Geldschieters Star Citizen worden zenuwachtig

Langverwachte pc-game Star Citizen is inmiddels alweer een tijdje in ontwikkeling. Naargelang het project groeit en nieuwe features blijven komen, beginnen enkele critici zich zorgen te maken en beschuldigen de ontwikkelaar van feature creep. Volgens Star Citizen-peetvader Chris Roberts is dat onzin.

Feature creep of scope creep is een fenomeen dat met name bekend is in de softwareontwikkeling en betekent dat de voortdurende uitbreiding van een project door middel van bijvoorbeeld nieuwe features averechts begint te werken als gevolg van onnodige complexiteit. Dit kan in het eindproduct bijvoorbeeld ook nadelige gevolgen hebben voor de performance, doordat de software te veeleisend wordt.

Dit sentiment speelde al langer maar lijkt de laatste weken toe te zijn genomen in verband met recent uitstel van bepaalde functionaliteit in Star Citizen. Ook het onlangs aangekondigde vertrek van enkele belangrijke figuren uit het ontwikkelteam heeft de onrust onder critici aangewakkerd.

Cloud Imperium Games-topman Chris Roberts heeft inmiddels gehoor gegeven aan de verwijten middels een blogpost. Hierin verklaart Roberts dat het terugschalen van de scope, zoals enkelen suggereren, zeker niet gaat gebeuren en dat de feature creep-verwijten 'bullshit' zijn: "De reden dat jullie je geld hebben gedoneert is omdat jullie een omvangrijke, complete ervaring willen. Om dingen te kunnen doen die publishers de stuipen op het lijf jagen. Je hebt geld gedoneerd zodat we een game kunnen bouwen, niet om dat geld in onze zak te steken".

Het recente uitstel betrof de Star Marine-modus, wat in feite het first-person-shootergedeelte van de game omvat. Star Citizen combineert verschillende gamegenres, zoals ruimtehandel en gevechtsimulatie, binnen een MMORPG. Roberts heeft belooft dat Star Marine spoedig beschikbaar zal zijn. Tevens heeft hij te kennen gegeven dat we een oogje in het zeil moeten houden tijdens het aankomende Gamescom, aangezien hij daar met 'iets speciaals' zal gaan komen.

Star Citizen is met 85 miljoen dollar de meest gefinancierde fundraising ooit. Dat wereldrecord werd al in 2014 gehaald, toen de 39 miljoen voorbijgestreefd werd.