Prevc begint ijzersterk aan Vierschansentournee

Schansspringer Peter Prevc is uitermate sterk begonnen aan de Vierschansentournee. De 23-jarige Sloveen was in de kwalificatie in Oberstdorf maandag veel te sterk voor de concurrentie. Omdat hij in de World Cup in de top-10 staat was Prevc al automatisch gekwalificeerd, maar in de Vierschansentournee worden de onderlinge duels in de wedstrijd bepaald aan de hand van de kwalificatie. Daarom komen doorgaans ook de al geplaatste springers in actie.

Prevc sprong naar 136,5 meter en kreeg 159,2 punten. Met 153,0 punten was de afstand naar de Duitser Severin Freund aanzienlijk. Derde werd de jonge Noor Johann André Forfang (151,8), voor Stefan Kraft uit Oostenrijk (151,0), Kenneth Gangnes uit Noorwegen (150,0) en de Oostenrijker Michael Hayböck (141,6). Gregor Schlierenzauer viel opnieuw zwaar tegen en wist zich met de 46e plek zelfs maar ternauwernood voor de wedstrijd te plaatsen. 

In de wedstrijd zal Prevc het dinsdag opnemen tegen de Noor Andreas Stjernen, de nummer tien uit de World Cup, die in de kwalificatie slechts 53e werd. Freund staat tegenover de Pool Piotr Zyla, Forfang neemt het op tegen de Duitser Marinus Kraus en de Sloveen Tilen Bartol wordt de opponent van Kraft. Schlierenzauer zal het lastig genoeg krijgen om af te rekenen met Gangnes.

Een opvallend duel tenslotte is dat van Noriaki Kasai tegen de 19-jarige Halvor Egner Granerud. Toen de Noor in 1996 werd geboren deed Kasai al ruim zeven jaar mee op het hoogste niveau, inclusief twee Olympische Spelen - met onder meer een zilveren teammedaille als resultaat. De nu 43-jarige Kasai was destijds overigens ook al voormalig wereldkampioen skivliegen, een titel die hij in 1992 won.