omdat het ook al in het beginselprogramma van de SGP staat."

Het partijbestuur adviseert leden overigens tégen het voorstel te stemmen. In 2012 werd de doodstraf wel als verkiezingsthema gebruikt, maar omdat het 'lastig campagnevoeren' zou zijn met het thema is deze uit het programma voor 2017 weggelaten.

Tweede dode Hong Kong door vogelgriep

Een man van 62 jaar is in Hong Kong overleden aan de gevolgen van vogelgriep. Dat hebben ziekenhuisautoriteiten vrijdag gemeld. Het is het tweede dodelijke geval van door vogelgriep in Hong Kong deze winter.

De man was midden december vorig jaar naar de Zuid-Chinese stad Guangzhou gereisd en was in een ziekenhuis in de naburige stad Dongguan opgenomen, begin deze week. Hij is overleden aan de gevolgen van de griepvirus H7N9.

Hong Kong heeft bevestigd dat er nu drie menselijke besmettingen zijn geweest in drie weken tijd. Alle drie de besmette personen waren in Zuid-China geweest. De tweede geval werd afgelopen vrijdag geconstateerd, terwijl de eerste patiënt overleed op Kerstdag. Er wordt gevreesd dat het virus zich verspreid naar Zuid-Korea, Japan en het vasteland van China. In China zelf zijn er tot dusverre vier dodelijke gevallen geconstateerd.

Tweede dode Hong Kong door vogelgriep
Tweede dode Hong Kong door vogelgriep (Foto: ANP)

ING verwacht afzwakking economische groei

De Nederlandse economie toont dit jaar opnieuw een solide groei, maar die valt zwakker uit dan in 2016. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in vrijdag gepubliceerde ramingen.

De bank verwacht dat de groei dit jaar afzwakt tot 1,6 procent, na 2,2 procent vorig jaar. De lagere groei komt onder meer doordat de huizenmarkt een tandje terugschakelt ten opzichte van de uitbundige groei van de afgelopen tijd. Verder hapert de exportmotor, door de kwakkelende wereldhandel.

De prognose van ING is wat somberder dan die van het Centraal Planbureau. Het CPB rekent voor 2017 op een groei van 2,1 procent.

ING verwacht afzwakking economische groei
ING verwacht afzwakking economische groei (Foto: ANP)

Vijfde kleinkind Hans Kazàn nu al bijzonder

Het vijfde kleinkind van Hans Kazàn wordt op een heel bijzondere datum verwacht, vertelt de goochelaar vrijdag in De Telegraaf. Zijn dochter Lara is uitgerekend op 5 maart, dezelfde datum waarop in 1979 Hans' dochter Maaike geboren had moeten worden.

Het liep echter anders en Maaike kwam al op 19 februari ter wereld. Het meisje bleek een ernstige hersenbeschadiging te hebben en werd niet ouder dan drie jaar. "Ze komt nog regelmatig ter sprake en natuurlijk vraag je je af hoe ze nu zou zijn, bijna 38 jaar oud."

Toen Hans en zijn vrouw Wendy te horen kregen dat hun vijfde kleinkind begin maart wordt verwacht, moesten ze beiden even slikken. "Wendy en ik zijn heel nuchter, maar toch krijgen we hier kippenvel van. Toeval bestaat niet, maar toch, stel dat Lara ook bevalt op 19 februari, dan weet ik zeker dat er veel meer is tussen hemel en aarde."

Vijfde kleinkind Hans Kazàn nu al bijzonder
Vijfde kleinkind Hans Kazàn nu al bijzonder (Foto: BuzzE)

Wilders presenteert top drie

De nummers twee en drie op de kandidatenlijst van de PVV zijn allebei vrouwen. Na kopstuk Geert Wilders staat oudgediende Fleur Agema op plaats twee en Vicky Maeijer als hoogste nieuwe binnenkomer op drie. Dat blijkt uit tweets van Wilders. De rest van de lijstvulling wordt na het weekend bekend.

Dat Maeijer, nu nog Europarlementariër voor de PVV, hoog op de lijst zou komen, werd donderdag al bekend, maar nog niet hoe hoog. In De Telegraaf noemt ze haar derde plek vrijdag 'een enorme eer'.

Bij de vorige verkiezingen was de derde plaats nog voor partijstrateeg Martin Bosma. Maeijer stond toen op 21.

Vierdaagse schrapt 55 kilometer

Wandelliefhebbers kunnen dit jaar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse niet kiezen voor de afstand van 55 kilometer. Dat heeft het bestuur van het wandelevenement donderdag bekendgemaakt.

De dagafstand werd afgelopen jaar tijdens de honderdste editie aan het keuzemenu toegevoegd maar wandelaars hebben er voor de komende editie te weinig animo voor getoond. Het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE overweegt wel om de afstand bij een speciale gelegenheid zoals een lustrum wederom te organiseren.

Het deelnemersaantal voor dit jaar is vastgesteld op 47.000.

Vierdaagse schrapt 55 kilometer
Vierdaagse schrapt 55 kilometer (Foto: ANP)

'Deel websites ziekenhuizen slecht beveiligd'

Van de websites van ziekenhuizen is ruim een derde slecht beveiligd. Dat blijkt uit een onderzoek van Women in Cyber Security (WICS), waar Trouw vrijdag over bericht.

WICS onderzocht de websites van 97 ziekenhuizen. Daarvan hadden er 25 geen beveiligde verbinding. Nog eens elf leken op het eerste gezicht wel beveiligd, maar daar bleek bij nader onderzoek de beveiliging toch niet in orde.

Een beveiligde verbinding, te herkennen aan de letters https in het webadres en een groen slotje linksboven aan de pagina, zorgt ervoor dat hackers geen gegevens kunnen onderscheppen. Alle data worden versleuteld verstuurd.

'Deel websites ziekenhuizen slecht beveiligd'
'Deel websites ziekenhuizen slecht beveiligd' (Foto: ANP)

Oostenrijk wil grenscontroles verlengen

In navolging van Duitsland wil ook Oostenrijk de grenscontroles voor onbepaalde tijd verlengen. "Zolang de Europese Unie niet in staat blijkt haar buitengrenzen te bewaken, zullen we in Oostenrijk nationale maatregelen nemen', zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka tegen Welt. "Voor vragen over onze binnenlandse veiligheid is het essentieel te weten wie ons land binnenkomt. Ik wil daarbij geen enkel risico nemen."

Duitsland had al in december aangekondigd dat het de grenscontroles in het zuiden van het land tot na februari wil verlengen. De EU had toestemming gegeven voor extra bewaking op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk in de deelstaat Beieren tot februari. "De terugkeer van de afspraken van Schengen is wat mij betreft alleen met een gemeenschappelijke Europese oplossing van het grensvraagstuk te bereiken. Die zie ik niet komen voor eind februari, omdat voor zo'n oplossing meer tijd nodig is", aldus Sobotka.

Oostenrijk wil grenscontroles verlengen
Oostenrijk wil grenscontroles verlengen (Foto: ANP)

Waternavel en andere exoten groeiend probleem

Exotische plantensoorten woekeren voort in Nederland. Vooral waterplanten die oorspronkelijk niet hier voorkwamen, maar door toedoen van mensen in de natuur terecht zijn gekomen, hebben zich de laatste jaren snel verspreid.

Het CBS becijferde vrijdag dat zogenoemde invasieve uitheemse plantensoorten inmiddels voorkomen in 160 'kilometerhokken', gebieden van een kilometer bij een kilometer. Voor 1997 waren deze planten nog in minder dan 25 hokken te vinden. Uit de cijfers blijkt dat de verspreiding van de soorten is versneld, ondanks pogingen het tij te keren.

Waterplanten als de grote waternavel, parelvederkruid en watercrassula bezorgen waterschappen veel werk, omdat ze in stilstaand en langzaam stromend water zo snel groeien dat het hele oppervlak ermee wordt bedekt. Deze drie soorten zijn inmiddels verboden, maar tot enkele jaren geleden werden ze in tuincentra verkocht. Via vijvers en leeg gekieperde aquaria kwam de plant in de natuur terecht.

Een exoot als waternavel verdringt alle inheemse waterplanten, belemmert de doorstroming van water en hoopt zich op bij gemalen en stuwen. Volgens de cijfers die het CBS op een rij zette, is de soort sinds 1990 met een factor 150 toegenomen. Parelvederkruid is in die periode vertwaalfvoudigd.

Ook op land komen invasieve exoten voor, maar minder dan in het water. Bekende woekeraars zijn de Canadese kornoelje, de Japanse duizendknoop en de gele maskerbloem.

Waternavel en andere exoten groeiend probleem
Waternavel en andere exoten groeiend probleem (Foto: ANP)

Min 10 graden in Twente

De temperatuur is in de nacht van donderdag op vrijdag flink onderuit gegaan. Op de voormalige vliegbasis Twenthe, bij Enschede, zakte het kwik naar min 10,2 graden. Daarmee is de eerste strenge vorst van deze winter een feit, meldden MeteoGroup en Weeronline.

Meteorologen spreken van strenge vorst als de temperatuur beneden de min 10 graden uitkomt. Komende uren kan het nog wat kouder worden.

Vrijdag blijft het de hele dag vriezen. In Groningen wordt het vrijdag naar verwachting niet warmer dan min 4 graden.

Het KNMI waarschuwt voor lokale gladheid door bevriezing. Zaterdag is er grote grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel.

Min 10 graden gemeten in Twente
Min 10 graden gemeten in Twente (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Driekoningendag

Goedemorgen, ik hoop dat jullie afgelopen nacht de kachel aan hebben gehad, of een extra deken hebben gebruikt, want het was koud! De temperaturen liepen uiteen van -4 aan zee tot aan -10 in het oosten. Ook vandaag is het redelijk koud, -2 in het oosten tot iets boven 0 in het westen. 

De zon schijnt vandaag veelvuldig, maar in de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Daar kan later op de avond ook wat lichte sneeuw vallen aldus het KNMI. De wind draait naar het zuidoosten tot zuid en is matig van kracht, aan de kust wat krachtiger. 

"Als het vriest op Driekoningendag, dan vriest het dertien weken lang"

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:50
Zon onder: 16:42
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1579 De Unie van Atrecht wordt opgericht.
1781 Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
1907  In Rome opent Maria Montessori haar eerste school waar ze haar didactische hervormingsplannen wil verwezenlijken.
1984  De eerste in-vitrovierling wordt geboren in Melbourne (Australië).
1999 Het Amerikaans Congres opent een impeachmentproces tegen president Bill Clinton.

Prachtige lucht bij Kasteel Retersbeek (Foto: Luuntje)
Prachtige lucht bij Kasteel Retersbeek (Foto: Luuntje)


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De Rooy verslaat sterk Kamaz vierde Dakar-etappe

Gerard de Rooy heeft de vierde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Iveco-rijder lag totaan de neutralisatie een minuut achter de Rus Airat Mardeev, maar liep na de neutralisatie in en nam de leiding in het laatste uur over. De Rooy werd gevolgd door drie Kamazzen en zijn teamgenoot Federico Villagra. Leider in het klassement, Eduard Nikolaev, finishte als achtste op 23 minuten.

Problemen waren er voor de nummer twee in het klassement, Martin Kolomy. Kolomy verloor vroeg in de etappe al 23 minuten, maar dit liep na de neutralisatie op naar meer dan een uur. Niet alleen Kolomy verloor tijd aan het begin van de etappe, ook veel andere toptrucks, waaronder klassementsleider Eduard Nikolaev, verloren veel tijd tussen het eerste en tweede waypoint.

In het algemeen klassement profiteert Sotnikov optimaal van de magere tijden van de kopgroep, hij klimt op van een zevende naar de eerste plek. Villagra volgt op twee minuten, Nikolaev op bijna vijf minuten. De Rooy is opgeklommen naar een vijfde plek, wat zijn magere derde etappe goedmaakt. 

Uitslag etappe 4 trucks

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Gerard De Rooy NLD IVECO 4h55m55s
2 Airat Mardeev RUS KAMAZ +00:00:30
3 Anton Shibalov RUS KAMAZ +00:03:07
4 Dmitry Sotnikov RUS KAMAZ +00:07:37
5 Federico Villagra ARG IVECO +00:16:37
6 Pascal De Baar NLD RENAULT +00:19:10
7 Ton Van Genugten NLD IVECO +00:19:40
8 Eduard Nikolaev RUS KAMAZ +00:23:29
9 Ales Loprais CZE TATRA +00:25:08
10 Wulfert Van Ginkel NLD IVECO +00:25:32

Algemeen klassement trucks

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Dmitry Sotnikov RUS KAMAZ 11h12m40s +00:00:00 --:--:--
2 Federico Villagra ARG IVECO 11h14m35s +00:01:55 --:--:--
3 Eduard Nikolaev RUS KAMAZ 11h17m20s +00:04:40 --:--:--
4 Anton Shibalov RUS KAMAZ 11h18m14s +00:05:34 --:--:--
5 Gerard De Rooy NLD IVECO 11h26m55s +00:14:15 --:--:--
6 Airat Mardeev RUS KAMAZ 11h29m23s +00:16:43 --:--:--
7 Pascal De Baar NLD RENAULT 11h29m57s +00:17:17 --:--:--
8 Peter Versluis NLD MAN 11h34m34s +00:21:54 --:--:--
9 Hans Stacey NLD MAN 11h34m49s +00:22:09 --:--:--
10 Ton Van Genugten NLD IVECO 11h45m49s +00:33:09 +00:23:00
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.