Opzij: minister Hennis machtigste vrouw 2015

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is volgens maandblad Opzij de meest invloedrijke vrouw van 2015. De 42-jarige politica (VVD) is de jongste winnaar ooit. "Haar humor en toegankelijkheid zijn haar geheime wapens", zei Sybilla Dekker, juryvoorzitter en oud-minister van VROM.

Opzij maakte de jaarlijkse Top 100 van machtigste vrouwen maandagavond bekend in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De jury was naar eigen zeggen unaniem in haar oordeel over de nummer één. "Als eerste vrouwelijke minister van Defensie wist ze de jarenlange bezuinigingen op een cruciaal moment een halt toe te roepen. In een tijdsgewricht waarin we ons dagelijks bewust zijn van hoe broos de vrede, vrijheid en veiligheid van Nederland en Europa zijn, geeft zij leiding aan een krijgsmacht die zich daar volledig voor inzet." Daarnaast staat de minister bekend als "joviale, gedreven, harde werker die niet snel opgeeft". "Ze is uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers en de internationale verhoudingen, waardoor ze binnen de gehele krijgsmacht, van hoog tot laag, gezag afdwingt."

De in Heerlen geboren Hennis noemt de benoeming "een enorme eer", zegt ze in een artikel in het maandblad. Voor haar ministerschap zat ze zo'n twee jaar in de Tweede Kamer en daarvoor zat ze zes jaar lang voor de VVD in het Europees Parlement. In 2010 werd ze uitgeroepen tot Europarlementariër van het jaar.

Deskundigen
In de Top 100, die bestaat uit tien categorieën, staan dit keer 26 nieuwe namen. De hoogste binnenkomer ooit is Ingrid Faber (47), als nummer één op de lijst Ondernemers. Ze is bestuursvoorzitter van Faber Halbertsma, een familiebedrijf dat pallets maakt en verhuurt, waarmee ze een omzet van 255 miljoen haalde en een marktaandeel van 40 procent. Op de lijst Onderwijs en Wetenschap kwam de nummer twee, José van Dijck vanuit het niets binnen. Zij is de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Voor de samenstelling van de diverse categorieën raadpleegde de redactie van Opzij ruim vijftig deskundigen uit het veld.

Opzij: minister Hennis machtigste vrouw 2015
Opzij: minister Hennis machtigste vrouw 2015 (Foto: ANP)