Telstar-speler Van Essen twee jaar geschorst wegens doping

De KNVB heeft Kevin van Essen voor twee jaar geschorst wegens doping. De 26-jarige middenvelder van Telstar is op 8 mei j.l. positief getest na de competitiewedstrijd tegen Helmond Sport. 

De KNVB en Telstar kregen in juli van de Dopingautoriteit een melding dat Van Essen tijdens een controle na afloop van het thuisduel positief testte op het verboden middel furosemide, een vochtafdrijvend middel. De contra-expertise gaf ook een positief resultaat, waardoor de KNVB de zaak doorverwees naar de centrale tuchtcommissie doping. 

Van Essen heeft de tuchtcommissie als verklaring aangegeven dat hij gebruik maakte van met furosemide vervuilde vitaminetabletten. De tuchtcommissie gaf daar geen gehoor aan.  Het is de persoonlijke plicht, volgens het dopingreglement van de KNVB, van iedere in competitieverband uitkomende sporter om er voor te zorgen dat er geen verboden stoffen in het lichaam binnenkomen. De door Van Essen gebruikte tabletten staan niet op de goedgekeurde middelen lijst en hij heeft verzuimd dit te controleren. 

De straf betekent dat Van Essen tot 28 december 2017 is uitgesloten van deelname aan alle wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB. Dat meldt de voetbalbond in een persbericht. Telstar laat weten diep teleurgesteld te zijn en de strafmaat buitenproportioneel te vinden. De club vindt dat de straf moet worden afgestemd op de financiële status van de speler. Van Essen heeft nog een contract tot het einde van dit seizoen bij De Witte Leeuwen.