3FM stimuleert jongeren uit oorlogsgebied in eigen land te blijven

De radioactie 3FM Serious Request moet jongeren in Syrië, Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek weer een toekomst in hun eigen land geven. De inzamelingsactie is daarom niet bedoeld voor noodhulp als voedsel en dekens, maar voor het geven van toekomstgerichte hulp, zoals schoolgeld en beroepstrainingen. Het Rode Kruis wil daar in conflictgebieden meer in investeren.

"In de landen waar we via Serious Request de jongeren willen helpen, duurt het conflict zo lang dat er meer nodig is dan noodhulp. Uit gesprekken met de jongeren horen we dat ze in hun eigen land willen blijven, maar dan hebben ze wel dat zetje nodig om weer iets van hun toekomst te maken", licht Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels toe.

Door gebrek aan geld en opleiding worden ze eigenijk gedwongen te vertrekken. "Het gaat om jongeren die het land nodig heeft om het weer op te bouwen. Het is belangrijker dan ooit om die jongeren een toekomst te geven. Dit soort hulp willen we veel meer gaan geven in conflictgebieden zoals Congo, Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Kortom, naast noodhulp ook toekomstgerichte hulp."

Zwart-gouden randje
3FM-dj Wijnand Speelman kwam afgelopen week terug uit Congo, waar hij dergelijke projecten van het Rode Kruis bezocht. "Het was een reis met een zwart-gouden randje. Goud, omdat het een heel mooi land is waar ik ook veel hoop heb gezien, maar wel in een donkere, zwarte wereld. Ik heb een vluchtelingenkamp bezocht waar je in Nederland een boete van de dierenpolitie zou krijgen als je daar je pony stalt."

Speelman ontmoette een jongen van tien jaar die vijf jaar geleden door een bom zijn zusje, broertje en opa kwijtraakte. Hij raakte zelf zijn rechterbeen kwijt. Maar met hulp van het Rode Kruis kreeg hij een prothese en kon hij weer naar school. "Hij vertelde mij dat hij ooit de president van Congo wil worden. Als je na zo veel ellende de hoop hebt gekregen om dat te kunnen zeggen. Dat deed mij erg veel. Zo zie je maar hoe essentieel het is om te investeren in een nieuwe generatie."

Radioactie moet jongeren weer toekomst geven
3FM stimuleert jongeren uit oorlogsgebied in eigen land te blijven (Foto: ANP)