FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 oktober 2015

Opzij: minister Hennis machtigste vrouw 2015

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is volgens maandblad Opzij de meest invloedrijke vrouw van 2015. De 42-jarige politica (VVD) is de jongste winnaar ooit. "Haar humor en toegankelijkheid zijn haar geheime wapens", zei Sybilla Dekker, juryvoorzitter en oud-minister van VROM.

Opzij maakte de jaarlijkse Top 100 van machtigste vrouwen maandagavond bekend in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De jury was naar eigen zeggen unaniem in haar oordeel over de nummer één. "Als eerste vrouwelijke minister van Defensie wist ze de jarenlange bezuinigingen op een cruciaal moment een halt toe te roepen. In een tijdsgewricht waarin we ons dagelijks bewust zijn van hoe broos de vrede, vrijheid en veiligheid van Nederland en Europa zijn, geeft zij leiding aan een krijgsmacht die zich daar volledig voor inzet." Daarnaast staat de minister bekend als "joviale, gedreven, harde werker die niet snel opgeeft". "Ze is uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers en de internationale verhoudingen, waardoor ze binnen de gehele krijgsmacht, van hoog tot laag, gezag afdwingt."

De in Heerlen geboren Hennis noemt de benoeming "een enorme eer", zegt ze in een artikel in het maandblad. Voor haar ministerschap zat ze zo'n twee jaar in de Tweede Kamer en daarvoor zat ze zes jaar lang voor de VVD in het Europees Parlement. In 2010 werd ze uitgeroepen tot Europarlementariër van het jaar.

Deskundigen
In de Top 100, die bestaat uit tien categorieën, staan dit keer 26 nieuwe namen. De hoogste binnenkomer ooit is Ingrid Faber (47), als nummer één op de lijst Ondernemers. Ze is bestuursvoorzitter van Faber Halbertsma, een familiebedrijf dat pallets maakt en verhuurt, waarmee ze een omzet van 255 miljoen haalde en een marktaandeel van 40 procent. Op de lijst Onderwijs en Wetenschap kwam de nummer twee, José van Dijck vanuit het niets binnen. Zij is de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Voor de samenstelling van de diverse categorieën raadpleegde de redactie van Opzij ruim vijftig deskundigen uit het veld.

Opzij: minister Hennis machtigste vrouw 2015
Opzij: minister Hennis machtigste vrouw 2015 (Foto: ANP)

OVSE bekritiseert Wit-Russische verkiezingen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vindt dat de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland niet volgens de geldende democratische principes zijn verlopen. Zittend president Aleksandr Loekasjenko won zondag zoals verwacht met overmacht. Hij kreeg ruim 83 procent van de kiezers achter zich en kan aan zijn vijfde termijn beginnen.

,,Het is duidelijk dat Wit-Rusland nog een lange weg heeft te gaan op weg naar de vervulling van zijn democratische toezeggingen", aldus Kent Hasted, die namens de OVSE optrad als waarnemer bij de verkiezingen. De recente vrijlating van een aantal politieke gevangenen voor de verkiezingen was een welkome en positieve ontwikkeling, vindt de organisatie. Maar de hoop die dat wekte voor meer electorale vooruitgang, is onvervuld gebleven.

OVSE bekritiseert Wit-Russische verkiezingen
OVSE bekritiseert Wit-Russische verkiezingen (Foto: ANP)

Opnames Expendables 4 beginnen volgend jaar

Het werd een van de grootste flops van vorig jaar, en dat kwam volgens de makers omdat de film voortijdig op internet gelekt werd; Expendables 3. Echter, er is toch nog fut voor een vervolg. De opnames beginnen volgend jaar.

De film wordt voor een groot deel gefinancierd door China Film, mede omdat de film in de Aziatische markt nog het meeste geld opgehaald werd. Er is een budget van 100 miljoen dollar gereserveerd. Qua casting is er nog niets bekend en er is ook nog geen regisseur aangetrokken om het project te gaan leiden.

Sylvester Stallone, die bij de eerdere drie films ook betrokken was als producent en voor een groot deel de scenario's schreef, zou dit project verkiezen boven het maken van de laatste Rambo-film, Last Blood. Dit project staat nu tijdelijk in ijskast, maar er wordt verwacht dat dat zomaar weer uit die kast getrokken kan worden, met een andere producer.

'Digitalisering verandert economie'

Digitalisering verandert de Nederlandse economie meer dan robotisering, stelt het economisch bureau van ING in een maandag gepubliceerd rapport op basis van een eigen studie. Onder digitalisering wordt verstaan snellere chips, het gebruik van 'big data' (bijvoorbeeld klantgegevens en transactiedata) en het verbinden van apparaten met internet om gegevens uit te wisselen. Deze technologieën zullen een grote impact hebben op de economie van ons land, meer dan robotica, 3D-printen, alternatieve energie en nieuwe materialen, verwachten de economen van de bank.

De Randstadprovincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, en Noord-Brabant en Flevoland hebben voldoende aanpassingsvermogen om hierop in te spelen. Ze beschikken over een dynamisch bedrijfsleven en een relatief hoogopgeleide en jonge beroepsbevolking.

'Digitalisering verandert  economie'
'Digitalisering verandert economie' (Foto: ANP)

Toch nog vergoeding seksueel misbruik RKK

Ongeveer 250 mensen krijgen toch erkenning en een vergoeding omdat ze seksueel misbruikt zijn door medewerkers van de Rooms-Katholieke Kerk. Het gaat om mensen van wie de klacht eerst niet gegrond werd verklaard, omdat ze geen ander bewijs hadden dan hun eigen verklaring.

Dat de Rooms-Katholieke Kerk het leed van deze mensen nu toch erkent is op voorstel van Wim Deetman, voorzitter van de commissie die het misbruik in kaart bracht.

Deze slachtoffers krijgen een vergoeding die tussen de 1000 en de 17.500 euro ligt. Voor deze groep gaat het in totaal om ongeveer een miljoen euro. Dat hebben maandagavond woordvoerders van de RKK en de commissie Deetman laten weten.

Toch nog vergoeding seksueel misbruik RKK
Toch nog vergoeding seksueel misbruik RKK (Foto: ANP)

Purmerend zegt nee tegen azc

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum waar vluchtelingen terechtkunnen. De gemeenteraad stemde er maandagavond in meerderheid tegen. De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd in de gemeente.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend om hulp gevraagd. Er was sprake van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een permanent azc, maar dat ziet de raad in deze vorm niet zitten. Wel was er in de raad steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een status hebben.

De raadsvergadering was besloten en publiek was niet welkom. Ondanks dat kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de plaats. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen ook al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen.

Purmerend zegt nee tegen azc
Purmerend zegt nee tegen azc (Foto: ANP)

Film over Volkswagen-schandaal in de maak

Van elk schandaal kan eigenlijk wel een film gemaakt worden, zelfs als het zich kortgeleden afspeelde. Dat moet Paramount Pictures ook gedacht hebben, want een film naar aanleiding van het recente schandaal bij het bedrijf Volkswagen staat op de planning. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Opvallend detail is dat niet alleen Paramount Pictures betrokken zal zijn bij de productie. Samen met Leonardo DiCaprio's productiebedrijf Appian Way zal er gewerkt gaan worden aan een script gebaseerd op het boek (dat overigens nog geschreven moet gaan worden) over de misstanden bij het Duitse autobedrijf. Een voorgestelde titel voor het boek van schrijver Jack Ewing zou Too Big To Fail zijn, er is echter nog niets bekend over de titel die de film zal gaan krijgen. 

Ook is nog niet bekend of DiCaprio zelf een rol zal gaan spelen. Naar aanleiding van zijn rol als Jordan Belfort zou hij wel een geschikte kandidaat zijn om de rol van de pas vertrokken CEO van Volkswagen, Martin Winterkorn, te gaan spelen. 

Film over Volkswagen-schandaal in de maak (Foto: ANP)Film over Volkswagen-schandaal in de maak (Foto: ANP)

Cillessen hoopt op snelle rentree bij Ajax

Jasper Cillessen heeft zaterdag een buikspierblessure opgelopen in de warming-up van het duel tussen het Nederlands elftal en Kazachstan. De doelman is maandag door de medische staf van Ajax onderzocht. Hij is mogelijk op tijd hersteld voor het uitduel van zijn club zaterdag tegen Heracles Almelo.

Cillessen verliet zondag het trainingskamp van Oranje omdat hij dinsdag zeker niet tegen Tsjechië in actie kan komen. Ajax hoopt dinsdag meer duidelijkheid te krijgen over de heupblessure die Arek Milik donderdag opliep tijdens de wedstrijd tussen Polen en Schotland. De medische staf van de nationale ploeg van Polen liet eerder al weten dat de spits waarschijnlijk twee weken is uitgeschakeld.

Cillessen hoopt op snelle rentree bij Ajax
Cillessen hoopt op snelle rentree bij Ajax (Foto: ANP)

Elizabeth wil Labourleider op de knieën zien

De nieuwe leider van de Britse partij Labour moet op de knieën voor koningin Elizabeth, haar hand kussen en de eed van trouw zweren. Althans, dat moet Jeremy Corbyn doen als hij gekend wil worden in besprekingen over staatsgeheimen, bijvoorbeeld over de inzet van Britse troepen boven Syrië.

Corbyn was vorige week afwezig bij een vergadering waar hij zou worden ingezworen als lid van de Privy Council, een adviesgroep van de koningin waarin ook staatsgeheimen worden besproken. Hij had zich laten excuseren, vermoedelijk omdat hij als overtuigd republikein de eed van trouw probeert te vermijden. Hoewel de regering in eerste instantie aangaf dat Corbyn desondanks lid van de raad was geworden, blijkt dat nu toch niet het geval.

Elizabeth wil Labourleider op de knieën zien
Elizabeth wil Labourleider op de knieën zien (Foto: ANP)

'Opnames Game of Thrones uitgesteld'

De opnames van Game of Thrones die maandag in het Noord-Ierse Corbet zouden beginnen, zijn uitgesteld. Er zou gedoe zijn met een vergunning, schrijft Independent op basis van Watchers On The Wall.

Voor de opnames is onder meer een groot kasteel nagebouwd en daar zouden nogal wat bezwaren over zijn binnengekomen. Lokale bestuurders zouden nu nagaan of dit enorme bouwwerk wel in de vergunning is opgenomen. Hierdoor kan niet op tijd worden begonnen met filmen.

Volgens de website vindt dinsdag een inspectie plaats op de set. De makers hopen dat de opnames hierna kunnen beginnen. Het is niet duidelijk of de bezwaren gaan over de façade van het nagebouwde kasteel, om de ophaalbrug of om een ander groot nagebouwd bouwwerk vlak bij het kasteel.

'Opnames Game of Thrones uitgesteld'
'Opnames Game of Thrones uitgesteld' (Foto: BuzzE)

Rusland: 'Nederland negeerde ons bij onderzoek MH17'

In een brief aan de Verenigde Naties hekelt Rusland de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De Russen beschuldigen de OVV van vooringenomenheid bij het onderzoek naar de ramp met MH17. De Nederlanders zouden de Russen meerdere malen genegeerd hebben.

In de brief zeggen de Russen dat de OVV van conclusies naar feiten heeft gewerkt doordat de onderzoeksraad zou hebben willen bewijzen dat het toestel van Malaysia Airlines werd verwoest door een Buk-raket die vanuit rebellengebied werd gelanceerd.

Informatie die de Russen gaven over de fabrikant van de raketten is volgens hun niet meegenomen in het onderzoek, daardoor is de conclusie van de OVV onmogelijk te verenigen met de feitelijke werking van de Buk-installaties. Op basis van gegevens die de Russen hebben is er volgens Rusland geen bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket.

Nederland heeft aangegeven steeds maar weer geprobeerd te hebben de Russen bij het onderzoek te betrekken, maar dit is ze keer op keer niet gelukt. Rusland heeft in juli in de VN-Veiligheidsraad een Nederlandse resolutie geblokkeerd voor de instelling van een VN-tribunaal.

Morgen komen de Russen daarom zelf met hun eigen conclusies, die zal worden ondersteund door een simulatiefilmpje. De OVV zal morgen de schuldvraag niet beantwoorden, dat onderzoekt het Openbaar Ministerie.

Hotelbar blijft open als Rolling Stones komen

De muzikanten van de Rolling Stones willen niet riskeren dat de hotelbar sluit voordat ze naar hun hotelkamers afdruipen. Als de Stones op tournee zijn, moet de bar open blijven in elk hotel dat ze aandoen. Dit vernam TMZ uit kringen rond de rock-'n-rollband.

Mick Jagger, Ronnie Wood, Charlie Watts en Keith Richards verzoeken de hotels ook om geblindeerde ramen, zodat ze onopgemerkt een feestje kunnen bouwen, extra butlers voor roomservice en een stomerij met verruimde openingstijden. Verder moeten de hotels genoeg sigaretten van het merk Marlboro in voorraad hebben.

Volgens een crewlid verraadt slechts een eis de leeftijd van de Rolling Stones. Zo eisen de rockers van de hotelhouders uitgebreide instructies van alle elektronische apparatuur in de hotelkamer.

Hotelbar blijft open als Rolling Stones komen
Hotelbar blijft open als Rolling Stones komen (Foto: BuzzE)

Spanje krijgt tik op vingers over begroting

De Spaanse begroting voor volgend jaar voldoet op dit moment niet aan de Europese eisen. Als de Spaanse regering dit niet aanpast, dan dreigt Spanje de doelstellingen te missen en dan kan Brussel een boete opleggen. Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) riep de Spaanse regering dan ook op 'zo snel mogelijk' met aanvullende maatregelen te komen.

Alle EU-landen, maar de eurozonelanden in het bijzonder, moeten hun begroting voor 2016 voor 15 oktober indienen in Brussel voor een toetsing. De Europese Commissie kijkt dan of de landen zich houden aan onder meer de Europese eisen voor het begrotingstekort dat onder de 3 procent van het bruto binnenlands product moet zijn. Maar omdat er verkiezingen in Spanje op komst zijn, stuurde Madrid al in september de plannen.

Spanje krijgt tik op vingers over begroting
Spanje krijgt tik op vingers over begroting (Foto: ANP)

De Duitsers komen ons redden in Rainbow Six: Siege

Ubisoft laat zien dat de Duitse antiterreureenheid GSG 9 meer kan dan braadworsten eten, in Rainbow Six: Siege vallen ze gebouwen binnen om terroristen de mond te snoeren.

Opvallend is dat de Duitsers in dit spel fluisteren, of dit op waarheid berust weten we eigenlijk niet. In de video zien we de verschillende klassen aan het werk met hun wapens en gadgets. Flashbangs, maar ook prikkeldraad worden gebruikt om het leven van terroristen minder fijn te maken.

Rainbow Six: Siege komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Het valt de winkel op 1 december binnen.

Zombies uit op wraak in Call of Duty: Black Ops III

Activision en Treyarch maken van de zombie-modus van Call of Duty: Black Ops III een 'film noir'-ervaring. De co-opmodus heet Shadows of Evil en in het verhaal ervan is een schimmig figuur de gewetens van vier slechte personen wil reinigen en ze enkele uitdagingen voorschotelt. Halen ze die, dan zijn ze vrij.

Jeff Goldblum, Heather Graham, Neal McDonough en Ron Perlman spelen mee in Shadows of Evil. Het speelt zich af in de '40s en in de trailer zien we dat deze vier mensen geen heiligen waren.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De multiplayer is ook te spelen op PlayStation 3 en Xbox 360.

Seizoenspas voor Star Wars: Battlefront

EA heeft bekendgemaakt dat ook Star Wars: Battlefront een seizoenspas krijgt. Kopers van deze pas krijgen twee weken eerder toegang tot nieuwe content en een speciale 'Shoot First' emote. Het nadeel? De pas kost 49,99 euro.

De pas geeft je toegang tot vier uitbreidingen die na de lancering uitgebracht worden. Wanneer deze uitbreidingen komen is nog niet bekend. Naast de bekendmaking van de seizoenspas, heeft EA ook de 'Ultimate Edition' aangekondigd. Deze bestaat uit de game, seizoenspas en de extra's uit de 'Deluxe Edition' en kost 119,98 euro.

Star Wars: Battlefront komt 17 november naar pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Star Wars Battlefront

'Ex wil 5 miljoen dollar van Charlie Sheen'

Het zou zomaar kunnen dat Charlie Sheen binnenkort 5 miljoen dollar armer is. Volgens RadarOnline ligt de acteur overhoop met zijn ex-verloofde Brett Rossi, die momenteel door het leven gaat als Scottine. Een bron laat weten dat de vrouw geld wil zien van Charlie.

Het zou gaan om een bedrag van 5 miljoen dollar (bijna 4,4 miljoen euro). De insider laat weten dat Charlie en Scottine later deze week bij elkaar komen om te praten.

De twee gingen vorig jaar, een paar weken voordat ze zouden trouwen, uit elkaar. "Ze is een fantastische vrouw, maar we hebben besloten om uit elkaar te gaan en niet met elkaar te trouwen", liet Sheen destijds weten. "Ik vind dat mijn kinderen mijn aandacht verdienen in plaats van een huwelijk. Ik hou nog steeds van Scotty en ik wens haar het allerbeste."Een paar weken hierna werd Scottine opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een overdosis medicijnen had genomen.

'Ex wil 5 miljoen dollar van Charlie Sheen'
'Ex wil 5 miljoen dollar van Charlie Sheen' (Foto: BuzzE)

Epische launchtrailer voor Halo 5: Guardians

De launchtrailer van Halo 5: Guardians is vrijgegeven en hij is episch. De trailer is wellicht wat aan de vroege kant, de game lanceert pas 27 oktober, maar dat mag de pret niet onderdrukken.

De trailer toont ons wat we mogen verwachten van het verhaal, de setting en de gameplay. Het geheel wordt ondersteund door de prachtige klanken van Knights of Cydonia door Muse. Snel kijken dus!

VN wil snel akkoord VS en Rusland over Syrië

De VN-gezant die gesprekken moet beleggen om een einde te maken aan de oorlog in Syrië, zegt dat hij eerst hoopt op een snel akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten. Die kunnen daarna het hart vormen van een of meer contactgroepen van landen, zei VN-gezant Staffan de Mistura maandag.

De Mistura zei dat hij dinsdag gesprekken voert in Moskou en daarna in Washington. Volgens hem maakt het escalerende geweld het dringend noodzakelijk om de dialoog te openen tussen de Syrische regering en de oppositiegroepen.

VN dringt aan op snel akkoord VS-Rusland
VN wil snel akkoord VS en Rusland over Syrië (Foto: ANP)

Vorige week 2500 nieuwe asielaanvragen

Vorige week hebben zich 2500 nieuwe vluchtelingen in ons land gemeld. Dat liet staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie maandag weten. Een week eerder lag het aantal nog op 3000, voegde hij eraan toe.

Er zijn nog steeds meer noodopvanglocaties nodig. Die opvang wordt volgens hem ook steeds soberder. Nog dagelijks moet er geregeld worden dat er voldoende bedden zijn voor de nieuwe vluchtelingen zodat ze niet op straat hoeven te overnachten.

Asielzoekerscentra zitten vol. De doorstroom naar reguliere huisvesting van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning verloopt veel te langzaam.

Maandagmiddag presenteerde het kabinet plannen om ook de opvang van erkende vluchtelingen te versoberen. De coalitie wil verder dat er een einde komt aan de voorrangspositie van vluchtelingen bij de aanwijzing van huisvesting, en dat de bijstand versoberd wordt en de noodzaak van toeslagen verdwijnt.

Vorige week 2500 nieuwe asielaanvragen
Vorige week 2500 nieuwe asielaanvragen (Foto: ANP)

Zen-Ruffinen overweegt kandidatuur bij FIFA

Voormalig secretaris-generaal van de FIFA Michel Zen-Ruffinen overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. "Ik heb een paar verzoeken gekregen om me kandidaat te stellen", zei de Zwitser maandag tegen persbureau Reuters. "Ik volg de ontwikkelingen de komende dagen en bekijk of het haalbaar is."

Wie hem hebben gevraagd om zich verkiesbaar te stellen, wilde de oud-topscheidsrechter niet zeggen. Zen-Ruffinen was secretaris-generaal bij de FIFA van 1998 tot 2002. Hij werd ontslagen door Sepp Blatter nadat hij de FIFA-baas had beschuldigd van financieel wanbeleid en corruptie.

FIFA kiest op 26 februari een opvolger voor Blatter, die zijn afscheid dit jaar aankondigde. Topfavoriet Michel Platini raakte vorige week in het nauw door een schorsing wegens een smeergeldonderzoek. Ook de Zuid-Koreaanse kandidaat en miljardair Chung Mong-joon werd geschorst. De derde officiële kandidaat tot dusver is de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein.

Zen-Ruffinen overweegt kandidatuur bij FIFA
Zen-Ruffinen overweegt kandidatuur bij FIFA (Foto: ANP)

Amerikaanse luchtmacht dropt munitie boven Syrië

De Amerikaanse luchtmacht heeft munitie voor kleinere wapens gedropt in het noorden van Syrië, bestemd voor de Syrische oppositie. De dropping gebeurde zondag, zei een anonieme bron bij Defensie.

Volgens de bron was de dropping onderdeel van de aangepaste strategie die de Verenigde Staten vorige week aankondigden. Daarmee willen de VS de rebellen helpen die in Syrië strijden tegen Islamitische Staat.

Amerikaanse luchtmacht dropt munitie
Amerikaanse luchtmacht dropt munitie boven Syrië (Foto: ANP)

Donderdagochtend staking stadsvervoer Amsterdam en Utrecht

Het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht gaat donderdagochtend tijdens de spits een paar uur plat. Vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 uur tot 08.30 uur rijden er in beide steden geen bussen, trams en metro's. Dat maakte vakbond FNV maandag bekend.

De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere bonden voor overheidspersoneel. "Deze werknemers zijn woedend. Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt 15 procent van hun pensioenopbouw afgehaald. Je kunt op je vingers natellen dat dit gevolgen heeft voor de toekomst", zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Staking in stadsvervoer Amsterdam en Utrecht
Donderdagochtend staking stadsvervoer Amsterdam en Utrecht (Foto: ANP)

Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Schot Angus Deaton. Dat maakte de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag in Stockholm bekend.

De aan Princeton University verbonden micro-econoom krijgt de prijs voor zijn onderzoek op het gebied van "consumptie, armoede en welvaart", aldus het Nobelcomité. Deaton onderzocht welke invloed individuele keuzes van consumenten kunnen hebben voor economisch beleid om armoede te bestrijden. Hij onderzoekt bijvoorbeeld hoe (koop)gedrag verandert als een regering de belasting op voedsel verhoogt.

"Door individuele keuzes te verbinden met een groter economisch beleid, heeft zijn onderzoek daarbij de micro-, macro- én ontwikkelingseconomie blijvend veranderd", aldus het comité.

Prijs

De Nobelprijs voor de Economie behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar ging de prijs voor de enige keer naar een Nederlander: Jan Tinbergen.

Aan de prijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (860.000 euro) verbonden.

Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie
Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie (Foto: ANP)

'NAVO staat Turkije bij tegen Rusland'

De NAVO zal lidstaat Turkije indien nodig bijstaan om zich te verdedigen tegen Rusland. Die uitspraak deed secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO maandag.

Aanleiding tot die verklaring vormden enkele schendingen van het Turkse luchtruim vorige week, door Russische gevechtsvliegtuigen die een missie boven Syrië hadden gevlogen.

Rusland suste de internationale verontwaardiging door te zeggen dat de toestellen slechts enkele seconden boven Turks gebied hadden gevlogen. Bovendien zegde Moskou een onderzoek naar de gang van zaken toe.

'NAVO staat Turkije bij tegen Rusland'
'NAVO staat Turkije bij tegen Rusland' (Foto: ANP)

EU zoekt steun bij terugname migranten

Landen in het Midden-Oosten, Afrika en de Balkan moeten veel soepeler worden in het terugnemen van mensen die geen recht op asiel hebben in Europa. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken willen alles op alles zetten om de samenwerking met landen waar veel migranten vandaan komen of doorheen reizen te verbeteren, zo spraken ze maandag af in Luxemburg.

De bewindslieden kwamen maandag bijeen om de conflicten in Libië en Syrië te bespreken, vooral in relatie tot migratie. Ze willen "alle beschikbare instrumenten" inzetten om een einde te maken aan de oorlogen in de regio.

De EU-lidstaten willen de aantallen vluchtelingen die naar EU komen onder controle zien te krijgen. Het terugnemen van mensen die geen recht hebben op internationale bescherming krijgt daarom een centrale plaats in onderhandelingen met landen waar veel, ook economische, migranten vandaan komen.

Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda bij de top van regeringsleiders en staatshoofden, later deze week in Brussel.

EU zoekt steun bij terugname migranten
EU zoekt steun bij terugname migranten (Foto: ANP)

MaandagMetaal #14 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metal! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Sepultura - Refuse/Resist

---

Disturbed - Stricken

---

AC/DC - Back In Black

---

Godsmack - Cryin' Like A Bitch

 ---

2 Oktober is Children Of Bodom met een nieuw studioalbum gekomen. Het is het 9e album en ze noemen hem: I Worship Chaos.

Children Of Bodom - I Hurt

---

Children Of Bodom - I Warship Chaos

---

Children Of Bodom - Morrigan

---

Succes deze week en tot de volgende!

'IPA-drinkers zijn sadisten'

Collegae en kennissen die hun koffie zwart drinken, kan je maar beter in de gaten houden. Op de redactie hadden we al een tijdje het vermoeden, een Oostenrijks onderzoek heeft het nu ook aangetoond: liefhebbers van een bittere smaak hebben vaker dan andere mensen neigingen tot sadisme, narcisme en psychopathische trekjes.

De wetenschappers namen de proef op de som met 500 vrijwilligers. Als eerste werd hun gevraagd naar hun voorkeur qua drank en eten. Voor dat doel kregen ze een lijst met verschillende items, gelijkmatig verdeeld over de smaken zoet, zuur, bitter en zout. De proefpersonen konden op een schaal van zes aangeven hoe ze tegenover dat item stonden. Dat kon variëren van 'sterke afkeer' tot 'sterke voorkeur'.

Vervolgens kregen de proefkonijnen vier vragenlijsten te verwerken, waarin werd uitgediept hoe ze mentaal in elkaar zitten.

Hierbij moet gedacht worden aan vragen die laten zien in hoeverre een persoon bereid is tot agressie over te gaan, hoe hij (of zij) staat tegenover machiavellisme, sadisme, vriendelijkheid en dat soort geneuzel. Middels de vragen kon men een goed beeld krijgen van de innerlijke wereld en de persoonlijkheidskenmerken van de ondervraagden.

Voor de zekerheid en omdat wetenschappers tot in den eeuwigheid een stelling blijven proberen onderuit te halen, is de proef nog een keertje herhaalt met 450 mensen. De resultaten waren gelijk aan het eerste onderzoek.

Het antwoord is in de eerste alinea al weggegeven, dus het zal voor de oplettende lezer niet als een verrassing komen dat mensen met 'donkere' trekjes de voorkeur gaven aan dingen als gin-tonic, selderij, radijsjes, hoppig bier, zwarte koffie en dat soort leuks.

Voordat mensen te hard van stapel lopen en preventief liefhebbers van IPA gaan ruimen: het bewijst natuurlijk niet dat het omgekeerde ook waar is. Het onderzoek bewijst alleen dat sadisten, narcisten en dat soort leuk volk een sterke voorkeur voor bitterheid hebben. Andere enthousiastelingen van bittere smaken zijn niet per se ook sadisten.

Het onderzoek is hierrr te bekijken.

Ubisoft misleidt kopers met Might & Magic Heroes VII

De week is nog maar net begonnen en Ubisoft verdient misschien nu al de prijs voor meest klantonvriendelijke behandeling van de week. Mensen die de collector's edition van Might & Magic Heroes VII hadden besteld, kwamen voor een nare verassing te staan. In plaats van een fysieke kopie van het spel, zoals beloofd, kregen ze een digitale versie toegestuurd.

Iedereen die de collector's edition in de VS had besteld kreeg niet alleen een digitale versie van de game, maar ook een digitaal exemplaar van de soundtrack toegestuurd. Dit terwijl Ubisoft een fysiek exemplaar had beloofd, zoals te zien is op het plaatje hieronder. Veel mensen hebben dus iets anders gekocht dan daadwerkelijk was aangeboden.

Heroesofmightandmagic1

Wat het erger maakt, is dat Ubisoft weigerde boze kopers hun geld terug te geven. "Ze gaven me het standaard antwoord dat het niet teruggebracht kon worden omdat het een digitale download is. Ik heb niet voor een digitale download betaald", briest gebruiker Blackdragon203. "Na 40 minuten aan de telefoon te hebben gehangen kreeg ik uiteindelijk de voicemail van een 'manager'. Daarna kreeg ik een e-mail van Ubisoft dat ik om hulp had gevraagd en dat ze er van uit gingen dat het probleem opgelost was."

Alle gebruikers deelden hun klachten op reddit, waarbij het topic meer dan 5000 upvotes kreeg. En toen besloot Ubisoft dat het in een keer wél mogelijk was om gebruikers hun geld terug te geven. "We betreuren het ten zeerste dat er zoveel verwarring is ontstaan om de collector's edition" schrijft Ubisoft. "We zijn uiteraard bereid gamers het volledige bedrag terug te geven en we bieden ter compensatie één gratis digitale game aan."

Ubisoft lijkt nog steeds niet van plan om nu wél fysieke versies van de game te verkopen.

Swatter veroordeeld tot een jaar cel

Michael Tollis, een 22-jarige man uit Wethersfield, Conneticut zal voortaan wel twee keer nadenken voor hij de 'internetheld' gaat uithangen. Tollis werd veroordeeld tot één jaar cel vanwege swatting. Tollis werd al in september vorig jaar opgepakt en bekende afgelopen juni.

Voor de mensen die er niet bekend mee zijn: swatting is het bellen van de politie waarbij je een valse melding maakt van een serieuze misdaad zoals een schietpartij of een bommelding waarbij het adres van het slachtoffer vemeldt wordt. De autoriteiten (vaak de SWAT) breken dan niet al te zachtzinnig in bij het slachtoffer waarbij serieuze ongelukken kunnen gebeuren.

Tollis maakte deel uit van een netwerk genaamd TCOD (TeAM CrucifiX or Die), en is verantwoordelijk voor minstens zes gevallen van swatting. Hij maakte gebruik van skype om de meldingen te doen, waaronder een melding op de Universiteit van Conneticut. De universiteit werd drie uur lang volledig afgesloten vanwege het 'geintje'. 

De FBI werkt samen met de autoriteiten in het Verenigd Koningkrijk om de rest van de groep op te sporen. Vermoed wordt dat de andere leden van de groep de Britse nationalteit hebben. Tollis moet zich op 5 november melden bij de gevangenis om te gaan brommen.

Swat
Swatter veroordeeld tot een jaar cel

Van der Steur: politie kan situatie opvang aan

Als de instroom van asielzoekers lang gaat duren, gaat de politie kijken of noodopvanglocaties voor vluchtelingen kunnen worden bewaakt door particuliere beveiligers. "Maar op dit moment kan de politie de situatie nog aan", aldus minister Ard van der Steur maandag na overleg met burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie.

Afgelopen weekeinde werd de beveiliging van verscheidene opvangcentra voor asielzoekers opgeschroefd, na de bestorming van een noodopvang in Woerden. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, voorzitter van het Genootschap voor Burgemeesters, waarschuwde daarna dat gemeenten met noodopvanglocaties problemen krijgen met de beveiliging. De mogelijkheid van particuliere bewakers moest overwogen worden.

Volgens Van der Steur moet er lokaal wel naar de prioriteiten van de politie worden gekeken. Zo is het niet de bedoeling dat de politieinzet ten koste gaat van de reguliere politietaken. Of de inzet van de Koninklijke Marechaussee of de Nationale Reserve is overwogen is nog onbekend.

Minister: politie kan situatie opvang aan
Minister: politie kan situatie opvang aan (Foto: ANP)

'We zijn er niet bij en dat is een drama'

Wolter Kroes heeft een nieuwe versie gemaakt van zijn succesvolle voetbalnummer Viva Hollandia. "Ik ben gebeld door Edwin Evers met de vraag of ik een versie wil maken voor het geval Nederland het EK niet gaat halen", vertelt Wolter aan RTL Boulevard.

"Ik ben er niet trots op dat ik dit moet maken, maar stel dat we het niet halen, dan wordt dit hem", aldus de zanger die de tekst in het nummer heeft veranderd. "We zijn er niet bij en dat is een drama", is te horen in het refrein van het nummer.

Wolter hoopt niet dat zijn nieuwe versie van het nummer uitkomt. Hij hoopt namelijk nog steeds dat Oranje het voor elkaar krijgt om volgend jaar in Frankrijk mee te doen aan het EK. "Het is spannend. Ik begrijp niet hoe het kan. We hebben misschien wel het beste elftal van de wereld."

Kroes vertelt Boulevard ook dat het een drama zou zijn voor Nederland als Oranje het toernooi niet haalt. "Voor Nederland is het een ramp, ook voor de horeca, feesttenten en supermarkten", aldus de zanger. "Ik ben ook verdrietig als we niet doorgaan en dat heeft niet eens iets met mijn muziek te maken, maar meer met het Hollandgevoel. Dat we met z'n allen ergens naar toe leven."

Wolter maakt nieuwe versie voetbalnummer
Wolter maakt nieuwe versie voetbalnummer (Foto: BuzzE)

NYCC: Sizzle reels voor Arrow en The Flash

New York Comic Con is alweer voorbij, en wat tv-producers tijdens Comic-Con International (dat in de zomer plaatsvindt) niet kunnen doen, halen ze hard in tijdens deze herfstconventie: het tonen van beelden uit het nieuwe seizoen. De makers van de DC Comics-series Arrow en The Flash hebben uitgebreide sizzle reels getoond, waarin aardig wat te zien is.

Zo toont de Arrow-trailer de terugkeer van bekende, maar verloren gewaande helden, zijn er glimpsen op te vangen van een aantal gastrollen en wordt er gehint naar een zware persoonlijke verhaallijn voor één van de leden van Team Arrow.

Ook de Flash-trailer hint vrolijk naar de introductie van nieuwe personages uit de DC-canon en laat het één en ander zien van de nieuwe Big Bad, genaamd Zoom.

Beide series zijn vorige week begonnen met hun nieuwe seizoenen (het vierde voor Arrow, het tweede voor The Flash) op de Amerikaanse televisie. In Nederland is Arrow momenteel nergens te zien, en wordt seizoen 1 van The Flash uitgezonden bij Fox.

De leukste sporttweets van week 41

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Wat kan ze hockeyen hè:

Een deel van het peloton reed de afgelopen dagen in Abu Dhabi de plaatselijke ronde en dat leverde mooie plaatjes op:

En terwijl zijn collega's door de hitte in de woestijn fietsten trad Lars Boom in het huwelijksbootje:

Peter Sagan vermaakte zich prima in Abu Dhabi:

Ook voor de TV-registratie waren kosten nog moeite gespaard:

Ruud Gullit sloeg de plank weer eens helemaal mis, in Nijmegen groeit gewoon echt gras in De Goffert:

Wet T-shirt, wet T-shirt, woehoe!:

Het Formule 1-circus streek neer in Sochi in Rusland en daar genoot Bernie Ecclestone met volle teugen van:

Vladimir Putin misschien iets minder:

Bij Force India moeten ze de prijzenkast gaan uitbreiden na hun derde plaats:

De verjaardag van Max Verstappen werd er ook nog een beetje gevierd, inclusief een grapje van de monteurs:

Papa Trentin kreeg steun van kleine Trentin tijdens Parijs - Tours:

Jürgen Klopp werd aangesteld als de nieuwe trainer van Liverpool en daar konden de creatievelingen op Twitter wel wat mee:

Chris Froome vermaakt zich prima tijdens zijn vakantie:

PSV heeft een nieuwe koffiejuffrouw:

Ook Adrian Sutil zal iets minder genoten hebben:

De Duitser had bij Sauber een geldig contract voor 2015, maar mocht uiteindelijk niet rijden, net als iemand anders.

Alberto Malesani won met Parma ooit de EUFA Cup, nu alles van de club verkocht wordt vanwege het faillissement van de club wist hij de trofee veilig te stellen door hem te kopen:

En we sluiten af met een stukje romantiek uit Sochi:

S&P verlaagt kredietstatus VW

Standard & Poor's (S&P) heeft maandag de kredietstatus van Volkswagen verlaagd. De aanleiding is het schandaal rond de frauduleuze software in dieselauto's.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar stelde de kredietstatus van de Duitse autofabrikant neerwaarts bij van A naar A- en sluit een verdere verlaging met nog eens twee stappen niet uit.

Volgens S&P heeft de affaire aangetoond dat het niet snor zit met de interne controle van de Duitse autofabrikant.

Sjoemelsoftware

Onlangs werd bekend dat wereldwijd 11 miljoen dieselauto's van VW zijn voorzien van software om de milieuprestaties gunstiger te doen lijken dat ze in de praktijk zijn.

De kredietstatus van bedrijven speelt onder meer een rol bij het aantrekken van externe financiering. Hoe lager de status, hoe meer rente er moet worden betaald om leningen af te sluiten.

S&P verlaagt kredietstatus VW
S&P verlaagt kredietstatus VW (Foto: ANP)

'Tweede seizoen Firefly een mogelijkheid'

Het was voor fans in 2002 eigenlijk niet te verkroppen. Hun serie, waar ze met passie naar keken, werd door Fox niet langer als rendabel gezien en na een verkort eerste seizoen gecancelled. 

Na jarenlang speculeren is er nu hoop voor de Browncoats, zoals de fans bekend staan. Tijdens de New York Comic Con afgelopen weekend kwam een groot deel van de cast bijeen voor een panel bij de conventie. Toen de vragen de kant op gingen van een eventuele terugkeer, had Nathan Fillion maar één reactie: "dit keer full-time, alsjeblieft". Daarmee wees hij natuurlijk op het voortijdig beëindigen van de scifi-serie, en de daarbij horende ophef en onzekerheid voor de acteurs.

Ook Jewel Staite, die de rol vervulde van Kaylee, had er wat over te zeggen: "inderdaad, anders zouden ze andere mensen casten", waarop Gina Torres (Zoë Washburne) antwoordde: "en zeg nou zelf, niemand zou dat willen!" Hierop barstte het publiek uit in een luid gejuich.

Firefly vertelde het verhaal van Captain Malcolm Reynolds (Nathan Fillion), bevelhebber op de Serenity, een Firefly-klasse ruimteschip. Veel van deze mensen hebben pas geleden gevochten in een burgeroorlog, en deze verloren. Ze proberen nu een bestaan op te bouwen als pioniers aan de rand van hun sterrenstelsel. Ze worden tegengewerkt door zowel criminelen als door de alliantie, die controle uitoefent op bijna het hele sterrenstelsel.

De bemanning van de SerenityDe bemanning van Serenity

FIFA schorst weer een kopstuk

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft opnieuw een leidinggevende official geschorst. Worawi Makudi, voorzitter van de Thaise voetbalbond, kreeg maandag een schorsing van negentig dagen. De 63-jarige Makudi maakte tussen 1997 en mei van dit jaar deel uit van het uitvoerend comité van de FIFA.

De voetbalbaas van Thailand zou de ethische codes hebben overtreden, meldde de FIFA-commissie onder leiding van Hans-Joachim Eckert maandag. "Een beslissing hierover kan niet snel genoeg genomen worden."Makudi mag negentig dagen geen enkele voetbalgerelateerde activiteiten doen, net als FIFA-baas Sepp Blatter, diens rechterhand Jérôme Valcke en UEFA-preses Michel Platini. Zij kregen vorige week een voorlopige schorsing.

FIFA schorst weer een kopstuk
FIFA schorst weer een kopstuk (Foto: ANP)

Politie Londen heft 24-uursbewaking Julian Assange op

De politie in Londen heeft de permanente bewaking van de ambassade van Ecuador maandag opgeheven. De ambassade werd sinds juni 2012 bewaakt omdat Wikileaks-oprichter Julian Assange er asiel had gezocht. Volgens de politie is de 24-uursbewaking "niet langer proportioneel".

Toch hoeft Assange niet te denken dat hij zijn bewegingsvrijheid nu terug heeft. De politie stelt dat de zichtbare bewaking wordt vervangen door minder zichtbare surveillance. "De diensten blijven toegewijd aan de uitvoering van het arrestatiebevel en willen Julian Assange in de rechtbank zien."

Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting. Hij had zich in juni 2012 moeten melden voor uitlevering aan Zweden, maar vluchtte naar de ambassade. Hij vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.

Politie Londen heft bewaking Assange op
Assange met de Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson (Foto: ANP)

'Aanpak radicalisering soms moeilijk'

Bijna een op de drie gemeenten heeft nog onvoldoende mogelijkheden om radicalisering van moslimjongeren aan te pakken. De gemeenten hebben grote behoefte aan een goed netwerk van plaatselijke organisaties en bijvoorbeeld moskeebestuurders, docenten en jongerenwerkers.

Dat meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag na een onderzoek onder 49 gemeenten. Als gemeenten radicalisering beter moeten herkennen en bestrijden, hebben zij nood aan een goed netwerk. Ook willen die gemeenten hun kennis en ervaring graag met andere gemeenten delen.

Omdat nooit één enkele factor ertoe leidt dat iemand radicaliseert, is goede samenwerking tussen gemeenten, professionals en maatschappelijke organisaties cruciaal, aldus Asscher.

'Aanpak radicalisering soms moeilijk'
'Aanpak radicalisering soms moeilijk' (Foto: ANP)

Willy viert Koningsdag 2016 in Zwolle

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren Koningsdag 2016 in Zwolle. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte maandag bekend dat de hoofdstad van Overijssel de koninklijke familie verwelkomt op woensdag 27 april.

De keuze voor Zwolle is volgens de RVD tot stand gekomen in overleg met burgemeester Henk Jan Meijer van de Hanzestad.

Het koninklijk paar, de drie prinsesjes en andere leden van de koninklijke familie bezochten afgelopen editie Dordrecht. Het was de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl', waarbij het er iets anders aan toe ging dan bij de traditionele Koninginnedagen. Prinses Beatrix, prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven en prinses Mabel waren er dit keer niet bij. Hoewel het de tweede Koningsdag was, vond het feest voor het eerst op 27 april plaats, de verjaardag van Willem-Alexander.

Koningsdag 2016 in Zwolle
Koningsdag 2016 in Zwolle (Foto: ANP)

Iets meer Nederlanders weg met herfstvakantie

Zo'n 1,4 miljoen Nederlanders trekken er dit jaar naar verwachting op uit met de herfstvakantie. Dat zijn er ruim 3 procent meer vergeleken met vorig jaar, meldde NBTC Holland Marketing maandag.

De meeste vakantiegangers (ongeveer 750.000) blijven in eigen land, 650.000 gaan naar het buitenland voor een (korte) vakantie. Bij de vakanties in Nederland zijn vooral luxere bungalows populair. Ruim 40 procent van de binnenlandse vakanties wordt daarin doorgebracht.

Wandelen en fietsen zijn traditiegetrouw de populairste activiteiten tijdens de herfstvakantie. Maar ook een bezoek aan een museum of attractiepark is een geliefde bezigheid. De herfstvakantie is gespreid; de regio's Noord en Midden hebben dit jaar vakantie van 17 tot en met 25 oktober, de regio Zuid van 24 oktober tot en met 1 november.

Iets meer Nederlanders weg met herfstvakantie
Iets meer Nederlanders weg met herfstvakantie (Foto: ANP)

Coalitie eens over versobering opvang asielzoekers

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning te versoberen. Ze maakten dat bekend na hun regulier wekelijks overleg op het ministerie van Sociale Zaken.

Volgens premier Mark Rutte gaat er sneller gewerkt worden aan "het sobere dak boven het hoofd" voor deze groep. Dat kan een containerwoning zijn of onderdak in een verbouwd kantoorpand van de overheid. Verder willen ze dat er een einde komt aan de voorrangspositie van vluchtelingen bij de aanwijzing van huisvesting en zal de bijstand versoberd worden en verdwijnt de noodzaak van toeslagen, aldus de premier tegen RTL Z.

De VVD kwam zaterdag met een plan voor verregaande versobering van de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning. De PvdA reageerde daar afwijzend op.

Coalitie eens over versobering opvang
Coalitie eens over versobering opvang asielzoekers(Foto: ANP)

Flexwerkers en ethiek in nieuwe cao ING

ING heeft met betrokken vakbonden een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Daarin zijn onder meer afspraken gemaakt om de positie van uitzendkrachten te verbeteren en om ethiek een meer centrale plek te geven in de bedrijfsvoering, werd maandag bekendgemaakt.

De ruim 16.000 werknemers van de bank in Nederland krijgen in de periode tot en met 2017 jaarlijks een loonsverhoging van 1,25 procent. Bovendien worden werknemers met opleidingen en trainingen gestimuleerd om plannen te maken voor de verdere invulling van hun loopbaan, binnen of buiten ING.

Vakbond CNV toonde zich vooral tevreden over afspraken die zijn gemaakt ten aanzien van uitzendkrachten. Die gaan "volwaardig meedraaien", aldus de bond. Zo krijgen ze een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 350 euro per jaar als ze langer dan een jaar voor ING werken. Vakbond De Unie benadrukte afspraken op het gebied van ethiek, waarvoor de raad van toezicht van ING nu direct verantwoordelijk wordt gesteld.

Flexwerkers en ethiek in nieuwe cao ING
Flexwerkers en ethiek in nieuwe cao ING (Foto: ANP)

Wapenstilstand PKK na bomaanslag op vredesmars Turkije

Militanten van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) houden zich aan een tijdelijk, eenzijdig bestand uit eerbied voor de circa honderd doden die zaterdag zijn gevallen bij bomaanslagen op een vredesmars te Ankara. Dit heeft een commandant van de PKK, Murat Karayilan, maandag gezegd. De PKK verdedigt zich wel wanneer zij wordt aangevallen.

De beweging maakte het bestand in het weekeinde al bekend. Zondag bestookten Turkse gevechtsvliegtuigen opnieuw posities van de PKK, in het noorden van Irak.

In maart 2013 kwamen de Turkse regering van toenmalig premier en huidig president Erdogan en de PKK tot een wapenstilstand. Het was de bedoeling dat daarmee circa dertig jaar van geweld en terrorisme tot een einde zouden komen.

Turkse staat
Het vredesproces ontspoorde echter eerder dit jaar en daarmee sneuvelde het bestand. Dat gebeurde na een aanslag, vermoedelijk door terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat op Koerdische jongeren, die door radicale PKK'ers werd vergolden met het doden van twee politieagenten. Zij dachten dat de Turkse staat achter de aanslag zat. Daarna laaide het geweld over en weer snel op.

De aanslag van zaterdag is nog niet opgeëist, maar lijkt het werk van IS te zijn. De terreurorganisatie heeft belang bij het conflict tussen Turkije en de Koerden, gezien Koerdische strijders in zowel Syrië als Irak tegen IS vechten.

PKK houdt vast aan bestand na aanslag
Wapenstilstand PKK na bomaanslag op vredesmars Turkije (Foto: ANP)

Zes arrestanten Pegida-betoging voor rechter

Zes van de tien betogers die zondag rond een demonstratie van Pegida in Utrecht werden opgepakt, moeten zich verantwoorden voor de politierechter. Van die tien zijn er inmiddels negen op vrije voeten, laat het Openbaar Ministerie weten.

Twee van de tien worden niet vervolgd, wegens gebrek aan bewijs. Het onderzoek naar twee anderen is nog niet klaar, aldus het OM.

De demonstratie in Utrecht van Pegida was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. Meteen na het begin ervan ontstonden opstootjes toen tegendemonstranten opdoken. De politie hield de betogers zo veel mogelijk uit elkaar, maar toch kwam het tot enkele confrontaties.

Misdragingen
De zes die naar de politierechter moeten, worden verdacht van verschillende misdragingen, zoals belediging, verstoring van de betoging, verzet bij aanhouding, geweld tegen een paard en vernieling van een fiets. De aanklager laat nog meer onderzoek doen naar de overige twee verdachten. De politie is nog op zoek naar slachtoffers, zodat die aangifte kunnen doen.

De politie probeert ook op basis van beelden van de ongeregeldheden nog andere relschoppers te achterhalen.

Zes opgepakte betogers Utrecht voor rechter
Zes arrestanten Pegida-betoging voor rechter (Foto: ANP)

Auto-industrie vraagt 'realistische' milieu-eisen voor dieselwagens

Nieuwe eisen aan de milieuvriendelijkheid van dieselauto's moeten met overleg worden ingevoerd. Overhaaste besluiten kunnen ten koste gaan van de werkgelegenheid en het aanbod van betaalbare auto's. Daarvoor waarschuwde de Europese autobranchevereniging ACEA maandag.

Europese autofabrikanten zien de noodzaak van een betrouwbare test van uitlaatgassen, die een realistisch beeld geeft van de vervuiling door auto's tijdens normaal gebruik, aldus ACEA. Maar zonder realistische deadlines en voorwaarden komt de productie van diverse auto's en vrachtwagens in gevaar, waarschuwt de belangenvereniging. Consumenten zouden daardoor minder keus krijgen, terwijl de werkgelegenheid in de auto-industrie afneemt.

Auto-industrie vraagt realistische dieseleis
Auto-industrie vraagt 'realistische' milieu-eisen voor dieselwagens (Foto: ANP)

Harry Potter-spinoff opgenomen in Liverpool

Er wordt door de fans nog steeds met gemengde gevoelens naar uitgekeken; de Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where To Find Them. Er is nu een locatie gevonden voor de opnames van 'exterior-scenes' (de scènes die zich buiten een studio-omgeving afspelen).

En dat is Liverpool geworden. Eerder werd er al een deel van het zevende deel van de Harry Potter-film opgenomen en is het dus geen verrassing dat de regisseur David Yates, die tevens diezelfde film regisseerde, terugkeert naar de stad: "het heeft een hoop warme herinneringen voor mij en dus was het fijn om terug te keren". 

De film zal het verhaal vertellen van Newt Scamander, een magizoöloog, 70 jaar voordat Harry Potter het schoolboek dat Scamander schreef op zijn boekenlijst zal zien. Hoogstwaarschijnlijk wordt zijn zoektocht naar allerlei verschillende magische wezens op de voet gevolgd, in het New York van de jaren 20 van de vorige eeuw. Eddie Redmayne zal de hoofdrol spelen, en heeft er al een aantal draaidagen opzitten in Leavesden Studios in Watford, Londen. Ook zijn er een aantal Amerikaanse acteurs gecast, iets waar J.K. Rowling, die zelf het script en scenario pende voor de film, fel op tegen was bij de casting voor de Harry Potter-serie. Onder andere Colin Farrell, Katherine Waterston en Ezra Miller zullen een rol gaan spelen in de film die op 17 november 2016 in Nederland in première gaat.

19 en 15 jaar cel voor eerwraakmoord Zeeland

Twee mannen van 52 en 26 zijn tot negentien en vijftien jaar cel veroordeeld voor de eerwraakmoord op een 26-jarige man langs de N61 bij IJzendijke in Zeeland. De dochter van de 52-jarige Hamza D. had een relatie met het slachtoffer, Muzekka Bozkurt.

Volgens de rechtbank in Middelburg heeft de 26-jarige Hassan D. het slachtoffer in 2013 doodgeschoten. De 52-jarige Hamza D. nam het pistool van de schutter over en meldde zich later als degene die de moord had gepleegd.

19 en 15 jaar cel voor eerwraakmoord Zeeland
19 en 15 jaar cel voor eerwraakmoord Zeeland (Foto: ANP)

'Jiskefet komt nooit meer terug'

Het programma Jiskefet komt nooit meer terug. Dat stelt Kees Prins maandag in een artikel in de Volkskrant. "Het is een afgesloten hoofdstuk, ik ben uit de BV Jiskefet gestapt", meldt hij. De beide andere mannen van het gezelschap, Herman Koch en Michiel Romeyn, bevestigen dat een reprise van het programma is uitgesloten.

Het drietal maakte tussen 1990 en 2005 bijna tweehonderd afleveringen van de absurdistische serie. Terugkerende sketches als Debiteuren/Crediteuren, De Lullo's en De Heeren van de Bruyne Ster waren mateloos populair. Uitdrukkingen als 'Goeiesmorgens deze morgen' en 'Hee lullo heb je nog geneukt?' werden in die jaren veel gebezigd.

In 2010 en 2011 deed het drietal nog een grote comeback-tournee met Goeiesmorgens: De Musical. Maar dit was de laatste maal dat Koch, Prins en Romeyn in deze vorm samenwerkten, bevestigen zij in het artikel in de Volkskrant.

'Jiskefet komt nooit meer terug'
'Jiskefet komt nooit meer terug' (Foto: BuzzE)

Rapport vermiste studenten Mexico openbaar

Justitie in Mexico heeft het onderzoeksrapport over de vermissing van 43 studenten openbaar gemaakt. Dat meldt de BBC maandag. Verscheidene protesten in Mexico voerden de laatste tijd de druk op president Enrique Pena Nieto op.

In september gingen duizenden mensen in Mexico-Stad de straat op om te protesteren tegen het gebrekkige onderzoek naar de vermiste studenten. Het was toen een jaar geleden dat de jongeren vermoedelijk in de stad Iguala werden ontvoerd door politieagenten en overgedragen aan een criminele organisatie. Leden daarvan zouden de studenten hebben vermoord en hun lichamen hebben verbrand. De jongeren werden in januari doodverklaard door de Mexicaanse autoriteiten, ook al is pas van één van hen een lichaam geïdentificeerd.

Volgens een internationaal panel van experts staan er veel fouten in het onderzoek.

Rapport vermiste studenten Mexico openbaar
Rapport vermiste studenten Mexico openbaar (Foto: ANP)

Within Temptation geeft duistere kerstshow

Onder de noemer Black X-mas geeft Within Temptation op 20 december in het vernieuwde 013 in Tilburg een duistere kerstshow.

De symfonische rockband onder leiding van frontvrouw Sharon den Adel spreekt zelf van een ongebruikelijk kerstoptreden, waarbij geesten, skeletten, zombies, heksen en andere duistere wezens de boventoon voeren. De dresscode voor de avond is 'Dark Creatures'.

Met de kerstshow sluit de band een zeer druk jaar af met zestig concerten op verschillende continenten, waaronder een uitverkochte theatertour in Nederland, een grote festivaltour in Europa én een tournee door Rusland. Within Temptation kondigde maandag aan in het aankomende jaar zich voornamelijk te richten op het schrijven van nieuw materiaal, al staan er ook alweer optredens op diverse zomerfestivals in Europa gepland.

Within Temptation geeft duistere kerstshow
Within Temptation geeft duistere kerstshow (Foto: BuzzE)

'AB InBev verhoogt bod op SABMiller'

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (AB InBev) heeft zijn overnamebod op SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, verhoogd. Dat meldde het Britse Sky News maandag, zonder bekend te maken waar het de informatie vandaan heeft. 's Werelds grootste brouwer zou nu omgerekend krap 95 miljard euro overhebben voor de mondiale nummer twee. Dat komt neer op 43,50 pond (58,78 euro) per aandeel.

Een eerder bod van AB InBev van omgerekend 92 miljard euro werd door de Zuid-Afrikaanse brouwer nog afgewezen. Vorige week deden al geruchten de ronde dat SABMiller pas zou willen praten bij een bod van 45 pond per aandeel, hetgeen neer zou komen op ruim 99 miljard euro.

AB InBev weet zich al wel gesteund door aandeelhouder Altria van SABMiller, dat een belang van 27 procent heeft in de moeder van Grolsch. De overige aandeelhouders menen dat SABMiller meer waard is dan de huidige bieding.

'AB InBev verhoogt bod op SABMiller'
'AB InBev verhoogt bod op SABMiller' (Foto: ANP)

Vaticaan biedt 34 daklozen slaapplaats aan

Het Vaticaan heeft een onderkomen voor daklozen geopend. Geschenk der Barmhartigheid heet de slaapzaal, die met een mis is ingewijd. Dat heeft het Vaticaan maandag meegedeeld.

Elke nacht kunnen 34 daklozen een slaapplaats krijgen in het gebouw van een voormalig reisbureau nabij het Vaticaan. De realisering van het onderkomen was een persoonlijke wens van paus Franciscus. Geregistreerde daklozen mogen maximaal dertig dagen blijven en moeten dan plaatsmaken voor een ander.

De paus hoefde niet lang te zoeken naar deze groep mensen, want juist in de omgeving van het Vaticaan leven veel daklozen. Degenen die slapen in het nieuwe onderkomen, kunnen er ook douchen en gratis hun haren laten knippen. De paus heeft de daklozen meteen opgeroepen eens een bezoek aan de Sixtijnse kapel te brengen of een concert in het Vaticaan bij te wonen.

Onlangs liet de paus weten dat twee parochies in Vaticaanstad elk een vluchtelingengezin zullen opnemen.

Vaticaan biedt 34 daklozen slaapplaats aan
Vaticaan biedt 34 daklozen slaapplaats aan (Foto: ANP)

'Online advertentiemarkt laat groei zien'

De digitale advertentiemarkt is in de eerste helft van het jaar weer gegroeid, met 7 procent ten opzichte van de eerste helft van 2014 tot een omzet van 744 miljoen euro. Daarmee zette de groei van de online advertentiemarkt door, zo bleek maandag uit onderzoek van Deloitte.

De totale bestedingen van adverteerders in de eerste helft van 2015 waren ongeveer gelijk aan die in de eerste helft van vorig jaar. Dit kwam doordat traditionele media als radio, tv en print hun advertentie-inkomsten zagen dalen. "De groei van online advertering heeft dus een keerzijde voor de traditionele kanalen. Met de opkomst van on demand-videocontent verschuift ook een deel van het oorspronkelijke tv-budget naar online advertenties", aldus Deloitte, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van IAB Nederland. Dat is de branchevereniging voor digital marketing.

Video advertising en mobiele bestedingen lieten de grootste groeicijfers zien, respectievelijk 26 procent en 54 procent. Ook het adverteren via sociale media neemt een 'grote vlucht', aldus Deloitte.

'Online advertentiemarkt laat groei zien'
'Online advertentiemarkt laat groei zien' (Foto: ANP)

Wiz Khalifa blijft wildplassen

Een boete weerhoudt Wiz Khalifa er niet van om vrolijk door te gaan met wildplassen. Dat laat hij merken via Instagram.

Zaterdag werd de rapper op de bon geslingerd omdat hij in de Amerikaanse stad Pittsburgh buiten tegen een muur plaste, maar daar is hij niet van onder de indruk. "Ik hou gewoon van de natuur", schrijft hij bij een foto waarop hij tegen een muur plassend te zien is. "Ik wens je een fijne dag", schrijft hij bij een tweede foto waarop hij poseert.

Khalifa was in Pittsburgh voor een optreden. Of hij weer veilig landt op zijn volgende locatie blijft nog de vraag; op de laatste foto's die de getatoeëerde hiphopper deelde is hij te zien met een flinke zak wiet in het vliegtuig. "Neem dit met me mee", schrijft hij. Vorig jaar werd hij nog gearresteerd op een vliegveld in Texas nadat er wiet in zijn bagage werd aangetroffen.

Wiz Khalifa blijft wildplassen
Wiz Khalifa blijft wildplassen (Foto: BuzzE)

Geschaafde knie nekt vreemdgangster

Een vrouw die het niet zo nauw neemt met de relationele trouw, is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Zij heeft namelijk tijdens het achterlangs neuken een geschaafde knie opgelopen. Vanochtend werd het mokkel op de Britse tv uitgejouwd.

Vicky, de dame in kwestie, was vanochtend te gast in het televisieprogramma The Jeremy Kyle Show. Ook haar verloofde Keith was aanwezig. Hij vond het nogal vreemd dat zijn vriendin een flink geschaafde knie blijkt te hebben en beschuldigde haar ervan vreemd te gaan.

Onzin, zo vond Vicky. Naar eigen zeggen is ze op een vrijgezellenfeest gevallen en verkeerd terechtgekomen. Om dit te bewijzen, deed zij de val voor de camera nog een keertje over.

Hierop werd zij aan de leugendetector gekoppeld. Deze maakte Vicky uit voor leugenaarster en een schuinsmarcheerster. Zij zou namelijk snoeihard achterlangs zijn genomen door een andere vent en haar knie zou zijn opengeschaafd op het tapijt.

"Die test is vals!", riep Vicky uit. Hierop werd zij door het publiek uitgejouwd. "Ja, joel maar! Maakt me echt niets uit!" Hierna verfrommelde ze de testuitslag, wierp deze het publiek in en smeet een deur in het gezicht van de cameraman.

Host Jeremy besloot het voor de dame op te nemen. Verloofde Keith gaf aan nog steeds verliefd op Vicky te zijn en haar te willen vergeven. Het stel blijkt na bemiddeling nog steeds bij elkaar te zijn.

De bewuste beelden van de vreemdgangster. Naar goed Engels gebruik uiteraard een lelijk mokkel

Zoons van Mubarak vrijgelaten

De twee zonen van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak zijn maandag op last van de rechtbank in Caïro vrijgelaten. Het tweetal is nog in afwachting van een hoger beroep in een zaak wegens verduistering van overheidsgelden.

Alaa en Gamal Mubarak zouden voor miljoenen euro's hebben verduisterd. Ze wilden geld voor de renovatie van de presidentiële paleizen gebruiken om hun eigen huizen op te knappen. De rechtbank oordeelde dat de eventuele straf voor de broers niet langer zal zijn dan de tijd die ze al in voorarrest hebben vastgezeten.

De twee Mubaraks moeten in een later stadium nog in een andere zaak terechtstaan, eveneens een proces dat om ongeoorloofde handelingen met geld draait.

Zoons van Mubarak vrijgelaten
Zoons van Mubarak vrijgelaten (Foto: ANP)

EU klaar voor samenwerking met Libië

De lidstaten van de Europese Unie staan in de startblokken om nauw samen te gaan werken met de eenheidsregering van Libië zodra die is gevormd. Er ligt een "substantieel" steunpakket klaar dat in overleg met de Libische autoriteiten direct kan worden ingezet.

Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag besloten in Luxemburg. De EU wil met name samenwerken om migratie vanuit Libië naar Europa tegen te gaan.

De nationale eenheidsregering moet een eind maken aan de oorlog in het Noord-Afrikaanse land. VN-gezant Bernardino Leon presenteerde vorige week een plan voor een eenheidsregering in Libië, waar de afgelopen tijd twee regeringen de macht claimden. De EU roept alle partijen op het voorstel te omarmen en de weg naar vrede in te slaan.

De Europese Commissie heeft 100 miljoen euro op de plank liggen voor steun aan Libië, onder meer voor humanitaire hulp. Ook Nederland staat klaar om steun aan Libië op te voeren. De nadruk daarbij ligt op vrouwenrechten, staatsopbouw en het opruimen van wapendepots.

EU klaar voor samenwerking met Libië
EU klaar voor samenwerking met Libië (Foto: ANP)

'Gesprekken met Malaysia Airlines erg stroef'

De gesprekken tussen letselschadeadvocaten en Malaysia Airlines lopen buitengewoon stroef. Dat zegt Peter Langstraat maandag tegen het ANP. Hij spreekt namens een team van zes advocaten dat de belangen van bijna 160 MH17-nabestaanden vertegenwoordigt. "Wij zijn hier weinig enthousiast over."

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar zeer waarschijnlijk met een raket boven Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens Langstraat willen Malaysia Airlines en haar verzekeraars de volle verantwoordelijkheid niet nemen. "Het begon allemaal goed, met ruime voorschotten. Maar dat werd minder. Ouders van jonge kinderen die een grote uitvaart hadden, kregen te horen dat ze het allemaal wel wat bont hadden gemaakt. Kosten voor een tweede crematie - wanneer er na de eerste uitvaart toch nog lichaamsdelen gevonden werden - worden maar beperkt vergoed."

'Gesprekken met Malaysia Airlines erg stroef'
'Gesprekken met Malaysia Airlines erg stroef' (Foto: ANP)

Werknemers Air France vast na mishandelen top

Vijf leden van het grondpersoneel van Air France zijn maandagochtend vroeg gearresteerd in verband met de aanvallen op twee leidinggevenden van de luchtvaartmaatschappij een week eerder. Volgens de politie volgen er waarschijnlijk maandag meer arrestaties.

Onder anderen Air France-baas Xavier Broseta werd op 5 oktober voor het hoofdkantoor mishandeld door vakbondsleden. Dat gebeurde na een bijeenkomst waar de onderneming bekendmaakte 2900 banen te schrappen voor 2017.

Air France verstuurt maandag de eerste brieven waarin mensen die betrokken waren bij de geweldplegingen, ontslag wordt aangezegd, meldde de krant Le Figaro.

Werknemers Air France vast na mishandelen top
Werknemers Air France vast na mishandelen top (Foto: ANP)

Berlijnse berin Schnute is dood

Hét symbool van de stad Berlijn, de berin Schnute, is dood. Medewerkers van haar verblijf in Köllnischen Park hebben het dier zondag laten inslapen.

Het lot van de 34-jarige Schnute was al een halfjaar onderwerp van discussie in Berlijn. De berin leefde alleen in een krap verblijf uit 1939 en was ziek, ze leed onder meer aan een ernstige vorm van artrose. Dierenbeschermers, vooral de speciaal opgerichte Berlijnse berenbond, vonden allang dat de verzorgers de 'stadsbeer' moesten laten inslapen.

Een beer staat afgebeeld op de vlag de Duitse hoofdstad.

Berlijnse berin Schnute is dood
Berlijnse berin Schnute is dood (Foto: ANP)

Verslag derde week BeNe-League ijshockey en beker

De nieuwe BeNe-League blijkt een regelrecht schot in de roos. Vermakelijke wedstrijden met veel goals, wedstrijden die tot het laatst spannend blijven en toenemende toeschouwersaantallen. Allemaal is het de revue al gepasseerd in de eerste weken van de competitie. Ook afgelopen zaterdag was het weer raak.

De wedstrijd waar vooraf het meest naar werd uitgekeken was Amstel Tijgers tegen Hijs Hokij Den Haag en de wedstrijd stelde inderdaad niet teleur. Het bleek een ware thriller waarin tijdens de wedstrijd geen van de teams een marge van twee goals wist te bewerkstelligen. Al vrij snel in de wedstrijd kwamen de Amsterdammers op 1-0 door Jason Forward. Vervolgens golfde het spel op en neer en scoorde Den Haag aan het einde van de eerste periode de 1-1 door Jasper Kick.
 
In de tweede periode kwamen de Hagenezen beter in hun spel, maar de wedstrijd bleef gelijkwaardig. Af en toe was er een klein opstootje, maar heel agressief werd het niet. Beide teams scoorden tweemaal en daardoor was de stand na periode twee 3-3. In de laatste periode was de spanning om te snijden. Het merendeel van de bijna duizend toeschouwers in Amsterdam ging nog maar eens achter de thuisploeg staan, maar leken de deksel op de neus te krijgen toen Ben Rurup met nog minder dan vijf minuten de 3-4 scoorde voor Hijs.
 
Toch wisten de Tijgers hun rug alsnog te rechten en maakte good old John Versteeg (44 jaar) twee minuten later de gelijkmaker. De wedstrijd leek af te stevenen op overtime, maar 25 seconden voor de zoemer zorgde Bryan Hoogenraad voor een vreugde-explosie in de Jaap Edenhal door de 5-4 in het netje te schieten. Daardoor boekte Amsterdam hun eerste winst in de competitie en verloor Den Haag juist hun eerste wedstrijd.
 
Dax van der Velden scoorde de 3-3 voor de Amsterdammers (Foto: Facebook)
Dax van der Velden scoorde de 3-3 voor de Amsterdammers (Foto: Facebook) 
 
 
Ook in Zoetermeer was er een spannende wedstrijd te zien. Dat was van te voren niet verwacht, maar zoals zovaak is in het ijshockey van alles mogelijk. In de Silverdome was Eindhoven Kemphanen te gast en dat bleek zoals gezegd een taaie tegenstander voor de Panters. De reguliere speeltijd werd besloten in 5-5 waardoor er een overtime nodig was. In die overtime scoorde Joy Turpijn met zijn derde doelpunt de 6-5 en de daarmee de wedstrijd binnen voor de thuisploeg. Kayo van Zoest scoorde eveneens driemaal voor Eindhoven.
 
De laatste wedstrijd in de BeNe-League was in Den Bosch. Eaters Geleen won relatief gemakkelijk met 1-3 van de Red Eagles en kon zich daardoor al snel richten op het duel in de beker tegen Heerenveen van een dag later.
 
Bekercompetitie

Op de vrijdag wist Nijmegen Devils eindelijk af te rekenen met de slechte seizoensstart door te winnen van Dordrecht Lions. Na drie nederlagen in de BeNe-league werd er nu met 5-2 gewonnen.
 
Zaterdagavond had Heerenveen Flyers een makkie tegen Tilburg Trappers. Mede door drie doelpunten van international Ronald Wurm werd er een monsterscore neergezet: 9-1.
 
Zondag haalde Tilburg revanche voor de nederlaag door met 3-0 te winnen van Nijmegen Devils. De wedstrijd werd gespeeld na het duel van het Oberliga-team van de Brabanders, dat met 8-0 won van Erfurt. Zodoende was er dubbelfeest in Stappegoor, de thuishaven van Tilburg Trappers.
 
Er was nog een duel met een Duits tintje. In Aken won Eaters Geleen de topwedstrijd tegen Heerenveen Flyers met 4-2. Het duel werd daar gespeeld vanwege de aanhoudende problemen met de ijsvloer in Geleen.

China rolt ivoorbende op

De Chinese politie heeft een bende smokkelaars van verboden dierproducten opgerold. Er werden zestien verdachten opgepakt. Dat heeft de politie in Peking maandag bekendgemaakt.

Bij huiszoekingen werd liefst 800 kilo ivoor in beslag genomen, de grootste vangst ooit in China. Verder vond de politie 11 kilo hoorn van neushoornen en 35 berenpoten. De waarde loopt in de miljoenen euro's. De politie was vijf maanden met het onderzoek bezig voor zij toesloeg. De bende had hele fabrieken ingericht voor de verwerking van het ivoor en de slagtanden en het hoorn.

Opmerkelijk genoeg komt veel van het in beslag genomen materiaal uit Japan, waar de eens zo grote belangstelling is geluwd. Veel Japanners stoten het materiaal derhalve af, dat vervolgens via Hongkong naar China wordt gesmokkeld.

China rolt ivoorbende op
China rolt ivoorbende op (Foto: ANP)

Mercedes toont interesse in Verstappen

Teambaas Toto Wolff van Mercedes was afgelopen weekeinde bij de Grand Prix van Rusland op de koffie bij Jos Verstappen, de vader van Max. Manager Raymond Vermeulen schoof ook aan. De baas van het succesvolle formule 1-team gaf op de website van de Formule 1 geen antwoord op de vraag of er is onderhandeld over een contract "Ik ken 'gekke' Jos al zo lang, we hebben wat bijgekletst bij een kop koffie", aldus Wolff.

Toch gaf hij een hint dat er ook over de toekomst van Max Verstappen is gesproken. "Weet je zeker dat het alleen over koetjes en kalfjes ging? Waarom was zijn manager er dan bij?", was de vraag. Het antwoord luidde veelbetekenend: "Nee, daar ben ik niet zeker van."

De toekomst van Max Verstappen bij Toro Rosso is onzeker, omdat teameigenaar Dieter Mateschitz serieus dreigt zijn twee renstallen (Red Bull en Toro Rosso) uit de Formule 1 terug te trekken als de teams volgend seizoen geen motor hebben waarmee ze vooraan kunnen rijden. De situatie is penibel, omdat er nog geen contract is met een leverancier.

Mercedes toont interesse in Verstappen
Mercedes toont interesse in Verstappen (Foto: ANP)

Titel lonkt al in Texas voor Hamilton

Lewis Hamilton kan over twee weken in de vierde race voor het einde van het seizoen al de wereldtitel in de Formule 1 veiligstellen. De Britse coureur van Mercedes kan op 25 oktober in de Grand Prix van de Verenigde Staten een voorsprong van meer dan 75 punten opbouwen op zijn naaste belagers Sebastian Vettel (Ferrari) en Nico Rosberg (Mercedes). In dat geval is Hamilton niet meer terug te pakken in de resterende drie races en heeft hij zijn derde wereldtitel binnen.

Er is een aantal scenario's denkbaar voor Hamilton, maar de zekerste manier is dat hij de race in Texas wint. Dan kan alleen Vettel hem nog van de titel afhouden door tweede te worden. Eindigt de Duitser namelijk als derde, dan krijgt hij tien punten minder dan Hamilton en groeit de voorsprong van de Engelsman op Vettel van 66 naar 76 punten.

Hamilton boekte zondag in de Grand Prix van Rusland zijn negende overwinning van dit seizoen. Vettel eindigde voor de derde keer als tweede.

Titel lonkt al in Texas voor Hamilton
Titel lonkt al in Texas voor Hamilton (Foto: ANP)

Wilmots slaat advies over Kompany in de wind

De Belgische bondscoach Marc Wilmots slaat de adviezen van Manchester City in de wind. Wilmots is van plan om Vincent Kompany dinsdag in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels tegen Israël speeltijd te geven. De bondscoach gaat daarmee in tegen de nadrukkelijke wens van manager Manuel Pellegrini van de Citizens, die verklaarde dat Kompany na een kuitblessure nog niet fit genoeg is om zijn rentree te maken.

De aanvoerder van de Engelse topclub raakte een maand geleden geblesseerd en miste daardoor vijf wedstrijden. Wilmots riep zijn kapitein toch op voor het slot van de EK-kwalificatie en overweegt de verdediger nu speeltijd te geven tegen Israël.

"Ik denk dat het voor City ook goed is als Vincent wedstrijdritme opdoet", zei de bondscoach. België verzekert zich bij winst niet alleen van de eerste plaats in de groep, maar ook van de koppositie op de wereldranglijst. "We willen in schoonheid eindigen voor onze supporters. Het wordt dinsdag een feest."

Wilmots slaat advies over Kompany in de wind
Wilmots slaat advies over Kompany in de wind (Foto: ANP)

Staatssecretaris krijgt wilderiaanse beveiliging

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) krijgt sinds zondag verhoogde beveiliging. Zijn vervoer was al een tijd beveiligd, nu wordt ook zijn woonstede bewaakt door twee mobiele bewakingsinstallaties. Tevens wordt de omgeving onderzocht. Zo worden van alle auto's in de buurt de kentekens geregistreerd, schrijft het Algemeen Dagblad.

De staatssecretaris werd ongekend populair toen hij, geheel in lijn met de VVD richtlijn ten aanzien van beloftes, bewoners van het dorpje Oranje 700 asielzoekers extra in de mik schoof.

Andere beroemde beloftebrekers uit VVD huize zijn Mark Rutte die zijn belofte over geen cent naar de Grieken verbrak en Dijkhoff's voorganger Teeven die zijn belofte geen proefverlof voor Volkert van der Graaf niet kon waarmaken. Het is verder nog niet geheel duidelijk of VVD'er Dijkhoff nu asielzoekers wilde helpen of VVD'er Hennie van der Most met zijn noodlijdende bungalowpark.

Update 13.20 uur
De naam Teeven dook al eerder op in het Oranjeasielgate, schrijft RTV Drenthe. PVV'er Fritsma beschuldigde Teeven van belangenverstrengeling. Teeven stelde vervolgens dat Fritsma appels en peren bij elkaar sleept en er dan chocola van maakt.

Waarschuwing: exemplaren Halo 5 gelekt

Halo 5 is amper goud gegaan, maar de eerste exemplaren zijn al gelekt. Het gaat om fysieke exemplaren van de game. Ben je een fan van Halo en wil je het verhaal zelf meemaken, is het verstandig om voorzichtig te zijn met wat je leest. Spoilers zullen ongetwijfeld verschijnen.

De verpakking van de game leert ons ook dat de game tot 60 GB aan opslagruimte nodig heeft om te installeren en worden we nogmaals geconfronteerd met het ontbreken van offline co-op. Wij houden het verder spoilervrij, maar de cover kan je hieronder wel bekijken.

Halo 5 lanceert 27 oktober exclusief voor Xbox One.

Halo 5 cover

Halo 5 achterkant

Vanaf nu virtueel racen in WRC 5

Bigben Interactive en de Franse ontwikkelaar van racespellen Kylotonn Games presenteren vandaag de release in Frankrijk, Duitsland en de Benelux van WRC 5, de officiële game van het 2015 FIA World Rally Championship (WRC).

In de Career-mode krijgen ze de kans om zich aan te sluiten bij het Volkswagen Motorsport-team en samen met Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala of Andreas Mikkelsen als teamlid de virtuele fabrikantentitel binnen te slepen. Naast de Belgische coureur Thierry Neuville is ook de Nederlander Kevin Abbring die uitkomt voor het Hyundai Mobis World Rally Team in de game speelbaar.

WRC 5 is verkrijgbaar voor Xbox One, Xbox 360, Playstation 4, Playstation 3, PlayStation Vita en pc.

Murray verdringt Federer van tweede plaats

Tennisser Andy Murray heeft de tweede plaats op de wereldranglijst maandag overgenomen van Roger Federer. Zowel de Schot als de Zwitser kwam afgelopen week niet in actie, maar op basis van weggevallen punten van vorig jaar moest Federer zijn plekje afstaan aan Murray. De Serviër Novak Djokovic, die zondag voor de zesde keer het ATP-toernooi van Beijing op zijn naam schreef, gaat met een riante voorsprong van meer dan 7000 punten aan kop.

Stan Wawrinka staat op de vierde plaats. De Zwitser veroverde zondag de titel in Tokyo. Djokovic, Murray, Federer en Wawrinka zijn al zeker van deelname aan de ATP World Tour Finals in Londen, volgende maand.

Robin Haase, de beste Nederlandse tennisser, leverde één plek in ten opzichte van vorige week. De Hagenaar vond zichzelf maandag terug op de 61e plaats. Thiemo de Bakker zakte vier plekjes, naar de 146e positie. Igor Sijsling klom naar plaats 176.

Bij de vrouwen zette Garbiñe Muguruza haar opmars voort. De net 22-jarige tennisster uit Spanje won zondag het WTA-toernooi in Peking en klom daardoor van de vijfde naar de vierde plek, ten koste van Petra Kvitova uit Tsjechië. De Poolse Agnieszka Radwanska, halvefinaliste in de Chinese hoofdstad, ging van acht naar zes. Timea Bacsinszky nestelde zich in de top tien. De Zwitserse schoot van de zeventiende naar de tiende plaats dankzij haar finaleplaats in Peking. De Amerikaanse Serena Williams heeft weliswaar al een punt gezet achter haar seizoen, maar gaat onbedreigd aan kop.

Kiki Bertens staat nog net in de top honderd. De Westlandse leverde drie plekken in en staat op de 97e plaats.

Murray verdringt Federer van tweede plaats
Murray verdringt Federer van tweede plaats (Foto: ANP)

iCentre, Dixons en MyCom maken doorstart

iCentre, Dixons en MyCom, onderdelen van de vorige week deels failliet verklaarde BAS Group, maken een doorstart onder de nieuwe eigenaar Relevant Holdings. Dat meldde de koper maandag, zonder op financiële details in te gaan.

Relevant Holdings is onder meer eigenaar van de telecomketens Optie1, Phone House en Typhone.nl. Met de doorstart blijven alle 24 iCentre-winkels, ruim dertig Dixons-zaken en 22 MyCom-filialen open, evenals de webwinkels van deze ketens. Naar verwachting kan ongeveer de helft van de meer dan duizend werknemers zijn baan behouden.

iCentre, Dixons en MyCom maken doorstart
iCentre, Dixons en MyCom maken doorstart (Foto: ANP)

Trotse Lewandowski weer de recordboeken in

Robert Lewandowski heeft weer historie geschreven. De Poolse spits kopte zijn land zondag met zijn dertiende doelpunt in de kwalificatiereeks naar het EK in Frankrijk. "Ik ben zó trots", jubelde de spits van Bayern München, die onlangs al de recordboeken haalde door voor zijn club vijf doelpunten in negen minuten te maken. Met dertien treffers evenaarde Lewandowski het record van de Noord-Ierse spits David Healy uit de kwalificatie voor het EK van 2008.

Polen verzekerde zich zondag van een ticket naar Frankrijk door winst op Ierland (2-1). Het leidde tot een groot feest op het veld in Warschau. De spelers trokken T-shirts aan met daarop de tekst 'Vive la Pologne 2016' en ontkurkten champagneflessen. "Wij verdienen het om naar het EK te gaan", zei Lewandowski. "We hebben een goede kwalificatie gespeeld."

Het Poolse elftal is voor de derde keer op rij van de partij op het EK. Met Leo Beenhakker als bondscoach kwalificeerde Polen zich in 2008 voor het eerst voor het toernooi, vier jaar later was het samen met Oekraïne gastheer van het EK.

Trotse Lewandowski weer de recordboeken in
Trotse Lewandowski weer de recordboeken in (Foto: ANP)

Löw: "Duitsland bokser zonder knock-out"

Duitsland plaatste zich weliswaar als groepswinnaar voor het EK, maar soepeltjes ging het niet voor de wereldkampioen. De Nationalelf knokte zich zondag in Leipzig met pijn en moeite langs Georgië naar de benodigde punten (2-1), waardoor het boven Polen eindigde in poule D. "Ik had niet verwacht dat het zó moeizaam zou gaan", bekende bondscoach Joachim Löw. "We hebben de groep gewonnen, daarmee mogen we tevreden zijn. Maar met de laatste twee wedstrijden kan ik niet blij zijn."

Het elftal van Löw moest donderdag in Dublin tegen Ierland de tweede nederlaag uit de kwalificatiereeks incasseren (1-0) en worstelde zondag ook lang met Georgië. Invaller Max Kruse voorkwam een blamage van de wereldkampioen. "Het was hetzelfde liedje als drie dagen eerder in Dublin", mopperde Löw. "We sprongen heel onzorgvuldig om met de vele kansen. Op dit moment zijn we een bokser die weliswaar veel stoten uitdeelt, maar geen vroegtijdige knock-out geeft. De komende maanden hebben we dus nog wel wat werk te verrichten om weer op het niveau van het WK te komen", aldus de teamchef.

Löw: Duitsland bokser zonder knock-out
Löw: Duitsland bokser zonder knock-out (Foto: ANP)

Maak je eigen Uncharted-memes

Er zijn tal van saaie, repetitieve dingen die je in sommige games moet doen, nog los van alle ingebouwde vage minigames. De makers van de Uncharted-serie nemen nu een volgende stap die vast heel goed doordacht is, maar toch redelijk onbegrijpelijk voor velen. Je kunt nu namelijk je eigen meme maken met een plaatje uit de games.

Ongetwijfeld wil Sony hiermee de fotosharemodus van PlayStation 4 promoten, zeker aangezien dit als een van de hoofdfeatures van het spel staat aangegeven. Wil je een, zoals Sony en Naughty Dog het noemen, #unchartedmoment maken, dan kun je op deze website terecht. Wil je bekijken wat anderen hebben gecreëerd? Dan zul je wat meer moeite doen. De gallerij is namelijk alleen gekoppeld aan de Amerikaanse versie van de website, die door lokatie bepaling over het algemeen niet toegankelijk is voor Nederlanders.

Voor wie een korte blik wil in de gekkigheid en eindeloze humor van Uncharted-fans, hieronder een paar voorbeelden die al gemaakt zijn.

Dumoulin valt in de prijzen

Tom Dumoulin heeft tijdens het eerste wielergala van de internationale federatie UCI de sportiviteitsprijs gekregen. Dumoulin mocht zich in het Arabische emiraat op het podium melden om de zogeheten Fair Play Award in ontvangst te nemen. De 24-jarige Limburger verbaasde de wereld tijdens de Ronde van Spanje, waarin hij tot op de voorlaatste dag in de rode leiderstrui reed. Dumoulin, winnaar van twee ritten in de Vuelta, moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats in het eindklassement.

Tijdens het UCI-gala in Abu Dhabi werden vele hoofdrolspelers van dit seizoen gehuldigd, onder wie wereldkampioen Peter Sagan en de winnaars van de drie grote rondes: Alberto Contador (Giro), Chris Froome (Tour) en Fabio Aru (Vuelta). Alejandro Valverde kreeg een award als nummer één van het WorldTour-klassement. De nieuwe houders van de werelduurrecords, Bradley Wiggins en Molly Shaffer van Houweling, vielen ook in de prijzen. Giant-Alpecin werd uitgeroepen tot meest mediavriendelijke ploeg.

Dumoulin valt in de prijzen
Dumoulin valt in de prijzen (Foto: ANP)

OM onderzoekt anti-islamtoespraak Pegida

Het Openbaar Ministerie bekijkt of een van de anti-islamitische toespraken van Pegida zondag in Utrecht strafbare uitlatingen bevat. Het gaat om de speech van Raffie Chohan van Pegida Nederland.

"De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims", was één van de uitspraken van Chohan.

"Mohammed had een vrouw van zes jaar en consumeerde het huwelijk toen zij negen was (...). Een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede", zei Chohan ook.

OM onderzoekt anti-islamtoespraak Pegida
OM onderzoekt anti-islamtoespraak Pegida (Foto: ANP)

Gary Oldman en Gillian Anderson in Star Citizen

In Squadron 42, zoals het singleplayer-gedeelte van Star Citizen heet, zullen enkele Hollywood-sterren te zien en te horen zijn. Onder andere Mark Hamill, Gary Oldman en Gillian Anderson doen zowel de voice acting als de motion capture van een aantal ingame-personages.

In de clip hieronder is te zien hoe de acteurs bespreken hoe het is om te acteren in motion capture-outfits. Binnenkort verschijnt er een volledig filmpje op de website van Star Citizen.

Een releasedatum van de game is nog immer niet bekend, al zou dat wel in 2016 moeten zijn. Een paar maanden geleden werd nog bekend dat verschillende geldschieters zenuwachtig werden omdat ze zo weinig nieuws zien en horen over de pc-game, terwijl de lijst van nieuwe features wel steeds groter wordt.

'Leger moet politie helpen met asielzoekers'

Het leger zou de politie moeten gaan helpen bij de opvang en begeleiding van de stroom asielzoekers. Defensie kan in elk geval helpen met ondersteuning, als beveiliging van de opvanglocaties te gevoelig ligt.

Die boodschap neemt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mee naar het overleg dat minister Ard van der Steur van Justitie maandagmorgen heeft met de tien grootste gemeenten. Volgens Bruls gaan alle extra taken die politie en GGD hebben gekregen rond de asielopvang knellen, aangezien het gewone werk ook door moet gaan. Het kan geen maanden voortduren, zei hij maandag op Radio 1.

In Nijmegen is tentenkamp Heumensoord in opbouw, waar maximaal 3000 vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Bruls zou er persoonlijk "niet veel moeite mee hebben" als het leger de beveiliging van het complex overneemt. "Maar dat ligt heel gevoelig. Laat het kabinet daarvoor dan particuliere bedrijven inhuren."

'Leger moet politie helpen met asielzoekers'
'Leger moet politie helpen met asielzoekers' (Foto: ANP)

EASA waarschuwt vliegverkeer voor raketten

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft luchtvaartmaatschappijen die over Irak, Iran en de Kaspische Zee vliegen, gewaarschuwd rekening te houden met de luchtoorlog die Rusland tegen rebellen in Syrië voert. Dat heeft de EASA volgens de Duitse krant Die Welt aan de maatschappijen laten weten.

Het agentschap wijst erop dat de langeafstandsraketten die Rusland vanaf de grond of schepen afvuurt, een regelrecht gevaar voor de lijnvliegtuigen vormen. De waarschuwing zou vrijdag al zijn uitgegaan.

EASA is een agentschap van de Europese Unie, dat is gevestigd in Keulen. Het ontwikkelt wetten en regels voor een veilige Europese luchtvaart en is betrokken bij de controle van de naleving ervan.

EASA waarschuwt vliegverkeer voor raketten
EASA waarschuwt vliegverkeer voor raketten (Foto: ANP)

Dodental zelfmoordaanslagen Ankara op 97

Het aantal mensen dat is omgekomen door de bloedige bomaanslagen zaterdag in Ankara is opgelopen naar 97. Honderden mensen raakten gewond. De Turkse autoriteiten hebben maandag bevestigd dat de aanslagen zijn gepleegd door twee zelfmoordterroristen.

De twee daders, beiden mannen, zijn nog niet geïdentificeerd. Het is ook nog niet duidelijk wie achter de aanslagen zit, maar extremistische soennieten van Islamitische Staat behoren tot de hoofdverdachten.

De aanslagen hebben de spanningen in Turkije verder opgedreven. De politieke en etnische wrijvingen worden verhit door de slepende burgeroorlog in het buurland Syrië en het stranden van het vredesproces tussen Ankara en radicale Koerden. De Turkse munteenheid, de lira, heeft hierdoor dit jaar 20 procent van zijn waarde verloren.

Dodental zelfmoordaanslagen Ankara op 97
Dodental zelfmoordaanslagen Ankara op 97 (Foto: ANP)

Star Wars Battlefront-bèta verlengd tot en met dinsdag

De bètafase van Star Wars Battlefront is verlengd met een dag. Tot en met dinsdag 13 oktober, morgen dus, kunnen mensen nog even losgaan met de nieuwe tactische shooter van DICE.

De verlenging van de bèta, die geldt voor alle platformen, maakte DICE bekend via Twitter. Community manager Mathew Everett maakte op het Battlefront-forum bekend dat de verlenging van de bèta vooral bedoeld is voor het testen van extreme scenario's op de infrastructuur. Het kan dus zijn dat sommige spelers hier hinder van ondervinden, bijvoorbeeld door niet te kunnen verbinden of door gedisconnect te worden.

Star Wars Battlefront komt uit op 17 november voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

A67 dicht na ongeluk met vrachtwagens

De A67 van Venlo naar Eindhoven is maandagochtend afgesloten na diverse ongelukken met vrachtwagens. De weg blijft volgens de verkeersdiensten tot 12.00 uur dicht. Het verkeer moet rekening houden met een vertraging van anderhalf uur.

Op de A67 gebeurde eerst een ongeluk tussen twee vrachtwagens tussen de afrit Liessel en Asten. Daarna ging het nog twee keer mis met ongevallen waarbij vijf vrachtauto's betrokken waren.

Automobilisten krijgen het advies om te rijden via de A73 en A2.

A67 dicht na ongeluk met vrachtwagens
A67 dicht na ongeluk met vrachtwagens (Foto: ANP)

Criminelen niet langer welkom in probleemwijken

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om woningzoekenden te weren uit een probleemwijk als ze crimineel zijn of in het verleden voor veel overlast hebben gezorgd. Dat staat in een wetsvoorstel dat door minister Stef Blok (Wonen) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het voorstel is een uitbreiding van de zogeheten 'Rotterdamwet'. Als de leefbaarheid van een straat, wijk of complex in het geding is, mag de gemeente woningzoekenden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen of een screening uitvoeren op basis van politiegegevens. De wet kan ook worden ingezet om mensen die recruteren voor extremistische organisaties uit een buurt te weren.

De Raad van State oordeelde over een eerste versie van de wet bijzonder kritisch, onder meer over de inbreuk op de privacy. Blok heeft zijn voorstel vervolgens aangepast, waarna de ministerraad er afgelopen vrijdag mee heeft ingestemd.

Screening
Gemeenten kunnen een straat, complex of wijk bij het ministerie voordragen om te voorkomen dat een al problematische wijk het nog moeilijker krijgt. De minister moet dan toestemming geven. Als hij dat gedaan heeft kan de gemeente niet grasduinen in politiegegevens van woningzoekenden, maar wordt een lijst opgesteld van punten die de politie in de eigen gegevens naloopt.

Dit moet mensen uit de wijk weren die een VOG hebben omdat ze nooit zijn veroordeeld, maar toch in het verleden veel overlast hebben veroorzaakt. De screening in de politiegegevens geldt voor alle woningzoekenden in het gebied. Bij de screening mag maximaal vier jaar worden teruggekeken.

De wet moet nog worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer.

Crimineel geweerd uit probleemwijk
Crimineel geweerd uit probleemwijk (Foto: ANP)

Until Dawn verkoopt beter dan verwacht, sequel een mogelijkheid

Ontwikkelaar Supermassive Games, de studio achter Until Dawn, heeft in een interview aangegeven dat de game beter is verkocht dan verwacht. Lege schappen in de winkels in de eerste week is daar bewijs van. Interessanter voor fans is het feit dat de studio kijkt naar wat ze kunnen doen met Until Dawn 2.

Hoewel Pete Samuels, executive producer, aangeeft dat het waarschijnlijk nog te vroeg is om over te hebben, is de studio wel aan het kijken naar wat een potentiele sequel zou kunnen zijn. Het wordt in ieder geval geen traditionele sequel, aangezien alle hoofdpersonages dood kunnen gaan. 

Het is goed om te horen dat de game een succes is en we er mogelijk meer van te zien krijgen. Wij op FOK! beoordeelden de game met een negen. Heb jij de game al gespeeld?

Until Dawn-review (Foto: Sony PlayStation)

[eSports] Kwartfinalisten WK League of Legends bekend

Het WK League of Legends, of Worlds, is hard op weg. Na een groot aantal wedstrijden zijn we inmiddels door de groepsfase heen en zijn de acht kwartfinalisten bekend. Helaas betekent dit voor acht teams dat zij hun koffers kunnen gaan pakken en dat Worlds voor hen voorbij is.

In groep A zijn dit de verwachte teams Flash Wolves en Koo Tigers geworden. De grootste verrassing is misschien nog wel dat, door het onderlinge resultaat,  Flash Wolves eerste zijn geworden in de poule en Koo Tigers tweede. In groep B viel het Amerikaanse Cloud 9 redelijk hard door de mand. De ploeg die ruim bovenaan stond met drie uit drie gewonnen wedstrijden wist geen enkele wedstrijd te winnen en moest in de enige tie-breaker tijdens de groepsfase ahq e-Sports Club voorbij laten gaan. Hierdoor gaan Fnatic als eerste en ahq als tweede team door.

In groep C bleef alles, net als in de eerste week volgens verwachting draaien. SK Telecom T1 won al haar wedstrijden en kon in de laatste twee zelfs wonderkind Faker rust geven. Edward Gaming, volgens velen de grootste rivaal voor de eindoverwinning, wist de vier wedstrijden die zij niet tegen SKT moest spelen te winnen en pakte zo de tweede plek in de poule. Groep C zorgde misschien wel voor de grootste verrassing van de voorrondes. Het Europese Origen wist in de eerste week alle drie de wedstrijden te winnen en had nog maar één overwinning nodig om door te gaan. Dit deden zij direct in hun eerste partij tegen Team Solomid. Dat was maar goed ook, want de andere twee wedstrijden gingen verloren. Door een drietal prima wedstrijden schoot het Koreaanse KT Rolster Origen nog voorbij en pakte de eerste plek in de poule.

Na de laatste wedstrijd afgelopen zondag werd ook direct de loting verricht voor de kwartfinales. Hierbij treft Origen het Taiwanese Flash Wolves. De winnaar moet het vervolgens opnemen tegen de winnaar van ahq e-Sports Club tegen SK Telecom T1. In de onderste helft van het schema staat een heuse titanenstrijd op stapel. Fnatic moet het namelijk gaan opnemen tegen Edward Gaming. De laatste kwartfinale wordt een herhaling van de halve finale in de Koreaanse competitie LCK en gaat tussen KT Rolster en Koo Tigers.

De kwartfinales worden van donderdag tot en met zondag gespeeld in Londen. Naast de bekende wegen om ze via livestream te kijken zal BBC 3 dit keer de kwartfinales ook live gaan verslaan.

[eSports] Deelnemers WK Hearthstone bekend, Trump kwalificeert niet

Dit weekend vond het Hearthstone Americas Championship plaats, de tegenhanger van de Europese editie die eerder plaatsvond. Een belangrijk toernooi, want de halve finalisten hebben het recht door te stromen naar het Wereldkampioenschap tijdens Blizzcon in november.

Tot ieders verbazing wist Jeffry 'Trump' Shih zich niet te plaatsen. De populaire streamer verloor twee keer in de groepsfase en moest het toernooi vroegtijdig verlaten. Spelers die zich wel wisten te plaatsen zijn JAB, Hotform, Nias en PurpleDrank. PurpleDrank wist uiteindelijk het toernooi te winnen en verdiende daarmee tienduizend dollar. Gek is de overwinning niet: vorig jaar was hij nog trainingspartner van huidig wereldkampioen Firebat. De verwachtingen liggen dus hoog.

Het complete deelnemersoverzicht voor het Wereldkampioenschap Hearthstone vind je hieronder. Het WK speelt zich af op 6 en 7 november tijdens Blizzcon. 

Europa Verenigde Staten China

Azië-Pacific

ThijsNL (Nederland) JAB (VS) LoveCX Kranich (Zuid-Korea)
Neirea (Oekraïne) Hotform (Canada) Zoro Kno (Japan)
Lifecoach (Duitsland) Nias (VS) NoTomorrow Neilyo (Vietnam)
Ostkaka (Zweden) PurpleDrank (Canada) Zihao Pinpingho (Taiwan)

'Herstel brandwond zonder littekens dichtbij'

Het genezen van brandwonden zonder littekens komt steeds dichterbij. Dat blijkt volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting uit de nieuwste resultaten van het brandwondenonderzoek. Het kweken en daarna transplanteren van eigen huidcellen in een nieuw soort 'biologische pleister' leidt tot betere wondgenezing en minder erge littekens dan tot nu toe bereikt.

"Deze resultaten brengt Nederland een stap dichterbij onze gezamenlijke grote droom: brandwonden genezen zonder littekens", zegt Esther Middelkoop, bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing.

Het onderzoek van arts-onderzoeker Kim Gardien richt zich op lichaamseigen opperhuidcellen. Het grote voordeel van deze methode ten opzichte van traditionele donorhuid, is dat de aangebrachte huid geen afstotingsreactie bij het lichaam opwekt. Het gaat om lichaamseigen cellen, en het materiaal waarop de cellen groeien wekt ook geen immuunreactie op.

'Herstel brandwond zonder littekens dichtbij'
'Herstel brandwond zonder littekens dichtbij' (Foto: ANP)

Carlo's TV Café trapt af met 678.000 kijkers

Naar de eerste aflevering van Carlo's TV Café hebben zondagavond 678.000 kijkers gekeken. Daarmee nestelde het programma van RTL 4 zich op de dertiende plaats in de ranglijst van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

In de personalityshow is Carlo te zien als gastheer, interviewer en imitator. In de eerste aflevering was Chantal Janzen co-host. Het programma Thuis op zondag van SBS6, dat in het gat sprong na het stoppen van Life4You, wist zondag 357.000 kijker aan zich te binden, net niet genoeg voor een plaats in de ranglijst van 25 best bekeken programma's. Thuis op zondag, met Kim-Lian van der Meij en Dirk Zeelenberg, trapte op 20 september af met 442.000 kijkers.

Carlo Boszhard en Irene Moors zwaaiden in mei af met ruim 1,2 miljoen kijkers. Daarmee was het slot van Life4You de op een na best bekeken aflevering van het programma. De weken voor de allerlaatste aflevering trokken Carlo en Irene rond een half miljoen kijkers.

Heel Holland bakt verbrak zondagavond opnieuw het eigen kijkcijferrecord met bijna 50.000 meer kijkers dan vorige week. Ditmaal stemden 2.563.000 kijkers af op het bakprogramma van Omroep Max, goed voor een tweede plaats na het NOS Journaal dat de Dag Top 25 leidt met 2.662.000 kijkers.

Carlo's TV Café trapt af met 678.000 kijkers
Carlo's TV Café trapt af met 678.000 kijkers (Foto: BuzzE)

Franse aanvallen doden Franse jihadisten

Zeker zes Franse jihadisten zijn recent om het leven gekomen bij luchtaanvallen uitgevoerd door Franse gevechtsvliegtuigen in het Midden-Oosten. Dit meldden Franse media maandag op gezag van bronnen in regeringskringen.

Maandag bezoekt de Franse premier Manuel Valls een militaire basis in Jordanië waar Franse vliegtuigen gestationeerd zijn. Valls zei zondagavond dat de aanvallen Franse strijders van Islamitische Staat (IS) kunnen treffen. " We bombarderen mensen die aanslagen in Frankrijk willen plegen ongeacht hun nationaliteit. Iedereen die zich bij hen aansluit moet weten dat hij doelwit kan zijn."

In de nacht van donderdag op vrijdag voerden Franse vliegtuigen voor de tweede maal luchtaanvallen in Syrië uit in het kader van de internationale coalitie tegen IS.

Franse aanvallen doden Franse jihadisten
Franse aanvallen doden Franse jihadisten (Foto: ANP)

Man in been geschoten na inbraak in Huizen

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag zes mannen aangehouden in Huizen na een poging tot inbraak in een winkel. Daarbij is een verdachte die probeerde te vluchten in zijn been geschoten.

Volgens de politie werden de zes bij de inbraak waarschijnlijk gestoord en gingen ze er daarom in twee auto's vandoor. Agenten zetten daarop de achtervolging in en hebben ze met behulp van de politiehelikopter allemaal kunnen oppakken.

Man in been geschoten na inbraak in Huizen
Man in been geschoten na inbraak in Huizen (Foto: ANP)

James Morrison huilde elke dag na vaders dood

James Morrison levert binnenkort zijn vierde album af. In het AD vertelt de zanger dat Higher Than Here een album wordt waarvan hij lange tijd dacht het nooit te kunnen maken. "Nadat ik mijn vader verloor, heb ik een hele tijd elke dag moeten huilen. Ik was verdrietig, ik wist het even niet meer'', vertelt James Morrison (31).

Zijn vader overleed vijf jaar geleden op 60-jarige leeftijd aan alcoholisme. Demons is de eerste single van Morrisons nieuwe album waarin dat verlies symbool staat. "Ik wilde een nummer maken over demonen, een nummer waarin ik vertelde dat ik niet wil vechten tegen dezelfde demonen als mijn vader deed. Ik zing dat ik positiever naar het leven wil kijken." Demons staat na twee weken op de dertigste plek in de Nederlandse Top 40.

De afgelopen jaren was James Morrison naar eigen zeggen onzeker bij het maken van muziek. "Iedere ochtend bij het wakker worden testte ik mijn stem. Had ik hem nog? Maar er muziek mee maken lukte me niet. Zitten er wel mensen op me te wachten na dik drie jaar geen nieuwe muziek te hebben gemaakt, vroeg ik me vaak af. Ik twijfelde. De eerste zes maanden werk aan dit album heb ik zelfs weggegooid. Het voelde niet goed, er zat geen ziel in. Uiteindelijk is muziek maken weer een soort therapie voor mij geworden. Dankzij het maken van Higher Than Here heb ik een donkere tijd achter me kunnen laten.''

James Morrison huilde elke dag na vaders dood
James Morrison huilde elke dag na vaders dood (Foto: BuzzE)

Rusland overlegt met speciale Syrië-gezant VN

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ontmoet dinsdag de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura. De Italiaans-Zweedse diplomaat De Mistura heeft in juli vorig jaar de taak gekregen, als speciaal gezant, te kijken of er een politieke oplossing mogelijk is voor de conflicten in de Syrische burgeroorlog.

De Russische president Vladimir Poetin heeft beklemtoond dat zijn land geen strijd op de grond in Syrië gaat voeren en streeft naar een politiek compromis. Hij herhaalde dat Rusland "de wettige regering" met luchtaanvallen steunt. Poetin zei dat het Russische militaire ingrijpen "eerst het legitiem gezag in het land (de regering van president Bashar al-Assad) moet stabiliseren en dan de voorwaarden moet scheppen voor een politiek compromis", meldde de Russische nieuwszender RT maandag.

Rusland overlegt met speciale Syrië-gezant VN
Rusland overlegt met speciale Syrië-gezant VN (Foto: ANP)

Jihadverdachte opgepakt in Maastricht

De politie heeft afgelopen vrijdag in Maastricht de 26-jarige Mohammed G. aangehouden op verdenking van plannen om af te reizen naar Syrië of Irak. Daar wilde hij zich aansluiten bij IS, bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) berichten in de Limburgse kranten.

De jihadverdachte was op zoek naar een vals paspoort. De man was eerder dit jaar al eens opgepakt op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten, maar weer vrijgelaten. Wel werd bij die gelegenheid zijn paspoort in beslag genomen.

Jihadverdachte opgepakt in Maastricht
Jihadverdachte opgepakt in Maastricht (Foto: ANP)

'Dell maakt zich op voor megabod op EMC'

Computerfabrikant Dell maakt zich op voor de grootste overname ooit in de technologiesector. Het bedrijf wil daarbij voor ruim 53 miljard dollar (47 miljard euro) dataopslaggigant EMC kopen, meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag op basis van ingewijden.

De interesse van Dell voor EMC zingt al langer rond. Dat bedrijf zou nu hebben ingestemd met een bod van 33 dollar per aandeel. Tegelijkertijd zou EMC hebben bedongen dat het zestig dagen de tijd krijgt om op zoek te gaan naar een beter bod van andere geïnteresseerden.

Met de overname van de datacenters van EMC wil Dell zich beter wapenen tegen de concurrentie van andere (voormalige) computerfabrikanten als IBM en Hewlett-Packard. Zij hebben al grotere stappen gezet in hun transformatie naar meer 'allround' IT-bedrijven.

'Dell maakt zich op voor megabod op EMC'
'Dell maakt zich op voor megabod op EMC' (Foto: ANP)

Cruijff verbaast zich over 'pijnlijk' Oranje

Het Nederlands elftal won zaterdag van Kazachstan, maar Johan Cruijff was absoluut niet onder de indruk. De voetballegende bekritiseert het Nederlands voetbal in het algemeen.

Volgens Cruijff is er in ons land een beeld ontstaan dat Oranje tegen sterke ploegen goed kan voetballen, omdat er dan vanuit de tegenstander wordt gespeeld. "Maar tegen zwakkere ploegen blijken we niet in staat om goed op te bouwen, waardoor je ook niet kan aanvallen", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Het Ajax-icoon zag dat met name gebeuren in de slotfase tegen Kazachstan. "Ik vond het alleszeggend dat Jeroen Zoet op niet één schot moest reageren, maar wel zo’n twintig ballen met z'n voeten weg heeft moeten trappen. Zoals ik het ook heel pijnlijk vond dat Robin van Persie, in de periode dat hij in het veld stond, precies één bal heeft aangeraakt."

Cruijff stelt dat het WK in Brazilië niet goed is geanalyseerd. Het Nederlands elftal werd toen 'gedwongen' om te voetballen, stelt hij. "Alleen heeft men zich na Brazilië onvoldoende afgevraagd hoe het zover heeft kunnen komen. In plaats daarvan gingen de meesten na die verrassende derde plaats over tot de orde van de dag. Met alle gevolgen van dien."

Oranje is ondanks de zege op Kazachstan (1-2) bijna uitgeschakeld voor het EK, omdat Turkije van Tsjechië won. De Turken hebben in hun laatste wedstrijd, thuis tegen IJsland, aan een gelijkspel voldoende om ervoor te zorgen dat Nederland volgend jaar in Frankrijk afwezig is.

Nutricia voert productie babymelk op

Fabrikant Nutricia voert de Europese productie van babymelkpoeder op met 50 miljoen pakken per jaar. Dat meldt het AD maandag. De fabrikant wil met deze maatregel het tekort in winkels door hamsterende Chinezen tegengaan. De levering aan Nederland wordt verdubbeld.

Om tegemoet te komen aan de aanhoudend grote vraag uit China rollen vanaf vandaag 150.000 pakken per dag extra van de lopende band in het Duitse Fulda, aldus het AD. Nog dagelijks treffen ouders namelijk lege schappen in drogisterijen en supermarkten. Als Nutrilon over de toonbank gaat, geldt vaak een maximum van één pak per keer.

Directeur Albertine van Wolfswinkel denkt dat de maatregel "een positief effect zal hebben, maar ons advies is wel om de restrictie van één à twee pakken per klant te handhaven. We willen eerst kijken hoe de vraag zich ontwikkelt."

Sympathiek gebaar
Detailhandel Nederland noemt de extra productie een 'sympathiek gebaar'. "Maar ik heb er een hard hoofd in dat het voldoende zal zijn om de problematiek in onze winkels te verhelpen", aldus secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg.

In 2014 verhoogde Nutricia de productie al met 40 miljoen pakken, in een Ierse fabriek. Met de totale uitbreiding is een investering van 200 miljoen euro gemoeid.

Chinese ouders verloren het vertrouwen in eigen babymelk na een melkschandaal. Zuigelingen hadden melk gedronken met melamine, een stof die wordt gebruikt in plastic en die camoufleert dat melk minder eiwitten bevat. Ruim 50.000 baby's belandden in het ziekenhuis met nierproblemen, ten minste zes overleden.

Nutricia voert productie babymelk op
Nutricia voert productie babymelk op (Foto: ANP)

Man urenlang gegijzeld in Limburg

Een man is zondag enkele uren gegijzeld in Limburg. Hij werd rond 16.30 uur op het Stationsplein in Roermond in een auto geduwd. De politie liet zondagavond weten dat drie personen zijn aangehouden.

Zij konden rond 21.15 uur op de A2 bij de afrit Born worden klemgereden. Het slachtoffer zat toen al niet meer in de auto en meldde zichzelf rond die tijd op het politiebureau in Roermond. De politie doet onderzoek en kon nog niet zeggen wat de aanleiding of het motief van de gijzeling is geweest. Ook is niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Man urenlang gegijzeld in Limburg
Man urenlang gegijzeld in Limburg (Foto: ANP)

Moslimleiders willen Wilders niet in Perth

Australische moslimleiders hebben de premier van het land Malcolm Turnbull gevraagd het visum van Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) in te trekken, aldus Australische media maandag lokale tijd. Wilders brengt deze maand een bezoek aan Perth waar hij de anti-islampartij en zusje van de PVV de Australian Liberty Alliance (ALA) op 20 oktober officieel lanceert.

Volgens Samier Dandan, voorzitter van de Lebanese Muslim Association, kan de komst van Wilders anti-islamitische gevoelens vergroten, juist nu de overheid zich inzet om extremisme tegen te gaan. Dandan haalt de zaak van de Amerikaanse zanger Chris Brown aan om zijn woorden kracht bij te zetten. Hem werd eerder de toegang geweigerd vanwege zijn veroordeling voor huiselijk geweld. "Dan moeten we toch zeker iemand die onze normen beschadigt op het vliegtuig terug kunnen zetten?"

Moslimleiders willen Wilders niet in Perth
Moslimleiders willen Wilders niet in Perth (Foto: ANP)

Dronken Charlie Sheen hardhandig bar uitgezet

Een dronken en agressieve Charlie Sheen is zaterdag hardhandig een bar buitengezet. Dat meldt TMZ.

De acteur kwam in de problemen nadat hij een mobiele telefoon uit iemands handen sloeg. Op videobeelden is te zien dat beveiligers de dronken Charlie na zijn actie naar buiten slepen. Eenmaal buiten kon hij begrip opbrengen voor de reactie van de beveiligers. "Goed gedaan, jij wint. Sorry hiervoor", zei Charlie toen hij de hand schudde van een uitsmijter.

Charlie was gaan vissen en daarna wat gaan drinken in Dana Point, een plaatsje niet ver van Los Angeles. Hij had er aanvankelijk geen problemen mee om op de foto te gaan met fans, maar toen een vrouw een video van hem maakte had hij er genoeg van en sloeg de telefoon uit haar handen. Na het incident liet Charlie zich door zijn chauffeur naar huis rijden.

Charlie Sheen hardhandig bar uitgezet
Charlie Sheen hardhandig bar uitgezet (Foto: BuzzE)

'Laatste dictator Europa weer herkozen'

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko heeft zondag de presidentsverkiezingen gewonnen. Voorlopige resultaten laten zien dat de 61-jarige Loekasjenko 83,49 procent van de stemmen heeft behaald. Dat meldde staatspersbureau Belta in de nacht van zondag op maandag.

Van de stemgerechtigden bracht 86,75 procent hun stem uit. De overwinning betekent dat de Wit-Russische leider aan zijn vijfde termijn als president begint. Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht en wordt ook wel 'de laatste dictator in Europa' genoemd.

Loekasjenko wint verkiezingen Wit-Rusland
Loekasjenko wint verkiezingen Wit-Rusland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: afwisselend zonnig

Afgelopen nacht was het koud en helder weer. Voor de tijd van het jaar is het aan de frisse kant, zon en wolkenvelden wisselen elkaar af. Er kan een spatje regen vallen, aldus weeronline.nl. Komende nachten blijft het koud, met kans op vorst aan de grond. Met een temperatuur van ongeveer tien graden overdag en de wind uit het oosten, is het inmiddels tijd geworden om de kachel op te gaan stoken!

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
*In 1956 wordt Marga Klompe de eerste vrouwelijke minister van Nederland

*in 1492 werd Amerika ontdekt door Colombus. Hij dacht een andere route naar Indië gevonden te hebben, en noemde de inwoners van Amerika dan ook indios.

*In 2003 trad voor het eerst in 18 jaar de groep Duran Duran weer eens op

*2009 was het begin van het einde voor de DSB Bank. Vandaag is het zes jaar geleden dat ze onder curatele gesteld werd door De Nederlandsche Bank.  


Reach up for the sunrise

Poetin praat met Saudische Defensieminster

De Russische president Poetin heeft zondag in Sotsji de Saudische minister van Defensie ontvangen. Minister Adel al-Jubeir uitte daarbij zijn zorgen over het Russische beleid.

Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, bombardeert sinds anderhalve week anti-Assadstellingen in Syrië, waaronder groeperingen die juist steun krijgen van Saudi-Arabië. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov die Poetin vergezelde, zei begrip te hebben voor de zorgen van de Saudi's en benadrukte dat beide landen als doel hebben een terroristisch kalifaat in Syrië te voorkomen.

Poetin ontmoette zondag ook sjeik Mohammed bin Salman, de zoon van de koning van Saudi-Arabië.

Poetin praat met Saudische Defensieminster
Poetin praat met Saudische Defensieminster (Foto: ANP)

Blerf

Van alle dingen die leuk zijn in dit leven is taal wel echt léúk leuk. Want met taal kun je spelen. Je kunt ermee goochelen, knutselen, breien en boetseren. Taal is geen exacte wetenschap. Niks geen E=MC², maar een flexibel systeem dat meebeweegt met de gebruikers. Je kunt het opvoeden en veranderen al naar gelang de behoefte. Kom daar maar eens om in de natuurkunde.

EK-ticket voor Duitsland en Polen

Duitsland en Polen hebben zich zondagavond tijdens de laatste speelronde in groep D van het Europese kwalificatietoernooi verzekerd van deelname aan het EK volgend jaar in Frankrijk. Duitsland versloeg het al uitgeschakelde Georgië in Leipzig met 2-1, Polen was in Warschau met 2-1 te sterk voor rivaal Ierland.

Duitsland, dat donderdag als wereldkampioen nogal pijnlijk verloor in Ierland (1-0), eindigde op de eerste plaats met 22 punten, gevolgd door Polen met 21 punten. Ierland kon in Warschau niet stunten en bleef derde met achttien punten. De Ieren gaan nog wel door in de play-offs om een EK-ticket.

EK-ticket voor Duitsland en Polen
EK-ticket voor Duitsland en Polen (Foto: ANP)

Volleyballers laten Bulgaren ontsnappen

De Nederlandse volleyballers zijn op het EK veroordeeld tot het spelen in de tussenronde tegen Slovenië. Oranje liet zondagavond in Sofia Bulgarije ontsnappen in de slotwedstrijd van de voorronde: 2-3 (27-29, 25-20, 26-28, 25-23 en 15-17). Inzet was de eerste plaats in de groep die rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales opleverde en dus een extra rustdag.

Hoopgevend voor bondscoach Gido Vermeulen was het goede spel van zijn ploeg tegen de gastheren, die internationaal een veel hoger aanzien genieten. Nederland was de hele wedstrijd gelijkwaardig, maar verzuimde onder meer in de derde set een voorsprong van 22-18 over de drempel te tillen voor de 2-1.

Kantelpunt in het duel was een bizar incident in de tweede set, nadat de eerste in Bulgaars voordeel was beslist door wat meer (stop)fouten aan Nederlandse zijde. Aanleiding voor de consternatie was het uitvallen van libero Teodor Salparov. Omdat Andrej Zjekov, een spelverdeler, als vervanger was opgegeven, moest ook deze zich van coach Plamen Konstantinov geblesseerd afmelden ten gunste van Vladislav Ivanov. Dat is wel een defensieve specialist maar hij droeg niet het vereiste shirt met afwijkende kleur. De oplossing na langdurige opwinding, op gang gehouden door Vermeulen, werd gevonden in een kofferbak: een geel 'pech-onderweg-hesje'.

Van slag

Bulgarije, dat met 16-13 voorstond, was compleet van slag. Nederland profiteerde gretig en maakte zes punten op rij om even later de stand op 1-1 te brengen. De 'flow' duurde tot ver in de derde set maar uiteindelijk ging het daarin toch mis. De Bulgaren kwamen punt voor punt terug en dat was in de vierde set niet anders.

Ondanks de groeiende vermoeidheid bleef de veerkracht en vechtlust van Oranje opmerkelijk, ditmaal wel met succes, met dank aan de breedte van de selectie. De wissels rekten het duel voor 12.000 vijandige toeschouwers. De stunt was dichtbij maar bleef uit. De thuisploeg benutte tot bijna ieders dolle vreugde het derde matchpoint in de beslissende tiebreakset.

Oranje laat Bulgaren ontsnappen
Oranje laat Bulgaren ontsnappen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.