FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 december 2015

WK Darts: Van Gerwen walst over Darren Webster heen

Michael van Gerwen heeft zonder enkele moeite de derde ronde weten te bereiken van het wereldkampioenschap darts. Tijdens de vorige ronde moest Mighty Mike nog aan de bak, nu gaf hij in de partij tegen Darren Webster slechts één leg weg. Het werd 4-0.

Van Gerwen was ongenaakbaar met vier 100+-finishes en een checkoutpercentage van 66,67%. Webster had niets in te brengen en al kwam hij nog tot een gemdidelde van 95,9. Met 109,2 gemiddeld zat hij bijna twee punten onder het kampioenschapsrecord, maar desondanks een zeer goede prestatie. 

Zondag kwamen er vier Nederlanders in actie. Alle vier wisten ze zich te plaatsen voor de een plekje bij de laatste zestien, Van Gerwen speelt in de derde ronde tegen Raymond van Barneveld, die na een thriller afrekende met Stephen Bunting. 

Ook James Wade plaatste zich voor de derde ronde. Hij won met 4-0 van Wes Newton. Wade treft in de volgende ronde Jamie Caven. 

Politie schiet agressieve Stafford dood

Agenten hebben zondagavond een agressieve hond doodgeschoten in Gorinchem. De hond was thuis ontsnapt en had daarna een andere hond gebeten.

De politie was al onderweg naar het huis aan de Barriere, omdat er klachten waren gekomen over geluidsoverlast van dezelfde hond. Het dier, een bruine Stafford, wist te ontsnappen en greep gelijk een andere hond. De politie schoot op de agressieve hond, maar het dier wist weer te ontkomen. Een stukje verderop vonden ze de hond opnieuw. De politie zag zich genoodzaakt het dier daar dood te schieten.

Politie schiet agressieve hond dood
Politie schiet agressieve hond dood (Foto: ANP)

Zilver met goud randje voor Wüst

Ze voelde zich naar eigen zeggen de afgelopen maanden het "lachertje" van de schaatswereld. Maar met de zilveren medaille op de 1500 meter bij de NK afstanden om de nek en met de naam van de gloednieuwe hoofdsponsor op haar tenue had Ireen Wüst zondag in het uitverkochte Thialf eindelijk zelf alle reden tot lachen. "Ik ben van heel ver gekomen. Het leek erop alsof ik nergens het ijs op mocht. Maar nu kan ik er alsnog een mooi schaatsseizoen van maken. Ireen Wüst is terug."

De viervoudige olympisch kampioene verdiende met haar tijd van 1.56,82, ruim een seconde achter olympisch titelhouder Jorien ter Mors (1.55,56), een felbegeerd ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland. Wüst nam meteen ook een stevige optie op een startbewijs voor de EK allround. Ze moet dan maandag de 3000 meter eveneens goed doorkomen. Zelf leek de 29-jarige Brabantse daar niet echt meer aan te twijfelen.

"De opluchting is nu heel groot", gaf ze toe. "Als het er echt om gaat, kan ik in een vol Thialf nog steeds het beste uit mezelf naar boven halen. Dat is een heerlijk gevoel."

Fysieke klachten

Wüst sprak in de aanloop naar de NK afstanden van het slechtste voorseizoen uit haar loopbaan. Door fysieke klachten wist ze zich niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. De langdurige zoektocht naar een geldschieter voor haar nieuwe ploeg vergde daarnaast veel tijd en energie. Net op tijd diende zich alsnog een hoofdsponsor aan, waardoor de Nederlandse schaatskoningin zich eindelijk helemaal weer op haar sport kon gaan richten.

"Van mijn tijd word ik nog niet echt heel blij, maar het was genoeg voor het WK-ticket en daar ging het om", zei Wüst. "Ik was ouderwets zenuwachtig voor mijn race. Ik wist niet waarop ik kon bouwen en vertrouwen, want ik had mezelf het hele seizoen nog met niemand kunnen meten."

Ter Mors

Met Wüst liet ook Ter Mors het publiek genieten. De Twentse kopvrouw van Team AfterPay zette in de tweede rit een prima tijd neer waaraan niemand meer kon tippen. Het was haar eerste officiële 1500 meter na haar gouden olympische race bij Sotsji 2014. "Ik was al blij dat ik weer eens mocht uitkomen op deze afstand en als je dan ook meteen weer wint, kun je alleen maar dik tevreden zijn", sprak Ter Mors met een glimlach.

Routinier Sven Kramer (5000 meter) en nieuwkomer Kai Verbij (500 meter) pakten op de eerste NK-dag eveneens goud.

Zilver met goud randje voor Wüst
Zilver met goud randje voor Wüst (Foto: ANP)

Van der Poel wint ook superprestige Diegem

Mathieu van der Poel heeft zondag de veldrit in Diegem gewonnen. De Nederlander, die zaterdag ook al de wereldbeker in Heusden-Zolder won, was in de superprestige in het Belgische dorp Kevin Pauwels en Lars van der Haar te snel af in de laatste ronde. Daarmee was een kopie van het podium van zaterdag een feit.

Van der Poel plaatste ook al de eerste serieuze aanval in de openingsfase, maar werd teruggehaald. Daarna was het klassementsleider Wout van Aert die het ging proberen en een gaatje sloeg, maar ook zijn poging werd geneutraliseerd.

Met nog ruim twee ronden te gaan gingen Van der Poel en Pauwels ervandoor, terwijl Van Aert te kampen kreeg met een kapotte derailleur en een stuk van het parcours lopend moest afleggen. Van der Haar, die met Van Aert achtervolgde, sloot wel aan. Ook Tom Meeusen kwam nog even terug uit de achtergrond, maar hij kon niet mee met de drie sterke koplopers.

Reactie

Het drietal vocht daarna om de zege, die Van der Poel in de laatste kilometer voor zich opeiste. Hij pakte na een gewiekste reactie voor een bocht een kleine voorsprong in een modderige strook, spurtte als snelste een trap op en gaf zijn marge vervolgens niet meer weg in de laatste meters naar de streep. Van Aert hield wel de leiding in het klassement, maar leverde veel terrein in op Pauwels (80 om 77 punten).

De wereldkampioen keerde halverwege november pas terug in het veldrijden na een knieblessure en staat in het klassement ver achter. Vorige week was hij ook al de sterkste in de wereldbekerwedstrijd in Namen en dus is hij schijnbaar onklopbaar op het moment. Toch was Van der Poel achteraf nog kritisch op zichzelf. Hij merkte dat hij niet weg kon blijven als hij een versnelling plaatste en dus kwam het aan op de slotfase. "Dat ging op de limiet", zei hij over zijn actie voor de bocht, waarbij hij Pauwels voorbij stak. "Ik had daar heel veel geluk mee, want daarna kwam die modder en ik weet niet of het dan was gelukt. Kevin was enorm sterk vandaag."

Van der Poel wint weer
Van der Poel wint weer (Foto: ANP)

Ploumen geeft Arjen Lubach TTIP-garanties

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft Arjen Lubach de schriftelijke garantie gegeven dat het omstreden handelsverdrag TTIP geen gevaar vormt voor Nederlandse standaarden op gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Ploumen deed dit zondagavond in het VPRO-programma '2015 met Lubach'.

De bewindsvrouw garandeert ook dat Nederland geen claims zal krijgen van buitenlandse investeerders, als Nederland zich vasthoudt aan die standaarden. Beide garanties werden bekrachtigd met een handtekening onder een document dat Lubach ter plekke fabriceerde.

De minister was te gast in de eindejaarsshow om een reactie te geven op de items die Lubach afgelopen jaar maakte over TTIP. Het programma besteedde het afgelopen jaar uitgebreid aandacht aan het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten.

CETA

Naast de garanties op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn zegde de minister ook toe dat het andere omstreden handelsverdrag CETA, dat onlangs werd gesloten met Canada, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving toch zal worden aangepast.

In dit verdrag zit nog altijd de omstreden investeerdersbescherming. Dit geeft buitenlandse investeerders de mogelijkheid staten aan te klagen als de winst van een bedrijf in gevaar komt door overheidsbeleid. Dit gebeurt met een speciale rechtbank die los staat van het reguliere rechtssysteem, het zogenoemde Investor to State Dispute Settlement (ISDS).

Ploumen beloofde in de uitzending dat CETA op dit onderdeel zal worden gewijzigd en bekrachtigde ook deze toezegging met een handtekening op een door Lubach geschreven documentje. Het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach start op 10 januari op NPO3 bij de VPRO.

Ploumen geeft Arjen Lubach TTIP-garanties
Ploumen geeft Arjen Lubach TTIP-garanties (Foto: BuzzE)

WK Darts: Opa 'Barney' na bloedstollende thriller in derde ronde

Na een bloedstollende thriller heeft Raymond van Barneveld de derde ronde van het wereldkampioenschap darts bereikt. In het Alexandra Palace te Londen was hij, net zoals vorig jaar in de kwartfinale, na verlenging nipt te sterk voor Stephen Bunting. Het werd 4-3 voor de kersverse opa. Bunting scoorde overall hoger, behalve de gewonnen sets. 

Bij Van Barneveld wilde de dubbel totaal niet lopen in de eerste set. Slechts één op de tien pogingen was raak. Bunting kon dan ook de eerste set met 3-1 pakken. De Hagenaar gooide in de tweede set een stuk beter en trok met 3-0 de stand gelijk.

Barney opende set drie met een 103-finish. Het werd 1-1 en via een 72-finish wist Bunting Van Barneveld te breaken. Deze break hield stand en mede door de achtste 180'er van de Engelsman kon hij de derde set pakken. Het werd 1-1 in set vier en met een 121-finish pakte Barney de break en trok even later de stand gelijk.

Met een 116-finish kwam Van Barneveld weer voor en met een 131-finish op 2-1. Bunting trok de stand gelijk en via dubbel twaalf kwam Van Barneveld op één set van de overwinning. The Bullet trok met 3-0 de stand weer gelijk en er moest een beslissende set gespeeld worden.

In een bloedstollende laatste set werd het 2-2, waardoor er verlengd moest worden. Het werd 3-2, maar een puddingleg van Bunting kreeg Van Barneveld direct kansen om toe te slaan. Via tops was het raak en Barney trok de thriller met 4-3 naar zich toe. In de derde ronde wacht een clash met Michael van Gerwen of Darren Webster. 

Opa Barney eenvoudig naar derde ronde (Pro Shots/Action Images)
Opa Barney eenvoudig naar derde ronde (Pro Shots/Action Images)

Van Gaal weet nog van geen wijken

Het vertrek van Louis van Gaal bij Manchester United kwam zondag nog dichterbij toen verschillende Engelse media brachten dat niet de oud-bondscoach van Oranje maar zijn assistent Ryan Giggs de afsluitende training voor het duel met Chelsea leidde. De geruchtenstroom zwelde nog verder aan. Was hij ontslagen? Had hij de eer aan zichzelf gehouden? Maar vervolgens bleef het stil bij de grootste club van Engeland.

Zolang Manchester United niets anders meldt, zit Van Gaal maandagavond opnieuw op de bank als Guus Hiddink met zijn nieuwe club op bezoek komt. United en Chelsea streden in onderlinge duels vaak om de koppositie. Dit keer ontvangt de nummer zes uit Manchester de nummer vijftien uit Londen in het Theatre of Dreams, waar de dromen van de thuisclub maar niet willen uitkomen.

Al zeven duels op rij wacht United vergeefs op een zege. Er zijn trainers met betere rapportcijfers ontslagen. Na de blamerende nederlaag van zaterdag tegen Stoke City (2-0) speculeerde Van Gaal zelf ook over een vertrek. "De club hoeft me niet te ontslaan. Ik kan zelf ook opstappen", zei de zichtbaar aangeslagen coach. Kennelijk heeft hij anders besloten. Want de website van United liet hem zondag kort vooruitblikken op het duel met Chelsea. "We moeten zorgen dat het team met vertrouwen aan de aftrap verschijnt. We moeten tegen Chelsea durven voetballen. Het is moeilijk om dat in twee dagen te bewerkstelligen, maar we gaan het proberen."

Geen vrienden

Van Gaal en Hiddink zijn geen vrienden. Dat waren ze al niet toen ze zeventien jaar geleden als trainers van Barcelona en Real Madrid tegenover elkaar stonden. Hiddink hield zich echter op de vlakte toen hem zaterdag na het gelijke spel van Chelsea tegen Watford (2-2) naar een mogelijk ontslag van Van Gaal werd gevraagd. ,,Dat ligt aan de organisatie, hoe stabiel ze zijn, hoe ze over dingen denken en welke beslissing ze willen nemen. Voor mij is het moeilijk om daar een oordeel over te geven."

Hiddink kwam wel op voor Memphis Depay, die met een blunder de openingstreffer van Stoke inleidde. "Hij is nog jong en heeft tijd nodig", zei hij. De Engelse media willen echter alleen weten hoeveel geduld de Amerikaanse eigenaren van United hebben met Van Gaal, die het afgelopen anderhalf jaar voor meer dan 300 miljoen euro aan nieuwe spelers zag komen. "Hij ligt eruit, ook als Chelsea wordt verslagen", denken veel journalisten zeker te weten.

Van Gaal weet nog van geen wijken
Van Gaal weet nog van geen wijken (Foto: ANP)

Prins Ali wil onderzoek WK's Rusland en Qatar openbaar

Als het aan prins Ali bin al-Hussein ligt, dan wordt het onderzoek van Michael Garcia naar corruptie bij toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 volledig gepubliceerd. "De mensen hebben recht om te weten wat er allemaal is gebeurd", zei de Jordaniër.

De Amerikaan Garcia deed in opdracht van de wereldvoetbalbond onderzoek naar de toewijzing van het WK in Rusland en Qatar. De FIFA weigert tot nu toe echter alle resultaten openbaar te maken.

Prins Ali bin al-Hussein neemt op 26 februari deel aan de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij neemt het in Zürich op tegen sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein, de Zwitser Gianni Infantino, de Fransman Jerôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

Prins Ali wil onderzoek Garcia openbaar
Prins Ali wil onderzoek Garcia openbaar (Foto: ANP)

Afellay geniet van Premier League

Ibrahim Afellay moet nog een beetje wennen aan het drukke programma rond de feestdagen in de Premier League. "Jullie houden zeker niet van vakantie", grapt hij op de website van zijn club.

Afellay won zaterdag nog met zijn ploeg van Manchester United (2-0) en maandag wacht alweer een ontmoeting met Everton. "De vele goede spelers en het drukke programma maken dit de zwaarste competitie van de wereld", denkt de middenvelder die de laatste weken zijn draai heeft gevonden bij zijn nieuwe club. De 51-voudig international startte in alle vier duels van december in de basisformatie.

Stoke City bezet de elfde positie en heeft net zo veel punten als nummer negen Everton. "Het is voor ons een goede kans om de goede vorm te behouden en een goed resultaat te pakken", blikt de middenvelder vooruit. "We hebben genoten van de zege op United, net als onze fans. Ik ben hier heel gelukkig, het is een geweldige club. Mijn teamgenoten zorgen er ook voor dat ik me thuis voel."

Afellay geniet van Premier League
Afellay geniet van Premier League (Foto: ANP)

Amerikaanse 'homo-psychiater'' Spitzer dood

De Amerikaanse psychiater Robert Spitzer is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een controversieel onderzoeker van homoseksualiteit. De psychiater stierf vrijdag in de stad Seattle door hartproblemen, meldden Amerikaanse kranten zondag.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw baarde hij opzien omdat hij homoseksualiteit niet langer wilde zien als een psychische stoornis. Hij zette zich in om de seksuele geaardheid uit de psychiatrie te halen. Tot dan leefde bij velen de opvatting dat homoseksualiteit kon worden 'genezen'.

Enkele tientallen jaren later kreeg hij echter veel kritiek met een omstreden studie waarin hij beweerde dat bijzonder goed gemotiveerde homo's toch hetero konden worden. Spitzer trok de studie later in.

Amerikaanse 'homo-psychiater'' Spitzer dood
Amerikaanse 'homo-psychiater'' Spitzer dood (Foto: ANP)

Aanvaller Parijs krijgt graf

Samy Amimour, één van de daders van het bloedbad in de Parijse concertzaal Bataclan, is op kerstavond begraven. Hij ligt op het kerkhof van La Courneuve in de regio Parijs, meldden media zondag. Het graf is niet herkenbaar om te voorkomen dat zijn laatste rustplaats uitgroeit tot bijvoorbeeld een bedevaartsoord.

De begrafenis, die op het moslimgedeelte zou zijn geweest, werd door slechts enkele mensen bijgewoond. Animour zou de eerste dader van de aanslagen van 13 november zijn, die begraven is, aldus de krant Le Journal du Dimanche.

De voormalige buschauffeur was geradicaliseerd, trok naar Syrië, om daarna weer naar Frankrijk terug te keren. Samen met twee andere zelfmoordterroristen bestormde hij op de avond van 13 november het Bataclan. Ze schoten 89 mensen dood bij een optreden van de Eagles of Death Metal.

Aanvaller Parijs krijgt graf
Aanvaller Parijs krijgt graf (Foto: ANP)

Verbij Nederlands kampioen op 500 meter

Schaatser Kai Verbij heeft zondag bij de NK afstanden in Heerenveen de titel veroverd op de 500 meter. De 21-jarige sprinter reed in het volle Thialf tijdens de tweede manche de tweede tijd (34,98). De eerste omloop had de nieuwe kopman van Team beslist.nl gewonnen. In het eindklassement bleef Verbij de onttroonde Jan Smeekens (zilver) en Ronald Mulder (brons) voor.

Verbij was dankzij een sterk voorseizoen, met onder meer brons tijdens de wereldbeker in Inzell, al zeker van een ticket op de 500 meter voor de WK afstanden in Kolomna (11-14 februari). Smeekens, op de weg terug na een grotendeels mislukt na-olympisch seizoen, en Ronald Mulder kwalificeerden zich op de 500 meter eveneens voor de wereldtitelstrijd.

Smeekens reed zondag de tweede en de vierde tijd. Ronald Mulder, tijdig hersteld van een liesblessure, won de tweede manche in 34,95 na de vierde tijd in de eerste omloop.

Ntab

Daidai Ntab begon als nummer drie aan de tweede manche. In de negende en laatste rit tegen ploeggenoot Verbij leek de 21-jarige nieuwkomer op weg naar goud. Op het laatste rechte stuk kon zijn tegenstander echter alsnog het verschil maken en zijn eerste Nederlandse titel bemachtigen. Ntab viel met 35,07 terug naar de vierde plaats in het eindklassement.

Nederlands kampioen sprintvierkamp Hein Otterspeer (vijfde na twee manches) en olympisch kampioen Michel Mulder (achtste in de eindstand) konden zich niet onderscheiden.

Verbij Nederlands kampioen op 500 meter
Verbij Nederlands kampioen op 500 meter (Foto: ANP)

'Imago islam moet beter'

De Iraanse president Hassan Rohani vindt dat het aan moslims is om het imago te verbeteren van hun geloof, dat is aangetast door het geweld van groepen als Islamitische Staat.

"Hadden we ooit gedacht dat niet de vijand maar een kleine groep binnen de islamistische wereld de islam zou presenteren als de religie van moord, geweld en afpersing?", sprak hij zondag op een conferentie in Teheran. "Het is onze grootste plicht om het beeld van de islam in de publieke wereldopinie te verbeteren."

In zijn toespraak, die werd uitgezonden door de staats-tv, bekritiseerde de hervormingsgezinde president de moslimlanden die zwijgen over alle doden en bloedvergieten in onder meer Syrië en Irak. Iran veroordeelt Islamitische Staat, dat tegen de regeringen van beide landen strijdt.

Voor een leider van Iran zijn zulke opmerkingen bijzonder. Het land geeft vaak de 'vijanden van het geloof' de schuld van de problemen in het Midden-Oosten.

President Iran: imago islam moet beter
President Iran: imago islam moet beter (Foto: ANP)

WK Darts: Van der Voort maakt comeback af en staat in derde ronde

Even leek het doek zondag te vallen voor Vincent van der Voort, maar de darter herstelde zich knap op het WK in Londen. Hij plaatste zich in de afsluitende partij van de middag voor de derde ronde dankzij de 4-2-zege op Kyle Anderson uit Australië.

Van der Voort verloor de eerste twee sets door slordig spel en veel fouten. Anderson concentreerde zich juist, gooide de dubbels en leek op weg naar een stuntje tegen de nummer 15 van de wereld. De razendsnel gooiende Nederlander kwam echter toch nog in zijn spel, begon steeds meer 180's te gooien en gaf geen set meer weg.

Eerder op de dag won Benito van de Pas ook al in de tweede ronde van het toernooi. De jonge darter was eveneens met 4-2 te sterk voor de Belg Dimitri van den Bergh.

Van der Voort recht rug tegen Anderson
Van der Voort recht rug tegen Anderson (Foto: ANP)

FOK! Games top 100 allertijden 2015-editie

De user Beathoven heeft begin deze maand gevraagd wat de FOK!users hun top 100 games waren en gisteren was de deadline. Vandaag heeft hij de uitslag bekend gemaakt wat de top 100 onder de users is.

De top 100 bestaan uit games die op de NES uitkwamen tot games die dit jaar nog zijn uitgekomen. Remakes en dergelijken worden bij het origineel opgeteld. Ook heeft Beathoven erbij gezet welk rank de spellen hadden in het jaar 2009. Zo stond The Elder Scrolls III: Morrowind in 2009 op de 50ste plek, maar dit jaar staat het op nummer 17. 

De top drie ziet er iets anders uit dan vergeleken met 2009. Zo staat Super Mario Bros 3 uit 1988 nu op nummer één, World of Warcraft op nummer twee en The Legend of Zelda: Ocarina of Time staat weer op nummer drie. Als je de gehele lijst wil lezen kun je hier klikken. 

Wat vinden jullie van de lijst? Hadden jullie het zo verwacht of missen jullie nog iets? Absoluut niet eens met de top drie of speel je World of Warcraft al sinds de launch? Je kunt je mening hieronder of op het forum plaatsen. 

Alle users die eraan hebben meegedaan hartelijk bedankt en vooral user Beathoven voor het initiatief en voor het maken van het lijstje!

Irak meldt inname IS-bolwerk in Ramadi

Iraakse troepen hebben zondag het overheidscomplex in het centrum van Ramadi ingenomen. Daarmee is de terreurgroep Islamitische Staat in deze Iraakse stad verslagen, meldde een woordvoerder van de strijdkrachten van Irak.

Het complex gold als het laatste bolwerk van IS in de provinciehoofdstad, gelegen op ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad. Het offensief tegen de extremisten begon dinsdag. Islamitische Staat, veroverde de stad afgelopen voorjaar.

"We hebben het complex volledig onder controle", zei de legerwoordvoerder. Volgens hem is er niets dat nog duidt op op de aanwezigheid van de tegenstander.

De herovering van Ramadi zou één van de belangrijkste overwinningen voor de Iraakse strijdkrachten zijn sinds Islamitische Staat in 2014 een derde deel van het land in handen kreeg.

De Iraakse regering heeft steeds gezegd dat na de herovering van Ramadi, de strijd zal worden verlegd naar Mosul, in het noorden van het land. Mosul is de grootste stad die in handen is van IS.

De Amerikaanse luchtmacht ondersteunt de opmars van het regeringsleger met uitgebreide luchtaanvallen op stellingen van de extremisten.

Irak meldt inname IS-bolwerk in Ramadi
Irak meldt inname IS-bolwerk in Ramadi (Foto: ANP)

Ter Mors pakt goud bij rentree op schaatsmijl

Jorien ter Mors heeft zondag bij de NK afstanden in Heerenveen titel op de 1500 meter veroverd. De olympisch schaatskampioen op deze afstand zegevierde in een tijd van 1.55,56. De rijdster van Team AfterPay onttoonde Ireen Wüst, die met een tijd van 1.56,82 op de tweede plaats eindigde. Het brons ging naar Marrit Leenstra, die op 1.57,68 uitkwam.

Leenstra was op de schaatsmijl al in het bezit van een ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland. De andere twee startbewijzen gingen naar Ter Mors en Wüst. De laatste behaalde zondag haar eerste succesje in dit seizoen. De viervoudig olympisch kampioene wist zich onder meer door fysieke klachten bijna twee maanden geleden niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. Wüst kreeg pas afgelopen week zekerheid over een hoofdsponsor voor haar nieuwe ploeg. Mede daardoor kon ze vol goede moed van start gaan in het uitverkochte Thialf.

Met haar zilveren medaille, die ze juichend begroette, nam Wüst tevens een stevige optie op een startbewijs voor de EK allround in Minsk (9-10 januari). De eerste drie van een gecombineerd klassement bij de NK (1500 en 3000 meter) verdienen een EK-ticket.

Sochi

Ter Mors reed pas haar eerste officiële 1500 meter sinds haar gouden olympische race bij Sochi 2014. Vorig seizoen kwam de Twente schaatsster, die in het shorttrack eveneens succesvol is, door onder meer fysieke overbelasting niet in actie. Deze winter kiest ze zorgvuldig haar wedstrijden uit om niet tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Voor Ter Mors was het haar tweede Nederlandse titel op de 1500 meter, na haar primeur twee seizoenen geleden.

Ter Mors pakt goud, zilver voor Wüst
Ter Mors pakt goud, zilver voor Wüst (Foto: ANP)

Last Christmas populairste kerstplaat

Het nummer Last Christmas van Wham was dit jaar de populairste kerstplaat op de Nederlandse radiostations. Dat laat Radiomonitor zondag weten.

Tussen 1 en 26 december werd Last Christmas totaal 687 keer gedraaid en totaal 49 miljoen keer beluisterd. Het nummer was op 30 van de 41 landelijke en regionale stations te horen.

All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey staat op de tweede plaats en Chris Rea's Driving Home For Christmas op drie. Chris Rea werd iets vaker gedraaid dan Mariah Carey maar het lied bereikte meer luisteraars. Het nummer Being Alone at Christmas van de Nederlandse Miss Montreal staat ook in de toptien, namelijk op zeven.

Last Christmas populairste kerstplaat
Last Christmas populairste kerstplaat (Foto: BuzzE)

Jongeren mishandelen agent

Een agent is zaterdagavond in Sint Jansteen (Zeeland, vlakbij de Vlaamse grens) door een groep jongeren mishandeld. De agent in burger werd geslagen en geschopt door de groep, hij heeft aangifte gedaan. De jongens zijn nog voortvluchtig.

Het incident gebeurde rond 23.30 uur op de Badhuisweg. Een aantal jongeren was daarvoor op een voetbaltribune met glas aan het gooien. Andere agenten gingen poolshoogte nemen, maar de groep was toen al vertrokken. De agent in burger kwam een aantal van de jongens later op straat tegen en vroeg om legitimatie. Ze weigerden die te geven en renden weg, maar ze kwamen terug om de agent te slaan en te schoppen. Die raakte gewond.

Na de mishandeling zijn bij het voetbalveld enkele fietsen gevonden, waarschijnlijk zijn deze van de jongeren. De politie heeft de fietsen meegenomen naar het bureau.

Jongeren mishandelen agent
Jongeren mishandelen agent (Foto: ANP)

WK Darts: Van de Pas stuurt Van den Bergh naar huis

Het Duel der Lage Landen in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts is gewonnen door Benito van de Pas. De 22-jarige Tilburger was met 4-2 te sterk voor Dimitri van den Bergh. De Belg die debuteerde op dit WK won in de eerste ronde nog verdienstelijk van Ian White. 

Van de Pas mocht aan de partij beginnen, maar het was Van den Bergh die de eerste leg pakte. De Nederlander kon de break nog wel ongedaan maken, maar een belabberd begin van de vijfde leg betekende dat de Belg de eerste set kon pakken. Van de Pas begon in set twee beter te gooien, maar had in de eerste leg nog wel moeite om de dubbel te vinden. Van den Bergh profiteerde en kwam op 1-0. In het vervolg van de set vielen de dubbels bij Big Ben wel en trok met 3-1 de stand gelijk.

Beide spelers hielden vervolgens hun set waardoor het 2-2 werd. Van de Pas was behoorlijk aan het klungelen op de dubbel. The Dreammaker wist in de vijfde set opnieuw voor de komen, maar Van de Pas brak direct terug en maakte via 108 2-1. Big Ben nam langzaam de leiding in handen en nadat beide spelers moeite hadden de dubbel te vinden was het de Nederlander die op 3-2 in sets kwam.

Het werd 1-1 in set zes. Van den Bergh faalde om 36 uit te gooien, waar Van de Pas direct van profiteerde en nog één leg nodig had voor de winst. Big Ben pakte de volgende leg en won de partij met met 4-2. Van de Pas staat voor de tweede jaar op een rij in de derde ronde. Hij speelt voor een plek bij de laatste acht tegen Michael Smith. De Tilburger zal toch beter moeten gaan gooien om de kwartfinales te halen. 

Verbij wint eerste 500 meter in Thialf

Schaatser Kai Verbij heeft zondag bij de NK afstanden in Thialf de eerste 500 meter op zijn naam geschreven. De 21-jarige sprinter van Team beslist.nl zette een tijd neer van 34,91 seconden. Titelverdediger Jan Smeekens reed de tweede tijd (34,98), gevolgd door nummer drie Daidai Ntab. De 21-jarige ploeggenoot van Verbij finishte in een persoonlijk record van 35,00.

Achter dit drietal eindigde Ronald Mulder in 35,11 seconden als vierde, voor Pim Schipper (35,30). Lastiger wordt het voor olympisch kampioen Michel Mulder die in 35,62 seconden als negende eindigde, maar wel Hein Otterspeer (tiende in 35,73) voorbleef. Gerben Jorritsma, een van de revelaties van dit seizoen, gaf na 150 meter geblesseerd op.

Verbij wint eerste 500 meter in Thialf
Verbij wint eerste 500 meter in Thialf (Foto: ANP)

Paolini: "Verslaafd aan slaappillen"

De op doping betrapte wielrenner Luca Paolini was jarenlang verslaafd aan slaappillen. Het gebruik van cocaïne was er een gevolg van. Dat zegt de 39-jarige Paolini zondag in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. "In augustus ben ik twee weken opgenomen in een kliniek in Verona om af te kicken. Dat was een stap die ik moest zetten. Het was de grootste overwinning van mijn leven. Nu ben ik weer in het reine met mezelf."

De renner van Katusha triomfeerde dit voorjaar nog in een barre editie van de klassieker Gent-Welvegem, maar beleefde een pijnlijke aftocht in de Tour de France nadat hij positief werd getest op cocaïne.

In de Italiaanse sportkrant vertelt Paolini openhartig over zijn verslaving: "Toen in 2004 mijn zwager overleed, nam ik voor het eerst slaappillen. Na een tijdje kon ik er niet meer mee stoppen, ik had die pillen nodig om de stress en de druk van het dagelijkse leven te kunnen vergeten. Aan het einde van de dag kon ik niet meer helder denken. Ik was me er niet eens van bewust waar ik mee bezig was. Half juni, tijdens de voorbereiding op de Tour, heb ik cocaïne gebruikt. Een onvergeeflijke fout."

Paolini: verslaafd aan slaappillen
Paolini: verslaafd aan slaappillen (Foto: ANP)

Raymond van Barneveld is opa geworden

Raymond van Barneveld is voor de eerste keer opa geworden zo laat hij weten op Twitter. De 48-jarige darter is trots op zijn kleinzoon met de naam Mason Stephan Wiersma. 

Vorige week had Van Barneveld nog moeite om zich te concentreren op de eerste ronde van het WK. Zijn gegedachten dwaalden steeds af naar zijn zwangere dochter. "Je wil toch weten hoe het thuis gaat", zei hij na afloop van zijn zege op landgenoot Dirk van Duijvenbode.

FOK!sport feliciteert de Hagenaar met zijn kleinzoon. Hopelijk kan hij zich nu volop concentreren op de wedstrijd van vanavond. Van Barnveld speelt vanavond in de tweede ronde van het WK tegen Stephen Bunting.

Kramer troeft Bergsma af in Thialf

Sven Kramer is Nederlands kampioen op de 5000 meter schaatsen geworden. De rijder van de LottoNL-Jumbo-ploeg reed in Thialf een tijd van 6.11,34 waarmee hij zijn grote concurrent Jorrit Bergsma in een rechtstreeks gevecht bijna twee seconden voorbleef (6.13,19). De derde plaats was weggelegd voor Kramers ploeggenoot Douwe de Vries (6.19,90). Dit drietal plaatste zich voor de WK afstanden in Kolomna.

Evert Hoolwerf had lange tijd met 6.24,38 de snelste tijd in handen. Na de dweil kwamen de toppers in actie, waarbij Bob de Vries de langzaam op niveau komende Jan Blokhuijsen nipt aftroefde (6.21,12 om 6.21,57). Een rit later dook werelduurrecordhouder Erik Jan Kooiman er met 6.20,54 onder.

De voorlaatste rit was een gevecht tussen Kramer en Bergsma, waarbij Kramer zijn concurrent telkens voorbleef. Na 3400 meter plaatste Kramer zijn aanval om de winst definitief naar zich toe te trekken. In de slotrit voegde Douwe de Vries zich nog bij dit duo voor de WK afstanden door de derde tijd te rijden.

Sven Kramer zegeviert voor Jorrit Bergsma (Pro Shots/Erik Pasman)
Sven Kramer zegeviert voor Jorrit Bergsma (Pro Shots/Erik Pasman)

Star Wars in recordtempo naar eerste miljard

De nieuwe Star Wars-film is dit weekeinde weer op weg naar een nieuw record. Star Wars: The Force Awakens ligt op koers om in het hoogste tempo ooit wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op te leveren.

Die grens zou daarmee in twaalf dagen zijn bereikt door het zevende deel in de sciencefictionreeks, die op 16 december in première ging. Het vorige record staat sinds juni op naam van Jurassic World. De omzet van die film overschreed na dertien dagen de grens van 1 miljard dollar.

Afgelopen anderhalve week brak Star Wars internationaal al record na record. Daar kwam vrijdag het predicaat van hoogste omzet ooit op eerste kerstdag bij. Daarmee liepen de totale opbrengsten van de film tot en met vrijdag op naar 890 miljoen dollar (811 miljoen euro).

Nederland
De nieuwe Star Wars schreef eerder al Jurassic World uit de boeken als de film met het beste openingsweekeinde in de VS. Ook in Nederland is de film een groot succes. Halverwege vorige week had The Force Awakens al ruim 400.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken, die samen zo'n 4,3 miljoen euro voor hun kaartjes betaalden.

Entertainmentbedrijf Walt Disney werd in 2012 eigenaar van Star Wars, via de overname voor 4 miljard dollar van producent Lucasfilm. Disney heeft plannen voor nog vijf nieuwe afleveringen van de iconische serie.

Zimra Geurts heeft meest foute/sexy kersttrui van het jaar

Kerst is al voorbij, maar we wilden deze foto niet voor jullie onthouden. Zimra Geurts heeft gister een sexy pic van haar gedeeld op Instagram, waarin ze een wel hele foute kersttrui aanheeft. Die vriend van Zimra is wel een bofkont zeg, man man man. Fap ze, mijn lieve mede-FOK!kers!

WK Darts: 'Bully Boy' troeft Beaton af

Voor de derde jaar op rij staat Michael Smith in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. In Londen was het met 4-2 te sterk voor Steve Beaton. De als achtste geplaatste Smith treft in de volgende ronde Dimitri van den Bergh of Benito van de Pas, een duel dat straks plaats heeft. 

De eerste set is van hoog niveau. Smith kwam direct 2-0 voor, maar Beaton kwam mede door een 108-finish langszij en pakte de set. Na de break liet Bully Boy het er niet bij zitten. Met tweemaal 3-0 pakte hij de tweede en derde set naar zich toe. Smith was scorend zeer goed, maar ook zijn finishes waren bijna direct raak.

De vierde set ging nog met 3-2 naar Smith. Beaton bleef in de race door de vijfde set met 0-3 naar zich toe te trekken. Smith bleef scorend goed draaien. Met name de 140+-scores zijn flink in het voordeel van de jeugdwereldkamppioen van 2013. Smith won de zesde set met 3-0 en daarmee de partij.

Bella Hadid weer single

Op deze saaie zondag na kerst is er toch nog mooi nieuws gevonden. Het sexy model Bella Hadid is namelijk weer single! Ze was sinds afgelopen voorjaar samen met de rapper The Weeknd, maar hebben nu een punt achter hun relatie gezet. Dat meldt E! Online.

Volgens E! konden ze niet genoeg tijd voor elkaar vrijmaken in hun drukke agenda's. Het 19-jarige model met Nederlandse roots krijgt het steeds drukker met werk. Ook de 25-jarige singer-songwriter lukte het niet om voldoende tijd te besteden aan zijn vriendin.

Volgens een bron gaan de twee nog steeds met elkaar om, alleen hebben ze geen exclusieve relatie meer.

Bella Hadid weer single
Bella Hadid weer single (Foto: BuzzE)

Top 2000 in meerdere kerken te beluisteren

Niet alleen Radio 2 terroriseert zijn luisteraars op dit moment met de Top 2000, ook kerkgangers werden daar vandaag mee geconfronteerd. In plaats van het gebruikelijke gezever over de goedheid van God en hoe gek ze van hem zijn, waren bezoekers dit keer in de gelegenheid om nummers als 'Stairway to Heaven' of 'Highway to Hell' mee te zingen.

Iets minder dan 100 kerken werkten daar vandaag aan mee. Veel kerken hadden zelfs een band uitgenodigd, zodat de gekozen nummers live te beluisteren waren. Zo kon het dus gebeuren dat in Maarssen vrome kerkgangers doodleuk 'Beelzebub has a devil put aside for me, for me, for me.' van Queen's Bohemian Rhapsody aan het meeblèren waren. Wellicht is Bat out of Hell van Meat Loaf ook ergens langsgekomen.

Via een speciaal daarvoor in het leven geroepen website konden deelnemers stemmen op het liedje dat ze graag in de kerk zouden willen horen. Initiatiefnemers, de dominees Kaj van der Plas en Fred Omvlee steken hun enthousiasme niet onder stoelen of kerkbanken: "Het einde van het jaar staat bij de NPO Radio 2 in het teken van de Top2000. In de lijst staan veel nummers met inhoud: nummers die emotie oproepen, kippenvel en herinneringen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals ‘What if God was one of us’, van Joan Osborne. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. Wat is er nou mooier dan in een kerkdienst samen te luisteren naar de mooiste nummers uit de popgeschiedenis".

Of deze ludieke actie een vervolg krijgt... God only knows (aldus de Beach Boys).

Positie Van Gaal onder grote druk

De positie van trainer Louis van Gaal bij Manchester United staat onder grote druk. De ervaren coach gaf het zelf toe na de nederlaag tegen Stoke City op zaterdag. "We hebben vier keer op rij verloren, nu moet ik afwachten of de club nog achter me staat", zei Van Gaal na de 0-2 in Stoke.

Eerst was er de uitschakeling in de Champions League na verlies bij VfL Wolfsburg, daarna bleken Bournemouth, Norwich City en Stoke te sterk. "Je zou kunnen zeggen dat ik gefaald heb, maar ik denk niet dat dat het is. Ik voel nog steeds steun vanuit de club", zei de 64-jarige coach, die besefte dat hij in een benarde situatie verkeert. "Wat er allemaal geschreven is, komt niet overeen met wat er bij Manchester United gebeurt. Maar de situatie is nu weer anders. De club hoeft me niet ontslaan. Soms stap ik zelf op."

Van Gaal liet doorschemeren dat hij een gesprek wil met de leiding van Manchester United. "Ik zal eerst met directeur Ed Woodward praten en dan met mijn staf en mijn spelers. Wat ik ga zeggen, gaat jullie niet aan. Ik ben niet zo geïnteresseerd in een openbaar gesprek", beet hij de media toe.

Druk

De man die eerder deze week nog binnen vijf minuten boos wegbeende uit een persconferentie, noemde de druk op zijn team een mogelijke oorzaak voor de slechte prestaties. "Ik weet hoe we getraind hebben. Ze willen zo graag goed voetbal laten zien maar de druk maakt het lastig. Het is moeilijk, ik ben onderdeel van de ploeg die vier duels heeft verloren, dus de mensen wijzen naar mij. Daar moet ik mee om zien te gaan."

Of Van Gaal maandag op de bank zit in de thuiswedstrijd tegen Chelsea, is nog even afwachten. "Ik denk het wel", zei hij zelf. Een zege op de sukkelende ploeg van interimtrainer Guus Hiddink kan de situatie er voor Van Gaal weer beter op maken. "In het voetbal kan het allemaal heel snel veranderen. Momenteel zitten we er even doorheen, maar het is zaak onze rug te rechten en ons op Chelsea te richten. Met een overwinning kan het goede gevoel zomaar terug zijn", meende vice-aanvoerder Michael Carrick.

Positie Van Gaal onder grote druk
Positie Van Gaal onder grote druk (Foto: ANP)

Blazers blazen Cavaliers omver in NBA

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben een dag na de nederlaag in de NBA-topper tegen Golden State Warriors opnieuw verloren. Zaterdag (plaatselijke tijd) was het verlies heel wat pijnlijker, want Cleveland kreeg een pak slaag van het veel minder hoog aangeslagen Portland Trail Blazers. De Blazers bliezen de Cavaliers weg met 105-76.

Allen Crabbe was topschutter voor de thuisploeg uit Portland met 26 punten. C.J. McMollum maakte er 16. Sterspeler LeBron James van de Cavaliers noteerde slechts 12 punten. "De nederlaag tegen de Warriors heeft ons veel energie gekost, maar we mogen dat niet als excuus aanvoeren. Portland verdient respect, want ze waren gewoon beter dan ons", erkende James na afloop.

Overige uitslagen
Brooklyn Nets - Washington Wizards 96-111
Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 90-111
Charlotte Hornets - Memphis Grizzlies 98-92
Orlando Magic - Miami Heat 101-108
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 110-108
Atlanta Hawks - New York Knicks 117-98
Detroit Pistons - Boston Celtics 93-99
Minnesota Timberwolves - Indiana Pacers 88-102
Dallas Mavericks - Chicago Bulls 118-111
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 101-86
Phoenix Suns - Philadelphia 76ers 104-111
Utah Jazz - Los Angeles Clippers 104-109

Blazers blazen Cavaliers omver
Blazers blazen Cavaliers omver (Foto: ANP)

Wapenexport 'booming business' voor VS

De Amerikaanse wapenexport is in 2014 enorm gegroeid. Volgens een nieuw onderzoeksrapport van het Congres stegen de verkopen met ongeveer 35 procent tot omgerekend 33 miljard euro. Het jaar daarvoor voerde de VS voor nog geen 25 miljard euro aan wapens uit.

De bedragen zijn gepubliceerd door The New York Times. Volgens de krant was de groei in de export vooral te danken aan contracten die werden afgesloten met Qatar, Saudi Arabië en Zuid-Korea. Amerika bleef de grootste wapenexporteur van de wereld, gevolgd door Rusland.

Opgeluchte Wüst verdedigt titel op 1500 meter

Voor Ireen Wüst begint het schaatsseizoen zondag in Heerenveen pas echt. De 29-jarige Brabantse verschijnt bij de NK afstanden in Thialf aan de start van de 1500 meter. Ze rijdt in de achtste rit tegen ploeggenote Antoinette de Jong. Wüst is titelverdedigster op de schaatsmijl. Marrit Leenstra heeft op deze afstand het eerste ticket voor de WK afstanden in Rusland (11-14 februari) al op zak.

Wüst beleefde naar eigen zeggen het moeilijkste voorseizoen uit haar loopbaan. De viervoudig olympisch kampioene wist zich door fysieke klachten niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers van deze winter. De langdurige zoektocht naar een hoofdsponsor voor haar nieuwe ploeg kostte bovendien veel energie. In de afgelopen week kon Wüst alsnog een geldschieter voor haar team presenteren. Ze begint daardoor opgelucht en vol goede moed aan de NK afstanden, waarbij naast WK-tickets ook startbewijzen voor de EK allround in Minsk (9-10 januari) te verdienen zijn.

De NK afstanden starten om 13.55 uur met de 5000 meter voor mannen.

Opgeluchte Wüst verdedigt titel op 1500 meter
Opgeluchte Wüst verdedigt titel op 1500 meter (Foto: ANP)

Ronald Koeman in de wolken

Trainer Ronald Koeman was in de wolken na de 4-0 zege van Southampton op Arsenal. De ploeg van de Nederlandse trainer hield zaterdag de Londense club van de koppositie in de Premier League en boekte zijn eerste overwinning sinds begin november. "Het was een fantastische prestatie tegen een goed Arsenal. Ik maak mijn spelers een groot compliment", zei Koeman na afloop.

Southampton liet volgens de coach eindelijk zien waar het toe in staat is. "Vooral de tweede helft was perfect. Het team straalde kracht uit en vertrouwen. De verdediging was vanaf de eerste minuut geweldig en de openingsgoal van Cuco Martina was fantastisch. Het was een mooie inleiding voor een prachtige wedstrijd van onze kant."

De formatie van Koeman krijgt amper gelegenheid na te genieten van de fraaie overwinning. De Saints moeten maandag alweer aantreden tegen West Ham United.

Koeman in de wolken
Koeman in de wolken (Foto: ANP)

Politie Wenen loste alle moorden op

De politie in Wenen heeft waarschijnlijk een unieke staat van dienst: sinds mei 2009 wist het korps alle moorden in de Oostenrijkse hoofdstad op te lossen. Dat bleek bij de presentatie van de jaarcijfers van 2015 van het korps, aldus Oostenrijkse media.

Afgelopen jaar werden twintig mensen vermoord in de Oostenrijkse hoofdstad en ook daarvan wisten de speurneuzen alle daders te achterhalen. De korpsleiding denkt dat de hoge motivatie bij de drie moordteams ervoor zorgt dat alles wordt opgelost. "Geen van de drie groepen wil de eerste zijn die een moord niet kan ophelderen."

Politie Wenen loste alle moorden op
Politie Wenen loste alle moorden op (Foto: ANP)

'Rusland raakte geen enkel burgerdoel Syrië'

De Russische luchtmacht heeft bij de luchtaanvallen in Syrië geen enkel burgerdoel geraakt. Dat verklaarde de baas van de Russische luchtmacht in een gesprek met een Russische televisiezender.

Eerder deze week zei Amnesty International bewijzen te hebben dat de Russen ongeleide bommen in dichtbevolkte gebieden gebruiken en daar ook clusterbommen inzetten. Daardoor vallen onnodig veel burgerslachtoffers en volgens Amnesty maakt Moskou zich daardoor schuldig aan oorlogsmisdaden.

Volgens generaal Victor Bondarev klopt daar helemaal niets van. Zijn piloten zijn goed getraind en hebben nog nooit "zogenoemde gevoelige plaatsen geraakt als scholen, ziekenhuizen of moskeeën", vertelde hij tegen Rossiya 24.

'Rusland raakte geen enkel burgerdoel Syrië'
'Rusland raakte geen enkel burgerdoel Syrië' (Foto: ANP)

Joden vieren dood baby

In Israël is grote ophef ontstaan nadat een nieuwszender beelden liet zien van dansende gasten op een bruiloft. Tijdens de festiviteiten vierden en bespotten de gasten de dood van de 18 maanden oude Palestijnse baby Ali Dawabsheh, die afgelopen zomer de dood vond tijdens een aanval van Israëlische terroristen.

Op de getoonde video is te zien dat de feestvierders zich behoorlijk vermaken over de vermoorde baby. Enkele van hen zijn bewapend en er is zelfs een brandbom te zien. Dit laatste werd gebruikt bij de aanslag in Duma, op de Westoever. Hierbij kwamen Ali en zijn ouders om het leven. Een van de gasten draagt zelfs een foto van de baby, door de foto is een mes gestoken.

Na de aanslag zijn verscheidene joodse activisten opgepakt. Later zijn er veel klachten gekomen van de ondervraagmethode die de veiligheidspolitie (Shin Bet) hanteert. Deze zou gewelddadig en onrechtmatig zijn. Premier Netanyahu heeft echter laten weten dat deze methode een legitiem middel is om elke vorm van terrorisme te bestrijden. Dezelfde premier noemde de beelden 'vreselijk' en volgens hem tonen de beelden 'het ware gelaat van een groep die de Israëlische samenleving en veiligheid bedreigt'. Het zou maar weer eens onderstrepen hoe belangrijk het werk van Shin Bet is. De Minister van Justitie riep destijds op om de daders met de doodstraf te belonen.

De bruiloftsgasten zijn geen onbekenden in extreemrechtse kringen. Enkelen van hen omschrijven zich als 'vrienden' van de aanslagplegers in Duma. Vrijwel de hele regering heeft het feestje van de zeloten veroordeeld. Slechts een extreemrechts Kamerlid onthield zich van commentaar. De leider van de Zionistische Unie twitterde over de bruiloft: "Ellendige mensen dat jullie zijn. Jullie zijn helemaal vergeten wat het betekent om Jood te zijn. Jullie zijn een schande voor het keppeltje dat jullie dragen, jullie gebedssjaal en god. Iedereen die een feestje viert omdat een baby is vermoord is geen Jood of Israeli. Dit soort personen moeten zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen".

In de hele maatschappij is geschokt gereageerd op de beelden. De autoriteiten gaan een onderzoek naar het incident instellen. 


Feestje! (helaas geen vrouwen)

D66 en SP willen hoorzitting Indonesië

De Tweede Kamer moet een hoorzitting houden over het Nederlandse optreden in de voormalige kolonie Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. Dat vinden D66 en SP. Zij hopen dat de discussie leidt tot een groot onderzoek naar de zogenoemde politionele acties tegen onafhankelijkheidsstrijders.

Tot dusver wil het kabinet geen steun verlenen aan een onderzoek, klagen de twee oppositiepartijen zondag. Een hoorzitting zou deze patstelling kunnen doorbreken. Experts kunnen dan vertellen hoe zij tegen een onderzoek aankijken.

'Om de paar maanden komen er nieuwe feiten boven tafel. Steeds duidelijker wordt dat het geweld destijds structureel van aard was en niet incidenteel', aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

'Een allesomvattend onderzoek is van groot belang, vooral om te snappen wat er is gebeurd. Daar is ook haast bij, nu zijn er nog levende getuigen', stelt Harry van Bommel van de SP.

D66 en SP willen hoorzitting Indonesië
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. (Foto: ANP)

TV blijft veel uit tijdens Kerstmis

Tijdens de kerstdagen lijken veel mensen hun tv niet aan te hebben gehad. Zaterdagavond trokken slechts drie programma's een miljoen kijkers of meer. Normaal gesproken geldt dat voor acht of negen programma's.

André van Duins Theatershow was op tweede kerstdag goed voor ruim 1,6 miljoen kijkers. Het NOS-journaal van 20.00 uur, dat voorafgaand aan de theatershow werd uitgezonden, trok 1,4 miljoen mensen. Kerst met Nick en Simon passeerde net de grens van een miljoen kijkers, maakte de Stichting KijkOnderzoek bekend.

Op eerste kerstdag was het beeld niet heel anders. De kersttoespraak van koning Willem-Alexander trok 's middags in totaal meer dan 1,6 miljoen kijkers op verschillende zenders. Iets meer dan 1,5 miljoen mensen stemden 's avonds af op André Rieu op het Vrijthof. Het NOS-journaal van 20.00 uur haalde meer dan 1,4 miljoen kijkers en Hello Goodbye ging precies over de grens van 1 miljoen.

TV blijft veel uit tijdens Kerstmis
Koning Willy is een waar kijkcijferkanon. (Foto: BuzzE)

'Vluchtelingen zijn Paard van Troje'

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft stof doen opwaaien met zijn jaarlijkse kersttoespraak op tv, meldt de NOS. In zijn toespraak vergeleek Zeman de komst van grote aantallen vluchtelingen met het binnenhalen van het Paard van Troje.

Zeman is ervan overtuigd dat Europa niet heeft te maken met een 'spontane' vluchtelingstroom, maar met een 'georganiseerde invasie', zo zei hij. 'Soms voel ik me Cassandra, die waarschuwde tegen het binnenhalen van het Trojaanse paard.' Zeman lag eerder al onder vuur vanwege uitspraken over de vluchtelingencrisis.

De president sprak zich opnieuw uit tegen het opnemen van vluchtelingen in Tsjechië. 'Dit land is ons land.' Zeman zei dat er compassie moet zijn voor ouderen, zieken en kinderen, maar niet voor jonge mannen. Volgens Zeman spelen die IS in de kaart door naar Europa te komen. Hij riep de mannen op in hun vaderland te blijven om te vechten tegen de terreurorganisatie.

Volges premier Bohuslav Sobotka was de toespraak van Zeman gebaseerd op vooroordelen. De sociaal-democraat sprak van de 'gebruikelijke simplificatie' door de president. In september schaarde Zeman zich achter een petitie die stelt dat 'immigratie een fundamentele bedreiging vormt voor de stabiliteit van Europa'. De petitie werd gelanceerd door de Zemans voorganger Vaclav Klaus, die tot 2013 president was.

NPO vergeet Friese ondertitels Hel van '63

NPO 3 zond zaterdagavond de deels Friestalige film De Hel van '63 uit zonder ondertiteling. Ook op Teletekst, dat veel Nederlandse programma's voorziet van ondertitels voor doven en slechthorenden, waren de Friese dialogen niet te volgen.

Vele honderden mensen klaagden hierover op Twitter, wat ervoor zorgde dat De Hel van '63 de hele avond trending was. Regisseur Steven de Jong is zeer ontstemd over het uitblijven van de ondertiteling. 'Veel kijkers reageerden', laat hij weten. 'Ik heb geprobeerd te bellen met NPO, maar tevergeefs.'

De Hel van '63 vertelt over de legendarische Elfstedentocht in 1963. Vanwege de extreme kou en wind haalden van de tienduizend toerrijders maar 69 de eindstreep. De rest moest afhaken vanwege hallucinaties, bevroren ogen en hongerklop. De hoofdrollen worden vertolkt door Cas Jansen, Chris Zegers, Lourens van den Akker, Chava voor in 't Holt en Rense Westra. De film trok in 2009 in de bioscopen 300.000 bezoekers.

De Tocht der Tochten werd in het beruchte jaar gewonnen door Reinier Paping. De meest recente editie van de Elfstedentocht was in januari 1997.

NPO vergeet Friese ondertitels Hel van '63
NPO vergeet Friese ondertitels Hel van '63. Derde van rechts filmregisseur Steven de Jong. (Foto: BuzzE)

Zwarte inwoonster VS 'per ongeluk' gedood

Het politieoptreden in de VS van blanke agenten tegen zwarte inwoners ligt wederom onder vuur. Aanleiding is de dood, zaterdag, van twee zwarte inwoners, een 19-jarige jongen en en 55-jarige vrouw. Deze vrouw is volgens de politie 'per ongeluk' door agenten gedood, meldt CNN.

De politie kwam af op een melding over een huiselijke ruzie. De 19-jarige jongen zou zijn vader hebben bedreigd met een aluminium knuppel en aan een geestelijke stoornis lijden. Ter plaatse was de jongen volgens de politie erg agressief en werd hij daarom neergeschoten. Volgens lokale media stond hij te zwaaien met de knuppel.

Zijn onderbuurvrouw, moeder van vijf kinderen, werd per ongeluk doodgeschoten. De politie betuigt haar 'diepste medeleven met de familie en vrienden van de vrouw'. Een onderzoek naar het incident is ingesteld.

Hoewel de precieze achtergrond nog niet duidelijk is, beschuldigen de families van de slachtoffers de politie ervan overdreven te hebben gereageerd. Burgemeester Rahm Emanuel wil nog niet op de zaken vooruitlopen. In een verklaring zegt hij: "Elke keer dat een agent geweld gebruikt, inwoners antwoorden verdienen. En ongeacht de omstandigheden treuren we om het verlies van iemands leven in onze stad."

Het incident volgt op wekenlange demonstraties tegen de politie in Chicago. Duizenden mensen gingen de straat op nadat onlangs een video werd vrijgegeven waarin is te zien dat een 17-jarige zwarte jongeman zonder duidelijke aanleiding in Chicago wordt doodgeschoten door een blanke agent. De agent is beschuldigd van moord op de tiener.

Zwarte inwoonster VS 'per ongeluk' gedood
Zwarte inwoonster VS 'per ongeluk' gedood (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: derde kerstdag

Iedereen volgegeten en uitgebuikt? Mooi, dan kunnen we derde kerstdag gaan vieren Vandaag is het bewolkt, maar piept in de ochtend regelmatig de zon nog even tevoorschijn. In het noorden van het land is er kans op wat (mot)regen. In de middag en avond heeft de bewolking zich uitgebreid over de rest van het land. In het zuidoosten is er nog kans op opklaringen. De temperatuur ligt rond de 13 graden, in het zuidoosten zelfs nog een tikkie hoger met 15 graden. De krachtige wind uit het zuidwesten draait in de loop van de middag naar het westen en neemt dan af in kracht.

Zon op: 08.47 uur
Zon onder: 16.34 uur

Bij gebrek aan toegang tot m'n opgeslagen foto's (ja, ook ik ben kerst aan het vieren), heb ik er nog maar even een van het forum geleend. Wederom een foto van Dven, van de mist in het dal in Veliko Tarnovo (Bulgarije).

Veliko Tarnovo (Bulgarije)  (Foto: dven)
Veliko Tarnovo (Bulgarije) (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1831 vertrok Charles Darwin met zijn schip de Beagle voor een 'historische reis'.

* In 1851 waren voor het eerst postzegels te koop in Nederland. Ze zouden vanaf januari gebruikt worden.

* In 1982 vielen bij een treinongeluk in Rotterdam 3 doden en 20 gewonden.

* In 1945 werd het eiland Schiermonnikoog als 'vijandelijk vermogen' officieel onteigend door de Nederlandse Staat.

Beieren wil eigen grenzen bewaken

De Duitse bondspolitie heeft te weinig personeel om de Duits-Oostenrijkse grens adequaat te controleren. De medewerkers zijn zo druk met de vluchtelingencrisis dat er onvoldoende controle is op de georganiseerde criminaliteit. Ook is de bedreiging van het internationale terrorisme 'immens'.

Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Herrmann (CSU), in Welt am Sonntag. Hij wil liever dat Beieren zelf verantwoordelijk wordt voor het bewaken van de grens. Maar de regering heeft dat aanbod afgeslagen. Herrmann zegt daar 'geen begrip' voor te hebben, gelet op de veiligheidsrisico's. 'Dat we zelfs vijf weken na de aanslagen in Parijs, en ondanks het grote gevaar geen betrouwbare controles hebben ingevoerd, is een brevet van onvermogen.'

Beieren: Oostenrijkse grens zelf controleren
Beieren: Oostenrijkse grens zelf controleren (Foto: ANP)

Dodental door noodweer VS loopt op

Het dodental als gevolg van tornado's en overvloedige regenval in het zuidoosten van de Verenigde Staten loopt verder op. Zeker achttien mensen zijn door het noodweer omgekomen, meldden Amerikaanse media.

De slachtoffers vielen in de staten Tennessee, Arkansas, Mississippi en Alabama. Woensdag raasden meer dan twintig tornado's door het zuidoosten van de VS. Ook viel er afgelopen dagen veel regen, waardoor gebieden overstroomden en modderstromen ontstonden. Volgens meteorologen houdt het slechte weer met onweersbuien en veel regen zondag aan, en blijft het risico op overstromingen daardoor bestaan.

Ook voor de centraal gelegen staten Texas en Oklahoma wordt voor zondag extreem weer voorspeld. Het nationale weerbureau zegt dat bewoners zich schrap moeten zetten voor een 'historische sneeuwstorm'. In sommige delen kan een pak sneeuw tot ongeveer veertig centimeter vallen. Ook is er kans op ijzel. Er worden grote problemen verwacht met de terugreis van Amerikaanse vakantiegangers die er met kerst tussenuit zijn gegaan.

Dodental door noodweer VS loopt op
Dodental door noodweer VS loopt op (Foto: ANP)

Vechtpartij azc Arnhem, drie arrestaties

In Arnhem is in het asielzoekerscentrum aan de Groningensingel zaterdagavond een vechtpartij uitgebroken. Vier personen zijn lichtgewond geraakt en moesten naar het ziekenhuis. De politie heeft drie arrestaties verricht.

Bij het incident waren vijftien tot twintig bewoners betrokken. Over hun nationaliteit is niets bekend.

De aanleiding van de vechtpartij, die even na 22.00 uur uitbrak, is nog onduidelijk. De rust is inmiddels teruggekeerd in het azc.

Vechtpartij in azc Arnhem, drie arrestaties
Vechtpartij in azc Arnhem, drie arrestaties (Foto: ANP)

Hamilton geeft niets om wat anderen van hem vinden

Hij mag dan meer gewonnen hebben in zijn leven dan welke Britse Formule 1-coureur dan ook, de populariteitsprijs zal Lewis Hamilton in zijn geboorteland niet snel winnen. Waar de trotse Britse natie momenteel op het gebied van voetbal, cricket en rugby weinig weet te winnen, rijgt Hamilton de zeges aaneen. Toch lijken de Britten ernstig verdeeld over hoe ze Hamilton moeten waarderen. De grootste struikelblokken lijken diens persoonlijkheid en, misschien nog wel meer, diens flamboyante levensstijl te zijn.

Niet alleen resideert Hamilton al jaren buiten het Britse eiland en dweept hij met Amerika, zijn jetset levensstijl vol luxe en glamour valt niet altijd even goed bij zijn landgenoten. De eindeloze reeks portretten met wereldsterren uit de showbiz die Hamilton deelt met de wereld via social media, wordt door de nodige Britten als irritant en opschepperig ervaren. Ook liet hij zich ooit negatief uit over zijn geboorteplaats Stevenage, dat hij een 'not-so-nice-place' noemde, waaruit al snel geconcludeerd werd dat Hamilton zich afzette tegen zijn eigen komaf. Een eerder dit jaar verschenen artikel in The Telegraph concludeerde dan ook dat het onmogelijk is om Hamilton aardig te vinden.    

Die conclusie gaat dan wellicht wat ver, feit blijft dat de antipathie van een flinke hoeveelheid Britten jegens Hamilton extra opvallend is, omdat andere Britse kampioenen als Nigel Mansell en Damon Hill in hun topdagen ongekend populair waren en op Silverstone zelfs fenomenen als Mansell-mania en Hill-hysteria ontketenden. Of het Hamilton raakt is niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat hij niet van zins is te veranderen. Sterker, hij roept andere rijders op om ook meer persoonlijkheid aan de wereld te tonen.

"De Formule 1 heeft persoonlijkheden nodig, en ik denk dat iedereen persoonlijkheid in zich heeft," meldt de wereldkampioen aan TV3. "Ze zijn er alleen te bang voor, ze denken dat ze zich op de vlakte moeten houden, terwijl ik zeker weet dat ze dat niet doen wanneer ze thuis zijn. Hoe meer wij als individuen uit onze schild kruipen, des te beter dat is voor onze sport. In het begin hield ik me ook op de vlakte omdat ook ik dacht dat dat moest, maar tegenwoordig kan ik echt mezelf zijn."

Collega en voormalig teamgenoot Jenson Button meldde recent aan Sky Sports dat hij maar weinig contact heeft met zijn landgenoot. "Op het persoonlijke vlak ken ik hem eigenlijk niet zo goed," zei Button eerder deze maand, "en ik denk dat dat voor de rest van de coureurs ook geldt. Lewis is erg op zichzelf." Dat viel Sky Sport-analist Martin Brundle ook al op. De oud-coureur merkte op dat Hamilton zich tijdens de rijdersparade in Abu Dhabi afzonderde van de andere coureurs. "De wagen stond vol met rijders, en voor de zoveelste keer zat Hamilton vooraan, in zijn eentje," zei Brundle destijds. "Hij kwam alleen naar buiten en had geen contact met de andere rijders."

Maar wat anderen ervan zeggen maakt Hamilton ogenschijnlijk niet veel uit. "Ik ben op een punt aangekomen dat het me niet meer uitmaakt wat anderen ervan vinden," zegt hij. "Dit is wie ik ben en het maakt niet uit of dat geaccepteerd wordt, want ik stap in de auto en ik ga winnen. Het geeft heel veel kracht wanneer je dat kan doen. Niet jezelf kunnen zijn is de grootste misdaad die je jezelf aan kan doen."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.