Topoverleg over opvang vluchtelingen

Het kabinet probeert met gemeenten en provincies een akkoord te bereiken over de opvang van vluchtelingen en illegalen. Het topoverleg is vrijdagochtend in Den Haag.

Voor vluchtelingen met een verblijfstatus is woonruimte nodig. Het kunnen sociale huurwoningen zijn, maar dat zou niet de voorkeur van het kabinet hebben, vanwege plannen om de voorrangsregeling voor asielzoekers met een verblijfsstatus te schrappen. Prefab-woningen en omgebouwde kantoorruimtes komen daarom vermoedelijk met name in aanmerking, ook omdat hiervoor al plannen klaarliggen. In ieder geval moet gezorgd worden dat mensen wegkunnen uit asielzoekerscentra om plaats te maken voor nieuwkomers.

Op de agenda staat verder de crisisnoodopvang voor net binnengekomen asielzoekers, waarbij mensen hooguit 72 uur op één plek worden opgevangen. De gemeenten willen dat deze vluchtelingen een halfjaar op één plek moeten kunnen blijven. Verder wordt gesproken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers (bed-bad-brood).

Bij het overleg zijn premier Mark Rutte, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Ook vicepremier Lodewijk Asscher, de ministers Stef Blok (Wonen) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schuiven aan.

Topoverleg over opvang vluchtelingen
Topoverleg over opvang vluchtelingen (Foto: ANP)