'Huis en auto kwijt bij opslag illegaal vuurwerk'

De politievakbond ACP verwacht dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) echt wat gaat doet met de resultaten en voorstellen uit een enquête onder agenten over het geweld tijdens de jaarwisseling. Als dat niet gebeurt, laat de bond het er zeker niet bij zitten, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.

1700 agenten vulden binnen vierentwintig uur de enquête in, velen ook met hun ervaringen van afgelopen jaarwisseling. Daaruit komt naar voren dat zij niet meer geloven dat de politiek iets voor ze gaat doen. "Dat is een harde conclusie. Maar we verwachten dat de minister hier zo snel mogelijk op reageert. Als de politiek ons weer laat zwemmen, dan gaan we ons met de achterban beraden wat we dan kunnen gaan doen", aldus Van de Kamp.

Uit de enquête blijkt onder andere dat er tijdens de jaarwisseling te weinig politiemensen beschikbaar waren en dat in sommige gevallen geen bijstand geleverd kon worden. Daarbij komt de politie middelen tekort, zoals tasers, uitschuifbare wapenstokken en bodycams. Deze middelen zitten al in de pijpleiding, maar dit laat volgens de politievakbond nog te lang op zich wachten. Daarbij is er een mentaliteitsprobleem in de maatschappij wat moet worden aangepakt bij de normen en waarden die kinderen leren op school.

Naast bovengenoemde punten zou illegaal vuurwerk onder de wet wapens en munitie moeten vallen, wat de politie extra handvatten geeft in de aanpak ervan. Ook auto's en woningen moeten worden afgepakt als hierin illegaal vuurwerk ligt opgeslagen. In Den Haag hebben ze nu genoeg om over na te denken in ieder geval.


Politiebond: minister aan zet

Politiebond: minister aan zet (Foto: ANP)