EU klaar voor samenwerking met Libië

Redactie

De lidstaten van de Europese Unie staan in de startblokken om nauw samen te gaan werken met de eenheidsregering van Libië zodra die is gevormd. Er ligt een "substantieel" steunpakket klaar dat in overleg met de Libische autoriteiten direct kan worden ingezet.

Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag besloten in Luxemburg. De EU wil met name samenwerken om migratie vanuit Libië naar Europa tegen te gaan.

De nationale eenheidsregering moet een eind maken aan de oorlog in het Noord-Afrikaanse land. VN-gezant Bernardino Leon presenteerde vorige week een plan voor een eenheidsregering in Libië, waar de afgelopen tijd twee regeringen de macht claimden. De EU roept alle partijen op het voorstel te omarmen en de weg naar vrede in te slaan.

De Europese Commissie heeft 100 miljoen euro op de plank liggen voor steun aan Libië, onder meer voor humanitaire hulp. Ook Nederland staat klaar om steun aan Libië op te voeren. De nadruk daarbij ligt op vrouwenrechten, staatsopbouw en het opruimen van wapendepots.

EU klaar voor samenwerking met Libië
EU klaar voor samenwerking met Libië (Foto: ANP)