FOK! Wat een jaar: dood en verderf volgens DJMO

Mijn jaar op de redactie begon ergens op de helft van het jaar. Nadat ik al eerder jaren voor de Frontpage had geschreven, viel ik ergens in september weer binnen, behoorlijk onverwacht, maar hey het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al snel had ik, naast het gebruikelijke nieuws, een nieuwe hobby gevonden: de weerberichten!

Dat heeft me een fijne samenwerking met Frutsel opgeleverd, die mijn berichten hier en daar aanvult of update met zeer specifieke informatie indien nodig. Ook heb ik een goede band opgebouwd met een aantal trouwe lezers van het weerbericht. Zij voorzien me dan ook van veel foto's die ik dagelijks probeer te plaatsen. Zelfs lezers zonder account nemen de moeite om foto's in te sturen, wat ik ook erg waardeer! 

Zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: DJMO)

Het hoogtepunt van afgelopen jaar was toch wel de liveblog ten tijde van de bloedmaan. Wat heb ik gelachen om de reacties. Ook de liveblog over de zwaarste orkaan Patricia is me bijgebleven.

Natuurlijk heb ik me ook flink geïrriteerd het afgelopen jaar. Een mooi voorbeeld daarvan was dat mensen op Facebook meenden een spelletje te kunnen spelen met kanker. Met kanker speel je geen spelletjes, klaar! Het zat me dusdanig hoog dat ik er zelfs nog een column aan vastplakte.  

Ik vraag me af of iemand met kanker er iets aan heeft om te weten hoeveel tattoos ik heb waar ik trots op ben .. ik denk...

Posted by Monique Verlind on woensdag 30 september 2015

Kanker hangt voor mij dus heel nauw samen met de dood. Het nieuws over twee babylijkjes die kort na elkaar in Heerhugowaard werden gevonden, bezorgde me dan ook koude rillingen. De moeder bleek achteraf ook de moeder van het dode meisje Angel uit Alkmaar te zijn. Het nieuws over het eerste lijkje dat gevonden werd, kreeg ik als news alert binnen op het moment dat ik mijn jongste zoontje eten zat te geven. Het mag gezegd worden dat ik mijn zoontje die dag extra veel geknuffeld heb. 

Het overlijden van Joost Zwagerman, die onverwachts zelfmoord pleegde, staat ook in mijn top 5-lijstje van nieuws dat is blijven hangen. Zwagerman zou de ziekte van Bechterew hebben gehad en manisch depressief zijn geweest. Ook "Ben ik te min" Armand ging van ons heen dit jaar. Collega dekatophetspek schreef een prachtige in memoriam over Armand. Ook Joost kreeg de onverdeelde aandacht in een uitgebreide in memoriam.


Het heeft toch geen enkele zin ...

Begin december werd in het recreatiegebied Geestmerambacht (Alkmaar) een lijk gevonden, dat even tevoren op klaarlichte dag was ingeladen in de Willem Kalfstraat. Het slachtoffer bleek een Hagenees van 29 jaar te zijn en was geen onbekende van de politie. Het gerucht ging dat hij zonder ledematen was aangetroffen op het fietspad, maar dat werd tegengesproken door de politie. 

Natuurlijk zijn ook de terreuraanslagen in Parijs niet aan mijn aandacht ontsnapt. De zwartrijdende tiener die het treinverkeer op Rotterdam CS ontregelde door zich te verschansen in een toilet in de Thalys, of de verhoogde terreurdreiging in Brussel waardoor het leven daar een paar dagen compleet op z'n gat lag.

Het is in veel opzichten een bewogen jaar geweest. Het doet me een klein beetje denken aan een nummer van Kinderen voor Kinderen: "Als ik de baas zou zijn van het journaal". 

Proost! Op een gelukkig(er) nieuw(s)jaar! 

PS: Ik ben nog steeds van mening dat we IS maar gewoon Daesh moeten gaan noemen. Daesh klinkt een stuk beter dan IS, en als klap op de vuurpijl vinden de terroristen het zelf een belediging.