Ook WorldTour voor wielrensters

De internationale wielerunie UCI heeft donderdag aangekondigd dat er ook een WorldTour komt voor vrouwen. De beste twintig vrouwenteams worden uitgenodigd om mee te doen aan zeventien evenementen in negen landen: dertien eendaagse wedstrijden en de vier etappekoersen Ronde van Groot-Brittannië, de Giro d'Italia, de Ronde van Californië en de Philadelphia Cycling Classic.

De WorldTour vervangt de wereldbekerwedstrijden die sinds 1998 werden georganiseerd en brengt het vrouwenpeloton in Europa, de Verenigde Staten en China.

De WorldTour begint in maart met de Strade Bianche in Italië en eindigt in september met La Madrid Challenge. De rensters verzamelen punten voor een algemeen klassement en wedstrijden worden zoveel mogelijk (rechtstreeks) uitgezonden op televisie of internet.

Stap voorwaarts

UCI-voorzitter Brian Cookson noemde de WorldTour donderdag een belangrijke stap voorwaarts voor het vrouwenwielrennen.

De Nederlandse wielrenster Marianne Vos is als adviseur nauw betrokken geweest bij de opzet voor de WorldTour. Ze toonde zich donderdag bijzonder tevreden over de uitkomst. "Er is goed over nagedacht. Ik vind dit een heel mooi resultaat", reageerde ze.

De komende drie jaar worden volgens haar gebruikt om het concept te verbeteren, maar dat betekent volgens haar niet dat ook de kalender nog veel verder zal worden uitgebreid. "Al is er wat mij betreft natuurlijk altijd plek voor bijvoorbeeld een Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix of Ronde van Lombardije."

Ook WorldTour voor wielrensters
Ook WorldTour voor wielrensters (Foto: ANP)