FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 november 2015

De Graafschap boekt eerste zege

De Graafschap heeft vrijdag eindelijk de eerste zege van het seizoen geboekt. De promovendus was in een spectaculair duel in Leeuwarden met 3-2 te sterk voor SC Cambuur, dat wel nog altijd op zoek is naar de eerste zege. Ondanks de overwinning blijft De Graafschap laatste, maar het gat met Cambuur is nog maar twee punten.

Met name voor rust was het duel tussen de twee hekkensluiters van de eredivisie zeer vermakelijk. Beide ploegen creëerden, nadat de wedstrijd aan het begin even stil was gelegd omdat er vuurwerk op het veld was gegooid, de nodige kansen. De Graafschap sprong daar aanvankelijk het beste mee om.

Cas Peters zorgde al in de zevende minuut voor 0-1, na een blunder van Cambuurverdediger Marvin Peersman. Nadat Bartholomew Ogbeche aan de overkant twee keer verzuimde gelijk te maken, kopte Bart Straalman de 'Superboeren' op 0-2. Youssef El Jebli had het duel vervolgens al kunnen beslissen. De middenvelder vond vlak voor rust eerst doelman Leonard Nienhuis op zijn weg en daarna de paal. Sjoerd Overgoor had namens Cambuur wel succes: zijn schot belandde vlak voor rust in de verre hoek: 1-2.

Gelijkmaker

Cambuur kwam na rust een stuk beter voor de dag dan daarvoor. Waar De Graafschap in de eerste helft weinig moeite had om de Friese opbouw te verstoren, daar voetbalde Cambuur in de tweede helft stukken makkelijker onder de druk vandaan. Het leverde Cambuur al vroeg de gelijkmaker op, al kwam daar het nodige geluk bij kijken. Verdediger Nathaniël Will passeerde zijn eigen doelman Hidde Jurjus met een boogbal: 2-2.

Na die gelijkmaker was het voor De Graafschap vooral een kwestie van tegenhouden en dat ging de ploeg van coach Jan Vreman goed af. De equipe ging er in het slot, vlak nadat het Robin Pröpper met een rode kaart was kwijtgeraakt, zelfs met de zege vandoor. Invaller Karim Tarfi besliste het duel met een fraaie vrije trap: 2-3.

De Graafschap boekt eerste zege
De Graafschap boekt eerste zege (Foto: ANP)

Imagine van John Lennon boven aan Top 2000

Imagine van John Lennon voert dit jaar de Top 2000 aan. Het publiek stemde het meest op dit lied waardoor het van plaats 38 naar nummer 1 schoot. De sentimenten na 'Parijs' zijn er debet aan, zegt de NPO.

Het nummer was de laatste weken erg veel te horen, nadat een onbekende man de dag na de aanslagen het nummer speelde op een piano bij de Parijse concertzaal Bataclan. Ook via sociale media is veelvuldig opgeroepen om op het nummer, dat gaat over een ideale wereld waarin iedereen in vrede met elkaar samenleeft, te stemmen.

De rest van de top drie is vrijwel onveranderd gebleven: Queen met Bohemian Rhapsody staat net als vorig jaar op de tweede plaats en Hotel California van The Eagles is gezakt van 1 naar 3.

Troost
Jurre Bosman, zendermanager van NPO Radio 2: "De Top 2000 gaat over muziek en de verhalen achter de muziek. Imagine heeft na meer dan veertig jaar nog niets aan kracht ingeboet. Het nummer verwoordt perfect het gevoel na de aanslagen in Parijs. De plaat biedt veel mensen troost en geeft tegelijkertijd hoop. We sluiten het jaar af met een eervolle nummer 1."

In de Top 2000 worden tussen eerste kerstdag en oud & nieuw de 2000 populairste platen aller tijden gedraaid, zoals luisteraars en liefhebbers afgelopen week bij elkaar hebben gestemd.

Vrijdag om 22.00 uur eindigde de stemweek. In totaal is een recordaantal van 4,5 miljoen stemmen uitgebracht. Dat is bijna 20 procent meer dan vorig jaar. Opvallend is dat 31 procent van de stemmen door jongeren onder de dertig jaar is uitgebracht.

Imagine van John Lennon boven aan Top 2000
Imagine van John Lennon boven aan Top 2000 (Foto: ANP)

'Familie verdronken kleuter Aylan naar Canada'

Familie van het Syrische jongetje Aylan Kurdi, wiens stoffelijk overschot op een Turks strand de publieke opinie in veel landen schokte, gaat in Canada wonen. Canadese media meldden vrijdag dat een Canadese tante van Aylan, Tima Kurdi, bekend heeft gemaakt dat haar broer Mohammed met zijn gezin snel in Canada aankomt en bij haar komt wonen. Canada neemt, als de nieuwe premier Justin Trudeau zijn verkiezingsbelofte nakomt, voor eind dit jaar 25.000 Syrische vluchtelingen op.

Mohammed en Tima zijn broer en zus van Abdullah Kurdi, de Koerdisch-Syrische vader van Aylan. Hij woonde in Istanbul en wilde met zijn gezin naar Canada. Toen dat legaal niet leek te lukken, waagde hij de illegale oversteek naar Griekse eilanden en dat liep dramatisch af. Op de tocht verdronken in september zijn vrouw en kinderen. Een foto van het aangespoelde lichaampje van de driejarige Aylan schokte de publieke opinie in Europa waar het vluchtelingendebat was losgebarsten.

'Familie verdronken kleuter Aylan naar Canada'
'Familie verdronken kleuter Aylan naar Canada' (Foto: ANP)

Soldaat van Oranje breekt weer record

De musical Soldaat van Oranje heeft vrijdagavond ook het laatste record dat nog niet op naam van de productie stond in handen gekregen. In de Theaterhangaar in Katwijk werd de 1.863.083e bezoeker ontvangen. Daarmee heeft de musical officieel méér bezoekers getrokken dan The Phantom of the Opera, die dit record tot nu toe in handen had.

Er is geen andere voorstelling in Nederland waar ooit eerder zoveel bezoekers een kaartje voor hebben gekocht. The Phantom of the Opera, de voorstelling die ruim drie jaar in het Circustheater in Scheveningen te zien was, vestigde het vorige record in augustus 1996. Met 1094 voorstellingen was Soldaat van Oranje al sinds 31 december 2013 de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Eind oktober vierde de productie zijn vijfde verjaardag. Vrijdagavond werd de 1701e uitverkochte voorstelling gespeeld.

Soldaat van Oranje vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het Leidse studentenverzet. Het stuk is gebaseerd op zijn oorlogsmemoires. De musical is voorlopig tot en met juli 2016 in de Theaterhangaar te zien. In januari gaat het theater wel een aantal weken dicht voor onderhoud en wordt het stuk tijdelijk niet opgevoerd.

Soldaat van Oranje breekt weer record
Soldaat van Oranje breekt weer record (Foto: BuzzE)

Braziliaanse medaillehoop Spelen Rio betrapt, schorsing valt perfect

De Braziliaanse bokster Clelia Marques da Costa is betrapt op het gebruik van het vochtafdrijvende middel furosemide. Dat heeft de Braziliaanse boksbond bekendgemaakt. Marques werd betrapt na een controle in september in São Paulo, tijdens een trainingsperiode van de nationale ploeg. Ze trainde al sinds begin oktober niet meer met die ploeg, nadat het positieve resultaat op 1 oktober aan de atlete voor werd gelegd. De bokster besloot geen contra-expertise aan te vragen.

De bokster die in Braziliaanse kringen ook wel Clelia Clay wordt genoemd, naar Cassius Clay (Muhammed Ali), wordt gezien als grote medaillehoop van de Braziliaanse boksploeg tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. Ze staat tweede op de wereldranglijst van amateurboksfederatie AIBA en won vorig jaar nog brons op het WK in de klasse tot 51 kilogram.

Haar schorsing is ingegaan op 18 november en loopt 180 dagen. Opvallend genoeg komt dat mooi uit voor Marques: de schorsing loopt zo net op tijd af om mee te mogen doen aan het WK van 2016 in mei, een belangrijk toernooi met het oog op kwalificatie voor de Spelen.

Claim tegen Nederland, veel geld

Als de Khoisan in Zuid-Afrika hun zin krijgen, dan zou het de Nederlandse staat nog wel eens aardig wat geld kunnen gaan kosten. Enkele leden van dit volk zijn namelijk bezig om te kijken of ze herstelbetalingen kunnen krijgen. Dit zou nog wel eens consequenties kunnen hebben voor Nederland en Groot-Brittannië, de voormalige kolonisatoren van het Afrikaanse land.

"De koloniale machten zijn rijk geworden van ons land: onze diamanten en ons goud", aldus de voorzitter van de Gauteng Khoisan Council. Iemand met de typische Khoisan-naam John van Rooyen.

Hij deed zijn zegje tijdens het comité van de Zuid-Afrikaanse Mensenrechten. Van Rooyen stipte de marginalering van de Khoisan door de tijd heen aan.

De groep is erop uit om ervoor te zorgen dat er een betere afspiegeling van de Khoisan komt in de Zuid-Afrikaanse samenleving, op alle fronten. Zo wil men representanten in alle lagen van de regering en een officiële erkenning van de Khoisan-talen. Volgens van Rooyen voelen de Khoisan zich net zo buitengesloten van de maatschappij als homo's, lesbiennes en misdrijfslachtoffers.

De Khoisan is een volk van jagers-verzamelaars in het zuidelijk deel van Afrika. Ze verschillen qua uiterlijk nogal van omringende volken: hun huid is lichter en ze hebben amandel-vormige ogen. Een agrarische cultuur hebben ze nooit ontwikkeld, dit zou kunnen komen doordat er geen geschikte dieren daarvoor aanwezig waren. Enige belangstelling voor diamanten of goud hebben ze voor de komst van de Europeanen echter nog nooit gehad.

Buiten de marginale positie in eigen land is men ook boos op de Britten en de Nederlanders. Deze zouden de verschillende Khoisan-volkeren hebben verjaagd en hun rijkdommen hebben gestolen. En wat wil men dan? Heel voorspelbaar: dan wil men geld.

"We willen geld van de Britse Kroon en de Nederlanders. De eerste mensen die Jan van Riebeeck hier tegenkwam, waren geen Bantoes of Xhosa's. Het waren strandlopers. Dit is ons land."

"De kolonisten hebben geld verdiend aan de handel in diamanten, maakte slaven van ons volk en trokken vervolgens verder naar Johannesburg. Daar vonden ze goud. Hiermee hebben ze Europa opgebouwd. De Engelsen en de Nederlanders bevochten elkaar voor het recht op onze mineralen."

Buiten de gewenste grote sommen geld, hebben de Khoisan ook grote stukken land opgeëist.

Meer eisen voor gezinshereniging asielzoekers

Het wordt lastiger voor asielzoekers die hier mogen blijven om hun gezin te laten nareizen. Het proces gaat langer duren en familieleden moeten meer bewijs leveren. Van alle aanvragen was dit jaar een kwart bedoeld voor een nareiziger.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft straks negen maanden om te beslissen over de gezinshereniging. Op dit moment heeft de IND hier drie tot zes maanden voor. Verder moeten vreemdelingen meer bewijs leveren dat het om familie gaat, bijvoorbeeld met foto's.

"We moeten het kritischer bekijken", aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tegen het ANP. "We zijn nu heel veel capaciteit kwijt aan onderzoeken. Bij verzoeken voor Eritrea bijvoorbeeld moeten we wel 70 procent afwijzen van de gevallen waarin extra onderzoek nodig was. Maar we zijn dan heel veel mensen en geld kwijt aan dat onderzoek. Aan mensen die weten dat hun verzoek niet klopt, en je weet toch of iemand geen familie is, gaan we daarom de kosten doorrekenen van een onderzoek dat voor niks is geweest.''

Dwangsommen
De verlenging van de termijn is volgens de bewindsman vooral nodig omdat de aantallen zo zijn opgelopen, dat de termijnen niet worden gehaald. "We willen zo voorkomen dat we met dwangsommen te maken krijgen. En we mogen er volgens de EU-richtlijnen negen maanden over doen."

Verder worden mensen die overduidelijk geen kans maken op verblijf, sneller afgehandeld. "Iedereen die binnenkomt, wordt eerst op dezelfde manier behandeld, maar dan gaan mensen in een bepaald spoor. Mensen die totaal geen kans maken omdat ze bijvoorbeeld uit Servië komen, kunnen dan sneller worden afgedaan."

Mensen van wie het overduidelijk is dat ze recht hebben op asiel, worden op hun beurt weer sneller geholpen. Het gaat dan om mensen die uit heel gevaarlijke landen komen en ook nog hun papieren op orde hebben. "Dat hoeft niet zo lang te duren", aldus Dijkhoff, verwijzend naar de kosten die in deze gevallen dus onnodig zijn, bijvoorbeeld voor het langdurig gebruik van een advocaat.

Meer eisen voor gezinshereniging asielzoekers
Meer eisen voor gezinshereniging asielzoekers (Foto: ANP)

IAAF: "Bloeddoping nooit getolereerd"

De wereldatletiekfederatie IAAF heeft verwijten dat het controles op bloeddoping niet effectief heeft uitgevoerd en dopinggevallen heeft getolereerd vrijdag tegengesproken. "Beweringen dat dat wel zo is, missen elke wetenschappelijke of juridisch onderbouwing", liet de IAAF vrijdag weten. Het was voor het eerst dat de bond dieper inging op de beschuldigingen van de ARD en de Sunday Times eind augustus.

In hun onderzoek stuitten de Duitse tv-zender en de Engelse krant op een databank van de IAAF met de resultaten van 12.000 bloedtests bij 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Daarin vonden zij 800 sporters met verdachte bloedwaarden onder wie 150 atleten die medailles wonnen op grote evenementen. Volgens de IAAF is er voor de invoering van het bloedpaspoort in 2009 geen dwingend bewijs voor bloeddoping te halen uit de gevonden testresultaten.

"We zijn eraan gewend dat dergelijke onderzoeken gevoelig liggen bij sportbonden", reageerde ARD-dopingexpert Hajo Seppelt. De door hem geraadpleegde wetenschappers bekritiseerden het beperkte aantal tests dat verdachte atleten hadden moeten ondergaan en stelden dat er in bepaalde gevallen geen straffen waren uitgesproken terwijl daar wel aanleiding voor was. "De IAAF wijst deze bewering van de hand en staat daarin niet alleen", meldde de atletiekbond. "Ook het wereldantidopingbureau WADA concludeert dat deze testresultaten geen bewijs vormen voor doping."

De IAAF kwam daarbij op voor de in opspraak geraakte Britse atlete Paula Radcliffe, een icoon in haar land en fel tegenstandster van doping. Radcliffe had, hoewel haar naam niet was genoemd, zelf naar buiten gebracht dat zij de "voorname Britse atleet" was bij wie afwijkende bloedwaarden waren aangetroffen. De IAAF noemde de daaropvolgende beschuldiging dat er bij Radcliffe sprake was geweest van bloeddoping een geval van "misinterpretatie van niet bewezen en onvolledige data" en sprak de wereldrecordhoudster op de marathon volledig vrij. "De waarden in haar bloedprofiel zijn volledig verklaarbaar en geven aan dat zij volkomen onschuldig is."

Radcliffe zei voor Sky Sports dat ze geen atleet gunt wat haar was overkomen na haar 'bekentenis'. "Ik wist dat ik niks verkeerds heb gedaan. Gelukkig hebben wetenschappers dat nu kunnen onderbouwen."

IAAF: bloeddoping nooit getolereerd
IAAF: bloeddoping nooit getolereerd (Foto: ANP)

Trampolineduo Bet/Wiebering pakt finaleplek WK en ticket World Games

Trampolinespringsters Bo Bet en Pascal Wiebering hebben zich vrijdag bij de WK in het Deense Odense geplaatst voor de finale op het onderdeel synchroonspringen. Het Nederlandse koppel kwam in de kwalificaties tot een score van 82,100, goed voor de zesde plaats. De beste acht duo's strijden zaterdag om de medailles.

Bet en Wiebering debuteren op een WK. "We zijn nog niet helemaal tevreden over onze oefening. De uitvoering zou nog beter kunnen", meldde Bet. "Het doel is nu om het in de finale nog beter te doen en nog een paar plaatsen op te schuiven."De kwalificatie voor de finale leverde Nederland een landenplaats op voor de World Games in 2017 in Polen, de 'alternatieve Olympische Spelen' met nog meer sporten dan op de Spelen zelf.

Trampolineduo Bet/Wiebering naar finale WK
Trampolineduo Bet/Wiebering naar finale WK (Foto: ANP)

Murray brengt Britten weer naast BelgiŽ

De tennissers van België en Groot-Brittannië zijn in evenwicht na de eerste dag van de Davis Cup-finale in Gent. Andy Murray bracht de Britten vrijdagavond dankzij een zege in drie sets (6-3, 6-2 en 7-5) op Ruben Bemelmans weer naast de Belgen. Eerder op de dag had David Goffin in een vijfsetter debutant Kyle Edmund verslagen: 3-6, 1-6, 6-2, 6-2 en 6-0.

Murray, de nummer twee van de wereld, liet zich niet verrassen door Bemelmans die het de Schot in de derde set wel lastig maakte. Zaterdag volgt het dubbelspel, waarna de beslissing zondag valt in een van de twee enkelspelen.

"Ik ben tevreden over mijn spel, met name in de eerste twee sets", sprak Murray voor de camera's van de VRT. "In de derde set werd het wat 'tricky'. Ik maakte wat foutjes en Ruben ging beter spelen. Ik ben blij dat ik het toch in drie sets heb kunnen afmaken", zei Murray die zijn land aan de eerste Daviscuptitel sinds 1936 moet helpen. Bemelmans liet in de derde set bij 5-4 een setpunt lopen. Murray komt zaterdag met zijn broer Jamie uit in het dubbelspel.

Topfavoriet

Met de 1-1 kwam de vooraf voorspelde tussenstand uit. Murray was topfavoriet, maar Goffin kon die rol in zijn partij tegen Edmund lange tijd niet waarmaken. De nummer 16 van de wereld verloor de eerste twee sets tegen de twintigjarige Edmund. "Iedereen verwachtte dat ik zou winnen, maar makkelijk was het zeker niet. Dat ik zelfs na een mindere wedstrijd toch kan winnen, geeft me veel vertrouwen en motivatie voor de volgende wedstrijden", reageerde Goffin die in de laatste set Edmund geen game meer toestond.

Voor België is het pas de tweede Daviscupfinale sinds 1904. Ook daarom behoorden koning Filip en koningin Mathilde vrijdag tot de 13.000 toeschouwers in Gent.

Murray brengt Britten weer naast België
Murray brengt Britten weer naast België (Foto: ANP)

Winst Bayern MŁnchen stijgt naar 23,8 miljoen

Bayern München heeft in het afgelopen seizoen een recordwinst van 23,8 miljoen euro geboekt. De omzet daalde licht tot 523,7 miljoen euro, maakte de Bundesligaclub vrijdagavond bekend tijdens een halfjaarlijkse ledenbijeenkomst.

"Onze groeiende financiële kracht heeft prioriteit om regelmatig te kunnen investeren in de spelersgroep en te kunnen blijven concurreren met de Europese top", zei financieel directeur en bestuurslid Jan-Christian Dreesen.

Bayern München hoopt de komende jaren vooral meer omzet te genereren uit televisiegeld om vooral de clubs uit Engelse Premier League te kunnen bijbenen. Afgelopen seizoen ontving de Duitse landskampioen 58,3 miljoen euro voor de uitzending van wedstrijden.

Winst Bayern München stijgt naar 23,8 miljoen
Winst Bayern München stijgt naar 23,8 miljoen (Foto: ANP)

Arends en Piek naar halve finale olympisch testevent

De Nederlandse badmintonners Jacco Arends en Selena Piek hebben de halve finales in Rio de Janeiro bereikt. Op het olympisch testevent versloegen ze vrijdag de als eerste geplaatste Duitsers Michael Fuchs en Birgit Michels met 21-12, 17-21, 21-17 in het gemengd dubbelspel.

Het als tweede geplaatste Nederlandse koppel kwam ongeslagen door de groepsfase, maar trof daarna direct de grootste concurrent in het toernooi. De eerste game ging gemakkelijk naar Arends en Piek, maar daarna sloeg het Duitse koppel terug. Arends en Piek herstelden zich in de derde game en veroverden zo een plekje in de halve eindstrijd. Daarin speelt het koppel tegen de het Chinese topdu Zheng Siwei en Chen Qingchen.

Voor Piek is het de tweede halvefinaleplaats op het toernooi. Donderdag bereikte ze in het vrouwendubbelspel de halve finale met Eefje Muskens.

Arends en Piek naar halve finale
Arends en Piek naar halve finale (Foto: ANP)

Oud-FIFA-president Havelange (99) opgenomen in ziekenhuis

Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange is in het ziekenhuis opgenomen wegens ademhalingsproblemen. Dat maakten doktoren van het Samaritano-hospitaal in Rio de Janeiro vrijdag bekend. De toestand van de 99-jarige Braziliaan werd als "stabiel" omschreven.

Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat Havelange vanwege problemen aan de longen is opgenomen. De oud-zwemmer werd in 1998 opgevolgd door Sepp Blatter als hoogste voetbalbaas. Hij was 24 jaar voorzitter van de FIFA en is net als zijn opvolger niet van onbesproken gedrag. In 2013 legde hij zijn functie als erevoorzitter neer nadat was uitgekomen dat hij steekpenningen had aangenomen.

Havelange opgenomen in ziekenhuis
Havelange opgenomen in ziekenhuis (Foto: ANP)

Bayern steunt erevoorzitter Beckenbauer

De Duitse voetbalheld Franz Beckenbauer, die in opspraak is geraakt door beschuldigingen over corruptie, kan rekenen op steun van zijn oude club Bayern München. "Franz Beckenbauer is terecht onze erevoorzitter en dat zal hij ook blijven", zei huidig voorzitter Karl Hopfner vrijdagavond tijdens een bijeenkomst met de leden van de Duitse topclub.

Beckenbauer was voorzitter van het organisatiecomité dat het WK van 2006 naar Duitsland haalde. Hij tekende vlak voor de stemming over de toewijzing een verdacht contract met toenmalig vicevoorzitter Jack Warner van de wereldbond FIFA. Hij zou daarin van alles beloven aan de man die inmiddels vanwege zijn rol in andere omkoopschandalen voor het leven is geschorst.

Hopfner meent dat Beckenbauer te snel is veroordeeld en herinnerde de leden eraan dat Bayern München "verdomd veel" aan hem heeft te danken, als speler, trainer en voorzitter. "En zonder het WK in 2006 in Duitsland hadden wij nooit de Allianz Arena gehad", aldus Hopfner.

Bayern steunt erevoorzitter Beckenbauer
Bayern steunt erevoorzitter Beckenbauer (Foto: ANP)

FC Twente: "Mogelijkheid intrekken licentie bestaat ook"

Fans van FC Twente moeten vrezen voor het ergste scenario voor hun club - uitsluiting van betaald voetbal. Maar dat verwacht directeur Gerald van den Belt niet.

Deze week ontstond er chaos bij de club na het uitlekken van documenten van investeringsmaatschappij Doyen. "De grote vraag is nu of die documenten echt zijn", vertelde Van den Belt op een persconferentie. "Er is een hoop onduidelijk. Ook voor onszelf."

"We zijn enorm verrast door het opduiken van die stukken. We zijn niet bekend met die stukken. De kernvraag is of die papieren echt zijn. Als ze echt zijn, hebben we heel wat uit te leggen."

Straf
Mocht Doyen wel degelijk invloed hebben gehad op het aankoopbeleid van Twente dan kan een straf volgen van de KNVB, bijvoorbeeld puntenaftrek. "Een geldboete of berisping zou in dat geval een gunstig scenario zijn."

"De mogelijkheid voor het intrekken van onze proflicentie bestaat ook, hoewel ik dat niet verwacht. In de historie van het betaalde voetbal zijn alleen licenties ingetrokken bij een faillissement. Het ontnemen van de licentie is het uiterste geval."

Paniek
De directeur heeft nooit beperkingen of verplichtingen van Doyen ervaren. "Het vertrouwen in de club begint erg broos te worden, bij de fans, bij sponsors en bij de KNVB. Het ging juist de goede kant op met herfinanciering, maar dit zou ons terug kunnen werpen."

"Er ontstaat veel paniek bij de club. Dat maakt het er niet makkelijker op. Mensen zijn boos en teleurgesteld. Het is weer eens twee voor twaalf in Enschede. Wat een kloteweek."

FC Twente: "De mogelijkheid voor het intrekken van onze proflicentie bestaat ook" (Pro Shots / Anp)
FC Twente: "De mogelijkheid voor het intrekken van onze proflicentie bestaat ook" (Pro Shots / Anp)

Schorsing Russische basketbalbond opgeheven

De internationale basketbalfederatie FIBA heeft vrijdag de schorsing van de Russische bond (RFB) opgeheven. De RFB werd in juli geschorst vanwege problemen binnen het bestuur. Die schorsing werd eerder al gedeeltelijk opgeheven om Rusland te kunnen laten deelnemen aan het EK in september.

In een toelichting liet de FIBA vrijdag weten dat er een eerlijke, transparante en democratische voorzittersverkiezing is geweest en dat de Russische bond nieuwe statuten heeft aangenomen die voldoen aan de internationale regels.

Schorsing Russische basketbalbond opgeheven
Schorsing Russische basketbalbond opgeheven (Foto: ANP)

Slowakije: met migranten komen de terroristen

De Slowaakse regering zal zich blijven verzetten tegen de verdeling van vluchtelingen door de Europese Unie. De veiligheid van de Slowaakse burgers heeft prioriteit. Dat verklaarde premier Robert Fico vrijdag over de houding van zijn land.

In zijn visie verhoogt de opvang van vluchtelingen het risico van terrorisme. Fico: "De Slowaakse regering ziet een duidelijk verband tussen migratie en de gruwelen die het terrorisme met zich brengt. Meerdere bij de aanslagen in Parijs betrokken terroristen zijn aantoonbaar via de zogenoemde Balkanroute naar Europa gekomen, aldus de regeringschef.

"Nu honderdduizenden vluchtelingen zonder adequate controles de EU zijn binnengekomen, is het heel goed mogelijk dat er onder hen een groot aantal aanhangers van Islamitische Staat is, uitgerust en in staat om soortgelijke aanvallen uit te voeren", zei de sociaal-democraat. Wie het verband tussen migratie en terrorisme niet ziet "is dom en blind", voegde hij eraan toe.

Slowakije: met migranten komen de terroristen
Slowakije: met migranten komen de terroristen (Foto: ANP)

Watskeburt met Faberyayo?!

Op social media zoals Twitter en Instagram verbazen mensen zich over de nieuwe, erg gespierde, torso van Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig. Pepijn Lanen, zoals hij in het dagelijks leven heet, blijkt ineens het lichaam van een fanatieke sportschoolbezoeker te hebben.

Lanen zette vrijdag een nieuwe omslagfoto van het tijdschrift Men's Health op Instagram. Daarop is hij te zien met enorme biceps, brede schouders en een sixpack. Volgers reageerden verbaasd en dachten dat het om een gefotoshopte afbeelding ging. Mensen haalden er zelfs vermeende afbeeldingen van enkele weken geleden bij waar Lanen nog helemaal geen gespierd postuur had, om 'aan te tonen' dat het wel om een bewerkte afbeelding zou gaan.

Presentator en sportschoolhouder Arie Boomsma reageerde via Twitter op de ophef. Hij begeleidde de muzikant. "Eigenlijk is het gewoon een compliment dat mensen denken dat de foto's geshopt zijn. Ruim twee jaar noeste arbeid." Hij laat weten dat Lanen zeker vier dagen in de week traint.

Beoordeel hieronder zelf de foto, photoshop of niet?

 

#vrijdag #menshealth #droogdroog

A photo posted by Faber (@faberyayo) onNov 27, 2015 at 2:10am PST

Verstappen ietwat ontevreden

Max Verstappen had iets meer verwacht van de eerste twee trainingen voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Limburger zette vrijdag de twaalfde en dertiende tijd neer in zijn Toro Rosso. "Niet blij met deze posities, maar evenmin ongerust. Dit gebeurde me ook in Brazilië en daar was ik in de race uiteindelijk ook goed", liet hij weten via zijn team.

Het formule 1-seizoen sluit zondag af met de race in het Arabische emiraat. Verstappen kan terugkijken op een sensationeel debuutjaar, met twee vierde plaatsen als beste resultaat en alom lof over zijn gedurfde rijstijl. Hij bezet in de WK-stand de twaalfde plaats.

Verstappen gaf vrijdag in de eerste vrije training bijna twee seconden toe op snelste man Lewis Hamilton van Mercedes, maar was wel flink rapper dan Carlos Sainz, zijn Spaanse teamgenoot. In de tweede sessie was hij op het circuit van Yas Marina ruim 1,6 seconde langzamer dan de Duitser Nico Rosberg, die in zijn Mercedes de beste tijd klokte. Sainz was opnieuw minder snel.

Het kampioenschap in de Formule 1 is al beslist. Hamilton is sinds de Grand Prix van de Verenigde Staten al in bezit van zijn derde wereldtitel. Hij vocht in de laatste twee races vergeefs om de overwinning, beide keren was Rosberg de betere. Uit de trainingen viel af te leiden dat de twee kemphanen van Mercedes normaal gesproken ook in de finale race om de overwinning gaan strijden.

Verstappen ietwat ontevreden
Verstappen ietwat ontevreden (Foto: ANP)

Belastingdienst zoekt Robert Schoemacher

Robert Schoemacher wordt gezocht door de Belastingdienst omdat zij nog geld van hem kriijgen. Dit blijkt uit een oproep die de blauwe brievenbrigade vrijdag plaatste in de Staatscourant. Daarin staat dat de cosmetisch arts op 15 december moet verschijnen voor de Raadskamer in Rotterdam.

Omdat de fiscus niet weet waar Schoemacher nu verblijft, kunnen ze niet direct bij hem aankloppen. RTL Boulevard heeft de vader van Schoemacher gesproken, en die verklaart dat zijn zoon nog maar weinig bezittingen heeft en zelfs een goedkopere auto is gaan rijden. Ook zegt hij tegen RTL Boulevard dat zijn zoon in Spanje woont, maar volgens hem komt Robert nog regelmatig naar Nederland om mensen te voorzien van botox en andere cosmetische ingrepen.

Schoemacher heeft veertien dagen de tijd om een verzoek tot toepassing van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen aan te vragen bij de rechtbank in Rotterdam. Deze regeling helpt personen om binnen 36 maanden uit de schulden te raken.

Belastingdienst zoekt Robert Schoemacher
Belastingdienst zoekt Robert Schoemacher (Foto: BuzzE)

Straf geŽist voor Rome-relschoppers Feyenoord

Negen Feyenoord-supporters die volgens justitie eerder dit jaar betrokken waren bij voetrellen in Rome hebben vrijdag straffen tegen zich horen eisen. De aanklager wil dat één van hen een celstraf krijgt van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De anderen hoorden werkstraffen tot 200 uur tegen zich eisen. De mannen krijgen als het aan het Openbaar Ministerie ligt ook een verbod om zich op wedstrijddagen op te houden in de buurt van de Kuip. Het gaat daarbij om een zogeheten vrijheidsbeperkende maatregel en niet om een bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. In dat laatste geval zou het namelijk zo kunnen zijn dat de hooligan de voorwaardelijke straf met opzet ondergaat, waarna het locatieverbod vervalt en hij daarna ongestraft weer naar de omgeving van het stadion kan.

De negen verdachten zijn de eersten van meer dan veertig mannen die terechtstaan in Rotterdam. Ook volgende week zijn er zittingen. De mannen worden er onder meer van verdacht openlijk geweld te hebben gepleegd, voor de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma in de Europa League. Er werd onder meer met flessen gegooid.

Zwaar vuurwerk

Eén van de mannen wordt beschuldigd van poging tot doodslag omdat hij met zwaar vuurwerk richting Italiaanse agenten zou hebben gegooid. Hij komt volgende week voor de rechter.

De verdachten zijn in Nederland opgespoord na de ernstige ongeregeldheden in de Italiaanse hoofdstad.

Straf geëist voor Rome-relschoppers Feyenoord
Straf geëist voor Rome-relschoppers Feyenoord (Foto: ANP)

Tony Hawk Pro Skater 5 krijgt grote patch

Tony Hawk Pro Skater 5 is ongetwijfeld één van de grootste flops van de laatste tijd. Rare gameplay, glitches en andere problemen zorgden ervoor dat de game werd afgebrand in reviews. Dit houdt Activision echter niet tegen om de game te ondersteunen.

Er is namelijk een patch vrijgegeven van maar liefst 7.8 GB die de gameplay moet verbeteren en nieuwe content toevoegt. Onder andere nieuwe levels en personage-campaings zijn toegevoegd, naast de diverse verbeteringen. De volledige patchnotes vind je hieronder in de spoiler. Ga jij de game nog een kans geven?

Luiten gedeeld tweede in Leopard Creek

Golfer Joost Luiten heeft zijn goede optreden op de eerste dag van het Alfred Dunhill Championship vrijdag een passend vervolg gegeven. De Rotterdammer ging rond in 70 slagen, twee onder par. Dat waren twee slagen meer dan donderdag, maar Luiten steeg desondanks in het klassement; van de vijfde naar de gedeelde tweede plaats.

De Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel nam de leiding na een ronde van 67. Met een totaal van 133 slagen leidt hij riant voor een viertal golfers dat op 138 staat. Naast Luiten zijn dat de Spanjaard Pablo Martin, de Zuid-Afrikaan Richard Sterne en de Fransman Benjamin Hebert. Een deel van de golfers moest vrijdag eerst nog hun eerste ronde afmaken omdat onweer de wedstrijd donderdag had stilgelegd.

Luiten gedeeld tweede in Leopard Creek
Luiten gedeeld tweede in Leopard Creek (Foto: ANP)

Bouterse 'getuigt' over decembermoorden

De eind juli aangekondigde 'getuigenis' van de Surinaamse president Desi Bouterse vindt dit weekeinde plaats in Broko Baka, het buitenverblijf van Bouterse. Daar zal initiatiefnemer Sandew Hira met Bouterse spreken over de gebeurtenissen die in de jaren tachtig hebben geleid tot de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

Die moorden zorgen anno 2015 nog voor verdeeldheid binnen de Surinaamse samenleving. Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, is een jongere broer van een van de slachtoffers van 8 december. Bouterse wordt gezien als de verantwoordelijke voor de moorden omdat hij toen de leiding over het leger had. Hira hoopt dat de getuigenis van Bouterse leidt tot minder verdeeldheid.

De bereidheid van Bouterse om met Hira in gesprek te gaan was voor velen een verrassing. Niet iedereen is blij met het initiatief, sommigen vinden dat Bouterse in de rechtszaal moet getuigen over zijn eventuele daden. Hira heeft echter geen geloof in een juridische oplossing omdat dat de afgelopen 33 jaar ook niet gelukt is.

Onbewerkt
De Surinaamse staatszender is dit weekeinde bij het gesprek aanwezig en zal het materiaal verwerken en uitzenden. Hira zal over een kleine twee weken, op 8 december, een verslag van het gesprek aanbieden aan het Surinaamse parlement. Hira heeft benadrukt dat hij, noch Bouterse, het materiaal zal bewerken.

Ook na het gesprek met Bouterse gaat Hira verder met zijn onderzoek naar de gebeurtenissen. Hij hoopt dan ook over materiaal uit de Nederlandse archieven te kunnen beschikken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft medewerking daarover toegezegd. Of dat betekent dat alle informatie vrijgegeven wordt, is nog niet duidelijk.

Bouterse 'getuigt' over jaren 80
Bouterse 'getuigt' over jaren 80 (Foto: ANP)

PSV verwacht Lestienne volgende week terug

PSV verwacht Maxime Lestienne volgende week terug in training. "We hopen hem komende week op De Herdgang te zien", zei trainer Phillip Cocu vrijdag.

De snelle Belgische vleugelaanvaller speelde 30 september zijn laatste wedstrijd voor PSV, in Moskou tegen CSKA voor de Champions League. Daarna overleden achtereenvolgens zijn moeder en vader. De club gaf hem de tijd om het verlies te verwerken. "We proberen hem op te vangen en te steunen waar mogelijk. Hij moet nog een aantal belangrijke zaken afhandelen, maar hij kijkt er tegelijkertijd alweer naar uit om zich weer bij ons aan te sluiten", aldus Cocu.

PSV verwacht Lestienne volgende week terug
PSV verwacht Lestienne volgende week terug (Foto: ANP)

Belgen op voorsprong in Davis Cup

België heeft vrijdag de leiding genomen in de Davis Cup-finale tegen Groot-Brittannië. David Goffin versloeg in een vijfsetter debutant Kyle Edmund: 3-6, 1-6, 6-2, 6-2 en 6-0. In de tweede partij in het Gentse Flanders Expo neemt Ruben Bemelmans het op tegen de Schot Andy Murray, de nummer twee van de wereld.

Goffin leek tegen Edmund op weg naar een vlotte nederlaag waardoor de kans op een spannend weekeinde al snel leek te vervliegen. Maar de nummer zestien van de wereld herpakte zich in de derde set. In de beslissende vijfde set verloor Edmund al vroeg zijn opslaggame. Het kwam niet meer goed met de jonge Brit die er niet meer aan te pas kwam: 6-0.

Belgen op voorsprong in Daviscup
Belgen op voorsprong in Daviscup (Foto: ANP)

Poetin weigert contact met Erdogan

De Russische president Vladimir Poetin weigert contact met de Turkse president Tayyip Erdogan zolang deze zich niet wil verontschuldigen voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat zei Kremlin-woordvoerder Yuri Ushakov vrijdag.

"We zien de Turkse onwil om gewoon excuses aan te bieden voor het incident met het vliegtuig", zei Ushakov op de vraag van verslaggevers waarom Poetin niet met Erdogan wil praten. De Turkse president had om een ontmoeting gevraagd met zijn Russische ambtgenoot in de marge van de klimaatconferentie in Parijs, die maandag begint.

De twee staatshoofden staan lijnrecht tegenover elkaar nadat Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de grens met Syrië.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte vrijdag bekend dat Moskou het visumvrije regime met Turkije vanaf 1 januari 2016 zal opschorten. Volgens Lavrov zijn er in Moskou grote twijfels over de bereidheid bij Turkije om terrorisme echt te bestrijden. "We hebben meer en meer vragen over de activiteiten van Ankara en zijn werkelijke betrokkenheid om het terrorisme uit te roeien"zei Lavrov na een ontmoeting met zijn Syrische collega Walid al-Moualem in Moskou.

Poetin weigert contact met Erdogan
Poetin weigert contact met Erdogan (Foto: ANP)

DNB waarschuwt voor gevaar klimaatverandering

Klimaatverandering, de groei van de wereldbevolking en het opraken van fossiele brandstoffen kunnen een serieus gevaar vormen voor de economie. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het daarom van cruciaal belang dat banken, pensioenfondsen en ook toezichthouders hierbij hun verantwoordelijkheid nemen.

"Het is niet de vraag of, maar hoe we dit gaan aanpakken", zei DNB-president Klaas Knot vrijdag. In de aanloop naar de grote klimaattop in Parijs volgende week hield de toezichthouder vrijdag een congres om partijen in de sector en daarbuiten een gevoel van urgentie bij te brengen.

Knot zei dat de financiële crisis heeft laten zien dat veel bestaande manieren om met zakendoen en financiën om te gaan, niet houdbaar zijn. In zijn ogen staat niets meer dan 'het welzijn en de welvaart van iedereen op deze planeet' op het spel.

DNB waarschuwt voor gevaar klimaatverandering
DNB waarschuwt voor gevaar klimaatverandering (Foto: ANP)

Bijen maken het hulpverleners moeilijk

Een lastige klus voor de hulpdiensten op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland vrijdag. Die kregen een melding van een zwaar ongeluk in de buurt van Kawerau, maar konden niet meteen te werk gaan zoals ze dat altijd doen. Bij het ongeval was een vrachtwagen met bijenkorven betrokken. Een zwerm bijen die door de aanrijding ontsnapte, zorgde ervoor dat de hulpverleners niet in de buurt konden komen.

Ze moesten de bijen eerst verdrijven, liet de politie aan The New Zealand Herald weten. De vrachtwagen met bijenkorven was in dichte mist op een langzaam rijdende vrachtwagen gebotst. De chauffeur van de wagen met bijenkorven overleefde het niet. De andere bestuurder raakte gewond.

Bijen maken het hulpverleners moeilijk
Bijen maken het hulpverleners moeilijk (Foto: ANP)

ABP kan pensioenen weer niet verhogen

Het ambtenarenpensioenfonds ABP kan de pensioenen ook komend jaar niet laten meestijgen met de gemiddelde loonontwikkeling. Daarvoor staat het fonds er financieel nog altijd te zwak voor, liet het vrijdag weten.

De dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een pensioenfonds in staat is aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen, stond eind oktober op 99,3 procent. Dat is ruim onder het minimum van 110 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) eist van ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland.

De premie gaat wel omlaag als gevolg van de versobering van de pensioenopbouw die onlangs in een nieuwe cao voor overheidspersoneel is vastgelegd. Maar mogelijk moet ABP de premie in april alweer verhogen, als blijkt dat de dekkingsgraad niet snel genoeg herstelt. Dat besluit valt in de loop van januari.

Loonakkoord
Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn er geen gevolgen voor de loonsverhoging van de ambtenaren die hij eerder dit jaar met drie vakbonden overeenkwam. "Het loonakkoord staat." Als het ABP besluit tot een hogere premie zou dit wel voor 'een gat' in zijn begroting kunnen zorgen. Verder wilde hij niet op de kwestie ingaan.

Pensioenfondsen hebben de laatste jaren grote moeite om hun buffers op het vereiste niveau te houden. Dat komt vooral door de extreem lage rente, die ervoor zorgt dat de toekomstige verplichtingen fors hoger moeten worden gewaardeerd.

Verlaging
ABP kon daardoor de laatste jaren de pensioenen niet laten meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling. In april 2013 moest zelfs een verlaging worden doorgevoerd.

Doordat opnieuw niet kan worden geïndexeerd, neemt voor mensen met een oudedagsvoorziening via ABP de achterstand op de gemiddelde loonontwikkeling over de afgelopen jaren toe tot 11,7 procent. Daarbij gaat het fonds ervan uit dat werkenden er dit jaar gemiddeld 1,6 procent bij hebben gekregen.

ABP kan pensioenen weer niet verhogen
ABP kan pensioenen weer niet verhogen (Foto: ANP)

Paus: sloppenwijken wonden van de elite

Paus Franciscus heeft vrijdag een sloppenwijk in de Keniaanse hoofdstad Nairobi bezocht. Hij noemde de wijken voor de allerarmsten 'wonden veroorzaakt door een rijke en machtige elite'. Hij riep Afrikaanse regeringen op om meer te doen om de armoede te verlichten.

De paus staat bekend als voorvechter voor de armsten en uit dat ook in zijn eigen, sobere levensstijl. Voor zijn verkiezing in 2013 stond hij al bekend als de bisschop van de sloppenwijken, omdat hij in Buenos Aires ook vaak de armsten bezocht.

Tijdens een toespraak tot jongeren in het stadium van Nairobi riep Franscicus op niet toe te geven aan de verleidingen van corruptie. "De geest van het kwaad brengt ons naar een gebrek aan eenheid. Het brengt ons naar een stamcultuur, corruptie en drugs. Het brengt ons naar vernietiging vanwege fanatisme."

Tribale banden
Tribale banden gaan in Kenia en sommige andere Afrikaanse landen vaak boven politieke connecties, waardoor geweld kan ontstaan.

Kenia is het eerste land dat hij in Afrika bezoekt. Later gaat hij nog naar Uganda en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Paus: sloppenwijken wonden van de elite
Paus: sloppenwijken wonden van de elite (Foto: ANP)

Drukte bij winkels op Black Friday blijft uit

Het loopt nog niet storm bij winkels in de Verenigde Staten op Black Friday. De rijen voor de winkels en winkelcentra zijn klein, in tegenstelling tot eerdere jaren toen immense massa's koopjesjagers zich op de winkels stortten.

Black Friday wordt gezien als het startschot voor de inkopen voor het feestdagenseizoen in de VS. Het is daarom de belangrijkste periode van het jaar voor veel Amerikaanse detailhandelaren. Maar de immense drukte en chaos van het verleden blijft dit jaar vooralsnog uit. Dat heeft te maken met slecht weer en omdat kortingsacties meer gespreid worden over de komende periode.

Ook kopen Amerikanen steeds meer via het internet, waardoor winkels minder vaak bezocht worden. De maandag na Black Friday wordt Cyber Monday genoemd, omdat Amerikanen dan online op jacht gaan naar koopjes.

Drukte bij winkels op Black Friday blijft uit
Drukte bij winkels op Black Friday blijft uit (Foto: ANP)

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Een betrouwbare bron bevestigt dat na een bericht van de NOS. Het bedrijf gaf om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

Ook Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn zegt dat TSN uitstel van betaling gaat aanvragen. "Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn. TSN zegt niet verder te kunnen met de lage tarieven van gemeentes", aldus de vakbondsman.

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg
12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg (Foto: ANP)

'Te sexy' Adam Lambert zorgt voor discussie

Singapore is verdeeld over de vraag of Adam Lambert te sexy is voor het land. De Amerikaanse zanger en acteur moet tijdens de jaarwisseling optreden in het Aziatische land, maar er is een petitie gestart om dat te voorkomen.

De initiatiefnemers van de petitie vinden Lambert, die geen geheim maakt van zijn homoseksualiteit, niet passen bij de waarden van Singapore. Zo'n 14.000 mensen zijn het daarmee eens en tekenden de petitie.

Twee andere petities die wel achter het optreden van Lambert staan, zijn echter al ruim 11.000 keer getekend. De initiatiefnemers van die lijsten vinden dat de Amerikaan wel moet komen optreden en dat Singapore zo laat zien discriminatie te mijden en diversiteit te promoten.

De concertorganisator heeft laten weten achter Lamberts optreden te staan. De zanger, die geregeld optreedt met Queen, zorgde in 2009 voor ophef toen hij zijn mannelijke toetsenist kuste en seksuele handelingen nadeed met zijn dansers. In Singapore is seks tussen mannen verboden.

'Te sexy' Adam Lambert zorgt voor discussie
'Te sexy' Adam Lambert zorgt voor discussie (Foto: BuzzE)

Centrales verstoken fors meer steenkool

Het steenkoolverbruik in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met ruim een kwart toegenomen. Er ging alles bij elkaar 9 miljard kilogram kolen doorheen, 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het hogere verbruik kwam grotendeels voor rekening van de elektriciteitscentrales.

De stroomcentrales verstookten fors meer van het vervuilende spul dat de laatste jaren flink in prijs is gedaald. In het eerste halfjaar lag de steenkoolprijs 38 procent lager dan in 2008.

Vanwege hun impact op het milieu zijn de kolencentrales veel mensen inmiddels een doorn in het oog. In de Tweede Kamer vindt een meerderheid dat de kolencentrales geleidelijk dicht moeten en dat er geen nieuwe meer bij mogen komen. Deze week werd daarover een motie ingediend.

In cokesfabrieken en in de ijzer- en staalindustrie was eveneens meer vraag naar steenkool.

Centrales verstoken fors meer steenkool
Centrales verstoken fors meer steenkool (Foto: ANP)

Adele domineert albumlijst

Adele verovert ook in Nederland de top van de albumlijsten. Haar nieuwste plaat 25 prijkt deze week bovenaan de Album Top 100 en blijft de concurrentie ver voor.

25 ging de afgelopen week bijna vier keer zo vaak over de toonbank als de nummer twee, Evenwicht van Marco Borsato. De Nederlandse zanger is de enige artiest die Adele een beetje tegenwicht biedt. Borsato blijft Kinderen voor Kinderen, dat op de derde plek staat, op zijn beurt ver voor.

Adele staat bovendien niet één, maar twee keer in de Album Top 100. De voorloper van 25, 21 uit 2011, is terug te vinden op de zesde plek. De plaat staat in totaal al 226 weken in de Album Top 100. 31 weken daarvan bezette 21 de toppositie.

Album Top 10 Week 48
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Adele - 25
2. (-) Marco Borsato - Evenwicht
3. (2) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
4. (1) Justin Bieber - Purpose
5. (-) Enya - Dark Sky Island
6. (19) Adele - 21
7. (10) Guus Meeuwis - Morgen
8. (7) Anouk - Greatest Hits
9. (3) One Direction - Made In The A.M.
10. (6) The Beatles - 1 Remastered

Adele domineert albumlijst
Adele domineert albumlijst (Foto: BuzzE)

Ook boete voor geflitste Poolse automobilist

Een Poolse automobilist die in ons land wordt geflitst, ontkomt niet meer aan een boete. Vanaf eind dit jaar krijgt hij de rekening van de overtreding thuis gestuurd, meldde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Kamer.

Dat is mogelijk omdat de Polen zich hebben aangesloten op het Nederlandse digitale systeem voor kentekengegevens. Duitsers, Belgen, Fransen en Zwitsers hebben dat al gedaan. De komende jaren worden nog meer landen op het systeem aangesloten.

Ook boete voor geflitste Poolse automobilist
Ook boete voor geflitste Poolse automobilist (Foto: ANP)

Nog minder privacy door 'antiterrorismewet'

Het kabinet wil de mogelijkheden verruimen om 'potentiële terroristen' op te sporen. Dat staat in de antiterrorismewetgeving die het vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Openbaar Ministerie en politie kunnen straks op afstand stiekem onderzoek doen in computers van vermeende 'criminelen of terroristen'.

Er zijn onvoldoende mogelijkheden om wachtwoorden te achterhalen, aldus het kabinet. Het ongedaan maken van versleuteling van gegevens vindt men te moeilijk. Illegale acties van 'terroristische organisaties' kunnen ook niet goed worden tegengegaan.

Het OM en de politie kunnen gegevens vastleggen of ontoegankelijk maken, maar ook observeren en aftappen. Alles moet wel onder 'strikte voorwaarden'.

Meldplicht
De plannen voorzien verder in een meldplicht, gebiedsverbod of een contactverbod wegens bepaalde verdachte gedragingen, bijvoorbeeld 'opvallende belangstelling voor bepaalde objecten of evenementen' van mensen die verdachte contacten hebben.

Een ander plan voorziet erin dat paspoorten en identiteitskaarten automatisch vervallen als een uitreisverbod wordt opgelegd door de minister van Veiligheid en Justitie. Verder is er een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken zonder voorafgaande strafrechtelijke veroordeling het Nederlanderschap in te trekken van jihadisten met een dubbele nationaliteit die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie.

Ruimere opsporingsmogelijkheden in computer
Nog minder privacy door 'antiterrorismewet' (Foto: ANP)

Ruim twintig doden door aanslag Nigeria

Een aanslag door een zelfmoordterrorist op een processie van sjiitische moslims in de Nigeriaanse deelstaat Kano heeft vrijdag meer dan twintig mensen gedood. De zelfmoordaanslag werd gepleegd toen de processie naar de stad Zaria liep om hulde te brengen aan hun stichter in het land, zeiden veiligheidsbronnen en een sjiitische leider.

Behalve de ruim twintig doden raakten nog meer mensen gewond. De politie was nog niet in staat het dodental te bevestigen.

Ruim twintig doden door aanslag Nigeria
Ruim twintig doden door aanslag Nigeria (Foto: ANP)

Kabinet in beroep tegen 'Starbucks-uitspraak'

Nederland gaat in beroep in de zogeheten 'Starbucks-zaak'. Het beroep richt zich tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland via belastingafspraken met het Amerikaanse koffiebedrijf ongeoorloofde staatssteun zou hebben verleend.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft het besluit over de beroepsprocedure vrijdag bekendgemaakt.

Wiebes had na het besluit van de Commissie in oktober al laten weten dat de afspraken met Starbucks binnen de internationale regels passen. Hij wees er toen al op dat Brussel eerder oordeelde dat Nederland 'een robuust en gedegen' systeem heeft van belastingafspraken met multinationals, de zogeheten taxrulings.

Kabinet in beroep tegen 'Starbucks-uitspraak'
Kabinet in beroep tegen 'Starbucks-uitspraak' (Foto: ANP)

Dokter Corrie show wint Seks & Media Prijs

De aflevering van de Dokter Corrie show (NTR) over masturberen heeft de Seks & Media Prijs 2015 gewonnen van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Dit is vrijdag bekendgemaakt tijdens de NVVS Wetenschapsdag over seks(e) en psychiatrie in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

"Dokter Corrie wist ook het afgelopen tv-seizoen op een moedige en hippe manier kinderen en jonge pubers voor te lichten over seksualiteit", aldus de jury. Die bestond onder anderen uit journaliste en filmregisseur Menna Laura Meijer en seksuologe Goedele Liekens.

Dokter Corrie, gespeeld door cabaretière Martine Sandifort, geeft in haar show op NPO Zapp seksuele voorlichting aan kinderen vanaf negen jaar. Ook beantwoordt ze hun vragen over de puberteit, relaties en seksualiteit.

Dokter Corrie show wint Seks & Media Prijs
Dokter Corrie show wint Seks & Media Prijs (Foto: BuzzE)

Brusselse kerstmarkt gaat door

De kerstmarkt in Brussel gaat door, maar de openingsuren worden ingekort en er zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Brussel vrijdagochtend besloten naar aanleiding van het hoge dreigingsniveau in België.

Het jaarlijks terugkerend evenement in de binnenstad van de Belgische hoofdstad, Winterpret genaamd, gaat officieel vrijdagavond om 17.30 uur van start. Dit weekend is Winterpret open van 12.00 tot 20.00 uur en vanaf maandag van 12.00 tot 21.30 uur. Oorspronkelijk zou alles open zijn tussen 11.00 en 22.00 uur.

Politie en privébewakingsfirma's zullen patrouilleren. Er komen controles en fouilleringen om de veiligheid te verzekeren.

Alles staat klaar: de schaatsbaan op het Muntplein ligt er, de circa tweehonderd chaletjes staan er en het reuzenrad is opgetuigd. Winterpret, dat duizenden bezoekers trekt, duurt tot 3 januari.

Brusselse kerstmarkt gaat door
Brusselse kerstmarkt gaat door (Foto: ANP)

Justin Bieber blijft Adele voor

Justin Bieber blijft Adele ook deze week voor in de Single Top 100. De Canadese zanger bezet nog steeds de eerste en tweede plek in de hitlijst.

Bieber blijft de lijst aanvoeren met Sorry. Zijn nieuwe single Love Yourself staat net als vorige week op de tweede plek. Adele volgt op drie met haar internationale hitsingle Hello. Op de vierde plek is Bieber weer te vinden. Dit keer met What Do You Mean? - de eerste single van zijn meest recente album Purpose.

De hoogste nieuwe binnenkomer is pas op nummer 55 te vinden. Die plek is voor Kleine oneindigheid van Marco Borsato. De zanger, die vorige week zijn nieuwe album Evenwicht uitbracht, staat deze week negen keer in de lijst. Ook Adele, wier nieuwe plaat 25 eveneens vorige week verscheen, staat meermaals in de lijst. De Britse is zes keer terug te vinden in de Single Top 100.

Single Top Tien Week 48
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Sorry
2. (2) Justin Bieber - Love Yourself
3. (3) Adele - Hello
4. (4) Justin Bieber - What Do You Mean?
5. (6) Shawn Mendes - Stitches
6. (5) Mr Polska / Ronnie Flex - Niemand
7. (7) Justin Bieber - I'll Show You
8. (8) Drake - Hotling Bling
9. (9) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
10. (10) Zara Larsson - Lush Life

Justin Bieber blijft Adele voor
Justin Bieber blijft Adele voor (Foto: BuzzE)

Hockeyers beginnen HWL met gelijkspel

Het Nederlands hockeyteam is de finaleronde van de HWL in Raipur gestart met een 0-0 gelijkspel tegen Duitsland. Voor zo’n 2000 man publiek verrichte Jaap Stockmann een aantal sublieme reddingen, waardoor hij Oranje met name in de eerste helft op de been hield.

Om ongeveer 20u30 lokale tijd en bij een temperatuur van 25 graden celcius begonnen de Oranje Heren vrijdavond aan het duel met Duitsland. Voor de mannen van bondscoach Max Caldas een weerzien met de ploeg die ze afgelopen augustus in de EK-finale in Londen verpulverden met 6-1. En dus keken de, met name Indiase, hockeyliefhebbers op de tribunes in Raipur reikhalzend uit naar de ontmoeting tussen de twee Europese buurlanden.

Het eerste kwart was duidelijk voor onze Oosterburen. Duitsland begon dreigend en drong Oranje in de achteruit. Tot twee keer toe was Christopher Rühr, nota bene de man die in de EK-finale tekende voor Duitsland's enige treffer, dicht bij de openingstreffer. Maar Jaap Stockmann hield Nederland met fantastische saves overeind.

Fürste geblesseerd
In het tweede kwart leek Oranje beter in het spel te komen en was het vaker in staat om onder de Duitse druk uit te komen. Duitsland kreeg een flinke klap te verwerken toen aanvoerder Moritz Fürste kermend naar de grond ging, toen de stick van Thierry Brinkman (onopzettelijk) hard zijn knie raakte. Ondersteund door de verzorger wist Fürste nog hinkelend de dug-out te bereiken, maar niet veel later werd de sterspeler op een brancard het stadion uit.

Ondanks het verlies van hun sterkhouder bleef Duitsland in het vervolg van het tweede kwart dominant. Zo was het ditmaal Jonas Gomoll die op weg was naar de 1-0, maar opnieuw stak de excellerende Jaap Stockmann daar een stokje voor. Met een 0-0 stand op het scorebord zochten beide teams de kleedkamer op.

Overtal
Duitsland begon het derde kwart waarmee het de wedstrijd was begonnen; aanvallend spel. Onze oosterburen versierden al gauw twee strafcorners. De eerste eindigde in een scrimmage, maar de Nederlandse doellijn werd wederom goed bewaakt.

Nederland begon aan het begin van het 4 kwart met 2 man meer. Deecke moest voor 2 minuten naar de kant en Windfeder kreeg 5 minuten tijdstraf. Maar dit overtal kon niet worden uitgebuit door de spelers van Max Caldas. In de laatste minuut kreeg Verga nog een goede mogelijkheid, maar doelman Jacobi stond in de weg.

Fantastisch World Cup-debuut skeletonster Meylemans, Le Contť valt tegen

Skeletonster Joska le Conté begint vrijdag in het Duitse Altenberg aan het nieuwe seizoen in de World Cup. De 28-jarige Nederlandse is al jaren de enige die Nederland vertegenwoordigt in de World Cup en dat zal ook dit seizoen zo zijn. 

De eerste van twee runs in Altenberg begint om 14.15 uur. Van de 21 deelneemsters zal Le Conté als negende naar beneden gaan in de jacht op nóg een beter seizoen dan de vorige. De Nederlandse sloot de afgelopen winter als elfde af in de World Cup-stand, haar beste klassering ooit. In Königssee wist ze zelfs een zeer knappe zevende plek te halen.

De wedstrijd zal hieronder live te zien zijn vanaf 14.15 uur. Om 16.00 staat de tweede run op het programma en ook die zal hier live te zien zijn.

Update 15.15 uur
Na een run met vooral in het begin een grote fout staat Le Conté halverwege op de zestiende plek. Ze moest 0,93 seconden toegeven op de Duitse Tina Hermann, de nummer drie van het afgelopen World Cup-seizoen. De Britse Laura Deas staat met 0,07 seconden achterstand op plek twee, voor het Duitse supertalent Jacqueline Lölling (+0,11). Ook de derde Duitse, Sophia Griebel (+0,19) bleef binnen twee tienden van een seconde.

Om 16.00 uur is de tweede run hieronder live te kijken. Le Conté zal dan als zesde van start gaan.

Update 17.20 uur
Le Conté heeft haar eerste run geen goed vervolg kunnen geven. In een afdaling vol fouten, waarin ze zelfs tot twee keer toe bijna van haar slee viel, kwam de Nederlandse tot de negentiende tijd. Alleen de Roemeense Maria Mazilu was langzamer. De Belgische World Cup-debutante Kim Meylemans kende daarentegen een geweldige tweede run. Ze liet de vierde tijd noteren en rukte zo van plek dertien op naar de negende stek.   

De strijd om de zege bleek zeer spannend. Tina Hermann verdedigde 0,07 seconden op Laura Deas, maar de Britse noteerde de snelste tijd van het hele veld in de tweede run. Hermann slaagde er niet in Deas voor te blijven en moest 0,04 seconden toegeven. Deas was vorig jaar al de eerste wintersporter uit Wales die een World Cup-medaille haalde en nu is ze dan ook de eerste die ooit een overwinning heeft geboekt. Jacqueline Lölling uit Duitsland kende mogelijk de beste run van de hele wedstrijd, maar door haar zeer trage start moest ze genoegen nemen met plek drie.

Verbod voor gezichtsbedekkende kleding

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is voortaan niet meer toegestaan in het onderwijs, zorginstellingen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. De regering vindt het essentieel dat mensen daar elkaar kunnen aankijken.

Op overtredingen komt een boete te staan van maximaal 405 euro. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Nieuw verbod voor gezichtsbedekkende kleding
Nieuw verbod voor gezichtsbedekkende kleding (Foto: ANP)

'Rusland heeft recht op militair antwoord'

Rusland heeft het recht met een militair antwoord te komen na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig eerder deze week door NAVO-lid Turkije. Dat zei de voorzitter van het Russische parlement Sergej Naryshkin vrijdag tegen het Roemeense televisiestation Digi24.

"Dit is opzettelijke moord van onze militairen en die daad moet worden bestraft", aldus Naryshkin. "We weten wie dit hebben gedaan. Een reactie van Russische zijde zal zeker volgen, in lijn met het internationale recht. Los hiervan heeft Rusland het recht van een militair antwoord", dreigde hij. Naryshkin was in Boekarest om een parlementaire vergadering bij te wonen over economische samenwerking van landen rond de Zwarte Zee.

Het neerschieten van het Russische gevechtsvliegtuig was een van de ernstigste botsingen tussen een lid van de NAVO en Rusland. Het incident compliceert de toch al ingewikkelde internationale inspanningen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

'Rusland heeft recht op militair antwoord'
'Rusland heeft recht op militair antwoord' (Foto: ANP)

Rutte waarschuwt voor gevolgen asielinstroom

Het kabinet luidt de noodklok over de mogelijke gevolgen voor onze welvaartsstaat van de hoge aantallen asielzoekers die zich in Nederland melden. "Je kunt niet doorgaan met deze instroom", zei premier Mark Rutte vrijdag.

Het kabinet blijft werken aan Europese oplossingen voor de asielinstroom, benadrukten Rutte en minister Jeroen Dijssselbloem van Financiën. "Maar als dat niet werkt moeten we bereid zijn onze eigen samenleving te beschermen en te zorgen dat dit niet leidt tot ontwrichting van onze verzorgingsstaat. Als de aantallen zo groot worden dat onze welvaartsstaat eronder bezwijkt, dan hebben we groot probleem.", zei Dijsselbloem.

Rutte liet zich voorzichtiger uit, maar beaamde wel dat de hoge aantallen asielzoekers natuurlijk ook gevolgen kunnen hebben voor ons stelsel van sociale zekerheid en de betaalbaarheid daarvan.

Rutte waarschuwt voor gevolgen asielinstroom
Rutte waarschuwt voor gevolgen asielinstroom (Foto: ANP)

FNV dreigt met staking bij Holland Casino

Werknemers van Holland Casino dreigen met acties in december. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent. Vakbond FNV maakte vrijdag bekend dat Holland Casino tot 4 december de tijd heeft om de medewerkers tegemoet te komen.

De pijn bij de medewerkers zit hem volgens FNV vooral in het feit dat Holland Casino hen niet laat meedelen in de winst. Door alle reorganisaties is het personeelsbestand gehalveerd, waardoor de werkdruk is toegenomen. Daartegenover staat een winst in het eerste halfjaar van 2015 van 41 miljoen euro, aldus de bond.

De medewerkers zijn ook niet te spreken over het groeiend aantal flexcontracten die steeds vaker in de plaats van volledige banen komen.

Eerder verwierpen de FNV-leden het cao-eindbod van Holland Casino met daarin een eenmalige uitkering van circa 500 euro.

FNV dreigt met staking bij Holland Casino
FNV dreigt met staking bij Holland Casino (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Abu Dhabi

Nico Rosberg heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de snelste tijd neergezet. De Duitser was een ruime tiende sneller dan zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Sergio Perez reed de derde tijd, gevolgd door Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam tot de dertiende tijd, iets sneller dan teamgenoot Carlos Sainz die na een uur zijn wagen in opdracht van het team naast de baan stil moest zetten.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:41.983   39
2 L. Hamilton Mercedes 1:42.121 +0:00.138 31
3 S. Perez Force India 1:42.610 +0:00.627 23
4 D. Ricciardo Red Bull 1:42.647 +0:00.664 37
5 S. Vettel Ferrari 1:42.717 +0:00.734 35
6 D. Kvyat Red Bull 1:42.798 +0:00.815 34
7 K. Räikkönen Ferrari 1:42.849 +0:00.866 36
8 N. Hülkenberg Force India 1:42.928 +0:00.945 35
9 F. Alonso McLaren 1:42.955 +0:00.972 31
10 P. Maldonado Lotus 1:43.431 +0:01.448 37
11 V. Bottas Williams 1:43.441 +0:01.458 32
12 F. Massa Williams 1:43.506 +0:01.523 33
13 M. Verstappen Toro Rosso 1:43.662 +0:01.679 40
14 C. Sainz Toro Rosso 1:43.854 +0:01.871 20
15 R. Grosjean Lotus 1:43.929 +0:01.946 27
16 J. Button McLaren 1:44.050 +0:02.067 32
17 F. Nasr Sauber 1:44.116 +0:02.133 37
18 M. Ericsson Sauber 1:45.245 +0:03.262 28
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:46.450 +0:04.467 35
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:47.022 +0:05.039 27

Dijsselbloem gaat verzekeraar ASR verkopen

Na ABN AMRO gaat de Staat nu ook de in 2008 genationaliseerde verzekeraar ASR verkopen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt. ASR wordt in delen naar de beurs gebracht.

"We hebben besloten dat de voorbereidingen voor een beursgang van ASR gaan beginnen. Een beursgang heeft onze voorkeur. ASR staat er heel goed voor en er is veel interesse. We hopen dat we in de eerste helft van volgend jaar het eerste deel kunnen verkopen", zei Dijsselbloem over het besluit van de ministerraad.

ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. De Staat betaalde toen 3,6 miljard euro voor ASR. "Het is onze inzet daar zoveel mogelijk van terug te verdienen", zei Dijsselbloem.

Rente
Tot op heden is 700 miljoen euro aan rente betaald over het reddingsbedrag voor ASR. De verzekeraar heeft tot en met vorig jaar 400 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan de schatkist. ASR staat voor 3,2 miljard euro in de boeken.

Het eerste deel dat verkocht wordt zal in elk geval een minderheid van de aandelen zijn. Net als ABN AMRO krijgt ook ASR krijgt een beschermingsconstructie tegen een vijandelijke overname, maar die is minder hoog dan de beschermingswal bij ABN. Dijsselbloem kiest hier niet voor certificering van de aandelen, zoals bij ABN, maar voor een 'stichting continuïteit'. Dat is een in Nederland heel gebruikelijke verdedigingslinie tegen ongewenste overnames.

Dijsselbloem gaat verzekeraar ASR verkopen
Dijsselbloem gaat verzekeraar ASR verkopen (Foto: ANP)

Hotel dat leidde tot Fawlty Towers weg

Het Gleneagles Hotel in Torquay in Engeland gaat tegen de vlakte. In plaats daarvan komt er een bejaardentehuis met 32 appartementen. Acteur John Cleese verbleef begin jaren zeventig een tijdje in het Gleneagles Hotel met de crew van Monty Python. Hij deed daar inspiratie op voor de serie Fawlty Towers, waarin hij de drukke en onhandige hoteleigenaar Basil Fawlty speelt. Fawlty Towers werd in 2000 in Engeland verkozen tot beste televisieserie ooit.

Eigenaar van het Gleneagles Hotel was destijds Donald Sinclair. Zijn manier van doen en laten bracht Cleese en zijn toenmalige vrouw Connie Booth (die in de serie de serveerster speelt) op het idee van de hotelserie. Van Fawlty Towers zijn twaalf afleveringen gemaakt. Cleese omschreef Sinclair, die het hotel in 1973 verkocht, als 'de meest wonderbaarlijk onbeschofte man die ik ooit heb ontmoet'.

Hotel dat leidde tot Fawlty Towers weg
Hotel dat leidde tot Fawlty Towers weg (Foto: BuzzE)

Just Cause 3 ligt al in de winkels

Hoewel de originele release van Just Cause 3 pas volgende week dinsdag is, ligt de game nu al in de schappen. Zowel fysieke exemplaren als digitale versies zijn op dit moment al op te pikken.

Waarom de game nu al verkocht wordt is niet bekend. Er zijn al gamers geweest die getracht hebben een stream op te starten van de game, maar daar heeft uitgever Square Enix een stokje voor gestoken. De game lijkt verder gewoon speelbaar te zijn. Just Cause 3 is er voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Baas Buma/Stemra weg met half miljoen op zak

Topman Hein van der Ree van Buma/Stemra neemt geen genoegen met een salaris dat beknot wordt door de Wet normering topinkomens. Hij vertrekt daarom per 1 februari bij de auteursrechtenorganisatie. Van der Ree krijgt 484.861 euro mee, ofwel vijftien maandsalarissen.

Buma/Stemra moet bij de beloning van de top de balkenendenorm van 230.000 euro toepassen. Dat vindt ook het bestuur, maar Van der Ree, die daar ruim boven zit, is het er niet mee eens. Het bleek niet mogelijk tot overeenstemming te komen. Daarmee is een 'niet goed werkbare situatie' ontstaan.

Van der Ree werkt sinds 2010 bij Buma/Stemra. De arbeidsovereenkomst waarvan zijn beëindigingsvergoeding deel uitmaakt, is afgesloten voordat de Wet normering topinkomens werd ingevoerd. Buma/Stemra respecteert en honoreert de daarin vastgelegde afspraken.

Buma/Stemra benadrukt dat het functioneren van Van der Ree nooit ter discussie heeft gestaan. Daarover is de auteursrechtenorganisatie namelijk erg tevreden. Onder zijn leiding is 'een toekomstbestendige strategie ontwikkeld voor de belangenbehartiging van de leden, componisten, tekstdichters en muziekuitgevers'.

Baas Buma/Stemra weg met half miljoen op zak
Baas Buma/Stemra weg met half miljoen op zak (Foto: ANP)

Gent weert Russen vanwege incident Turkije

De supporters van voetbalclub Zenit Sint-Petersburg zijn over twee weken niet welkom in Gent, omdat Turkije eerder deze week een Russische straaljager heeft neergehaald. "Gent telt een vrij grote Turkse gemeenschap en de reputatie van de supporters van Zenit Sint-Petersburg is bijzonder slecht", zei burgemeester Danil Termont.

Die vreest voor ongeregeldheden in zijn stad, als AA Gent op 9 december het thuis opneemt tegen de Russische ploeg in de Champions League. De Russen komen dan de Ghelamco Arena niet in en als het aan de gemeente Gent ligt, is zelfs de hele stad verboden terrein voor de voetbalfans.

Termont kan geen extra politieagenten optrommelen voor de wedstrijd en vreest bovendien voor problemen op de bij families populaire Gentse Winterfeesten. "Het was een moeilijke beslissing, maar ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad", aldus de burgemeester.

Gent weert Russen vanwege incident Turkije
Gent weert Russen vanwege incident Turkije (Foto: ANP)

Van Gaal: "Leicester staat verdiend aan kop"

Louis van Gaal wacht komend weekend een topper in de Engelse competitie. Manchester United (tweede) moet zaterdag op bezoek bij deverrassende koploper, Leicester City. "Leicester staat verdiend bovenaan, al denk ik niet dat iemand dat had verwacht. Ook Leicester niet. Maar ze scoren punten en dat is het belangrijkst. Belangrijker dan goals", aldus de Nederlandse coach vrijdag.

De koploper heeft de leidende positie voor een aanzienlijk deel te danken aan de immer scorende Jamie Vardy. Die blonk vorig seizoen ook uit toen United op bezoek kwam (5-3). "Hij was vorig seizoen al een rotspeler voor ons. Hij scoorde, hij versierde een penalty en nu scoort hij al tien wedstrijden op rij. Dan ben je een geweldige speler." Ander Herrera en Phil Jones zullen niet meespelen in Leicester. Van Gaal liet weten dat het duo geblesseerd is.

Bij Leicester City kijkt coach Claudio Raneiri reikhalzend uit naar het duel met United, al valt er weinig zelfverzekerdheid te bespeuren in de vooruitblik van de Italiaan. "Het is de belangrijkste competitiewedstrijd van deze week. Dit is een ervaring en dat is belangrijk voor ons, meer nog dan het resultaat. Wanneer je tegen dergelijke teams speelt, tegen grote kampioenen, is het afwachten hoe ons team zich tactisch opstelt. Voor ons is dit een wedstrijd waarin we kunnen leren wat we moeten verbeteren en op welke manier."

"We staan bovenaan en dat hebben we verdiend op dit moment. Ik ben benieuwd hoe mijn spelers zich gedragen na een week als koploper", aldus Ranieri.

Robotraces in de Formule E

Een raceklasse met elektrische auto's zonder bestuurder is in de maak. Het kampioenschap krijgt de naam 'Roborace' en dient volgend seizoen al zijn intrede te doen als 'supportact' bij de Formule E, het kampioenschap van elektrische sportwagens. Het is de bedoeling dat twintig chauffeurloze bolides een uur lang racen op de circuits.

De Robotrace is volgens oprichter Denis Sverdlov een ideaal platform om de nieuwste technologieën in de automobielindustrie te testen. "Het wordt een feest van revolutionaire technieken en innovaties. We kunnen laten zien dat robot technologie en autonoom autorijden echt bestaan", zegt hij op de website van de Formule E.

Robotraces in de Formule E
Robotraces in de Formule E (Foto: ANP)

'Financieel beheer ProRail moet anders'

"Het financieel beheer (bij spoorbeheerder ProRail) zal echt anders moeten. Er gaat te weinig geld naar spoorvervanging en te veel naar grote projecten, zoals stations." Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt, maar waar de krant vrijdag al een klein deel uit publiceert.

Volgens de krant laat ProRail honderden miljoenen euro's voor vervanging van het spoorrails op de plank liggen, terwijl er overschrijdingen en tekorten zijn bij grote projecten zoals de verbouwing van stations. "Gasgeven en remmen tegelijk", noemde Dijksma dat vrijdagochtend op NPO Radio 1.

Volgens de staatssecretaris wordt het geld voor spooronderhoud op dit moment 'om verschillende redenen' niet uitgegeven. Zo zouden er problemen zijn met aanbestedingen. Dijksma benadrukt dat het achterstallige onderhoud geen gevolgen heeft voor de veiligheid op het spoor. Maar ze vindt het wel heel jammer en ook heel zorgelijk dat op dit punt het financieel beheer van ProRail lacunes vertoont. Ze ziet dan ook alle aanleiding om samen met ProRail te werken aan verbeteringen.

Meevallers
In een reactie bevestigt ProRail dat het geld om diverse redenen niet is besteed. "Ten eerste hadden we een aantal meevallers. Zo bleken sommige werkzaamheden goedkoper dan gedacht. Ook hadden we geld gereserveerd voor onverwachte werkzaamheden, maar dat budget hoeven we niet te gebruiken", aldus de spoorbeheerder op de website. "Ten tweede zijn er werkzaamheden die we wilden uitvoeren vertraagd zodat het niet meer lukt om ze dit jaar uit te voeren. Dat komt onder andere doordat aanbestedingen langer duurden dan gedacht of door een tekort aan personeel. Ook zijn planningen opgeschoven, waardoor soms op andere momenten niet genoeg ruimte beschikbaar is om op ons druk bereden spoor te kunnen werken."

Volgens ProRail gaan de overgebleven budgetten in overleg met het ministerie mee naar het volgende jaar. "Uitstel betekent geen afstel", stelt ProRail.

'Financieel beheer ProRail moet anders'
'Financieel beheer ProRail moet anders' (Foto: ANP)

Horeca ziet omzet verder toenemen

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal wederom goede zaken gedaan. In de horeca is al tweeënhalf jaar sprake van omzetgroei, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het lukte de branche afgelopen kwartaal opnieuw om meer consumpties en overnachtingen aan de man te brengen dan een kwartaal eerder, tegen hogere prijzen.

De totale omzet lag 1,3 procent hoger dan in de voorgaande driemaandsperiode. Vergeleken met een jaar eerder noteerde de horeca een plus van dik 6 procent.

Vooral met hotels ging het goed. Die noteerden een omzetplus van 3,1 procent op kwartaalbasis.

Cafés
De omzet van cafés steeg in het derde kwartaal met 0,7 procent en ook het aantal verkochte consumpties nam hier licht toe. De laatste drie kwartalen bestellen cafébezoekers weer meer drankjes en snacks. Daarvoor kampten cafés sinds 2006 vrijwel onafgebroken met teruglopende verkopen.

Verder noteerden ook restaurants 0,7 procent omzetgroei. Snackbars, inclusief lunchrooms en ijssalons, zetten volgens het statistiekbureau 0,6 procent meer om.

Horeca ziet omzet verder toenemen
Horeca ziet omzet verder toenemen (Foto: ANP)

ING: geen krediet voor nieuwe kolencentrales

ING stopt per direct met de financiering van nieuwe kolencentrales. Evenmin worden nog leningen verstrekt aan nieuwe klanten in de energiebranche die voor meer dan de helft leunen op steenkool.

ING-baas Ralph Hamers noemde klimaatverandering vrijdag "een ongeëvenaard probleem". Banken zijn volgens de topman medeverantwoordelijk voor de aanpak daarvan. Daarom steekt de bank, afgezien van eerder aangegane verplichtingen, geen geld meer in kolenenergie.

In Parijs wordt volgende week een grote klimaattop gehouden. Doel is tot bindende afspraken te komen over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen. ING neemt deel aan die conferentie.

Groot-Brittannië
Groot-Brittannië nam vorige week alvast een voorschot door aan te kondigen tussen nu en 2025 helemaal te willen stoppen met kolenenergie. Het is daarmee de eerste grote economie die de verouderde en relatief zwaarvervuilende techniek om stroom op te wekken de rug toekeert.

In Nederland vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief regeringspartij PvdA, eveneens dat kolencentrales stapsgewijs moeten worden gesloten. De volksvertegenwoordigers sloten zich eerder deze week aan bij een groep van enkele tientallen hoogleraren, die daar in een open brief toe opriepen.

ING: geen krediet voor nieuwe kolencentrales
ING: geen krediet voor nieuwe kolencentrales (Foto: ANP)

'Veel meer geld gemoeid met online gokken'

Er gaat veel meer geld om in online gokken dan gedacht. Zo'n 1,5 miljoen Nederlanders besteden per jaar meer dan 500 miljoen euro op diverse sites, die in Nederland verboden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder ruim 17.000 Nederlanders boven de achttien jaar in opdracht van Holland Casino.

Bij een eerder onderzoek was berekend dat gokkers voor tussen de 250 en 300 miljoen online besteden. "Dat is opmerkelijk", zei Michael Verheul van Holland Casino vrijdag tegen de NOS. Holland Casino wil het gokken online legaal aanbieden, maar moet wachten op de wetgeving hiervoor.

"Er ligt nu wel een conceptwetsvoorstel, maar het duurt allemaal wel lang", zegt Verheul. "Het is juist van belang om het goed te regelen. Mensen die online gokken worden nu helemaal niet beschermd. We horen nu verhalen van mensen die online nog geld hebben staan en dat dan met moeite terugkrijgen."

'Veel meer geld gemoeid met online gokken'
'Veel meer geld gemoeid met online gokken' (Foto: ANP)

Laagwater hindert binnenvaart

Door de uitzonderlijk lage waterstand heeft de binnenvaart in het derde kwartaal minder vracht vervoerd. De Nederlandse rivieren waren zodanig ondiep dat de schepen minder zwaar beladen konden worden.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar kwam het totale ladinggewicht zo'n 5 procent lager uit, op ruim 86 miljoen ton, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Schippers hoefden echter niet te treuren. Hun omzet nam in dezelfde periode met bijna 10 procent toe. Doordat schepen minder lading konden vervoeren, verminderde de overcapaciteit en stegen de vrachtprijzen. Verder ontvingen de schippers een speciale laagwatertoeslag.

Waal
In oktober daalde het vervoerd gewicht overigens nog harder, namelijk met 10 procent. De rivieren waren toen nog minder diep doordat er minder regen was gevallen dan normaal. Wat dat voor gevolgen heeft gehad voor de omzet, is alleen nog niet bekend.

Vooral de lage stand van de Waal was van invloed op de binnenvaart, aldus het statistiekbureau. De vervoersstroom die hier de meeste hinder van ondervond was het internationale transport van droge bulk tussen Nederland en Duitsland.

Laagwater hindert binnenvaart
Laagwater hindert binnenvaart (Foto: ANP)

Ali B komt na tien jaar weer met album

Voor Ali B staat 2016 helemaal in het teken van muziek. "Het heeft bijna tien jaar geduurd", zei de rapper, die in 2006 zijn laatste plaat Petje Af uitbracht, vrijdag in de ochtendshow van Giel Beelen.

"Ik maakte wel muziek in Ali B op volle toeren en tussendoor wat liedjes gekoppeld aan een project", zei Ali. "Maar als rapper, als muzikant moet je toch ook weer eens geloven aan een album." De nieuwe plaat is al bijna af. "Hij moet nog afgemixt worden. Maar we hebben genoeg tracks klaar om achter elkaar liedjes te droppen."

De eerste single 'dropte' Ali vrijdag al. Gekke Kleine Jongen is sinds vrijdag te beluisteren. Ali laat een andere kant van zichzelf horen. "Dit is ook de sound van m'n album straks. Het is niet zo dat het allemaal liedjes zijn die een discotheekinhoud hebben. Het is wel die sound, maar er zit ook gewoon inhoud op."

Gekke Kleine Jongen is volgens Ali een nummer met een dubbele boodschap. "Aan de ene kant ben ik blij met wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd, maar er zit ook een stukje melancholie in." De rapper, presentator, The Voice-coach, labeleigenaar en cabaretier vindt zijn leven 'apart'. "Soms rij je middenin de nacht naar huis en denk je: wat een apart, raar leven. Een stukje eenzaamheid gekoppeld aan iets waar je heel blij mee moet zijn."

Ali B komt na tien jaar weer met album
Ali B komt na tien jaar weer met album (Foto: BuzzE)

Griekenland weer zicht op nieuw geld

Griekenland heeft weer zicht op een nieuwe uitbetaling. De geldschieters en Griekenland zijn het op "grote lijnen" eens over een volgende set hervormingen en bezuinigingen die het noodlijdende land moet uitvoeren in ruil voor financiële steun. De puntjes worden nog op de i gezet, zei een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag.

Overeenstemming over de voorwaarden maakt de weg vrij voor de uitbetaling van 1 miljard euro aan Athene. In de zomer sloten de Grieken met de eurolanden een deal over een nieuw steunprogramma ter waarde van maximaal 86 miljard euro. Dat bedrag wordt in schijven uitbetaald, afhankelijk van de voortgang die is geboekt.

Griekenland weer zicht op nieuw geld
Griekenland weer zicht op nieuw geld (Foto: ANP)

'Conmebol stemt eensgezind op Infantino als opvolger Blatter'

De Zuid-Amerikaanse landen stemmen bij de komende FIFA-voorzittersverkiezing als een blok op de Zwitser Gianni Infantino. Dat zegt de preses van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol, Juan Ángel Napout, vrijdag tegen de Braziliaanse krant Folha de São Paulo.

"We stemmen als één blok, hebben we besloten. Ik heb gepraat met Gianni en dit is hoe het zit", zegt Napout in de krant.

De Zuid-Amerikaanse landen hebben samen tien stemmen tijdens de verkiezing van 26 februari. Daarmee hebben ze een redelijk beperkte invloed op de stemming, die bepaalt wie de opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt. Er kunnen immers meer dan tweehonderd bij de FIFA aangesloten landen hun stem uitbrengen.

'Conmebol stemt eensgezind op Infantino'
'Conmebol stemt eensgezind op Infantino' (Foto: ANP)

Dashcam: 15 minuten vluchtelingen op de snelweg

Deze vrachtwagenchauffeur uit nietverstaanbarië heeft zijn dashcam draaiende terwijl hij richting kanaaltunnel rijdt. Vanuit deze positie is goed duidelijk hoe welwillend deze vluchtelingen zijn, en zijn de vele gevluchte gezinnen duidelijk zichtbaar. De ene vrouw na de andere vrouw, en het ene kind na het andere sjokt vredig voort op zoek naar een beter bestaan.

Tot zover het nieuwspraatje. Nu 15 minuten realiteit:

Rocket League krijgt nieuwe items en gamemodus in december

Autovoetbalgame Rocket League krijgt extra content in de komende decembermaand. Dat maakte de Amerikaanse ontwikkelaar gister bekend. 

De extra's, gedoopt de 'Rocket League Winter Games', bestaan uit onder andere een 'Snow Day'-modus, waarin de gameplay verandert in een soort ijshockey, inclusief spekglad oppervlak en een puk. Deze modus zal de huidige Mutator Mashup-modus vervangen.

Daarnaast worden er talloze items beschikbaar gesteld om te unlocken, allemaal in de sfeer van de feestdagen. Denk aan vehicle toppers zoals geweien en kerstmutsen. Deze items blijven beschikbaar tot vier januari en zijn gewoon via reguliere gameplay te unlocken.

De Winter Games-toevoeging komt op 14 december uit en is voor iedereen beschikbaar die de normale game bezit, zowel op PlayStation 4 als pc.

Rocket League kwam medio dit jaar uit en verraste menig gamer op zowel PlayStation 4 als pc. De game werd binnen mum van tijd razend populair en een maand na release waren er al een miljoen exemplaren verkocht. De game is inmiddels drie keer genomineerd voor de Game Awards 2015, in de categoriëen Best Independent Game, Best Sports/Racing Game, en Best Multiplayer.

Coldplay geeft extra concert in Amsterdam

Coldplay heeft vrijdag een tweede concert in Amsterdam toegevoegd aan zijn tournee. De band staat ook op vrijdag 24 juni in de Amsterdam ArenA. De kaartverkoop is direct van start gegaan.

Kaarten voor het concert dat Coldplay op donderdag 23 juni geeft, gingen vrijdagochtend in de verkoop. In een mum van tijd waren de toegangsbewijzen uitverkocht, liet concertorganisator Mojo weten. Daarom werd een extra concert aangekondigd.

De stadionshows van Coldplay maken deel uit van de A Head Full Of Dreams Tour van de band. Het is de eerste wereldtournee sinds de Mylo Xyloto Tour waarmee Chris Martin en co in 2011 en 2012 voor meer dan drie miljoen fans speelden.

De nieuwe tournee sluit aan bij het zevende studioalbum van Coldplay, A Head Full of Dreams. Die plaat verschijnt op 4 december. Volgens Martin is die plaat gemaakt om live ten gehore te brengen. 'En ik kan niet wachten om dat te kunnen doen.'

Coldplay geeft extra concert in Amsterdam
Coldplay geeft extra concert in Amsterdam (Foto: BuzzE)

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de snelste tijd gereden. In het emiraat snelde de wereldkampioen Formule 1 naar een tijd van 1.43,754 en bleef hiermee zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg een tiende voor. Max Verstappen kwam tot de twaafde tijd.

De training begon zonder de Lotus van Joylan Palmer. De bolide van de coureur kampte met een waterlek, maar Lotus slaagde erin het euvel op tijd te repareren, waardoor hij nog enkele rondjes kon rijden. Hierbij ging hij nog wel even achterste voren. Voor de rest gebeurde er weinig op het Yas Marina-circuit, waardoor zowel Rosberg als Verstappen maar liefst 32 ronden konden rijden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:43.754   27
2 N. Rosberg Mercedes 1:43.895 +0:00.141 32
3 K. Räikkönen Ferrari 1:44.500 +0:00.746 27
4 D. Kvyat Red Bull 1:44.702 +0:00.948 23
5 S. Vettel Ferrari 1:44.742 +0:00.988 23
6 N. Hülkenberg Force India 1:44.751 +0:00.997 22
7 D. Ricciardo Red Bull 1:44.893 +0:01.139 26
8 S. Perez Force India 1:44.934 +0:01.180 27
9 P. Maldonado Lotus 1:45.314 +0:01.560 29
10 F. Massa Williams 1:45.433 +0:01.679 20
11 V. Bottas Williams 1:45.603 +0:01.849 22
12 M. Verstappen Toro Rosso 1:45.718 +0:01.964 32
13 J. Button McLaren 1:45.773 +0:02.019 15
14 F. Alonso McLaren 1:45.865 +0:02.111 20
15 F. Nasr Sauber 1:46.115 +0:02.361 20
16 C. Sainz Toro Rosso 1:46.220 +0:02.466 21
17 M. Ericsson Sauber 1:46.407 +0:02.653 29
18 J. Palmer Lotus 1:46.501 +0:02.747 9
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:48.836 +0:05.082 19
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:49.888 +0:06.134 20

Oudste olympiŽr (103) kan niet lang van 'titel' genieten

De tot voor kort oudste nog levende olympische sporter ter wereld is niet meer. Ingeborg Ingers-Sjöqvist blijkt op 22 november op 103-jarige leeftijd overleden te zijn, zo melden media in haar thuisland Zweden. De oud-schoonspringster kon niet lang genieten van de eretitel 'voor zover bekend oudste levende olympiër ter wereld': op 15 november overleed de Chinees Guo Jie, waarna Ingers de titel kreeg. Een kleine week later overleed de Zweedse.

Ingeborg Kickan Sjöqvist werd op 19 april 1912 geboren in Kalmar, nog voor de Olympische Spelen in Stockholm begonnen. Haar negen jaar oudere zus Lala deed aan schoonspringen en dat wilde Ingeborg ook. "We krijgen geen geld, niks. Naar kampioenschappen moesten we ons eigen brood meenemen, we waren dus echte amateurs", vertelt ze later. "De meiden mochten 's avonds in Kalmar niet trainen in het bad, maar ik glipte steeds door een gat in het hek naar binnen en ging de sprongen oefenen."

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam won Lala een bronzen medaille, waardoor Kickan geïnspireerd werd om nog meer haar best te doen. Lala trouwde in 1930 en stopte met de sport en dus was het de beurt aan de jongere Ingeborg. Tijdens de Spelen van 1932 in Los Angeles deden ruim vijftig Zweedse sporters mee - deelnemers aan de kunstcompetities niet meegerekend - met Ingers als enige vrouw.

"Hier komt zo'n klein meisje uit Kalmar die voet aan wal zet in de grote wereld", zo vertelt ze wat ze bij aankomst in de VS dacht. "We werden verwelkomd door een enorm standbeeld, speciaal voor de Spelen neergezet. De stap die ik nam was zo groot dat ik het vandaag nog voel. Ik herinnerer me de lange treinreis dwars door het land nog, het was zo heet. De in de VS wonende Zweden hadden op elk station lange tafels voor ons neergezet om ons te verwelkomen. Het was een enorme happening dat wij de oceaan over waren gestoken, zij hadden normaal weinig contact met in Zweden wonende Zweden."

Schoonspringen op de Spelen van Los Angeles in 1932, hoewel het hier niet gaat om de platformen waar Sjöqvist in actie kwam (Bron: YouTube)

Op 12 augustus 1932 was het zover: de competitie op de platformen vond plaats in het Olympic Park Swimming Stadium in Los Angeles. Zeven deelneemsters moesten twee keer van een 5-meterplatform en twee keer van een 10-meterplatform springen. Bij de eerste sprong zette Sjöqvist het vierde puntentotaal neer, bij de tweede sprong het derde totaal. De derde sprong ging erg goed en alleen de Amerikaanse Dorothy Poynton-Hill deed het beter: Sjöqvist steeg zelfs naar plek twee, met nog één sprong te gaan. "Mijn trainer sloeg zijn arm om me heen voor die laatste sprong en zei: "doe het rustig aan nu, je bent goed genoeg." Nou, dat was het dan. Ik zat plotseling vol zenuwen, kreeg faalangst en liet mijn slechtste sprong zien", zei de Zweedse later. Georgia Coleman en Marion Roper passeerden haar en Sjöqvist werd vierde. "Ik voel nog steeds hoe verschrikkelijk het was om die medaille uit mijn handen te laten glippen."

In 1936 was Sjöqvist in Berlijn weer van de partij, "maar daar kan ik me veel minder van herinneren". Ze kwam dit keer tot de negende plek, maar met 22 deelneemsters was de concurrentie een stuk groter. "Er was daar geen sfeer, het leken de saaiste Spelen ooit als je vier jaar eerder de geweldige Spelen in LA mee had gemaakt. Er was geen olympisch gevoel, hoewel de meiden en ik plezier hadden. Ik heb wel Adolf Hitler in het echt gezien..wanneer de Duitse zwemsters aan het trainen waren en Hitler kwam binnen stopten ze allemaal en deden ze de Hitlergroet. Het was een vreselijk gezicht."

Ingeborg Sjöqvist tijdens de Spelen van 1936 (WikiCommons/Materialscientist)
Ingeborg Sjöqvist tijdens de Spelen van 1936 (WikiCommons/Materialscientist)

Naast haar olympische deelnames won Sjöqvist zilver op de EK's van 1931 en 1934. Drie jaar na Berlijn 1936 trouwde ze met Lennart Ingers, met wie ze een zeer lang leven zou leiden. Het echtpaar vierde op 18 april van dit jaar nog de 100e verjaardag van Lennart en de 103e verjaardag van Ingeborg, die in dezelfde week vielen. Een jaar eerder was er de albasten bruiloft van het destijds nog altijd gezonde, 75 jaar getrouwde stel. "Als we terugkijken hebben we best wat meegemaakt, maar eigenlijk niet echt slechte of moeilijke dingen", zei Lennart in een interview rond de verjaardagen van de twee.

Ingeborg werd een bekend gezicht in Zweden, maar velen weten niet dat Lennart ook een begenadigd sporter was. "Ik maakte onderdeel uit van de olympische turnploeg van 1936, maar ik kon op het laatste moment niet meedoen vanwege een knieblessure. Dat was jammer, dus ik moest alles via de kranten volgen." De twee woonden nog altijd zelfstandig, met alleen veel hulp van dochter Marianne. "Zij is hier dagelijks en zorgt voor ons. Onze twee zoons houden het huis en de tuin netjes", vertelde Lennart. 

Tijdens een interview in 2012 liet Ingeborg Ingers weten nog altijd interesse te hebben in sport. "Zeker, ik kijk alles, elke dag! Ik snap hoe de sporters zich voelen, ook die van vandaag de dag. Je moet zo enorm veel opgeven om succes te hebben, dat is niet veranderd." Of ze zelf nog sport? "Nee! Dat is niet slim. Ik deed mijn oefeningen tot ik 90 jaar was, maar na een operatie heb ik nu wat moeite met lopen." Gevraagd naar het grootste verschil tussen de Spelen in haar tijd en nu antwoordt Ingers: "Dat ik er nu niet bij ben."

Met de dood van Ingeborg Ingers-Sjöqvist gaat de titel 'voor zover bekend oudste levende olympiër ter wereld' uiteraard naar iemand anders. Dat is dit keer de Amerikaanse Simone Schaller-Kirin, die in 1932 en 1936 - dezelfde Spelen als Ingers - meedeed aan het hordenlopen. Er zijn nog acht olympiërs in leven die op het moment de 100 jaar gepasseerd zijn, Schaller-Kirin is 103. De eerstvolgende die zich in het rijtje kan voegen is de Oostenrijkse Liselotte Landbeck, die dan op 13 januari nog in leven moet zijn.

'Verdachte was niet in Parijs bij aanslagen'

Een van de mannen die nog altijd worden gezocht wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, was helemaal niet in die stad toen daar 130 mensen werden vermoord. De Belg Mohamed Abrini heeft een alibi, stelt de Franse krant Le Parisien op gezag van bronnen bij de Belgische justitie.

Abrini werd twee dagen voor de aanslagen gefilmd achter het stuur van een zwarte Renault Clio in een pompstation in Noord-Frankrijk, in het gezelschap van Salah Abdeslam, de enige overlevende aanslagpleger.

Op vrijdag 13 november zette Abrini echter zijn handtekening "onder een huurcontract voor een appartement in een voorstad van Brussel", aldus de bronnen. Getuigen, onder wie de verhuurder, zeggen dat hij zelf aanwezig was en de sleutels heeft gekregen.

"Hij was niet fysiek aanwezig bij de aanslagen. Hij wordt gezien als figurant onder de vermoedelijke terroristen", bevestigt een bron bij de Franse politie.

'Verdachte was niet in Parijs bij aanslagen
'Verdachte was niet in Parijs bij aanslagen (Foto: ANP)

Raiden speelbaar in Broforce

Raiden gaat mee doen in de game Broforce. Het personage uit de Mortal Kombat-reeks zal Broden gaan heten en zal samen met Brolander(Highlander) de strijd aan gaan.

Waarom deze twee zou je denken. In de films van deze personages worden zij gespeeld door Christopher Lambert. Misschien zijn de makers wel grote fans van hem. Wie weet. Broforce is beschikbaar op pc en komt volgend jaar ook naar PlayStation 4.

Destiny King's Fall raid wordt moeilijker

Bungie heeft aan de King's Fall-raid in Destiny een challenge-optie toegevoegd. De optie is voor zowel normal- als hard-mode te kiezen. Deze optie maakt de raid moeilijk om te halen, maar geeft uiteraard weer betere loot.

Iedere week zal er willekeurig een andere boss een buff krijgen. Door de buff is er uiteraard een andere manier nodig om deze te verslaan. Destiny: The Taken King kwam eerder dit jaar uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

EnschedeŽrs witheet na geluidstest moskee

Omwonenden van een nog te bouwen moskee in Enschede hebben witheet gereageerd op een geluidstest die de gemeente woensdag uitvoerde. Dat schrijven TC Tubantia en RTV Oost. Op de plek waar de moskee moet komen, klonk vanuit speciaal neergezette luidsprekers minutenlang de luide oproep tot gebed.

De islamitische gebedsoproep, de zogeheten azan, was in een ruim gebied rondom de Kuipersdijk te horen. De gemeente gaat voortvarend te werk, want er staat nog helemaal geen moskee. Pas begin volgend jaar beslist de gemeenteraad of de braakliggende grond wordt verkocht aan het Turks Cultureel Centrum, om zo de bouw van de moskee mogelijk te maken. En als die moskee er eenmaal staat, is het ook nog niet zeker dat de azan via luidsprekers mag worden verkondigd.

Niettemin werd er woensdagmiddag alvast uitvoerig getest met twee luidsprekers op 2,5 meter hoogte op een statief. Verschillende keren werd een geluidsopname afgedraaid die elders bij een moskee was gemaakt. Omwonenden reageerden witheet. Sommige bewoners willen 'nul geluid', anderen zijn bereid om in overleg tot een oplossing te komen. Ze vrezen echter dat het al een gelopen race is.

De Overijsselse PVV-fractie wil dat de islamitische gebedsoproep in Overijssel nooit meer te horen zal zijn. Fractievoorzitter Edgar Mulder roept de gemeenteraad van Enschede op om een einde te maken aan de gebedsoproep. Hij ageert ertegen dat woonomgeving er ongevraagd mee wordt geconfronteerd. 'Het is schokkend dat de laatste woorden die slachtoffers van islamterreur horen voor ze gedood worden, hier via luidsprekers verspreid worden!'

Sony werkt aan een Remote Play-app

Hoofd van gameontwikkelingstak Worldwide Studios van Sony, Shuhei Yoshida heeft bekendgemaakt dat Sony met een officiële app komt om van PS4 naar pc en Mac te streamen.

Het is een reactie op een onofficiële Remote Play-app voor pc die eerder deze week beschikbaar kwam. De onofficiële Remote Play-app is voor tien dollar te koop. Wat de app van Sony moet gaan kosten en wanneer die beschikbaar zal zijn is nog niet bekend.

ps4

Gratis versie PES 2016 bevestigd door Konami

Eerder deze week berichtten we nog over de mogelijkheid van een gratis versie van PES 2016. Nu is inderdaad bevestigd door Konami dat deze versie er komt. Sterker nog, de free-to-play versie van PES 2016 lanceert al op 8 december.

Vooralsnog is deze versie enkel aangekondigd voor PlayStation 3 en PlayStation 4. Konami beschrijft de game als 'entry level' en komt met de exhibition modus, zeven clubs (onder andere Bayern München, Juventus, AS Roma, Brazilië en Frankrijk), een volledige training-sectie en ongelimiteerde toegang tot de 'MyClub'-functie.

De gratis versie krijgt, aldus Konami, ondersteuning voor alle toekomstige updates op het gebied van content en gameplay. 

pes

Jos Verstappen: "Max nog ťťn jaar in Toro Rosso"

Jos Verstappen meent dat nog één seizoen bij Toro Rosso de perfecte leerschool is voor zijn zoon Max. "Ik denk dat het goed is dat hij ook volgend seizoen nog bij Toro Rosso zit. Nog één jaar zoveel mogelijk leren en meemaken. En dan is hij klaar voor het grotere werk", schrijft hij vrijdag in zijn column in De Telegraaf.

Voor de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi blikt Jos Verstappen echter ook terug op het debuutseizoen van zijn zoon. "Hij is meer een kerel geworden. Qua karakter is Max niet veranderd, maar als persoon is hij in een tijdsbestek van negen maanden wel enorm gegroeid. Volwassener. Zelfstandiger. Meer wereldwijs."

"Max weet inmiddels wat hij moet doen, wat belangrijk is, hoe hij een raceweekeinde moet opbouwen en hoe hij een race moet aanpakken. Ik denk dat Max dit seizoen zo'n beetje de hele wereld heeft verbaasd. Dat geldt niet voor mij. Ik wist wat hij in zijn mars had."

In een interview op de website van de Formule 1 denkt Max zelf daar anders over. "Hij weet hoe moeilijk het is om je naam te vestigen in deze wereld. Dus ja, ik denk dat hij wel een beetje verrast was. Maar uiteindelijk heef elke vader vertrouwen in zijn zoon, nietwaar?"

Ook de coureur zelf was verwonderd over zijn prestaties - tien keer in de top tien en twee keer vierde: "Ik heb mijn eigen verwachtingen overtroffen. Ik heb meer punten dan ik had verwacht." Volgend jaar denkt Verstappen nog een stuk meer te kunnen presteren, mits Toro Rosso een goede nieuwe motor krijgt. "Met een echt goede motor hadden we dit jaar podiumplaatsen kunnen rijden. Vijftig pk meer zou het leven een heel stuk makkelijker maken."

Jos Verstappen: Max nog één jaar in Toro Rosso
Jos Verstappen: Max nog één jaar in Toro Rosso (Foto: ANP)

Horner: "Red Bull heeft F1-motor in 2016"

Red Bull Racing heeft voor volgend jaar een Formule 1-motor geregeld, zo heeft teambaas Christian Horner vanuit Abu Dhabi laten weten. Afgelopen zomer ontstond er onduidelijkheid over motorensituatie bij Red Bull, omdat het van leverancier Renault af leek te willen. Nu zou het team uit Milton Keynes toch weer met de Fransen in zee gaan.

Horner: "Volgend jaar zal een overgangsjaar worden. We hebben een akkoord met een motorleverancier voor volgend jaar. Hopelijk wordt de deal in de komende dagen bevestigd. De motor zal, ironisch genoeg, ontwikkeld worden via het ontwikkelingstraject dat wij twaalf maanden geleden al uitgestippeld hadden."

Dat het nieuws rond Red Bull in de komende dagen bekend zal worden gemaakt lijkt niet geheel toevallig te zijn. Renault staat op het punt om de gedeeltelijke overname van de aandelen in Lotus F1 in de komende dagen af te ronden. Het Franse bedrijf wil zich weer met een fabrieksteam in de Formule 1 vestigen. De motor zal met hulp van buitenaf verbeterd gaan worden, iets wat Red Bull al probeerde door de fameuze motorenbouwer Mario Illien in te schakelen.

Omdat Renault bij de ontwikkeling van de krachtbron haar eigen weg ging wilde Red Bull breken met het Franse bedrijf. Het team uit Milton Keynes kreeg nul op het rekest bij Mercedes, Ferrari en Honda. Zusterteam Toro Rosso gaat volgend jaar waarschijnlijk rijden met 2015-motoren van Ferrari, met mogelijk een overstap naar de 2016-krachtbron halverwege het seizoen.

Voetballers in Ecuador staken

De voetbalfans in Ecuador moeten het komend weekend stellen zonder competitievoetbal. De spelers in de bovenste twee divisies staken, omdat ze nog geld krijgen van hun clubs. Gezamelijk hebben ze nog zo'n 20 miljoen dollar (18,8 miljoen euro) tegoed, beweren ze.

Van de 24 clubs die actief zijn in de eerste en tweede divisie, hebben er achttien schulden. De spelers zijn daar de dupe van, maar de voetbalbond van het land weigerde de clubs sancties op te leggen. De spelersvakbond nam vervolgens het recht in eigen hand: "We maken gebruik van ons recht om werk te weigeren, omdat onze rechten volgens ons worden geschonden."

De staking komt op een ongelukkig moment voor het Ecuadoraanse voetbal. Het land is normaal gezien geen hoogvlieger in het Zuid-Amerikaanse landenvoetbal, maar staat nu bovenaan in de continentale strijd om een ticket voor het WK voetbal in 2018. Ecuador won tot nu toe alle vier wedstrijden.

Voetballers in Ecuador staken
Voetballers in Ecuador staken (Foto: ANP)

Goede races zeiler Postma op WK

Finnzeiler Pieter-Jan Postma wisselt de goede en slechte dagen af op het WK in Nieuw-Zeeland. Nadat hij donderdag was geduikeld in het klassement met twee matige races, richtte hij zich vrijdag weer op. In drie races werd hij respectievelijk dertiende, eerste en zesde.

Postma sprong daardoor van de 23e naar de twaalfde plaats in de tussenstand bij het WK. Om een medaille te pakken op het WK moet de Fries echter nog aardig wat terrein goedmaken op de laatste twee dagen. De Sloveense zeiler Vasilij Zbogar staat tweede op 79 punten, Postma heeft er 104.

Die afstand is mogelijk nog overbrugbaar, de afstand naar klassementsleider Giles Scott is ogenschijnlijk te groot. De Brit leidt soeverein met 27 punten en heeft een straatlengte voorsprong op alle andere deelnemers.

De eerste twee dagen presteerde Postma overigens ook al wisselend. De eerste twee races op dinsdag waren slecht, de vijfde plaats op woensdag was juist weer een opsteker. "Ik wil heel hard gaan. Ik zet alles op alles maar ik zit te klein te kijken. Ik gun mezelf te weinig tijd om het grotere plaatje te bekijken. Mijn starts zijn goed, downwind ga ik hard. Maar ik verpruts het in het kruisrak", analyseerde Postma zijn races donderdag. Hij wijzigde zijn strijdplan voor vrijdag, en achteraf met succes: "Iets vergevender zijn voor mezelf en iets meer afstand houden, dan wordt het een betere dag."

De Nederlander strijdt in Nieuw-Zeeland voor een plaats op de Olympische Spelen van komend jaar. Bij het WK zijn vier tickets voor Rio te verdienen.

Goede races zeiler Postma
Goede races zeiler Postma (Foto: ANP)

Maduro: "Alles voor niks geweest"

Middenvelder Hedwiges Maduro van FC Groningen baalde donderdagavond van de late nederlaag bij Olympique Marseille (2-1). "We hadden hier gewoon een goed resultaat kunnen en moeten halen", sprak hij bij FOX Sports berustend. "We hebben echter de goals weer veel te gemakkelijk weggegeven. Daardoor staan we nu weer met lege handen. Alles is voor niks geweest", doelde hij op de sterke tweede helft van FC Groningen na een zwak eerste bedrijf.

Trainer Erwin van de Looi vond dat zijn ploeg voor de rust te angstig had gespeeld. "Er zat ook een beetje spanning op", constateerde hij. "Dat is niet zo gek, want je speelt hier natuurlijk niet tegen FC Bal op het Dak. Het was weer zo'n typische net-niet wedstrijd waarvan we er veel in de Europa League hebben gespeeld. De tegengoals hadden we meer aan onszelf te wijten dan dat ze de verdienste waren van Marseille. En vijf minuten voor tijd missen we nog een grote kans op 1-2. We verzuimden daarna het gelijkspel met man en macht te verdedigen. Jammer."

Maduro: alles voor niks geweest
Maduro: alles voor niks geweest (Foto: ANP)

Patent op laadscherm mini-games komt vrij

Na twintig jaar is patent US 5718632 A vrijgegeven. Dit patent zorgt er voor dat wanneer je tijdens het laadscherm bij games een mini-game wil toevoegen je hiervoor moet betalen aan Namco.

Veel ontwikkelaars hebben dit altijd al willen doen, maar door de kosten van de licentie was dit het niet waard. Verwacht niet dat er morgen ineens overal mini-games tevoorschijn komen tijdens het laden van een spel, want het patent zorgde er ook voor dat je niet mocht werken aan iets.

Om te vieren dat het patent vrij is wordt er een Loading Screen Jam gehouden. Iedereen wordt aangemoedigd om er eentje te maken op de volgende website.

Belgen en Britten jagen op Davis Cuptitel

De Britten en de Belgen beginnen vrijdag aan de strijd om de Davis Cup. In Gent gelden strenge veiligheidsmaatregelen vanwege de terreurdreiging in België, maar desondanks gaat de wedstrijd gewoon van start.

Voor de Belgen zou het de eerste keer zijn dat ze de titel winnen. De Britten wonnen voor het laatst in 1936 en zijn eveneens gebrand op de winst. Zij gelden bovendien als favoriet, met Andy Murray als belangrijkste speler.

De Belgen was er dan ook alles aan gelegen om de Brit een beetje tegen te werken. Zo besloot de thuisspelende ploeg om gravel als ondergrond te kiezen. "Daar moet ik me echt goed op voorbereiden", zei Murray, die echter verplicht was vorige week de ATP World Tour Finals te spelen. Op hardcourt.

De Brit heeft, voorbereid of niet, vrijdag echter op papier een makkelijke klus te klaren. De nummer twee van de wereld speelt tegen Ruben Bemelmans, de nummer 108. De Belgische kopman David Goffin opent de finale tegen Kyle Edmund.

Belgen en Britten jagen op Daviscuptitel
Belgen en Britten jagen op Daviscuptitel (Foto: ANP)

De Boer: "Aanvallend gewisseld"

Trainer Frank de Boer was donderdagavond gelukkig met de zwaarbevochten zege van Ajax op Celtic (2-1). "We hadden het geluk een beetje aan onze zijde", erkende hij voor de camera van FOX Sports.

Invaller Vaclav Cerny tekende in de 88e minuut voor het winnende doelpunt. "Hij is er nog niet, maar hij is een groot talent", oordeelde de Boer over de achttienjarige Tsjech. "Hij heeft de potentie een heel goede te worden. We hebben aanvallend gewisseld", doelde hij op het inbrengen van Cerny, debutant Donny van de Beek en Yaya Sanogo. "Gelukkig heeft ons dat iets opgeleverd. Younes schoot in de slotfase ook op de paal."

Celtic kreeg in de tweede helft echter aanvankelijk de beste kansen op een zege. "Maar wij hebben een goede keeper", zei trainer Frank de Boer over Jasper Cillessen. "Dit was een welkome zege, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Wij moeten in de laatste groepswedstrijd Molde verslaan. En dat wordt moeilijk. Zij kunnen goed counteren. En dan moet Fenerbahçe nog van Celtic verliezen. Die kans is klein. Maar zolang we een kans hebben, gaan we er voor."

De Boer: aanvallend gewisseld
De Boer: aanvallend gewisseld (Foto: ANP)

Cerny: "Zo'n mooi moment"

Vaclav Cerny kon zijn geluk donderdagavond niet op na zijn winnende treffer voor Ajax in de uitwedstrijd tegen Celtic in de Europa League (1-2). "Dit vergeet ik nooit meer", stamelde hij voor de camera van FOX Sports.

Het achttienjarige talent uit Tsjechië bewaarde zijn treffer voor de 88e minuut. "Ik wilde invallen en succesvol zijn", zei hij. "Dat is gelukt. Ik kon de bal nog op Milik en Younes leggen. maar ik zag ruimte. Daarom schoot ik zelf. Dit is mijn eerste treffer ooit voor Ajax. Wat een moment. Ik ben hier heel en heel erg blij mee. Dit is echt zo'n mooi moment."

Cerny: zo'n mooi moment
Cerny: zo'n mooi moment (Foto: ANP)

Adele-special Paul de Leeuw 12 december op tv

Het interview van Paul de Leeuw met Adele wordt op zaterdag 12 december uitgezonden. De special Adele & De Leeuw is om 21.15 uur te zien op NPO 1, maakte de VARA vrijdag bekend.

De Leeuw vloog begin deze maand naar Londen, waar de special Adele at the BBC werd opgenomen. Daar sprak De Leeuw de Britse zangeres, die hij zeven jaar geleden leerde kennen. Ze was toen bij hem te gast in het programma Mooi! Weer De Leeuw.

De Leeuw: 'Ik werd gevraagd om te komen en mocht haar interviewen voor de Nederlandse televisie. Ik was zo blij dat ik haar na vijf jaar weer zag. Het was geweldig!'

De VARA zendt zaterdag Adele at the BBC uit. Een deel van het interview van De Leeuw is voorafgaand aan de special te zien. Adele at the BBC is zaterdag om 21.45 uur te zien op NPO 3.

Adele-special Paul de Leeuw 12 december op tv
Adele-special Paul de Leeuw 12 december op tv (Foto: BuzzE)

Tientallen banen weg bij De Telegraaf

Op de redactie van dagblad De Telegraaf verdwijnen 36 van de 255 vaste arbeidsplaatsen. Dat maakte moederbedrijf TMG vrijdag bekend.

Net als veel andere mediabedrijven kampt TMG al geruime tijd met een sterk dalende omzet. Zo worden er steeds minder papieren kranten verkocht. Ook de opbrengsten uit advertenties staan flink onder druk.

Het bedrijf is bezig met een sanering om de kosten meer in lijn te brengen met de lagere opbrengsten. De ontslagronde bij De Telegraaf is daar onderdeel van. Door de redactie helemaal opnieuw in te richten denkt de krant evengoed ruimte vrij te spelen om nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren.

Vernieuwing
Eerder werd al bekend dat katernen als De Financiële Telegraaf (DFT), Vrouw, Privé, Telesport en Autovisie meer ruimte krijgen voor initiatieven om buiten de krant om hun doelgroep te bereiken. Bijvoorbeeld via websites of mobiele apps, zei een woordvoerder.

'De Telegraaf slaat de weg in naar vernieuwing', aldus hoofdredacteur Paul Jansen. 'Helaas zijn pijnlijke maatregelen daarbij noodzakelijk, niet alleen uit kostenoverwegingen maar ook om een kwaliteitsslag te maken.' De papieren krant blijft volgens Jansen wel een 'belangrijk platform' waarin wordt geïnvesteerd.

Voor vier op de vijf journalisten van De Telegraaf geldt dat zij zullen moeten solliciteren op een functie binnen de nieuwe organisatie. Op welke deelredacties precies gesneden zal worden, kon een woordvoerder nog niet aangeven. Medewerkers die boventallig worden, vallen onder het sociaal plan van TMG.

Tientallen banen weg bij De Telegraaf
Tientallen banen weg bij De Telegraaf (Foto: ANP)

Dijsselbloem sluit 'mini-Schengen' niet uit

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) houdt de mogelijkheid open dat er binnen de Europese Unie een harde kern van landen komt die onderling hun grenzen openhouden, maar de grens met andere EU-landen streng bewaken.

In die kern zitten de landen 'die in de asielcrisis de zwaarste lasten dragen, omdat bij hen de meeste vluchtelingen opvang krijgen. Het gaat om Zweden, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland. We zitten in dezelfde situatie en proberen zo nauw mogelijk samen te werken', zegt Dijsselbloem vrijdag in een interview met een aantal internationale media, waaronder De Tijd en Handelsblatt.

Dijsselbloem is vooral voor nauwe samenwerking tussen alle EU-landen op het gebied van de instroom van vluchtelingen, maar als dat niet lukt komt wat hem betreft een mini-Schengenzone in beeld. 'Sommige landen zeggen nu: 'Het is niet ons probleem. Het is het uwe. Veel geluk ermee.' Dat zet onze solidariteit onder zware druk.'

'Omdat alle lasten van de asielopvang in die Schengenzone op de rug van enkele landen belanden, komen die landen onder druk om hun grenzen te sluiten. Omdat ze de kosten van de opvang niet meer aankunnen', aldus Dijsselbloem. 'Europa heeft een goed uitgebouwde welvaartsstaat. Om die overeind te houden, moet je de buitengrenzen bewaken. Als we dat niet kunnen, komen er heel veel mensen om uitkeringen vragen. En ze blazen het systeem op. Dat is wat nu gebeurt in Nederland.'

Dijsselbloem sluit 'mini-Schengen' niet uit
Dijsselbloem sluit 'mini-Schengen' niet uit (Foto: ANP)

Burger voelt zich veiliger in stad

Mensen voelen zich tegenwoordig in de stad bijna net zo veilig als op het platteland. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat vrijdag openbaar werd. Dat was eerder niet zo; toen waande men zich op het platteland een stuk veiliger.

De oorzaak is niet duidelijk, maar mogelijk komt het doordat er meer aandacht is voor preventie van criminaliteit en er meer toezicht is op straat, stelt een woordvoerder van het cijferbureau.

Ook worden volgens hem meer misdrijven niet meer fysiek op straat gepleegd, waarbij ook omstanders die dat zien gebeuren zich onveilig voelen, maar via de computer. "Dan is er maar een persoon die zich slachtoffer voelt."

Amsterdam
Er is een uitzondering: in Amsterdam is 29 procent van de inwoners slachtoffer van criminaliteit. Dat betekent dat die mensen op de een of andere manier geconfronteerd zijn met een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict. Daar hoeft overigens geen aangifte van gedaan te zijn.

Het gevoel van veiligheid sluit aan bij de daadwerkelijk geregistreerde criminaliteitscijfers: die hebben al jaren een dalende trend. Tussen 2006 en 2014 daalde het aantal misdrijven met bijna een kwart (23 procent).

Burger voelt zich veiliger in stad
Burger voelt zich veiliger in stad (Foto: ANP)

Idris Elba ging bijna dood op filmset Beasts of No Nation

Het scheelde weinig of Idris Elba had de opnames van de film Beasts Of No Nation in Ghana niet overleefd. De acteur gleed uit bij een hoge waterval, zo vertelde hij volgens de nieuwssite Snap.pa in de talkshow van Jonathan Ross die zaterdag op de Britse zender ITV wordt uitgezonden.

"Ik ging bijna dood", zei de 43-jarige acteur, die in de Netflix-film te zien is als de leider van een leger kindsoldaten. Voorafgaand aan een scène waarin alle kindsoldaten achter een grote waterval lopen ging het bijna mis. "Ik zette mijn voet op een steen terwijl de set werd klaargemaakt en het was natuurlijk glad. Ik glij uit... ik hou me vast aan een boom... het is geen boom maar een tak. De tak breekt en ik ga letterlijk bijna twee meter onderuit voordat ik word opgevangen door een beveiliger!"

Idris onthulde verder dat hij het moeilijk vond de film te zien. "Ik kan het niet aanzien wanneer kinderen lijden. Ik huil al bij Toy Story dus laat staan Beasts Of No Nation!"

Idris Elba ging bijna dood op filmset Ghana
Idris Elba ging bijna dood op filmset Beasts of No Nation (Foto: BuzzE)

Terneuzen gaat 600 asielzoekers opvangen

De gemeenteraad van het Zeeuwse Terneuzen heeft donderdagavond ingestemd met de komst van zeshonderd asielzoekers. Die worden een jaar opgevangen op een vakantiepark. Het voorstel was achthonderd, maar de raad stelt dat er voor zeshonderd asielzoekers maatschappelijk meer draagvlak is. Terneuzen wil voornamelijk gezinnen opvangen.

Waarschijnlijk komen de eerste asielzoekers in de loop van volgende week aan bij de noodopvanglocatie op vakantiepark Marina Beach. Het blijft bij een jaar, besloot de raad. Er is geen optie tot verlenging.

Terneuzen gaat 600 asielzoekers opvangen
Terneuzen gaat 600 asielzoekers opvangen (Foto: ANP)

Topoverleg over opvang vluchtelingen

Het kabinet probeert met gemeenten en provincies een akkoord te bereiken over de opvang van vluchtelingen en illegalen. Het topoverleg is vrijdagochtend in Den Haag.

Voor vluchtelingen met een verblijfstatus is woonruimte nodig. Het kunnen sociale huurwoningen zijn, maar dat zou niet de voorkeur van het kabinet hebben, vanwege plannen om de voorrangsregeling voor asielzoekers met een verblijfsstatus te schrappen. Prefab-woningen en omgebouwde kantoorruimtes komen daarom vermoedelijk met name in aanmerking, ook omdat hiervoor al plannen klaarliggen. In ieder geval moet gezorgd worden dat mensen wegkunnen uit asielzoekerscentra om plaats te maken voor nieuwkomers.

Op de agenda staat verder de crisisnoodopvang voor net binnengekomen asielzoekers, waarbij mensen hooguit 72 uur op één plek worden opgevangen. De gemeenten willen dat deze vluchtelingen een halfjaar op één plek moeten kunnen blijven. Verder wordt gesproken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers (bed-bad-brood).

Bij het overleg zijn premier Mark Rutte, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Ook vicepremier Lodewijk Asscher, de ministers Stef Blok (Wonen) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schuiven aan.

Topoverleg over opvang vluchtelingen
Topoverleg over opvang vluchtelingen (Foto: ANP)

Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen

Frankrijk herdenkt vrijdag de 130 slachtoffers van de terreuraanslagen van twee weken geleden. De 'uiterst sobere' plechtigheid begint om 10.30 uur bij de Dôme des Invalides, waar Napoleon Bonaparte begraven ligt.

Tijdens de ceremonie van bijna een uur komt slechts één man aan het woord: president François Hollande. In het publiek zijn ook enkelen vertegenwoordigd van de 350 mensen die in concertzaal Le Bataclan en op terrassen van bistro's en cafés gewond raakten. Zij en nabestaanden van de doden worden eerst opgevangen door de speciaal ingestelde interministeriële dienst voor hulp aan de slachtoffers.

Een centrale rol tijdens de plechtigheid is weggelegd voor de presidentiële garde. Ook vertegenwoordigers van de veiligheids- en hulpdiensten die bij de aanslagen zijn ingezet, zijn aanwezig.

Hollande heeft de bevolking opgeroepen vrijdag de Franse vlag uit te steken. De verkoop van de Franse tricolore is na de aanslagen explosief toegenomen.

Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen
Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen (Foto: ANP)

'Unilever in 2030 klimaatneutraal'

Met het oog op de aanstaande klimaattop in Parijs heeft Unilever nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen aangekondigd. Zo wil de was- en voedingsmiddelenproducent vanaf 2030 klimaatneutraal opereren.

Het bedrijf stelde in eerdere doelen al dat het de uitstoot van schadelijke stoffen in het productieproces drastisch wil verminderen. Zo had het concern zichzelf tien jaar, tot 2020, de tijd gegeven om de uitstoot te halveren. Dan wil het ook niet meer afhankelijk zijn van vervuilende kolen.

Vanaf 2030 moet alle energie die Unilever gebruikt uit hernieuwbare bronnen zijn opgewekt. Qua elektriciteit moet dat al in 2020 gelden, liet het bedrijf weten.

Topman Paul Polman van Unilever spreekt van op hol geslagen klimaatveranderingen die in iets meer dan een generatie moeten zijn aangepakt. Daarbij gaat volgens hem het tackelen van klimaatveranderingen hand in hand met economische groei. Hij beroept zich daarbij op een rapport van de Wereldbank. Dat gaat ervan uit dat in 2030 circa 100 miljoen mensen extra armoede lijden als de klimaatveranderingen niet worden tegengegaan.

Volgens Polman is het zaak dat tijdens de klimaattop een sterk signaal wordt afgegeven. Onder meer bedrijven en overheden moeten daarbij duurzame initiatieven ondersteunen. Ook pleit hij voor harde afspraken en de mogelijkheid om in te grijpen als niet aan afgegeven doelstellingen wordt voldaan.

'Unilever in 2030 klimaatneutraal'
'Unilever in 2030 klimaatneutraal' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Vandaag krijgen de kustprovincies vooral te maken met bewolking en motregen, het droge Limburg daarentegen maakt nog kans op een beetje zonneschijn. De wind is matig tot vrij krachtig met een temperatuur van 6 tot 8 graden. Morgennacht trekt er een nieuw regengebied over het land heen en kunnen we uitkijken naar een redelijk winderig weekend.

Omdat het toch echt herfst is, een mooi plaatje van qltel bij de rivier De Niers. Dat gebied aan de rechterkant komt een beetje spookachtig op mij over, maar het blijft een prachtige plek!Blaadjes langs rivier de Niers (Duitsland) (Foto: qltel)
Blaadjes langs rivier de Niers (Duitsland) (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2005 wordt in Amiens (Frankrijk) de eerste (gedeeltelijke) gezichtstransplantatie uitgevoerd.

* In 2014 plaatst het Nederlandse vrouwenelftal zich voor het eerst voor de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal.

* In 2000 wordt in Noorwegen de Laerdaltunnel vrijgegeven voor het verkeer. Met een lengte van 24,5 kilometer is het de langste verkeerstunnel in de wereld.

* In 1773 vergaat het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vlakbij Callantsoog. 139 bemanningsleden komen om het leven, 6 overleven de ramp.

'Meer gemeenten kiezen voor vuurwerkverbod'

Steeds meer gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in, schrijft het Algemeen Dagblad. Uit onderzoek van de krant onder 281 gemeenten blijkt dat in zeker 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen. Het zijn er dertien meer dan vorig jaar. Onder de nieuwkomers zitten steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht.

"Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk", zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag in het AD. "Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen."

In de 56 gemeenten waar een vuurwerkverbod komt, mag tijdens de jaarwisseling vooral rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen niets worden afgestoken. In geen enkele gemeente gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden. Het grootste vuurwerkvrije gebied komt in Hilversum, daar mag in vrijwel het hele centrum niet worden geknald. Om vluchtelingen niet te laten schrikken geldt in Zeist een vuurwerkvrije zone rond het asielzoekerscentrum.

281 van de 393 gemeenten deden aan het onderzoek mee.

AD: meer gemeenten kiezen voor vuurwerkverbod
AD: meer gemeenten kiezen voor vuurwerkverbod (Foto: ANP)

3FM stimuleert jongeren uit oorlogsgebied in eigen land te blijven

De radioactie 3FM Serious Request moet jongeren in Syrië, Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek weer een toekomst in hun eigen land geven. De inzamelingsactie is daarom niet bedoeld voor noodhulp als voedsel en dekens, maar voor het geven van toekomstgerichte hulp, zoals schoolgeld en beroepstrainingen. Het Rode Kruis wil daar in conflictgebieden meer in investeren.

"In de landen waar we via Serious Request de jongeren willen helpen, duurt het conflict zo lang dat er meer nodig is dan noodhulp. Uit gesprekken met de jongeren horen we dat ze in hun eigen land willen blijven, maar dan hebben ze wel dat zetje nodig om weer iets van hun toekomst te maken", licht Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels toe.

Door gebrek aan geld en opleiding worden ze eigenijk gedwongen te vertrekken. "Het gaat om jongeren die het land nodig heeft om het weer op te bouwen. Het is belangrijker dan ooit om die jongeren een toekomst te geven. Dit soort hulp willen we veel meer gaan geven in conflictgebieden zoals Congo, Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Kortom, naast noodhulp ook toekomstgerichte hulp."

Zwart-gouden randje
3FM-dj Wijnand Speelman kwam afgelopen week terug uit Congo, waar hij dergelijke projecten van het Rode Kruis bezocht. "Het was een reis met een zwart-gouden randje. Goud, omdat het een heel mooi land is waar ik ook veel hoop heb gezien, maar wel in een donkere, zwarte wereld. Ik heb een vluchtelingenkamp bezocht waar je in Nederland een boete van de dierenpolitie zou krijgen als je daar je pony stalt."

Speelman ontmoette een jongen van tien jaar die vijf jaar geleden door een bom zijn zusje, broertje en opa kwijtraakte. Hij raakte zelf zijn rechterbeen kwijt. Maar met hulp van het Rode Kruis kreeg hij een prothese en kon hij weer naar school. "Hij vertelde mij dat hij ooit de president van Congo wil worden. Als je na zo veel ellende de hoop hebt gekregen om dat te kunnen zeggen. Dat deed mij erg veel. Zo zie je maar hoe essentieel het is om te investeren in een nieuwe generatie."

Radioactie moet jongeren weer toekomst geven
3FM stimuleert jongeren uit oorlogsgebied in eigen land te blijven (Foto: ANP)

Turkse journalisten gepakt wegens 'hulp aan terroristen'

Twee vooraanstaande Turkse journalisten zijn donderdag gearresteerd wegens hulp aan terroristen. De arrestaties volgen op publicaties van foto's in de krant Cumhuriyet die zouden tonen dat de Turkse geheime dienst begin 2014 behulpzaam is geweest bij het bewapenen van jihadisten in Syrië. De dienst zou wapens naar extremisten hebben gestuurd.

De hoofdredacteur, Can Dunar en de man van deze krant in de hoofdstad Ankara, Erdem Gül, zijn opgepakt. De zaak tegen hen sleept al enige tijd. Ze zouden eerder ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie zijn beschuldigd en van schending van de nationale veiligheid.

Turkse journalisten gepakt wegens terrorisme
Turkse journalisten gepakt wegens 'hulp aan terroristen' (Foto: ANP)

EL: FC Groningen kan geen revanche nemen

Het al uitgeschakelde FC Groningen heeft in groep F van de Europa League de vierde nederlaag geïncasseerd. De uitwedstrijd tegen Olympique Marseille eindigde in 2-1. Daarmee konden de noorderlingen geen revanche nemen voor de zware thuisnederlaag tegen de Franse ploeg (0-3).

FC Groningen speelde in Marseille een dramatische eerste helft. De ploeg van trainer Erwin van de Looi leek weinig zin te hebben in de laatste uitwedstrijd van het seizoen in de Europa League. De noorderlingen speelden in een veel te laag tempo, kennelijk zonder enige drang naar voren. Mede door de slappe instelling wist FC Groningen voor de rust niet één kans af te dwingen.

Marseille, zonder de licht geblesseerde Karim Rekik, verzuimde in de eenzijdige eerste helft meteen ruim afstand te nemen. Met name de actieve spits Michy Batshuayi liet de nodige kansen liggen. De Belgische aanvaller nam in de 28e minuut het Groningse doel onder vuur. Doelman Sergio Padt verwerkte het niet al te moeilijke schot slecht waarna Georges-Kevin N'Koudou doeltreffend toesloeg, 1-0.

Verbetering

Na de pauze toonde FC Groningen snel verbetering. In de 47e minuut kwam Danny Hoesen voor de eerste keer in scoringspositie. Hij tikte de bal net over de lat. Kort daarna was Hedwiges Maduro wel trefzeker van dichtbij nadat Benjamin Mendy uit een hoekschop volledig verkeerd had uitverdedigd (1-1).

FC Groningen hield daarna redelijk goed stand, al kwam de ploeg van Van de Looi een kwartier voor tijd twee keer goed weg. Eerst haalde Hans Hateboer de bal van de doellijn, daarna bracht een ploeggenoot redding in de doelmond. Vlak voor tijd kopte Batshuayi zijn ploeg alsnog naar de winst, 2-1.

FC Groningen kan geen revanche nemen
FC Groningen kan geen revanche nemen (Foto: ANP)

EL: Invaller Cerny laat Ajax klein beetje hopen

Met dank aan een late treffer van Vaclav Cerny mag Ajax nog een klein beetje hopen op Europees voetbal na de winterstop. Het achttienjarige talent uit Tsjechië bezorgde zijn ploeg donderdagavond een zwaarbevochten uitzege op Celtic (1-2).

De ingevallen Cerny trof fraai doel in de 88e minuut. Ondanks zijn belangrijke treffer kan Ajax in de laatste speelronde Fenerbahçe, nummer twee in de poule, alleen nog achterhalen als het zelf van groepswinnaar Molde wint en de concurrent uit Istanbul verliest van het al uitgeschakelde Celtic.

Mike van der Hoorn hoorde pas vlak voor de wedstrijd dat hij mocht starten. Joël Veltman voelde zich te ziek om in actie te kunnen komen op het sfeervolle Celtic Park. Het wegvallen van de centrale verdediger was een nieuwe tegenvaller voor Ajax, dat ook al de geblesseerde Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer, Daley Sinkgraven en Thulani Serero moest missen.

Openingstreffer

Van der Hoorn mocht zich de snelle openingstreffer van Celtic aanrekenen. Eerst verloor Nemanja Gudelj zijn tegenstander Callum McGregor uit het oog. De Schot kreeg vervolgens van Van der Hoorn alle ruimte om al in de vierde minuut te scoren (1-0). Het was niet het enige slippertje van de verdediger die twee jaar geleden overkwam van FC Utrecht. Hij zat wel vaker mis en mocht van geluk spreken dat Celtic niet vaker profiteerde.

Zo maakte Ajax het zich weer eens onnodig lastig in een Europese wedstrijd. Want de koploper van de eredivisie voetbalde vooral in de eerste helft wel beter dan de thuisploeg. Het elftal van trainer De Boer had ook nog eens de pech dat een gelijkmaker van Viktor Fischer onterecht werd afgekeurd. De grensrechter oordeelde in de elfde minuut dat Amin Younes buitenspel stond. Dat was niet zo. Elf minuten later schoot Arek Milik de bezoekende ploeg uit Amsterdam alsnog op gelijke hoogte (1-1).

In de tweede helft leed zowel Celtic als Ajax veel te veel balverlies. Celtic was met een schot van McGregor op de lat nog het dichtst bij een tweede treffer. Ajax verzuimde vooral iets te doen met de vele ruimte die het kreeg. Trainer De Boer probeerde in de slotfase iets te forceren met het inbrengen van de talenten Cerny, Donny van de Beek en een tweede centrumspits Yaya Sanogo. Younes raakte in de slotfase nog de paal, voordat Cerny wel raak schoot. Hij bezorgde Ajax pas de tweede uitzege in achttien Europese duels.

Invaller Cerny laat Ajax klein beetje hopen
Invaller Cerny laat Ajax klein beetje hopen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.