Murray brengt Britten weer naast België

Maarten (rubbereend)

De tennissers van België en Groot-Brittannië zijn in evenwicht na de eerste dag van de Davis Cup-finale in Gent. Andy Murray bracht de Britten vrijdagavond dankzij een zege in drie sets (6-3, 6-2 en 7-5) op Ruben Bemelmans weer naast de Belgen. Eerder op de dag had David Goffin in een vijfsetter debutant Kyle Edmund verslagen: 3-6, 1-6, 6-2, 6-2 en 6-0.

Murray, de nummer twee van de wereld, liet zich niet verrassen door Bemelmans die het de Schot in de derde set wel lastig maakte. Zaterdag volgt het dubbelspel, waarna de beslissing zondag valt in een van de twee enkelspelen.

"Ik ben tevreden over mijn spel, met name in de eerste twee sets", sprak Murray voor de camera's van de VRT. "In de derde set werd het wat 'tricky'. Ik maakte wat foutjes en Ruben ging beter spelen. Ik ben blij dat ik het toch in drie sets heb kunnen afmaken", zei Murray die zijn land aan de eerste Daviscuptitel sinds 1936 moet helpen. Bemelmans liet in de derde set bij 5-4 een setpunt lopen. Murray komt zaterdag met zijn broer Jamie uit in het dubbelspel.

Topfavoriet

Met de 1-1 kwam de vooraf voorspelde tussenstand uit. Murray was topfavoriet, maar Goffin kon die rol in zijn partij tegen Edmund lange tijd niet waarmaken. De nummer 16 van de wereld verloor de eerste twee sets tegen de twintigjarige Edmund. "Iedereen verwachtte dat ik zou winnen, maar makkelijk was het zeker niet. Dat ik zelfs na een mindere wedstrijd toch kan winnen, geeft me veel vertrouwen en motivatie voor de volgende wedstrijden", reageerde Goffin die in de laatste set Edmund geen game meer toestond.

Voor België is het pas de tweede Daviscupfinale sinds 1904. Ook daarom behoorden koning Filip en koningin Mathilde vrijdag tot de 13.000 toeschouwers in Gent.

Murray brengt Britten weer naast België
Murray brengt Britten weer naast België (Foto: ANP)