Bouterse 'getuigt' over decembermoorden

Redactie

De eind juli aangekondigde 'getuigenis' van de Surinaamse president Desi Bouterse vindt dit weekeinde plaats in Broko Baka, het buitenverblijf van Bouterse. Daar zal initiatiefnemer Sandew Hira met Bouterse spreken over de gebeurtenissen die in de jaren tachtig hebben geleid tot de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

Die moorden zorgen anno 2015 nog voor verdeeldheid binnen de Surinaamse samenleving. Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, is een jongere broer van een van de slachtoffers van 8 december. Bouterse wordt gezien als de verantwoordelijke voor de moorden omdat hij toen de leiding over het leger had. Hira hoopt dat de getuigenis van Bouterse leidt tot minder verdeeldheid.

De bereidheid van Bouterse om met Hira in gesprek te gaan was voor velen een verrassing. Niet iedereen is blij met het initiatief, sommigen vinden dat Bouterse in de rechtszaal moet getuigen over zijn eventuele daden. Hira heeft echter geen geloof in een juridische oplossing omdat dat de afgelopen 33 jaar ook niet gelukt is.

Onbewerkt
De Surinaamse staatszender is dit weekeinde bij het gesprek aanwezig en zal het materiaal verwerken en uitzenden. Hira zal over een kleine twee weken, op 8 december, een verslag van het gesprek aanbieden aan het Surinaamse parlement. Hira heeft benadrukt dat hij, noch Bouterse, het materiaal zal bewerken.

Ook na het gesprek met Bouterse gaat Hira verder met zijn onderzoek naar de gebeurtenissen. Hij hoopt dan ook over materiaal uit de Nederlandse archieven te kunnen beschikken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft medewerking daarover toegezegd. Of dat betekent dat alle informatie vrijgegeven wordt, is nog niet duidelijk.

Bouterse 'getuigt' over jaren 80
Bouterse 'getuigt' over jaren 80 (Foto: ANP)