Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid

Montenegro is woensdag uitgenodigd om de 29e lidstaat van de NAVO te worden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van het militaire bondgenootschap zien geen obstakel voor toetreding van het kleine Balkanland.

Nederland vindt dat het lidmaatschap bijdraagt aan de stabiliteit in de Balkanregio. "Montenegro is het land dat het mogelijk maakt om de kustlijn langs de Adriatische zee beter te verdedigen", zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

De laatste landen die bij de NAVO kwamen waren Albanië en Kroatië, in 2009. Landen als Bosnië, Macedonië en Georgië blijven nog in de wachtkamer.

Alliantie
Montenegro sprak van het begin van een "prachtige alliantie". Overigens, voordat Montenegro formeel lid is moeten alle NAVO-landen het besluit nog ratificeren. Dat kan een kleine twee jaar duren. Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en een leger dat uit een man of 2000 bestaat.

Rusland zei vorige week dat het NAVO-lidmaatschap van Montenegro "een verdere klap"is voor de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO.

Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid
Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid (Foto: ANP)