Krant VS windt zich op over vuurwapendoden

The Washington Post heeft zich maandag opgewonden over het aantal mensen dat in de VS op eerste kerstdag om het leven is gebracht met vuurwapens.

De krant meldde dat er die dag 27 doden en 63 gewonden zijn gevallen door geweld met vuurwapens. Mensen die zichzelf verwondden of zelfmoord pleegden, zijn niet meegerekend.

De krant wijst erop dat deze 27 op één dag meer doden door vuurwapens zijn dan er in totaal in een heel jaar vallen in een reeks van acht landen die de krant naar voren brengt (Bermuda, Estland, Hongkong, IJsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk en Slovenië). Het aantal van 27 is voorts ongeveer gelijk aan het aantal omgekomen slachtoffers van vuurwapengeweld in Groot-Brittannië in een jaar tijd.

Volgens statistieken van de Gun Violence Archive viel het met kerst eigenlijk nog mee. Het gemiddelde staat dit jaar in de VS per dag op 36 doden en 73 gewonden.

President Barack Obama probeert al enige tijd strengere wapenwetgeving op de politieke agenda te krijgen. Maar met name door de weerstand vanuit de machtige wapenlobby NRA mislukt dit keer op keer.

Krant VS windt zich op over vuurwapendoden
Krant VS windt zich op over vuurwapendoden (Foto: ANP)