Person of Interest (Seizoen 3)

dekatophetspek

Na de ijzingwekkend spannende finale van het tweede seizoen van Person Of Interest waren de verwachtingen hooggespannen voor het volgende seizoen van de serie. In Person of Interest, een reeks die bedacht is door Jonathan Nolan (inderdaad de borer van cineat Christopher Nolan), draait het om een voormalige CIA-agent John Reese (Jim Caviezel) die, samen met de mysterieuze miljardair Harold Finch (Michael Emerson), de strijd aangaat met allerlei criminele zaken.

Person of Interest

"You are being watched". Het zijn de openingswoorden van de serie van Jonathan Nolan waarin het draait om een machine die allerlei terroristische gebeurtenissen kan voorspellen. Het apparaat, dat werd gebouwd door de exentrieke computernerd Harold Finch, voorspelt echter ook kleinere zaken waarbij het leven van allerlei burgers wordt bedreigd, die klaarblijkelijk irrelevant zijn voor de Amerikaanse overheid. Finch denkt daar duidelijk anders over en gaat met de voormalige CIA-agent John Reese in zee om deze zaken aan te pakken. Het duurt echter niet lang voordat Finch en Reese zelf het doelwit worden van zowel criminelen als duistere elementen binnen het New Yorkse politieapparaat.

In het derde seizoen van Person Of Interest krijgen Finch en Reese hulp van de detectives Lionel Fusco (Kevin Chapman) en Jocelyn Carter (Taraji P. Henson), die in eerste instantie nog achter het tweetal aanjoegen. Ook is het team in dit seizoen uitgebreid met de (voormalige) Mossad-agente Sameen Shaw (Sarah Shani), met wie we halverwege het vorige seizoen al kennis konden maken. Dat is maar goed ook aangezien er weer heel wat te gebeuren staat in de reeks. Zo ontdekt Finch dat er in het verleden een project is geweest waarbij de overheid een machine probeerde te ontwikkelen die terroristische activiteiten kon opsporen. Dat project, genaamd Samaritan, werd uiteindelijk stopgezet en vernietigd, maar er blijkt een reservekopie van te bestaan, die veel criminele organisaties koste wat kost in hun bezit willen krijgen. Een zoektocht waarvoor sommigen bereid zijn om over lijken te gaan.

Person of Interest 1

Person Of Interest is een serie die bij uitstek geschikt is voor iedereen die graag meerdere episodes van een tv-serie achter elkaar kijkt. Het derde seizoen van de serie, die is uitgebracht in een fraaie box met zes dvd's, bevat maar liefst 23 afleveringen van elk 43 minuten. In de huidige maatschappij, waarin privacyschendingen en terrorisme een steeds groter wordende angstrol spelen, geeft de serie uit de koker van Jonathan Nolan regelmatig een zeer realistisch beeld van de nabije toekomst. De machine van Finch lijkt ook steeds slimmer te worden en komt daarom ook met steeds moeilijkere klussen voor Finch en zijn team. Daarnaast is er ook nog eens een andere kaper op de kust opgedoken, die met een geheel andere agenda op zoek is naar terroristen en ander gespuis.

Jonathan Nolan, die eerder naam maakte als scenarioschrijver voor onder meer Memento (2000), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012) en Interstellar (2014), debuteerde in 2011 als regisseur met de serie Person Of Interest, die in Nederland te zien is op de zender Veronica. In de Verenigde Staten is de succesvolle reeks inmiddels al toegekomen aan het vijfde en waarschijnlijk ook laatste seizoen, dat opvallend genoeg maar uit een dertiental episodes zal gaan bestaan. Daar zijn we zeer tevreden mee, aangezien er al te veel series sneuvelden vanwege slechte kijkcijfers. Daar had het derde seizoen van Person of Interest, waarvan de laatste aflevering werd bekeken door meer dan 11 miljoen Amerikanen, weinig tot geen last van.

Person of Interest 2

Extra's:
Naast de hierboven al genoemde 23 afleveringen kent de dvd-set van Person Of Interest ook een fraaie hoeveelheid extra's. Sommige van deze extra's bevatten wel de nodige spoilers dus valt het aan te raden om de extra's pas te gaan bekijken nadat je eerst alle afleveringen van dit seizoen hebt bekeken. Zo zijn er een tweetal behoorlijk uitgebreide featurettes. In Person Of Interest: The Future of A.I. spreken Jonathan Nolan en Greg Plageman over nu al bestaande kunstmatige intelligentie en de toekomst daarvan. In Saying Goodbye To A Friend is er vervolgens een respectvol eerbetoon te zien aan iemand waarover wij ons hier natuurlijk niet verder uit gaan wijden. Ook staan er kortere featurettes op, zoals het geinige Bear On Set, waarin we een blik achter de schermen kunnen werpen door de ogen van de hond Bear, die in Person Of Interest de allertrouwste bondgenoot van Finch speelt. Ook krijgen we een panel met de castleden van de serie te zien op de Comic-Con van 2013. Als laatste zijn er dan nog de afsluitende episode van dit seizoen, die bekeken kan worden met commentaar van Michael Emerson, en de haast onvermijdelijke gag reel, waarin we een aantal leuke bloopers kunnen zien. Volgens de hoes van Person Of Interest (Seizoen 3) zouden er ook nog zogenaamde Digital Comic One-Shots op moeten staan voor elke aflevering, maar het is ons een raadsel wat deze inhouden en waar we die kunnen vinden op deze set.

Conclusie: Al met al kunnen we gerust stellen dat deze mooie box van Person Of Interest zwaar verplichte kost is voor liefhebbers van de betere thrillers met een snufje sciencefiction en is de reeks ook zeker geschikt om te binge-watchen. Tenslotte eindigt elke aflevering zo spannend dat je haast wel gedwongen wordt om verder te kijken. We kijken in elk geval al halsreikend uit naar het komende seizoen van de serie.