FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 december 2015

FBI: motief aanslag onbekend

De FBI had vier uur na de schietpartij in San Bernardino nog geen idee of er sprake is van een terroristische aanslag. Dat zei een woordvoerder van de federale politie tegen de media.

Het hoofd van de politie van San Bernardino zei dat er veertien doden en evenveel gewonden waren geteld. Die aantallen kunnen nog veranderen, voegde hij toe. De gewonden zijn naar drie ziekenhuizen in de stad gebracht. Over kinderen onder de slachtoffers, was hem niets bekend.

De politie gaat nog steeds uit van drie daders, die mogelijk in een zwarte auto zijn gevlucht. Er is in elk geval nog niemand aangehouden. Over motief en identiteit van de daders is nog niets bekend. Er is een grote zoektocht door de politiekorpsen in de hele regio gaande.

FBI heeft geen info over terrorisme
FBI heeft geen info over terrorisme (Foto: ANP)

Deal uitwisseling passagiersgegevens nabij

Een Europese deal over de registratie en de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen de EU-landen onderling is zeer nabij. De onderhandelaars van het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie proberen woensdag nog de puntjes op de i te zetten en de deal te beklinken, klinkt het bij bronnen in Brussel.

Het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR), waarbij gegevens worden uitgewisseld die een persoon aan de luchtvaartmaatschappij levert, is een heet hangijzer. De EU-landen willen het instrument inzetten in de strijd tegen terrorisme en zware, grensoverschrijdende criminaliteit, maar het EU-parlement had grote zorgen over de privacy van burgers. Die zouden niet goed beschermd zijn in de voorstellen van de Europese Commissie.

Volgens bronnen komt er geen verplichte uitwisseling van informatie. Zoals nu ook het geval is wordt dit aan aan de lidstaten overgelaten. De uitwisseling van gegevens gaat gelden voor vluchten van en naar Europa, maar ook voor vluchten tussen Europese landen.

Teleurgesteld
Gegevens worden niet langer dan vijf jaar bewaard. Na een aantal maanden wordt informatie ge-depersonaliseerd. Hierover is echter nog geen overeenstemming. De EU-landen willen dat de gegevens negen maanden herkenbaar zijn, terwijl het EU-parlement wil dat de gegevens na zes maanden geanonimiseerd worden.

Europarlementariër Sophie In 't Veld (D66) is zeer teleurgesteld en noemt de deal "onbegrijpelijk": "Deze deal kent alleen maar verliezers. De Europese burger levert op elk vlak in, op vrijheid en rechten zonder daar veiligheid voor terug te krijgen. "

Deal uitwisseling passagiersgegevens nabij
Deal uitwisseling passagiersgegevens nabij (Foto: ANP)

Southampton krijgt Klopp in League Cup

Liverpool heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de League Cup. De ploeg van Jürgen Klopp was te sterk voor het Southampton van Ronald Koeman: 1-6. Southampton nam het woensdagavond in eigen huis op tegen Liverpool. De ploeg van Ronald Koeman begon veelbelovend aan het duel en keek al na twee minuten spelen tegen een voorsprong aan. Op aangeven van Ryan Bertrand schoot Sadio Mané de 1-0 op het scorebord.

Na iets minder dan een half uur spelen kwam Liverpool terug in de wedstrijd. Daniel Sturridge omspeelde Steven Caulker en schoof de bal vervolgens beheerst langs Maarten Stekelenburg. Slechts drie minuten later was het opnieuw Sturridge die het net wist te vinden en Liverpool naar een 1-2 voorsprong schoot.

Het werd voor rust nog erger voor Southampton toen Divock Origi van dichtbij Stekelenburg wist te verschalken. De aanvaller kreeg de bal in het strafschopgebied voor zijn voet en tikte hem vervolgens gemakkelijk binnen.

Na rust ging Southampton op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg het een aantal goede mogelijkheden. Het was echter Liverpool dat opnieuw wist te scoren via Origi. De aanvaller kreeg een goede kans na een mooie pass van Jordan Ibe en scoorde zijn tweede van de avond.

Vier minuten later was het Ibe zelf die het net wist te vinden. De vleugelspeler omspeelde Southampton-verdediger Virgil van Dijk en liet Stekelenburg kansloos. Vlak voor tijd maakte Origi zijn hattrick compleet en besliste de wedstrijd in 1-6. Door de overwinning plaatst Liverpool zich voor de halve finale van het bekertoernooi.

Definitieve Formule 1-kalender 2016

De internationale autosportbond FIA heeft de definitieve Formule 1-kalender voor 2016 gepubliceerd. Zoals reeds eerder bekend gemaakt zal er volgend seizoen een recordaantal van 21 races worden verreden.

Nieuw op de kalender is het stratencircuit van Baku, dat als gastheer van de Grand Prix van Europa zal fungeren. Het circuit in de hoofdstad van Azerbeidzjan is ontworpen door Hermann Tilke, is zes kilometer lang, heeft twintig bochten en de race zal tegen de klok in worden verreden.

Datum Grand Prix
20 maart Australië
3 april              Bahrein              
17 april China
1 mei Rusland
15 mei Spanje
29 mei Monaco
12 juni Canada
19 juni Azerbeidzjan
3 juli Oostenrijk
10 juli Engeland
24 juli Hongarije
31 juli Duitsland
28 augustus     België
4 september Italië
18 september Singapore
2 oktober Maleisië
9 oktober Japan
23 oktober VS
30 oktober Mexico 
13 november Brazilië
27 november Abu Dhabi

Circuit of the Americas in Texas, Verenigde Staten (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Circuit of the Americas in Texas, Verenigde Staten (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Kozakken Boys krijgt vrijdag uitsluitsel over KNVB-beker

De amateurs van Kozakken Boys krijgen vrijdagmiddag te horen of ze op 16 december in de achtste finale van het toernooi om de KNVB-beker mogen aantreden tegen AZ in plaats van HBS. Dan doet de rechter uitspraak in het kort geding dat de topklasser uit Werkendam had aangespannen tegen de uitsluiting wegens een administratieve fout. De zaak diende woensdag in Utrecht.

Kozakken Boys betoogde via advocaat Keje Molenaar veel te zwaar gestraft te zijn voor een onschuldige vergissing. De zaterdagkampioen liet tegen HBS in Den Haag (1-2) Madjer Lukoki invallen, wiens naam aanvankelijk niet op het wedstrijdformulier stond. Die fout werd in de rust hersteld.

De tuchtcommissie van de KNVB oordeelde echter, nadat HBS bezwaar had gemaakt, dat het om een niet-speelgerechtigde voetballer ging en zette de 'boosdoener' uit het bekertoernooi. Kozakken Boys voelde zich onheus bejegend en stapte naar de rechter.

Kozakken Boys krijgt vrijdag uitsluitsel
Kozakken Boys krijgt vrijdag uitsluitsel (Foto: ANP)

26 Italiaanse atleten horen eis voor 2 jaar dopingschorsing

De aanklager van het Italiaans antidopingagentschap CONI heeft twee jaar schorsing geëist tegen maar liefst 26 atleten. De aanklacht wordt gedaan naar aanleiding van onderzoek naar tientallen atleten door de aanklager in Bolzano. Bijna de gehele Italiaanse atletiektop was bij de zaak betrokken, maar 39 sporters zijn vrijgesproken.

In alle gevallen gaat het erom dat de sporters dopingcontroles ontweken zouden hebben. De sporters zelf zeggen dat het om een enorme administratieve blunder gaat, maar de CONI-aanklager lijkt daar niet in te geloven en heeft voor 26 van de 65 sporters een tweejarige schorsing geëist. Het gaat daarbij niet om de minste namen: er zijn meerdere sporters bij die al lang in de top meedraaien en zelfs medailles hebben gewonnen op het hoogste niveau. 

Hieronder is een lijst te zien met de meest succesvolle atleten op de lijst van het CONI. In theorie is het mogelijk dat resultaten vanaf 2011 of 2012 afgenomen worden als ze daadwerkelijk een schorsing krijgen, maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Filippo Campioli
Hoogspringer, deed in 2008 mee aan de Olympische Spelen en werd daar tiende. Werd in 2009 vierde op het EK indoor.

Simone Collio
Sprinter, met name op de 100 meter waar hij een PR van 10.06 seconden heeft. Deed mee aan de Spelen van 2004, 2008 en 2012, zonder een finale te halen. Was van de partij op vijf WK's en haalde op de laatste twee, in 2009 en 2011, de finale van de 4x100 meter, met een zesde en vijfde plek als resultaat. Pakte in 2010 met Italië zilver op de 4x100 meter op het EK en werd in 2004 zevende op de 60 meter op het WK indoor.

Roberto Donati
Sprinter, maakte deel uit van de Italiaanse ploeg op de 4x100 meter op het WK 2009 en ook het EK 2010, waar zilver gewonnen werd. 

Fabrizio Donato
Hinkstapspringer, al bijna vijftien jaar een wereldtopper. Deed mee aan de Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012 en won daar in Londen olympisch brons. Was op vijf WK's van de partij en werd Europees kampioen in 2010. Werd daarnaast vierde op het WK indoor van 2012 en 2008 en won zilver op het EK indoor 2011.

Giovanni Faloci
Discuswerper, deed mee aan het WK 2013 en de EK's van 2012 en 2014. Won in 2013 zilver op de Universiade.

Matteo Galvan
Sprinter, haalde op de WK's van 2009 en 2013 en het EK van 2014 de halve finale op de 400 meter. Werd op die afstand dit jaar zesde op het EK indoor. Pakte in 2005 brons op het WK voor de jeugd op de 200 meter.

Guiseppe Gibilisco
Polsstokhoogspringer, deed mee aan de Spelen van 2000, 2004 en 2008 en pakte in Athene olympisch brons. Werd wereldkampioen in 2003 en eindigde ook nog als vijfde en zevende op WK's. Is na vorig seizoen gestopt.

Daniele Greco
Hinkstapspringer, vierde op de Olympische Spelen van 2012. Werd in 2013 Europees kampioen indoor, een jaar nadat hij vijfde werd op het WK indoor.

Andrew Howe
Sprinter, maar vooral verspringer. Deed mee aan de Spelen van 2004 en 2008, won zilver bij het verspringen op het WK van 2007. Pakte in 2006 de Europese titel, nadat hij in datzelfde jaar brons won op het WK indoor. Won op het EK indoor van 2007 ook brons.

Anna Incerti
Marathonloopster, deed zonder groot succes mee aan de Spelen van 2008 en 2012 en het WK van 2007. In 2010 werd ze Europees kampioene op de marathon en in 2003 won ze op de Universiade brons op de 10 kilometer.

Stefano la Rosa
Hardloper, werd vorig jaar achtste op het EK op de 10 kilometer. Won in 2011 brons op de 5 kilometer op de Universiade.

Claudio Licciardello
400 meterloper, deed in 2008 mee aan de Spelen en in 2005 aan het WK. Pakte in 2009 zilver op het EK indoor.

Daniele Meucci
Marathonloper, regerend Europees kampioen op die afstand. Deed mee aan de Spelen van 2012 en vier WK's, waar hij dit jaar achtste werd. Pakte in 2012 EK-zilver op de 10 kilometer en in 2010 brons op zowel de 5 als 10 kilometer.

Christian Obrist
1500 meterloper, elfde op de Spelen van 2008. Deed mee aan drie WK's en drie EK's.

Ruggero Pertile
Marathonloper, werd tiende en vijftiende op de Spelen van 2012 en 2008. Werd dit jaar vierde tijdens zijn vierde WK-deelname en eindigde in 2011 als zevende.

Jacques Riparelli
Sprinter, deed twee keer met de estafetteploeg mee aan de Spelen en was op twee WK´s van de partij, waaronder dit jaar.

Silvia Salis
Kogelslingeraarster, deed mee aan de Spelen van 2008 en 2012. Haalde de finale op het WK van 2011 en deed ook in 2009 en 2015 mee.

Fabrizio Schembri
Hinkstapspringer, deed mee aan drie WK's met een achtste plek in 2013 als grootste succes.

Silvia Weissteiner
Langeafstandsloopster, deed op de 5 kilometer mee aan de Spelen van 2008 en 2012. Werd twaalfde en zevende op de WK's van 2007 en 2009 en won brons op het EK indoor van 2007. 

'Christenen plegen het vaakst abortus'

Een christelijk onderzoekje wijst uit dat veel christenen zeer vatbaar zijn voor het werk van de duivel. In Amerika maken namelijk vooral religieuzen zich schuldig aan het laten plegen van abortus.

Waarschijnlijk niet helemaal het resultaat dat de onderzoekers van het -niet onbevooroordeelde- Christelijk onderzoeksbureau LifeWay voor ogen hadden. Gelukkig zijn ze wel zo sportief om hun resultaten en conclusies met ons te delen.

Het onderzoek wees uit de maar liefst 70% van de meer dan 1000 ondervraagde personen zichzelf als christen ziet. 23% van hen zijn zelfs evangelisch. Een derde van de deelnemers gaf aan minstens een keer per week in de kerk te zitten. 100% van hen was trouwens vrouw.

De helft van de kerkgangers hebben de afbreking van hun zwangerschap geheim gehouden voor hun mede-parochianen. Slechts 7% van hen heeft de abortus vooraf besproken met andere regelmatige bezoekers van het Huis van God. Volgens Jeanne Mancini zou dit komen omdat "ze heus wel weten dat wat ze doen fout is", aldus het hoofd van een anti-abortusgroep. Jeanne is verantwoordelijk voor het organiseren van een jaarlijkse Mars voor het leven in Washington D.C. "Vanzelfsprekend gaan ze in dit geval niet voor advies naar iemand die een expert is op het gebied van moraliteit. Ze willen het liefst horen dat wat ze doen helemaal okee is en dat hoor je nu eenmaal niet van een kerkelijke instelling."

64 procent van de vrouwen gaf opvallend genoeg aan dat het roddelcircuit in de kerk ook een grote rol speelde in hun beslissing het niet met de rest van de gemeente te delen. Begrip voor hun problemen verwachten ze niet van hun mede-kerkgangers.

De meeste vrouwen hebben in deze moeilijke beslissing de meeste ruggespraak gehad met de vader van het ongeboren 'kind'. Deze had de meeste invloed op de uiteindelijke keuze voor abortus. Ook de huisarts speelde hier een rol in. Dit laat meteen ook zien dat 'pure slechtheid' niet alleen aan de vrouw voorbehouden is.

De timing van het uitkomen van het onderzoek is opmerkelijk te noemen. Minder dan een week geleden schoot in de Verenigde Staten een zelfbenoemde verdediger van het leven drie mensen dood bij een abortuskliniek. Deze man handelde uit religieuze overwegingen. Helaas gebeurt dit wel vaker aan de andere kant van de grote plas.

Beroerd is tevens de timing van het Christelijk Informatie Platform (CIP). Deze heren (en misschien ook wel dames) wisten het te presteren om niet lang na de moordpartij in de abortuskliniek een artikel uit te brengen waarvan de strekking zo ongeveer 'Abortion is bad, mmkay?' is.

Het onderzoek is hier te vinden (PDF).

Hockeyers sober naar halve finale HWL

Met een sobere overwinning op Canada hebben de Nederlandse hockeyers de halve finale bereikt van de World League Final in India. Oranje slaagde er woensdag in Raipur onvoldoende in het vele balbezit van doelrijpe kansen te voorzien en besliste het duel pas vier minuten voor tijd met de tweede treffer (2-0).

Oranje stuit in de halve finales op wereldkampioen Australië, dat olympisch Duitsland met 4-1 versloeg. Nederland kan vrijdag wraak nemen voor de zeer pijnlijke nederlaag vorig jaar in de WK-finale in Den Haag (1-6) tegen de nummer één van de wereld. Bondscoach Paul van Ass moest daarna plaatsmaken voor Max Caldas met wie de hockeybond onder meer op olympisch goud bij Rio 2016 mikt.

Nederland bereikte in Raipur de kwartfinales als groepswinnaar, na overwinningen op Argentinië (3-2) en India (3-1) en een gelijkspel tegen Duitsland (0-0). Canada eindigde puntloos als vierde in de andere poule, met liefst zestien tegentreffers in drie duels.

Moeizame overwinning

Bondscoach Max Caldas liet Oranje gedoseerd aanvallen tegen Canada, dat zich verrassend voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaatste. Nederland controleerde het duel met balbezit en liet in de eerste 45 minuten nauwelijks ruimte voor een Canadese counter. Oranje kwam pas na 25 minuten op voorsprong door een treffer van Constantijn Jonker.

Canada wist de schade lang beperkt te houden en was in het vierde en laatste kwartier zelfs nog tweemaal dicht bij de gelijkmaker. Doelman Pirmin Blaak reageerde attent toen Tanner Pearson en Matthew Guest voor hem opdoken. Uiteindelijk sloeg Roel Bovendeert zijn ploeg in de 56e minuut na goed voorbereidend werk van Robert van der Horst definitief naar de halve finales.

"Een heel moeizame overwinning", gaf Caldas toe bij hockey.nl. "Ik bespeurde hier en daar wat onderschatting, anders kun je ook niet zo slecht spelen. Deze wedstrijd past niet in het beeld van het hele toernooi tot dusver. We moeten het echter niet groter maken dat het is, want we hebben natuurlijk wel met 2-0 gewonnen. We gaan goed analyseren wat er tegen Canada allemaal fout ging."

Hockeyers sober naar halve finale
Hockeyers sober naar halve finale (Foto: ANP)

Biatleet Bjørndalen (41) pakt 94e World Cup-zege en record

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft woensdag de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De 41-jarige Noorse grootheid was één van de slechts drie biatleten uit een veld van 104 deelnemers die alle vier de schietbeurten foutloos door wist te komen. 

De snelste tijd was als eerste in handen van de Oekraïner Sergey Semenov, een specialist op de individuele wedstrijd. Vorig seizoen won hij nog het eindklassement in de World Cup op die discipline, waarbij 20 kilometer gelanglaufd wordt - de langste afstand van alle disciplines - en vier keer geschoten wordt. Elke misser levert in plaats van een strafronde een strafminuut bij de eindtijd op. Semenov schoot drie keer foutloos, maar bij de derde beurt, in liggende positie, trof hij slechts drie van de vijf keer.

De leiding werd overgenomen door de Noor Emil Hegle Svendsen, die de direct na hem gestartte Fransman Quintin Fillon Maillet op exact dezelfde tijd binnen zag komen. Niet veel later was het de beurt aan de Duitser Simon Schempp, die slechts één fout maakte bij het schieten en meer dan een minuut sneller was dan Svendsen. 

Dat alles was echter buiten de als 81e vertrokken Bjørndalen gerekend. Hij schoot vier keer foutloos en dat was genoeg om de ruim dertig seconden die hij op de ski's verloor op Schempp terug te winnen. Titelverdediger Martin Fourcade begon het seizoen niet best: de Fransman schoot er in totaal vijf keer naast en werd slechts 21e, maar wat skisnelheid betreft was hij wel veruit de beste. Achter Bjørndalen was de tweede plek op 27 seconden voor Schempp, ruim tien seconden voor de Rus Alexey Volkov. 

De zege van Bjørndalen brengt hem direct nog eens in de recordboeken. Met zijn 41 jaar en ruim 10 maanden is de Noor nu de oudste winnaar ooit van een World Cup-wedstrijd. Dat was de Zweedse Anna Carin Zidek, die in 2010 voor het laatst won en toen 37 jaar en 8 maanden oud was. Het is al de 94e individuele World Cup-zege voor Bjørndalen en zelfs de 125e als ook estafettes meegeteld worden, een absoluut record.

WoensdagCulinair #19 Lekkers voor Sinterklaasavond

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

  

Kruidnoten of pepernoten?
Deze worden wel eens met elkaar verward. Kruidnoten zijn krokant en zien eruit als kleine koekjes. Kruidnoten bevatten speculaaskruiden en meer suiker dan pepernoten. Ze worden wat harder doorgebakken en krijgen zo een caramel achtig smaakje. Pepernoten zijn wat zachter en onregelmatiger van vorm. Ze smaken naar taaitaai en hebben een geheel andere bereidingswijze.


Kruidnoten. (er word niets gezegd in dit filmpje, je kan de muziek muten)


Pepernoten.  


Taaitaai.



Speculaasbrokken. 


Marsepijn.  Als je hier kleurtjes bij doet kan je de leukste dingen ermee maken


Chocolademelk.  Maken met pure chocolade, of vind je die lekkerder met cacaopoeder?


Amandelspijs.


Banketstaaf.


Gevulde Speculaas, verslavend lekker.

Aston Martin dicht bij terugkeer in Formule 1

Eind oktober kwam het nieuws naar buiten dat het Formule 1-team van Force India een deal gaat sluiten met Aston Martin. Inmiddels zouden de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevinden. "We zijn dichtbij," meldt Force India’s Otmar Szafnauer. "Hopelijk kunnen we over tien dagen iets bekend maken." De nieuwe wagens zullen blauw en goud gekleurd zijn, vanwege de link met sponsor Johnnie Walker.

Mocht de deal doorgaan dan maakt het Britse sportautomerk, dat onder meer bekend is van James Bond, zijn rentree in de hoogste klasse van de autosport. Het team deed zonder veel succes mee in de jaren ’59 en ’60, met als bekendste rijder Maurice Trintignant. Daarna trokken de Britten zich terug en ondanks diverse pogingen terug te keren kwam het er niet meer van.

Volgens Szafnauer zal Force India overigens ook overleven wanneer de overeenkomst onverhoopt toch nog afketst. "Ook dan redden we het, maar met Aston Martin erbij krijgen we een nieuw uiterlijk. Daarmee kunnen we nieuwe sponsoren aantrekken en dat levert ons weer extra inkomsten op. Als dat lukt kunnen we een volgende stap maken en de vorm handhaven die we in de tweede helft van dit seizoen hebben laten zien."

Force India werd dit seizoen vijfde in het constructeurskampioenschap, de hoogste plek van het team in diens achtjarige bestaan. Dit kwam mede door een sterke tweede seizoenshelft waarin een doorontwikkeling van de VJM08 het team aan onder meer twee podiumplekken hielp. Ook komend seizoen zullen de wagens bestuurd worden door Nico Hülkenberg en Sergio Pérez.

De Aston Martin DBR4 die in 1959 en 1960 aan diverse Formule 1-races deelnam (WikiCommons/David Merrett)
De Aston Martin DBR4 die in 1959 en 1960 aan diverse Formule 1-races deelnam (WikiCommons/David Merrett)

'Dierenbescherming onderzoekt hond Kylie'

De dierenbescherming in Los Angeles doet onderzoek naar de hond van Kylie Jenner. Bij de dienst zijn verschillende klachten binnengekomen over hoe de realityster met het beestje omgaat. Het halfzusje van Kim Kardashian zou haar hondje genaamd Bambi namelijk verwaarlozen, meldt TMZ.

De klachten zijn bij de dierenbescherming binnengekomen naar aanleiding van een filmpje dat Kylie van haar twee hondjes online heeft gezet via Instagram. Een van de hondjes zou er in het filmpje 'eng dun' hebben uitgezien, aldus TMZ.

Hoeveel klachten er precies zijn binnengekomen wil de dierenbescherming niet tegen de website zeggen. Ze laten weten dat één klacht al genoeg is om een onderzoek te starten. Als er inderdaad bewijs wordt gevonden van verwaarlozing zou de hond in beslag kunnen worden genomen.

De website schrijft dat het type hond van Kylie, een Italiaanse windhond, van nature erg slank is. TMZ heeft met een aantal experts gesproken en de beelden laten zien. Zij zouden geen verwaarloosde hond hebben gezien in de video.

'Dierenbescherming onderzoekt hond Kylie'
'Dierenbescherming onderzoekt hond Kylie' (Foto: BuzzE)

Super Smash Bros. Mod 'Project M' stopt

Het is geen geheim dat Super Smash Bros. Brawl niet het favoriete deel in de serie is van veel fans. Als tegenbeweging startte een groep modders 'Project M'. Nieuwe levels, personages, skins en veel, heel veel gameplay-tweaks waren het resultaat.

Na zes jaar is het echter klaar. De modders hebben aangegeven geen verdere ondersteuning meer te verlenen aan Project M. De reden is simpel: ze gaan aan een eigen project werken en gaan hiervoor de jarenlange ervaring gebruiken die ze hebben opgedaan met Project M. Dit betekent dat de laatste release versie 3.6 is, die ook beschouwd wordt als voltooid.

Ongetwijfeld teleurstellend voor de vele fans die gebruik maakte voor hun werk. We zijn benieuwd naar hun eigen project, ongetwijfeld een nieuwe fighter. Hieronder vind je korte gameplay van de laatste versie, maar er is uiteraard veel meer van te vinden.

[eSports] Uitslag groep C Hearthstone Team Celestial Invitational

Dag drie van de Team Celestial Invitational zit erop. Vandaag kwam groep C in actie met daarin Kolento, Shadowy, Tom60229 en Chaoshen. De uitslag van de wedstrijden vind je onderaan in de tabel. Benieuwd naar de matches zelf? Lees hieronder dan nog even verder.

Het format is een best-of-five conquest zonder bans, met de regel dat elke speler in de groepsfase elk van de negen klasses uit Hearthstone één keer moet gebruiken. Elke dag tot en met donderdag speelt een andere groep de groepsfase, waarna de finaleronden plaatsvinden op vrijdag.

De eerste match tussen Kolento en Shadowy leek er één van decks die niet willen werken. Eerste Kolento’s Tempo Mage, gevolgd door de Mill Rogue van Shadowy en daarna weer de Mech Shaman van Kolento. Uiteindelijk bleek de Mill Rogue toch de zwakste schakel: 3-2 voor Kolento.

Ook de match tussen Tom en Chaoshen ging redelijk gelijk op. Face Hunter verloor van Combo Druid, maar Oil Rogue won weer van Renolock. Tom pakte een 2-1 voorsprong met zijn Freeze Mage. In tegenstelling tot gister wist hij wel het effect van Reno Jackson te benutten. Hierna bleek ook zijn Face Hunter te sterk: 3-1 voor Tom.

De derde match ging tussen de winnaars Kolento en Tom. Kolento, één van de populairste Westerse streamers in China, kwam meteen op achterstand tegen Tom. Hij verloor met zowel zijn Warrior en Paladin van Tom, wat een comeback moeilijk maakte. Tom had echter één probleem: zijn laatste deck was Bloodlust Shaman. Een fout deck of gewoon pech, maar Kolento maakte een reverse sweep: 3-2.

Shadowy tegen Chaoshen eindigde in 3-1 voor Shadowy. Chaoshen kon met Face Hunter en Shaman in zijn lijst geen vuist maken tegen het sterke optreden van Shadowy. Aangezien Tom en Shadowy nog een keer tegen elkaar moeten spelen, is Kolento al zeker van de kwartfinales. Tegen Chaoshen maakte Kolento geen sterke indruk meer, leek zelfs enigszins moe. Chaoshen ging dan ook met de pot aan de haal en redde daarmee zijn eer: 3-1.

De laatste pot bepaalde wie door zou gaan naar de kwartfinales: Shadowy of Tom. Shadowy verraste iedereen met zijn Warlock deck. Hij bracht namelijk een Hobgoblin Warlock mee, een deck dat eigenlijk nooit in serieuze competities wordt gebruikt. Hij verloor echter zijn eerste pot en kwam daar niet meer bovenop: 3-1 voor Tom60229, die daarmee de kwartfinales bereikte.

Morgen komt groep D in actie, met daarin Dog, de Nederlander ThijsNL, Brarose en Kimmy.

Groep C Kolento Tom Shadowy Chaoshen Eindstand
Kolento* x 3-2 3-2  1-3  Tweede (7-7) 
Tom* 2-3 x 3-1  3-1 Eerste (8-5) 
Shadowy 2-3  1-3  x 3-1  Derde (6-7)
Chaoshen 3-1  1-3 1-3  x Vierde (5-7) 

*door naar de kwartfinale.

Onderzoek naar klachten bijdrage thuishulp

De Nationale ombudsman begint een onderzoek naar de wijze waarop gemeenten zorgbehoevenden informeren over de eigen bijdrage van thuishulp. De aanleiding is een klachtenregen van mensen die niet of nauwelijks worden geïnformeerd hierover.

Volgens de ombudsman voelen hulpbehoevenden zich overvallen wanneer ze de hoogte van de eigen bijdrage horen. Vaak gaat het om forse bedragen die ze niet kunnen betalen. Deze bijdrage is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de aanvrager, maar ook van het beleid van de gemeente. "De ontvangen signalen baren de ombudsman zorgen en daarom heeft hij de gemeenten vragen gesteld over de informatieverstrekking aan de burger hieromtrent."

Sinds het begin van dit jaar moeten mensen voor ondersteuning van huishoudelijke hulp aankloppen bij de gemeente. Door de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar gemeentes ging er het afgelopen jaar veel mis.

De ombudsman verwacht het onderzoek onder bijna driehonderd gemeenten in het voorjaar van 2016 af te ronden.

Onderzoek naar klachten bijdrage thuishulp
Onderzoek naar klachten bijdrage thuishulp (Foto: ANP)

Geen Nederlandse medailles op eerste dag EK kortebaan

Op de eerste dag van het Europees kortebaan zwemkampioenschap wisten de Nederlanders geen medaille in de wacht te slepen. Maarten Brzoskowski begon sterk aan de 400 meter vrije slag, maar raakte naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder op achterstand. Uiteindelijk kwam hij als zevende over de finish. Ook Tessa Vermeulen kwam vandaag in actie. Op de 100 meter rugslag wist ze wel een plek in de halve finale te bemachtigen, maar meer dan een veertiende tijd zat er niet in.

Moniek Nijhuis had meer succes. In de halve finale wist ze al een sterke 30.26 neer te zetten, wat haar een tweede plek in de heat en een vierde plek in totaal bracht. Ook in de finale zwom Nijhuis sterk, lange tijd bleef een podium binnen handbereik. Aan het eind van de 50 meter moest ze echter de Russin Natalia Ivaneeva voor laten. Nijhuis kwam uiteindelijk tot een 30.09, slechts één tiende verwijderd van het podium. De Finse Jenna Laukkanen won de 50 meter schoolslag. Met een 29.71 bleef ze de Belg Fanny Lecluyse met 0.13 seconde voor.

De 200 meter rugslag bij de mannen werd gewonnen door de Pool Radoslaw Kaweck. De Hongaarse Katinka Hosszu bleef met een 4:19.75 nipt boven haar vanochtend gezette wereldrecord op de 400 meter wisselslag, maar sleepte toch met overmacht de goude medaille in de wacht. De 400 meter vrije slag bij de mannen werd gewonnen door Peter Bernek, die de hele afstand in de top twee wist te blijven. Damir Dugonjic won de 50 meter schoolslag bij de mannen. De Sloveen bleef Engelsman Adam Peaty met slechts één honderdste voor. Ook achter hen was het gat klein; de bronzen medaille winnaar Oleg Kostin en Alexander Murphy kwamen met dezelfde tijd binnen.

Morgen gaat het toernooi verder, met onder andere de 1500 meter vrije slag en de 4x50 meter wisselslag gemengd. Voor een uitgebreid overzicht, zie onze toernooigids of natuurlijk het forum!

Moniek Nijhuis greep nipt naast een medaille (Pro Shots/insidefoto)
Moniek Nijhuis greep nipt naast een medaille (Pro Shots/insidefoto)

Uitslagen

Finale 400 meter vrije slag - mannen

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 4  HUN BERNEK Peter 3:35.46  
2 6  GER BIEDERMANN Paul 3:35.96 0.50
3 5  ITA DETTI Gabriele 3:37.22 1.76
4 3  NOR CHRISTIANSEN Henrik 3:37.26 1.80
5 1  POL WOJDAK Wojciech 3:37.57 2.11
6 2  NED BRZOSKOWSKI Maarten 3:40.20 4.74
7 8  CZE MICKA Jan 3:41.67 6.21
8 7  RUS ANDRUSENKO Viacheslav 3:47.44 11.98

Finale 50 meter schoolslag - vrouwen

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 5  FIN LAUKKANEN Jenna 29.71  
2 4  BEL LECLUYSE Fanny 29.84 0.13
3 3  RUS IVANEEVA Natalia 29.99 0.28
4 6  NED NIJHUIS Moniek 30.09 0.38
5 7  SWE HANSSON Sophie 30.27 0.56
6 2  TUR GUNES Viktoria Zeynep 30.28 0.57
7 1  ITA CARRARO Martina 30.52 0.81
8 8  ISR IVRI Amit 30.56 0.85

Halve finale 100 meter rugslag - vrouwen

Plaats Heat Baan Land Naam Tijd Verschil  
1 2 4  HUN HOSSZU Katinka 56.49   Q
2 1 4  CZE BAUMRTOVA Simona 57.13 0.64 Q
3 2 3  POL TCHORZ Alicja 57.59 1.10 Q
4 2 5  SWE HANSSON Louise 57.77 1.28 q
5 1 5  RUS USTINOVA Daria K. 57.94 1.45 Q
6 1 3  SVK LISTOPADOVA Katarina 57.96 1.47 q
7 1 6  ISL GUSTAFSDOTTIR Eyglo Osk 58.39 1.90 q
8 2 6  GER MENSING Jenny 58.45 1.96 q
9 2 2  RUS PRIKHODKO Irina 58.51 2.02 R
10 1 2  TUR AVRAMOVA Ekaterina 58.60 2.11 R
11 2 7  GER EICHHORN Doris 58.72 2.23  
12 1 7  FIN JALLOW Mimosa 59.20 2.71  
13 2 8  ITA PANZIERA Margherita 59.24 2.75  
14 1 8  NED VERMEULEN Tessa 59.26 2.77  
15 2 1  SWE KURAS Magdalena 59.54 3.05  
16 1 1  ITA GEMO Elena 59.64 3.15  


Schaapherder en schapen gered na hoogwater

Een schaapherder en 140 van zijn schapen zijn dinsdagavond in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gered toen ze door hoogwater in de problemen kwamen. De brandweer bracht met meerdere boten redding.

Het ging mis in de plaats Troisdorf, vlakbij Keulen. Daar stond de herder met zijn schapen op een overstroomde weide. Voor twintig dieren kwam de hulp te laat. Sommigen waren al dood voor ze door de brandweer werden opgehaald.

De beesten graasden vlakbij een rivier. Het waterpeil was door zware regenval de afgelopen dagen flink gestegen. Uiteindelijk waren herder en schapen ingesloten door het wassende water. Waarom de schapenhoeder de situatie niet goed inschatte is onduidelijk.

Schaapherder en schapen gered na hoogwater
Schaapherder en schapen gered na hoogwater (Foto: ANP)

Courteney Cox weer vrijgezel

Courteney Cox is weer vrijgezel, meldt Hollywood Life. De 51-jarige Cougar Town-actrice en Johnny McDaid (39), de gitarist van Snow Patrol, hebben hun verloving verbroken.

De twee zouden al een maand uit elkaar zijn en de Noord-Ierse rocker zou inmiddels terug naar het Verenigd Koninkrijk zijn verhuisd. "Courteney is er heel depressief van", vertelt een bron. "Ze is extreem overstuur. Ze voelt zich werkelijk ellendig."

Het stel, dat zich in juni 2014 verloofde na een half jaar daten, had al langer problemen. Volgens New York Post was Johnny jaloers op de hechte vriendschappen tussen Courteney en haar mannenlijke collega's, terwijl Courteney het niet leuk vond dat Johnny rookt. TMZ meldt dat een verschillende levensstijl de grootste boosdoener was. Courteney gaat graag uit met vrienden, terwijl Johnny liever thuis blijft. Met therapie hebben ze nog geprobeerd hun relatie te redden, maar het mocht niet baten.

Courteney was eerder getrouwd met David Arquette, met wie ze een dochter heeft.

Courteney Cox weer vrijgezel
Courteney Cox weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian in ziekenhuis om stuitligging

Kim Kardashian heeft het afgelopen weekend een pijnlijke procedure ondergaan om de positie van haar ongeboren baby te veranderen. "Het was waarschijnlijk pijnlijker dan bevallen", schreef ze dinsdag volgens meerdere Amerikaanse media op haar website. "Maar het is gelukt!"

De baby van Kim lag in een stuitligging. Omdat ze absoluut niet met een keizersnede wil bevallen, besloot ze de procedure, genaamd External Cephalic Version, te ondergaan. Drie dokters moesten samenwerken om haar baby in de normale positie met het hoofd omlaag te krijgen. De behandeling was niet zonder risico. Kims vliezen hadden kunnen breken of de hartslag van de baby had kunnen dalen en dan had Kim een met spoedkeizersnede moeten bevallen.

"Ik ben naar het ziekenhuis gegaan met mijn zussen en mijn man. Ik was overal op voorbereid! Gelukkig is geen van beide gebeurd, maar het was niet bepaald een makkelijke ervaring."

De realityster moet nog wel oppassen, want ze heeft griep en het kan zijn dat haar baby eerder dan de uitgerekende datum eind december wordt geboren. Kim heeft daarom haar dochtertje North uit logeren gestuurd bij haar oudere zus Kourtney. "Ik heb weinig kunnen slapen en moet gewoon bijkomen."

Kim Kardashian in ziekenhuis om stuitligging
Kim Kardashian in ziekenhuis om stuitligging (Foto: BuzzE)

Joost Prinsen zag op tegen kennisquiz

Joost Prinsen begon steeds meer op te zien tegen het voorbereiden van de kennisquiz Met het mes op tafel. Daarom besloot hij het stokje over te dragen aan Herman van der Zandt. "Ik ben 73 jaar oud en dat ga je merken", zegt Prinsen in Privé, schrijft De Telegraaf.

Voor Prinsen woog 'de vreugde van het eenmaal aan tafel zitten en een mooie uitzending maken' niet meer op tegen alle moeite die de voorbereiding kostte. "Doen alsof je een programma zomaar uit je mouw schudt, kan alleen als je je tot in de puntjes hebt voorbereid!"

Van der Zandt nam de presentatie van Met het mes op tafel in januari aanvankelijk tijdelijk voor zijn rekening omdat Prinsen het seizoen niet af kon maken wegens familieomstandigheden. In september werd bekend dat Prinsen niet meer terugkeert als presentator van de quiz die hij mede bedacht. Achter de schermen is hij er nog wel bij betrokken.

Joost Prinsen zag op tegen kennisquiz
Joost Prinsen zag op tegen kennisquiz (Foto: BuzzE)

KNSB wil andere opzet EK allround

De Nederlandse schaatsbond heeft bij de internationale bond ISU voorstellen ingediend om enkele titeltoernooien langebaan aan te passen. De KNSB pleit ervoor het EK allround voor mannen te veranderen: met een 3000 meter in plaats van een 1000 meter. De andere afstanden zijn 500, 1500 en 5000 meter.

Daarnaast verdient het volgens de KNSB aanbeveling het programma van de WK Afstanden beter af te stemmen op de wensen van de atleten. Nu is de 10.000 meter op de eerste dag, wat de combinatie met andere afstanden moeilijk maakt. De KNSB is er ook een voorstander van eenmaal in de vier jaar, tussen de Winterspelen in, Skate Games op dezelfde locatie (WK's op langebaan, shorttrack en kunstrijden) te organiseren, naar een idee van Ard Schenk.

De wijzigingsvoorstellen, ontwikkeld in samenspraak met onder anderen schaatsers en trainers, moesten op 1 december binnen zijn bij de internationale federatie om ze komende zomer tijdens het 56e congres van ISU in Dubrovnik te kunnen behandelen.

Programmaopzet

Om het EK allround voor 'uitsterven' te behoeden was vorig jaar al besloten de 5 km (vrouwen) en 10 km (mannen) te schrappen en die afstanden te vervangen door een 1000 meter. De achterban van de KNSB vindt dat bij de mannen in het voordeel van de sprinters en stelt voor in plaats van de 1000 meter een 3 km te rijden. Dat zou het toernooi spannender maken en aantrekkelijker voor de schaatsers met de wat langere adem. De veranderingen zouden in 2017 moeten ingaan.

De KNSB heeft ook een programmaopzet gemaakt voor de WK afstanden, met op de donderdag de 3000 (v) en 5000 (m) meter. De langste afstanden gaan naar de zaterdag. Op de slotdag staan de 1500 meter geprogrammeerd en de massastart.

KNSB wil andere opzet EK allround
KNSB wil andere opzet EK allround (Foto: ANP)

Afvalberg moet omlaag

Minder vervuiling en minder verspilling. Consumenten en bedrijven moeten zuiniger worden met grondstoffen, meer recyclen en minder weggooien. Dat zijn de uitgangspunten van een woensdag gepresenteerd plan van de Europese Commissie voor een Europese kringloopeconomie. Brussel trekt ruim 6 miljard euro uit om de plannen te realiseren.

Zo moet over vijftien jaar 65 procent van al het huishoudelijke afval gerecycled worden en 75 procent van het verpakkingsmateriaal. Ook moet het storten van afval fors worden verminderd. Brussel wil dat in 2030 hooguit nog 10 procent van het afval op stortplaatsen belandt.

"Dit draait om het heruitvinden van de Europese economie", zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Afvalberg moet omlaag
Afvalberg moet omlaag (Foto: ANP)

Sint haalt pasje vaker uit portemonnee

In de aanloop naar het sinterklaasfeest wordt flink geshopt in Nederland. Volgens schattingen van de Betaalvereniging Nederland trokken Nederlanders de afgelopen dagen ook vaker hun betaalpas dan vorig jaar rond deze tijd.

Zaterdag was de feestdagenpiek in de pin- en creditcardtransacties al duidelijk zichtbaar. De Betaalvereniging schat dat mensen toen bij elkaar 13,6 miljoen keer met een pasje betaalden. Dat is bijna een vijfde meer dan op een normale zaterdag en komt neer op een stijging van 6 procent ten opzichte van de vergelijkbare zaterdag vorig jaar.

Zondag, maandag en dinsdag lag het aantal kaarttransacties wel weer een stuk lager. Maar ook deze dagen werd meer met een pasje betaald dan normaal en meer dan vorig jaar in de week voorafgaand aan 5 december.

Nederlanders trekken de afgelopen jaren over het algemeen vaker een pasje. Volgens de Betaalvereniging is er elk jaar een lichte toename zichtbaar. Het recordaantal kaartbetalingen op één dag dateert van dinsdag 23 december 2014. Toen werd er naar schatting ruim 14,7 miljoen keer met de pinpas of creditcard afgerekend.

Sint haalt pasje vaker uit portemonnee
Sint haalt pasje vaker uit portemonnee (Foto: ANP)

Haase en Hogenkamp verdedigen tennistitel

Robin Haase en Richèl Hogenkamp zullen tijdens de 28e editie van de NK tennis in Rotterdam (15-20 december) hun titel verdedigen. Dat maakte de Nederlandse tennisbond (KNLTB) woensdag bekend. Bij de mannen komen onder anderen ook Jesse Huta Galung, Tallon Griekspoor en Matwé Middelkoop in actie. Haase is op de 66e plaats de hoogst geklasseerde Nederlander op de wereldranglijst. Thiemo de Bakker en Igor Sijsling behoren tot de afwezige tennissers.

Bij de vrouwen krijgt Hogenkamp concurrentie van onder anderen Kiki Bertens, Arantxa Rus en Quirine Lemoine. Bertens is op de 105e plek de eerste Nederlandse in het mondiale klassement.

Het deelnemersveld voor het dubbelspel maakt de KNLTB op 12 december bekend.

Haase en Hogenkamp verdedigen tennistitel
Haase en Hogenkamp verdedigen tennistitel (Foto: ANP)

'Behoud van banen heilig voor VW-familie'

Wolfgang Porsche, het hoofd van de controlerende familie achter automaker Volkswagen, heeft woensdag op het hoofdkantoor van Volkswagen gepleit voor het behoud van banen bij de onderneming. Ten overstaan van honderden werknemers onderstreepte hij zijn betrokkenheid en zei hij dat het onderzoek naar de misstanden uit het verleden nu de hoogste prioriteit heeft.

Het is voor het eerst dat een lid van de familie dat een meerderheidsbelang (52 procent) in de automaker bezit, zich uitlaat over het schandaal waaronder de automaker gebukt gaat. "Ik heb de rotsvaste overtuiging dat Volkswagen de situatie zal doorstaan", sprak Wolfgang Porsche, de kleinzoon van de geestelijk vader van de Volkswagen Kever. Porsche sprak ook zijn steun uit aan de huidige topman van het concern Matthias Müller.

Vakbondsleiders hadden de familie eerder gevraagd zich in te zetten voor de werknemers. Door de tegenvallende verkopen krijgen werknemers tijdens de feestdagen twee weken gedwongen vrijaf. Door de fabriek in Wolfsburg plat te leggen, wil het concern voorkomen dat de voorraden zullen uitpuilen. In de Verenigde Staten verkocht de automaker afgelopen maand een kwart minder auto's. In Duitsland zag het bedrijf in november het marktaandeel dalen van 23,6 naar 21,3 procent.

De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg behoort tot de grootste autoproductielocaties ter wereld. Vorig jaar rolden er circa 840.000 auto's van de productiebanden.

'Behoud van banen heilig voor VW-familie'
'Behoud van banen heilig voor VW-familie' (Foto: ANP)

Klitschko wil revanche tegen Fury

De zwaargewichten Tyson Fury en Wladimir Klitschko gaan op herhaling. In 2016 nemen beide boksers het in de ring opnieuw tegen elkaar op. De datum en de plaats van handeling zijn nog niet bekend. Het befaamde Wembley in Londen wordt al genoemd als mogelijke locatie in mei.

Fury onttroonde Klitschko zaterdag in Düsseldorf als langdurige wereldkampioen. Met een puntenzege nam de 27-jarige Brit de kampioensgordels van de IBF, WBA en WBO over van de 39-jarige Oekraïner.

Klitschko liet woensdag weten dat hij gebruik maakt van een optie in zijn miljoenencontract van het verloren titelgevecht om Fury uit te dagen. Het Britse kamp reageerde meteen positief. "We zijn hier blij mee. Het is ook contractueel vastgelegd", zei Peter Fury, de trainer en oom van de nieuwe titelhouder.

Klitschko sprak woensdag van een vervroegd kerstcadeau voor Tyson Fury en alle boksfans in de wereld. "Er komt een nieuw gevecht. Ik wil bewijzen dat ik een veel betere bokser ben dan dat ik in Düsseldorf heb laten zien. Falen is nu geen optie meer."

Klitschko was elf jaar ongeslagen als profbokser.

Klitsjko wil revanche tegen Fury
Klitschko wil revanche tegen Fury (Foto: ANP)

Dijsselbloem: Grieken hebben minder geld nodig

Griekenland heeft minder noodhulp nodig van Europa dan gedacht. Dat zei minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in de Kamer.

Athene kreeg in de zomer ruim 85 miljard euro toegezegd door de landen van de eurozone. Er is minder geld nodig omdat onder meer de Griekse banken minder steun nodig hebben. Ze halen meer geld op dan verwacht bij particulieren en beleggers.

Mogelijk komt de steun aan de Grieken uit op ongeveer 70 miljard euro. Dijsselbloem hoopt dat 'gaandeweg het programma' dit bedrag nog verder omlaag zal gaan.

Voor kapitaalversterking van de Griekse banken is in het Europese hulppakket van deze zomer 25 miljard beschikbaar. "Dat zal allemaal niet nodig zijn", aldus de bewindsman.

Dijsselbloem: minder Griekse steun nodig
Dijsselbloem: minder Griekse steun nodig (Foto: ANP)

'Weinig beweging op klimaattop'

Er zit nog weinig beweging in de onderhandelingen tijdens de internationale klimaattop in Parijs. Dat meldden Duitse en Amerikaanse onderhandelaars woensdag op de derde dag van de top.

Vooral de financiën blijken een struikelblok, aldus de Amerikanen. De belangrijkste industrielanden hebben toegezegd bijdragen aan ontwikkelingslanden tot 2020 met 100 miljard dollar (bijna 95 miljard euro) te verhogen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar voor de tijd daarna vragen landen, zoals de eilandengroepen die door de stijgende zeespiegel worden bedreigd, duidelijk meer geld.

Volgens Duitse onderhandelaars houden de landen 'hun kruit droog' en verlopen de onderhandelingen langzaam. Zij hopen op politieke druk om de gesprekken een duwtje te geven. In Parijs praten vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen over het klimaat.

'Weinig beweging op klimaattop'
'Weinig beweging op klimaattop' (Foto: ANP)

Lionel Richie ziet duet met Adele wel zitten

Lionel Richie voelt wel wat voor een duet met Adele. De zanger ziet dat in de toekomst ook gebeuren, maar voorlopig heeft Adele volgens hem haar handen vol aan haar nieuwe plaat 25.

"We gaan samen iets doen", zei Lionel tegen E! "Daar zijn we al bijna mee bezig. Ik kan bijna zeggen dat we met elkaar om de tafel zitten, maar zij heeft nu eerst een andere missie." Daarmee wijst de zanger op de release van 25 en de bijbehorende tournee. "Voordat dat allemaal achter de rug is, gaat het niet gebeuren."

Lionels telefoon stond roodgloeiend toen Adele in oktober de single Hello uitbracht. "Je wil niet weten hoeveel mensen mij hebben gebeld en zeiden: ze heeft Hello gestolen! Ik zei dat Hello niet van mij is, maar enkel de melodie."

Pensioen
Al snel nadat Adeles Hello verscheen werd het nummer gemixt met Lionels gelijknamige hit uit 1984. De zanger vond die versie 'hilarisch' en dacht dat hij binnen was. "Iemand zei: Lionel, Adele zingt Hello. En ik dacht: pensioen, ik ben klaar. Toen realiseerde ik me dat het niet om Hello gaat, ze gebruikt het woord Hello."

De video mashup zette Lionel aan het denken. "Als je Adele zegt en je zegt Lionel of Lionel en Adele... dat is de best mogelijke combinatie!"

Lionel Richie ziet duet met Adele wel zitten
Lionel Richie ziet duet met Adele wel zitten (Foto: BuzzE)

Justin Bieber: rustig blijven over Selena

Justin Bieber plaatste woensdag een foto van hem en Selena Gomez op Instagram, maar waarschuwt dat men geen overhaaste conclusies moet trekken. "Gewoon een oude foto, blijf kalm", schreef Justin bij het kiekje.

De Canadees bracht onlangs in een restaurant een serenade aan zijn ex, waarna geruchten over een hereniging weer oplaaiden. Ingewijden vertelden diverse Amerikaanse media eerder al dat 'Jelena 2.0' er niet in zit. "Ze geven veel om elkaar en missen elkaar, maar van een hereniging is nu geen sprake", zei een bron tegen People.

De foto die Justin woensdag deelde is volgens het tijdschrift ongeveer een jaar oud. Het plaatje is geschoten in Canada, waar Justin en Selena samen een vakantie doorbrachten. Op de foto zitten de twee sterren op een quad en ligt Selena's hand op Justins been.

Justin Bieber: rustig blijven over Selena
Justin Bieber: rustig blijven over Selena (Foto: BuzzE)

Verkoop tweedehands auto's neemt toe

Niet alleen nieuwe auto's worden meer verkocht, ook de markt voor tweedehandsjes zit in de lift. Tot en met november zijn dit jaar ruim 1,7 miljoen gebruikte auto's van eigenaar gewisseld. Dat zijn er 3,6 procent meer dan vorig jaar in deze tijd, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

In de occasionmarkt is al sinds eind 2013 sprake van een opgaande trend, nadat de verkoop van tweedehandsauto's net als die van nieuwe personenwagens in 2011 was ingestort. Bovag bracht deze week over de nieuwverkopen eveneens positieve cijfers naar buiten.

Wat opvalt is dat tweedehands auto's de laatste tijd ook wat vaker bij de vakhandel worden gekocht. Dit heeft er volgens Bovag onder meer mee te maken dat professionele dealers actiever zijn geworden op internetplatforms als Marktplaats. De handel tussen particulieren onderling steeg dit jaar ook, maar wel wat minder hard: met 2,5 procent tot 696.056 stuks.

Verkoop tweedehands auto's neemt toe
Verkoop tweedehands auto's neemt toe (Foto: ANP)

Inbrekers sterrenwachten aangehouden

Met de aanhouding van vier mannen, lijken twee inbraken in sterrenwachten van eerder dit jaar opgelost. Bij de inbraak in de sterrenwacht in Zwiggelte en Grolloo werden kabels, speciaal gegoten aluminium blokken en drie aanhangwagens gestolen en van twee verrijdbare radiotelescopen de kabels verwijderd. Hierdoor lagen projecten een tijd stil.

De inbraken waren in juli van dit jaar op het terrein aan de Schattenberg in Zwiggelte en begin augustus aan De Halkenbroeken in Grolloo. Er zijn vier mannen uit Hoogeveen aangehouden van 51, 36, 28 en 19 jaar.

Een deel van de buit is teruggevonden, laat de politie woensdag weten.

Inbrekers sterrenwachten aangehouden
Inbrekers sterrenwachten aangehouden (Foto: ANP)

'Stelsel rechtsbijstand moet flexibeler'

Het huidige stelsel van gefinancierde rechtsbijstand beweegt niet genoeg mee met de alledaagse realiteit, en dat moet anders. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit een rapport over het stelsel dat de commissie-Barkhuysen van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) woensdag heeft gepresenteerd.

De komst van de vele vluchtelingen de laatste tijd naar ons land is zo'n ontwikkeling die de gefinancierde rechtsbijstand flink onder druk zet. "Ineens zijn er heel veel meer mensen, vluchtelingen, die gebruik willen maken van rechtsbijstand. Dat wil zeggen dat het hele stelsel meer geld kost en onder druk komt te staan", legt een woordvoerster uit.

De NOvA pleit ervoor om verzoeken voor gefinancierde rechtsbijstand te beoordelen op basis van objectieve criteria, in plaats van op basis van het beschikbare budget. Ze willen dan ook een ongelimiteerd budget en wijzen erop dat de kosten voor dit soort rechtsbijstand de afgelopen tijd gedaald zijn.

Vergrijzing
Ook willen ze dat advocaten die dit soort werk doen, genoeg betaald krijgen. "De uren die ze mogen maken en de vergoeding die ze hiervoor krijgen zijn vaak al snel op, terwijl de zaak nog verder loopt. Die zetten ze dan vaak op eigen kosten verder", legt een woordvoerster uit. Daarnaast dateert het vergoedingensysteem uit 1997.

Volgens het rapport is er in grote mate sprake van vergrijzing onder de advocaten die zich bezighouden met gefinancierde rechtszaken en is de instroom van jonge advocaten te klein. Ook dat zou liggen aan de te lage vergoeding. "Hierdoor bestaat het risico dat er op termijn onvoldoende kwalitatief goede advocaten beschikbaar zijn."

De commissie beveelt ook aan om de controle op de kwaliteit van het werk van de advocaten te verbeteren.

Bezuinigen
De vorige staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, wilde 85 miljoen euro bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. Dat kreeg hij er in de Eerste Kamer niet door. De senatoren maakten zich ernstige zorgen over de toegang tot het recht voor de allerarmsten.

Een deel van de besparing werd opgeschort, en een commissie werd ingesteld. Deze commissie Wolfsen concludeerde maandag dat de gesubsidieerde rechtsbijstand 10 tot 20 procent goedkoper kan worden door meer maatwerk te leveren. Ook kan de eigen bijdrage volgens de commissie omlaag.

'Stelsel rechtsbijstand moet flexibeler'
'Stelsel rechtsbijstand moet flexibeler' (Foto: ANP)

Boedapest: geen referendum over Spelen

Boedapest laat zijn inwoners niet meebeslissen over een kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024. Het gemeentebestuur van de Hongaarse hoofdstad stemde woensdag over een voorstel de bevolking via een referendum te raadplegen. Een kleine meerderheid hield dat tegen. Zondag stemden de inwoners van Hamburg tegen een olympisch bid.

Na het wegvallen van Hamburg is Boedapest een van de vier kandidaatsteden die nog in de race zijn. Verder zijn dat Los Angeles, Rome en Parijs. Een socialistisch raadslid, Csaba Horvath, had opgeroepen een volksraadpleging te houden omdat naar zijn mening alleen de belastingbetaler voor de kosten opdraait. Met zestien tegen veertien stemmen werd zijn idee weggestemd.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist in 2017 over de toewijzing van de Spelen van 2024.

Boedapest: geen referendum over Spelen
Boedapest: geen referendum over Spelen (Foto: ANP)

Blik op de Weg failliet

Het productiebedrijf achter het tv-programma Blik op de Weg is failliet verklaard. Het bedrijf van Leo de Haas heeft zelf bij de rechter het faillisement aangevraagd.

Blik op de Weg werd uitgezonden door de NCRV en de Avro. Toen SBS6 met de concurrent Wegmisbruikers kwam, kreeg De Haas in 2007 ruzie met het toenmalige Bureau Verkeershandhaving van justitie onder leiding van Koos Spee. Die verbood politiekorpsen medewerkers van De Haas nog mee te nemen.

“Kortgeleden werd duidelijk dat ook het nieuwe programma ‘Politiewerk’ waarin we twee jaren werk investeerden niet doorgaat en ook trok RTL Nederland haar opdrachten aan ons plotseling in. We zijn er vervolgens niet voldoende (snel) in geslaagd om andere bronnen van inkomsten aan te boren.” aldus de Haas op de Facebook pagina van Blik op de Weg.

 

Beste mensen,Het bedrijf dat ik op 1 januari 1980 begon heeft vorige week haar eigen faillissement aan moeten vragen...

Posted by Blik op de Weg on dinsdag 1 december 2015

Sc Heerenveen wil Eisenga als directeur

Luuc Eisenga is de beoogde nieuwe algemeen directeur van sc Heerenveen. De 43-jarige Fries is afkomstig uit de wielersport waarin hij momenteel werkzaam is als directeur van de AIGCP, de belangenvereniging van profwielerploegen. Eisenga is voorgedragen door formateur Sjoerd Feenstra en adviseur Egbert van Hes.

Met de komst van Eisenga verandert de bestuursvorm bij de Friese eredivisionist. De nieuwe directeur zal een managementteam voorzitten dat bestaat uit drie managers: voetbalzaken, commercie en financiën. Eisenga werkte eerder als communicatiemanager bij de wielerploegen T-Mobile en Rabobank. "sc Heerenveen kan met Eisenga een zeer ervaren Friese bestuurder in huis halen. Zijn ervaring in het topsportklimaat, de kennis van veranderingsmanagement en zijn leidinggevende capaciteiten waren voor ons belangrijke uitgangspunten", aldus Feenstra en Van Hes.

De Friese voetbalclub zat sinds eind oktober zonder bestuur omdat alle leden zijn opgestapt als gevolg van een interne machtsstrijd.

Sc Heerenveen wil Eisenga als directeur
Sc Heerenveen wil Eisenga als directeur (Foto: ANP)

Mercedes zegt Hamilton en Rosberg wacht aan

Teambaas Toto Wolff van Mercedes heeft genoeg van de verstoorde relatie tussen zijn coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg. "We hebben het soms zelfs moeilijk als we een race winnen", vertelde de Oostenrijker woensdag aan Motorsport.com. "Er is altijd een coureur teleurgesteld of boos. Dat heeft een negatieve invloed op het team. Dat moet echt stoppen."

"We hebben drie jaar geleden besloten twee gelijkwaardige coureurs vast te leggen", vervolgde Wolff. "Nu gaan we overwegen of de huidige samenstelling het beste is voor het team. Als we het gevoel hebben dat de relatie tussen onze coureurs niet strookt met de filosofie binnen het team, moeten we dat wellicht meenemen bij toekomstige beslissingen over onze rijdersbezetting."

Mercedes zegt Hamilton en Rosberg wacht aan
Mercedes zegt Hamilton en Rosberg wacht aan (Foto: ANP)

'Hasselbaink onderhandelt met QPR'

Jerrel Hasselbaink is met Queens Park Rangers in gesprek over de functie van hoofdtrainer. Dat meldt de BBC woensdag.

De 43-jarige Hasselbaink is succesvol met Burton Albion, dat dinsdag met een zege op Millwall (2-1) de koppositie van League One greep. De oud-spits van onder meer Chelsea, Atlético Madrid en Leeds United promoveerde afgelopen seizoen met Burton naar het derde niveau van Engeland.

Hasselbaink heeft van Burton Albion toestemming gekregen met Queens Park Rangers te onderhandelen. Hij moet bij de Engelse club van de impulsieve grootaandeelhouder Tony Fernandes de opvolger worden van Chris Ramsey, die vorige maand wegens tegenvallende resultaten werd ontslagen.

Queens Park Rangers bekleedt op dit moment de teleurstellende twaalfde plaats in de Championship, het tweede niveau van Engeland. Bij de club uit Londen staan de Nederlanders Leroy Fer en Tjaronn Chery onder contract.

'Hasselbaink onderhandelt met QPR'
'Hasselbaink onderhandelt met QPR' (Foto: ANP)

Lekker wijf vingert: 'Ruik mijn vingers eens!'

Op internet is grote ophef ontstaan rond een pikant prank-filmpje. Een jong, blond mokkel helpt zich in deze al vingerend naar een hoogtepunt. Vervolgens laat ze nietsvermoedende voorbijgangers aan haar vingers snuffelen.

Het filmpje is pas gisteren op LiveLeak gezet en gaat als een tiet over het internet. Het heeft al meer dan vijftigduizend kijkers getrokken. De reacties zijn echter niet van de lucht.

Op de weinig verhullende beelden vingert een lekker wijf zich klaar. Vervolgens trekt zij de stad in om aan het winkelend publiek haar ongewassen vingers te laten ruiken. Een oud, vies mannetje is enthousiast: "Het ruikt heerlijk!", vindt hij. Anderen vinden de kutgeur minder lekker ruiken.

De kijkers zijn woedend over de prank. "Ze zou de gevangenis in moeten voor dit geintje", vindt een van de reageerders. "Een man zou hiervoor direct in de cel belanden." Anderen spreken van 'een zieke grap' en 'ze zou moeten worden bijgeschreven in de lijst van zedendeliquenten'.

Hieronder het filmpje. Zwaar nsfw, uiteraard...

'Erdogan is Gollem'= 2 jaar cel

Bilgin Çiftçi belandt met een beetje pech voor twee jaar achter tralies. De Turkse arts heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beledigd. De beste man heeft namelijk de dictator vergeleken met Gollem.

Çiftçi blijkt naast dokter ook een maker van internetmemes te zijn. In enkele van deze plaatjes werd een etende Erdogan naast zijn evenbeeld uit 'The Lord of the Rings', Gollem alias Sméagol, gezet. De gelijkenis is treffend, maar in het streng islamitische land kunnen ze er niet om lachen.

In oktober, vlak na het delen van de memes, werd Çiftçi op staande voet ontslagen. Maar het verhaal krijgt nog een staartje. Er is namelijk een rechtszaak tegen de arts gestart wegens het beledigen van de president.

Een vijfkoppig team – bestaande uit twee academici, twee gedragswetenschappers of -psychologen en een filmexpert – moet gaan beslissen of de beste man inderdaad de Turkse dictator heeft beledigd. Volgens Çiftçi is Gollem geen slechterik, dus is van belediging geen sprake.

NVWA moet namen kopers paardenvlees openbaar maken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft de zaak rond het paardenvleesschandaal verloren van voedselwaakhond foodwatch. De NVWA had niet mogen weigeren om de namen van afnemers en productnamen bekend te maken, bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdag.

De inzet van de rechtszaak, die werd aangespannen door foodwatch, was een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van de veroordeelde vleesverwerker Willy Selten is terechtgekomen.

Na lang touwtrekken tussen foodwatch en de NVWA was een deel van de producten, inclusief merknamen, in november vorig jaar al bekendgemaakt. Maar die gedeeltelijke lijst ging foodwatch niet ver genoeg. Zij vinden dat consumenten er recht op hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden.

NVWA verliest rechtszaak van Foodwatch
NVWA verliest rechtszaak van Foodwatch (Foto: ANP)

Meer starters, minder faillissementen

In november werden meer bedrijven gestart dan een jaar eerder, vooral in de zakelijke dienstverlening. Ook stopten meer ondernemers, terwijl het totaal aan faillissementen daalde. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel.

Vorige maand schreven meer dan 14.000 starters zich in, 4 procent meer dan in oktober vorig jaar. In 60 procent van de gevallen ging het om zzp'ers, terwijl het midden- en kleinbedrijf met bijna 1600 vestigingen aanzwol. Het beeld stond met name in Groningen en Overijssel haaks op de landelijke ontwikkeling, met een daling van het aantal starters van respectievelijk 12 en 17 procent.

Het aantal stoppers nam ook met 4 procent toe, tot ruim 7000. Dit jaar lag het aantal bedrijven dat op de fles ging met 353 liefst 17 procent lager dan in november 2014.

Meer starters, minder faillissementen
Meer starters, minder faillissementen (Foto: ANP)

Eerste Televizier-Ring kanshebbers al bekend

De eerste programma's die volgend jaar kans maken op de Gouden Televizier Ring zijn al bekend. Vijf programma's kregen tijdens de eerste kwalificatieronde de meeste stemmen en gaan daarmee automatisch door naar de volgende fase van de verkiezing.

De vijf programma's zijn: Chantal blijft slapen, Floortje naar het einde van de wereld, Heel Holland bakt, Overspel en Penoza IV. De eerste fase van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2016 bestaat uit vier kwalificatierondes. De overige drie vinden plaats in februari, mei en juli/augustus.

"Chantal Janzen, Floortje Dessing en de makers van Heel Holland bakt, Overspel en Penoza zitten dus op rozen", zegt Jeroen de Goeij, adjunct-hoofdredacteur van Televizier. "Hun programma's behoren al tot de laatste 25 die in aanmerking komen voor de Ring. Een luxepositie: andere programmamakers en presentatoren moeten nog maar afwachten of het publiek hun de volgende keer ook een plek op de selectielijst gunt."

Eerste Televizier-Ring kanshebbers al bekend
Eerste Televizier-Ring kanshebbers al bekend (Foto: BuzzE)

'Onderwijs aan asielkinderen is te doen'

Scholen die onderwijs geven aan kinderen van vluchtelingen, krijgen daarvoor voldoende ondersteuning van het ministerie van Onderwijs. Ze moeten wel zelf aangeven of er obstakels zijn, zei staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs woensdag in de Tweede Kamer. Ook in de tijdelijke noodopvang wordt volgens hem zo snel mogelijk onderwijs georganiseerd.

De Kamer was daar niet gerust op. PvdA, SP, D66 en GroenLinks krijgen signalen vanuit het onderwijs dat er juist veel onduidelijk is, onder meer over het geld dat zij kunnen krijgen voor de lessen aan de nieuwe leerlingen en de extra docenten die daarvoor nodig zijn. Ook horen ze dat kinderen in de noodopvang soms langer dan drie maanden moeten wachten op onderwijs.

De Kamer bepleit meer maatwerk voor de scholen, zoals extra geld per vluchtelingenkind.

?Onderwijs aan asielkinderen is te doen?
?Onderwijs aan asielkinderen is te doen? (Foto: ANP)

130 tips over oude transgendermoord

De politie in Amsterdam heeft maar liefst 130 tips binnengekregen over de twaalf jaar oude moord op de transgender en prostituee Jody. De zaak kwam dinsdagavond aan de orde in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Het gros van de tips ging over het "gemerkte mes" waarmee het slachtoffer in haar hoofd en handen is gestoken en dat in de uitzending te zien was. Het was achtergebleven bij de moord. "We weten nu het soort mes en waar het voor gebruikt wordt", zegt een woordvoerster van de politie. "Nu willen we graag weten van wie dat mes is geweest."

Een zogeheten coldcaseteam van de politie doet opnieuw onderzoek naar Jody's dood. De 34-jarige vrouw, die als man werd geboren, werd in juni 2003 dood gevonden op Sportpark Spieringhorn in Amsterdam. De uit Ecuador afkomstige Jody verbleef illegaal in Nederland.

Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot het oplossen van de moord.

130 tips over oude transgendermoord
130 tips over oude transgendermoord (Foto: ANP)

Sixers zwaaien Bryant uit met eerste zege

Kobe Bryant kreeg dinsdag een warm onthaal in zijn geboortestad Philadelphia, maar ging met zijn Los Angeles Lakers wel ten onder. De basketballers van de Philadelphia 76'ers boekten na achttien nederlagen hun eerste overwinning van het seizoen: 103-91. Het leverde de Sixers een felicitatie op van de 37-jarige Bryant, die eerder deze week bekendmaakte dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in de Amerikaanse profcompetitie NBA.

Robert Covington was met 23 punten de topscorer bij de thuisploeg, die met het einde van het afgelopen seizoen meegerekend 28 keer op rij verloren had. Het was de langste serie nederlagen ooit in een van de vier Amerikaanse topcompetities in het basketbal, honkbal, ijshockey en American football.

Alle uitslagen:
Cleveland - Washington 85 - 97
Philadelphia - LA Lakers 103 - 91
Brooklyn - Phoenix 94 - 91
Minnesota - Orlando 93 - 96
New Orleans - Memphis 104 - 113
Portland - Dallas 112 - 115 (na verlenging)

Sixers zwaaien Bryant uit met eerste zege
Sixers zwaaien Bryant uit met eerste zege (Foto: ANP)

Benzema: "Afpersing sekstape is één groot misverstand"

Nog voor Karim Benzema woensdagavond in het Franse tv-journaal zal ingaan op de affaire rond de 'sekstape' van zijn collega-international Mathieu Valbuena, publiceerde de krant Le Monde delen uit het verhoor van de Franse voetballer. Daarin zegt Benzema dat de hele zaak "een groot misverstand" is en benadrukt de in het nauw gebrachte aanvaller van Real Madrid dat hij Valbuena alleen maar heeft willen helpen.

De affaire is in Frankrijk inmiddels zo hoog opgelopen dat premier Manuel Valls dinsdag meldde dat Benzema niet meer voor de nationale voetbalploeg mag uitkomen als bewezen wordt dat hij Valbuena heeft afgeperst. Die zou 150.000 euro hebben moeten betalen aan een vriend van de aanvaller om te voorkomen dat een seksvideo van hem openbaar zou worden gemaakt. Volgens Benzema is zijn vriend Karim Zenati slechts benaderd door drie afpersers. "En ik heb de boodschap doorgegeven aan Valbuena. Karim is mijn beste vriend, ik vertrouw hem. Hij doet dit niet voor het geld. Karim is bij mij in dienst. Als hij geld nodig heeft, krijgt hij dat van mij."

Benzema: één groot misverstand
Benzema: één groot misverstand (Foto: ANP)

Boston betaalt recordbedrag voor pitcher

David Price wordt de duurste pitcher aller tijden in de Amerikaanse profcompetitie MLB. Boston Red Sox heeft volgens diverse Amerikaanse media een zevenjarig contract afgesloten met de linkshandige werper voor een bedrag van 217 miljoen dollar, zo'n 204 miljoen euro.

Tot dusverre was Clayton Kershaw de best betaalde pitcher nadat hij in 2014 tegen een vergoeding van 215 miljoen dollar voor zeven jaar bijtekende bij Los Angeles Dodgers. Om de duurste pitcher aller tijden te worden moet de 30-jarige Price, die halverwege het afgelopen seizoen overstapte van Detroit Tigers naar Toronto Blue Jays, donderdag nog wel door de medische keuring in Boston komen. Boston Red Sox won in 2013 nog de World Series maar bleef de laatste twee seizoenen, mede door zwakke prestaties van de werpers, buiten de play-offs.

Boston betaalt recordbedrag voor pitcher
Boston betaalt recordbedrag voor pitcher (Foto: ANP)

Mein Kampf met uitleg gepubliceerd

Het beruchte manifest van de Duitse dictator Adolf Hitler (1889-1945), Mein Kampf, wordt opnieuw uitgegeven, voorzien van kritisch commentaar. Het Zuid-Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IfZ) maakt er gebruik van dat 31 december, zeventig jaar na Hitlers dood, alle auteursrechten voor het boek verlopen.

Het copyright was in handen van de deelstaat Beieren. Die belemmerde verspreiding en herdruk uit angst dat de teksten politiek nieuw leven zou worden ingeblazen. Het IfZ drukt 4000 exemplaren die afrekenen met de vele mythes rond dit boek, zei IfZ-chef Andreas Wirsching tegen de BBC.

Het boek is voor een groot deel door Hitler geschreven in 1924 en verschafte hem een gerieflijk inkomen. Het bevat zijn ideeën over het Duitse rijk en ras en talrijke tirades tegen het Verdrag van Versailles (1919). Daarmee werd Duitsland officieel de verliezer van de Eerste Wereldoorlog en opgezadeld met herstelbetalingen.

Mein Kampf met uitleg gepubliceerd
Mein Kampf met uitleg gepubliceerd (Foto: ANP)

Opnieuw huiszoekingen Brussel wegens Parijs

De Belgische autoriteiten hebben woensdag vijf huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de terroristische aanslagen in Parijs. Twee mensen zijn meegenomen voor verhoor. Maar het federaal parket wilde woensdag niets zeggen over de identiteit van de arrestanten.

De huiszoekingen vonden plaats in de Brusselse gemeenten Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. De politieacties waren dit keer niet gericht op het vinden van een van de vermoedelijke daders van de aanslagen, de internationaal gezochte Salah Abdeslam. De huiszoekingen passen in het onderzoek naar twee andere terreurverdachten die mogelijk geholpen hebben bij de voorbereiding en uitvoering van de aanslagen.

Opnieuw huiszoekingen Brussel wegens Parijs
Opnieuw huiszoekingen Brussel wegens Parijs (Foto: ANP)

IJslandse kunststudent naakt in doos

De 23-jarige hipster kunststudent Almar Arlason uit het koude IJsland heeft zichzelf poedelnaakt in een doos opgesloten. Het is onderdeel voor zijn examens, of iets in die trant.

De IJslander zit één week in zijn doorzichtige hok, daarna mag hij weer van zijn vrijheid genieten. Poepen en plassen doet hij in een plastic zak. Verder heeft hij geen planning, hij leest wat en verder ziet hij het wel. Eten en drinken hoopt hij van bezoekers te krijgen die hem door een gat in de doos wat kunnen geven.

Check hieronder de livestream, let op: nsfw want naakt.

Nijhuis en Brzoskowski naar de avondsessies EK kortebaan

Moniek Nijhuis en Maarten Brzoskowski hebben zich geplaatst voor de halve finales op het Europees kortebaan zwemkampioenschap. Nijhuis was op de 50 meter schoolslag met 30.36 seconden derde van haar heat, goed voor een vierde plaats in totaal. Maarten Brzoskowski eindigde op de 400 meter vrije slag met 3:40.87 minuten op een vijfde plek in zijn sessie. Sebas van Lith kwam ook in actie op de 50 meter schoolslag, maar kwam ondanks een derde plek in zijn heat niet verder dan een 33e plek in totaal.

Een opmerkelijke gebeurtenis tijdens de 400 meter wisselslag: de Hongaarse Katinka Hosszu verbrak het wereldrecord met 4:19.46 minuten, vier tienden sneller dan het oude wereldrecord dat nog op de naam stond van de Spaanse Mireia Belmonte Garcia. Met deze tijd was Hosszu ruim negen seconden sneller dan de concurrentie en bevestigt ze haar status als absolute topfavoriete voor de gouden medaille.

Vanmiddag vanaf 16.30 uur vinden de finales plaats. Moniek Nijhuis zwemt om 16.38 uur de halve finale en Maarten Brzoskowski zal om 17.02 in actie komen in de finale. Als Moniek Nijhuis er in slaagt om bij de beste acht te komen, zal ze de finale om 17.39u zwemmen.

Uitslagen

De complete uitslagen van de ochtendsessie en verdere informatie over het toernooi zijn op deze pagina te vinden.

400m vrije slag - Mannen

Plaats Heat Baan Land Naam Tijd Achterstand Punten  
1 4 4  HUN BERNEK Peter 3:39.84   899 q
2 4 5  ITA DETTI Gabriele 3:40.14 0.30 896 q
3 4 3  NOR CHRISTIANSEN Henrik 3:40.32 0.48 894 q
4 3 4  GER BIEDERMANN Paul 3:40.72 0.88 889 q
5 4 6  NED BRZOSKOWSKI Maarten 3:40.87 1.03 887 q
6 3 3  RUS ANDRUSENKO Viacheslav 3:42.15 2.31 872 q
7 3 5  POL WOJDAK Wojciech 3:42.42 2.58 869 q
8 3 2  CZE MICKA Jan 3:43.04 3.20 861 q
9 4 1  SLO BAU Martin 3:43.62 3.78 855 R
10 3 8  SRB SORAK Stefan 3:43.69 3.85 854 R

50m schoolslag - Vrouwen

Plaats Heat Baan Land Naam Tijd Achterstand Punten  
1 3 4 BEL LECLUYSE Fanny 29.74   908 q
2 2 4 FIN LAUKKANEN Jenna 29.83 0.09 899 q
3 4 5 RUS IVANEEVA Natalia 30.25 0.51 862 q
4 4 4 NED NIJHUIS Moniek 30.36 0.62 853 q
5 2 5 SWE HANSSON Sophie 30.37 0.63 852 q
6 2 3 ISR IVRI Amit 30.41 0.67 849 q
7 3 1 ITA CARRARO Martina 30.48 0.74 843 q
8 4 6 CZE CHOCOVA Petra 30.58 0.84 835 q
9 2 7 TUR GUNES Viktoria Zeynep 30.59 0.85 834 q
10 3 2 AUT KREUNDL Lena 30.72 0.98 823 q
10 4 3 FIN KIVIRINTA Veera 30.72 0.98 823 q
12 2 6 ITA SCARCELLA Ilaria 30.73 0.99 823 q
13 3 3 GER RUHNAU Caroline 30.77 1.03 819 q
14 4 2 SLO VOZEL Tjasa 30.89 1.15 810 q
15 3 5 UKR DZERKAL' Ganna 31.04 1.30 798 q
16 2 8 HUN SEBESTYEN Dalma 31.10 1.36 794 q

50m schoolslag - Mannen

Plaats Heat Baan Land Naam Tijd Achterstand Punten  
1 4 2  LTU TITENIS Giedrius 26.45   869 q
2 3 5  RUS NIKOLAEV Andrei 26.48 0.03 867 q
3 5 3  IRL MURPHY Alexander 26.51 0.06 864 q
4 4 5  ITA TONIATO Andrea 26.53 0.08 862 q
5 4 4  SLO DUGONJIC Damir 26.54 0.09 861 q
6 3 4  ITA SCOZZOLI Fabio 26.64 0.19 851 q
7 5 4  GBR PEATY Adam 26.65 0.20 850 q
8 5 5  RUS KOSTIN Oleg 26.83 0.38 833 q
9 1 0  TUR ATASOY Demir 26.87 0.42 829 q
10 2 4  EST LIIVAMAEGI Martin 26.91 0.46 826 q
11 4 8  SUI SCHWEIZER Martin 26.93 0.48 824 q
12 5 7  CRO TOMIC Kristijan 26.98 0.53 819 q
13 4 6  BLR SHYMANOVICH Ilya 26.99 0.54 818 q
14 3 6  FIN TUOMOLA Andrei 27.00 0.55 817 q
15 4 7  EST ALJAND Martti 27.06 0.61 812 q
16 4 3  LAT MASKALENKO Nikolajs 27.08 0.63 810 q
33 2 6  NED VAN LITH Sebas 27.66 1.21 760  

Hard West

Opgegroeid met een vader die helemaal idolaat was van western-films, heb ik die tik ook meegekregen. Qua games kom je dan een beetje karig uit want echt goede games met een western-sausje zijn er niet veel. Mijn eerste western-game was Gun.Smoke en die heb ik dagen achter elkaar gespeeld. Toen ik Hard West mocht reviewen, was ik dan ook erg blij om te kijken of er eindelijk weer een goede western-game beschikbaar was sinds Red Dead Redemption.

Jongen legt 17.000 km af voor huwelijksaanzoek

Bestaat ware liefde tegenwoordig nog? Een jonge knul uit Engeland geeft daar op een schitterende manier antwoord op.

Een jonge knul uit Engeland vindt zijn liefdesgeluk op 17.000 km afstand. Het meisje waar de jonge Engelsman zijn droomvrouw in ziet, woont namelijk in Australië. Op de verjaardag van het meisje besluit de jongen haar de grootste verrassing van haar leven te geven: een huwelijksaanzoek.

Pak je tissues er maar bij, want tijdens het bekijken van deze video zullen de tranen over je wangen rollen. 

Asielzoeker eist rectificatie van PowNed

Een Syrische asielzoeker wil via een kort geding tegen omroep PowNed eerherstel afdwingen. Hij werd ondervraagd door een PowNed-verslaggeefster, die zich voordeed als studente. Fragmenten uit het interview werden echter op tv uitgezonden, met volgens de asielzoeker ernstige gevolgen. Hij eist daarom rectificatie en een schadevergoeding.

Ahmed was samen met vier anderen vanuit de noodopvang in Apeldoorn naar Amsterdam gereisd. Daar werd hij in september ondervraagd door de verslaggeefster. Ze deed zich voor als studente en vroeg de mannen om mee te werken aan haar studieproject over culturele verschillen tussen Nederland en het land van herkomst van de asielzoekers.

Testikels
De mannen geven antwoord op allerlei vragen, over onderwerpen als homoseksualiteit, seksuele frustratie, masturbatie en abortus. Bij het onderwerp masturbatie vertelt Ahmed dat hij een Grieks ziekenhuis werd opgenomen. Zijn testikels waren behoorlijk opgezwollen. Een arts raadde hem aan seks te hebben of te masturberen.

Het fragment over de grote testikels haalt de uitzending van PowNed onder de titel 'Moslimmigrant wil seks'. Dat het om een oude kwaal gaat, wordt uit het fragment niet duidelijk. In de uitzending is ook te zien hoe Ahmed reageert op zoenende mannen. De asielzoeker doet alsof hij moet overgeven.

Selectief
De advocaat van Ahmed vindt dat er selectief is geknipt in de beelden. Ahmed ondervindt er nadeel van; vrienden en familieleden nemen afstand van hem. Medebewoners in Apeldoorn verwijten hem dat hij de naam van de vluchtelingen bezoedelt. PowNed zegt dat Ahmed er in de montage juist goed is afgekomen. In de uitzending werd niet vertoond dat de asielzoeker een slaande beweging maakte. Ook zou hij met gebalde vuisten iets over homoseksuele mannen hebben gezegd.

Als het voor hem goed afloopt, wil Ahmed het vonnis ook in het Engels en Arabisch laten vertalen, om zijn naam te zuiveren. PowNed beroept zich op het recht om in het vluchtelingendebat een ander geluid te laten horen. 'Onze tegenstander vindt dat we alleen maar positief over vluchtelingen zouden moeten berichten en dat de negatieve kanten onbelicht moeten blijven', aldus omroepdirecteur Dominique Weesie. Overigens heeft PowNed de gewraakte video inmiddels al wel verwijderd.

FC Twente krijgt nog geen puntenaftrek

FC Twente krijgt waarschijnlijk nog deze week te horen of het wordt berispt, een boete van maximaal 45.000 euro krijgt of in het uiterste geval de proflicentie kwijtraakt. De club uit Enschede hangt een straf boven het hoofd als de licentiecommissie van de KNVB de relatie met investeringsmaatschappij Doyen bewezen acht.

Volgens een woordvoerder van de KNVB hoeft FC Twente voorlopig nog niet te vrezen voor puntenaftrek. Dat zou wel kunnen als de licentiecommissie de aanklager betaald voetbal inschakelt en de zaak voor de tuchtcommissie laat komen. In dat geval bestaat de kans dat de club wel punten moet inleveren.

FC Twente krijgt nog geen puntenaftrek
FC Twente krijgt nog geen puntenaftrek (Foto: ANP)

Wereldrecords op biermijl fors aangescherpt

Tijdens de FloTrack World Championships in Austin, Texas, zijn de wereldrecords op de biermijl bij de mannen en vrouwen flink aangescherpt. Lewis Kent legde de ruim 1600 meter af in 4.47,17 minuten terwijl Erin O'Mara 6.08,51 nodig had voor dezelfde afstand.

Bij de biermijl is het de bedoeling dat er gestart wordt met het drinken van een flesje of blikje bier, waarna er 400 meter gelopen wordt. Dit herhaalt zich nog driemaal, waarna de finish wacht. Kent had in zijn race stevige concurrentie van Corey Gallagher die zijn wereldrecord terug wilde veroveren. Kent snoepte Gallagher vorige maand (4.51,9) de toptijd nog af, nadat Gallagher in oktober (4.54,4) hetzelfde had gedaan bij Kent. Het verschil tussen de beide kemphanen bedroeg uiteindelijk minder dan twee seconden. Het legde Kent geen windeieren, want hij verdiende 5.000 dollar plus nog een onbekend bedrag van zijn persoonlijke sponsor.

Bij de vrouwen had O'Mara heel wat minder concurrentie. Zij dook met haar tijd van 6.08 ruim acht seconden onder het wereldrecord van Elizabeth Herndon die dit jaar niet deelnam. Andrea Fisher werd de nummer twee bij de dames met een tijd van 6.26 minuten.

De race bij de mannen (vanaf 7.25 minuten):


De beermile (Bron: YouTube)

Fox: DiCaprio niet verkracht door beer

Het personage van Leonardo DiCaprio in de avonturenfilm The Revenant wordt niet verkracht door een beer. Dat heeft producent Fox verklaard aan Entertainment Weekly, nadat dit gerucht zich dinsdag als een lopend vuurtje over het internet verspreidde.

Een kijker van een voorvertoning van de film van Birdman-regisseur Alejandro Inarritu had aan de website Drudge Report verteld dat Leo's personage High Glass tot tweemaal toe wordt verkracht door de beer. Hier klopt helemaal niets van, zegt Fox nu in reactie: "Iedereen die de film heeft gezien kan bevestigen dat de beer in de film een vrouwtje is die Hugh Glass aanvalt omdat ze het gevoel heeft dat hij haar welpjes bedreigt. Er is duidelijk geen verkrachtingsscène met een beer."

De beer in kwestie heet Judy en is genomineerd voor een Oscar in de categorie Animatie in Live Action-productie. De andere kanshebbers zijn de Indominus Rex uit Jurassic World, The Hulk uit Avengers: Age Of Ultron en Azog en Smaug uit The Hobbit: The Battle Of The Five Armies.

The Revenant speelt zich af aan het begin van de 19e eeuw. Tijdens een expeditie in de Amerikaanse wildernis wordt avonturier Hugh Glass (DiCaprio) voor dood achtergelaten nadat hij door een beer is aangevallen, en moet vervolgens in zijn eentje zien te overleven. De film draait in januari in de Nederlandse bioscopen.

Fox: DiCaprio niet verkracht door beer
Fox: DiCaprio niet verkracht door beer (Foto: BuzzE)

Strijders al-Qaeda nemen steden Jemen in

Militanten van de fundamentalistische terreurbeweging al-Qaeda hebben twee belangrijke steden in het zuiden van Jemen ingenomen. Het gaat om Zinjibar en Jaar, gelegen nabij de havenstad Aden. Dat hebben bewoners en lokale strijders woensdag gezegd.

De militanten zouden een verrassingsaanval hebben uitgevoerd en vervolgens slaags zijn geraakt met lokale strijdkrachten. De verovering werd vervolgens door de luidsprekers omgeroepen. Zinjibar en Jaar vielen in 2011 ook al in handen van al-Qaeda-strijders. Het Jemenitische leger verdreef de militanten een jaar later.

In Jemen vechten sjiitische Houthi-rebellen een bloedige strijd uit met een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië. De Houthi's, die worden geholpen door strijdende partijen die loyaal zijn aan oud-president Saleh, bezetten grote delen van het land.

Strijders al-Qaeda nemen steden Jemen in
Strijders al-Qaeda nemen steden Jemen in (Foto: ANP)

Final Fantasy XV is al helemaal speelbaar

Het ontwikkelen van Final Fantasy XV is nu in pre-bèta. Dat zegt programmeeur Kitade op het officiele forum van Final Fantasy XV. Dit betekent dat het spel van het begin tot hete inde te spelen is waarbij een groot gedeelte al met de kwaliteit van het uit te brengen eindproduct is afgewerkt.

"We zijn op het punt dat we het spel van het begin tot het eind kunnen spelen. Vanaf nu kan iedereen in het team zien hoe we er voor staan", zegt de programmeur. Ze gaan dus vanaf nu vooral de boel gedetailleerder maken, gameplay tweaken en natuurlijk testen. Het heeft even geduurd, maar het ziet er naar uit dat we na jaren wachten volgend jaar eindelijk eens een geheel nieuwe Final Fantasy kunnen gaan spelen.

Final Fantasy XV komt in 2016 uit voor PlayStation 4 en Xbox One. In maart horen we een exacte releasedatum, tijdens een al aangekondigd evenement.

Final Fantasy XV

SP wil proef met democratische universiteit

Zeker één Nederlandse universiteit moet de kans krijgen om te werken met een bestuur dat studenten en docenten zelf mogen vormgeven. De SP wil dat de Tweede Kamer instemt met een experiment hiertoe.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk stelt dat woensdag voor tijdens het Kamerdebat over zijn initiatiefnota voor 'een nieuwe universiteit'. In zijn plan doet hij veertig voorstellen om universiteiten op een andere manier te organiseren.

Aanleiding voor zijn initiatief zijn de protestacties afgelopen voorjaar in het Maagdenhuis, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. De SP'er ging voor zijn plannen onder meer te rade bij betrokken studenten en docenten.

Zo vindt hij dat het bestuur rechtstreeks moet worden gekozen door studenten en personeel en moeten zij op alle belangrijke besluiten instemmingsrecht krijgen. Op die manier komt er volgens de SP meer democratie op universiteiten, verdwijnen de perverse prikkels in de financiering en komt er een rechtvaardig personeelsbeleid.

Van Dijk denkt dat voldoende politieke steun voor zijn experiment haalbaar is. "Ik denk niet alle partijen het eens zijn met al mijn punten. Maar een experiment is veilig. Als blijkt dat het niet werkt, dan stop je er gewoon mee."

SP wil proef met democratische universiteit
SP wil proef met democratische universiteit (Foto: ANP)

Oepsie: we waren even down

Oké, dat was even schrikken. We waren opeens en onverwachts down gedurende een 3,5 uur. Paniek in de tent en de oorzaak was niet helemaal duidelijk. Ook voor ons waren de servers onbereikbaar. Wel was er vandaag onderhoud gepland bij TRUE, onze hostingprovider. We dachten hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen te hebben genomen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Waar twee weken geleden stroomfeed A voor onderhoud plat moest (toen waren we wél goed voorbereid) was dat vandaag het geval bij stroomfeed B.

Uiteindelijk loste het probleem zichzelf op toen de stroomvoorziening weer werd ingeschakeld en de servers zich opnieuw hadden opgestart.

Natuurlijk was er niet alleen onder crew paniek, maar op Twitter en Facebook kwamen er veel berichten van mensen met afkickverschijnselen. Onze excuses aan iedereen die verplicht enkele uren cold-turkey moest afkicken.

Cue de 'stelletje amateurs' comments hieronder

Bedankt voor het wachten. We zijn weer terug (en het is even extra druk, zie grafiek).

Downtijd is het stukje in het midden

Pakistan hangt aanvallers school Peshawar op

Pakistan heeft vier mannen geëxecuteerd die schuldig waren bevonden aan medeplichtigheid aan de aanslag op een school in Peshawar afgelopen jaar. De terroristen werden opgehangen in de centrale gevangenis van de plaats Kohat.

Het gaat om de eerste executies van burgers die veroordeeld zijn door militaire gerechtshoven. Die werden na de aanslag, waarbij 134 kinderen de dood vonden, opgericht. De vier terroristen behoorden tot de Toheedwal Jihad Group, een factie van de Pakistaanse Taliban.

Nog drie militanten zijn ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslag maar hun executie is nog niet gepland. Alle negen aanvallers van de school kwamen om bij de actie op 16 december vorig jaar. De aanslag kostte in totaal 151 levens.

Pakistan hangt aanvallers school Peshawar op
Pakistan hangt aanvallers school Peshawar op (Foto: ANP)

'Budgetpolissen hebben minder beperkingen'

De voorwaarden van de meeste budgetzorgverzekeringen zijn voor het komende jaar een stuk gunstiger vergeleken met het afgelopen jaar, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl woensdag.

Dat komt omdat verzekeraars meer zorgverleners hebben gecontracteerd. Daardoor kan zo'n budgetverzekering voor meer mensen interessant zijn.

Een budgetpolis houdt in dat je een lage premie betaalt voor de basisverzekering. Daar staat tegenover dat een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd is. Ga je dan voor een operatie bijvoorbeeld naar een ziekenhuis waarmee een zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.

Maar volgens de vergelijkingssite zijn veel van deze beperkingen van de goedkopere polissen weggenomen. Voor het komende jaar bieden vijf zorgverzekeraars een budgetpolis aan. Het gaat om Zekur, Univé, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea.

'Budgetpolissen hebben minder beperkingen'
'Budgetpolissen hebben minder beperkingen' (Foto: ANP)

SS'er (95) berecht voor rol Auschwitz

De voormalige SS-hospik Hubert Zafke moet zich wegens medeplichtigheid bij minstens 3681 moorden in Auschwitz-Birkenau voor de rechter verantwoorden. Het gerechtshof in het Duitse Rostock heeft bepaald dat de man gezond genoeg is om berecht te worden.

Het gerechtshof verwerpt daarmee een eerder vonnis van de rechtbank in Neubrandenburg dat de gezondheidstoestand van de hoogbejaarde man een proces in de weg stond. Volgens het Openbaar Ministerie wist Zafke dat hij in een vernietigingskamp werkte en heeft hij door de "kamporganisatie te ondersteunen" meegewerkt aan de vernietiging, schrijft de krant Bild woensdag.

In 1948 werd hij in Polen al eens veroordeeld tot meer dan drie jaar cel omdat hij lid was geweest van de SS. Na het uitzitten van zijn straf keerde hij naar huis in Neubrandenburg terug.

SS'er (95) berecht voor rol Auschwitz
SS'er (95) berecht voor rol Auschwitz (Foto: ANP)

Stef Bos viert 25e verjaardag Papa met tour

Stef Bos viert in 2016 uitgebreid de 25e verjaardag van zijn doorbraakhit Papa. De zanger komt in januari met een album vol nieuwe nummers, start een theatertour van ruim zeventig voorstellingen in de Benelux en publiceert een nieuw boek.

Dat heeft zijn agent woensdag bekendgemaakt. Bos vertelt in zijn voorstelling Een sprong in de tijd over de weg die hij aflegde om zijn eigen stem te vinden. Aan de hand van bestaande en nieuwe teksten vertelt de chansonnier over zijn zoektocht in Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika. Hij wordt begeleid door vier muzikanten.

Het nieuwe boek Mijn onmacht woont in woorden bevat veel liedteksten en gedichten van Bos van de afgelopen 25 jaar. De zanger heeft zelf de bloemlezing samengesteld. De voorstelling gaat op 12 februari in première in de Schouwburg in Gouda. Het album en het boek verschijnen op 8 januari.

Bos bracht in 1990 zijn eerste singles uit en maakte sindsdien een groot aantal albums en tournees. Hij ontving onder meer een aantal Edisons en een Gouden en Zilveren Harp voor zijn werk. Het nummer Papa, over de gelijkenissen die hij ontdekt tussen zichzelf en zijn vader, geldt als een Nederlandstalige klassieker.


Papa - Stef Bos 

Stef Bos viert 25e verjaardag Papa met tour
Stef Bos viert 25e verjaardag Papa met tour (Foto: BuzzE)

UWV nog steeds slecht bereikbaar

De website van uitkeringsinstantie UWV is nog steeds slecht bereikbaar wegens een storing. Hierdoor kunnen klanten veelal niet inloggen op Mijn UWV. De uitkeringsinstantie meldde woensdag op Twitter dat uitkeringen van klanten uiterlijk 14 december worden bijgeschreven.

De storing begon dinsdagochtend. De oorzaak is nog niet duidelijk.

Uitkeringsgerechtigden zijn bang dat zij hun uitkering hierdoor niet of later krijgen. Mensen van wie de uitkering op of na 1 juli is ingegaan, moeten elke maand invullen of en wat zij hebben bijverdiend, zodat dat kan worden verrekend met hun uitkering. Mensen krijgen alleen betaald als het UWV het formulier heeft ontvangen. Dinsdag was de eerste dag waarop de formulieren over de maand november konden worden ingevuld.

UWV nog steeds slecht bereikbaar
UWV nog steeds slecht bereikbaar (Foto: ANP)

Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid

Montenegro is woensdag uitgenodigd om de 29e lidstaat van de NAVO te worden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van het militaire bondgenootschap zien geen obstakel voor toetreding van het kleine Balkanland.

Nederland vindt dat het lidmaatschap bijdraagt aan de stabiliteit in de Balkanregio. "Montenegro is het land dat het mogelijk maakt om de kustlijn langs de Adriatische zee beter te verdedigen", zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

De laatste landen die bij de NAVO kwamen waren Albanië en Kroatië, in 2009. Landen als Bosnië, Macedonië en Georgië blijven nog in de wachtkamer.

Alliantie
Montenegro sprak van het begin van een "prachtige alliantie". Overigens, voordat Montenegro formeel lid is moeten alle NAVO-landen het besluit nog ratificeren. Dat kan een kleine twee jaar duren. Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en een leger dat uit een man of 2000 bestaat.

Rusland zei vorige week dat het NAVO-lidmaatschap van Montenegro "een verdere klap"is voor de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO.

Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid
Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid (Foto: ANP)

Qatar oneens met Amnesty International

De regering van Qatar zegt dat de anderhalf miljoen gastarbeiders die betrokken zijn bij de bouw van WK-stadions wel degelijk beter worden behandeld. "We hebben hervormingen doorgevoerd en er zitten er nog meer in de pijplijn", valt woensdag te lezen in een officiële verklaring.

De regering van het land waar in 2022 het WK voetbal plaatsvindt, reageert op een rapport van Amnesty International waarin staat dat er ondanks tal van beloften weinig is veranderd voor de buitenlandse werknemers in Qatar. ,,Als er niet snel actie wordt ondernomen, kunnen de beloften die vorig jaar zijn gedaan slechts worden gezien als een pr-stunt om er zeker van te zijn dat het WK Qatar niet wordt afgenomen", stelde onderzoeker Mustafa Qadri in mei van dit jaar.

Qatar oneens met Amnesty International
Qatar oneens met Amnesty International (Foto: ANP)

'Zwangere vrouw inenten tegen kinkhoest baby'

De Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen in de laatste periode van de zwangerschap in te enten tegen kinkhoest om baby's te beschermen, meldt de raad woensdag.

"Bij het huidige inentingsbeleid, met de eerste prik rond de leeftijd van twee maanden, blijven de allerjongsten onbeschermd tegen kinkhoest. Tegelijkertijd zijn zij het meest kwetsbaar voor de ziekte en kunnen zij er zelfs aan sterven", stelt het adviesorgaan.

Kinkhoest kan op alle leeftijden voorkomen maar is het gevaarlijkst voor zuigelingen en jonge kinderen. Door vrouwen in te enten zou het aantal ziekenhuisopnamen onder zuigelingen tot en met vijf maanden afnemen van gemiddeld meer dan honderd per jaar naar ongeveer twintig tot dertig per jaar.

'Zwangere vrouw inenten tegen kinkhoest baby'
'Zwangere vrouw inenten tegen kinkhoest baby' (Foto: ANP)

Definitief akkoord over sociaal plan PostNL

PostNL heeft een definitief akkoord gesloten met de vakbonden over de gang van zaken rond reorganisaties in de komende vijf jaar. Dat maakte de post- en pakketbezorger woensdag bekend. In oktober werd al een principe-overeenkomst getekend.

Het sociaal voorziet in een "aanpak op maat"voor werknemers die hun baan verliezen. Daarnaast kunnen medewerkers een hogere vergoeding krijgen als zij vroeg in een reorganisatieproces zelf besluiten weg te gaan. Ook komen er extra mogelijkheden voor oudere werknemers om vervroegd met pensioen te gaan.

Definitief akkoord over sociaal plan PostNL
Definitief akkoord over sociaal plan PostNL (Foto: ANP)

'Hulp zorgbehoevenden laat te wensen over'

Gemeenten doen veel te weinig om zorgbehoevenden te ondersteunen met het zelfstandig thuis blijven wonen. Dat concludeert ouderenbond ANBO in een woensdag verschenen rapport, elf maanden na de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Informatie hierover vanuit de gemeenten is vaak "slecht vindbaar, onduidelijk en soms ronduit misleidend". Volgens ANBO geeft slechts een derde van de tachtig onderzochte gemeenten duidelijkheid over de mogelijkheden voor hulpbehoevenden. "Standaardbrieven die gemeenten sturen over wijziging van de huishoudelijke hulp zijn in onbegrijpelijke taal geformuleerd. Zelfs deskundigen begrijpen de inhoud niet en veel relevante informatie ontbreekt", zegt Liane den Haan, bestuurder bij de ANBO.

Dat geldt ook voor woningaanpassingen: drie van de vier gemeentes hanteren volgens de bond complexe en zeer strikte criteria.

'Hulp zorgbehoevenden laat te wensen over'
'Hulp zorgbehoevenden laat te wensen over' (Foto: ANP)

Grote overstromingen in zuidoosten India

In het zuidoosten van India verlammen grote overstromingen woensdag het openbare leven. Het heeft er volgens meteorologen in geen honderd jaar zo hard geregend. De regens hebben in grote delen van de deelstaat Tamil Nadu duizenden mensen uit hun woningen verdreven en bedrijven lamgelegd. Op de luchthaven van de hoofdstad van de deelstaat, Chennai, zijn tientallen vluchten geschrapt, nadat een startbaan onder water was verdwenen.

Chennai is de vierde stad van India en een belangrijke industriestad waar onder meer auto's worden gemaakt en veel mensen werken in de 'outsourcing' voor bedrijven als Ford, BMW, Infosys en Tata Consultancy. Duizenden bedrijven in en rond Chennai hebben woensdag hun deuren gesloten vanwege wateroverlast of door stroomuitval die is ontstaan als gevolg van de overstromingen.

Grote overstromingen in zuidoosten India
Grote overstromingen in zuidoosten India (Foto: ANP)

Meer dure auto's in Forza 6 Car Pack

Voorgaande DLC voor Forza Motorsport 6 hadden een thema, maar de laatste is vrij simpel: auto’s. Er zijn enkele auto’s bijgekomen om je racebehoeftes op Xbox One te bevredigen.

Het gaat om de volgende auto's:

  • Koenigsegg One:1
  • Mercedes-AMG C 63 S Coupé
  • Chevrolet #30 Douglas Shierson Racing Lola T90/00
  • Mazda #62 Mazda Motorsport RX-7
  • Holden VL Commodore Group A SV
  • Plymouth Fury
  • Ferrari 250LM

De uitbreiding is nu uit en te krijgen voor 7 euro. Mocht je een seizoenpas hebben, dan ben je vast al voorzien.

'Vluchtelingen Syrië uit Turkije naar EU'

Turkije en de Europese Unie hebben achter de schermen afgesproken dat tussen de 400.000 en 500.000 Syrische vluchtelingen van Turkije naar landen van de EU worden overgebracht. Dit suggereerde woensdag de Hongaarse premier Viktor Orban in een toespraak in Boedapest.

Orban zei dat de lidstaten van de EU onder druk staan om een deel van deze vluchtelingen op te nemen, maar Hongarije wil dat niet.

Orban zei dat het plan om het lot van Turkije ten aanzien van de grote aantallen gevluchte Syriërs te verlichten, ouder is dan de Turks-Europese topconferentie van 29 november over de migratiestroom. Het plan circuleerde al op de migratietop van Europese leiders op Malta op 12 november, aldus de Hongaarse regeringsleider. Het plan is toen volgens Orban in een la verdwenen, maar hij vreest dat Turkse en Europese leiders het deze week weer boven tafel halen.

'Vluchtelingen Syrië uit Turkije naar EU'
'Vluchtelingen Syrië uit Turkije naar EU' (Foto: ANP)

'Nederlandse wapenexport neemt sterk toe'

De Nederlandse wapenexport heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. Er werd voor ruim 2 miljard euro aan straaljageronderdelen, patrouilleschepen, radarapparatuur en ander materieel uitgevoerd.

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013 en 43 procent meer dan het vorige record uit 2009, blijkt uit onderzoek van de stichting Stop Wapenhandel. Dat het bedrag zo hoog is, komt vooral door een exportvergunning voor JSF-onderdelen naar Italië, Turkije en de VS van 700 miljoen euro.

Verreweg de meeste wapens gingen naar landen die lid zijn van de NAVO. Toch ging ook bijna een vijfde van de export naar landen in het door chaos en geweld geteisterde Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De wapenexport betrof niet alleen materieel van eigen makelij. Er was ook doorvoer, bijvoorbeeld van delen van raketten uit Frankrijk naar Bahrein. Nederland verkocht daarnaast door het leger afgestoten tanks aan Finland.

'Nederlandse wapenexport neemt sterk toe'
'Nederlandse wapenexport neemt sterk toe' (Foto: ANP)

Mensen met steunhart mogen auto rijden

Mensen met een steunhart, een elektrische pomp die het hart ondersteunt, mogen auto of motor rijden. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) besloten. Ze neemt hiermee een advies van de Gezondheidsraad over.

Er zijn wel een paar voorwaarden. De operatie moet minstens twee maanden achter de rug zijn en zonder complicaties zijn verlopen. Verder moet een cardioloog elke twee jaar de rijgeschiktheid opnieuw beoordelen. En het rijbewijs mag alleen voor privédoeleinden worden gebruikt, meldde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) woensdag.

Mensen met een steunhart kunnen zich vanaf deze week laten keuren door het CBR. Jaarlijks krijgen 75 mensen in ons land een steunhart.

Mensen met steunhart mogen auto rijden
Mensen met steunhart mogen auto rijden (Foto: ANP)

Twee nieuwe DC Comics-games op komst

Warner Bros. Games Montreal, de makers van Batman: Arkham Origins, zoeken ontwikkelaars om aan twee nieuwe onaangekondigde DC Comics-games te werken.

De popup die je krijgt als je de site van de studio bezoekt is er vrij duidelijk over, zoals je hieronder ziet. Een verrassing is het niet, Warner heeft al eerder te kennen gegeven dat ze plannen hadden voor meer games.

Geruchten zijn er genoeg, zoals er ook genoeg personages zijn om een game omheen te bouwen. Meer Batman is natuurlijk een mogelijkheid, maar de Suicide Squad, Justice League of solo-helden zoals The Green Lantern, Wonder Woman en natuurlijk Superman. Van die laatste wordt gezegd dat ontwikkelaar Rocksteady er mee bezig is, maar eerst zien en dan geloven. Die geruchtenmolen draait zoals altijd overuren.

Warner Bros. Montreal recruiting

Tijdelijk Shadow Jago te koop voor Killer Instinct

Er is een trailer en een releasedatum voor het nieuwe speelbare personage Shadow Jago in Killer Instinct. Deze community-funded toevoeging komt deze maand uit als laatste personage in seizoen 2 van het spel.

Eerder dit jaar kondigde de makers aan dat alle digitale aankopen in een toenooienpot zou gaan. Dat ging vrij rap, waardoor ze als bedankje Shadow Jago hebben ontwikkeld. Mensen die al een Community Fund-bundel hebben gekocht of Xbox Live Day One Gold hebben kunnen al op 4 december met hem aan de gang. Voor de normale medemens komt Shadow Jago 18 december uit. Hij is maar een maand beschikbaar, 25 januari stopt de mogelijkheid hem te kopen. Of hij daarna ooit terug komt is niet bekend. Seizoen 3 is al aangekondigd op Gamescom, Kim Wu en een van de Battletoads zijn twee bevestigde nieuwe personages in dat seizoen.

Killer Instinct is al uit op Xbox One. De aangekondigde pc-versie komt in maart 2016 uit, samen met seizoen 3.

Zes games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Weer een maand om van alles en nog wat te bekijken. We testten de Fallout Pip-Boy, renden ons suf in Rayman Fiesta Run en vochten tegen orcs in Freeblade. Denksport kwam weer aan de orde in Lumino City, terwijl The Force ons moest meehelpen in de Battlefront Compagnon App. Als laatst hebben we nog een app voor de Anno 2205-spelers onder ons, helemaal handig als je resources tekort komt in het pc-spel.

Klein verlies voor Japanse beurs

De effectenbeurs in Tokio is woensdag met klein verlies geëindigd. Beleggers namen wat winst na de koersstijging van een dag eerder en keken uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. De Nikkei sloot 0,4 procent lager op 19.938,13 punten. Dinsdag eindigde de Japanse hoofdindex voor het eerst in drie maanden boven de 20.000 punten.

Bij de bedrijven stond Sharp (plus 3,2 procent) in de belangstelling. Volgens de krant Yomiuri overweegt het Japanse overheidsfonds Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) een meerderheidsbelang te nemen in het geplaagde elektronicabedrijf. Yahoo Japan won 2,5 procent, nadat zakenkrant The Wall Street had gemeld dat het Amerikaanse moederbedrijf Yahoo de verkoop van een aantal kernactiviteiten onderzoekt.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,2 procent in de min, ondanks een sterker dan verwachte groei van de Autralische economie in het derde kwartaal. De Kospi in Seoul daalde 0,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,5 procent en de Shanghai Composite klom 1 procent.

Klein verlies voor Japanse beurs
Klein verlies voor Japanse beurs (Foto: ANP)

Afellay scoort voor winnend Stoke City in League Cup

Ibrahim Afellay heeft dinsdagavond zijn eerste doelpunt gemaakt voor Stoke City. Zijn goal was de openingstreffer in het duel met Sheffield Wednesday (2-0). Door de zege staat zijn club in de halve finale van de League Cup.

De Nederlandse middenvelder haalde na een halfuur een voorzet vanaf de achterlijn in een keer uit de lucht en plaatste zijn schot in de verre hoek achter keeper Joe Wildsmith. Phil Bardsley bracht een kwartier voor het laatste fluitsignaal de eindstand op het scorebord. In Stoke-on-Trent stonden dinsdag in totaal vier Nederlanders op het veld. Erik Pieters en Marco van Ginkel kregen ook een basisplaats bij Stoke. Bij de tegenstander was Glenn Loovens de aanvoerder.

Manchester City bereikte de halve finale van het bekertoernooi dinsdag door een overwinning op Hull City (4-1). De thuisploeg kwam laat op gang. Wilfried Bony (ex-Vitesse) scoorde na tien minuten. Zijn vervanger Kelechi Iheanacho en Kevin De Bruyne (twee keer) lukte dat pas in de slotfase. Andrew Robertson maakte voor de bezoekers de eretreffer. Everton versloeg Middlesbrough met 0-2.

De laatste kwartfinale gaat tussen Liverpool en Southampton. De club van trainer Ronald Koeman krijgt de Reds woensdagavond op bezoek.

Afellay scoort voor Stoke in League Cup
Afellay scoort voor Stoke in League Cup (Foto: ANP)

Beachvolleybaltoernooi Scheveningen verdwijnt

Het beachvolleybaltoernooi voor de wereldtop in Scheveningen staat volgend jaar niet meer op de kalender van de zogenoemde World Tour van wereldvolleybalbond FIVB. Het grandslamtoernooi stond gepland in juli 2016 maar de Nevobo heeft geen enkele sponsor kunnen vinden, vertelde directeur Michel Everaert dinsdagavond.

Na het succes van het wereldkampioenschap beachvolleybal afgelopen zomer in Nederland zijn alle sponsoren afgehaakt en hun bijdragen zijn essentieel voor een begroting van 1,5 miljoen euro, legde Everaert uit. "Het is niet alleen verbazingwekkend maar ook vervelend", reageerde hij.

Volgens de Nevobo kiezen bedrijven steeds minder vaak voor sportsponsoring. Transavia was de hoofdsponsor van de beachvolleybalevenementen in Nederland, maar de vliegtuigmaatschappij is afgehaakt.

Een competitieweek

De plek op de kalender in de week van juli (19 t/m 24) is door de FIVB vrijgelaten. De volleybalbond wil nog proberen om bedrijven te interesseren voor een kleiner evenement. Voor de beachvolleybaltoppers betekent de verdwijning van het toernooi in Nederland dat ze kort voor het begin van de Olympische Spelen in Rio een competitieweek missen.

Nederland kreeg dit jaar ook de organisatie van het EK beachvolleybal in 2018 toegewezen maar over de begroting van dat evenement maakt de Nevobo zich geen zorgen.

Beachvolleybaltoernooi Scheveningen verdwijnt
Beachvolleybaltoernooi Scheveningen verdwijnt (Foto: ANP)

'Gezond verstand moet terug op spoor'

Er vallen te veel treinen uit om verkeerde redenen. Om de problemen met te volle treinen en de treinen die überhaupt niet rijden aan te pakken, moeten overbodige regels verdwijnen. "Het gezond verstand moet weer terug op het spoor." Dat zegt Prorail-baas Pier Eringa woensdag in een vraaggesprek met het AD.

Vorig jaar vielen 33.000 treinen uit. Volgens Eringa is er al veel winst te behalen als de machinist net als vroeger uit de trein mag om wat aan de wissel te doen. "Uitstappen en die wissel een flinke trap geven", zegt de nieuwe topman. "De grote zware technische ingrepen moet je de specialisten laten doen, maar als er nu een kwajongen een wc-papierrolletje tussen een wissel stopt, werkt ie niet. Dan moet de machinist bellen en wachten tot de aannemer een monteur stuurt die het rolletje weghaalt."

'Gezond verstand moet terug op spoor'
'Gezond verstand moet terug op spoor' (Foto: ANP)

Portemonnee wordt niet meer kleiner

Het gemiddelde Nederlandse huishouden had vorig jaar een vermogen van 19.000 euro. Dat was evenveel als in 2013. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 was het vermogen van huishoudens continu gedaald, maar daar is dus een einde aan gekomen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Voor het begin van de crisis had een gemiddeld huishouden 47.000 euro. Tussen 2008 en 2013 daalde dat naar 19.000 euro. Dat is een achteruitgang van 60 procent.

Het vermogen van huishoudens wordt berekend door te kijken naar alle bezittingen. Vervolgens worden alle schulden daarvan afgetrokken. Het belangrijkste bezit van een Nederlands huishouden is veelal het huis. Daarna volgen bankrekeningen. De hypotheek is de belangrijkste schuld. Volgens het CBS zijn er minder huishoudens dan in 2013 die meer schulden dan bezittingen hadden.

Vermogen
Laren is de rijkste gemeente van Nederland. Het gemiddelde vermogen was daar 250.000 euro. In de top 10 staan verder veel kleine gemeenten in Noord-Brabant, zoals Haaren, Oirschot en Sint Anthonis. Daar wonen relatief veel ouderen. Zij hebben flink wat vermogen opgebouwd, aldus het CBS.

De armste gemeente is Lelystad met een gemiddeld vermogen van 1600 euro. Ook de huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben over het algemeen niet veel geld. Daar wonen veel jongeren, uitkeringsgerechtigden en allochtonen.

Het aantal miljonairs is gestegen. In 2014 waren er 157.000 huishoudens die minstens een miljoen euro bezaten. Dat was 6000 meer dan een jaar eerder.

Portemonnee wordt niet meer kleiner
Portemonnee wordt niet meer kleiner (Foto: ANP)

Nederlanders besteden meer aan vakanties

Nederlanders gaven vorig jaar bijna 16 miljard euro uit aan vakanties, een stijging met 3 procent op jaarbasis. Het is voor het eerst sinds 2012 dat de vakantiebestedingen zijn toegenomen. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO Research.

13 miljard euro werd in het buitenland uitgegeven en 3 miljard euro in eigen land. Ten opzichte van het voorgaande jaar is dat een stijging met respectievelijk 3 en 4 procent.

Vorig jaar gingen 12,7 miljoen Nederlanders een of meer keren op vakantie tegen 12,6 miljoen in 2014. Het totale aantal ondernomen vakanties bleef stabiel op 35,1 miljoen.

Daarbij steeg het aantal buitenlandse vakanties met 1 procent naar 18,1 miljoen, terwijl het aantal binnenlandse vakanties met eenzelfde percentage daalde naar 17 miljoen.

De daling van vakanties in eigen land kwam volledig voor rekening van de zogenoemde vaste standplaatsvakanties, in bijvoorbeeld tweede woningen, boten en stacaravans. De vakanties in gehuurde accommodaties lieten juist groei zien, waarbij vooral bungalowparken in trek waren. Noordzeebadplaatsen waren ook vorig jaar de populairste binnenlandse vakantiebestemming, gevolgd door de Veluwe.

Bij Nederlanders die het buitenland verkiezen, was ook vorig jaar Duitsland de populairste bestemming, gevolgd door Frankrijk en Spanje.

Nederlanders besteden meer aan vakanties
Nederlanders besteden meer aan vakanties (Foto: ANP)

Agressieve werknemers Air France voor rechter

Vijf werknemers van Air France die begin oktober managers van het bedrijf aanvielen en letterlijk de kleren van het lijf scheurden, staan woensdag voor de rechter. De personeelschef en een van de directeuren behoorden tot de mensen die na een vakbondsbijeenkomst werden aangevallen en moesten vluchten.

Op de bewuste vakbondsvergadering lichtten de managers plannen voor bezuinigingen bij het moeizaam draaiende Air France toe. De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels vier van de agressieve werknemers ontslagen. Een vijfde man riskeert eveneens ontslag. De procedure tegen hem ligt echter in handen van een overheidsinstantie.

Elf andere werknemers werden als straf twee weken op onbetaald verlof gestuurd.

Agressieve werknemers Air France voor rechter
Agressieve werknemers Air France voor rechter (Foto: ANP)

PvdA wil af van de 'kiloknallers'

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen, de zogeheten kiloknallers. Het kabinet moet daartoe dwingende maatregelen treffen, vindt de PvdA.

De coalitiepartij zal dat woensdag bepleiten tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken over landbouw en natuur. Het is de politiek al langer een doorn in het oog dat vlees voor stuntprijzen wordt verkocht. Begin dit jaar meldde de stichting Wakker Dier dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer toenam. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma wilde dit uitbannen en stuurde aan op overleg met de supermarkten.

Maar volgens de PvdA levert dat overleg niks op. De supermarkten gaan gewoon door met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees en dat is onverantwoord, vindt de PvdA.

"Door die druk worden boeren gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer", aldus PvdA'er Sjoera Dikkers. "Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen."

Volgens Dikkers zit de toekomst in duurzaam geproduceerd vlees. "Daar is al steeds meer vraag naar, en steeds meer mensen zien in dat dieren ook een fatsoenlijk leven verdienen."

De helft van de Europese landen heeft volgens de PvdA al een verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs.

PvdA wil af van de 'kiloknallers'
PvdA wil af van de 'kiloknallers' (Foto: ANP)

Sluiting Guantánamo Bay weer verder weg

De geplande sluiting door de VS van de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay op Cuba is weer een stuk verder weg. Het Witte Huis heeft het plan van het ministerie van Defensie (Pentagon) afgekeurd, omdat het te duur is. Daarover bericht zakenkrant the Wall Street Journal.

De bedoeling is niet alleen om 'Guantánamo' te sluiten, maar ook om in plaats daarvan een andere gevangenis in de Verenigde Staten te bouwen. De geraamde kosten zijn ongeveer 600 miljoen dollar, wat omgerekend zo'n 566 miljoen euro is, zeggen ambtenaren die bekend zijn met het plan. President Barack Obama heeft om herziening gevraagd.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis evenwel erg belangrijk. Hij heeft vanaf zijn aantreden in 2009 gezegd dat dit moest gebeuren voordat hij in 2017 het Witte Huis moet verlaten. Guantánamo Bay is volgens hem slecht voor het imago van de VS. Bovendien is opsluiting van verdachten op Cuba duurder dan opsluiting in de VS.

Op de marinebasis zitten nog meer dan honderd gevangenen. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbeweging al-Qaeda en de Taliban. Maar het gevangenkamp is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of ooit zijn aangeklaagd.

De VS bekijkt of ze kunnen worden overgeheveld naar militaire complexen in de Amerikaanse staten Kansas en Sout-Carolina. Daarnaast is de VS in gesprek met andere landen om daar in ieder geval een deel van de gevangenen te verplaatsen. Het zou gaan om ongeveer vijftig mensen. Zo zijn recentelijk vijf gedetineerden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland weigert ondanks aandringen gevangenen op te nemen.

Sluiting Guantánamo Bay weer verder weg
Sluiting Guantánamo Bay weer verder weg (Foto: ANP)

Lagerhuis beslist over meer aanvallen op IS

Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over luchtaanvallen op IS-terroristen in Syrië. Voorafgaand aan de stemming wordt een debat over het voornemen gevoerd. Britse vliegtuigen voeren momenteel al aanvallen uit op IS-stellingen in Irak.

Het kabinet van premier David Cameron stemde dinsdag al unaniem voor de aanvallen tegen terroristen in Syrië.

Oppositiepartij Labour heeft te kennen gegeven dat haar parlementsleden vrij zijn in hun stemkeuze. Dat helpt de premier mogelijk aan een meerderheid in het Lagerhuis. De Labourpartij van Jeremy Corbyn is diep verdeeld over het initiatief, maar Cameron heeft ook in zijn eigen Conservatieve kamp te maken met weigerachtige parlementariërs.

Cameron vindt dat Groot-Brittannië niet langer kan achterblijven om IS te bestrijden nadat de terreurbeweging de aanslagen van 13 november in Parijs heeft opgeëist.

Lagerhuis beslist over meer aanvallen op IS
Lagerhuis beslist over meer aanvallen op IS (Foto: ANP)

Geweld Jemen kost drie kinderlevens per dag

In het door geweld verscheurde land Jemen worden per dag drie kinderen gedood. Ze komen om door het gebruik van bommen, granaten, mortieren en zelfgemaakte explosieven. Daarmee is Jemen na Syrië het land met de meeste doden en gewonden door explosieven. Dat blijkt woensdag uit het rapport 'Nowhere safe for Yemen's children' van Save the Children.

Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn sinds de escalatie van het conflict, maart van dit jaar, al meer dan 1500 kinderen omgekomen door directe aanvallen en door het spelen met niet ontplofte bommen (blindgangers). Ook ziekenhuizen en medische posten worden getroffen door aanslagen.

Save the Children heeft in de afgelopen negen maanden meer dan 400.000 mensen, onder wie 227.000 kinderen, geholpen met onder meer medische zorg, voedsel en water. De lokale partnerorganisatie YEMAC waarschuwt kinderen voor de gevaren van explosieven die nog niet zijn afgegaan.

Geweld Jemen kost drie kinderlevens per dag
Geweld Jemen kost drie kinderlevens per dag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en saai weer

Ik zou jullie graag sneeuw willen geven, of vrieskou, of een prachtige zomerse dag, maar helaas: het is saai weer. Het blijft overwegend droog, met lokaal een 'spatje' regen en een zachte temperatuur van 11 tot 13 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig. 

Ondanks de inspanningen van Dven om eens een andere foto dan Eemnes of Zuid-Afrika bij het weerbericht te laten zien, heb ik nog steeds niks ontvangen. Om toch een béétje variatie aan te brengen in de foto's die ik plaats, vandaag maar eentje van mezelf (en een beetje van Google, die er een panorama van maakte voor me). Voor een vergroting kun je even klikken! 

Zonsondergang in Alkmaar (De Hoef)  (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar (De Hoef) (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1975 vond de (waarschijnlijk) eerste treinkaping ter wereld plaats in Wijster. Zeven Molukse jongeren brachten in totaal drie mensen om het leven voor ze zich na twaalf dagen overgaven. 

* In 1993 werd Pablo Escobar doodgeschoten in Colombia. 

* In 1959 bezweek de stuwdam Maspassetdam in Frankrijk onder hevige regenval en veroorzaakte een ramp. 423 mensen lieten het leven toen de inhoud van het stuwmeer naar beneden raasde. 

* In 1852 werd Napoleon Bonaparte (of Napoleon III) keizer van Frankrijk. 

Honden afgemaakt na aanval op baasje

Een Rotterdammer is dinsdagavond zwaargewond geraakt nadat hij werd aangevallen door zijn eigen honden. Ook een vrouw raakte gewond. De twee dieren, volgens RTV Rijnmond pitbulls, zijn in beslag genomen en afgemaakt.

De eigenaar raakte in de woning aan de Rhijnauwensingel gewond aan arm en hand en moest met spoed naar het ziekenhuis, meldde de politie. Volgens RTV Rijnmond ,,is het nog maar de vraag of hij ooit zijn armen kan gebruiken." De vrouw die tevens doelwit was van de agressieve dieren, zou een kennis zijn geweest die de man te hulp wilde schieten. Zij raakte lichtgewond.

Honden afgemaakt na aanval op baasje
Honden afgemaakt na aanval op baasje (Foto: ANP)

Canadees geeft smokkelen 1600 schildpadden toe

Een Canadese student heeft voor de rechtbank in de Amerikaanse staat Michigan verschillende aanklachten van dierensmokkel bekend. Hij gaf toe tussen april 2014 en september 2014 meer dan 1600 schildpadden te hebben gesmokkeld of hiertoe pogingen te hebben gedaan.

In september vorig jaar werd hij opgepakt toen hij vanuit de Verenigde Staten Canada probeerde binnen te komen. Bij een grenscontrolepost in Detroit viel de 27-jarige Kai Xu door de mand. De Canadese douanemedewerkers vonden 41 levende schildpadden die aan zijn benen waren geplakt, plus tien andere dieren die tussen zijn benen waren verstopt.

Op de dag van zijn aanhouding had Xu meer dan duizend schildpadden in koffers gestopt. De bedoeling was om de dieren via een ingehuurde bezorger vanuit Detroit naar Shanghai te vervoeren.

De rechtbank doet op 12 april volgend jaar uitspraak in de zaak. De smokkelaar, die sinds zijn aanhouding vast zit, hangt tientallen jaren celstraf boven het hoofd.

Canadees geeft smokkelen 1600 schildpadden toe
Canadees geeft smokkelen 1600 schildpadden toe (Foto: ANP)

35 jaar voor moord op Nederlandse in Mexico

De Mexicaan Roberto Flores Adame (52) is veroordeeld tot 35 jaar cel voor de moord op de Nederlandse Hester van Nierop in 1998. Dit meldden Mexicaanse media dinsdag.

De 27-jarige Van Nierop werd vermoord in het Hotel Plaza in het centrum van de stad Ciudad Juárez. Flores had de hotelkamer gehuurd waar de Haagse dood werd aangetroffen. Hij werd vorig jaar door de VS aan Mexico uitgeleverd. Hij was illegaal in de VS en de Mexicaanse overheid kwam hem op het spoor toen hij een Facebookprofiel had aangemaakt.

De architecte Hester van Nierop maakte in 1998 een reis van acht maanden door de VS en Mexico om de architectuur te bestuderen en eventueel een stageplaats te vinden. Op 19 september werd zij vermoord in de hotelkamer. Haar lichaam lag onder het bed. Ze bleek gewurgd.

"Dit is geweldig", zei Hesters moeder Arsène van Nierop in een reactie op het vonnis tegen Omroep West. "We zijn helemaal perplex en het klinkt nog heel onwerkelijk. Hier in Nederland krijgt een moordenaar een veel lagere straf. En je vindt een straf nooit hoog genoeg als het om je eigen kind gaat, maar wij zijn met 35 jaar dik tevreden. Perfect."

35 jaar voor moord op Nederlandse in Mexico
35 jaar voor moord op Nederlandse in Mexico (Foto: ANP)

Renault: "Motoren waren ondermaats"

Renault geeft toe dat zijn motoren dit seizoen ondermaats hebben gepresteerd in de Formule 1. "We hebben de doelen die we hadden gesteld niet bereikt, laten we hopen dat dit jaar een uitzondering was", zei sportdirecteur Cyril Abiteboul van de Franse motorfabrikant.

Renault leverde dit seizoen de motoren aan Red Bull en Toro Rosso. Beide renstallen bleven zonder zege. Red Bull eindigde met Daniil Kviat en Daniel Ricciardo respectievelijk als zevende en achtste in het WK, Max Verstappen was de beste coureur van Toro Rosso op de twaalfde plaats.

"Vooral Red Bull heeft het niet goed gedaan en dat is ook onze verantwoordelijkheid", aldus Abiteboul. "Toro Rosso had er meer van verwacht, maar op zich heeft die renstal het goed gedaan. Het team behaalde meer dan twee keer zoveel punten als in 2014."

Fabrieksteam

Renault kwam al vroeg in het seizoen onder vuur te liggen van zowel Red Bull als het opleidingsteam Toro Rosso. De onvrede over de matige prestaties leidde zelfs tot een voortijdige beëindiging van het contract. Inmiddels is er weer toenadering en lijkt de Franse fabriek toch weer een motor te leveren aan Red Bull in 2016. Toro Rosso zou een deal hebben met Ferrari.

Renault komt vermoedelijk ook als fabrieksteam terug in de Formule 1. De overnameplannen van het noodlijdende Lotus zijn in een vergevorderd stadium. Abiteboul zei bij de slotrace in Abu Dhabi dat deze week de knoop wordt doorgehakt.

Renault: motoren waren ondermaats
Renault: motoren waren ondermaats (Foto: ANP)

Verweij schaatst deze winter geen wedstrijden

Schaatser Koen Verweij rijdt deze winter geen echte wedstrijden. De 25-jarige Noord-Hollander stapte in de zomer na een hoop heibel op bij Corendon en sloot zich aan bij Team4Gold van Ireen Wüst. Alle beslommeringen putten hem echter zo uit dat voorbereiding op het nieuwe seizoen in het honderd liep. "Te veel bezig met randzaken voor een ambitieuze topsporter ", lichtte hij dinsdag toe.

Verweij sprak in oktober de hoop uit wellicht in februari nog in actie te komen maar heeft dat nu uit zijn hoofd gezet. Hij is op dit moment niet fit genoeg om aan prijzen te mogen denken. De winnaar van het olympisch zilver op de 1500 meter in Sotsji, en dat jaar ook wereldkampioen allround, gaat daarom werken voor de lange termijn, de Spelen van Pyeongchang in 2018. "Mijn doel is in april sterker te zijn dan ooit en een goede basis te hebben voor de komende twee jaar."

Verweij gaat volgende week met zijn ploeg naar Inzell voor een trainingskamp. Daar begint voor hem het hersteltraject, dat pas volgend seizoen een bekroning moet krijgen op de titeltoernooien. "Ik ga de komende maanden wel wat wedstrijdjes rijden maar niet die waarop je me normaal gesproken zou willen zien."

De aanpak blijft gericht op de allrounder die hij wil zijn. "Van sprint tot marathon", aldus Verweij. Hij gaf ook toe dat zijn plan zich naast het schaatsen te bekwamen in het baanwielrennen, met Rio de Janeiro in het achterhoofd, geen gelukkige keus was. "Heel ambitieus. Maar het werd me allemaal te veel."

Verweij schaatst deze winter geen wedstrijden
Verweij schaatst deze winter geen wedstrijden (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.