Peugeot slaat toe in Dakar, Toyota's in problemen

Peugeot heeft in de derde etappe van de Dakar Rally bij de auto's een grote slag geslagen. De bolides van Stephane Peterhansel, Carlos Sainz en Sebastien Loeb eindigden op de eerste drie plaatsen, terwijl de auto's van grote concurrent Toyota door diverse problemen veel tijd verloren.

De 364 kilometer lange etappe naar San Miguel de Tucuman was zeer zwaar, maar toch lag het tempo bij de auto's hoog. Peterhansel reed vrijwel de gehele dag aan de leiding, terwijl hij in gevecht was met de Toyota van Nasser Al-Attiyah. De Qatarees verloor in de slotfase van de etappe zijn rechter achterwiel en kwam met ruim twee uur achterstand uiteindelijk als driewieler over de meet.

Toyota-merkgenoten Nani Roma, Giniel de Villiers en Erik van Loon verloren veel tijd door de brandstof. Een elektrisch probleem met de brandstofpomp op de grote hoogte zorgde ervoor dat Roma en De Villiers enige tijd stilstonden, al hielden zij de schade nog enigszins beperkt. Van Loon kwam zonder brandstof stil te staan en liep grote achterstand op in het klassement. Hij heeft her en der enige liters kunnen bemachtigen, waardoor hij naar de streep kon hobbelen.

Peugeot kon door alle problemen toeslaan, waarbij Peterhansel bijna twee minuten sneller was dan Sainz en ruim drie minuten dan Loeb. Mikko Hirvonen was op bijna vier minuten de eerste niet-Peugeot. Beste Nederlander was Maik Willems met een 31e positie op ruim twee uur. Van Loon leverde 3,5 uur in.

In het klassement gaat Loeb nog aan de leiding, maar teamgenoot Sainz naderde hem tot op 42 seconden. Peterhansel staat op ruim vier minuten derde. Hirvonen is vierde op bijna tien minuten, terwijl Van Loon op plek 35 met 3.42 uur achterstand de beste Nederlander is.