FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 december 2015

[eSports] Starcraft-legende Flash gaat met pensioen

Lee “Flash” Young Ho, een van de bekendste professionele Starcraft-spelers, gaat met pensioen. Dat heeft de speler vandaag bekend gemaakt. Hoewel Flash pas 23 jaar oud is, werd hij over het algemeen gezien als een van de beste Terran-spelers, wat hem veel ontzag en respect opleverde.

Flash begon zijn Starcraft-carriére tijdens het tijdperk van Starcraft: Brood War bij het prestigeuze KT Rolster, een van de beste Starcraft-teams ter wereld. Hij was toen slechts 14 jaar oud. Flash bleek echter een groot talent: hij eindigde als vierde bij de Daum OnGameNet Starleague, een groot toernooi, en verraste vriend en vijand door als jongste speler ooit een Koreaans premier-toernooi te winnen (de bacchus OnGameNet Starleague), een record dat nog steeds niet verbroken is. 

Het hoogtepunt moest nog echter komen. Tijdens het seizoen 2009-2010 werden er 7 grote Starcraft-toernooien gehouden, en in alle toernooien bereikte Flash de finale - om vervolgens vijf keer ook de titel in de wacht te slepen. In het begin kreeg hij nog veel kritiek op zijn agressieve speelstijl die meer paste bij Zerg, maar later ontwikkelde hij een goed doordachte speelstijl die zich kenmerkte door defensief spel en een fantastische controle over zijn legers aan het einde van een wedstrijd. Doordat vrijwel niemand aan Flash kon tippen, kreeg hij al snel de bijnamen "The Ultimate Weapon", "God of the Terrans" of simpelweg "God".

Nadat Starcraft II was uitgekomen in 2010 switchte ook Flash naar de opvolger, en behaalde daar ook veel successen. Hoogtepunten waren een tweede plaats in de HomeStory Cup waar hij in een nagelbijtende serie net verloor van protoss-speler PartinG, en de winst tijdens de negende editie van de Intel Extreme Masters in Toronto. Flash stond tijdens die toernooien ook bekend om zijn excentrieke gedrag, zoals de keer toen hij de ligging van zijn toetsenbord opmat met een liniaal. Dit gebeuren zorgde voor veel hilariteit op het internet.

Nu, na negen jaar, is het eindelijk genoeg geweest voor God. Flash is van plan eerst zijn dienstplicht te gaan vervullen in Zuid-Korea, om vervolgens een terugkeer te maken in het professionele circuit. Zijn grote droom is om hoofdcoach te worden van KT Rolster en er een onoverwinnelijk team van te smeden.

Flash
[eSports] Starcraft-legende Flash gaat met pensioen

Zuckerberg geeft zijn aandelen Facebook weg

Facebook-oprichter en -topman Mark Zuckerberg stopt samen met zijn vrouw de komende jaren nagenoeg al zijn aandelen Facebook in een organisatie voor het goede doel. Die moet de mensheid vooruithelpen en de gelijkheid in de wereld vergroten, meldde Zuckerberg dinsdag, op de geboortedag van zijn eerste dochter Max.

Zuckerberg en zijn vrouw, Priscilla Chan, doneren gedurende hun verdere leven 99 procent van hun aandelen Facebook aan hun Chan Zuckerberg Initiative. Die aandelen vertegenwoordigen momenteel een waarde van circa 45 miljard dollar (ruim 42 miljard euro).

De komende drie jaar wordt daarbij maximaal voor 1 miljard dollar per jaar in de organisatie gestoken. Zuckerberg houdt op die manier nog jaren een meerderheidsbelang en een beslissende stem in zijn bedrijf.

Brief aan pasgeboren dochter
Het koppel ontvouwde hun plan in en brief aan hun pasgeboren dochter, die op Facebook werd geplaatst. "Onze maatschappij heeft een verplichting om te investeren om de levens te verbeteren van iedereen die op de wereld komt, niet alleen van degene die er al zijn", schreven zij. "Maar we zetten nu niet altijd samen alle middelen in voor de grootste kansen en problemen waar jouw generatie mee te maken krijgt."

Zuckerberg sloot zich eerder deze week al aan bij het initiatief van Microsoft-oprichter Bill Gates om miljarden te investeren in onderzoek naar duurzame energie.

Zuckerberg geeft zijn aandelen Facebook weg
Zuckerberg geeft zijn aandelen Facebook weg (Foto: ANP)

'Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersenen'

Veel wetenschappers nemen aan dat de hersenen van vrouwen en mannen verschillend zijn. Een groep internationale wetenschappers onder leiding van de psychobiologe Daphna Joel van de universiteit in Tel Aviv beweert dat die stelling onjuist is. De bevindingen van de onderzoekers zijn te lezen in een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen.

De onderzoekers bekeken onder meer 1400 MRI-scans van hersens van zowel mannen als vrouwen. Zij bekeken de hersenen als geheel, zonder specifiek individuele eigenschappen zoals omvang en verschillen in kleur aan te wijzen. Slechts een zeer beperkt aantal van de bestudeerde hersens bevatte delen die specifiek mannelijk of vrouwelijk waren. Verreweg het grootste deel was een mix van eigenschappen.

De breinkijkers zijn van mening dat de neiging van wetenschappers om altijd alles in vrouwelijk en mannelijk te verdelen waarschijnlijk onjuist is. Wetenschappelijk gezien is volgens hen 'iedereen anders'.

Hersenhelften
Een van de verschillen tussen mannen en vrouwen die vaak wordt genoemd is dat mannen zich beter zouden kunnen specialiseren, terwijl vrouwen juist meer overzicht hebben. Dit zou zijn te herleiden tot andere verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelften.

Het is echter onduidelijk of het Israëlische onderzoeksteam naar verschillen in neurale verbindingen heeft gezocht. Het lijkt erop dat de wetenschappers zich hebben beperkt tot het rangschikken van statische beelden.

Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersens
'Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersenen' (Foto: ANP)

SteamWorld Heist komt 10 december naar 3DS

Op 10 december kunnen we genieten van SteamWorld Heist. Om het aantrekkelijker te maken is er meteen een korting op de prijs. Voor €16,99 kun je met robots robots knallen in de ruimte op je Nintendo 3DS.

SteamWorld Heist is het vervolg van het populaire spel SteamWorld Dig. Het is een laagdrempelig turn-based strategiespel, dat tien keer groter is dan de wereld in Dig. Uiteindelijk komt Heist ook uit opPlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One, Wii U, iOS en pc. Helaas zijn die data nog niet bekend.

De apocalyps komt er (opnieuw) aan

Ragnarok staat om de hoek! Een beroemde joodse Rabbi uit de vroegmoderne tijd heeft dit namelijk voorspeld. De man, die bekend staat als Het Heilige Genius van Vilnius, heeft gewaarschuwd dat wanneer de Russen de Krim in zouden nemen, er niet lang daarna een allesvernietigende oorlog van datzelfde volk tegen de Turken zou aanvangen.

Elijah ben Shlomo Zalman (vrienden noemen hem Vilna Gaon) heeft het allemaal vlak voor zijn dood in 1797 laten optekenen: de joden moeten zich opmaken voor het einde van de wereld wanneer Rusland de Krim binnenvalt.

Dat is gebeurd. Diezelfde ziener voorspelt ook dat er oorlog komt tussen Rusland en Turkije. Een opvatting die vandaag de dag niet eens zo heel erg vergezocht lijkt. Onlangs werd een Russisch gevechtsvliegtuig pardoes door de Turken uit de lucht geschoten en het was teveel moeite voor de Turken om even 'sorry' te zeggen.

Maar het verhaal van de Rabbi gaat nog verder: de Russen zouden gaan samenwerken met moslims, vlak voor de apocalyptische eindstrijd. Hiermee zou de voorspeller op het Sjiitische regime van Assad in Syrië kunnen wijzen. Assad is altijd al een vriend van de Russen geweest en vice versa.

Het conflict zou steeds meer gezworen vijanden naar beide kampen aantrekken, hierbij moet je denken aan de Verenigde Staten (die zich sowieso altijd met van alles bemoeien), het Verenigd Koninkrijk, Iran, Frankrijk en Saoedi-Arabië. Hierdoor zou de boel enorm escaleren en kunnen we eindelijk de langverwachte armageddon tegemoet zien.

De voorspelling is tot vorig jaar geheim gebleven, tot het achterkleinkind van de Vilna –abbi Moshe Shternbuc- besloot om het nalatenschap van zijn voorouder in de openbaarheid te gooien.

Vilna groeide op in de Litouwse hoofdstad en ondernam daarna een tocht door Europa om zijn zorgwekkende boodschap over te brengen naar iedereen die daar oren naar had. "Wanneer je hoort dat de Russen de Krimse stad hebben ingenomen, dan moet je beseffen dat de tijd van de Messias gekomen is", aldus de wijsgeer, die klaarblijkelijk de vergissing maakte het schiereiland een 'stad' te noemen.

"En wanneer je dan ook nog hoort dat de Russen Constantinopel (de oude naam van Istanboel, red.) hebben bereikt, trek dan je Black Sabbath-shirt Sabbath-kleren aan en trek ze niet meer uit. Want dit betekent dat de messias elk moment kan arriveren."

Een andere joodse ziener, Ben Eliezer, heeft een soortgelijke voorspelling gedaan: "De Russen komen eraan. Ze komen samen met de zonen van Ismaël". Met dat laatste worden de moslims bedoeld. Dit zijn de veronderstelde afstammelingen van de eerstgeboren zoon van aartsvader Abraham. Dit bijbels en koranisch figuur kreeg een kind met de dienstmeid van zijn vrouw.

ROC Leiden reageert niet op kritiek

ROC Leiden wil niet reageren op de kritiek die een speciale commissie dinsdag naar buiten bracht. Het huidige bestuur en de toezichthouders vinden "dat het hen niet past te spreken over het verleden", laat de instelling in een verklaring weten.

ROC Leiden kwam aan de rand van de afgrond door peperdure nieuwbouw. Die viel 180 miljoen euro duurder uit dan gepland. Het project was onverantwoord, concludeerde de commissie-Meurs na onderzoek. De commissie adviseert om te kijken of het bestuur van toen aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade.

Bouwen is "ingewikkeld, tijdrovend en duur", zei het ROC leiden dinsdag. Het voegt er aan toe: "Het voormalige college van bestuur en raad van toezicht hebben hierin naar eigen inzicht gehandeld en keuzes gemaakt. De keuzes van toen moeten in ieder geval in die tijdsgeest worden geplaatst."a

Onderwijsminister Jet Bussemaker zei dinsdag dat moet worden uitgezocht of de bijna-ondergang van het ROC Leiden persoonlijk aan de toenmalige bestuurders te verwijten valt.

ROC Leiden reageert niet op kritiek
ROC Leiden reageert niet op kritiek (Foto: ANP)

Meg Ryan (54) vindt looks niet zo belangrijk

Meg Ryan is 54 en kan daar heel goed mee leven, maar ze vindt leeftijd niet zo belangrijk. "Er zijn belangrijkere gespreksonderwerpen dan het uiterlijk van vrouwen en hoe ze ouder worden", zegt de actrice in een interview in Porter Magazine. Ze is nu tevreden met haar leven en blij met zichzelf.

Ryan meent dat ze na een leven waarin ze 'zo onsamenhangend als de pest' was, zich nu eindelijk goed voelt bij de dingen zoals ze zijn. "Ik denk dat het met de jaren komt", aldus Meg. "We praten maar over looks en haarkleur en onze afkomst. Dat is leuk voor vijf minuten, maar helemaal niet zo interessant."

Ryan beschouwt roem meer als een gegeven dan als een last en die houding heeft haar geholpen tijdens haar carrière. "Roem is zo goedkoop. Maar eigenlijk is het niet goedkoop, maar privacy is duur."

De actrice brak door in de jaren negentig met romantische komedies als Sleepless in Seattle en When Harry met Sally. Binnenkort komt Ithaka uit, het regiedebuut van Meg Ryan, met Tom Hanks in een hoofdrol.

Meg Ryan vindt looks niet zo belangrijk
Meg Ryan (54) vindt looks niet zo belangrijk (Foto: BuzzE)

Van Helsing ook op Xbox One

Het eerste deel van de Van Helsing-trologie is vandaag uit op Xbox One. Gamers met een Xbox Live Gold-abonnement mogen de game gratis downloaden. Wanneer de Final Cut-editie naar Xbox One komt is niet bekend. Net zo min of er een release voor PlayStation aankomt.

In de begeleidende trailer is te zien dat de Xbox One-versie een ander lettertype gebruikt dan de pc-versie. Verder is de game identiek aan het origineel.

Xbox One-release

Cameraploeg van Teun van de Keuken mishandeld

Een cameraploeg van Teun van de Keuken is dinsdag in Amsterdam op straat mishandeld. De twee collega's van Teun raakten daarbij een professionele camera en een statief kwijt. Dit gebeurde in de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost.

Een woordvoerder van de KRO-NCRV zegt tegenover Het Parool dat de televisieploeg dinsdagmiddag opnames maakte voor het programma De Monitor. Drie jongens vielen de ploeg aan, waarbij de cameraman een klap op zijn hoofd kreeg en de regisseur een duw. De drie daders zijn gevlucht op een rode scooter richting het Amstelstation.

De cameraploeg heeft aangifte gedaan van de diefstal en de mishandeling. Agenten hebben de omgeving uitgekamd, maar hebben de verdachten niet gevonden.

Cameraploeg van Teun van de Keuken mishandeld
Cameraploeg van Teun van de Keuken mishandeld (Foto: BuzzE)

School schrapt kerst vanwege moslims

Schooldirecteur Marco Parma uit het Italiaanse Garofani heeft besloten het kerstfeest in de school te schrappen en te vervangen door een winterfeest. Dit nadat moslims op de school weigerden mee te zingen met de kerstliederen, zo meldt the Guardian.

"Christelijke liederen zorgen voor problemen in een multiculturele omgeving", zo rationaliseert Parma. Bij eerdere kerstfeesten weigerden de moslimstudenten mee te zingen of zich tolerant te gedragen. Ook werden studenten door hun ouders van het podium gesleurd omdat ze niet mee mochten zingen van hun ouders.

Ook ouders die hadden aangeboden de studenten kerstliederen te leren kregen te horen dat hun inspanningen ongewenst waren. De school in het kleine stadje Rozzano telt zo'n 1.000 studenten. Twintig procent hiervan is moslim.

De actie van de schooldirecteur heeft voor veel ophef in het land gezorgd. Premier Matteo Renzi: "Kerst is veel belangrijker dan een provocerende schooldirecteur. Het feest bevordert integratie en de schooldirecteur begaat een grote fout met dit besluit".

Matteo Salvini, de leider van de rechtse anti-immigratiepartij Lega Nord in Italië heeft de directeur gevraagd te vertrekken. Vooralsnog zit hij nog gewoon op zijn plek.

Mogelijk Honda-motoren voor Sauber vanaf 2017

Het Zwitserse Formule 1-team Sauber zou een serieuze kandidaat om vanaf 2017 met Honda-motoren op de startgrid te verschijnen. Volgens het Britse Autosport zouden er zelfs al gesprekken gaande zijn, iets dat Sauber-teambaas Monisha Kalterborn ontkent: “Ik heb niet met Honda gesproken en zover ik weet zij ook niet met mij.” Een deal voor 2016 is niet mogelijk want Sauber heeft nog tot het einde van dat jaar een overeenkomst met hun huidige motorleverancier Ferrari. "We hebben een langdurige relatie met hen," zegt Kalterborn. "Maar niemand weet wat er over twee of drie jaar zal gebeuren."

Eerder dit jaar hield McLaren-CEO Ron Dennis een mogelijke overeenkomst tussen Honda en Red Bull Racing nog tegen. Volgens de Brit zou de tijd voor de Japanners ontbreken om voldoende onderdelen te produceren voor twee teams en dat zou de vooruitgang van de motor kunnen vertragen. "En om onze eigen ontwikkeling tegen te werken slaat nergens op," meent Dennis.

Sindsdien oefenen zowel Bernie Ecclestone als FIA-president Jean Todt druk uit op Honda om naast McLaren nog een ander team van krachtbronnen te voorzien. Uiteindelijk zal McLaren dan ook niet kunnen tegenhouden dat Honda aan meerdere teams motoren zal gaan leveren. Dennis schijnt Sauber te zien als een geschikt tweede team voor hun motorleverancier. Mogelijk speelt daarin mee dat McLaren het relatief kleine Sauber niet als directe concurrent ziet, in tegenstelling tot het kapitaalkrachtige Red Bull Racing.

Puntenaftrek dreigt voor Fortuna

Fortuna Sittard dreigt drie punten aftrek te krijgen als er op 11 december nog geen nieuwe trainer is gevonden. De KNVB heeft dat de Limburgse club uit de Jupiler League dinsdag laten weten.

Sinds het ontslag van Peter van Vossen begin oktober is Fortuna op zoek naar een opvolger. Afgelopen maand kreeg de club twee weken extra tijd maar ook dat was niet genoeg. Dinsdag kregen de Limburgers een waarschuwing van de KNVB.

"Het is natuurlijk nooit leuk om gewaarschuwd te worden door de KNVB. We hebben echter alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt om een nieuwe trainer te vinden. De gesprekken met nieuwe kandidaten lopen natuurlijk gewoon door. Ik ben daarover gematigd positief. We zullen er alles aan blijven doen om zo snel mogelijk een nieuwe trainer vast te kunnen leggen", reageerde technisch manager Charly Chudik dinsdag.

Kooistra

Sinds het vertrek van de hoofdtrainer staat Jeffrey Kooistra als interim-trainer voor de groep. Hij keert terug in zijn rol als assistent-coach als er een nieuwe trainer is aangesteld.

Fortuna staat na vijftien speelronden met veertien punten op de zeventiende plaats in de Jupiler League.

Puntenaftrek dreigt voor Fortuna
Puntenaftrek dreigt voor Fortuna (Foto: ANP)

Van Oostveen tot 2019 bij KNVB

Bert van Oostveen is vanmiddag herbenoemd als voorzitter van het bestuur bestaald voetbal. Dit is te lezen op de website van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). De herbenoeming loopt tot 1 januari 2019.

"Bert van Oostveen betekent veel voor de KNVB en ons voetbal", liet Johan Lokhorst, voorzitter van de Raad van Commissarissen, weten. "Onder zijn leiding wordt bijvoorbeeld eindelijk de voetbalpiramide hersteld waardoor er van een natuurlijke doorstroming tussen amateur- en profvoetbal sprake zal zijn, komen er met EK 2017 en EK 2020 twee prachtige toernooien naar Nederland, wordt er hard gewerkt aan een innovatieve voetbal campus die in 2016 de deuren moet openen en zijn de financiën van het betaald voetbal structureel positief."

Lokhorst haalde ook het mislopen van het EK voetbal in Frankrijk kort aan: "Natuurlijk hebben we elkaar diep in de ogen gekeken na de teleurstelling van Oranje en speelde dat mee bij de evaluatie van het functioneren van de directie. Maar de conclusie van de RVC is eensgezind daarover: Als RVC maken wij een rationele keuze en dan is onze overtuiging dat Van Oostveen de juiste man op de juiste plek is."

Van Oostveen voelde zich gesteund door de herbenoeming en gaat met frisse moed verder, waar hij gebleven was. "Ik voel onze herbenoeming vooral als een steun in de rug voor ons allemaal. We hebben in sportief opzicht wind tegen en nu knokken we met zijn allen om ons voetbal terug te brengen op de plaats waar het hoort; op eindtoernooien dus."

Toch zorgde de herbenoeming van Van Oostveen ook voor veel onbegrip. Hieronder vind je een aantal tweets terug.

Burgemeester Eindhoven stapt op

Rob van Gijzel geeft zijn functie als burgervader op. In de gemeenteraad van Eindhoven liet hij dinsdagavond weten dat hij per 1 september stopt.

Vorig jaar werd Van Gijzel voor een tweede termijn benoemd. Hij zei toen al dat hij voortijdig zou vertrekken.

Van Gijzel trad aan in april 2008, ruim voor de raadsverkiezingen van 2010. Hij vond het prettig om dat op een rustig moment te doen dat niet samenviel met de campagne- en verkiezingstijd. Datzelfde wilt hij met zijn opvolger. Na zijn vertrek vinden over anderhalf jaar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 plaats.

Hollande ongekend populair sinds aanslagen in Parijs

De populariteit van de Franse president Francois Hollande was in de afgelopen drie jaar nooit zo hoog als nu. Het vertrouwen van de kiezers in Hollande is flink gestegen door de maatregelen die hij nam na de aanslagen in Parijs. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling.

Het vertrouwen in de president sprong omhoog van 15 procent in november naar 35 procent in december, gelijk aan het niveau in december 2012. De socialist Hollande werd in mei 2012 gekozen. Het grootste deel van zijn mandaat was hij het minst populair van de Franse presidenten. Nu doet hij het beter dan de conservatieve ex-president Nicolas Sarkozy in hetzelfde stadium van diens ambtstermijn.

Echter, een kleine sprong van zijn populariteit na de aanslagen in januari op Charlie Hebdo was van korte duur. Dat suggereert dat de huidige steun op de langere termijn opnieuw kan wegebben in de aanloop naar de verkiezingen in 2017.

Wat ook niet meehelpt is dat het Franse werkloosheidscijfer voor het eerst sinds 2007 hoger is dan het gemiddelde van de eurozone, volgens gegevens van statistiekbureau Eurostat. Bovendien, 63 procent van de ondervraagden in de peiling van december, zegt nog steeds geen vertrouwen in hem te hebben.

Populariteit Hollande ongekend hoog
Populariteit Hollande ongekend hoog (Foto: ANP)

Onderzoek naar verwijtbaarheid ROC-drama

Onderwijsminister Jet Bussemaker wil dat wordt uitgezocht of de bijna-ondergang van het ROC Leiden aan de toenmalige bestuurders daarvan persoonlijk te verwijten valt. Dat zei ze dinsdag bij de presentatie van een rapport over de gang van zaken.

In dat rapport, opgesteld door de commissie-Meurs, staat dat er voldoende aanleiding is voor zo'n onderzoek naar de aansprakelijkheid en dat onderschrijft de bewindsvrouw. Ze wil bovendien de financiële controle op onderwijsinstellingen verstevigen.

Het ROC Leiden, met 9000 leerlingen, stond aan het begin van de zomer aan de rand van de financiële afgrond als gevolg van veel te wilde nieuwbouw. "Het hele project wordt gekenmerkt door te grote ambities, onvoldoende inzicht in de gevolgen van genomen besluiten en een gebrek aan regie", aldus de commissie.

Onverantwoorde risico's
De instelling werd op het nippertje door de politiek gered met vele miljoenen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur had uitgespookt.

Volgens de commissie "zijn onverantwoorde risico's genomen. De commissie vindt dan ook dat het College van Bestuur in de periode 2001 tot 2011 onverantwoord en verwijtbaar heeft gehandeld." Het ging het bestuur meer om imago en concurrentie dan om goed onderwijs, concludeert de commissie. Belangrijkste les: "Blijf bij je leest en bouw geen parkeergarages, callcenters of supermarkten."

Maatregelen
Bussemaker vraagt de nu zittende toezichthouders om onderzoek naar de aansprakelijkheid. Ze noemde het dinsdag "onacceptabel" dat voormalige bestuurders "onnodige en niet te rechtvaardigen risico's" namen en verplichtingen aangingen waarvan eigenlijk wel duidelijk was dat ze niet konden worden nagekomen. Ze namen beslissingen met "verregaande of onoverzienbare financiële consequenties zonder deugdelijke voorbereiding".

Er wordt al gewerkt aan maatregelen om eerder te kunnen ingrijpen bij wanbeheer en het nemen van bepaalde risico's, ook naar aanleiding van de eerdere toestanden met financiën en kwaliteit bij de Amarantis Onderwijsgroep.

Onderzoek naar verwijtbaarheid ROC-drama
Onderzoek naar verwijtbaarheid ROC-drama (Foto: ANP)

Brits kabinet steunt aanvallen op IS

Het Britse kabinet heeft zich dinsdag geschaard achter het voornemen om IS in Syrië met luchtaanvallen te bestoken. Volgens premier David Cameron was de beslissing van het kabinet unaniem.

Met die uitkomst van het overleg kan Cameron woensdag beginnen aan het debat en de stemming over het plan in het Lagerhuis. De uitkomst daarvan is nog lang niet zeker omdat zijn eigen Conservatieve achterban is verdeeld over de uitbreiding van de aanvallen op de extremisten. Groot-Brittannië voert al luchtaanvallen op stellingen van IS in Irak uit.

Ook de Labouroppositie is verdeeld over het plan. Oppositieleider Jeremy Corbyn beschuldigde Cameron dinsdag ervan zich richting oorlog te haasten. Desondanks laat Labour zijn parlementsleden vrij in de stemming woensdag. Dat besluit helpt de premier mogelijk toch aan een meerderheid in het Lagerhuis.

Brits kabinet steunt aanvallen op IS
Brits kabinet steunt aanvallen op IS (Foto: ANP)

Opnieuw aanhouding wegens Parijse aanslagen

De Franse politie heeft dinsdag de 25-jarige Mohamed S. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november in Parijs. De arrestatie vond plaats in een buitenwijk ten westen van Parijs, in het departement Hauts-de-Seine, zo meldt de Franse krant Le Figaro dinsdag.

De man zou als tussenpersoon hebben opgetreden tussen de nicht van Abdelhamid Abaaoud en Jawad Bendaoud, die verdachten onderdook bood. Abaaoud wordt beschouwd als mogelijke organisator van de aanslagen. Hij, zijn nicht en een derde persoon verscholen zich in Saint-Denis, waar zij bij een vuurgevecht met de politie om het leven kwamen.

Bij de aanslagenreeks kwamen 130 mensen om het leven en raakten ruim 350 mensen gewond.

Opnieuw aanhouding wegens Parijse aanslagen
Opnieuw aanhouding wegens Parijse aanslagen (Foto: ANP)

Celstraf voor ex-president Argentinië

De voormalige Argentijnse president Carlos Menem is dinsdag wegens illegale betalingen veroordeeld tot een celstraf van vierenhalf jaar. Zijn toenmalige ministers van Economie en Justitie kregen van de rechtbank in Buenos Aires in hetzelfde proces beiden drieënhalf jaar gevangenisstraf.

De president spekte in de jaren van zijn regering (1989-1999) het salaris van de twee bewindslieden met geld uit de begroting van de geheime dienst. De advocaat van de voormalige president kondigde meteen aan dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. De inmiddels 85-jarige Menem is momenteel lid van de Argentijnse senaat en als zodanig onschendbaar tot 2017.

Menem werd in 2011 wegens wapensmokkel al veroordeeld tot zeven jaar cel, een zaak die eveneens vervolg krijgt in hoger beroep. Afgelopen zomer begon nog een rechtszaak waarin de ex-president ervan wordt beschuldigd het onderzoek naar een bomaanslag in 1994 in de hoofdstad Buenos Aires te hebben tegengewerkt.

Celstraf voor ex-president Argentinië
Celstraf voor ex-president Argentinië (Foto: ANP)

Koenders hamert op hotline met Russen

Het conflict tussen Turkije en Rusland mag niet verder escaleren. Dat is de belangrijkste inzet van het overleg dat de 28 NAVO-landen dinsdag hebben in Brussel.

"Het is ongelooflijk belangrijk dat er veel meer militair contact komt tussen de NAVO en Rusland", zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). En op politiek niveau moet het reguliere overleg in de NAVO-Ruslandraad weer op gang worden gebracht, aldus de minister.

NAVO-lid Turkije schoot vorige week een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht, waarop de relatie tussen beide landen sterk verslechterde. "Tijdens de Koude Oorlog praatten we over dit soort dingen met de Russen. Er waren toen hotlines, dus dat moet nu ook kunnen."

Het is nu belangrijk dat de temperatuur tussen president Erdogan en Poetin omlaaggaat, vervolgde Koenders. "Omdat niemand behoefte heeft aan een conflict tussen de NAVO en Rusland."

Koenders hamert op hotline met Russen
Koenders hamert op hotline met Russen (Foto: ANP)

Speciale troepen VS naar Irak en Syrië

De Verenigde Staten gaan een speciale troepenmacht inzetten om Irak te helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ook zullen deze militairen worden ingezet om 'unilaterale operaties' in Syrië uit te voeren, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dinsdag.

"Deze speciale troepen zullen na verloop van tijd invallen kunnen doen, gijzelaars bevrijden, inlichtingen verzamelen en IS-leiders oppakken", vertelde Carter tegen een parlementaire commissie.

Het Amerikaanse leger staat te popelen om lokale groepen in Syrië te helpen in hun strijd tegen IS, aldus Carter. Hij zei een al eerder aangekondigde inzet van maximaal vijftig man elitetroepen daarvoor te kunnen uitbreiden. "En dat is nog maar een begin", zei Carter in een hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden.

President Barack Obama staat onder druk om de inspanningen van de door de VS geleide coalitie tegen IS te verhogen, zeker na de aanslagen van 13 november in Parijs, waar 130 doden vielen. Maar Obama is tot nu toe terughoudend om grote aantallen Amerikaanse grondtroepen in te zetten, afgezien van een beperkt aantal adviseurs en elitetroepen.

Speciale troepen VS naar Irak en Syrië
Speciale troepen VS naar Irak en Syrië (Foto: ANP)

Directeur weg bij The Greenery

Topman Ton Wortel vertrekt met onmiddellijke ingang bij groente- en fruitbedrijf The Greenery. Dat meldde het bedrijf dinsdag op zijn website. Wortel had ruzie met de raad van commissarissen over het te voeren beleid, blijkt uit de mededeling.

Nog maar een week geleden maakte The Greenery het onmiddellijke vertrek bekend van twee leden van de raad van commissarissen, onder wie voorzitter Bert Jansen, wegens een conflict met de andere commissarissen. Dat ging ook over het te voeren beleid, en het toezicht daarop. Een nadere toelichting werd ook toen niet gegeven.

Wortels taken worden tijdelijk overgenomen door directielid Philip Limvers. Er wordt gezocht naar een opvolger.

The Greenery staat al een tijd onder druk. Vorig jaar liep de omzet terug van 1,3 miljard euro naar 1,1 miljard.

Directeur weg bij The Greenery
Directeur weg bij The Greenery (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 48

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

PSV zat ook achter Marco van Basten aan:

Dit geeft het cultuurverschil wel duidelijk aan ja:

Ook in Frankrijk geniet Femke Heemskerk van Hollandse kost:

Prima samengevat:

Team 4 Gold besteedde de rustdag goed:

Een wereld van verschil:

Grosjean neemt afscheid bij Lotus en dat heeft hij geweten ook:

Mercedes deed ook even mee:

Gesink wint!:

Mooie actie:

Mooie blunder:

Naomi van Ass is van alle markten thuis:

De Nederlandse journalisten hadden het niet makkelijk rond Manchester United - PSV:

Niet alleen Van As is aan het oogsten, ook Femke Heemskerk heeft een buit binnen:

Ronald de Boer had een kleine irritatie tijdens het kijken van de wedstrijd tussen Jong PSV en Jong Ajax:

De familie Bergsma reisde er nogal op los afgelopen week:

En dat was dan het Formule 1-seizoen:


De tweets van Lotus kwamen hier vaak voorbij en daarom willen ze ook even persoonlijk afscheid nemen:

Lintje voor Arie Slob bij afscheid

ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen bij zijn afscheid van de Tweede Kamer. Slob kreeg van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg het lintje uitgereikt dat hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Slob was veertien jaar lid van de Tweede Kamer. Van Miltenburg noemde Slob een inhoudelijk gedreven Kamerlid: "Je bent niet van de oneliners; meer van een uitgebreide, inhoudelijke onderbouwing. Je bijt je vast in dossiers, en dat is ook te zien als jij hier achter het spreekgestoelte staat. Dat doe je grotendeels uit je hoofd."

Slob heeft het fractievoorzitterschap vorige maand al overgedragen aan Gert-Jan Segers. Als Kamerlid wordt hij opgevolgd door Eppo Bruins. Slob wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel in zijn woonplaats Zwolle.

Lintje voor Arie Slob bij afscheid
Lintje voor Arie Slob bij afscheid (Foto: ANP)

Priester 'zamelde 700.000 euro in'

In het Zuid-Franse dorpje Saint-Lizier heeft een priester meer dan een kwart eeuw lang geld van de parochie verduisterd. Hij eigende zich tussen 1987 en zijn pensioen in 2013 naar schatting 700.000 euro toe. Franse media meldden dinsdag dat de nu tachtigjarige gepensioneerde geestelijke zich in januari in Foix voor de rechter moet verantwoorden. Hij heeft de feiten bekend.

Volgens de autoriteiten is vooralsnog 656.000 euro getraceerd op bankrekeningen van de beklaagde. Het geld komt onder meer van de bijdrages aan de kerk door parochianen en de verkoop van offerkaarsjes in het kerkgebouw.

Priester 'zamelde 700.000 euro in'
Priester 'zamelde 700.000 euro in' (Foto: ANP)

'Holleeder schoof moord in schoenen Dino'

Willem Holleeder heeft zijn ex-vriendin Sandra den Hartog voorgehouden dat de moord op Sam Klepper is gepleegd door de verdachte in het liquidatieproces Dino Soerel. Den Hartog, weduwe van Klepper, heeft dat dinsdag verklaard bij het gerechtshof Amsterdam.

De vrouw is er overigens van overtuigd dat Holleeder heeft gelogen. Zij zegt zeker te weten dat Holleeder achter de liquidatie zit van Klepper, met wie zij twee kinderen kreeg.

"Willem kwam na zijn dood als reddende engel die mijn problemen wel even kwam oplossen", zei Sandra. Ze kwam naar eigen zeggen bedrogen uit. Ze betaalde veel 'beschermingsgeld' omdat volgens Holleeder haar leven werd bedreigd door 'Jotcha' J., van wie Holleeder ook al had gezegd dat die achter de moord op Klepper zou zitten.

Holleeder kwam met Soerel op de proppen, een tijd nadat hij er tegenover Sandra op had gezinspeeld dat hijzelf achter de moord op Klepper zat.

'Holleeder schoof moord in schoenen Dino'
'Holleeder schoof moord in schoenen Dino' (Foto: ANP)

President verveelt zich en dus penalties in Super Cup

Het gebeurt niet vaak dat we voetbalnieuws uit Mauritanië brengen, maar dit keer is het Afrikaanse land aan de beurt. Zondag werd de Super Cup gespeeld in het Afrikaanse land: landskampioen ASC Tevragh-Zeïna uit hoofdstad Nouakchott nam het in Nouadhibou op tegen bekerwinnaar ACS Ksar, eveneens afkomstig uit de hoofdstad.

De Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz was bij de partij aanwezig, maar het tempo van het spel kon het staatshoofd niet bekoren. Na ruim een uur spelen vond meneer het welletjes en besloot hij dat er maar een einde aan het duel moest komen door middel van strafschoppen. Uiteraard ontstond er enige verwarring op het veld, maar de scheidsrechter ging toch maar over tot de penalties om het duel te beslissen. Tevragh-Zeïna won de strafschoppenserie en pakte zo voor het eerst sinds 2010 de Super Cup. 

Uiteraard zorgde het hele gebeuren voor de nodige ophef in het immer bruisende Mauritanië en duizenden mensen eisten een verklaring. Het duurde even voor men iets van zich liet horen, maar de Mauritaanse voetbalbond kwam dan toch met een statement: "Ik ontken in de sterkste bewoordingen dat president Abdel Aziz ook maar iets met de gang van zaken te maken had", aldus Ahmed Ould Abderrahmane, de voorzitter van de voetbalbond. "De beslissing werd om organisatorische redenen genomen in overleg met de voorzitters en trainers van beide clubs", waarmee de kous wat de bond betreft af was.

FrieslandCampina schrapt 140 banen

Zuivelproducent FrieslandCampina zet het mes in drie Nederlandse bedrijfsonderdelen. Daardoor komen in totaal 140 banen te vervallen, zowel vaste als tijdelijke, meldde de onderneming dinsdag.

De reorganisatie treft vestigingen van FrieslandCampina in Rijkevoort, Den Bosch en Limmen. De medewerkers en vakbonden zijn geïnformeerd. Op vaste werknemers die hun baan verliezen is een sociaal plan van toepassing. Het bedrijf probeert hen aan nieuw werk te helpen.

De kaasproductie in Rijkevoort wordt in het derde kwartaal van 2017 verplaatst naar de productielocaties in Bedum, Gerkesklooster en Workum. Dat kost een kleine zeventig arbeidsplaatsen. Nog eens veertig banen verdwijnen door de verplaatsing van de boterproductie van Den Bosch naar Noordwijk (Groningen), begin volgend jaar.

FrieslandCampina concentreert de productie van biologische zuivel in Maasdam en sluit medio 2016 de kleinschalige vestiging in Limmen. Dat kost dertig werknemers hun baan. Het bedrijf investeert tegelijkertijd 30 miljoen euro in de uitbreiding van enkele andere productielocaties. Dat levert echter geen nieuwe arbeidsplaatsen op.

FrieslandCampina schrapt 140 banen
FrieslandCampina schrapt 140 banen (Foto: ANP)

Filezwaarte november stijgt met 50 procent

De filezwaarte van de afgelopen maand is volgens de ANWB flink gestegen ten opzichte van november vorig jaar. November is altijd al een drukke verkeersmaand, maar de filezwaarte (lengte maal duur van de file) lag nu in de ochtendspits 40 procent hoger en in de avondspits zelfs 50 procent.

De vertraging is in de regio Amsterdam het meeste toegenomen, gevolgd door de regio Utrecht.

Volgens de ANWB stijgt de filezwaarte al meer dan anderhalf jaar. Dat komt voornamelijk door de aantrekkende economie.

De drukste ochtendspits was op dinsdag 17 november en de drukste avondspits op donderdag 19 november. Regen en wind zorgden in vooral de Randstad voor lange files.

Filezwaarte november stijgt met 50 procent
Filezwaarte november stijgt met 50 procent (Foto: ANP)

Ronnie Flex blij met Spotify: 'Dit is echt sick!'

Ronnie Flex is op Spotify de meest gestreamde artiest van Nederlandse bodem. Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst Year in Music die Spotify dinsdag bekendmaakte. "Dit is echt sick! Ik wist wel dat mensen mijn muziek weten te vinden op Spotify, maar gewoon de populairste Nederlandse artiest van 2015. Ik ben hier echt heel trots op'', reageert Ronnie.

Flex laat de andere helft van het 'Drank en Drugs'-duo, Lil' Kleine, hiermee achter zich. Ook hebben onder meer dj Martin Garrix en de band Kensington het nakijken.

Op Twitter stelt de rapper voor dat RTL Boulevard aandacht aan hem besteedt in plaats van de schijnbaar ingeplande Gordon. "#gordonwie?", vraagt hij zich af. 

Kenny B
Op het lijstje van de meest gestreamde tracks in Nederland staat Kenny B het hoogst met zijn hit Parijs. "Dat is fantastisch nieuws. Echt buitengewoon geweldig! Ik hoop nog veel meer mensen blij te maken met mijn aankomende liedjes en meer nieuwe fans te bereiken via Spotify'', aldus Kenny B.

De populairste track op de streamingdienst is Lean On van Major Lazer met 540 miljoen streams. Het meest beluisterde album in Nederland is New Wave wat een samenwerking is van jonge hiphoptalenten - onder andere Ronnie Flex en Lil' Kleine.

Spotify maakte dinsdag bekend dat er dit jaar bijna drie keer zoveel muziek is gestreamd dan vorig jaar, in totaal 20 miljard uur tegenover 7 miljard in 2014. De Canadese rapper Drake is dit jaar de meest gestreamde artiest wereldwijd met 1,8 miljard streams.

Ronnie Flex trots op hoge notering Spotify
Ronnie Flex blij met Spotify: 'Dit is echt sick!' (Foto: BuzzE)

Ik ben radicaal, jij ook?

De laatste tijd gaat het er weer hevig aan toe. De een is extreemrechts, de ander is een linkse boomknuffelaar en dan heb je ook nog de discussie gematigde moslim versus de radicale moslim. Het mooiste is nog wel dat iedereen zichzelf als “gematigd” ziet. Linkse mensen denken dat iedereen met een andere mening extreemrechts is en rechtse mensen denken dat iedereen met een andere mening of moslim of extreemlinks is. Niemand vind zichzelf radicaal, op uitgesproken radicale moslims na dan.

Sinéad O'Connor: familie toch niet 'dood'

Sinéad O'Connor heeft vanuit het ziekenhuis via Facebook haar familie om hulp gevraagd. De zangeres keert op haar schreden terug nadat ze in een eerdere post haar naasten had laten weten dat ze 'dood' voor haar waren.

O'Connor werd zondag gevonden door de politie in Dublin, nadat ze op Facebook had gemeld een overdosis te hebben genomen. De zangeres, die niet in levensgevaar is, schrijft in haar nieuwste bericht op Facebook: "Jullie zijn in het ziekenhuis geweest om me te bezoeken. Maar jullie gingen weer weg voordat ik bijkwam en zijn niet teruggekeerd. Alsjeblieft waarom doen jullie dit met mij? Ik heb jullie nodig, ik heb jullie liefde nodig."

"Jullie zijn eindelijk van me af", had Sinéad eerder op Facebook geschreven. In een lange post verklaarde ze 'gebroken' te zijn door de manier waarop ze door haar familie wordt behandeld. Ook ging ze in op een juridische strijd om het ouderlijk gezag over haar jongste kinderen, Shane van 11 en Yeshua van 8. Hun vaders zouden haar niet toestaan de kinderen te zien.

Sinéad heeft in het verleden openlijk over haar geestelijke gezondheid gesproken. De 48-jarige Ierse lijdt aan een bipolaire stoornis en is daar enkele keren voor opgenomen. In 2011 dreigde de 48-jarige Nothing Compares 2 U-zangeres al eens met zelfmoord via Twitter.

Sinéad vraagt familie om hulp
Sinéad O'Connor: familie toch niet 'dood' (Foto: BuzzE)

Kamer: onderzoek verbod salafistische clubs

Het Openbaar Ministerie (OM) moet onderzoeken of het mogelijk is om salafistische organisaties in Nederland te verbieden. Een voorstel hiertoe van coalitiepartijen PvdA en VVD werd dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer.

Salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de islam. De Kamer wil dat de regering aan het OM vraagt om te onderzoeken of het doel en de activiteiten van dit soort clubs in strijd zijn met de openbare orde.

Steun kwam er van PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, Groep Bontes/Van Klaveren en de onafhankelijke Kamerleden Houwers en Van Vliet.

AIVD
Volgens PvdA en VVD is het jihadisme "een gewelddadige ideologie die volledig is ingebed in de salafistische leer". Ook is het salafisme in Nederland volgens hen geïsoleerd ingesteld en gericht op onverdraagzaamheid, antidemocratische activiteiten en polarisatie.

Ze baseren zich onder meer op de inlichtingendienst AIVD. Die meldde dat het salafisme in Nederland groeit en een kweekvijver voor het jihadisme wordt.

Ook binnen Defensie moet geen ruimte zijn voor "welke vorm van salafisme"dan ook. Een Kamermeerderheid steunde een motie hierover van het CDA. Militairen die het salafisme aanhangen moeten worden ontslagen, aldus de Kamer.

Kamer: onderzoek verbod salafistische clubs
Kamer: onderzoek verbod salafistische clubs (Foto: ANP)

Recordaantal pakketten bij PostNL

PostNL verwerkt en bezorgt dinsdag in de aanloop naar sinterklaas een recordaantal van bijna 1,3 miljoen pakketten. Dit is 25 procent meer dan vorig jaar, toen het bedrijf op 2 december ruim 1 miljoen pakketten onder handen kreeg.

Meer dan 3000 pakketbezorgers van PostNL zijn dinsdag op pad, vijfhonderd meer dan op een normale bezorgdag. "Onze achttien sorteercentra draaien al een paar dagen op volle kracht."Het bedrijf stelt dat de sint blijkbaar steeds vaker kiest voor online winkelen.

Recordaantal pakketten bij PostNL
Recordaantal pakketten bij PostNL (Foto: ANP)

EU: 'Asielstroom uit Turkije eerst richting nul, dan pas geld'

De stroom vluchtelingen die de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland moet richting de nul. Pas dan wil de EU geld overmaken voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije.

Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar hij werd bevraagd over de EU-Turkijetop van afgelopen zondag. De EU is bereid in totaal 3 miljard euro te betalen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Maar dat begint pas als de Turken er in slagen de vluchtelingenstroom naar Europa echt in te dammen.

Dat is volgens Rutte te controleren doordat elke dag is te zien hoeveel mensen vanuit Turkije op Griekse eilanden als Lesbos aankomen. Als dat stopt, gaat het geld in stapjes naar opvangprojecten. Het gaat in geen geval naar de Turkse regering.

Rutte zei dat aan de criteria voor onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU niet wordt getornd. Hij schat in dat het nog heel lang gaat duren voordat dat proces klaar is. "Ik moet nog zien of u en ik dat gaan meemaken, als het al zover komt."

'Asielstroom uit Turkije moet richting nul'
EU: 'Asielstroom uit Turkije eerst richting nul, dan pas geld' (Foto: ANP)

Oerbacterie kan overgewicht voorspellen

Een piepkleine oerbacterie in de darmen kan mogelijk voorspellen of een kind te dik wordt. Kinderen die veel ervan hebben, hebben meer kans op overgewicht dan kinderen die de oerbacterie niet of nauwelijks hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het ziekenhuis Maastricht UMC+.

Het gaat om de oerbacterie Methanobrevibacter smithii. Die is een cel groot. De oerbacterie was eerst gezien onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld op de bodem van de oceanen. Een paar jaar geleden bleek dat hij bij vier op de vijf mensen ook in de darmen voorkomt. Hij helpt daar waarschijnlijk bij het verteren van voedingsvezels. "Het lijkt erop dat je ze je hele leven bij je draagt", zegt Ilja Arts, hoogleraar moleculaire epidemiologie in Maastricht en leidster van het onderzoek.

De onderzoekers keken naar de poep van ongeveer vijfhonderd kinderen van zes jaar oud. Daarin zagen ze de minieme cellen. Vervolgens keken ze hoe het kind zich ontwikkelde in de jaren erna. "Hoe meer Methanobrevibacter smithii, hoe groter de kans op overgewicht. Dit is de eerste keer dat dit bij kinderen is aangetoond", aldus Arts.

Het is nog niet duidelijk wat het effect van de oerbacterie precies is. Zo is er een kip-en-eiverhaal: hebben de kinderen overgewicht, doordat ze op de een of andere manier veel van die oerbacteriën hebben? Of hebben ze veel oerbacteriën door bijvoorbeeld hun voeding? Verder onderzoek moet dat duidelijk maken. Een ding staat in elk geval vast, benadrukt Arts: gezond eten en drinken en goed bewegen zijn de belangrijkste middelen tegen overgewicht.

Oerbacterie kan overgewicht voorspellen
Oerbacterie kan overgewicht voorspellen (Foto: ANP)

Veel meer illegaal vuurwerk in beslag genomen

De politie heeft dit jaar al veel meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan een jaar eerder. Tot en met 22 november stond de teller op ruim 24.000 kilo, zo blijkt uit de vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie bijhoudt. In 2014 was tot en met diezelfde week ruim 9000 kilo in beslag genomen.

De meting begon op 1 oktober. Toen was 12.309 kilo de tussenbalans.

De stijging is opvallend. In 2014 was, in vergelijking met 2013, juist sprake van een flinke daling qua gewicht: van 92.178 kilo (2013) naar 54.395 (2014). Een verklaring die toen werd gegeven was dat veel vuurwerk steeds minder weegt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Cobra's. Die wegen niet zo veel, maar zijn wel minstens zo gevaarlijk als zwaar vuurwerk.

Veel meer illegaal vuurwerk in beslag genomen
Veel meer illegaal vuurwerk in beslag genomen (Foto: ANP)

'Explosie in metrostation Istanbul'

Het metrostation in de Turkse metropool Istanbul is stilgelegd nadat een explosie zou zijn gehoord in een metrostation.

Dit meldt De Morgen op gezag van het persbureau Reuters. Er zouden luide knallen zijn gehoord in een metrostation; vermoedelijk een explosie. De oorzaak van de explosie is evenwel nog niet duidelijk; sommige bronnen spreken van een technisch mankement, terwijl andere bronnen spreken van explosieven. Er zou minstens één dode bij het incident zijn gevallen.

Meer nieuws volgt wanneer dit beschikbaar komt.

Ariana Grande annuleert concerten

Ariana Grande heeft optredens in Abu Dhabi, Londen en Japan geannuleerd. De zangeres laat via Twitter weten dat ze niet meer naar het buitenland gaat deze maand.

"Liefjes, ik ben zo verdrietig dat ik niet naar het buitenland kan in december", schrijft de zangeres. "Ik kan niet wachten tot ik jullie weer zie en de shows voor volgend jaar kan inplannen. Ik houd zo veel van jullie."

Grande zou donderdag optreden in Abu Dhabi, zaterdag in Londen en volgende week twee concerten in Japan geven. Ze heeft niet aangegeven waarom ze in december in Amerika blijft.

Ariana Grande annuleert concerten
Ariana Grande annuleert concerten (Foto: BuzzE)

Terreurverdachten hadden paus in vizier

De politie in Italië en Kosovo hebben vier terreurverdachten opgepakt die het gemunt zouden hebben op het Vaticaan en de paus. De Kosovaren hadden onder andere via internet verklaard dat Franciscus "de laatste" paus zou zijn.

De vier hadden op internet de aanslagen in Parijs toegejuicht en met nieuwe aanslagen gedreigd, aldus justitie in Italië. De hoofdverdachte, een aanhanger van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) werd in Kosovo gearresteerd. Bij de man, die eerder in Italië woonde, trof de politie onder andere wapens aan. De drie anderen werden in Italië gearresteerd.

"Bedenk dat er na deze geen nieuwe paus meer zal komen, dit is de laatste", luidde de digitale boodschap van het kwartet. Justitie in Italië verklaarde dat "de meest alarmerende boodschappen de berichten zijn die tegen de heilige vader gericht zijn."

Terreurverdachten hadden paus in vizier
Terreurverdachten hadden paus in vizier (Foto: ANP)

EU: 350 miljoen voor Syrische vluchtelingen 'in de regio'

Voor noodhulp aan 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon, Turkije, Jordanië en Irak wordt 350 miljoen euro uitgetrokken. Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

Het geld wordt verdeeld over vier programma's. Onderwijssteun aan Turkije, Libanon en Jordanië is goed voor 140 miljoen. Daarvan kunnen 172.000 gevluchte kinderen naar school. Voor basisvoorzieningen voor vluchtelingen en de mensen die hen opvangen wordt 130 miljoen gereserveerd. Daar kunnen 400.000 mensen van profiteren, vooral in Turkije.

In gezondheidsprogramma's wordt 55 miljoen gestoken en 25 miljoen wordt gebruikt om watervoorzieningen en hygiëneprogramma's op te zetten in Jordan en Libanon. Dit zou tot een miljoen mensen ten goede moeten komen.

De miljoenen komen uit het EU-fonds voor Syrië dat een jaar geleden werd gelanceerd. Het fonds bevat inmiddels 610 miljoen euro. Over de besteding van de rest van het geld wordt begin volgend jaar besloten.

350 miljoen voor Syrische vluchtelingen
EU: 350 miljoen voor Syrische vluchtelingen 'in de regio' (Foto: ANP)

'Nintendo NX twaalf miljoen keer verscheept in 2016'

Volgens verschillende bronnen, zoals Digitimes en Wall Street Journal, heeft Nintendo ambitieuze plannen voor hun nieuwe console, Nintendo NX. Eerder deed al het gerucht dat Nintendo NX een hybride console is met 'industrie leidende hardware' zou bevatten.

Volgens de nieuwste geruchten wilde Nintendo in 2016 twintig miljoen Nintendo NX-consoles verschepen in 2016, maar door moeizaamheden in het bemachtigen van de benodigde onderdelen zou dit zijn teruggebracht tot twaalf miljoen stuks. Dit is nog altijd een ambitieus aantal, aangezien hun huidige console, Nintendo Wii U, in drie jaar tijd nog geen twaalf miljoen keer is verkocht. Daarnaast zou de productiestart van oktober dit jaar zijn verschoven naar het eerste kwartaal van 2016 en zou de productie plaatsvinden bij Foxconn Electronics.

Uiteraard geeft geen enkele van de betrokken partijen commentaar op de geruchten en moeten we afwachten tot Nintendo meer bekendmaakt in 2016. 

nintendo logo 10

15 jaar voor gewelddadige beroving bejaarden

Een 39-jarige Pool die in 1995 in Rotterdam twee bejaarde vrouwen met geweld heeft beroofd, moet vijftien jaar de cel in. Dat besliste de rechtbank in Rotterdam dinsdag. Een 83-jarige vrouw werd tijdens een van de overvallen met geweld om het leven gebracht en beroofd van sieraden en haar bankpasje.

De andere vrouw werd ook beroofd en mishandeld. De Pool werd ook vervolgd voor een derde overval op een hoogbejaarde vrouw, maar daarvoor is volgens de rechtbank te weinig bewijs.

De aanklager had twintig jaar cel geëist.

Engeland
De man kwam al snel na de overvallen in beeld, maar bleek in Engeland een celstraf uit te zitten voor de gewelddadige en dodelijke beroving op een ouder echtpaar uit Fulham. Vanwege het Engelse justitiesysteem kon de man pas vorig jaar aan Nederland uitgeleverd worden om berecht te worden voor de Rotterdamse zaken.

In de woningen van beide vrouwen zijn diverse sporen van de man gevonden. Hij bleek ook met de bankpas van de vermoorde vrouw een flink geldbedrag te hebben gepind. Ook werden er spullen van de slachtoffers teruggevonden in het huis van zijn ouders in Polen.

In één van de woningen is ook een vingerafdruk gevonden van een andere man. Die is inmiddels in Polen samen met twee anderen veroordeeld voor betrokkenheid bij de beroving. Hij verklaarde dat ze de overval samen pleegden met de verdachte die nu veroordeeld is. Maar die heeft altijd ontkend.

15 jaar voor gewelddadige beroving bejaarden
15 jaar voor gewelddadige beroving bejaarden (Foto: ANP)

Venezolaanse internationals komen in opstand

Een groot deel van de Venezolaanse voetbalselectie is in opstand gekomen. Vijftien internationals, onder wie NEC-topschutter Christian Santos en Roberto Rosales (ex-FC Twente), hebben in een open brief aangedrongen op een grote schoonmaak bij de nationale bond. Ze eisen onder meer het vertrek van bondsvoorzitter Laureano González. Als de bestuurstop niet verdwijnt, dan weigeren de internationals nog in actie te komen voor hun land.

Venezuela heeft een dramatische start gemaakt in de WK-kwalificatie. Na vier wedstrijden is het land nog puntloos en is het WK van 2018 in Rusland bijzonder ver weg. "We kunnen niet voetballen in een sfeer die is verpest door de leiders van de bond", schrijven de spelers. "De schade kan alleen gerepareerd worden door een complete verandering van het bestuur."

Opstand in nationale voetbalploeg Venezuela
Opstand in nationale voetbalploeg Venezuela (Foto: ANP)

Tentoonstelling Amy Winehouse in Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam opent volgend jaar een tentoonstelling over Amy Winehouse (1983-2011). Vanaf 29 februari is daar een tentoonstelling over een van de meest succesvolle artiesten van de afgelopen decennia te zien.

De expositie 'Amy Winehouse: A Family Portrait' legt de nadruk op de passie van de zangeres voor muziek en mode, maar ook haar Joodse familiegeschiedenis en haar schooltijd komen aan bod. Verder is er aandacht voor de Londense wijk Camden Town, waar Amy lange tijd woonde.

De tentoonstelling, die is samengesteld door Amy's broer Alex Winehouse en The Jewish Museum in Londen, laat zien hoe de zangeres als privépersoon was, voordat ze ten prooi viel aan enorme media-aandacht. "We waren niet gelovig, maar wel traditioneel", zegt Alex. "Ik hoop dat de wereld deze andere kant van Amy leert kennen, die van onze typische Joodse familie."

De familie van Amy stelde voor de tentoonstelling veel van haar persoonlijke bezittingen ter beschikking. Deze worden dankzij de begeleidende teksten van Alex, nog intiemer. Er worden onder meer foto's van haar jeugd, een videoclip van een schooloptreden, haar tapschoenen en lievelingsgitaar, haar platencollectie en verschillende jurken die ze tijdens concerten heeft gedragen, tentoongesteld. Ook hangen er fotoportretten van Amy, en ook de Grammy Award, die haar na haar overlijden in 2011 werd toegekend, is te zien.

De expositie was eerder te zien in Londen, Tel Aviv, Wenen en San Francisco.

Amy Winehouse in Joods Historisch Museum
Amy Winehouse in Joods Historisch Museum (Foto: ANP)

'Kozakken Boys had boete van ¤8,25 moeten krijgen, geen uitsluiting'

Voorzitter Ad van Wijk van Kozakken Boys kan in Werkendam niet over straat of hij wordt aangesproken over 'dé' rechtszaak. "Overal waar ik kom, is het: hoe zit het het nou en hoe staat het ervoor? Tja, ik weet ook niet hoe het afloopt. Maar we hebben een goede advocaat", aldus de preses over het kort geding dat woensdag dient voor de rechtbank in Utrecht. De topklasser uit het amateurvoetbal wil dat de rechter de uitsluiting voor het KNVB-bekertoernooi ongedaan maakt.

Kozakken Boys ging in de fout in de derde ronde tegen de amateurs van het Haagse HBS. De zaterdagkampioen liet in de bekerwedstrijd van 28 oktober Madjer Lukoki invallen, terwijl deze niet op het wedstrijdformulier stond. De winst van 2-1 en daarmee een plek in de achtste finales mocht niet baten; de tuchtcommissie van de KNVB oordeelde dat een niet-speelgerechtigde voetballer was opgesteld en zette Kozakken Boys uit het bekertoernooi.

"We zijn het niet eens met de motivering van de tuchtcommissie. De strafmaat is veel te zwaar en staat niet in verhouding tot het vergrijp. We zijn van mening dat Lukoki wel een speelgerechtigde speler is. Hij voldoet aan alle eisen en voorwaarden. Onze advocaat Keje Molenaar zal dat woensdag haarfijn uitleggen op de zitting", zegt Van Wijk.

Het klopt volgens de voorzitter van Kozakken Boys dat de wedstrijdsecretaris heeft verzuimd de naam van Lukoki op het wedstrijdformulier te zetten. "Die fout ontkennen we niet, maar het is een administratief missertje. Als wij de regels van de KNVB hierop nakijken, staat er geloof ik een boete op van 8,25 euro. Die uitsluiting is veel te zwaar bestraft."

Kozakken Boys hoopt dus dat de rechter de club in het gelijk stelt. Dat zou betekenen dat niet HBS, maar de club uit Werkendam op 16 december aantreedt tegen AZ in de achtste finales. "We hebben al tegen Ajax gespeeld, Feyenoord, Heerenveen en FC Utrecht. AZ is weer een mooie affiche er bij. We vinden dat wij op sportieve gronden die plek in de achtste finales hebben verdiend."

'Kozakken Boys is veel te zwaar gestraft'
'Kozakken Boys is veel te zwaar gestraft' (Foto: ANP)

Zwarte Piet veranderen? En hoe dan?

"Zelfs Donald Trump zou geen blackface doen en dat is een racist", zei de Amerikaanse docu-maker Roger Williams in RTL Late Night n.a.v. Mark Ruttes 'bekentenis' dat hij wel eens Zwarte Piet speelde. Volgens Williams weigeren veel Nederlanders de associaties racisme en slavernij met de olijke feestfiguur te leggen, en zet dit ons kikkerlandje in het buitenland voor paal. "Sinterklaas moet een feest zijn voor iedereen", stelt hij verder. Dient Zwarte Piet dus te veranderen? Hoe dan, en moet dat meteen helemaal?

[eSports] Uitslag groep B Hearthstone Team Celestial Invitational

Dag twee van de Team Celestial Invitational zit erop. Vandaag kwam groep B in actie met daarin Eloise, Fuoliver, Surrender en Jiesha. De uitslag van de wedstrijden vind je onderaan in de tabel. Benieuwd naar de matches zelf? Lees hieronder dan nog even verder.

Het format is een best-of-five conquest zonder bans, met de regel dat elke speler in de groepsfase elk van de negen klasses uit Hearthstone één keer moet gebruiken. Elke dag tot en met donderdag speelt een andere groep de groepsfase, waarna de finaleronden plaatsvinden op vrijdag.

De eerste match vond plaats tussen fan favoriet Eloise en Fuoliver, een erg sterke Chinese spelers. Eloise kende een moeilijk begin. Met haar Combo Druid verloor ze van Fuoliver's Dragon Priest en Control Warrior. Hierna was het aan haar om drie keer te winnen van Freeze Mage, een lastig deck. Fuoliver maakte echter gebruik van een herziene versie met Reno Jackson. Het effect van Reno heeft hij echter geen enkele keer weten te gebruiken, waardoor Eloise een knappe comeback maakte: 3-2.

De serie tussen Jiesha en Surrender was een spannende. Beide spelers speelden sterk met normale decks. Surrender had met zijn Shaman wat hulp nodig van goede RNG, maar met twee crackles wist hij Jiesha te verslaan. Jiesha vocht terug, waardoor het ook in deze serie kwam tot de laatste match: Tempo Mage tegen Mech Shaman. De Mech Shaman bleek superieur: 3-2 voor Jiesha.

Eloise en Surrender speelden vervolgens hun tweede match tegen elkaar. Eloise kon zich bij winst zo goed als plaatsen voor de kwartfinales. Eloise kon echter geen vuist maken tegen het spel van Surrender: 3-1. Voor de volgende serie, Fuoliver tegen Jiesha, was er een interessante keuze van Fuoliver: hij is de eerste speler die geen Mech Shaman meenam, maar meer een control-type. Hij won met Shaman, maar kon met Face Hunter niet overtuigen. Jiesha pakte de serie met 3-1. 

De laatste twee wedstrijden waren Eloise tegen Jiesha, die ze op sterke wijze met 3-0 pakte. Hierdoor plaatsen zowel Eloise als Jiesha zich voor de kwartfinales. De laatste wedstrijd was tussen Surrender en Fuoliver. Fuoliver wist zijn eer een beetje te redden door te winnen met 3-2.

Morgen komt groep C in actie, met daarin Kolento, Shadowy, Tom60229 en Chaoshen.

Groep A Eloise Fuoliver Surrender Jiesha Eindstand
Eloise* x 3-2 1-3  3-0  Eerste (7-5)
Fuoliver 2-3  x 3-2  1-3  Vierde (6-8) 
Surrender 3-1  2-3 x 2-3  Derde (7-7) 
Jiesha* 0-3  3-1 3-2  x Tweede (6-6) 

*door naar de kwartfinale.

Schaker Giri ziet kandidatentoernooi als mijlpaal

Schaker Anish Giri is in maart volgend jaar een van de acht schakers die het zogeheten kandidatentoernooi spelen. De winnaar van dat toptoernooi in Moskou mag in november een tweekamp om de wereldtitel schaken tegen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen.

Het is meer dan twintig jaar geleden dat een Nederlandse schaker zich mengt in de strijd om de allerhoogste eer. Jan Timman was in 1993 de laatste die een tweekamp schaakte; hij verloor destijds van de Russische grootmeester Anatoli Karpov.

De 21-jarige Giri is een van de twee schakers die het kandidatentoernooi heeft bereikt op basis van zijn rating. De wereldranglijst van december, waarop hij de achtste plaats bezet, gaf hem definitieve zekerheid. "Ik beschouw dit als een mijlpaal in mijn carrière. Alleen de sterkste spelers van de wereld doen mee en het is de enige manier om wereldkampioen te kunnen worden", zei Giri dinsdag.

"Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Een paar jaar geleden stond ik net in de top veertig van de wereld en behoorde ik nog niet tot de besten. Vorig jaar heb ik goed gepresteerd en ook dit jaar was het heel stabiel en heb ik goed gewerkt aan mijn rating. Het kon niet echt misgaan. Ik had een grote voorsprong opgebouwd op mijn laatste concurrent, de Rus Vladimir Kramnik."

De tegenstanders in maart zijn niet de minsten. De Indiër Viswanathan Anand was in 2014 de uitdager van Carlsen, maar mag als verliezer opnieuw een poging wagen. De Russen Sergey Karyakin en Peter Svidler zijn de nummers één en twee van de wereldbeker, de Amerikanen Hikaru Nakamura en Fabiano Caruana de beste twee uit de Grand Prix, de Bulgaar Veselin Topalov verwierf zijn ticket evenals Giri op basis van zijn rating, terwijl de Armeniër Levon Aronian de enige wildcard kreeg.

"Ik schat de kans op winnen één op acht, zo simpel is het. Ik ben geen outsider, maar ook niet de topfavoriet", aldus Giri. "De laatste tijd is niet echt duidelijk wie in topvorm is. Iedereen heeft zijn ups en downs. In februari begint de voorbereiding echt. Die zal niet heel anders zijn, wel iets dieper en serieuzer, want ik ben zeer gemotiveerd om goed te presteren in Moskou."

Giri ziet kandidatentoernooi als mijlpaal
Giri ziet kandidatentoernooi als mijlpaal (Foto: ANP)

Brugdeel Alphen in maart geplaatst

Waarschijnlijk in maart wordt een nieuwe poging gedaan het brugdeel voor de Koningin Juliana brug in Alphen aan den Rijn te plaatsen. In augustus ging dat helemaal mis toen het brugdeel en twee kranen omkieperden en op gebouwen in de Hooftstaat terechtkwamen.

Het stalen gedeelte van het brugdeel wordt nog onderzocht. In elk geval is het rijdek, waar auto's, fietsen en voetgangers overheen gaan, beschadigd, meldt de gemeente dinsdag. Dit moet vervangen worden.

Als het brugdeel is geplaatst, is nog tijd nodig om alles af te bouwen. Dat gaat dan nog ongeveer zes weken duren.

Na het ongeluk, waarbij wonderwel niemand gewond raakte, werden kranen en brugdeel geborgen. Nadat een aantal panden was gesloopt ging de Hooftstraat begin november, ruim drie maanden na het kraanongeluk, weer open.

Brugdeel Alphen in maart geplaatst
Brugdeel Alphen in maart geplaatst (Foto: ANP)

Explosief gevonden op luchthaven Sofia

De Bulgaarse autoriteiten hebben dinsdag een explosief gevonden in een busje dat geparkeerd stond bij de internationale luchthaven van Sofia. De politie is bezig het explosief onschadelijk te maken, zei een woordvoerster van de luchthaven.

Al eerder had de politie een deel van terminal 1 van de luchthaven laten evacueren, na een controle van tassen die in het busje waren gezien. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Explosief gevonden op luchthaven Sofia
Explosief gevonden op luchthaven Sofia (Foto: ANP)

Traumaheli op training Eintracht Frankfurt

De training van de Duitse club Eintracht Frankfurt is dinsdag uitgelopen op een drama. Johannes Flum en Slobodan Medojevic knalden hard op elkaar en bleven beiden kermend van de pijn op de grond liggen. Flum was er het ergste aan toe. De 27-jarige middenvelder moest met een traumahelikopter naar het ziekenhuis worden gevlogen, vanwege een zware blessure aan zijn linkerknie. Medojevic, die ook veel pijn had aan een knie, werd door de medische staf van Frankfurt verzorgd in de kleedkamer.

Trainer Armin Veh besloot de training na de dramatische botsing te staken. Onbekend is nog wat Flum precies mankeert, maar volgens Eintracht Frankfurt heeft de ploeggenoot van de eveneens geblesseerde Luc Castaignos een zware kwetsuur. Vermoedelijk gaat het om een gebroken knieschijf.

Traumaheli op training Eintracht Frankfurt
Traumaheli op training Eintracht Frankfurt (Foto: ANP)

Chelsea wil van oud stadion af

Chelsea heeft dinsdag plannen gepresenteerd voor de bouw van een nieuw stadion, dat moet verrijzen op de plek van het huidige Stamford Bridge. De capaciteit van het onderkomen van de Blues gaat omhoog van 41.600 naar 60.000. Chelsea voetbalt sinds 1905 op Stamford Bridge, dat in de jaren negentig voor het laatst grondig werd verbouwd.

Het nieuwe stadion moet niet alleen plaats gaan bieden aan veel meer toeschouwers, maar ook beter bereikbaar worden. Chelsea hoopt halverwege volgend jaar van de lokale autoriteiten toestemming te krijgen voor de grootschalige bouwplannen. Wanneer de Engelse topclub in het nieuwe onderkomen kan voetballen, is niet bekend. Op de site van de Daily Mail zijn afbeeldingen te vinden van de plannen.

Stadgenoot Arsenal speelt al in een stadion met 60.000 zitplaatsen en ook Tottenham Hotspur heeft vergevorderde plannen om de capaciteit van White Hart Lane fors uit te breiden. 

Chelsea wil naar groter stadion toe
Chelsea wil naar groter stadion toe (Foto: ANP)

Premier dreigt Benzema met uitsluiting door seksvideoschandaal

De Franse topspits Karim Benzema heeft scherpe kritiek gekregen van Manuel Valls, de premier van zijn land. Valls vindt dat Benzema niet meer voor de nationale voetbalploeg mag uitkomen als bewezen wordt dat de aanvaller van Real Madrid een collega heeft afgeperst. "Een bekende sporter moet een voorbeeld zijn, anders is geen plaats voor hem in de nationale selectie", zei Valls dinsdag op de Franse radiozender Europe 1. De premier benadrukte dat dit niet alleen voor Benzema geldt, maar voor iedereen van enige naam en faam in Frankrijk.

Benzema werd begin vorige maand in Parijs verhoord door de politie, over zijn rol in een afpersingszaak rond mede-international Mathieu Valbuena. Die zou 150.000 euro hebben moeten betalen aan een vriend van Benzema om te voorkomen dat een seksvideo van hem openbaar zou worden gemaakt. Naar verluidt heeft de spits bemiddeld in de zaak. Als de Franse international schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van vijf jaar krijgen.

Franse premier dreigt Benzema met uitsluiting
Franse premier dreigt Benzema met uitsluiting (Foto: ANP)

ABN AMRO verwelkomt klanten via smartphone

ABN AMRO maakt het makkelijker om klant te worden van de bank. Dit kan vanaf dinsdag ook via de smartphone. Voor identificatie vraagt de bank om een foto van het identiteitsbewijs, een portretfoto en enkele andere gegevens.

ABN AMRO beroept zich erop de eerste grootbank in Nederland te zijn waarbij klant worden via een 'selfie' mogelijk is. De methode is afgelopen tijd al op kleine schaal getest.

"We zien het gebruik van de mobiel onder onze klanten met de dag toenemen. Daarom bieden wij nu ook de mogelijkheid om met je mobiel klant te worden", verklaart Frans Woelders, algemeen directeur retail banking bij de bank. "De klant hoeft hiervoor niet meer naar kantoor."

De Mobiel Bankieren App van ABN AMRO wordt volgens de bank inmiddels 57 miljoen keer per maand gebruikt.

ABN AMRO verwelkomt klanten via smartphone
ABN AMRO verwelkomt klanten via smartphone (Foto: ANP)

Computer en mens faalden bij crash AirAsia

Technisch en menselijk falen heeft eind vorig jaar geleid tot het neerstorten van een Indonesische Airbus A320 van de luchtvaartmaatschappij Air Asia. Dit hebben de Indonesische onderzoekers van het ongeluk dinsdag gerapporteerd. Bij het ongeluk kwamen alle 162 inzittenden om het leven.

Volgens de onderzoekers reageerden de piloten verkeerd op een technisch mankement in de boordcomputer die het verloop van de vlucht controleert. Een storing in die computer die al vaker was voorgevallen, leidde tot het uitvallen van de automatische piloot. Toen de piloten dat probleem wilden verhelpen, maakten ze fouten waarmee ze de controle over het vliegtuig verloren. Het toestel dat op weg was van Surabaya naar Singapore stortte 28 december in de Java Zee.

Computer en mens faalden bij crash AirAsia
Computer en mens faalden bij crash AirAsia (Foto: ANP)

Zeldzaam stripboek brengt 16.500 euro op

Een zeldzaam Nederlandstalig stripboek heeft bij een veiling 16.500 euro opgebracht. De vrolijke avonturen van Doris Dobbel van de Belgische striptekenaar Marc Sleen verscheen in 1952 in een oplage van vermoedelijk slechts honderd exemplaren. Volgens online veilinghuis Catawiki is het album 'het duurste Nederlandse stripboek ooit geveild'. Een Vlaamse bieder ging ermee vandoor.

Het stripboek was destijds nooit te koop, maar alleen te winnen als prijs bij een tijdschrift. Voor zover bekend zijn er nog slechts acht exemplaren overgebleven, waarvan dit album als enige nog 'puntgaaf' was.

In 2010 werd het stripboek voor slechts 1 euro gekocht in een kringloopwinkel. Datzelfde jaar veilde Catawiki het ook al aan een Nederlandse verzamelaar, die er 12.000 euro voor betaalde.

Veilingmeester en stripexpert Rik Lok stelt dat bijzondere strips steeds meer waard worden. "Het is heel goed mogelijk dat dit album over vijf jaar meer dan 20.000 euro waard is."

Zeldzaam stripboek brengt 16.500 euro op
Zeldzaam stripboek brengt 16.500 euro op (Foto: ANP)

Samsung vervangt topman mobiele divisie

In zijn jaarlijkse stoelendans aan de top heeft het industriële conglomeraat Samsung de leider van zijn smartphonedivisie vervangen. Topman Shin Jong-Kyun wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de magere resultaten van het onderdeel dat naast smartphones ook tablets produceert.

De mobiele apparaten van Samsung kampen met stevige concurrentie onder meer vanuit China. Onder meer de verkopen van de Galaxy S5 en Galaxy S6 voldoen niet aan de hooggespannen verwachtingen. De mobiele divisie van het Zuid-Koreaanse bedrijf stevent mede daardoor af op de laagste winst in vier jaar tijd.

Aan Koh Dongjin, als opvolger van Shin, de taak de verkopen van de Samsung-apparaten aan te jagen. De gewezen topman Shin blijft wel in dienst van het bedrijf.

Samsung vervangt topman mobiele divisie
Samsung vervangt topman mobiele divisie (Foto: ANP)

Britse banken geslaagd voor stresstest

De zeven grootste banken van Groot-Brittannië zijn geslaagd voor de stresstest van de Bank of England (BoE). Voor Standard Chartered en RBS was dat wel met de hakken over de sloot. Zij zouden niet zijn geslaagd, als zij geen maatregelen hadden aangekondigd om de kapitaalbuffers te versterken.

De BoE heeft de balans van de grootste banken tegen het licht gehouden in een aantal scenario's. Zo is bekeken of zij bestand zijn tegen een scherpe groeivertraging van de Chinese economie, krimp in de eurozone of het kelderen van de grondstofprijzen.

Standard voldeed niet aan de kapitaaleis. De bank kondigde onlangs een ingrijpende herstructurering aan. Daarnaast wil het via uitgifte van aandelen zijn tekorten aanvullen. Voor RBS bleken de recente verkoop van Citizens in de VS en andere maatregelen afdoende om toch door de test te komen.

Britse banken geslaagd voor stresstest
Britse banken geslaagd voor stresstest (Foto: ANP)

Onregelmatigheden bij contract ProRail

Bij een bouwproject van spoorbeheerder ProRail hebben zich misstanden voorgedaan. Het gaat om de spoorverdubbeling tussen Vleuten en het Amsterdam-Rijnkanaal. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) noemt de gang van zaken dinsdag in een brief aan de Kamer 'zorgwekkend en ongewenst voor een organisatie die werkt met publieke middelen'.

ProRail heeft in 2008 twee voorschotten betaald van in totaal 9 miljoen euro omdat een van de bouwbedrijven daar om vroeg om zo de eigen balanspositie te versterken. Dat gebeurde echter voordat de gesprekken over de financiën waren afgerond, blijkt uit onderzoek. De directie van ProRail lijkt niet op de hoogte te zijn geweest van de voorschotten. De projectadministratie van de spoorverdubbeling bevat 'hiaten'.

De raad van commissarissen heeft inmiddels maatregelen genomen. Voorstellen voor vaststellingsovereenkomsten moeten in vervolg worden voorgelegd aan de directie en gemeld bij de raad van commissarissen. Ook worden de integriteitsbepalingen van het bedrijf opnieuw tegen het licht gehouden. Verder is er een 'commissie compliance en integriteit' ingesteld.

Tevreden
Dijksma is tevreden met de stappen die zijn genomen. Ze wil dat de president-directeur 'met voorrang' gaat werken aan een 'open, transparante en integere cultuur' bij ProRail. De kwestie kwam dit voorjaar aan het licht door een klokkenluider binnen ProRail. Daarop besloot de raad van commissarissen een onderzoek in te stellen, dat begin deze maand werd afgerond.

De spoorbeheerder kwam het afgelopen jaar al verscheidene keren negatief in het nieuws, onder meer door kostenoverschrijdingen bij verbouwingen van stations.

Onregelmatigheden bij contract ProRail
Onregelmatigheden bij contract ProRail (Foto: ANP)

'Verstappen op 3 na beste F1-coureur van 2015'

Dat Max Verstappen in zijn debuutjaar in de Formule 1 over het algemeen veel indruk gemaakt heeft kan een ieder met enig verstand van de sport zien. Ook de teambazen in de F1 zijn het daarover eens, zo blijkt uit een enquête van Autosport.com onder alle tien teambazen.

Autosport vroeg de teambazen, doorgaans mensen met verstand van hun sport, naar de in hun ogen tien beste coureurs van 2015. Een coureur die door een teambaas op één werd gezet kreeg 25 punten, waarbij het puntensysteem uit de F1 gebruikt werd: de nummer tien kreeg dus één punt. Weinig verrassend werd wereldkampioen Lewis Hamilton uitgeroepen tot winnaar. De Brit kreeg 229 van de maximale 250 punten en bleef zo ruim voor Sebastian Vettel (180 punten), die een sterk eerste jaar bij Ferrari kende.

Op de derde plek staat Nico Rosberg met 113 punten, maar al op plek vier komen we met 77 punten de 18-jarige Verstappen tegen. De Nederlander sloot zijn debuutseizoen als twaalfde af in de WK-stand en kende vooral een zeer sterk tweede deel. Hij maakte weliswaar een aantal beginnersfouten, maar vooral meerdere spectaculaire inhaalacties zijn velen bijgebleven. In Hongarije en de VS reed Verstappen zelfs naar de vierde plek in zijn Toro Rosso.

Fernando Alonso scoorde eveneens hoog op de lijst. De Spanjaard had te kampen met een dramatische McLaren, maar wist toch twee keer in de punten te rijden. Dat was overigens wel twee keer minder dan zijn teamgenoot Jenson Button, die de top-10 niet gehaald heeft.

De 'teambazen top-10' van 2015 

# Coureur Punten
1 Lewis Hamilton 229
2 Sebastian Vettel 180
3 Nico Rosberg 113
4 Max Verstappen 77
5 Daniil Kvyat 69
6 Fernando Alonso 57
7 Valtteri Bottas 52
8 Sergio Perez 48
9 Daniel Ricciardo 47
10 Kimi Räikkönen 37

'Holleeder zag mij als zijn bezit'

Mijn broer ziet mij als zijn bezit. Ik mag nergens heen, ik mag met niemand omgaan, hij bepaalt gewoon mijn hele leven. Dat heeft Sonja Holleeder, een zus van Willem Holleeder, dinsdag gezegd in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage.

"Het is voor een ander niet te begrijpen. Als je Wim kent, zul je het niet geloven. Hij is een charmeur, hij pakt je in, hij vreet je op en hij gooit je weg", schetst de vrouw een inktzwart beeld van haar gedetineerde broer.

Sonja Holleeder is de weduwe van Cor van Hout. Willem Holleeder wordt verdacht van de liquidatie van Van Hout, zijn oude vriend en mede-Heinekenontvoerder. Holleeder staat terecht in een proces dat losstaat van het grote liquidatieproces, met andere verdachten als Dino Soerel, Fred Ros en Jesse R. De liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) waarvan Holleeder wordt verdacht, zijn ook onderdeel van het liquidatieproces.

Doodsbang
Net als de andere zus, Astrid Holleeder, maandag liet Sonja weten dat het een 'heel moeilijke beslissing' is geweest om te gaan verklaren tegen haar broer, voor wie ze doodsbang is. "Je weet wat ik doe" dreigde hij volgens haar geregeld.

"Het is gekomen vanwege de moord op Cor. Ik vind tegenover mijn kinderen dat ik dat verplicht ben. Mijn kinderen hebben geen vader meer, ik heb geen man meer". Volgens Sonja heeft Holleeder haar man gedood omdat hij uit was op geld.

"Eerst kwam hij 's middags huilend op de bank, 's avonds kwam hij voor de erfenis." Maar die was er volgens Sonja helemaal niet. "Het enige wat ik nog had was nog mijn huis". Naar eigen zeggen moest ze haar huis afgeven, om de schutters te kunnen betalen. "Ik moest gewoon de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen", zei Sonja huilend.

'Holleeder zag mij als zijn bezit'
'Holleeder zag mij als zijn bezit' (Foto: ANP)

'Kim en Kanye kunnen geen naam kiezen'

Kim Kardashian en Kanye West hebben namenstress. Het echtpaar, dat deze maand een zoon verwacht, zou nog altijd niet hebben beslist hoe de aanstaande West-telg gaat heten.

Tientallen namen zouden de revue al hebben gepasseerd, maar de ultieme naam zat er voor de rapper en de realityster niet bij, weet TMZ. Naar verluidt willen de twee iets heel unieks en maakt het feit dat het hun eerste zoon is het nog moeilijker.

Samen hebben ze al dochter North maar dit keer zou een windrichting uitgesloten zijn. Insiders laten de entertainmentsite weten dat Kardashian bang is dat ze voor de geboorte van hun tweede spruit geen knoop hebben doorgehakt en dat ze pas geïnspireerd raken als hij er is.

Kardashian is uitgerekend op 25 december, maar ze zou het gevoel hebben dat de jongen zich eerder aandient.

'Kim en Kanye kunnen geen naam kiezen'
'Kim en Kanye kunnen geen naam kiezen' (Foto: BuzzE)

Werkloosheid eurozone opnieuw fractie lager

De werkloosheid in de eurozone is in oktober opnieuw een fractie gedaald op maandbasis. Statistiekbureau Eurostat maakte dinsdag bekend dat het aantal mensen zonder baan, evenals in september, het laagst is sinds januari 2012.

De eurozone telde in oktober naar schatting ruim 17,2 miljoen werklozen ofwel 10,7 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder zat 10,8 procent zonder werk. In vergelijking met oktober 2014 is de verbetering een stuk groter. Destijds werd een werkloosheid van 11,5 procent gemeten.

In de gehele Europese Unie stabiliseerde de werkloosheid ten opzichte van september op 9,3 procent, terwijl een jaar eerder nog 10,1 procent van de bijna 22,5 miljoen inwoners geen betaald werk had.

De Nederlandse werkloosheid liep op maandbasis juist op, van 6,8 naar 6,9 procent. In oktober 2014 zat hier 7,1 procent zonder werk.

Werkloosheid eurozone opnieuw fractie lager
Werkloosheid eurozone opnieuw fractie lager (Foto: ANP)

Busje Australische surfers uitgebrand gevonden

In Mexico is een busje, waarmee twee Australische surfers door het land trokken, uitgebrand teruggevonden. In het voertuig lagen de verkoolde resten van twee personen. Vermoedelijk gaat het om de Australische mannen, die sinds 20 november vermist waren. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Mexicaanse autoriteiten hebben bevestigd dat het busje inderdaad van de Australiërs Dean Lucas en Adam Coleman (allebei 33 jaar) is. Familie en vrienden zijn nu onderweg om hen met behulp van DNA-testen te identificeren. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop vreest het ergste. "Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van deze twee mannen die al enige tijd vermist zijn. Ik maak me ernstig zorgen om hun lot."

Het busje werd aangetroffen in de staat Sinaloa. De staat heeft een erg slechte reputatie en staat bekend als een van de meest gevaarlijke plekken in Mexico. Er zijn veel bendes en drugskartels actief.

Busje Australische surfers uitgebrand gevonden
Busje Australische surfers uitgebrand gevonden (Foto: ANP)

Schaapherders trekken aan de bel

De traditioneel werkende schaapherders in Nederland staan ernstig onder druk door extreem lage vergoedingen en 'marktwerking op de hei'. Veel herders kampen al jarenlang met exploitatietekorten van 30 procent en ze houden dat niet meer vol. Vier organisaties hebben bij het ministerie van Economische Zaken aan de bel getrokken.

De schaapherders voelen zich gesterkt door een nog niet gepubliceerd rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra. Grote problemen zijn wegbezuinigde of door aanbesteding verloren begrazingsopdrachten, te lage loonkostenvergoedingen en ieder jaar weer onzekerheid over voortzetting van de kortdurende contracten. Die oorzaken zetten het voortbestaan van gehoede schaapkuddes met tussen de 200 en 750 ooien van oorspronkelijke heideschapenrassen op het spel.

De vier organisaties hebben een unanieme boodschap aan politiek, overheden en grondeigenaren: stop met het verplicht stellen van openbare aanbestedingen voor natuurbegrazing en kom 'eindelijk eens' met een redelijke loon- en onkostenvergoeding voor herders.

Schaapherders trekken aan de bel
Schaapherders trekken aan de bel (Foto: ANP)

'Duizenden studentenwoningen van de baan'

Studentenvakbond LSVb vreest dat de nieuwbouw van studentenwoningen stil komt te liggen als gevolg van een wijziging van de woningwet. Volgens de bond kunnen de plannen van 'duizenden studentenkamers in verschillende steden' daardoor niet worden uitgevoerd.

Door de nieuwe wet is het niet langer mogelijk voor corporaties om samen te werken met particuliere beleggers. Reden voor die wijziging is dat de angst bestaat dat staatssteun aan corporaties op deze manier ook bij private investeerders terecht kan komen. "De LSVb begrijpt dat staatssteun bij deze vorm onwenselijk is, maar ziet mogelijkheden voor een betere oplossing dan het verbieden van samenwerking. Corporaties hebben al voorstellen gedaan waarbij met uitzonderingsclausules wordt gewerkt, zodat staatssteun niet op de verkeerde plek kan komen", aldus de bond.

De LSVb roept minister Stef Blok van Wonen op om samen met verhuurders op zoek te gaan naar een oplossing.

'Duizenden studentenwoningen van de baan'
'Duizenden studentenwoningen van de baan' (Foto: ANP)

Bokskampioen Fury vreesde gedrogeerd te worden na zege

Bokser Tyson Fury heeft na zijn knappe overwinning op wereldkampioen Wladimir Klitschko bewust niets gedronken in de kleedkamer. De 27-jarige Engelsman had naar eigen zeggen sterke aanwijzingen dat het kamp-Klitschko wilde proberen hem te drogeren, door iets in zijn drankjes te stoppen. "Mensen boden me van alles aan, maar ik heb het allemaal afgeslagen", zei Fury. "Ik kwam uitgedroogd aan in mijn hotelkamer, omdat ik zo bang was dat ik ineens een positieve dopingtest zou afleggen. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn."

Fury zorgde zaterdagavond in Düsseldorf voor een kleine verrassing. De Engelse reus versloeg Klitschko, de 'koning' van de zwaargewichten die al elf jaar geen partij had verloren, op punten. Fury nam daardoor de kampioensgordels van de WBA, WBO, IBF en IBO over van de 39-jarige Oekraïner.

Volgens de Engelsman hebben Klitschko en diens team van alles geprobeerd om vals te spelen. "Die mensen zijn extreem goed in liegen en bedriegen."

Nieuwe bokskampioen Fury bang voor 'bedrog'
Nieuwe bokskampioen Fury bang voor 'bedrog' (Foto: ANP)

Topveld schaaktoernooi Tata Steel compleet

De topgroep voor de komende editie van Tata Steel Chess is compleet. De organisatie van het grootste schaakevenement van Nederland meldde dinsdag de Russische grootmeester Evgeny Tomashevsky als veertiende en laatste deelnemer aan de hoofdgroep. Hij is de nummer achttien op de wereldranglijst.

Liefst twaalf van de veertien schakers die in januari aan de borden schuiven in Wijk aan Zee en gastlocaties Utrecht (Spoorwegmuseum) en Amsterdam (Nemo) staan bij de beste dertig van de wereld, met vijf in de top tien. Dat zijn de Noorse titelverdediger Magnus Carlsen, de Amerikaan Fabiano Caruana, de Nederlander Anish Giri, de Chinees Ding Liren en de Amerikaan Wesley So. De 78e editie van Tata Steel Chess begint op 15 januari.

Tomashevsky is de kampioen van Rusland. Hij maakte ook deel uit van de schaakequipe die onlangs in IJsland de Europese titel voor landen veroverde.

Topveld schaaktoernooi Tata Steel compleet
Topveld schaaktoernooi Tata Steel compleet (Foto: ANP)

Higuain laat Napoli terugdenken aan Maradona

Het seizoen is nog lang, maar de supporters van Napoli dromen stiekem al van een landstitel. Hun favoriete club staat aan kop in de Serie A na de overwinning maandagavond op Internazionale (2-1). Twee keer werd Napoli landskampioen, in 1987 en 1990, tijdens de glorieperiode van de Argentijnse vedette Diego Maradona. Nu geeft een andere Argentijn, Gonzalo Higuain, de Napolitanen nieuwe hoop.

Higuain maakte beide doelpunten tegen Inter en voert met twaalf treffers de topscorerslijst van de Serie A aan. "We verdienden de winst en de eerste plaats", zei de Argentijnse spits. "Het was een magische avond voor Napoli." Na veertien competitieduels staat Napoli bovenaan, maar over een mogelijke landstitel wil Higuain niet praten. "Dat is veel te vroeg, de weg is nog heel lang. We moeten ons focussen op de volgende wedstrijd."

Trainer Maurizio Sarri, nieuw in Napels, looft zijn topschutter. "Gonzalo is een echte kampioen en heel belangrijk voor ons. Als hij mentaal nog iets sterker wordt, kan hij buitenaards goed worden."

Higuain laat Napoli terugdenken aan Maradona
Higuain laat Napoli terugdenken aan Maradona (Foto: ANP)

Chinezen investeren 400 miljoen in City

Een consortium van Chinese investeerders heeft een aandeel genomen in de City Football Group, eigenaar van onder meer Manchester City. Voor 400 miljoen dollar, omgerekend 378 miljoen euro, krijgen de Chinezen 13 procent van de aandelen. De andere 87 procent blijft in handen van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, de steenrijke Arabier die in 2008 Manchester City kocht. De Engelse kampioen van 2012 en 2014 is het boegbeeld van zijn City Football Group, waaronder ook Melbourne City, New York City en Yokohama F. Marinos vallen.

De geschatte waarde van de City Football Group bedraagt na de aandelenverkoop aan de Chinezen 3 miljard dollar (2,8 miljard euro). Het consortium van Chinese bedrijven uit de media-, entertainment-, sport- en internetwereld krijgt één zetel in het bestuur van het invloedrijke voetbalbedrijf.

Chinezen investeren 400 miljoen in City
Chinezen investeren 400 miljoen in City (Foto: ANP)

Slechte startblokken: vingers eraf bij zwemmers

Tijdens de Aura Open Cup, een zwemwedstrijd in het Estse Tartu, ging het afgelopen weekeinde niet helemaal volgens plan. Twee jonge zwemmers raakten flink gewond terwijl ze het water in sprongen, vermoedelijk door een probleem met de startblokken.

Zaterdag ging het voor de eerste keer mis op de 50 meter schoolslag. De 17-jarige Sander Paavo dook het water in terwijl zijn linkermiddelvinger in het startblok bleef haken. Door de kracht van de sprong werd de vinger er bijna geheel afgescheurd, iets wat Paavo tot zijn schrik uiteraard snel opmerkte. Een tegenstander zag dat het fout was en hielp zijn jonge concurrent uit het water, waarna een ambulance gebeld werd. De vinger van Paavo kon wonder boven wonder nog gered worden, hoewel niet zeker is of hij nog met enig fatsoen zijn middelvinger op kan steken. 

"Sander deed niks anders dan anders en sprong gewoon het water in", zei vader Vambola na afloop. "Toch bleef zijn vinger haken aan de rand van het startblok. Het Scandinavisch kampioenschap gaat natuurlijk niet door voor ons...we zouden deze week naar Noorwegen vliegen, maar het seizoen zou wel eens voorbij kunnen zijn", aldus een nog altijd aangeslagen vader, wiens zoon dezelfde dag wel weer thuis was.

Zondag ging het weer fout, dit keer voor de 19-jarige Robert Roose. Hij sprong het water in voor de 50 meter vrije slag, maar belandde met slechts 9,5 vingers in het zwembad. Roose raakte bewusteloos van de schok en werd het water uitgeholpen. De zwemmer lijkt naar omstandigheden in orde te zijn, maar zijn (halve) vinger kon niet teruggezet worden.

De ouders van Paavo en Roose hebben samen al besloten een grondig onderzoek te starten. "Dit waren geen ongelukken, maar dit was criminale nalatigheid. Het is echt ongelooflijk, zelfs in de Soviettijd gebeurde zoiets niet", foetert vader Paavo. Zwemofficial Janno Jürgenson zegt dat dezelfde startblokken al tijden in meerdere baden gebruikt worden, zonder problemen. "Dit waren twee zeer ongelukkige situaties en we hopen dat zoiets niet meer gebeurt", zo trapte Jürgenson vakkundig een open deur in.

Geile juf (26) doet scholier, juf zwanger

De politie van Jacksonville, in de Amerikaanse staat Florida, heeft ene Virginia Hinckley gearresteerd. De 26-jarige lerares aan de St Augustine High School heeft zich namelijk laten uitwonen door een zestienjarige scholier. Saillant detail: de blondine blijkt zwanger.

Hinckley gaf Engelse les aan bovengenoemde school. In de zomer sloeg de vonk over naar de knul in kwestie. Er werden telefoonnummers uitgewisseld, en de geile docente stuurde het ventje een foto van haar tieten.

Het hoogtepunt volgde op 18 augustus. In het plaatselijke Treaty Park reeg de knaap de lerares op de achterbank van de auto aan zijn paarsgepunte lans. Uiteindelijk lekte het verhaal toch uit en werd Hinckley in oktober de laan uitgestuurd.

Pas afgelopen woensdag meldde de juf zich bij de politie. Op Facebook blijkt een foto van de geile lerares en haar man te staan, met daarop een klein bordje met de tekst: 'Komt in mei 2016'. Hinckley blijkt namelijk zwanger. Wie de vader is, is nog onduidelijk.

Duidelijkheid nieuwe functies politiemensen

Deze week krijgen 54.000 politiemedewerkers duidelijkheid over hun toekomst binnen de politie. Ze horen op welke functie en op welke werkplek ze geplaatst worden. Als ze het er niet mee eens zijn, kunnen ze bezwaar maken. Volgens Janine van den Berg van de korpsleiding is het "ontzettend belangrijk dat we een hele grote groep medewerkers nu meer zekerheid kunnen geven over hun werkplek en functie".

De meeste politiemedewerkers blijven hun huidige werk doen, maar het zou kunnen dat dat binnen een ander deel van de politie is of op een andere locatie. De mensen die niet terug naar hun oude plek kunnen, hebben inspraak gehad in waar ze dan wel terecht komen. Volgens de korpsleiding komt 80 procent van deze mensen op een plek terecht waarvoor ze zelf een voorkeur hadden uitgesproken.

Duidelijkheid nieuwe functies politiemensen
Duidelijkheid nieuwe functies politiemensen (Foto: ANP)

'Kans op reanimatie het grootst in Nutter'

De kans op tijdige hulp van een buurtbewoner bij een hartstilstand is in het Twentse dorp Nutter het grootst. In 230 plaatsen is de kans dat iemand gereanimeerd wordt door een buurtbewoner nihil omdat er geen burgerhulpverleners zijn, concludeert de Hartstichting in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens de stichting hebben 2 miljoen mensen recent leren reanimeren. Toch kunnen slechts 90.000 van hen worden opgeroepen via een oproepsysteem op het moment dat iemand plotseling een hartstilstand krijgt.

"We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener", zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. In Nederland overlijden elke dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Overijssel is de provincie met het hoogste percentage burgerhulpverleners; 1,6 procent van de bevolking staat hier geregistreerd. Zuid-Holland (0,1 procent) heeft het laagste percentage.

'Kans op reanimatie het grootst in Nutter'
'Kans op reanimatie het grootst in Nutter' (Foto: ANP)

Hoera! Vuurwerk is cultureel erfgoed

Het consumentenvuurwerk met oud en nieuw is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, dat de lijst samenstelt, dinsdag bekendgemaakt.

De inventaris bestaat uit Nederlandse tradities die Nederlanders belangrijk vinden. Het afsteken van vuurwerk hoort voor veel Nederlanders bij oud en nieuw. Steeds meer gemeenten stellen voor dit jaar, onder druk van lobbygroepjes, vuurwerkvrije zones in.

Behalve het consumentenvuurwerk zijn onder meer Duindorp Vreugdevuur, Ouwe Sunderklaas en Meierblis op Texel, het Limburgse stroop koken en de Brielse Maskerade toegevoegd aan de Nationale Inventaris. Er staan nu meer dan 90 tradities op de lijst.

Consumentenvuurwerk is cultureel erfgoed
Consumentenvuurwerk is cultureel erfgoed (Foto: ANP)

Autoverkopen al zes maanden in de plus

De Nederlandse autoverkopen zijn afgelopen maand verder toegenomen. Dealers leverden bij elkaar 40.516 nieuwe personenwagens af. Dat is 25,9 procent meer dan in november vorig jaar, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.

De autoverkopen noteren nu al zes maanden op rij een beter resultaat dan een jaar eerder. Volgens marktonderzoeker Aumacon komt dit door het aantrekken van de zakelijke markt. Leasebedrijven kopen dit jaar een stuk meer nieuwe wagens. De kooplust van particulieren is dit jaar tot nu toe wel met een kleine 5 procent teruggelopen.

Marktleider Volkswagen eindigde afgelopen maand, net als in oktober, wederom op de hoogste plek in het merkenrijtje.

December wordt waarschijnlijk nog een drukke maand voor dealers. In januari gaat het bijtellingspercentage voor veel auto's omhoog. Aumocon rekent erop dat mensen de aanschaf van een nieuwe auto daarom naar voren zullen halen.

Autoverkopen al zes maanden in de plus
Autoverkopen al zes maanden in de plus (Foto: ANP)

Jody Bernal wordt vader

Jody Bernal wordt vader. Zijn vrouw Melissa is zwanger van hun eerste kind. Dat meldt de zanger op Twitter en Instagram.

Bernal maakt het nieuws bekend door een foto van een taart te delen. Daarop staat: 'Wij zijn zwanger'.

De zanger, bekend van de hit Que Si Que No, vroeg Melissa Theba in november 2013 in New York ten huwelijk. Hij trouwde in januari van dit jaar met haar in Thailand.

Jody Bernal wordt vader
Jody Bernal wordt vader (Foto: BuzzE)

Goede vriend Kanye is mysterieuze man op foto

Het portret dat de Kardashians voor Thanksgiving lieten maken, riep bij veel mensen een vraag op: wie is toch die man in dat camouflageshirt? TMZ heeft nu het antwoord: het is Sakiya Sandifer, een goede vriend van Kims echtgenoot Kanye West.

Sandifer zou helemaal zijn opgenomen in de realityfamilie. Hij groeide met Kanye op in Chicago en schreef samen met zijn vriend een boek. Hij zou eind november voor zaken in Los Angeles zijn geweest en dus nodigde Kanye hem uit voor een hapje kalkoen tijdens Thanksgiving.

Het is niet voor het eerst dat Sandifer er op belangrijke familiemomenten bij is. Hij begeleidde tijdens het huwelijk van Kim en Kanye hun (schoon)zusje Kylie.

Goede vriend Kanye is mysterieuze man op foto
Goede vriend Kanye is mysterieuze man op foto (Foto: BuzzE)

Dumoulin: "Prijs dit jaar terecht gewonnen"

Tom Dumoulin vindt dat hij dit jaar terecht is gekozen tot Wielrenner van het Jaar. "Vorig jaar vond ik dat niet", reageerde de Limburgse coureur na ontvangst van de Gerrit Schulte Trofee op het Wielergala in Den Bosch.

Over zijn verkiezing een jaar geleden ontstond veel heisa omdat de prijs aan de neus voorbij ging van Niki Terpstra die de klassieker Parijs-Roubaix had gewonnen. Terpstra maakte er destijds van zijn verbazing geen geheim. "Vorig jaar was het een grote verrassing en dit jaar iets minder. Er was een flinke discussie en dat was een dubbel gevoel. Ik heb er toen niet echt van genoten. Ik probeer er objectief naar te kijken en dan vind ik dat ik hem deze keer verdiend heb", aldus Dumoulin maandagavond.

Terpstra was dit jaar weer genomineerd maar had niet overwogen om het Wielergala te boycotten, ook al geloofde hij geen moment in zijn kansen, zei hij. "Ik heb me vorig jaar tien minuten boos gemaakt. Tom is met zijn prestaties deze keer de juiste winnaar."

De tijdrit op de Olympische Spelen is het belangrijkste doel voor Tom Dumoulin in 2016, maar de vraag of hij de Tour de France of de Giro d'Italia gaat rijden weigerde hij maandagavond weer te beantwoorden. "De ploeg en ik zijn er uit. Ik had er zelf al een idee over. De ploeg had haar idee. We lagen een beetje uit elkaar maar we zijn het eens en nu ligt er een heel mooi plan. Het programma wordt helemaal op de Spelen afgestemd", aldus zijn mysterieuze reactie.

De keuze blijft geheim tot de teampresentatie van Giant-Alpecin op 7 januari.

Dumoulin: prijs dit jaar terecht gewonnen
Dumoulin: prijs dit jaar terecht gewonnen (Foto: ANP)

Jaartje Bundesliga doet Paderborn financieel goed

Een jaartje Bundesliga heeft SC Paderborn financieel goed gedaan. De penningmeester van de degradant kon maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering bekendmaken dat het seizoen 2014-2015 een winst heeft opgeleverd van 6,05 miljoen euro. Daarmee is de club in een keer uit de schulden. Paderborn stond voor 4,67 miljoen in het krijt.

Procentueel gezien deed Paderborn, dat ruim 40 miljoen binnenkreeg en 34 miljoen uitgaf, het volgens de voorzitter van de raad van toezicht Elmar Volkmann zelfs iets beter dan Bayern München. Dat stemde trainer Stefan Effenberg, die de jaarvergadering bijwoonde met zijn selectie, optimistisch. "Ons doel is zo snel mogelijk terug te keren in de Bundesliga."

Jaartje Bundesliga doet Paderborn goed
Jaartje Bundesliga doet Paderborn goed (Foto: ANP)

Murray en Fury kandidaten Britse sportprijs

Tennisser Andy Murray en bokser Tyson Fury hebben een plek veroverd op de kandidatenlijst voor een prestigieuze Britse sportprijs. De Schot bezorgde de Britten zondag de Daviscup, een dag eerder maakte Fury een einde aan de jarenlange dominantie van wereldkampioen Wladimir Klitschko bij de zwaargewichten. Dat leverde beiden een nominatie op voor de verkiezing van sportpersoonlijkheid van het jaar, die de BBC jaarlijks organiseert.

De kandidatenlijst bestond uit tien sporters, maar is door de prestaties van Murray en Fury uitgebreid tot twaalf. De andere genomineerden zijn Formule 1-kampioen Lewis Hamilton, de wielrenners Chris Froome en Lizzie Armitstead, zwemmer Adam Peaty, de atleten Mo Farah, Greg Rutherford en Jessica Ennis-Hill, voetbalster Lucy Bronze, turner Max Whitlock en rugbyer Kevin Sinfield. Het publiek kiest op 20 december tijdens het sportgala in Belfast een winnaar. Vorig jaar ging de prestigieuze prijs naar Hamilton.

Murray en Fury kandidaten Britse sportprijs
Murray en Fury kandidaten Britse sportprijs (Foto: ANP)

Zaakwaarnemers pakken 185 miljoen euro in Engeland

Voor zaakwaarnemers van voetballers blijkt de Premier League niet geheel verrassend een lucratieve competitie. De twintig clubs uit de Engelse topcompetitie betaalden afgelopen jaar samen bijna 130 miljoen pond (185 miljoen euro) aan premies voor de spelersagenten. Dat betekent een verhoging van 15 miljoen pond vergeleken met een jaar eerder.

Liverpool voert de ranglijst aan met ruim 20 miljoen euro, op de voet gevolgd door het Manchester United van manager Louis van Gaal. Manchester City (17,7 miljoen euro), Arsenal en Chelsea (beide zo'n 17 miljoen) waren tussen 1 oktober 2014 en 30 september van dit jaar ook belangrijke 'sponsoren' van de zaakwaarnemers. Die eisen forse premies bij onder meer transfers en contractverlengingen. Het gepromoveerde Watford, dat zich afgelopen zomer versterkte met onder anderen Steven Berghuis en huurling Nathan Aké, sluit de rij met 'slechts' 2,3 miljoen euro aan makelaarskosten.

Zaakwaarnemers pakken 185 miljoen in Engeland
Zaakwaarnemers pakken 185 miljoen in Engeland (Foto: ANP)

Belgische tennisser Darcis onder het mes na Davis Cup-finale

De Belgische tennisser Steve Darcis heeft de finale van de Davis Cup gespeeld met een pijnlijke hand. De 31-jarige Waal moet zelfs onder het mes, bleek twee dagen na de verloren eindstrijd tegen Groot-Brittannië. Darcis wordt volgens Belgische media later deze maand geopereerd aan zijn rechterarm, waar een zenuw hem veel pijn bezorgt.

Darcis stond afgelopen zaterdag tijdens het dubbelspel in Gent tegen de Britse broers Andy en Jamie Murray op de baan met een ingepakte onderarm. Hij wilde toen niet zeggen wat hem mankeert, ook om zijn tegenstanders niet wijzer te maken. De klachten blijken echter zo erg dat een operatie onvermijdelijk is. De nummer 86 van de wereld is waarschijnlijk op tijd hersteld voor de start van het nieuwe seizoen.

Belgische tennisser Darcis onder het mes
Belgische tennisser Darcis onder het mes (Foto: ANP)

Bones-cast sleept Fox voor rechter

Emily Dechanel en David Boreanaz, de hoofdrolspelers van de misdaadserie Bones, hebben televisieproducent 20th Century Fox Television voor de rechter gesleept. De twee, samen met uitvoerend producent Kathy Reichs, zeggen jarenlang niet in de winst van de hitserie te hebben gedeeld.

Het drietal vermoedt tientallen miljoenen dollars te hebben misgelopen door accountancytrucjes van Fox, meldt The Hollywood Reporter. In de rechtszaak verwijzen ze naar de rol van Fox in eerdere disputen rondom accountancy, over de series M*A*S*H*, The X-Files, NYPD Blue en Cops.

Reichs, die de boeken schreef waarop Bones is gebaseerd, zegt recht te hebben op vijf procent van de winst. Dechanel en Boreanaz zeggen dat ze elk drie procent is beloofd. Hoewel de serie, die in het elfde seizoen is, steeds populairder werd, kwamen de drie volgens de financiële documenten die zij van Fox te zien kregen elk jaar minder dicht in de buurt van een winstaandeel.

De acteurs beschuldigen Fox onder meer van contractbreuk en fraude.

Bones

Jared Leto wil Heath Ledger trots maken als Joker

Jared Leto wil met zijn vertolking van The Joker zijn voorgangers trots maken. Dat heeft de acteur en muzikant laten blijken via Instagram.

Maandagavond deelde Jared een foto van Heath Ledger, die The Joker speelde in The Dark Knight in 2008, en Jack Nicholson, die de rol vertolkte in Batman in 1989. Beide acteurs staan als hun personage op de foto. Ledger's Joker zit op een stoel en kijkt omlaag, terwijl Nicholson lachend achter hem staat en zijn schouders vasthoudt. Op de foto staat de tekst: "Maak je geen zorgen, Leto zal ons trots maken."

Jared speelt The Joker in de film Suicide Squad, die in de zomer van 2016 in de bioscopen draait.

Jared Leto wil Heath Ledger trots maken
Jared Leto wil Heath Ledger trots maken (Foto: BuzzE)

Wolven zijn weer terug in Duitsland

De populatie wolven in Duitsland breidt zich meer en meer uit. De roofdieren kwamen er lange tijd niet voor, maar inmiddels voelen ze zich weer helemaal thuis in het land. Verspreid over Duitsland wandelen inmiddels zo'n 400 wilde dieren, schat biologe Britta Habbe. Zij verzamelt de waarnemingen van wolven.

De val van de Berlijnse Muur in 1989 leidde de terugkeer van de wolf in. Via het oosten van het land trokken ze Duitsland binnen. Vooral in de deelstaten Saksen, Brandenburg, Nedersaksen en Saksen-Anhalt lopen veel dieren rond. Ze zijn beschermd in Duitsland en er mag daarom niet op worden gejaagd.

In heel Europa leven volgens het Wereld Natuur Fonds meer dan 10.000 wolven. Rusland is daarbij niet meegerekend.

Wolven zijn weer terug in Duitsland
Wolven zijn weer terug in Duitsland (Foto: ANP)

Messi weer de beste in Spanje

Lionel Messi mag zich opnieuw de beste voetballer van de Spaanse competitie noemen. De superster van FC Barcelona kreeg maandagavond de belangrijkste onderscheiding tijdens het voetbalgala van de Primera División in Barcelona. Voor de zesde keer in zeven jaar werd Messi uitgeroepen tot beste speler van La Liga. Alleen vorig jaar won de Argentijn niet, toen ging de prijs naar zijn Portugese rivaal Cristiano Ronaldo van Real Madrid. Die moest dit keer genoegen nemen met een publieksprijs.

Messi leidde Barcelona afgelopen seizoen naar de 'dubbel' in Spanje. Het leidde maandag op het gala tot een prijzenregen voor de Catalanen. Claudio Bravo werd uitgeroepen tot beste doelman, Neymar tot beste Zuid-Amerikaan en Luis Enrique tot beste trainer. Messi mag zich naast beste speler ook de beste aanvaller van afgelopen seizoen noemen.

Sergio Ramos en James Rodriguez van Real Madrid werden uitgeroepen tot respectievelijk beste verdediger en beste middenvelder, Sofiane Feghouli van Valencia kreeg een prijs als beste Afrikaanse voetballer in Spanje.

Messi weer de beste in Spanje
Messi weer de beste in Spanje (Foto: ANP)

'Veel mis bij productie rietsuiker'

Het maken van rietsuiker in levensmiddelen gaat vaak gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en landroof, zegt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Grote inkopers van het product zoals supermarktketens hebben hier volgens de organisatie nog te weinig oog voor.

"Uit nieuw veldonderzoek in Malawi komt naar voren dat land van lokale gemeenschappen is afgepakt voor de uitbreiding van suikerrietplantages. Arbeidsomstandigheden voor werknemers die worden ingehuurd via onderaannemers op diezelfde suikerplantages zijn vaak onder de maat", zegt SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal.

Volgens hem vragen afnemers zelden naar de herkomst van de suiker. "Hoewel alle grotere Nederlandse supermarkten beleid hebben dat onduurzame praktijken in de toeleveringsketen moet tegengaan, heeft alleen Plus specifiek beleid voor de inkoop van suikerriet."

De grootste suikerinkopers van de wereld geven ook niet heel duidelijk aan waar ze hun suiker vandaan halen. SOMO stelt dat slechts één grote suikerinkoper, Coca-Cola, van plan is om volgend jaar de namen van alle directe leveranciers te publiceren.

'Veel mis bij productie rietsuiker'
'Veel mis bij productie rietsuiker' (Foto: ANP)

Negentiende zege op rij Warriors in NBA

De Golden State Warriors stomen maar door in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De titelverdediger zette maandagavond ook de negentiende wedstrijd van dit seizoen in winst om. De ploeg van vedette Stephen Curry klopte de Utah Jazz met 106-103. Curry was goed voor 26 punten, Klay Thompson en Draymond Green maakten er beiden twintig.

De Warriors schreven vorige week historie, door het record van vijftien overwinningen op rij sinds de start van de competitie van de Washington Capitols (1948-49) en Houston Rockets (1993-94) te verbeteren. De ploeg van coach Steve Kerr gaat daarna 'gewoon' door met winnen. "Maar dat betekent niet dat we het veld opstappen en dan gegarandeerd winnen", benadrukte Curry na de winst in Salt Lake City. "We moeten er wel wat voor doen, zo bleek ook nu weer."

Curry sleepte zelf de winst binnen in de laatste minuut. Met 51 seconden op de klok en een gelijke stand knalde hij een driepunter raak. Vlak voor tijd gooide hij ook twee vrije worpen in het net. "Natuurlijk zitten er een aantal grote overwinningen in onze serie", zei de topschutter van de NBA. "Maar wat veel mensen vergeten, is dat we er in veel wedstrijden ook keihard voor hebben moeten werken."

De San Antonio Spurs, de eerste belagers van de Warriors in de Western Conference, incasseerden bij de Chicago Bulls de vierde nederlaag van het seizoen: 92-89. Pau Gasol blonk uit bij de Bulls met achttien punten en dertien rebounds. De Atlanta Hawks klopten Oklahoma City Thunder met 106-100, Miami Heat liet zich voor eigen publiek aftroeven door de Boston Celtics (95-105).

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Houston Rockets 116-105
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 92-74
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 112-98
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 102-87 

Negentiende zege op rij Warriors in NBA
Negentiende zege op rij Warriors in NBA (Foto: ANP)

'Bundeswehr' in actie tegen IS

De Duitse regering heeft dinsdag besloten tot 1200 militairen in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat. Het gaat vooral om militairen die gaan deelnemen aan luchtaanvallen op het Midden-Oosten.

De deelname aan de strijd in Syrië en Irak is een reactie van de Duitse regering op de bomaanslagen vorige maand in Parijs. Het parlement, de Bondsdag, moet nog met het plan instemmen.

'Bundeswehr' in actie tegen IS
'Bundeswehr' in actie tegen IS (Foto: ANP)

Platinum Games werkt aan Ninja Turtles-game

Ontwikkelaar Platinum Games, bekend van ijzersterke hack-n-slash-games als Bayonetta, Metal Gear Rising en Transformers Devastation, lijkt te werken aan een game in het Turtles-universum. Dat blijkt uit een Australische rating board die een waardering voor de game bekendmaakte.

Volgens het Australia Classification Board heet de game Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan en wordt de game gepubliceerd door Activision. Dezelfde titel kreeg begin november ook al een rating van het Braziliaanse ministerie van justitie, waar ook platforms werden genoemd, namelijk PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Platinum heeft vaker met Activision samengewerkt. Zo kwamen The Legend of Korra en Transformers Devastation voort uit dezelfde samenwerking. De ontwikkelaar is momenteel nog bezig met drie verschillende exclusives, namelijk Star Fox Zero voor Wii U, Nier: Automata voor PlayStation 4 en Scalebound voor Xbox One.

[eSports] Elements biedt LCS-plek te koop aan

Het heeft er alle schijn van dat het League of Legends-team van Elements na een behoorlijk teleurstellend seizoen de handdoek in de ring gooit. Website The Daily Dot meldt namelijk dat eigenaar Jacob 'Maelk' Toft-Andersen privébiedingen aanneemt voor de plek in de Europese LCS-competitie.

Degene die met de plek aan de haal gaat heeft overigens nog wel wat werk te verrichten. Afgelopen maand verlieten namelijk jungler Marcel 'Dexter' Feldkamp, midlaner Henrik 'Froggen' Hansen en AD Carry Erik 'Tabzz' van Helvert het team al. Wat er met de overgebleven twee spelers staat te gebeuren is nog uiterst onduidelijk. Toplaner Jesper 'Jwaow' Strandgren en support Patrick 'Nyph' Funke wilden in eerste instantie nog wel bij het team blijven, maar de eigenaar schijnt potentiële kopers te melden dat er geen spelers in het team zitten.

Elements wist in het hele 2015-seizoen geen moment te imponeren. Na de overname van Evil Geniuses heette het team eerst nog Alliance, werd er heftig ingezet op topspelers, echter zonder resultaat. Zo werd de komst van Martin 'Rekkles' Larsson in de spring split geen succes en verliet hij het team na één split al weer om terug te gaan naar Fnatic. De summer split werd afgesloten met een zevende plek. Hierdoor wist het team degradatie te voorkomen, maar kon het ook geen plek in de play-offs bemachtigen.

Onderzoek naar extra taken postbodes

PostNL onderzoekt of postbodes in hun wijken de boel extra in de gaten kunnen gaan houden. In Schiedam loopt tot half december een proef met vijf bezorgers die onder meer foto's maken van overvolle vuilcontainers of andere problemen op het gebied van openbare orde signaleren. Ze geven deze informatie door aan de gemeente.

"We weten al jaren dat het aantal poststukken daalt. We zijn daarom aan het bekijken of de postbezorgers andere werkzaamheden kunnen gaan doen. In Schiedam loopt nu een eerste proef. Dit gaan we in nog meer gemeenten doen. We gaan dan alles evalueren met de gemeenten en postbezorgers om te bepalen of dit haalbaar en werkzaam is en of er echt behoefte aan is", aldus een woordvoerster van PostNL naar aanleiding van een bericht in het AD.

De bezorgers hebben een opleiding gedaan voor het fotograferen in de wijk. Ze krijgen voor hun extra werk betaald door PostNL.

Onderzoek naar extra taken postbodes
Onderzoek naar extra taken postbodes (Foto: ANP)

Als je te hard probeert sexy te zijn...

Geil hoor...

 

Als je te hard probeert sexy te zijn...

Posted by FOK! on maandag 30 november 2015

New Danganronpa V3 laat eerdere delen los

New Danganronpa V3, dat in de maak is voor PlayStation 4 en PlayStation Vita, laat de eerdere delen los. Verhaalijnen, locaties en personages keren niet terug, behalve natuurlijk de belangrijkste: de moordzuchtige beer Monokuma.

De gameplay wordt wel weer gelijk aan die van deel één en twee. Dit blijkt uit de eerste screenshots van Famitsu. Meer informatie moet snel volgen: morgen vindt er in Japan een 'Danganronpa Project Press Conference' plaats, waar we ongetwijfeld meer te horen krijgen over de game.

New Danganronpa V3 lanceert in 2016 in Japan. Een releasedate voor het Westen is nog niet bekendgemaakt.

New Danganronpa V3 screenshot

Meer treinen uitgevallen door storingen

Bijna de helft meer treinen zijn vorig jaar uitgevallen door sein- en wisselstoringen. In totaal 32.899 ritten moesten worden geschrapt. Dat is ruim 46 procent meer dan in 2013. Dat blijkt uit cijfers van de NS. Op het traject Gouda - Rotterdam waren met 2501 de meeste uitvallen.

Volgens de NS zijn er in 2014 alles bij elkaar minder treinen uitgevallen dan in 2013. "Dit is juist goed nieuws. Alleen in één categorie zijn er meer treinen uitgevallen. We balen van iedere storing. Maar we hebben vorig jaar ook wel een aantal grote incidenten gehad met een ontspoorde intercity in Hilversum, waardoor veel treinen uitvielen. Ook zorgde blikseminslag voor veel uitgevallen treinen", aldus een woordvoerder van de NS.

De cijfers geven volgens de NS ook geen precies beeld, maar zijn slechts te gebruiken als indicatie. De cijfers worden in een systeem vastgelegd door de treindienstleiders, die het juist bij stremmingen erg druk hebben, waardoor ze niet altijd nauwkeurig zijn.

Vooral het aantal uitvallen vanwege storingen aan de infrastructuur is aanzienlijk gegroeid. Dat komt volgens de NS door strengere veiligheidsregels voor de spoorsector. De spoorbedrijven kiezen er daarom steeds vaker voor om pas 's nachts storingen te verhelpen. Het treinverkeer hoeft dan niet overdag stilgelegd te worden, maar daardoor kunnen er langere tijd wel minder treinen rijden.

Meer treinen uitgevallen door storingen
Meer treinen uitgevallen door storingen (Foto: ANP)

'Stel 64-plusser vrij van sollicitatieplicht'

Ouderen van 64 jaar of ouder die werkloos raken, zouden moeten worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Dat stelt vakbond FNV in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de bond is de kans dat ouderen namelijk een nieuwe baan vinden gering.

Ook pleit FNV voor meer koopkracht voor senioren. Door allerlei maatregelen waaronder verlaging van de ouderenkortingen, pensioenen die door strengere eisen niet kunnen worden geïndexeerd of zelfs gekort, hogere huur- en zorgkosten zijn senioren er 6 tot 10 procent op achteruit gegaan, zo rekent de vakbond voor.

Naast de ouderen breekt FNV ook een lans voor de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. De FNV wil afschaffing van het minimumjeugdloon en een einde maken aan het misbruik van werkgevers om gekwalificeerde jongeren in te zetten voor werk onder het mom van een stage. Tevens is er volgens de bond extra aandacht nodig voor een goede overgang van sociale werkplaatsen naar beschut werk, omdat anders mensen met een beperking tussen wal en schip vallen.

Te weinig werk

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts zorgt de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd ervoor dat er te weinig werk is voor jongeren en 50-plussers. Hij pleit daarbij voor afspraken waarbij werknemers minder werken met behoud van een deel van hun loon om zo plaats te maken voor mensen die nu geen werk kunnen krijgen.

,,De Wet Werk en Zekerheid heeft ervoor gezorgd dat wij in cao's betere afspraken kunnen maken voor meer echte banen", aldus Heerts. ,,Die wet moet uitrijpen en niet doorkruist worden door politieke initiatieven om mensen na een eerste contract nog eens een paar jaar aan het lijntje te houden."

'Stel 64-plusser vrij van sollicitatieplicht'
'Stel 64-plusser vrij van sollicitatieplicht' (Foto: ANP)

Superman is pissig in nieuwe Batman v Superman-teaser

Als de vrienden van Marvel met een trailer voor Captain America: Civil War komen, kan DC natuurlijk niet achterblijven. Via Twitter kondigden de filmmakers aan later deze week met een nieuwe trailer te komen voor Batman v Superman: Dawn of Justice, en werd er alvast een teaser getoond.

De teaser is een uitsnede uit een scène tussen Clark en Bruce, zo te zien nog ruim voordat ze dikke vriendjes met elkaar worden. En Clark lijkt behoorlijk pissig.

De nieuwe trailer wordt woensdagavond, Amerikaanse tijd, vrijgegeven tijdens de uitzending van ABC-talkshow Jimmy Kimmel Live.

'OM moet doorgaan met vervolging Bouterse'

De Surinaamse president Desi Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol bij de decembermoorden in 1982. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald na een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Surinaamse Openbaar Ministerie. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving van de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Het Decembermoorden-strafproces werd in 2012 opgeschort. Dit gebeurde nadat de omstreden Amnestiewet met een ruime meerderheid werd aangenomen in de Nationale Assemblee, het parlement van Suriname. Daarmee werd amnestie verleend voor allerlei strafbare feiten, waaronder de decembermoorden. Veel landen, zoals Nederland, hadden daar felle kritiek op.

Nabestaanden van slachtoffers dienden in augustus van dit jaar een klacht in. De klagers eisten dat het Hof van Justitie een bevel tot verdere vervolging zou afgeven. Dat is volgens de Ware Tijd nu gebeurd. Op haar website spreekt de krant van een 'zeer betrouwbare bron'. Officieel is het besluit nog niet bekendgemaakt. Als het bericht klopt, betekent dat volgens de NOS dat de rechtszaak moet worden hervat. Er moeten dan strafeisen op tafel komen voor Bouterse en andere verdachten.

De huidige president was ten tijde van de decembermoorden legerleider en de hoogste man van Suriname dat toen door militairen werd geleid. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij politieke tegenstanders heeft vermoord. Dit weekend herhaalde hij die woorden.

'OM moet doorgaan met vervolging Bouterse'
'OM moet doorgaan met vervolging Bouterse' (Foto: ANP)

CDA: verplichte verzekering loondoorbetaling

Iedereen die werkt, zou verplicht een basisverzekering moeten afsluiten die regelt dat bij ziekte het loon maximaal twee jaar lang wordt doorbetaald. Dat bepleit het CDA. Werkende - zowel mensen in vaste dienst als zelfstandigen - vangen zo de risico's voor inkomensverlies deels zelf op.

Het CDA gaat daar dinsdag voor pleiten in de Tweede Kamer, waar minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma de begroting Sociale Zaken verdedigen. In het CDA-plan betalen werkgevers alleen de eerste acht weken het salaris verplicht door, in plaats van de huidige twee jaar.

In een opiniestuk in de Volkskrant schrijven de CDA'ers Sybrand Buma en Pieter Heerma dat kabinetspartijen VVD en PvdA in een patstelling zitten terwijl ze de arbeidsmarkt uit het slop moeten trekken. Veel bedrijven willen bijna geen vast personeel meer aannemen omdat het ze veel geld kost als iemand ziek wordt. Werkgevers halen daarom liever flexibele werknemers binnen zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Die leveren weinig risico's op en ze kunnen ze snel weer afstoten.

Grote problemen
Maar voor de flexwerkers is deze situatie ook niet altijd goed, zeker niet als ze geen inkomen hebben wanneer ze door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Dat levert grote problemen op, zowel voor hunzelf als voor de maatschappij, stellen Buma en Heerma.

Een basisverzekering voor de loondoorbetaling moet er volgens het CDA uitzien als de basisverzekering voor de zorg. Door de verplichting zal de premie aanvaardbaar blijven. Bedrijven zullen minder huiverig worden om mensen, ook ouderen, aan te nemen.

CDA: verplichte verzekering loondoorbetaling
CDA: verplichte verzekering loondoorbetaling (Foto: ANP)

Napoli wint topper van Internazionale en gaat aan kop

Napoli is de grote winnaar van de maandagavond. De ploeg zag Fiorentina gelijk spelen en won zelf met 2-1 van aftredend koploper Internazionale. Napoli gaat nu nipt aan kop in de Serie A. De ellende begon voor Internazionale al na twee minuten spelen in de wedstrijd. Yuto Nagatomo wist Gonzalo Higuain niet af te stoppen, waardoor de openingsgoal al vroeg op het scorebord stond. Voor Nagatomo zou de avond al snel eindigen.

De Japanner dook halverwege de eerste helft bovenop de rug van José Callejon en kwam weg met een gele kaart. Vlak voor de rust werd hij alsnog van het veld gestuurd. Hij kreeg straf voor een veel te late tackle op de benen van Allan. Napoli ging de tweede helft in met een groot voordeel en tien minuten na de rust eindigde dat ook nog eens in de 2-0. De Argentijn bewaarde zijn zenuwen toen hij door Raul Albiol voor het doel werd gezet. Hij faalde niet en verdubbelde de score.

De zege leek al binnen handbereik, ware het niet dat Adem Ljajic in de 67ste minuut de aansluitingstreffer maakte. Hij liet Napoli-doelman José Manuel Reina kansloos, waardoor de spanning in de wedstrijd terug kwam.

Inter ging haastig op zoek naar de gelijkmaker, maar liep zichzelf daarin voorbij. Reina hield zijn ploeg op de been, waarna onder meer Higuain nog een goede kans op de 3-1 kreeg. In de slotminuut kopte Sevan Jovetic voor Inter op de paal.

Door de zege die uiteindelijk op het scorebord stond, stijgt Napoli één punt boven Internazionale uit op de ranglijst van de Serie A. De Napolitanen gaan nu aan kop.

Koploper Sparta laat zege glippen

Sparta Rotterdam heeft maandagavond in de stromende regen in Amsterdam de zege laten glippen. De koploper van de Jupiler League moest tegen Jong Ajax genoegen nemen met één punt: 1-1. De gelijkmaker van de thuisploeg viel in de extra tijd en kwam op naam van Zakaria El Azzouzi. De invaller reageerde attent nadat een vrije trap van Robert Muric op de paal was beland. Sparta was door een treffer van Ajacied Ricardo van Rhijn (in eigen doel) op voorsprong gekomen.

FC Eindhoven kwam thuis tegen FC Emmen eveneens niet verder dan 1-1. De Brabantse ploeg ontsnapte nog aan een nederlaag ook. Anil Koc bracht in de extra tijd de gelijkmaker op zijn naam. De thuisclub speelde door een rode kaart voor Tibeau Swinnen vanaf de 73e minuut met tien man. Erixon Danso had na ruim een uur de score namens FC Emmen geopend.

FC Volendam versloeg Go Ahead Eagles voor eigen publiek met 1-0. Vlak voor tijd bezorgde Erik Schouten de thuisclub de volle winst. De Noord-Hollandse brigade steeg naar de tweede plek, met drie punten minder dan Sparta. Eindhoven zakte naar de derde plaats, met evenveel punten als FC Volendam maar met één wedstrijd meer gespeeld.

NAC Breda

NAC Breda herstelde zich redelijk van de nederlaag vrijdag bij RKC Waalwijk (2-0). De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen versloeg op eigen veld Telstar met 2-1. De Brabantse treffers kwamen op naam van Joey Suk en Mats Seuntjens.

De Limburgse derby in Maastricht tussen MVV en Fortuna Sittard eindigde verrassend in 1-3 voor de veel lager geklasseerde bezoekers. Na een ruststand van 1-1 sloeg de ploeg uit Sittard in de tweede helft toe via treffers van Muhammed Mert en Ferry de Regt. Bij MVV moest Thomas Verheijdt in de 86e minuut na zijn tweede gele kaart naar de kant.

Almere City FC bleef laatste. FC Dordrecht versloeg de hekkensluiter met 3-1.

Koploper Sparta laat zege glippen
Koploper Sparta laat zege glippen (Foto: ANP)

Dumoulin opnieuw wielrenner van het jaar

Tom Dumoulin is voor het tweede jaar op rij gekozen tot Wielrenner van het Jaar. Op het Wielergala in Den Bosch kreeg de 25-jarige Limburger maandagavond de bijbehorende Gerrit Schulte Trofee uitgereikt.

Werd er vorig jaar nog verbaasd gereageerd op de keuze voor Dumoulin, maandag was zijn verkiezing geen verrassing. De coureur van Giant-Alpecin stak afgelopen seizoen met kop een schouders uit boven de overige genomineerden: Robert Gesink, Lars van der Haar, Jeffrey Hoogland, Steven Kruijswijk, Mathieu van der Poel, Wout Poels en Niki Terpstra.

Na een dramatische afloop van zijn Tour de France door zijn betrokkenheid bij de grote valpartij in de derde etappe, revancheerde Dumoulin zich door twee etappes te winnen in de Ronde van Spanje en tot op het eind mee te strijden voor de eindzege. Bovendien won hij twee etappes in de Ronde van Zwitserland en eindigde daar als derde in het eindklassement.

Vrouwen

De prijs voor renster ging voor het eerst in negen jaar niet naar Marianne Vos. De Brabantse was niet genomineerd omdat ze afgelopen seizoen nauwelijks in actie kwam door blessures en omdat ze overtraind was. Het publiek en een jury van oud-renners kozen voor Anna van der Breggen, die in 2015 de Ronde van Italië voor vrouwen won en met drie zilveren medailles terugkeerde van het WK.

Voor het eerst in de lange geschiedenis van het wielergala ging de aanmoedigingsprijs naar een vrouw. Baanrenster Elis Ligtlee (21) ontving de Gerrie Knetemann Trofee voor haar successen op het WK (zilver) en EK (brons, zilver en twee keer goud). Ligtlee en Van der Breggen waren niet bij de uitreiking vanwege sportieve verplichtingen.

Dumoulin opnieuw wielrenner van het jaar
Dumoulin opnieuw wielrenner van het jaar (Foto: ANP)

Duitsers: dreiging door strijd tegen IS

Duitsland is bang dat de opgevoerde strijd tegen Islamitische Staat (IS) een boemerangeffect zal hebben. Een overgrote meerderheid van de bevolking vreest dat het risico op bomaanslagen daardoor alleen maar is toegenomen.

Uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van het Duitse persbureau DPA blijkt dat 71 procent van de Duitsers een grotere dreiging verwacht.

Aanleiding voor die vrees is het plan om 1.200 Duitse militairen in te zetten voor de ondersteuning van de internationale coalitie tegen IS. Die voert in Irak en Syrië luchtaanvallen uit op de terreurbeweging.

Volgens de hoogste leider van het leger, generaal Volker Wieker, worden de militairen niet ingezet om te vechten. Ze gaan zich bezighouden met het beveiligen van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle en het bijtanken van gevechtsvliegtuigen.

Duitsers: dreiging door strijd tegen IS
Duitsland en Frankrijk werken samen in hun strijd tegen IS. (Foto: ANP)

Keith Richards: Mick Jagger solo vanwege ego

Mick Jagger heeft alleen vanwege zijn ego soloplaten gemaakt. Dat zegt zijn mede-bandlid van The Rolling Stones, Keith Richards, in een interview met GQ. 'Hij had echt niets te vertellen.'

Dat was anders voor hem, zegt Keith. 'Ik heb platen maken nooit gezien als een manier om beroemd te worden. Ik wil gewoon goede platen maken met goede muzikanten, spelen met de besten en leren.'

Keith bracht in september een nieuwe soloplaat uit: Crosseyed Heart. Zijn publiek is een stuk volwassener geworden en dat spreekt hem aan. 'Ik had jaren geleden al genoeg van de schreeuwende Mimi's. Maar het was een interessante periode; drieduizend vrouwen die de kleren van je lijf proberen te schreeuwen. Maar ik kan geen drieduizend vrouwen tegelijkertijd aan.'

Keith Richards: Mick Jagger solo vanwege ego
Keith Richards: Mick Jagger solo vanwege ego (Foto: BuzzE)

Recordjacht Mercedes baart Horner zorgen

Red Bull-teambaas Christian Horner vindt de huidige dominantie van Mercedes in de Formule 1 maar niks. “Een voorspelbare reeks van resultaten is voor iedere sport slecht,” meent de Brit, die bang is dat de fans door het Mercedes-geweld zullen afhaken.

Cijfermatig stond er dit jaar inderdaad geen maat op Mercedes. De Silberpfeilen braken dan ook record na record. Afgelopen weekend kwamen Nico Rosberg en Lewis Hamilton tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi voor de twaalfde maal als één en twee over de finish. Daarmee scherpten ze hun eigen record van een jaar eerder aan. Maar er was meer. Het team pakte een record aantal podia dit jaar en evenaarden het record van zestien zeges in één seizoen. Tot slot eisten ze vijftien keer de eerste startrij op en ook dat is, u raadt het al, een record.

Absoluut vernietigende cijfers en volgens Horner ook geenszins vergelijkbaar met de dominantie van Red Bull in de jaren ervoor. “Twee van onze kampioenschappen werden pas beslist in de allerlaatste race. Bovendien zijn wij geen enkele keer als eerste en tweede in het kampioenschap geëindigd. We moeten ons realiseren dat de fans belangrijk zijn. Door dit soort voorspelbaarheid haken mensen af.”

Horner roept de internationale autosportbond FIA dan ook op om maatregelen te nemen. "Iedereen wil zien dat Fernando Alonso en Daniel Ricciardo competitief zijn. Men wil dat Sebastian Vettel de strijd aan kan binden met Hamilton en Rosberg. De teams kunnen dit niet veranderen, daarvoor zijn er teveel eigen belangen. Het is aan de bond om met regels te komen om dit te bereiken."

Slayer hoofdact op vernieuwd Into The Grave-festival

De legendarische Amerikaanse thrashmetalband Slayer zal in 2016 als hoofdact op gaan treden op de 6e editie van het Into The Grave-festival in Leeuwarden. Het festival, dat voorheen werd georganiseerd in combinatie met het festival Cityrock, zal vanaf het komende jaar een tweedaags festival gaan worden, waar we op de komende editie een vijftiental brute bands uit de hardere sector zullen kunnen aanschouwen. Dit heuglijke nieuws werd gisteren door de organisatie via hun Facebook-pagina bekendgemaakt.

Nadat we eerder al hoorden dat de band Exodus van de partij zou zijn, werden gisteren nog een twaalftal namen geopenbaard. Zo zullen ook de bands Airbourne (Australië), Kreator (Duitsland), Carcass (UK), Amaranthe (Denemarken/Zweden), Alestorm (Schotland), The Black Dahlia Murder (USA), Tribulation (Zweden), Scar Symmetry (Zweden), Vektor (USA), Evil Invaders (België) en Gruesome (USA) het metalpodium aan de voet van de scheve Oldehove in Leeuwarden betreden.

Op vrijdag 12 augustus zal Slayer als afsluitende band spelen op Into The Grave. De dag erna zal de eveneens legendarische Duitse thrash- en speedmetalgoden van Kreator de dag afsluiten met een explosief concert. Voor het programma op de zaterdag zullen nog twee bands worden toegevoegd. Mensen die als 'vroege vogels' al een combiticket voor CityRock en Into The Grave hadden gekocht hoeven niet te vrezen. Deze blijven namelijk gewoon geldig voor het festival in de nieuwe tweedaagse opzet. Voor meer informatie over Into The Grave, waar we waarschijnlijk ook wel de nodige FOK!kers in het wild tegen zullen komen, kan je vinden op de website van het festival. Wellicht een mooie locatie voor een FOK!metalmeeting?


\m/ Slayer op Into The Grave (bron: Omrop Fryslân) \m/

FOK! Wat een weer: alweer geen weer

Welkom in december! We trappen de laatste maand van het jaar af met regen. Gisterenavond gold voor de kustprovincies nog een code geel, maar vandaag kleurt de landkaart op knmi.nl weer mooi groen. Later op de dag wordt het vanuit het westen wat droger en is er de mogelijkheid dat de zon nog even doorbreekt. De temperaturen liggen tussen de 10 (noordoosten) en 14 (zuidwesten) graden. De vrij krachtige wind komt vandaag uit het zuidwesten. 

Duco maakte deze foto tijdens zijn vakantie door Zuid-Afrika. De foto is genomen op de Tafelberg. De gele bloemen zijn protea's; de nationale bloem van Zuid-Afrika. Wat een uitzicht! 

Adembenemend uitzicht (Foto: Duco)
Adembenemend uitzicht (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1572 werden tijdens het Bloedbad van Naarden 700 inwoners van Naarden vermoord door de Spanjaarden, onder leiding van Don Frederik

* In 2006 werd op Basisschool 't Klimop in Hoogerheide de 8-jarige Jesse Dingemans vermoord. 

* In 1953 bracht Hugh Hefner het eerste nummer van de Playboy uit. Het blad verscheen in een oplage van 70.000 stuks. 

* In 2006 was De Cock en de onzichtbare moordenaar te zien op televisie. Het is de laatste aflevering van de misdaadserie Baantjer

'Miljarden en visumvrij reizen voor Turkije'

Turkije krijgt mogelijk 3 miljard euro aan hulp van de Europese Unie voor de vluchtelingen in het land. Ook zou de EU visumvrij reizen vanaf oktober volgend jaar en hernieuwde gesprekken voor toetreding tot de unie van Turkije in het vooruitzicht stellen, als de Turkse regering actief meewerkt aan een oplossing voor het vluchtelingenprobleem.

Dat staat in conceptconclusies van de top van de EU en Turkije die zondag in Brussel plaatsvindt. Turkije en de EU gaan volgens het document actiever samenwerken om te voorkomen dat mensen die "geen internationale bescherming nodig hebben" naar Turkije en de EU reizen.

Ook worden mensen die al wel Turkije of de EU zijn binnengekomen sneller teruggestuurd. In ruil daarvoor zou Turkije een stap dichter bij toetreding tot de Europese Unie komen. Het conceptdocument vormt de basis voor de gesprekken in Brussel. Waarschijnlijk worden de conclusies nog aangepast.

'Miljarden en visumvrij reizen voor Turkije'
'Miljarden en visumvrij reizen voor Turkije' (Foto: ANP)

Trophies voor Final Fantasy VII bekend

De trophies de remake  voor Final Fantasy VII zijn opgedoken op het internet. Vandaag heeft Exophase een volledige lijst gepubliceerd, die hier te zien is. Uiteraard een waarschuwing dat deze spoilers kan bevatten, dus kijken op eigen risico.

De lijst lijkt veel op die van de lijst van achievements op steam, wat geen verassing is aangezien de PlayStation 4-versie een port is van de verbeterde pc-versie. Het is wellicht geen toeval dat de lijst met achievements gelekt is: het kan betekenen dat Square Enix binnenkort een releasedatum kan gaan onthullen. Het meest uitgelezen moment hiervoor zou de PlayStation Experience zijn, die op 5 en 6 december plaatsvindt.

De remake van Final Fantasy VII komt exclusief uit voor de PlayStation 4.

Final
Trophies voor Final Fantasy VII bekend

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.