Jos Verstappen: "Max nog één jaar in Toro Rosso"

Jos Verstappen meent dat nog één seizoen bij Toro Rosso de perfecte leerschool is voor zijn zoon Max. "Ik denk dat het goed is dat hij ook volgend seizoen nog bij Toro Rosso zit. Nog één jaar zoveel mogelijk leren en meemaken. En dan is hij klaar voor het grotere werk", schrijft hij vrijdag in zijn column in De Telegraaf.

Voor de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi blikt Jos Verstappen echter ook terug op het debuutseizoen van zijn zoon. "Hij is meer een kerel geworden. Qua karakter is Max niet veranderd, maar als persoon is hij in een tijdsbestek van negen maanden wel enorm gegroeid. Volwassener. Zelfstandiger. Meer wereldwijs."

"Max weet inmiddels wat hij moet doen, wat belangrijk is, hoe hij een raceweekeinde moet opbouwen en hoe hij een race moet aanpakken. Ik denk dat Max dit seizoen zo'n beetje de hele wereld heeft verbaasd. Dat geldt niet voor mij. Ik wist wat hij in zijn mars had."

In een interview op de website van de Formule 1 denkt Max zelf daar anders over. "Hij weet hoe moeilijk het is om je naam te vestigen in deze wereld. Dus ja, ik denk dat hij wel een beetje verrast was. Maar uiteindelijk heef elke vader vertrouwen in zijn zoon, nietwaar?"

Ook de coureur zelf was verwonderd over zijn prestaties - tien keer in de top tien en twee keer vierde: "Ik heb mijn eigen verwachtingen overtroffen. Ik heb meer punten dan ik had verwacht." Volgend jaar denkt Verstappen nog een stuk meer te kunnen presteren, mits Toro Rosso een goede nieuwe motor krijgt. "Met een echt goede motor hadden we dit jaar podiumplaatsen kunnen rijden. Vijftig pk meer zou het leven een heel stuk makkelijker maken."

Jos Verstappen: Max nog één jaar in Toro Rosso
Jos Verstappen: Max nog één jaar in Toro Rosso (Foto: ANP)