Olympisch drama voor taekwondoka Oogink

De Nederlandse taekwondoka Reshmie Oogink heeft tijdens de Grand Prix Final in Mexico-Stad in de allerlaatste seconden een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro uit handen zien glippen. De Nederlandse ging op pijnlijke wijze onderuit in de halve finales.

De Grand Prix Final is een toernooi waar per gewichtsklasse alleen de beste acht atleten ter wereld mee mogen doen. De top-6 van de ranglijst na dit toernooi zou een ticket binnenhalen voor de Spelen van volgend jaar, de overige sporters moeten die tickets volgend jaar in kwalificatietoernooien zien te winnen.

Als mondiale nummer zes begon Oogink in de klasse boven 67 kilogram met een knappe 5-3 zege tegen de enorme Française Gwladys Epangue, de nummer drie van de wereldranglijst. In de halve finale stond Oogink vervolgens tegen Zheng Shuyin uit China, die één plek onder Oogink stond op de ranglijst.

De Nederlandse had het gevecht redelijk onder controle en wist in de laatste van drie periodes op een 1-0 voorsprong te komen. Vijf luttele seconden voor het einde kreeg ze ondanks een protest echter haar tweede straf, wat Zheng een punt opleverde: 1-1 en omdat er niet meer gescoord werd ging de partij naar de golden score. Daarin duurde het slechts negen seconden voor de Chinese een trap op het hoofd van Oogink afleverde: drie punten en de zege voor Zheng. 

Door haar overwinning steeg Zheng ten koste van Oogink naar de zesde plek op de wereldranglijst en krijgt de Chinese - en niet Oogink - een olympisch ticket. Voor de Nederlandse rest het Europees olympisch kwalificatietoernooi in januari, waar ze in Istanbul de finale moet halen om alsnog naar de Spelen te mogen.

Overigens won Oogink in Mexico-Stad nog wel brons door Jackie Galloway uit de Verenigde Staten te verslaan, maar dat was voor de Spelen niet meer van belang. Vorig jaar won de Nederlandse het eindejaarstoernooi nog.

De gehele finalesessie van dag twee in Mexico-Stad, waarin Oogink het vanaf 1:30 uur opneemt tegen Zheng. Even na 1:39:30 krijgt ze de beslissende straf tegen (Bron: YouTube)