Hockeyers beginnen HWL met gelijkspel

kamperdijk

Het Nederlands hockeyteam is de finaleronde van de HWL in Raipur gestart met een 0-0 gelijkspel tegen Duitsland. Voor zo’n 2000 man publiek verrichte Jaap Stockmann een aantal sublieme reddingen, waardoor hij Oranje met name in de eerste helft op de been hield.

Om ongeveer 20u30 lokale tijd en bij een temperatuur van 25 graden celcius begonnen de Oranje Heren vrijdavond aan het duel met Duitsland. Voor de mannen van bondscoach Max Caldas een weerzien met de ploeg die ze afgelopen augustus in de EK-finale in Londen verpulverden met 6-1. En dus keken de, met name Indiase, hockeyliefhebbers op de tribunes in Raipur reikhalzend uit naar de ontmoeting tussen de twee Europese buurlanden.

Het eerste kwart was duidelijk voor onze Oosterburen. Duitsland begon dreigend en drong Oranje in de achteruit. Tot twee keer toe was Christopher Rühr, nota bene de man die in de EK-finale tekende voor Duitsland's enige treffer, dicht bij de openingstreffer. Maar Jaap Stockmann hield Nederland met fantastische saves overeind.

Fürste geblesseerd
In het tweede kwart leek Oranje beter in het spel te komen en was het vaker in staat om onder de Duitse druk uit te komen. Duitsland kreeg een flinke klap te verwerken toen aanvoerder Moritz Fürste kermend naar de grond ging, toen de stick van Thierry Brinkman (onopzettelijk) hard zijn knie raakte. Ondersteund door de verzorger wist Fürste nog hinkelend de dug-out te bereiken, maar niet veel later werd de sterspeler op een brancard het stadion uit.

Ondanks het verlies van hun sterkhouder bleef Duitsland in het vervolg van het tweede kwart dominant. Zo was het ditmaal Jonas Gomoll die op weg was naar de 1-0, maar opnieuw stak de excellerende Jaap Stockmann daar een stokje voor. Met een 0-0 stand op het scorebord zochten beide teams de kleedkamer op.

Overtal
Duitsland begon het derde kwart waarmee het de wedstrijd was begonnen; aanvallend spel. Onze oosterburen versierden al gauw twee strafcorners. De eerste eindigde in een scrimmage, maar de Nederlandse doellijn werd wederom goed bewaakt.

Nederland begon aan het begin van het 4 kwart met 2 man meer. Deecke moest voor 2 minuten naar de kant en Windfeder kreeg 5 minuten tijdstraf. Maar dit overtal kon niet worden uitgebuit door de spelers van Max Caldas. In de laatste minuut kreeg Verga nog een goede mogelijkheid, maar doelman Jacobi stond in de weg.