Cruijff verbaast zich over 'pijnlijk' Oranje

Het Nederlands elftal won zaterdag van Kazachstan, maar Johan Cruijff was absoluut niet onder de indruk. De voetballegende bekritiseert het Nederlands voetbal in het algemeen.

Volgens Cruijff is er in ons land een beeld ontstaan dat Oranje tegen sterke ploegen goed kan voetballen, omdat er dan vanuit de tegenstander wordt gespeeld. "Maar tegen zwakkere ploegen blijken we niet in staat om goed op te bouwen, waardoor je ook niet kan aanvallen", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Het Ajax-icoon zag dat met name gebeuren in de slotfase tegen Kazachstan. "Ik vond het alleszeggend dat Jeroen Zoet op niet één schot moest reageren, maar wel zo’n twintig ballen met z'n voeten weg heeft moeten trappen. Zoals ik het ook heel pijnlijk vond dat Robin van Persie, in de periode dat hij in het veld stond, precies één bal heeft aangeraakt."

Cruijff stelt dat het WK in Brazilië niet goed is geanalyseerd. Het Nederlands elftal werd toen 'gedwongen' om te voetballen, stelt hij. "Alleen heeft men zich na Brazilië onvoldoende afgevraagd hoe het zover heeft kunnen komen. In plaats daarvan gingen de meesten na die verrassende derde plaats over tot de orde van de dag. Met alle gevolgen van dien."

Oranje is ondanks de zege op Kazachstan (1-2) bijna uitgeschakeld voor het EK, omdat Turkije van Tsjechië won. De Turken hebben in hun laatste wedstrijd, thuis tegen IJsland, aan een gelijkspel voldoende om ervoor te zorgen dat Nederland volgend jaar in Frankrijk afwezig is.