Braziliaanse medaillehoop Spelen Rio betrapt, schorsing valt perfect

heywoodu

De Braziliaanse bokster Clelia Marques da Costa is betrapt op het gebruik van het vochtafdrijvende middel furosemide. Dat heeft de Braziliaanse boksbond bekendgemaakt. Marques werd betrapt na een controle in september in São Paulo, tijdens een trainingsperiode van de nationale ploeg. Ze trainde al sinds begin oktober niet meer met die ploeg, nadat het positieve resultaat op 1 oktober aan de atlete voor werd gelegd. De bokster besloot geen contra-expertise aan te vragen.

De bokster die in Braziliaanse kringen ook wel Clelia Clay wordt genoemd, naar Cassius Clay (Muhammed Ali), wordt gezien als grote medaillehoop van de Braziliaanse boksploeg tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. Ze staat tweede op de wereldranglijst van amateurboksfederatie AIBA en won vorig jaar nog brons op het WK in de klasse tot 51 kilogram.

Haar schorsing is ingegaan op 18 november en loopt 180 dagen. Opvallend genoeg komt dat mooi uit voor Marques: de schorsing loopt zo net op tijd af om mee te mogen doen aan het WK van 2016 in mei, een belangrijk toernooi met het oog op kwalificatie voor de Spelen.