Bos pakt goud op kilometer bij terugkeer op baan

Redactie

Theo Bos is hard fietsen op de wielerbaan nog niet verleerd. De oud-wereldkampioen 'ramde' maandag bij de NK baanwielrennen in Alkmaar naar het goud op de kilometer tijdrit. De 32-jarige Bos, die tussen 2004 en 2007 vijf wereldtitels veroverde, klokte 1.02,672 en aan die tijd kon geen concurrent tippen. Zijn topsnelheid lag op 64,97 kilometer per uur. Jeffrey Hoogland pakte het zilver in 1.04,125 en Roy Eefting het brons in 1.05,180.

Bos zei bij de NK dat hij zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. De renner uit Hierden, die de laatse jaren vooral actief is op de weg, denkt vooral kans te maken op de teamsprint.

Laurine van Riessen was bij de vrouwen de sterkste op de 500 meter tijdrit. De voormalig topschaatsster uit Leiden klokte 35,305 seconden. Ze troefde evenals op de keirin Elis Ligtlee af, die genoegen moest nemen met zilver: 35,539. Het brons ging naar Kyra Lamberink in 36,461.

Keirin

Matthijs Büchli is voor het derde jaar op rij Nederlands kampioen keirin geworden. Hij versloeg op de piste van Alkmaar in de finale de erkende sprinters Hugo Haak en Jeffrey Hoogland. Theo Bos mengde zich ook in de strijd om de titel, maar de oud-wereldkampioen verspeelde zijn kans op goud door uit zijn pedaal te schieten. Bos eindigde als vijfde.

Bij de vrouwen ging de zege op het spectaculaire sprintonderdeel naar Laurine van Riessen. De voormalig topschaatsster troefde in de finale Europees kampioene Elis Ligtlee af. De derde plaats was voor Haliegh Dolman.

Vera Koedooder greep de titel op de puntenkoers. Ze was ongenaakbaar in de wedstrijd en slaagde erin het peloton twee keer op een ronde te zetten. Roxane Knetemann verzekerde zich ondanks een valpartij van het zilver en Amy Pieters behaalde het brons.

Pieters was wel de snelste in de scratch. Ze won het goud in de race over 10 kilometer door wereldkampioene Kirsten Wild te verslaan. Wild nam zilver in ontvangst en Kelly Markus kreeg het brons voor haar derde plek.

Bos 'ramt' naar goud op kilometer
Bos 'ramt' naar goud op kilometer (Foto: ANP)