Poetin weigert contact met Erdogan

Redactie

De Russische president Vladimir Poetin weigert contact met de Turkse president Tayyip Erdogan zolang deze zich niet wil verontschuldigen voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat zei Kremlin-woordvoerder Yuri Ushakov vrijdag.

"We zien de Turkse onwil om gewoon excuses aan te bieden voor het incident met het vliegtuig", zei Ushakov op de vraag van verslaggevers waarom Poetin niet met Erdogan wil praten. De Turkse president had om een ontmoeting gevraagd met zijn Russische ambtgenoot in de marge van de klimaatconferentie in Parijs, die maandag begint.

De twee staatshoofden staan lijnrecht tegenover elkaar nadat Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de grens met Syrië.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte vrijdag bekend dat Moskou het visumvrije regime met Turkije vanaf 1 januari 2016 zal opschorten. Volgens Lavrov zijn er in Moskou grote twijfels over de bereidheid bij Turkije om terrorisme echt te bestrijden. "We hebben meer en meer vragen over de activiteiten van Ankara en zijn werkelijke betrokkenheid om het terrorisme uit te roeien"zei Lavrov na een ontmoeting met zijn Syrische collega Walid al-Moualem in Moskou.

Poetin weigert contact met Erdogan
Poetin weigert contact met Erdogan (Foto: ANP)