App moet Pakistaanse vrouwen helpen

Vrouwen die in de Pakistaanse provincie Punjab wonen, kunnen het voortaan met één druk op een knop op hun smartphone melden als ze lastig gevallen worden door mannen. De regionale autoriteiten hebben begin januari een speciale app gelanceerd.

Zodra de knop wordt ingedrukt, komt er een alarmmelding binnen bij de politie die de locatie van het slachtoffer via GPS kan uitlezen. Ook vrouwen die thuis door hun man worden mishandeld, kunnen de app gebruiken, meldt de politie.

Gebruikers kunnen tevens onveilige locaties markeren en een gratis helpdesk bellen die hun informatie over de Pakistaanse wet kan geven.

3 gevaarlijkste landen
Volgens de Britse Thomson-Reuters Stichting behoort Pakistan tot de drie gevaarlijke landen ter wereld voor vrouwen. Ze lopen onder meer kans het slachtoffer te worden van huislijk geweld, economische discriminatie en aanvallen met zuur.

Een organisatie voor vrouwenrechten is enthousiast over de komst van de app maar geeft wel aan dat niet iedereen een smartphone heeft. Ook zou de politie zich soms zelf misdragen tegen vrouwen.

App moet Pakistaanse vrouwen helpen
App moet Pakistaanse vrouwen helpen (Foto: ANP)