KNSB wil andere opzet EK allround

JimmyManna

De Nederlandse schaatsbond heeft bij de internationale bond ISU voorstellen ingediend om enkele titeltoernooien langebaan aan te passen. De KNSB pleit ervoor het EK allround voor mannen te veranderen: met een 3000 meter in plaats van een 1000 meter. De andere afstanden zijn 500, 1500 en 5000 meter.

Daarnaast verdient het volgens de KNSB aanbeveling het programma van de WK Afstanden beter af te stemmen op de wensen van de atleten. Nu is de 10.000 meter op de eerste dag, wat de combinatie met andere afstanden moeilijk maakt. De KNSB is er ook een voorstander van eenmaal in de vier jaar, tussen de Winterspelen in, Skate Games op dezelfde locatie (WK's op langebaan, shorttrack en kunstrijden) te organiseren, naar een idee van Ard Schenk.

De wijzigingsvoorstellen, ontwikkeld in samenspraak met onder anderen schaatsers en trainers, moesten op 1 december binnen zijn bij de internationale federatie om ze komende zomer tijdens het 56e congres van ISU in Dubrovnik te kunnen behandelen.

Programmaopzet

Om het EK allround voor 'uitsterven' te behoeden was vorig jaar al besloten de 5 km (vrouwen) en 10 km (mannen) te schrappen en die afstanden te vervangen door een 1000 meter. De achterban van de KNSB vindt dat bij de mannen in het voordeel van de sprinters en stelt voor in plaats van de 1000 meter een 3 km te rijden. Dat zou het toernooi spannender maken en aantrekkelijker voor de schaatsers met de wat langere adem. De veranderingen zouden in 2017 moeten ingaan.

De KNSB heeft ook een programmaopzet gemaakt voor de WK afstanden, met op de donderdag de 3000 (v) en 5000 (m) meter. De langste afstanden gaan naar de zaterdag. Op de slotdag staan de 1500 meter geprogrammeerd en de massastart.

KNSB wil andere opzet EK allround
KNSB wil andere opzet EK allround (Foto: ANP)