Vijf filmtips voor de maand januari

Januari 2017 begint goed met een aantal zeer uiteenlopende rolprenten. Zo kan er deze maand genoten worden van een tweetal ouderwets fijne horrorfilms, zien we een indrukwekkend portret van een jong schaakgenie, is er eindelijk een western met Nederlandse roots en kan er flink gesnotterd worden bij een zwaarmoedig drama. Genoeg te beleven dus in de Nederlandse bioscopen.

Januari in de bioscoop

The Bye Bye Man
Releasedatum: 12 januari
Genre: Horror, Thriller
Regisseur: Stacy Title
Cast: Douglas Smith, Lucien Laviscount, Carrie-Ann Moss, Faye Dunaway

Een drietal studenten verhuizen in de jaren negentig naar een vervallen studentenhuis in Wisconsin waar ze horen over de vloek van de Bye Bye Man. Denk niet aan hem en praat niet over hem, want zodra hij in je hoofd zit neemt hij de controle over. Is er een manier om deze duivelse vloek te overwinnen?

Een fijne bovennatuurlijke thriller, gebaseerd op het hoofdstuk The Bridge to Body Island uit het boek The President's Vampire van Robert Damon Schneck. In Amerika zal de film zeer toepasselijk worden uitgebracht op vrijdag de 13e maar in Nederland kunnen we al een dag eerder genieten van deze spannende griezelfilm.

Brimstone
Releasedatum: 12 januari
Genre: Mystery, Thriller, Western
Regisseur: Martin Koolhoven
Cast: Dakota Fanning, Kit Harington, Carice van Houten & Guy Pearce.

Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, uiterst gewelddadige en epische thriller over Liz (Dakota Fanning), een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee (Guy Pearce) in haar leven verschijnt.

Martin Koolhoven maakte eerder al naam met films zoals Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter, maar met Brimstone worden duidelijk alle registers opengetrokken voor een subliem epos over de strijd tussen goed en kwaad. Brimstone is dan ook zeker niet geschikt voor mensen met een teer zieltje. Ben je echter wel een liefhebber van een realistische blik op het wilde westen aan het einde van de 19e eeuw met een bruisende soundtrack van Tom Holkenborg en een sterke overtuigende cast in een origineel verhaal dan is dit een film waarvan je de volle 149 minuten kunt genieten.