FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 december 2015

FOK! Wat een jaar: dood en verderf volgens DJMO

Mijn jaar op de redactie begon ergens op de helft van het jaar. Nadat ik al eerder jaren voor de Frontpage had geschreven, viel ik ergens in september weer binnen, behoorlijk onverwacht, maar hey het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al snel had ik, naast het gebruikelijke nieuws, een nieuwe hobby gevonden: de weerberichten!

Dat heeft me een fijne samenwerking met Frutsel opgeleverd, die mijn berichten hier en daar aanvult of update met zeer specifieke informatie indien nodig. Ook heb ik een goede band opgebouwd met een aantal trouwe lezers van het weerbericht. Zij voorzien me dan ook van veel foto's die ik dagelijks probeer te plaatsen. Zelfs lezers zonder account nemen de moeite om foto's in te sturen, wat ik ook erg waardeer! 

Zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: DJMO)

Het hoogtepunt van afgelopen jaar was toch wel de liveblog ten tijde van de bloedmaan. Wat heb ik gelachen om de reacties. Ook de liveblog over de zwaarste orkaan Patricia is me bijgebleven.

Natuurlijk heb ik me ook flink geïrriteerd het afgelopen jaar. Een mooi voorbeeld daarvan was dat mensen op Facebook meenden een spelletje te kunnen spelen met kanker. Met kanker speel je geen spelletjes, klaar! Het zat me dusdanig hoog dat ik er zelfs nog een column aan vastplakte.  

Ik vraag me af of iemand met kanker er iets aan heeft om te weten hoeveel tattoos ik heb waar ik trots op ben .. ik denk...

Posted by Monique Verlind on woensdag 30 september 2015

Kanker hangt voor mij dus heel nauw samen met de dood. Het nieuws over twee babylijkjes die kort na elkaar in Heerhugowaard werden gevonden, bezorgde me dan ook koude rillingen. De moeder bleek achteraf ook de moeder van het dode meisje Angel uit Alkmaar te zijn. Het nieuws over het eerste lijkje dat gevonden werd, kreeg ik als news alert binnen op het moment dat ik mijn jongste zoontje eten zat te geven. Het mag gezegd worden dat ik mijn zoontje die dag extra veel geknuffeld heb. 

Het overlijden van Joost Zwagerman, die onverwachts zelfmoord pleegde, staat ook in mijn top 5-lijstje van nieuws dat is blijven hangen. Zwagerman zou de ziekte van Bechterew hebben gehad en manisch depressief zijn geweest. Ook "Ben ik te min" Armand ging van ons heen dit jaar. Collega dekatophetspek schreef een prachtige in memoriam over Armand. Ook Joost kreeg de onverdeelde aandacht in een uitgebreide in memoriam.


Het heeft toch geen enkele zin ...

Begin december werd in het recreatiegebied Geestmerambacht (Alkmaar) een lijk gevonden, dat even tevoren op klaarlichte dag was ingeladen in de Willem Kalfstraat. Het slachtoffer bleek een Hagenees van 29 jaar te zijn en was geen onbekende van de politie. Het gerucht ging dat hij zonder ledematen was aangetroffen op het fietspad, maar dat werd tegengesproken door de politie. 

Natuurlijk zijn ook de terreuraanslagen in Parijs niet aan mijn aandacht ontsnapt. De zwartrijdende tiener die het treinverkeer op Rotterdam CS ontregelde door zich te verschansen in een toilet in de Thalys, of de verhoogde terreurdreiging in Brussel waardoor het leven daar een paar dagen compleet op z'n gat lag.

Het is in veel opzichten een bewogen jaar geweest. Het doet me een klein beetje denken aan een nummer van Kinderen voor Kinderen: "Als ik de baas zou zijn van het journaal". 

Proost! Op een gelukkig(er) nieuw(s)jaar! 

PS: Ik ben nog steeds van mening dat we IS maar gewoon Daesh moeten gaan noemen. Daesh klinkt een stuk beter dan IS, en als klap op de vuurpijl vinden de terroristen het zelf een belediging.

Bos pakt goud op kilometer bij terugkeer op baan

Theo Bos is hard fietsen op de wielerbaan nog niet verleerd. De oud-wereldkampioen 'ramde' maandag bij de NK baanwielrennen in Alkmaar naar het goud op de kilometer tijdrit. De 32-jarige Bos, die tussen 2004 en 2007 vijf wereldtitels veroverde, klokte 1.02,672 en aan die tijd kon geen concurrent tippen. Zijn topsnelheid lag op 64,97 kilometer per uur. Jeffrey Hoogland pakte het zilver in 1.04,125 en Roy Eefting het brons in 1.05,180.

Bos zei bij de NK dat hij zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. De renner uit Hierden, die de laatse jaren vooral actief is op de weg, denkt vooral kans te maken op de teamsprint.

Laurine van Riessen was bij de vrouwen de sterkste op de 500 meter tijdrit. De voormalig topschaatsster uit Leiden klokte 35,305 seconden. Ze troefde evenals op de keirin Elis Ligtlee af, die genoegen moest nemen met zilver: 35,539. Het brons ging naar Kyra Lamberink in 36,461.

Keirin

Matthijs Büchli is voor het derde jaar op rij Nederlands kampioen keirin geworden. Hij versloeg op de piste van Alkmaar in de finale de erkende sprinters Hugo Haak en Jeffrey Hoogland. Theo Bos mengde zich ook in de strijd om de titel, maar de oud-wereldkampioen verspeelde zijn kans op goud door uit zijn pedaal te schieten. Bos eindigde als vijfde.

Bij de vrouwen ging de zege op het spectaculaire sprintonderdeel naar Laurine van Riessen. De voormalig topschaatsster troefde in de finale Europees kampioene Elis Ligtlee af. De derde plaats was voor Haliegh Dolman.

Vera Koedooder greep de titel op de puntenkoers. Ze was ongenaakbaar in de wedstrijd en slaagde erin het peloton twee keer op een ronde te zetten. Roxane Knetemann verzekerde zich ondanks een valpartij van het zilver en Amy Pieters behaalde het brons.

Pieters was wel de snelste in de scratch. Ze won het goud in de race over 10 kilometer door wereldkampioene Kirsten Wild te verslaan. Wild nam zilver in ontvangst en Kelly Markus kreeg het brons voor haar derde plek.

Bos 'ramt' naar goud op kilometer
Bos 'ramt' naar goud op kilometer (Foto: ANP)

Krant VS windt zich op over vuurwapendoden

The Washington Post heeft zich maandag opgewonden over het aantal mensen dat in de VS op eerste kerstdag om het leven is gebracht met vuurwapens.

De krant meldde dat er die dag 27 doden en 63 gewonden zijn gevallen door geweld met vuurwapens. Mensen die zichzelf verwondden of zelfmoord pleegden, zijn niet meegerekend.

De krant wijst erop dat deze 27 op één dag meer doden door vuurwapens zijn dan er in totaal in een heel jaar vallen in een reeks van acht landen die de krant naar voren brengt (Bermuda, Estland, Hongkong, IJsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk en Slovenië). Het aantal van 27 is voorts ongeveer gelijk aan het aantal omgekomen slachtoffers van vuurwapengeweld in Groot-Brittannië in een jaar tijd.

Volgens statistieken van de Gun Violence Archive viel het met kerst eigenlijk nog mee. Het gemiddelde staat dit jaar in de VS per dag op 36 doden en 73 gewonden.

President Barack Obama probeert al enige tijd strengere wapenwetgeving op de politieke agenda te krijgen. Maar met name door de weerstand vanuit de machtige wapenlobby NRA mislukt dit keer op keer.

Krant VS windt zich op over vuurwapendoden
Krant VS windt zich op over vuurwapendoden (Foto: ANP)

Rechtszaak over Kitty-liedje Big Bang Theory

De dochters van een dichteres slepen producent Warner Bros voor de rechter vanwege het mogelijk onrechtmatige gebruik van een liedje in de comedyserie The Big Bang Theory. Het gaat om Soft Kitty, het versje dat wordt gezongen voor Sheldon als hij ziek is.

Wijlen Edith Newlin publiceerde in 1937 een gedicht dat Warm Kitty heet. Haar dochters Margaret en Ellen zeggen tegen TMZ dat ze in 2007 door Warner Bros werden benaderd. De film- en televisieproducent wilde de tekst van het gedicht gebruiken voor een liedje in de serie. Volgens Margaret bereikte Warner Bros uiteindelijk wel een akkoord met een muziekbedrijf, maar niet met haar en haar zus. Dat terwijl zij de echte rechthebbenden zouden zijn.

Het liedje wordt al jaren gebruikt in de populaire comedyserie en er is zelfs speciale Soft Kitty-merchandise, zoals T-shirts. De zussen willen dat Warner Bros daar een vergoeding voor betaalt en dat het liedje vanaf nu niet meer te horen is in de sitcom. Warner Bros heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.

Jochies riskeren 15 jaar cel voor spelen met laserpen

Een paar baldadige jochies uit Zaandijk (een dorp aan een dijk in de Zaanstreek) verdwijnen mogelijk voor 15 jaar in de gevangenis. De twee doerakken werden op heterdaad betrapt terwijl ze een politiehelikopter met het apparaatje hinderlijk lastigvielen.

Drie late pubers in de leeftijd van 19 en 20 jaar vonden het gisteravond nodig om hun laserpen te gebruiken om een helikopter te beschijnen. Helaas betrof het hier een politieheli en de dienders waren hier niet van gediend.

Voor de bemanning was duidelijk uit welke woning het licht kwam en de hermandad op de grond kreeg even een seintje. Deze betrapten de jongens op heterdaad. De laserpen werd in beslag genomen en de heren vandalen werden achter slot en grendel gegooid.

Een veroordeling voor het hinderen van luchtverkeer kan in Nederland, waar Zaandijk onder valt, leiden tot een celstraf van maximaal 15 jaar of een geldboete waar je héél veel laserpennen van kan kopen.

Van Gaal: ik stap niet op

Louis van Gaal ziet geen enkele reden om op te stappen bij Manchester United. Die boodschap gaf de manager maandag af na het doelpuntloze gelijkspel tegen Chelsea (0-0). "Als de spelers onder grote druk zo kunnen presteren, zie ik geen enkele reden om mijn contract in te leveren", zei Van Gaal. "Misschien willen de media dat, maar ik niet. Ik wil mijn contract gewoon uitdienen."

Van Gaal staat op Old Trafford onder zware druk na de uitschakeling in de Champions League en drie opeenvolgende nederlagen in de Premier League. Het gelijkspel tegen Chelsea biedt de oud-bondscoach van Oranje naar eigen zeggen voldoende perspectief om vol goede moed verder te gaan. "Mijn toekomst is voor mij geen thema. Ik heb daar toch geen invloed op. Ik kan alleen keihard werken met mijn spelers. Iedereen zag dat ze voor mij vochten."

Van Gaal: ik stap niet op
Van Gaal: ik stap niet op (Foto: ANP)

Hazes (21) snapt niks van houding ma en zus over Monique (38)

André Hazes jr. vindt het moeilijk te begrijpen waarom zijn moeder Rachel en zus Roxeanne zijn relatie met Monique Noel niet goedkeuren. De twee hebben de reden nooit expliciet genoemd, vertelt hij in een interview met het Vlaamse tijdschrift Dag Allemaal.

Het is Hazes jr. daarom een raadsel wat Rachel en Roxeanne aan te merken hebben op zijn zeventien jaar oudere vriendin. "Ik zou in ieder geval niet weten wat, want ze is een schat", zegt de 21-jarige zanger. "Monique is lief en leuk en ze maakt mij gelukkig. Wat is dan het probleem?"

De journalist opperde dat het leeftijdsverschil mogelijk een rol speelt. "Kijk, ik was altijd een moederskindje", reageert André. "Ik kan begrijpen dat je als moeder dan opkijkt als je zoon met z'n eerste vriendin thuiskomt, die ook nog veel ouder is. Dat is niet simpel." Toch moet Rachel volgens de artiest inzien dat Monique, met wie hij nu zo'n anderhalf jaar een serieuze relatie heeft, geen bevlieging is. "Waarom gunnen m'n moeder en zus me dit geluk niet?"

Hazes jr. heeft helemaal geen contact meer met zijn moeder en zus, zelfs niet telefonisch. In het begin had hij het daar erg moeilijk mee. "Maar 't is gek: álles went dus. Met de rest van de familie is er gelukkig geen probleem. En verder... Ik probeer me nu te concentreren op mijn eigen weg."

Hazes snapt niks van opstelling moeder en zus
Hazes (21) snapt niks van houding ma en zus over Monique (38) (Foto: BuzzE)

"Button had al een helm met goodbye erop laten drukken"

Voormalig wereldkampioen Jenson Button had eind 2014 al een speciale helm laten bedrukken met 'goodbye' op de zijkant, zo zeker wist de Brit dat hij aan het einde van dat jaar zou stoppen. Dat stelt zijn vroegere teamgenoot Kevin Magnussen althans in de Deense krant Ekstra Bladet: "Jenson was er voor de volle 100% van overtuigd dat hij klaar was in de Formule 1." Uiteindelijk bleef Button toch nog een jaar en lijkt Magnussen's loopbaan in de F1 tot een vroeg einde te zijn gekomen.   

En dat terwijl Magnussen toegezegd was ook in 2015 voor McLaren te mogen racen. "Er was mij gezegd dat ik het zitje zou krijgen," zegt hij. "Ik hoefde me nergens zorgen om te maken. Ik weet niet precies meer wanneer het was, maar het was in ieder geval tegen het einde van het seizoen 2014." Uiteindelijk veranderde het team van mening en werd Button alsnog gekoppeld aan McLaren-nieuwkomer Fernando Alonso. Magnussen kwam een jaar op de reservebank te zitten, waarna de overeenkomst tussen hem en McLaren helemaal werd verbroken.

De Deense coureur denkt dat zijn vormdip tegen het einde van 2014 hem fataal is geworden. "En Jenson reed toen juist zijn beste races van het jaar. Hij was er zeker van dat het zijn laatste races waren, daarom had hij zijn kamer beplakt met foto's uit zijn hele loopbaan. Hij had een helm met 'goodbye' erop laten drukken, reed alleen nog maar voor de lol, zonder druk of stress." Magnussen neemt Button overigens niks kwalijk. "Jenson is één van de besten en er zat niet veel tussen ons. We zitten in dezelfde sport en vechten voor dezelfde plekken. Er is veel respect." 

Voor de Deen lonkt nu het Duitse toerwagenkampioenschap DTM, waarin hij voor Mercedes lijkt te gaan rijden. "McLaren is niet snel genoeg om te winnen momenteel, dus dat is ook niet waar ik wil zijn. Maar ze hebben een goede kans om terug te komen als ze een paar dingen veranderen. Voor mij heeft het niet zo mogen zijn maar ik richt me nu op een frisse, nieuwe start." Magnussen reed uiteindelijk 20 races voor McLaren waarin hij 55 punten pakte en eenmaal op het podium stond.

Premier Irak voorziet nederlaag IS in 2016

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft maandag in een televisietoespraak gezegd dat de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) in 2016 worden verslagen. Hij zei dat "2015 het jaar van de bevrijding was en 2016 het jaar van de eindzege wordt".

Al-Abadi sprak de natie toe naar aanleiding van de herovering van de provinciehoofdstad Ramadi op de strijders van IS. De stad is volgens de Iraakse strijdkrachten sinds zondag weer vrijwel in zijn geheel onder controle van het regeringsleger. Voor het leger is het een opsteker, want de strijders van IS hadden tot dusverre niet veel te duchten van de Iraakse soldaten en de sjiitische milities, die ook steun uit Iran krijgen.

IS heeft vorig jaar zonder veel moeite het westen en noorden van Irak, inclusief de tweede stad van het land Mosul, onder de voet gelopen. IS kreeg plaatselijk steun van soennieten in Irak. De hoofdstad van de provincie al-Anbar, Ramadi, is een overwegend soennitische stad. IS komt oorspronkelijk uit Irak. De groep is vooral een uitvinding van voormalige soennitische militairen die dienden onder dictator Saddam Hussein (1937-2006).

Premier Irak voorziet nederlaag IS in 2016
Premier Irak voorziet nederlaag IS in 2016 (Foto: ANP)

Kim Kardashian krijgt 150 cadeaus van Kanye

Kanye West heeft zijn vrouw Kim Kardashian overladen met kerstcadeaus, 150 in totaal. Kim deelde filmpjes ervan op haar eigen website. Daarop is te zien dat Kim met alle kartonnen dozen een muur kon bouwen in de woning van haar zus Kourtney.

Kourtney's vriend Corey Gamble zegt in de video: ''De teller van het aantal cadeaus 'Voor Kim, van Kanye' staat op 150 en we zijn nog niet klaar." Kim mocht onder meer een bontjas uitpakken, een jurk van Louis Vuitton en een jumpsuit van Prada. Kim omschreef het treffend op haar eigen livestream: ''Hij stuurde zijn medewerker naar Italië en deed inkopen via Skype."

Terwijl de familie de cadeautjes uitpakte, draaide Kanyes nieuwe album op de achtergrond. ''Ik moet opschieten voor de baby wakker wordt'', zei de moeder van de pasgeboren Saint West. Voor alle aanwezigen was het niet moeilijk om de cadeaus van elkaar te onderscheiden, want alle pakjes voor Kim en Kanye waren in donker gekleurd papier verpakt, die van Kris Jenner waren rood en die van Khloé waren zilverkleurig.

Kims moeder Kris Jenner merkte op dat haar dochter erg verwend werd. ''Ik heb zes maanden niet voor mezelf kunnen shoppen'', reageerde Kim. ''En Kanye moet elke dag met me omgaan."

Kim Kardashian krijgt 150 cadeaus van Kanye
Kim Kardashian krijgt 150 cadeaus van Kanye (Foto: BuzzE)

Doelpuntloze remise voor Van Gaal

Manchester United heeft het kalenderjaar 2015 afgesloten met een doelpuntloos gelijkspel tegen het Chelsea van Guus Hiddink. Ondanks het ietwat magere resultaat, United boekte in de laatste zeven duels geen overwinning meer, bood het sterke spel van de thuisploeg toch wat hoop voor de toekomst.

De spelers van Manchester United lieten vanaf de aftrap zien nog steeds achter trainer Louis van Gaal te staan. De laatste weken wordt nadrukkelijk aan de stoelpoten van de oefenmeester gezaagd, maar de furieuze start tegen Chelsea leverde wel meteen kansen op voor Juan Mata en Anthony Martial.

Martial kreeg overigens de voorkeur boven Memphis Depay, die later nog wel in zou vallen. De jonge Fransman was in elk geval een plaag voor zijn directe opponent, Branislav Ivanovic. Wayne Rooney slaagde er eveneens niet in om de score te openen. De spits maakte op 17 oktober zijn laatste doelpunt, maar stuitte bij zijn actie op doelman Thibaut Courtois. Aan de zijde van United moest David de Gea een paar keer goed op zijn post.

Na de rust begon de thuisploeg steeds meer ruimte weg te geven, waardoor De Gea zich nog meer kon onderscheiden. In de 62e minuut kreeg Nemanja Matic de grootste kans van de wedstrijd. Hij joeg de bal echter over het doel, waar hij eigenlijk had móeten scoren. Ook een slotoffensief leverde niets op, waardoor de clash tussen Van Gaal en Guus Hiddink doelpuntloos eindigde.

Prevc begint ijzersterk aan Vierschansentournee

Schansspringer Peter Prevc is uitermate sterk begonnen aan de Vierschansentournee. De 23-jarige Sloveen was in de kwalificatie in Oberstdorf maandag veel te sterk voor de concurrentie. Omdat hij in de World Cup in de top-10 staat was Prevc al automatisch gekwalificeerd, maar in de Vierschansentournee worden de onderlinge duels in de wedstrijd bepaald aan de hand van de kwalificatie. Daarom komen doorgaans ook de al geplaatste springers in actie.

Prevc sprong naar 136,5 meter en kreeg 159,2 punten. Met 153,0 punten was de afstand naar de Duitser Severin Freund aanzienlijk. Derde werd de jonge Noor Johann André Forfang (151,8), voor Stefan Kraft uit Oostenrijk (151,0), Kenneth Gangnes uit Noorwegen (150,0) en de Oostenrijker Michael Hayböck (141,6). Gregor Schlierenzauer viel opnieuw zwaar tegen en wist zich met de 46e plek zelfs maar ternauwernood voor de wedstrijd te plaatsen. 

In de wedstrijd zal Prevc het dinsdag opnemen tegen de Noor Andreas Stjernen, de nummer tien uit de World Cup, die in de kwalificatie slechts 53e werd. Freund staat tegenover de Pool Piotr Zyla, Forfang neemt het op tegen de Duitser Marinus Kraus en de Sloveen Tilen Bartol wordt de opponent van Kraft. Schlierenzauer zal het lastig genoeg krijgen om af te rekenen met Gangnes.

Een opvallend duel tenslotte is dat van Noriaki Kasai tegen de 19-jarige Halvor Egner Granerud. Toen de Noor in 1996 werd geboren deed Kasai al ruim zeven jaar mee op het hoogste niveau, inclusief twee Olympische Spelen - met onder meer een zilveren teammedaille als resultaat. De nu 43-jarige Kasai was destijds overigens ook al voormalig wereldkampioen skivliegen, een titel die hij in 1992 won.

Kylie Jenner laat fonetische tattoo zetten

Kylie Jenner heeft haar lichaam laten versieren met een nieuwe tatoeage. Op haar rechterheup prijkt sinds kort de tekst \'sa-ne-te\ in rode letters. Dat is de fonetische spelling van het Engelse woord sanity, wat gezond van geest betekent.

Kylie plaatste maandag een foto van haar tatoeage op Instagram. "Helemaal rood", schreef de achttienjarige realityster erbij. Het inktplaatje is het werk van de beroemde tattoo-artist Bang Bang, die zijn naald eerder losliet op sterren als model Cara Delevingne en zangeres Rihanna.

Het is al de derde tattoo die Kylie dit jaar laat zetten, weet People. Het halfzusje van Kim Kardashian heeft een vergelijkbare tatoeage op haar linkerheup en een klein rood hartje boven haar elleboog. Ook deze tatoeages zijn het werk van Bang Bang.

Kylie Jenner laat fonetische tattoo zetten
Kylie Jenner laat fonetische tattoo zetten (Foto: BuzzE)

Vier taekwondoka's op jacht naar olympisch ticket

Vier taekwondoka's doen volgende maand een gooi naar een ticket voor de Olympische Spelen in Rio. De Taekwondo Bond Nederland selecteerde maandag Joyce van Baaren (vrouwen klasse tot 67 kilogram), Reshmie Oogink (vrouwen +67 kg), Rafik Zohri (mannen -68 kg) en Jeroen Wanrooij (mannen +80 kg) voor het olympisch kwalificatietoernooi op 16 en 17 januari in het Turkse Istanbul. Een plek bij de eerste twee geeft recht op Nederlandse deelname in Rio.

Van het kwartet was Oogink begin deze maand al dicht bij rechtstreekse plaatsing. De Almelose leek tijdens de Grand Prix Finale in Mexico-Stad op weg naar de finale en dus een olympisch ticket, maar verspeelde dat in de allerlaatste seconden.

Vier taekwondoka's op jacht naar ticket Rio
Vier taekwondoka's op jacht naar ticket Rio (Foto: ANP)

Bob de Jong begint aan laatste 10 km

De 39-jarige stayer Bob de Jong begint dinsdag bij de NK afstanden in Heerenveen aan zijn laatste 10.000 meter op een officieel kampioenschap. De olympisch kampioen van Turijn 2006 had zich tijdens de driedaagse in Thialf nog graag geplaatst voor de WK afstanden half februari in Rusland. Op de 5000 meter moest de routinier van Team Corendon zondag echter genoegen nemen met de tiende plek.

Op de 10 kilometer ziet hij voor zichzelf dinsdag geen kwalificatiekansen meer. "Of er moet een klein wonder gebeuren", liet de nog immer populaire schaatser, die de afgelopen periode last had van een rugblessure, maandag weten. "Ik wil nog één keer in een vol Thialf een strakke race neerzetten, zoals het publiek van mij gewend is."

De Jong debuteerde op de NK in 1995 met brons op de 10.000 meter en behaalde in totaal 31 medailles op dit toernooi (acht keer goud, elf keer zilver, twaalf keer brons). Hij staat dit jaar voor de eerste keer in zijn lange loopbaan niet op het podium bij de NK afstanden.

Bob de Jong begint aan laatste 10 km
Bob de Jong begint aan laatste 10 km (Foto: ANP)

Rossi gelooft in tiende wereldtitel

Valentino Rossi meent dat hij ook volgend seizoen weer kandidaat is voor de wereldtitel in de MotoGP, ondanks het feit dat de Italiaanse motorsportlegende 37 jaar is. "Ik denk dat het verschil tussen 36 en 37 jaar niets uitmaakt. Motivatie is belangrijker, evenals de kwaliteit van de motor en de aanpassing aan de banden", aldus The Doctor maandag op Autosport.com.

Rossi verspeelde afgelopen seizoen zijn tiende wereldtitel in de laatste race van het jaar. De Spanjaard Jorge Lorenzo, rijdend voor hetzelfde Yamaha-team, passeerde de negenvoudig wereldkampioen in Valencia. De Italiaan moest in die slotrace voor straf achteraan beginnen omdat hij in een voorgaande race zijn Spaanse Honda-concurrent Marc Márquez met opzet van de baan had gereden.

"Ik heb volgend jaar normaal gesproken dezelfde snelheid als dit seizoen, dus ik doe gewoon mee om de wereldtitel. Daarover maak ik me geen zorgen", aldus de man die 112 keer een Grand Prix won.

Rossi gelooft in tiende titel
Rossi gelooft in tiende titel (Foto: ANP)

Sneijder in onzekerheid over knieblessure

Wesley Sneijder verkeert in onzekerheid over de ernst van zijn knieblessure. De spelmaker van Galatasaray onderging maandag weer medisch onderzoek aan zijn rechterknie. Sneijder moet voorlopig wachten op duidelijkheid, meldde zijn Turkse club in een korte verklaring.

Zonder de nummer tien van het Nederlands elftal verspeelde Gala zondag punten bij Kayserispor (1-1), waardoor de achterstand op koploper Besiktas opliep tot elf punten.

Sneijder ondergaat over ongeveer tien dagen nog een MRI-scan en extra medische controles. Galatasaray hoopt dan te weten wat de 31-jarige Utrechter precies mankeert. De Turkse topclub opent het nieuwe kalenderjaar op 10 januari met een bekerwedstrijd, een week later hervat Galatasaray de competitie tegen Sivasspor.

Sneijder in onzekerheid over knieblessure
Sneijder in onzekerheid over knieblessure (Foto: ANP)

Telstar-speler Van Essen twee jaar geschorst wegens doping

De KNVB heeft Kevin van Essen voor twee jaar geschorst wegens doping. De 26-jarige middenvelder van Telstar is op 8 mei j.l. positief getest na de competitiewedstrijd tegen Helmond Sport. 

De KNVB en Telstar kregen in juli van de Dopingautoriteit een melding dat Van Essen tijdens een controle na afloop van het thuisduel positief testte op het verboden middel furosemide, een vochtafdrijvend middel. De contra-expertise gaf ook een positief resultaat, waardoor de KNVB de zaak doorverwees naar de centrale tuchtcommissie doping. 

Van Essen heeft de tuchtcommissie als verklaring aangegeven dat hij gebruik maakte van met furosemide vervuilde vitaminetabletten. De tuchtcommissie gaf daar geen gehoor aan.  Het is de persoonlijke plicht, volgens het dopingreglement van de KNVB, van iedere in competitieverband uitkomende sporter om er voor te zorgen dat er geen verboden stoffen in het lichaam binnenkomen. De door Van Essen gebruikte tabletten staan niet op de goedgekeurde middelen lijst en hij heeft verzuimd dit te controleren. 

De straf betekent dat Van Essen tot 28 december 2017 is uitgesloten van deelname aan alle wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB. Dat meldt de voetbalbond in een persbericht. Telstar laat weten diep teleurgesteld te zijn en de strafmaat buitenproportioneel te vinden. De club vindt dat de straf moet worden afgestemd op de financiële status van de speler. Van Essen heeft nog een contract tot het einde van dit seizoen bij De Witte Leeuwen.

Nuis pakt Nederlandse titel op 1500 meter

Schaatser Kjeld Nuis heeft maandag bij de NK afstanden in Thialf goud veroverd op de 1500 meter. De rijder van Team LottoNL-Jumbo zegevierde in een tijd van 1.45,52. Thomas Krol eindigde verrassend op de tweede plaats met 1.46,20. Stefan Groothuis pakte brons met 1.46,88. De onttroonde titelhouder Sven Kramer moest genoegen nemen met de achtste tijd (1.48,44).

Gerben Jorritsma, een van de medaillekandidaten, liep zondag tijdens de eerste 500 meter in Thialf een bovenbeenblessure op. Hij moest zich daardoor zowel voor de 1500 meter als voor de 1000 meter (dinsdag) afmelden.

Nuis pakt Nederlandse titel op 1500 meter
Nuis pakt Nederlandse titel op 1500 meter (Foto: ANP)

PVV'ster Faber niet vervolgd wegens haatzaaien en discriminatie

Het Openbaar Ministerie (OM) acht het vervolgen van PVV'ster Marjolein Faber wegens haatzaaien en discriminatie kansloos. Toine van Bergen uit Nijmegen had aangifte tegen de PVV politica gedaan omdat zij zich opgetogen had uitgelaten over het niet doorgaan van een avondje koken met immigranten in een bejaardencentrum. Volgens Toine heeft Faber met andere uitlatingen ook het naar school gaan van immigranten kinderen 'verziekt'.

Het OM zegt echter dat zij dit binnen haar functie als politica gewoon moet kunnen zeggen. Toine heeft zijn kromzwaard echter nog niet terug in de schede gelaten en ging per direct naar Arnhem om stampvoetend bezwaar aan te tekenen. Deze 'weerzinwekkende' vrouw moet vervolgd worden al dus de boze Nijmeegse goedmans.

Opening Vierschansentournee in problemen door stroomuitval

De opening van de Vierschansentournee in het Duitse Oberstdorf kent de nodige problemen. Maandag begon om 15.15 uur de eerste training, maar dat duurde niet lang. Doordat in het hele dorp de stroom plotseling wegviel kon men niet verder springen.

Na lang wachten kwamen al de berichten dat de kwalificatie, gepland om 17.15 uur, mogelijk afgelast zou moeten worden. Door het gebrek aan stroom werken de koelsystemen op het aanloopspoor van de schans niet en met de huidige temperaturen zou het dan ondoenlijk zijn om te zorgen dat het ijs niet smelt. Ook de lift naar de top van de Schattenbergschanze staat stil, hoewel niet bekend is of daar nog springers in zitten. 

Er komen inmiddels wel berichten vanuit Oberstdorf die enigszins positief klinken. Zo zou de stadionspeaker weer te horen zijn in de Erdinger Arena, maar is de stroom nog lang niet overal weer terug. Er zou geprobeerd gaan worden om nog zeker één trainingsronde en de kwalificatie plaats te laten vinden.

Update 17.05 uur

Goed nieuws voor de schansspringliefhebbers: de stroom is weer helemaal terug en de training is weer onderweg. 

Titelhoudster Boer wint eerste 500 meter

Margot Boer heeft maandag bij de NK afstanden in Thialf een voorschot genomen op haar vijfde titel op de 500 meter. De regerend schaatskampioene op dit nummer schreef de eerste ronde op haar naam met een tijd van 38,60 seconden. Floor van den Brandt reed de tweede tijd (38,74). Marrit Leenstra begint later op maandag als nummer drie aan de beslissende manche.

Titelkandidate Jorien ter Mors kwam maandag naar Thialf in de stellige overtuiging dat ze van start zou gaan. Na overleg met haar coaches Jeroen Otter (shorttrack) en Dennis van der Gun (Team AfterPay) besloot de Twentse schaatsster zich toch af te melden. Via het wereldbekercircuit was ze al zeker van een ticket op de 500 meter voor de WK afstanden half februari in Rusland.

Ter Mors, die zondag de 1500 meter op haar naam schreef, wil dinsdag uitgerust beginnen aan de 1000 meter. Bovendien staan komend weekeinde de NK shorttrack in Amsterdam op haar programma. Gezien haar drukke agenda besloot Ter Mors zich alsnog voor de 500 meter terug te trekken.

Titelhoudster Boer wint eerste 500 meter
Titelhoudster Boer wint eerste 500 meter (Foto: ANP)

Ajax wil Traoré aantrekken

Ajax overweegt om in de winterstop spits Betrand Traoré van Chelsea te huren, zo meldt de Telegraaf. De Londenaren hebben de vraag in overweging genomen. Eerder speelde de speler uit Burkina-Faso al op huurbasis voor Vitesse waarvoor hij dertien maal scoorde.

In het huurcontract wil Ajax ook een optie tot koop opnemen, zoals het eerder al met Arek Milik deed. Of de deal ook echt doorgaat lijkt af te hangen van de nieuwe Chelsea-coach Guus Hiddink die eerst wil weten wie hij in zijn selectie heeft zitten. Vanuit Ajax wilde Marc Overmars geen uitleg geven. "Ik wil niet op namen ingaan."

Als Ajax Traoré haalt dan lijkt het Arsenal-huurling Yaya Sanogo op een zijspoor te zetten. Hij kan volgens coach Frank de Boer door aanhoudend blessureleed slechts 45 minuten spelen en het is onduidelijk of dit gaat veranderen.

Lage olieprijzen slopen Saudi-Arabië

Dankzij de lage olieprijzen gaf Saudi-Arabië dit jaar 89 miljard euro meer uit dan het binnenkreeg door olieverkoop. Volgend jaar wordt er ook een tekort verwacht van 79 miljard euro, meldt de NOS.

Jarenlang groeiden de oliedollars tot in de hemel en waren begrotingsoverschotten de normaalste zaak van de wereld. Nu ziet Saudi-Arabië zich voor het eerst sinds mensenheugenis gedwongen tot bezuinigingen en hervormingen om minder afhankelijk van de oliedollars te worden.

Afgelopen week 800 nieuwe asielzoekers

Afgelopen week hebben zich ongeveer achthonderd asielzoekers gemeld voor opvang. Dat waren er tweehonderd minder dan de week ervoor, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Vergeleken met voorgaande jaren blijft het aantal aanvragen hoog, aldus het ministerie. In december 2014 schommelde het nog tussen de vierhonderd en zevenhonderd per week.

Eind november waren er al 54.000 aanvragen gedaan.

Misa Krajicek mist begin tennisseizoen

Tennisster Michaëlla Krajicek moet het begin van het tennisseizoen aan zich voorbij laten gaan. De nummer 178 van de wereld wilde zich via de kwalificaties proberen te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open, maar een elleboogblessure houdt haar voorlopig aan de kant, meldt website Tennis.nl maandag. Krajicek heeft door de blessure ook moeten afzeggen voor het duel in de Fed Cup met Rusland, begin februari.

Krajicek klom aan het einde van het afgelopen seizoen dankzij winst in twee grote ITF-toernooien naar een plaats op de wereldranglijst die recht geeft op deelname aan het kwalificatietoernooi in Melbourne. Met het Fed Cup-team promoveerde ze afgelopen jaar naar de wereldgroep. Het lag voor de hand dat captain Paul Haarhuis haar in februari zou selecteren.

Krajicek mist begin tennisseizoen
Krajicek mist begin tennisseizoen (Foto: ANP)

Wüst prolongeert titel op 3000 meter

Ireen Wüst heeft maandag in Heerenveen de Nederlandse titel op de 3000 meter geprolongeerd. De 29-jarige kopvrouw van Justlease.nl zegevierde op de tweede dag van de NK afstanden in Thialf in een tijd van 4.04,13. Haar negen jaar jongere ploeggenote Antoinette de Jong, die in de vierde rit tegen Wüst reed, pakte knap zilver (4.04,97). Het brons was voor Jorien Voorhuis, die finishte in 4.07,63.

Voor Wüst was het haar derde Nederlandse titel op rij op deze afstand en haar zesde in totaal. Tien jaar geleden veroverde de olympische kampioene op dit nummer voor de eerste keer NK-goud.

Na een mislukt voorseizoen maakte Wüst zondag in Heerenveen een succesvolle rentree op het hoogste niveau. Op de 1500 meter behaalde ze zilver achter olympisch kampioene Jorien ter Mors, goed voor een startbewijs voor de WK afstanden half februari in Rusland. De Brabantse nam zondag tevens een stevige optie op een ticket voor de EK allround in Minsk (9-10 januari). Op basis van het gecombineerde klassement (1500 en 3000 meter) stelden naast Wüst ook De Jong en Marije Joling een startbewijs voor de Europese titelstrijd in Wit-Rusland veilig.

Joling was op de 3000 meter al zeker van een ticket voor de WK afstanden. De nummer twee eerder deze maand bij de wereldbeker in Inzell belandde maandag op de vierde plek, op ruime afstand van goud (4.07,72). Ook Wüst en De Jong pakten een startbewijs voor de 3000 meter bij de wereldtitelstrijd in Rusland.

Wüst prolongeert titel op 3000 meter
Wüst prolongeert titel op 3000 meter (Foto: ANP)

Renault betaalde 1 pond voor F1-team Lotus

Renault heeft 1 Britse Pond betaald om eigenaar te worden van het Formule 1-team Lotus, zo hebben de accountants van de Franse automaker bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de nood bij de vorige eigenaar Genii Capital hoog was. Die investeerder houdt samen met het gelieerde Gravity Motorsports nog wel tien procent in de renstal.

De deal met Renault werd gecompliceerd doordat Genii Capital eerst ruim 6,7 miljoen aandelen over moest nemen van Whiterock Alliance Ltd, waardoor het volledig eigenaar werd van het Lotus F1 Team. Daarna is 90 procent van de aandelen verkocht aan Grigny Ltd, een dochterbedrijf van Renault Developpement Industriel et Commercial. Grigny was in het verleden al eigenaar van het F1 Team toen het onder namen als Benetton en Renault door het leven ging. In het V8-tijdperk leverde Renault via het bedrijf KERS aan de klantenteams.

Vast staat wel dat Renault veel moet investeren in het Formule 1-team uit Enstone, omdat 98,2 miljoen pond aan leningen van de aandeelhouder nog in de boeken van het team staat. Begin volgend jaar zullen de exacte plannen van Renault uit de doeken worden gedaan.

Benedict Cumberbatch getoond als Doctor Strange

Er was al veel bombarie rondom de casting van Benedict Cumberbatch als de Marvel-icoon Doctor Strange. Nu staat hij te pronken op de cover van Entertainment Weekly. Hieronder dus de eerste officiële foto van Cumberbatch in vol ornaat!

Cumberbatch legt in het nummer ondermeer uit wat het allemaal met hem doet om de rol te spelen: "ik moest steeds gekkere en gekkere dingen doen; spreuken uitspreken, ook veel met m'n lichaam dingen doen. Het wordt een zeer gestoorde film, dat kan ik je wel vertellen. Het is echter zo verschrikkelijk leuk om te doen! Ik zou zeggen dat het experiment dat we met z'n allen zijn begonnen zeer goed geslaagd is".

Doctor Strange vertelt in het Marvel-universum over oppermagiër van de Aarde Steven Strange. Hij is degene die de planeet moet beschermen tegen bedreigen van bovennatuurlijke en magische aard. Dit is hij geworden naar aanleiding van een auto-ongeluk, waardoor hij zijn handen niet meer kon gebruiken en dus niet meer zijn werk kon uitvoeren wat hij deed, namelijk chirurg. Werkeloos en in hopeloze toestand ontmoet hij een kluizenaar, genaamd The Ancient One. Die voorziet hem in de kennis die hij nodig heeft.

De film, geregisseerd door Scott Derrickson en met onder andere in de hoofdrollen Rachel McAdams en Tilda Swinton, draait vanaf 3 november 2016 in de Nederlandse bioscopen

Benedict Cumberbatch als Doctor Strange (Foto: Entertainment Weekly)Benedict Cumberbatch als Doctor Strange (Foto: Entertainment Weekly)

Theo Bos mikt op teamsprint in Rio

Wielrenner Theo Bos wil zich op de baan zien te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Dat zei de voormalig wereldkampioen sprint maandag bij de NK baanwielrennen in Alkmaar tegen de NOS. Bos, die onder contract staat bij het Zuid-Afrikaanse MTN (volgend jaar Dimension Data) ziet met name kansen op de teamsprint.

De kans dat Bos daadwerkelijk naar Rio afreist lijkt klein. Nils van 't Hoenderdaal, Hugo Haak en Jeffrey Hoogland veroverden afgelopen najaar de Europese titel op de teamsprint. Bij de WK werd de ploeg eerder dit jaar vijfde: toen met Matthijs Büchli in plaats van Van 't Hoenderdaal. Bos stapte in 2008 na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van Beijing over naar de weg en kwam nog maar mondjesmaat op de baan uit. Half november nam hij met zijn oude maatjes Teun Mulder en Tim Veldt deel aan het NK teamsprint. Het trio werd tweede achter het drietal Hoogland, Büchli en Harrie Lavreysen dat ruim een seconde sneller was.

Bos mikt op teamsprint in Rio
Bos mikt op teamsprint in Rio (Foto: ANP)

IS-leider levend gepakt in Irak

Amerikaanse commando's hebben de beruchte IS-leider Abu Omar al-Shishani levend gevangengenomen in de buurt van de stad Kirkuk in Irak. Dat meldde het Russische persbureau Tass. Het bericht is echter nog niet bevestigd door het Amerikaanse Pentagon.

De in Georgië geboren IS-commandant, ook bekend als de 'rode Tsjetsjeen', zo genoemd naar zijn lange rode baard, is een veteraan uit de Russisch-Georgische oorlog van 2008. Op zijn hoofd staat een beloning van 5 miljoen dollar, uitgeloofd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Abu Omar is de afgelopen jaren al verschillende malen dood verklaard, voor het laatst nog in mei, juni en oktober van dit jaar.

IS-leider levend gepakt in Irak
IS-leider levend gepakt in Irak (Foto: ANP)

Ter Mors laat 500 meter in Thialf schieten

Jorien ter Mors laat maandag bij de NK afstanden in schaatstempel Thialf de 500 meter schieten. De kopvrouw van Team AfterPay is op dit onderdeel al geplaatst voor de WK afstanden half februari in Rusland. De olympisch kampioene op de 1500 meter wil dinsdag goed uitgerust aan de start verschijnen van de 1000 meter.

Ter Mors veroverde zondag in Heerenveen de Nederlandse titel op de schaatsmijl. Het was haar eerste officiële race op die afstand sinds haar gouden rit bij Sotsji 2014. Dione Voskamp vervangt Ter Mors maandag op de 500 meter.

Bij de mannen heeft Pim Schipper zich afgemeld voor de 1500 meter. Voor hem is geen vervanger aangewezen.

Ter Mors laat 500 meter in Thialf schieten
Ter Mors laat 500 meter in Thialf schieten (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 5

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. Let the Games begin!

Olivér Halassy was een bijzondere man. Dat hij met de Hongaarse waterpoloploeg drie keer op rij een olympische medaille won - waarvan twee keer goud - is natuurlijk bijzonder, maar Halassy speelde met een toch vrij forse handicap: als 8-jarig jongetje was hij na een tramongeluk een flink deel van zijn linkeronderbeen kwijtgeraakt. Ondanks die handicap zou hij een van de grootheden uit het Hongaarse waterpolo worden, met 91 interlands en een hele sloot goals op de grote toernooien. Als zwemmer deed hij het overigens ook erg goed, met meer dan twintig nationale titels, twaalf nationale records en een plekje in de Hall of Fame van de internationale zwembond FINA.

Alfred Hajos uit Hongarije wilde tijdens de eerste moderne Spelen in 1896 aan alle drie vrij toegankelijke zwemonderdelen meedoen: de 100, 500 en 1200 meter. De wedstrijden werden echter direct achter elkaar gehouden en dus lukte het de 18-jarige Hajos na de door hem gewonnen 100 meter niet om op tijd aan de start van de 500 meter te verschijnen. De 1200 meter won hij vervolgens met bijna drie minuten voorsprong.

Coca Cola is een van de bekendste sponsoren van de Olympische Spelen. Ze begonnen daar in 1928 in Amsterdam mee. Het Amerikaanse team kreeg destijds duizend kratjes cola van het merk en sindsdien is de drankjesfabrikant niet meer van de Spelen weg te slaan.

Olivér Halassy tijdens het EK waterpolo in 1931. Ondanks zijn handicap werd hij een nationale grootheid (WikiCommons/Materialscientist)
Olivér Halassy tijdens het EK waterpolo in 1931. Ondanks zijn handicap werd hij een nationale grootheid (WikiCommons/Materialscientist)

De Olympische Winterspelen van 1960 in Squaw Valley kenden een bekende die verantwoordelijk was voor de openings- en sluitingsceremonies: die waren namelijk in handen van Walt Disney. De ceremonies kenden duizenden ballonnen, ijsbeelden, witte duiven en de vlaggen werden per parachute het stadion binnengebracht.

Op de Winterspelen van 1924 kreeg de Noor Thorleif Haug het brons omgehangen bij het schansspringen. In 1974, tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 50e 'verjaardag' van het team van 1924, ontdekte historicus Jacob Vaage echter dat Haug helemaal geen medaille had moeten krijgen. Er was een foutje in de score gemaakt en het brons had voor de in Noorwegen geboren Amerikaan Anders Haugen moeten zijn. Later dat jaar kwam de 86-jarige Haugen naar Noorwegen en kreeg hij de bronzen medaille van de al in 1934 overleden Haug overhandigd door diens jongste dochter.

De langstlevende meervoudig olympisch kampioen ooit is Leon Stukelj, geboren in Oostenrijk-Hongarije, op de Spelen aanwezig als Joegoslaaf en overleden als Sloveen. Stukelj pakte in 1924 twee keer turngoud en voegde er in Amsterdam 1928 nog één aan toe. Daarnaast won hij nog één zilveren en twee bronzen medailles. De in 1898 geboren Stukelj overleed in 1999, vier dagen voor zijn 101e verjaardag.

Anders Haugen, winnaar van olympisch schansspringbrons in 1924....zo bleek vijftig jaar later (Foto: Getty)

Bermuda is het land met de minste inwoners op de olympische medaillespiegel. Bokser Clarence Hill pakte in 1976 brons in het zwaargewicht en schonk zijn land zo een plekje in de olympische geschiedenis.

Het ging de organisatie van de Spelen van 1928 in Amsterdam financieel niet bepaald voor de wind en dus besloot NOC*NSF het Nederlandse publiek om hulp te vragen. Gelukkig was men destijds nog een stuk meer geïnteresseerd in de Spelen in eigen land dan tegenwoordig en binnen de korste keren werd er anderhalf miljoen gulden opgehaald.

Dertien van de veertien succesvolste Belgische olympiërs ooit wonnen al hun medailles bij het boogschieten. Op Hubert van Innis na won iedereen al die medailes ook nog eens alleen tijdens de Spelen van Antwerpen in 1920. Geen toeval, want op vier van de tien onderdelen deden alleen Belgen mee, waaronder twee landenwedstrijden met België als enige deelnemer. Op de overige onderdelen deden slechts een handvol verdwaalde Fransen en Nederlanders mee.

Het hoog- en verspringen vanuit stand stond in 1912 voor de vierde en laatste keer op het olympisch programma. De legendarische Amerikaan Ray Ewry won in 1900, 1904 en 1908 het goud op beide onderdelen, net als tijdens de 'Intercalated Games' van 1906 - die tegenwoordig niet meer als officiële Spelen gezien worden. In 1900 en 1904 won hij overigens ook de hinkstapsprong uit stand en dus is hij achtvoudig olympisch kampioen. In 1912 deed hij niet meer mee en won landgenoot Platt Adams met 1,63 meter het hoogspringen vanuit stand. Tweede werd zijn jongere broer Benjamin Adams (1,60m), voor de Griek Konstantinos Tsiklitiras (1,55m). Laatstgenoemde ging bij het verspringen uit stand met 3,37 meter met het goud aan de haal, voor Platt (3,36m) en Benjamin Adams (3,28m). 

Het olympisch verspringen uit stand in Stockholm in 1912 (Bron: YouTube)

Het olympisch hoogspringen uit stand in Stockholm in 1912 (Bron: YouTube)

Een vijfde ingevoerd vuurwerk deugt niet

Ruim een vijfde van het vuurwerk dat wordt geïmporteerd, deugt op de een of andere manier niet. Uit tests van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat bij 21 procent van de knallers iets mis is.

Vuurwerk valt bijvoorbeeld om of heeft onderdelen die zich al brandend op lage hoogte verspreiden. Vorig jaar werd 22 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd.

Importeurs moeten zelf het foute vuurwerk vernietigen, aldus de inspectie maandag. Doen ze dat niet, dan kan de inspectie ze een dwangsom opleggen.

AIVD zoekt 250 nieuwe medewerkers

De Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD zoekt de komende jaren zo'n 250 nieuwe krachten, bovenop de tweehonderd nieuwe werknemers die het afgelopen jaar al geworven zijn.

In 2012 was er een grote bezuiniging bij de AIVD, waardoor er de daaropvolgende jaren ook operationeel personeel vertrok. De Rekenkamer zei hierover in mei dat daarbij waardevolle kennis en ervaring verloren zijn gegaan en dat de gevolgen daarvan nog jaren voelbaar zouden zijn. Inmiddels heeft de AIVD er extra geld bijgekregen om mensen te werven.

Vooral ICT'ers zijn nodig, maar ook onderzoekers inlichtingen, analisten en vertalers, in talen als Arabisch, Berbers, Farsi, Koerdisch en Russisch. Die worden ingezet om mediaberichten en getapte gesprekken of internetdata te vertalen en te interpreteren.

Gespecialiseerde ICT'ers
Qua ICT'ers is de AIVD op zoek naar mensen die allround goed zijn, maar ook naar gespecialiseerde ICT'ers die bijvoorbeeld veel weten over de nieuwste databaseoplossingen, datamining- of artificial intelligence-technologieën.

Sowieso worden nieuwe AIVD'ers na een uitgebreide selectie- en screeningsprocedure, eerst intern opgeleid. Die opleiding gaat niet alleen over het werk op de afdeling waar de nieuwe werknemer terecht komt, maar ook over het juridische kader waarbinnen de AIVD werkt. Daarbij is de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten leidend.

FrieslandCampina betaalt boeren voor minder melkproductie

FrieslandCampina gaat zijn leden-melkveehouders een vergoeding betalen om de hoeveelheid melk die ze leveren op peil te houden. De zuivelproducent gaf maandag aan dat de verwerkingscapaciteit te laag is als het volume blijft toenemen. Volgens het bedrijf is sinds november sprake van een plotselinge stroomversnelling.

Door die aanwas draait FrieslandCampina inmiddels al op volle toeren. De onderneming investeerde de afgelopen jaren fors in zijn verwerkingscapaciteit. Dit jaar werd echter 600 miljoen liter meer melk aangeleverd dan vorig jaar, waardoor die extra ruimte alweer benut is. Ook de mogelijkheden om de melk door andere bedrijven te laten verwerken dan wel direct te verkopen aan andere afnemers, zijn benut.

Van 1 januari tot medio februari krijgen boeren bij een gelijke of lagere levering een vergoeding van 2 euro per 100 liter melk, exclusief btw.

Lange file voor de Efteling

De kerstvakantie en het zachte weer trekken weer veel mensen naar de Efteling. Voor de parkeerplaats van het pretpark in Kaatsheuvel stond maandagochtend ongeveer 10 kilometer file. "Het is heel erg druk", aldus de ANWB.

De weg van Waalwijk naar de Efteling, de N261, stond helemaal vol. Daardoor liep het ook vast op de snelweg A59. Tussen knooppunt Hooipolder en de afrit naar de Efteling stond aan het einde van de ochtend 6 kilometer file. Mensen waren een half uur langer onderweg dan gebruikelijk, zegt de ANWB.

Ook tussen de Duitse grens en Roermond stond een kilometerslange file, van Duitsers die op weg zijn naar de Designer Outlet.

Vanwege de kerstvakantie zijn er waarschijnlijk geen files tijdens de avondspits.

Amerikanen: terroristen winnen de oorlog

Een ruime meerderheid van de Amerikanen is ontevreden over de manier waarop de Verenigde Staten de strijd tegen terreur aanpakken. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de nieuwszender CNN. Bijna driekwart reageerde daarin ontevreden.

De meeste Amerikanen zijn er niet van overtuigd dat de VS de 'oorlog tegen terreur' kan winnen. 40 procent zegt dat de terroristen de overhand hebben, terwijl nog eens 40 procent denkt dat geen van beide partijen het voordeel hebben. Slechts 18 procent verwacht dat de VS en hun bondgenoten de strijd in hun voordeel kunnen beslechten.

Poolse president tekent omstreden wet

De president van Polen heeft een omstreden wet getekend die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt.

De wet komt uit de koker van de partij PiS, die sinds oktober aan de macht is in Polen. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering.

Verontruste Polen gingen eerder deze maand massaal de straat op om te protesteren tegen de maatregel, die door de oppositie wordt gezien als een machtsgreep van PiS. Ook de Europese Commissie uitte haar bezorgdheid over de wet en waarschuwde voor een uitholling van de rechtstaat.

Youp van 't Hek geopereerd aan hart

Youp van 't Hek heeft vorige week een zware hartoperatie ondergaan waarbij een aantal bypasses is aangebracht. Zijn bedrijf Hekwerk maakte maandag bekend dat het herstel nog enige maanden zal duren en dat zijn voorstellingen van zijn show Licht in januari en februari zijn geannuleerd.

Het is niet bekend of Youp de voorstellingen later zal inhalen. Het impresariaat hoop op een voorspoedig herstel, maar kan nog geen uitspraken doen over de geplande voorstellingen van maart tot en met juni 2016.

De cabaretier moest eerder zijn voorstellingen in december Papendrecht en Middelburg afbreken omdat hij onwel werd. Naar de oorzaak van deze klachten is de afgelopen weken intensief medisch onderzoek gedaan.

Youp van 't Hek geopereerd aan hart
Youp van 't Hek geopereerd aan hart (Foto: BuzzE)

Capaldi: 'Waarschijnlijk mijn laatste seizoen'

Nu de Christmas-special van de populaire scifi-serie Doctor Who de revue heeft gepasseerd, is er voor fans tijd om uit te gaan kijken naar het tiende seizoen. Na dat seizoen kan er helaas wel een plotselinge verandering komen. 

Peter Capaldi, die sinds het achtste seizoen de rol van de Doctor speelt, heeft aangegeven dat het tiende seizoen hoogstwaarschijnlijk zijn laatste zal zijn: "het is een rol die je aanneemt met in het achterhoofd het feit dat je de serie op een dag moet gaan verlaten. En ik wil eerlijk gezegd ook ruimte hebben om andere dingen te doen, en als je de rol van de Doctor speelt, is daar vrijwel geen tijd voor".

Ook reageerde Capaldi in hetzelfde interview op de kritiek die er kwam toen hij gecast werd voor de rol: "bij elke Doctor zijn er mensen geweest die kritiek hebben gehad. Bij mij ging het vooral over het feit dat mensen mij te oud vonden voor de rol. Maar hey, als je alleen maar sexy, jonge mannen wil zoals Matt Smith en David Tennant, dan is Doctor Who niet de show voor jou. De Doctor is nou eenmaal een personage met veel gezichten en dit keer zit er een iets ouder gezicht aan verbonden"

Het feit dat er weinig tijd is om naast de rol van de Doctor nog andere dingen te doen is al eerder een reden geweest voor acteurs om de serie vaarwel te zeggen na een aantal seizoenen. David Tennant, die de tiende reïncarnatie van de rol speelde, wilde zich meer op andere series gaan focussen en op het werk in het theater, waar zijn carrière echt begon. 

Ook de zoektocht naar een nieuwe reisgenoot van de Doctor is in volle gang. Na de exit van Jenna Coleman in de seizoensfinale werd er niet in de Christmas-special al voor gekozen om een nieuwe 'companion' voor te stellen aan de kijker. River Song werd als tijdelijke partner van de Doctor ingezet, ook om het nostalgische gevoel dat de serie bij zich draagt weer terug te brengen voor de kijker. Wel heeft showrunner Steven Moffat verklaard dat het vooral aan het feit lag dat er simpelweg nog geen nieuwe companion beschikbaar was.

Het tiende seizoen van Doctor Who wordt in het najaar van 2016 verwacht. 

'Vuurwerkverbod amper gehandhaafd'

De overheid mag dan wel strenge regels hebben voor het afsteken van vuurwerk, het handhaven ervan is zo goed als onmogelijk. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP maandag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. "Als je het echt goed wilt doen, moet je heel veel politiemensen of opsporingsambtenaren inzetten", aldus Van de Kamp. "Maar die capaciteit is er niet."

"De aanrijtijd ligt op tien tot vijftien minuten, terwijl die jongeren zich heel snel verplaatsen. Wil je daarop kunnen inspelen, dan moet je zorgen voor een grote politieaanwezigheid. Aan het einde van het jaar zitten we met heel wat overuren die moeten worden gecompenseerd, dus de politiecapaciteit is kleiner. De energie gaat dan vooral zitten in de aanpak van grote partijen gevaarlijk illegaal vuurwerk en zaken als geweldpleging", legt Van de Kamp uit.

'Vuurwerkverbod amper gehandhaafd'
'Vuurwerkverbod amper gehandhaafd' (Foto: ANP)

Eindelijk cao supermarkten

Na lang onderhandelen is er eindelijk een cao bereikt voor supermarktmedewerkers. Vakbond CNV maakte maandag bekend dat onder meer een loonsverhoging van in totaal 5 procent is uitonderhandeld. Ook is volgens de bond een stap gezet op het gebied van jeugdloon door de leeftijd waarop je recht hebt op een volwaardig salaris te verlagen van 23 naar 22 jaar.

In de nieuwe overeenkomst zijn er ook afspraken gemaakt over het sluiten van minstens duizend extra arbeidsovereenkomsten met medewerkers voor meer dan twaalf uur per maand. Volgens de CNV wordt daarmee de trend van het groeiende aantal kleine contracten gekeerd.

De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht van april 2013 tot en met maart 2017. De overeenkomst is overigens afgesloten zonder de FNV. Die vakbond stapte eerder al uit het overleg met de werkgevers. CNV wil het onderhandelingsresultaat niet alleen aan zijn leden, maar breed voorleggen aan de supermarktmedewerkers.

Eindelijk cao supermarkten
Eindelijk cao supermarkten (Foto: ANP)

Thunder op tijd wakker tegen Nuggets in NBA

De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben zondag veerkracht getoond. De ploeg van coach Billy Donovan was tegen Denver Nuggets aanvankelijk niet bij de les, maar werkte in een ijzersterk derde kwart (38 punten) een achterstand van elf punten moeiteloos weg. Enes Kanter had daarin een grote rol. Hij kwam van de bank om tot 21 punten en acht rebounds te komen. "Hij was de belangrijkste man bij Oklahoma vanavond. Hij speelde ons kapot", klonk het bewonderend uit de mond van Denver-coach Michael Malone.

Russell Westbrook had zoals gebruikelijk een voorname rol bij Thunder met 30 punten, 12 assists en 9 rebounds. Forward Kevin Durant voegde daar 26 punten aan toe. De Nuggets hadden in Kenneth Faried hun topschutter met 25 punten. Genoeg was het niet, zag ook coach Malone: "Je kunt nog zo'n mooi plan bedenken maar Kevin Durant is een van de beste basketballers ter wereld, net als Russell Westbrook tot de beste guards behoort. Zij stuwden hun ploeg naar een hoger niveau."

Overige Uitslagen
Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 112-96
Boston Celtics - New York Knicks 100-91
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 94-98

Thunder op tijd wakker tegen Nuggets
Thunder op tijd wakker tegen Nuggets (Foto: ANP)

Zeegelaar maakt mooie transfer naar Sporting Portugal

Marvin Zeegelaar vervolgt zijn loopbaan bij Sporting Portugal. De 25-jarige aanvaller uit Amsterdam heeft overeenstemming bereikt over een contract dat pas in 2020 afloopt. Volgens zijn nieuwe werkgever staat er een clausule in de verbintenis dat hij voor 45 miljoen euro mag vertrekken.

Zeegelaar haalde het eerste elftal van Ajax, maar werd nooit een vaste waarde bij de club uit zijn geboortestad. Hij speelde de afgelopen jaren voor Excelsior, Espanyol, het Turkse Elazigspor en Blackpool. Zeegelaar vertrok vorig jaar naar het Portugese Rio Ave, waar hij zich in de kijker bij Sporting voetbalde.

Zeegelaar maakt mooie transfer naar Sporting
Zeegelaar maakt mooie transfer naar Sporting (Foto: ANP)

Belgische kerncentrale pas later heropgestart

De Belgische kernreactor Doel 3 zal naar verwachting pas op 6 januari heropstarten. Dat zei Els De Clercq, woordvoerder van Electrabel, aan VRT Nieuws. De reactor, die vlakbij de Nederlandse grens ligt, zou maandag weer opstarten, maar is er een nieuw probleem opgedoken.

Doel 3 werd donderdag stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. De uitval zou 'maximaal een paar dagen duren', klonk het vrijdag. Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor opnieuw opgestart, na meer dan een jaar te hebben stilgelegen.

"We hebben gemerkt dat er ook een klein probleem was met een elektrische schakeling. Ook dat willen we herstellen", zei De Clercq.

Belgische kerncentrale pas later heropgestart
Belgische kerncentrale pas later heropgestart (Foto: ANP)

Bontkraagjes laten spoor van vernieling achter

Jongeren hebben zondagnacht een spoor van vernielingen achtergelaten in een gedeelte van Hilversum. Een ruit van een winkel is ingegooid, meerdere auto's zijn vernield en ook werden kliko's de weg op gegooid. Uit een van de auto's zijn ook spullen meegenomen, aldus de politie.

Volgens ooggetuigen is een groep van vier tot tien jongens verantwoordelijk voor de vernielingen. Ze waren in het donker gekleed en de meesten droegen een jas met een bontkraag.

Ondanks een zoekactie zijn de verdachten niet gevonden.

Spoor van vernielingen in Hilversum
Spoor van vernielingen in Hilversum (Foto: ANP)

Eva Jinek terug met talkshow

Eva Jinek keert maandag 4 januari terug op NPO 1. Vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam presenteert ze tot en met vrijdag 26 februari elke werkdag haar talkshow Jinek, waarin ze gasten ontvangt uit de actualiteit en de wereld van politiek, sport en entertainment.

"Ik heb mijn draai gevonden en ben blij dat we de kans krijgen de talkshow verder uit te bouwen'', zegt Eva, die ook vorig jaar Jeroen Pauw mocht vervangen tijdens de winterstop.

Eva Jinek terug met talkshow
Eva Jinek terug met talkshow (Foto: BuzzE)

Dag 6: Win seizoen 1-6 van The Vampire Diaries op DVD!

Recensent daan1601 was niet helemaal tevreden met de serie, maar vond dat het dan ook vooral een serie voor de fans is. Ben jij fan en wil je deze gave box wel winnen? Geef dan antwoord op de volgende vraag en maak direct kans!

Wat is het laatste woord van de recensie, die hier te lezen is:

- Must-have

- Extra's 

- Fans

Geef je antwoord hier door vóór 29 december 11:00, dan worden de winnaars gekozen en bekendgemaakt.

Bluboo Xtouch, 5-inch met goede specs

Bluboo heeft een aantal modellen op de markt gebracht die allemaal best in orde zijn. Vooral de bouwkwaliteit komt vaak positief naar voren en we zullen in deze review kijken of dat ook het geval is bij deze Xtouch. Een 5-inch toestel met 32GB opslag, 3GB werkgeheugen en de MT6753 octa-core processor. Daarnaast nog een 3050 mAh accu, Gorilla Glass, een FullHD scherm en een IMX214 camerasensor. Qua specs lijkt alles dus zeker op orde en dat voor zo'n 179 dollar. 

Meer plezier met bal en borsten in Dead or Alive Xtreme 3

Er zijn nieuwe bewegende beelden online gekomen van Dead or Alive Xtreme 3. Hierin zien we de Soft Engine 2.0 aan het werk met Nyotengu, een van de vrouwen uit de Dead or Alive-reeks die nog niet veel zendtijd heeft gehad.

De meiden in het spel komen soms naar jou om met je te praten en jouw taak is het om ze gelukkig te maken. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om.

Nee, nog steeds vindt Koei Tecmo dat er tere zieltjes van moraalridders in het Westen dit niet aankunnen en ja, er is een Engelstalige importversie. Mensen die de PlayStation VR gaan kopen volgend jaar moeten oppassen dat ze niet te ver opgaan in het spel. Of tenminste, check van te voren of er niemand aanwezig is in je game-kamer.

Dead or Alive Xtreme 3 is eind februari beschikbaar in Azië voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Louis Vuitton gebruikt Final Fantasy in reclame

Vrouwen en tasjes zijn een onbegrijpelijke combinatie voor mannen, maar virtuele gamesvrouwen en tasjes gaan weer een stapje verder. In Japan gebruikt het merk Louis Vuitton het personage Lightning uit Final Fantasy XIII.

Het personage van Tetsuya Nomura heeft al heel wat commentaar gehad van gamers, maar in Japan is ze blijkbaar populair genoeg om gebruikt te worden voor een reclame. Wij denken alleen dat er weinig vrouwen zijn die zo met tasjes gaan bewegen, maar wie zijn wij?

FOK! Wat een weer: overwegend droog

Nog een week, en dan zit de vakantie er alweer op. De laatste week van de kerstvakantie is het heel wisselend weer. Vandaag schijnt de zon geregeld en is het overwegend droog. De temperatuur ligt rond de 13 graden en de wind komt uit het westen tot zuidwesten. Aan de kust vrij krachtig, in het binnenland wat matiger. Dinsdag is er meer kans op regen.

Zon op: 08:48 uur
Zon onder: 16:34 uur

Gisteren kreeg ik twee foto's doorgemaild van een trouwe lezer, met een heel leuk berichtje erbij:

Hallo Monique,

Ik heb geen profiel op fok.nl, maar lees wel iedere dag het nieuws op jullie site, en jouw weerberichtjes. Vond het laatst leuk om fotos te zien van Schoorl. Wij gaan hier vaak op vakantie en zijn er vandaag en morgen toevallig ook. Vanmorgen met een zonnetje vertrokken uit het oosten, en vanmiddag helaas met druilerig weer door de duinen in Schoorl aan het wandelen. Onze hond vond de miezerregen niet erg. Die vermaakt zich hier prima.

Groetjes Herm

Schoorlse duinen (Foto: Herm)
Schoorlse duinen (Foto: Herm)

Schoorlse duinen (Foto: Herm)
Schoorlse duinen (Foto: Herm)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1908 vielen in Messina (Italie) meer dan honderdduizend doden als gevolg van een tsunami. 

* In 1975 werd Hilversum 4 geopend door de Veronica Omroep Organisatie, die haar debuut maakte als publieke omroep na haar afscheid als zeezender in 1974.

* In 1981 werd de eerste Amerikaanse reageerbuisbaby geboren.

* In 2008 werd mijjn zoon Jan geboren

* In 1612 nam Galileo Galilei als eerste astronoom de planeet Neptunes waar.

Ontploffing flatgebouw Drachten, deels ingestort

In Drachten is een deel van een flatgebouw ontploft, meldt De Telegraaf. Het lijkt erop dat zowel de voor- als achterkant van het gebouw flinke schade opgelopen hebben, zoals te zien is op de foto's hieronder.

Omwonenden hebben een harde knal gehoord. Hulpdiensten zijn massaal op de been. Er is verder nog niets bekend over doden en/of gewonden.

Update 05:55 uur
Een deel van het flatgebouw is na de explosie ingestort. Het gaat om 6 appartementen rond het appartement op de begane grond waar de explosie was, meldt de NOS. De gemeente Smallingerland zegt dat ook in de rest van het gebouw sprake blijft van instortingsgevaar.

De bewoners van de 37 appartementen brengen de nacht elders door. Negen mensen zijn in een hotel ondergebracht, de rest overnacht bij familie of vrienden. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Een slachtoffer is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Update 23:45 uur
Het kon bijna niet uitblijven. Op Twitter wordt gemeld dat de explosie in Drachten mogelijk het werk is van ISIS.

Update 23:19 uur
Hulpverleningsnieuws Friesland meldt dat er 'slechts' één gewonde is gevallen. Deze is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. De werkzaamheden rond de flat worden bemoeilijkt door brandende resten. De oorzaak van de explosie is nog steeds niet duidelijk.

Update 23:03 uur
Er is op Twitter een filmpje van de situatie ter plekke geplaatst:

Update 22:32 uur
Verschillende bronnen melden dat de oorzaak een flinke berg (illegaal) vuurwerk is. Op straat voor het gebouw zijn dozen met vuurwerk aangetroffen. Ook uit Groningen komen hulpdiensten aanrukken.

Meer dan veertig doden door extreem weer VS

Het aantal doden door het extreme weer in de Verenigde Staten is de veertig gepasseerd. In meer en meer staten vallen slachtoffers door overstromingen en tornado's. Elders in de VS worden grote problemen verwacht door een sneeuwstorm.

De laatste sterfgevallen werden geregistreerd in Illinois en Missouri. Daar kwamen in totaal dertien mensen door overstromingen om het leven, aldus Amerikaanse media. In een dorp in Illinois werd een auto met drie volwassenen en twee kinderen gegrepen door een vloedgolf. De inzittenden verdronken. In Missouri, waar acht mensen stierven en veel wegen zijn gesloten, is de noodtoestand uitgeroepen.

Eerder al vielen onder meer elf doden door tornado's in Texas en door overstromingen in staten in het zuidoosten van de VS, zoals Tennessee en Mississippi. Het voorlopige dodental staat op 43.

In aantocht
En meer noodweer is in aantocht of heeft de VS reeds bereikt. In de staat New Mexico is de 'sneeuw-noodtoestand' afgekondigd. Verschillende gemeenten zijn er volledig afgesneden van de buitenwereld. Door de harde wind zijn er sneeuwhopen van meer dan twee meter hoogte ontstaan. Ook in Texas en Oklahoma wordt voor sneeuwstormen gewaarschuwd.

Door het extreme weer zijn in het hele land al meer dan 1.100 vluchten geannuleerd. Ongeveer de helft daarvan komt op conto van de luchthaven in Dallas (Texas). Dat is een van de drukste overstapvliegvelden ter wereld.

Meer dan veertig doden door extreem weer VS
Meer dan veertig doden door extreem weer VS (Foto: ANP)

The Beatles scoren op streamingdiensten

De muziek van The Beatles scoort prima op streamingdiensten. Donderdag kwam een groot deel van het Beatles-oeuvre beschikbaar via diensten als Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer. Na vier dagen hebben al miljoenen mensen op Spotify naar The Fab Four geluisterd.

Het populairste nummer is Come Together, dat in een paar dagen tijd al ruim 2,3 miljoen keer is beluisterd. Let It Be, Hey Jude, Love Me Do en Yesterday maken de top 5 compleet. Volgens Spotify stonden The Beatles na de eerste dag al met 25 nummers in de top 200 van meest beluisterde nummers.

Uit de cijfers die Spotify heeft vrijgegeven, blijkt ook dat Beatles-songs in twee dagen tijd al aan zo'n 673.000 afspeellijsten zijn toegevoegd. Opvallend is hoe veel jongeren naar de muziek luisteren: zo'n 65 procent van de Beatles-luisteraars is jonger dan 34 jaar.

The Beatles
The Beatles worden op Spotify veel beluisterd.

Winnaar AD Oliebollentest bekend

Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse mag zich de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. De zaak kwam als beste uit de bus bij de AD Oliebolllentest 2015, schrijft de krant maandag.

Volgens de jury krijgt de consument er een "topbol", die het cijfer 10 verdient. "Knapperig vanbuiten, luchtig vanbinnen" en "mooie neutrale smaak", is het panel van het Centrum voor Smaakonderzoek lovend. Vijf jaar geleden had de bakker ook al de beste oliebollen van Nederland.

Op plek twee eindigde Bakkerij Olink in Maarssen. Daar krijg je een "fantastische oliebol". "Voor je het weet ben je aan de tweede bezig", aldus de jury. Brood- Banketbakkerij Jan Pieter Duin in Tiel completeert de top-drie met een "bolletje van wereldklasse". Het allerslechtst uit de test kwam Gebakkraam Parel in Venlo. Die zaak kreeg slechts een 3 voor de oliebollen.

Het AD bezocht voor de test 164 bedrijven.

Bakker Voskamp wint AD Oliebollentest
Bakker Voskamp wint AD Oliebollentest (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.