FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 september 2015

John de Mol verrast door weer een Emmy voor The Voice

Mediatycoon John de Mol voelde zich verrast dat zijn programma The Voice zondagavond lokale tijd in de VS voor de tweede keer een Emmy won. Dat vertelt hij aan tafel bij Pauw. De Mol hoorde van de winst toen hij maandag wakker werd.

"Ik had er geen rekening mee gehouden, er waren zes genomineerd dus de kans op winst was 16,5 procent. Het beeldje is onderweg. Ik kreeg mail van de organisatie dat ik de Emmy een dezer dagen tegemoet kan zien. Iedereen die op bepaald niveau bij The Voice betrokken is, krijgt zo'n beeldje."

De Mol is niet alleen in Nederland betrokken bij het programma, dat internationaal ook een groot succes is. "Ik heb de creatieve eindverantwoordelijkheid in alle grote landen. Mensen overleggen met me, bijvoorbeeld over de vraag of Pharrell geschikt is voor het programma. In Nederland ben ik er zelf bij aanwezig bij de repetities en opnamen."

Anouk in houtje-touwtjejas
Vrijdag gaat het nieuwe seizoen van de Nederlandse The Voice van start. Eén van de nieuwe coaches van de kandidaten is Anouk. De Mol vertelt dat het niet meeviel om haar te strikken: "Ik heb haar al benaderd voor het eerste seizoen. In het Hilton spraken we af. Ze kwam binnen in een soort houtje-touwtjejas op de fiets. Ik legde het programma uit en vertelde dat de kandidaten kunnen kiezen uit de coaches die zich omdraaien. Anouk zei: ''Dus ze kunnen ook niet voor mij kiezen? Dan doe ik het niet.'"

De Haagse is van gedachten veranderd, want ze zit komend seizoen in de bekende stoel die omdraait naar getalenteerde kandidaten. De zangeres moest wel erg wennen aan de gang van zaken bij het programma, zo vertelt De Mol: "De andere coaches komen met allerlei beloften en mooie woorden, en dan kwam Anouk met kritiek als ze was omgedraaid. Ze moest even wennen aan het proces. Ik heb er veel tijd in gestopt om haar op haar gemak te stellen. We hebben haar voorgehouden dat ze zichzelf moest blijven."

Nieuw onderdeel
De Mol vertelt dat er ook een nieuwe onderdeel aan het programma is toegevoegd: de knock-outs. "In de knock-outs moeten de coaches voor de liveshows de selectie halveren door de kandidaten in de volgorde te zetten die ze het beste vinden. Dat is een emotioneel moment."

John de Mol verrast door Emmy
John de Mol verrast door weer een Emmy voor The Voice (Foto: BuzzE)

Gouden Notekraker voor Dotan en Van Kooten

Zanger Dotan en actrice Kim van Kooten hebben maandagavond de Gouden Notekraker 2015 gewonnen. De twee kregen de prijs overhandigd in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Voor het eerst werd ook de Zilveren Notekraker uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. Die gingen naar muzikant Jett Rebel en naar actrice/ Naomi van Es, voor haar rol in de RTL-serie Divorce.

De Gouden Notekraker is van uitvoerende kunstenaars voor andere uitvoerende kunstenaars, op initiatief van rechtenorganisaties Norma en Sena. Dotan gaf mede-genomineerden Typhoon en Kensington in de categorie muziek het nakijken. Kim van Kooten won in de categorie televisie van Eva van de Wijdeven en Pierre Bokma. Ze kreeg de prijs voor haar rol in Hollands Hoop (Lemming Film, VARA).

Vorig jaar ging de eer naar jazz-zanger Wouter Hamel en acteur Daan Schuurmans.

Gouden Notekraker voor Dotan en Van Kooten
Gouden Notekraker voor Dotan en Van Kooten (Foto: ANP)

Gemeenteraad Enschede akkoord met asielzoekerscentrum

De gemeenteraad van Enschede is maandagavond in meerderheid akkoord gegaan met de vestiging van een opvangcentrum voor zeshonderd asielzoekers in de gemeente. De vergadering werd bijgewoond door circa 150 omwonenden, die in meerderheid tegen een asielzoekerscentrum (azc) zijn.

De komst van het azc op een terrein van 4 hectare op het Esmarkerveld naast een woonwijk leidde vorige week tijdens een informatiebijeenkomst tot woede van omwonenden. De politie hield voor- en tegenstanders uit elkaar. Aan het begin van de raadsvergadering van maandagavond werden ruim 3200 handtekeningen aangeboden van tegenstanders van een azc op de beoogde locatie.

Een motie van wantrouwen tegen het college inclusief de al vertrokken waarnemend burgemeester Fred de Graaf, ingediend door eenmansfractie OPA, haalde het niet.

Enschede akkoord met asielzoekerscentrum
Gemeenteraad Enschede akkoord met asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

Minister reikt omstreden MH17-anatoom de hand

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) reikt anatoom George Maat de hand. Maat raakte in opspraak na een lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers. Van der Steur uitte aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper. Die had bij een openbare lezing foto's getoond van slachtoffers.

De minister gaat woensdag met Maat praten. De bewindsman hoopt dat de samenwerking kan worden hervat. Die was beëindigd na de spraakmakende lezing. "In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren", aldus de minister maandag aan de Tweede Kamer.

Van der Steur weigerde onlangs nog zijn excuses aan Maat. De expert eiste die nadat de minister had gezegd dat er duidelijkere regels nodig zijn voor het gebruik van foto's bij lezingen.

Minister reikt omstreden MH17-anatoom de hand
Minister reikt omstreden MH17-anatoom de hand (Foto: ANP)

Noodopvang in sporthal Kockengen

In de sporthal in Kockengen worden vanaf dinsdagmiddag 72 uur lang 115 asielzoekers opgevangen. De gemeente Stichtse Vecht, waar Kockengen bij hoort, liet maandag weten dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de acute opvang heeft gevraagd. "Na 72 uur stromen de vluchtelingen door naar andere opvanglocaties van het COA", aldus de gemeente. Het gaat vooral om gezinnen uit Syrië en Eritrea.

"De gemeente Stichtse Vecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen tijdelijk te voorzien in opvang en eerste levensbehoefte. Samen met het Rode Kruis, politie, brandweer en GGD biedt de gemeente deze mensen de komende dagen onderdak." Burgemeester Marc Witteman meldt de inwoners van Kockengen dat hij zich ervan bewust is dat de noodopvang impact heeft op de samenleving. "Toch reken ik op uw steun."Inwoners die willen helpen moedigt hij aan de gemeente te bellen.

Noodopvang in sporthal Kockengen
Noodopvang in sporthal Kockengen (Foto: ANP)

Strafrechtelijk onderzoek Volkswagen om milieu-gesjoemel

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Volkswagen, nadat de Duitse autofabrikant jarenlang zou hebben gesjoemeld met Amerikaanse milieuregels. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Volkswagen zou vorige week al de volledige medewerking hebben toegezegd aan het onderzoek.

De Amerikaanse milieudienst EPA maakte vrijdag bekend dat enkele honderdduizenden VW's en Audi's terug moeten naar de garage omdat ze niet voldoen aan de normen van de zogenoemde Clean Air Act. Het gaat om dieselwagens.

Volgens de EPA gaf de software waar Volkswagen de auto's mee uitrustte, opzettelijk verkeerde uitstootwaarden weer. Technologie om uitstoot te beheersen zou slechts worden ingeschakeld wanneer de voertuigen miliuetests ondergingen.

'Strafrechtelijk onderzoek naar Volkswagen'
'Strafrechtelijk onderzoek naar Volkswagen' (Foto: ANP)

Meisje (9) overleden tijdens schoolzwemmen

In een zwembad in de Utrechtse plaats Rhenen is maandagmiddag een meisje van negen jaar tijdens het schoolzwemmen overleden. Het slachtoffer is afkomstig uit Syrië en woonde al enige tijd in Nederland, meldde de politie.

Het meisje kwam in sport- en recreatiecentrum 't Gastland aan de Groeneweg tijdens schoolzwemmen of vrij zwemmen in de problemen. "Na de zwemles in het ondiepe instructiebad ontdekte een badmeester het meisje op de bodem van het diepe bad. De andere kinderen waren op dat moment aan het douchen en aankleden", aldus de woordvoerder.

Het slachtoffer is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, maar is kort daarna overleden. Hoe het Syrische meisje precies in het diepe is terechtgekomen, wordt dinsdag onderzocht. "Het is tragisch. We gaan onderzoek doen maar leggen nu eerst de nadruk op de opvang van leerlingen en leraren die in het zwembad waren. De mensen moeten hun emoties de vrije loop kunnen laten."

Meisje (9) overleden tijdens schoolzwemmen
Meisje (9) overleden tijdens schoolzwemmen (Foto: ANP)

'Renteverhoging VS mogelijk later dit jaar'

De kans dat de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse koepel van centrale banken, de rente nog in 2015 zal verhogen is nog altijd aanwezig. Volgens Dennis Lockhart, voorzitter van de Fed in Atlanta is de eerder uitgesproken zinsnede "later dit jaar" nog altijd aan de orde, zo zei hij maandag in een toespraak.

Vorige week besloot de Fed de rente op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent te laten vanwege de volatiliteit in de markt en de vrees van tragere groei in het buitenland. Lockhart is naar eigen zeggen klaar voor een "normalisering van de rentestand" bij een volgende vergadering. "De veelgebruikte zinsnede 'later dit jaar' blijft daarmee van kracht", zo zei hij.

Fed-voorzitter Janet Yellen gaf eerder aan dat de rente nog dit jaar zal worden verhoogd. Toen dat vorige week uitbleef schoten Wall Street en andere beurzen in de stress.

'Renteverhoging VS mogelijk later dit jaar'
'Renteverhoging VS mogelijk later dit jaar' (Foto: ANP)

Lugubere Beasts of No Nation in oktober naar Netflix

Het oorlogsdrama Beasts of No Nation komt naar Netflix. De film draait om een kindsoldaat die verplicht wordt om een strijdmacht te dienen in een niet nader te noemen Afrikaans land. We zien onder andere Idris Elba als meedogenloze, sadistische commandant.

Beasts of No Nation is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Uzodinma Iweala, die het boek schreef als onderdeel van zijn thesis aan de Harvard-universiteit. De regie is in handen van Cary Joji Fukunaga, die recentelijk vooral naam kreeg vanwege zijn werk aan de succesvolle serie True Detectives.

De film laat weinig aan de verbeelding over. Hoofdpersoon Agu, kindsoldaat en getuige van de moord op zijn ouders, wordt gedwongen om mee te vechten in het meedogenloze leger van Elba, in de serie bekend als 'The Commandant'. Seksuele verminking, groepsverkrachting en ongelukkig uitgevoerde onthoofdingen met machetes worden niet geschuwd.

Beasts of No Nation werd op 3 september getoond in Italië, tijdens het Filmfestival van Venetië, en kreeg daar overwegend positieve reacties. De film krijgt op 16 oktober een internationale release op Netflix. 

Idris Elba als 'Commandant' in Beasts of No Nation (Foto: Esquire.com)
Idris Elba als 'Commandant' in Beasts of No Nation (Foto: Esquire.com)


Rechtbank dwingt moeder tot religieuze therapie

Albuquerque, toch niet bepaald een dorp in de Amerikaanse staat New Mexico is het toneel geweest van een religieus steekspel dat je eerder in de 'midwest' of een van de historische 'zuidelijke staten' zou verwachten. Een rechter had namelijk verordonneerd dat een niet-religieuze vrouw therapiesessies bij een bijbelopdreunende religekkie moest ondergaan, anders zou ze de voogdij over haar kinderen kwijtraken.

Het begon allemaal toen Holly Salzman hulp zocht bij de rechtbank om het co-ouderschap te regelen met de vader van haar twee zonen, van wie ze net gescheiden was. De rechtbank oordeelde dat daarvoor een tiental sessies nodig waren met consulente Mary Pepper.

Salzman ging ervan uit dat het hier ging om normale familietherapie, maar kwam bedrogen uit toen ze voor de eerste keer naar binnen stapte.

"Ik ging naar binnen voor de eerste sessie en het eerste dat ik te horen kreeg was:"'ik begin de sessie altijd met een gebed'. Toen ik aangaf dat ik dit vreemd vond en dat ik niet religieus was, zei ze: 'zo doe ik dit nu eenmaal', waarna ze hardop begon te bidden”.

Na het religieuze gewauwel heeft Salzman er maar een telefoontje naar de rechtbank aan gewaagd. Ze heeft daar de voicemail ingesproken, met de mededeling dat ze van mening is dat deze christelijke consulente niets begrijpt van de scheiding van kerk en staat. Ze heeft nooit antwoord gehad van de rechtbank.

De tweede sessie begon met hetzelfde gedoe.

Salzman besloot nog een keertje terug te gaan naar de rechtbank en uit te leggen dat het meer een religieuze aangelegenheid was, dan wat anders. De rechter gaf haar echter nul op haar rekest. Ze hadden nog nooit klachten gehad over mevrouw Pepper en daarmee was de kous af.

Salzman was enorm beledigd en ontzet over deze beslissing. Ze besloot er niet meer heen te gaan. Dat bleek geen slimme zet te zijn: vlak daarna werden haar kinderen bij haar weggehaald.

Dan toch maar weer ernaartoe gaan, maar dan wel 'wired'. Een lokale tv-zender was ook nieuwsgierig geworden en wilde wel weten wat er bij de sessies gebeurde. Salzman ging er heen met niet-zichtbare geluidsapparatuur op haar lichaam.

"Het doel in mijn leven is God dienen", sprak Pepper bij de eerstvolgende sessie. En naar Salzman toe: "Ik wil uitzoeken hoe God staat in jouw verleden, hoe God vroerger was in jouw leven en waarom dat nu niet meer zo is. Ik weet dat je niet in Hem gelooft en dat is prima, maar ik weet zeker dat God op bepaalde momenten in jouw leven aanwezig was."

Verder kreeg Salzman regelmatig religieuze traktaten overhandigd (een soort folders) en kreeg ze huiswerk mee met opdrachten als 'wie is God voor mij'.

"Elke sessie was doorweeft met religie", vertelt Salzman.

Toen Channel 13 (het tv-station) een interview probeerde op te nemen met Pepper reageerde ze met: "Het is mijn eigen bedrijf en mensen kunnen zelf beslissen of ze wel of niet komen. Deze specifieke persoon was geïnteresseerd in een analyse van haar eigen geloofssysteem."

De handelswijze van Pepper was sowieso dubieus te noemen. Haar schizofrene diensten vonden plaats in de openbare bibliotheek. Binnen dit soort ruimten is het verboden om een zaak te runnen en daarvoor geld te ontvangen. De betaalwijze van Salzman aan Pepper ging dan ook letterlijk onder tafel.

Salzman heeft met pijn en moeite de 10 sessies volgemaakt. Ze heeft het nodige papiertje gekregen om voor co-ouderschap in aanmerking te komen. Na de laatste martelgang die door moet gaan voor een sessie, heeft ze de deur voor het laatst snoeihard achter zich dichtgegooid.

Rutte bezoekt opvanglocatie vluchtelingen

Premier Mark Rutte heeft maandagavond een noodopvang voor vluchtelingen in de vroegere Koepelgevangenis in Haarlem bezocht. Hij sprak daar met vluchtelingen, met medewerkers van het COA, met de wijkagent en met een aantal buurtbewoners. Een woordvoerder van Rutte heeft dat het ANP maandag gemeld.

Rutte had afgelopen vrijdag al aangekondigd dat hij binnenkort een opvanglocatie zou gaan bezoeken om met vluchtelingen, buurtbewoners en betrokkenen te spreken.

Het bezoek aan de locatie in Haarlem, waar 250 vluchtelingen worden opgevangen, was geheimgehouden voor de pers.

Rutte bezoekt opvanglocatie vluchtelingen
Rutte bezoekt opvanglocatie vluchtelingen (Foto: ANP)

De Vrij mist beslissende interlands

Stefan de Vrij mist de laatste twee interlands van het Nederlands elftal in de kwalificatiereeks voor het EK. De verdediger is niet op tijd hersteld van zijn knieblessure. De teamarts van Lazio Roma meldde maandag via het radiokanaal van de Italiaanse club dat de international pas na de interlandperiode half oktober terugkeert.

De Vrij kreeg na de voorlaatste interland van Oranje tegen IJsland last van een knieblessure, maar besloot drie dagen later toch aan het uitduel met Turkije te beginnen. In de rust van die wedstrijd moest de verdediger zich echter laten vervangen. De medische staf van Lazio verweet de KNVB te veel risico met De Vrij te hebben genomen.

Clubarts Stefano Salvatori van Lazio meldde vorige week nog dat het iets beter ging met de oud-speler van Feyenoord, maar zei wel dat een ontsteking in zijn knie nog steeds niet was verdwenen. Maandag was hij vrij duidelijk: "Over De Vrij kan ik zeggen dat ik hem pas na de interlandperiode medio oktober terug verwacht."

Het Nederlands elftal besluit de EK-kwalificatie volgende maand met wedstrijden tegen Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober). In die duels moet Oranje een achterstand van twee punten op Turkije goedmaken om kans te houden op EK-deelname. Door de nederlagen tegen IJsland en Turkije kan Oranje maximaal als derde eindigen. In dat geval mag de ploeg van bondscoach Danny Blind in de play-offs om een ticket voor het EK van 2016 in Frankrijk spelen.

De Vrij mist beslissende interlands
De Vrij mist beslissende interlands (Foto: ANP)

'Elektrische auto Apple in 2019 de weg op'

De eerste elektrische auto van Apple moet in 2019 gebruiksklaar zijn. Dat meldden bronnen rond de techreus maandag aan zakenkrant Wall Street Journal. Het bedrijf zou de inspanningen om de auto de weg op te krijgen versnellen en zou 2019 als streefdatum hebben gesteld.

Apple doet al meer dan een jaar onderzoek naar de Apple-auto. Het project heeft de codenaam Titan en naar verluidt wordt het 600-koppige team dat werkt aan de auto, verdrievoudigd.

Hoewel Apple experts heeft ingehuurd die bekend zijn met onbemande auto's is het geenszins zeker dat de Apple-auto volledige autonoom wordt. Volgens de bronnen zijn dat plannen voor de langere termijn.

'Elektrische auto Apple in 2019 de weg op'
'Elektrische auto Apple in 2019 de weg op' (Foto: ANP)

Paniek op Schiphol om telefoonhoesje

Maandagavond is op Schiphol vertrekhal 3 voor alle reizigers afgesloten geweest. Een persoon was namelijk de controle gepasseerd zonder gecheckt te worden, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Blendle-goeroe Marten Blakenstijn twitterde "Er is iets op Schiphol, maar niemand wil zeggen wat, behalve dat het geen oefening is." Een andere twitteraar meldde dat vertrekhal 3 door "security reasons" was afgesloten.

Alle reizigers bij de vertrekhal zouden een extra controle krijgen. Volgens RTV Noord-Holland doet de Koninklijke Marechaussee onderzoek op de M-pier.

Update 22.12 uur:
Het incident lijkt over te zijn, een twitteraar meldt dat een passagier een telefoonhoesje in de vorm van een pistool had. Nadat alles werd stilgelegd wordt er op het platform inmiddels weer gereden. De eerste vliegtuigen vliegen weer.

 

Bijna 500 stropers gedood in park sinds 2010

Gewapende natuurbeschermers in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark hebben sinds 2010 bijna vijfhonderd stropers doodgeschoten. Het ging vooral om mensen uit Mozambique, heeft de voormalige Mozambikaanse president Joaquim Chissano gezegd.

Het Krugerpark is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Zuid-Afrika, maar ook een belangrijk doelwit van neushoornstropers. Die zijn uit op de hoorn van de bedreigde diersoort. Die verkopen ze voor veel geld aan landen als Vietnam, waar er medicinale kwaliteiten aan worden toegedicht.

De stropersbendes zijn vaak zwaarbewapend en de natuurbeschermers in het park mogen het vuur openen als ze worden bedreigd. Zuid-Afrika en het verarmde land Mozambique delen een grens van 350 kilometer.

Bijna 500 stropers gedood in park sinds 2010
Bijna 500 stropers gedood in park sinds 2010 (Foto: ANP)

Tsipras weer ingezworen als Griekse premier

De leider van de linkse Griekse partij Syriza Alexis Tsipras is maandagavond ingezworen als premier. Tsipras won zondag overtuigend de parlementaire verkiezingen in Griekenland, waardoor hij voor de tweede keer een kabinet kan gaan samenstellen.

Tsipras zwoer voor president Prokopis Pavlopoulos een eed op de Griekse grondwet. Hij brak met de traditie om dat in aanwezigheid van religieuze leiders te doen.

Tsipras weer ingezworen als Griekse premier
Tsipras weer ingezworen als Griekse premier (Foto: ANP)

Ook Finland wil grenzen gaan bewaken

Finland wil zijn grenzen gaan controleren, nu er steeds meer vluchtelingen het land binnenkomen vanuit buurland Zweden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken maandag gezegd.

"We zijn daartoe op elk moment voorbereid en hebben onze maatregelen al behoorlijk aangescherpt", zei minister van Binnenlandse Zaken Petteri Orpo.

De Finse politie begon zaterdag met steekproeven in de noordelijk gelegen gemeente Tornio en begint dinsdag met "toegenomen controle van vreemdelingen" in het hele land.

Tot nu toe zijn dit jaar 12.000 asielzoekers Finland binnengekomen, vooral afkomstig uit Irak. Vorig jaar nam het land in totaal 3600 vreemdelingen op. In de afgelopen dagen kwamen vijfhonderd vluchtelingen aan in Tornio, in de buurt van de poolcirkel.

Ook Finland wil grenzen gaan bewaken
Ook Finland wil grenzen gaan bewaken (Foto: ANP)

Man seksueel aangetrokken tot speeltuin krijgt ban voor glijbaan

Christopher Johnson, een 46-jarige man uit het Verenigd Koninkrijk, mag zich niet meer vertonen op plekken waar een glijbaan staat. De beste man is namelijk seksueel aangetrokken tot speeltuinen.

Johnson is door de rechter veroordeeld, na twee verkrachtingen van een glijbaan. Hij mag drie jaar lang geen glijbaan meer zien en moet daarnaast ook een behandeling voor zedendelinquenten van achttien maanden doorlopen. 

Bij zijn meest recente vergrijp werd de politie laat in de avond gebeld door omstanders. Daarbij zou Johnson naakt op een glijbaan zijn aangetroffen.

Arjen Lubach 'ontmaskerd' als dance producer

De man achter het dancenummer Justified (Sunrise funk) blijkt niemand minder dan Arjen Lubach te zijn. Onder de artiestennaam Hartebees scoort hij dit jaar een hit met het liedje. Dat onthulde Domien Verschuuren maandag op 3 FM.

Verschuuren kende het liedje van zijn vakantie en draaide het veel. Op de radio wilde hij het ook laten horen, maar hij vond het als radio-dj een zwaktebod om niets te weten over een producer van wie hij een nummer draait. Verschuuren ging toen googlen. Hij zag dat het nummer van Hartebees ook op de site Deezer stond, waar de credits van de makers vermeld stonden. Arjen Henrik Lubach, zo las hij.

Verschuuren belde schrijver en presentator live in de uitzending. Na een korte inleiding viel Verschuuren met de deur in huis. "Bedankt voor de Buma", reageerde Lubach bevestigend en een beetje overdonderd. "Ik ben gewoon presentator. Ik heb deze zomer een beetje zitten klooien. Dance maken is een van mijn favoriete dingen om te doen. Maar dan wel onder een andere naam, ik wil niet zo'n een soapie die dj wordt zijn. De jongens van Hysteria vonden het een leuke plaat en wilde hem graag uitbrengen."

In 2001 scoorde Lubach samen met Janine Abbring al een hit met het nummer Jelle, een parodie op Stan van Eminem.

Arjen Lubach 'ontmaskerd' als dance producer
Arjen Lubach 'ontmaskerd' als dance producer (Foto: BuzzE)

Boobies in VR in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft enkele van de speelbare personages in Dead or Alive Xtreme 3 aangekondigd. Voor de mensen die zich afvragen of PlayStation VR een toegevoegde waarde heeft zijn er twee redenen bijgekomen, omdat de beachvolleyballende dames te bewonderen zijn met de VR-bril.

De negen dames zijn gekozen door middel van een poll. Marie Rose, Honoka, Kasumi, Ayane, Kokoro, Nyotengu, Hitomi, Momiji en Helena Douglas zijn de winnaressen en zijn bij dezen bevestigd in het spel. Tijdens een presentatie op de Tokyo Game Show was er op een sheet te lezen dat PlayStation VR in overweging was, maar producer Yosuke Hayashi gaf meteen al aan dat het er komt. Een officiële aankondiging zal snel volgen.

Het spel komt in twee varianten uit. Dead or Alive Xtreme 3: Fortune komt uit voor PlayStation 4 en de Vita-versie gaat Dead or Alive Xtreme 3: Venus heten. Beide spellen komen in de lente van 2016 uit in Japan. Een Europese versie is nog niet in aantocht.

Dead or Alive Xtreme 3

Dead or Alive Xtreme 3

Dead or Alive Xtreme 3

Dead or Alive Xtreme 3

Libanon wil opvang SyriŽrs in veilige zones

Libanon vindt dat Syrische vluchtelingen moeten terugkeren naar 'veilige gebieden' in hun eigen land. Dat kreeg minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag te horen tijdens een bezoek aan dat land.

Zijn Libanese ambtgenoot Gebran Bassil liet op een gezamenlijke persconferentie weten dat ,,de enige duurzame oplossing voor de vluchtelingencrisis de terugkeer van de vluchtelingen naar veilige gebieden in hun thuisland is". Bassil ziet ook niets in hervestiging van vluchtelingen. En beloftes van de internationale gemeenschap voor financiële steun aan Libanon voor de opvang zijn volgens hem niet nagekomen.

Het land met 4,4 miljoen inwoners telt zo'n 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. Koenders begrijpt dat de capaciteit om vluchtelingen op te vangen in Libanon 'onder druk staat'. Hij beloofde binnen Europa te pleiten voor meer steun.

Libanon wil opvang Syriërs in veilige zones
Libanon wil opvang Syriërs in veilige zones (Foto: ANP)

Traumaheli belaagd in Weert

Bij een verkeersongeval in Weert raakten drie personen gewond toen een vrachtwagen en personenauto met elkaar in botsing kwamen. Uit voorzorg werd een traumahelikopter opgeroepen om assistentie te verlenen.

De piloot had het toestel in een weiland neergezet, en terwijl de trauma-arts bij de behandeling van de slachtoffers hielp, moest de man alles op alles zetten om een kudde koeien op veilige afstand te houden.

De drie gewonden zijn uiteindelijk met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Gespot: nieuwsgierige koeien in #Weert

Posted by Weert de Gekste on maandag 21 september 2015

MaandagMetaal #11 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

In Flames - My Sweet Shadow

---

Slipknot - Duality

---

Children Of Bodom - Needled 24/7

---

DragonForce - Through The Fire And Flames

 ---

25 September komt Parkway Drive met hun 5e studio album genaamd "Ire".
De nummers staan al op youtube, maar ik ga hem zeker bestellen!

Parkway Drive - Crushed 

---

Parkway Drive - Vice Grip

---

Parkway Drive - Dedicated

---

Succes deze week en tot de volgende!

'Audi vanaf 2018 in Formule 1'

Autofabrikant Audi zal vanaf 2018 de bolides van Red Bull van motoren voorzien. De Duitse krant Bild meldde maandag dat de partijen dichtbij een overeenkomst zijn. Audi wilde het bericht niet bevestigen.

Audi maakt deel uit van de Volkswagen Groep. De geruchten dat Volkswagen via een van zijn merken in de Formule 1 wil stappen zijn sterker geworden na de mededeling van Renault dat het na dit seizoen de samenwerking beëindigt met de teams van Red Bull en Toro Rosso, de renstal die Max Verstappen onder contract heeft.

Red Bull zou de komende twee seizoenen overbruggen met motoren van Ferrari, maar voor zover bekend is er nog geen akkoord tussen de Oostenrijkse sportdrankfabrikant en de Italiaanse leverancier.

Enige kink in de kabel zou het schandaal kunnen worden dat Volkswagen momenteel in de Verenigde Staten treft. Daar werd de uitstoot van dieselauto's beter voorgespiegeld dan deze in werkelijkheid was. Dit kan het moederconcern van Audi ruim vijftien miljard euro gaan kosten.

'Audi vanaf 2018 in Formule 1'
'Audi vanaf 2018 in Formule 1' (Foto: ANP)

Nucleaire actie in Wasteland 2 voor consoles

Deep Silver en inXile onthullen vandaag de eerste trailer voor de post-apocalyptische RPG Wasteland 2: Director’s Cut. Genaamd 'Welcome to the Wasteland' vertelt het meer over het verhaal en de sfeer van Wasteland 2.

Met een volledige visuele update, toegevoegde voice-overs, gameplay aanpassingen en verbeteringen en een aantal nieuwe features brengt inXile Wasteland 2 naar de huidige generatie consoles. Met een groot verhaal voorzien van honderden spelerkeuzes en de daarbijbehorende consequenties en tactische turn-based gevechten combineert het spel elementen van een klassieke RPG met moderne design filosofieën.

Wasteland 2: Director’s Cut is vanaf 16 oktober 2015 verkrijgbaar in de winkels en digitaal voor Xbox One en PlayStation 4.

Verbeek haalt hard uit naar reporter Bild

Gertjan Verbeek heeft afgelopen weekend hard uitgehaald naar een verslaggever van het Duitse Bild. Volgens het Duitse blad zou de trainer gezegd hebben, dat zijn club VfL Bochum voor de titel in de 2. Bundesliga gaat. Dat is volgens Verbeek niet juist, waarna hij de aanwezige journalist een forse veeg uit de pan gaf.

"Ik heb niet gezegd dat wij kampioen gaan worden. Ik heb gezegd dat een club als Bochum de ambitie moet hebben om te promoveren", aldus Verbeek tegen de reporter. "Waarom schrijf jij die strontverhalen op? Waarom probeer jij twee partijen tegen elkaar uit te spelen? Jullie zijn een stel klootzakken."

De verslaggever in kwestie gaf na de tirade echter aan niet aan het stuk gewerkt te hebben. Verbeek: "Maakt me niets uit. Jij werkt toch bij Bild? Jullie schrijven altijd dingen op die niet kloppen. Altijd worden er twee partijen tegenover elkaar geplaatst. Waarom nou? En jullie liegen ook nog eens. Dát is Bild."

"Iedereen kan zien dat er vijf of zes ploegen zijn met meer mogelijkheden dan Bochum", ging de trainer verder. "Dus ik heb niet gezegd dat we kampioen moeten worden of moeten promoveren. Ik heb gezegd dat we dat graag zouden willen. Ik leg het nog een keer uit, want slechte leerlingen hebben blijkbaar herhaling nodig: we willen graag promoveren. Dat is iets heel anders dan dat het onze officiële doelstelling is. Klaar."

VfL Bochum staat in het nog jonge seizoen op de eerste plaats van de 2. Bundeliga en pakte uit zeven wedstrijden zeventien punten. Dat is tot op heden één punt meer dan SC Freiburg en drie punten meer dan FC Sankt Pauli.


De uitbarsting van Verbeek begint rond 3.30 (YouTube)

Cavendish geopereerd, seizoen ten einde

Wielrenner Mark Cavendish is maandag met succes geopereerd aan zijn geblesseerde linkerschouder, maar zijn seizoen komt daarmee tot een eind. "Het was een erg moeilijke beslissig maar de operatie was noodzakelijk om problemen in de toekomst te voorkomen", zegt de topsprinter in een verklaring van zijn ploeg Etixx-QuickStep.

Cavendish bezeerde zijn schouder door een val in de Ronde van Groot-Brittannië. Hij mist door de operatie het wereldkampioenschap en de Ronde van Abu Dhabi. "Ik ben teleurgesteld dat er zo een eind komt aan het seizoen en dat ik deze twee belangrijke wedstrijden mis. Ik kan nu alleen maar rust nemen en dan gaan herstellen."

De Britse coureur veroverde in 2011 de wereldtitel, maar was dit seizoen niet echt in vorm. Hij won slechts één etappe in de Ronde van Frankrijk.

Cavendish geopereerd, seizoen ten einde
Cavendish geopereerd, seizoen ten einde (Foto: ANP)

KNVB straft arbiter na 'vergeten' rode kaart

Arbiter Stijn Berben ging vorige week behoorlijk in de fout tijdens de wedstrijd tussen de beloften van Feyenoord en sc Cambuur Leeuwarden. De leidsman gaf Eljero Elia een rode kaart, maar vergat deze nadien op het wedstrijdformulier te schrijven. Dit kost de scheidsrechter nu twee bekerduels.

"Je kan dingen missen in een wedstrijd, maar het wedstrijdformulier moet gewoon kloppen", liet de Nederlandse voetbalbond (KNVB) in een statement weten.

Elia werd overigens vrijgesproken voor zijn rode kaart. Volgens de tuchtcommissie van de KNVB had dit echter niets te maken met het akkefietje rondom scheidsrechter Berben. Er zou onvoldoende bewijs zijn om tot definitieve schorsing over te gaan, mede om het feit dat er geen beelden beschikbaar waren.

Belasting op seks met je eigen vrouw

Seks met je eigen vrouw gaat je straks belastinggeld kosten. Het zou zomaar een proefballonnetje van ons kabinet kunnen zijn, maar het is bittere ernst in Kazachstan. De moslimgemeenschap in het land van Borat wil namelijk daadwerkelijk seksbelasting gaan invoeren.

Moslimleider Murat Telibekov heeft onlangs een lijst gepubliceerd wat de seks je zoal gaat kosten. Ben je getrouwd en spreekt een van jullie de taal van het land, dan kost een nummertje je een kleine 90 eurocent. Maar deze korting geldt alleen bij een standje missionaris en mag het neuken niet langer duren dan veertien minuten.

Ben je niet getrouwd maar heb je 'slechts' een langdurige relatie, dan moet je 2,23 euro aftikken. Een onenightstand kost je 6,25 euro. Ben je homo en neem je je vriend snoeihard in de kont, dan ben je ongeveer 9 euro kwijt. En heb je op andere manieren seks, dan kost het je maar liefst 16 euro.

O ja, ben je een buitenlander, dan kost het neuken je het dubbele. En als je er langer dan veertien minuten over doet, mag je ook meer dokken. En slecht nieuws voor de FOK!kers: met een grote spermaspeer, moet je ook meer belasting betalen.


Borat zal niet blij zijn met deze maatregel...

Vluchtelingen in ArenA bij Ajax-De Graafschap

Ajax nodigt ongeveer driehonderd vluchtelingen uit om woensdag de wedstrijd tegen De Graafschap bij te wonen in de Amsterdam ArenA. Ze zullen met bussen worden opgehaald en teruggebracht, aldus de club maandag.

De actie volgt op overleg tussen Ajax en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Wij vroegen waar ze behoefte aan hebben en toen bleek dit een goed idee. Veel vluchtelingen in die centra vervelen zich erg", aldus een woordvoerder van de voetbalclub.

Vaste supporters betalen voor het duel overigens al een gereduceerd tarief. "Er was voor woensdag nog wat ruimte in de kaartverkoop." De wedstrijd Ajax-PSV in de eredivisie op 4 oktober is 'hartstikke uitverkocht' dus een dergelijke actie kan dan niet.

De wedstrijd Ajax-De Graafschap in de strijd om de KNVB-beker begint woensdag om 20.45 uur.

Vluchtelingen in ArenA bij Ajax-De Graafschap
Vluchtelingen in ArenA bij Ajax-De Graafschap (Foto: ANP)

Lara Croft laat haar uitrusting zien in nieuwe gameplaytrailer

In de nieuwe gameplaytrailer zien wij Lara’s nieuwe uitrusting, waaronder de terugkeer van de grapplinghook uit de vorige delen voor de reboot van de serie. Dit zorgt ervoor dat Lara heen en weer kan slingeren als een echte Tarzan. 

In Rise of the Tomb Raider keert Lara terug om schatten te zoeken. Zij is nu wat meer volwassen, maar uiteraard weet ze zich altijd nog in de nesten te werken. Rise of the Tomb Raider komt uit op 13 november voor Xbox One en Xbox 360.

Geen tbc-onderzoek meer bij migranten SyriŽ

Het onderzoek naar tuberculose (tbc) bij Syrische vluchtelingen is opgeschort. Screening bij dergelijke asielzoekers is weinig zinvol omdat tbc zelden voorkomt in Syrië en daarom ook zeldzaam is bij migranten uit Syrië.

Dat meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag aan de Tweede Kamer. De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten zijn afgelopen weekeinde op de hoogte gebracht.

Experts zijn van oordeel dat de maatregel geen risico betekent voor de volksgezondheid, aldus de minister. De screening van asielzoekers uit landen met een hoog risico op tbc, zoals Eritrea, blijft gehandhaafd.

De minister wijst op het sterk gestegen aantal asielzoekers naar Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt "nauwgezet een vinger aan de pols"om de volksgezondheid in Nederland te waarborgen.

Geen tbc-onderzoek meer bij migranten Syrië
Geen tbc-onderzoek meer bij migranten Syrië (Foto: ANP)

Nederland schikt met IJsland over Icesave

Na zeven jaar getouwtrek over de compensatie van Nederlandse spaarders bij de failliete IJslandse internetspaarbank Icesave is het dossier definitief afgerond. Nederland en IJsland besloten tot een schikking van ruim 48 miljoen euro.

Nederland claimde nog rente en kosten van IJsland, aldus het ministerie van Financiën maandag. Het ging om kosten die de overheid maakte voor het voorschieten aan Nederlandse spaarders tot het bedrag waarvoor het IJslandse garantiestelsel aansprakelijk was.

Ook krijgt Nederland nog ongeveer 12 miljoen euro die op een rekening in IJsland was geblokkeerd. Vorig jaar was de totale som van de voorgeschoten bedragen, ruim 1,4 miljard euro, al terug.

De affaire begon in 2008 toen de IJslandse internetspaarbank Icesave omviel. Ook vele duizenden Nederlandse spaarders werden gedupeerd.

Nederland schikt met IJsland over Icesave
Nederland schikt met IJsland over Icesave (Foto: ANP)

Ruim 2800 vluchtelingen dit jaar verdronken

Zeker 2862 asielzoekers zijn dit jaar omgekomen op de Middellandse Zee in een poging Europa te bereiken. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de cijfers maandag naar buiten bracht, becijferde vorige week al dat dit jaar bijna een half miljoen migranten via deze route Europa binnen zijn gekomen.

De illegale overtocht over zee is levensgevaarlijk. Vaak komen de gammele, overbevolkte bootjes waarmee vluchtelingen de Europese kust proberen te bereiken op volle zee in de problemen.

Ruim 2800 vluchtelingen dit jaar verdronken
Ruim 2800 vluchtelingen dit jaar verdronken (Foto: ANP)

Nederlands Natuurnetwerk bijna rond

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is bijna klaar met het aanwijzen van de 160 natuurgebieden die het Natuurnetwerk Nederland gaan vormen. Tot dat netwerk horen onder meer bekende gebieden als de Biesbosch, de Waddenzee, de Drentsche Aa en het Haringvliet.

Het netwerk van natuurgebieden moet de planten en dieren die op land en in zee leven beschermen zodat die soorten blijven bestaan. Dijksma maakt maandagavond bekend dat er deze kabinetsperiode 96 natuurgebieden zijn aangewezen, waarmee het totaal op 154 staat. De bewindsvrouw komt met de tussenstand bij de première van de natuurfilm ?Holland - Natuur in de Delta?.

Nederlands Natuurnetwerk bijna rond
Nederlands Natuurnetwerk bijna rond (Foto: ANP)

SBS6 zendt dramaseries achter elkaar uit

SBS6 programmeert de dramaseries Dokter Tinus en Bureau Raampoort vanaf 5 oktober achter elkaar. Twee dramaseries op één avond is voor SBS6 uniek in het twintigjarig bestaan van de zender, vertelde zendermanager René Oosterman maandag.

"We hebben belangrijke keuzes gemaakt: veel investeren en heel veel tijd en energie stoppen in alles wat op SBS6 te zien is. Het gaat steeds beter met de zender, met vallen en opstaan. Afgelopen vrijdag scoorde de derde aflevering van K3 zoekt K3 de hoogste kijkdichtheid en het hoogste marktaandeel tot op heden. Gisteren maakten we een hele voortvarende start met het nieuwe magazine Thuis op zondag."

Drama is op SBS6 bijzonder succesvol geweest, zei Oosterman. Maar door de komst van de Champions League moest de zender gaan schuiven met de programma's die op dinsdag- en woensdagavond regelmatig moeten plaatsmaken voor voetbal. "We hebben daarom de beslissing genomen de maandagavond tot drama-avond te bombarderen."

Goed gevoel
SBS6 trapt maandag 28 september af met een dubbele aflevering van Dokter Tinus. De week daarna gaat de politieserie Bureau Raampoort met Thomas Acda en Tim Haars van start. "Twee dramaseries achter elkaar is op SBS6 nooit eerder vertoond. Ik heb daar een goed gevoel over."

Hoofdrolspeler Thom Hoffman van Dokter Tinus noemde de verhuizing van de woensdag- naar de maandagavond een uitdaging: "Maar dit vierde seizoen is het beste tot nu toe van Dr. Tinus", aldus Hoffman. Hij roemt de acteurs die komend seizoen gastrollen spelen en de cast komen versterken. Gastacteurs zijn onder anderen Steef Cuijpers, Frank Groothof, Sjoukje Hooymaayer, Johnny Kraaykamp jr. en Harry Piekema.

SBS6 zendt dramaseries achter elkaar uit
SBS6 zendt dramaseries achter elkaar uit (Foto: BuzzE)

Miljoen minder toeristen naar TunesiŽ

Het aantal toeristen dat naar Tunesië gaat is met 20 procent gedaald in de eerste acht maanden van dit jaar tot 4 miljoen. De daling is een gevolg van de terreuraanslagen die extremisten uitvoerden op westerse bezoekers, zei de minister van Toerisme maandag.

Toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten in het land, waar sinds de aanslagen de noodtoestand geldt. Toeristische trekpleisters en belangrijke plekken in de hoofdstad Tunis krijgen extra bewaking.

Bij een aanslag op een hotel in Sousse kwamen in juni 38 mensen om het leven, drie maanden nadat 21 toeristen stierven door een aanslag op het Bardo-museum in Tunis. De aanslagen zijn opgeëist door IS.

Miljoen minder toeristen naar Tunesië
Miljoen minder toeristen naar Tunesië (Foto: ANP)

VN: meeste mensen hebben nog geen internet

De groei van het aantal mensen wereldwijd dat toegang heeft tot internet vlakt af en meer dan de helft van de wereldbevolking is nog altijd offline. Dat heeft een commissie van de Verenigde Naties maandag gemeld.

In de rijke landen bereikt internettoegang het verzadigingspunt, maar in de 48 armste landen kan 90 procent van de mensen niet het web op, blijkt uit een rapport van de commissie. Waarschijnlijk zal het nog zeker tot 2020 duren voordat meer dan 4 miljard mensen internet kunnen gebruiken.

VN: meeste mensen hebben nog geen internet
VN: meeste mensen hebben nog geen internet (Foto: ANP)

'Fiscus heft beslag woning Ruud Gullit op'

De Belastingdienst heeft twee executoriale beslagen opgeheven die rustten op panden van Ruud Gullit in Amsterdam. Dat schrijft Bekende Buren.

Het beslag werd in 2013 gelegd op de panden omdat Gullit twee belastingaanslagen niet had betaald, namelijk die voor de inkomstenbelasting over 2010 en over 2011. Gullit liet destijds weten het niet eens te zijn met de opgelegde aanslagen.

De partijen zijn er nu uitgekomen, concludeert Bekende Buren. Gullits ex-vrouw Estelle heeft nog wel een beslag van 1 miljoen euro op de panden liggen. Zij is het niet eens met een gerechtelijke uitspraak over de alimentatie.

'Fiscus heft beslag woning Gullit op'
'Fiscus heft beslag woning Ruud Gullit op' (Foto: BuzzE)

Europese beurzen veren op

De Europese aandelenbeurzen zijn de handelsweek maandag met winst aangevangen. Daarmee herstelden de graadmeters van de forse verliezen op vrijdag. Beleggers pakten de draad weer op na het besluit van de Federal Reserve vorige week om de rente nog niet te verhogen. In Frankfurt kreeg automaker Volkswagen klappen.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-index 1,3 procent hoger op 432,80 punten. De MidKap klom 1,2 procent naar 645,88 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,1 tot 1,1 procent. In Athene zakte de hoofdindex 0,6 procent, na de verkiezingsoverwinning van de linkse partij Syriza van Alexis Tsipras.

Volkswagen zag bijna een vijfde van zijn beurswaarde verdampen. De Duitse autobouwer hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege gesjoemel met systemen die de uitstoot van schadelijke stoffen van zijn dieselauto's meten. Ook concurrenten als BMW en Daimler gingen mee omlaag en verloren 1,5 en 1,4 procent.

AkzoNobel
Grootste stijger in de AEX was verffabrikant AkzoNobel met een winst van 2,9 procent. Staalproducent ArcelorMittal sloot de rij met een min van 2 procent. Op de lokale markt zag Batenburg Techniek zijn beurswaarde bijna 27 procent stijgen. Grootaandeelhouder VP Exploitatie (VPE) bracht een bod uit op het installatiebedrijf van 19,50 euro per aandeel.

In de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos de grootste stijger met een winst van 9,2 procent. Farmaceut AbbVie ziet Galapagos als een 'perfect fit', zo zou de financieel topman van het Amerikaanse concern hebben aangegeven.

Corbion
Het aandeel Corbion zakte 0,1 procent. Het bedrijf heeft een Europees patent gekregen op een aantal van zijn zure stoffen die in poedervorm gebruikt worden op snoepgoed. Van Lanschot Bankiers zag zijn beurswaarde 0,2 procent dalen na een lagere rating bij kredietbeoordelaar Fitch.

RSA Insurance Group ging 20,8 procent onderuit in Londen. De Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance (min 2,8 procent) ziet na het boekenonderzoek af van een formeel overnamebod op zijn Britse branchegenoot.

De euro was 1,1190 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,3 procent tot 46,16 dollar. Een vat Brentolie kostte 2 procent meer op 48,41 dollar.

Europese beurzen veren op
Europese beurzen veren op (Foto: ANP)

'CliŽntenstops door tekorten wijkverpleging'

Steeds meer thuiszorgorganisaties overwegen een cliëntenstop in te stellen als zorgverzekeraars niet snel extra geld investeren in de wijkverpleging. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie ActiZ maandag.

"Het is meer dan duidelijk dat er extra geld nodig is om wijkverpleging te kunnen verlenen aan mensen die zorg en ondersteuning thuis nodig hebben. De wijkverpleging staat financieel onder water", stelt de organisatie van zorgondernemers. Volgens een analyse van de instantie willen zorgverzekeraars volgend jaar "onacceptabele" tariefkortingen doorvoeren.

ActiZ maakte eerder deze maand al bekend dat er dit jaar een tekort van minstens 242 miljoen euro wordt verwacht op de zorg thuis.

Ouderenbond ANBO vindt de bezuinigingen op de wijkverpleging onaanvaardbaar. "Wijkverpleging wordt steeds belangrijker nu steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Wijkverplegers zijn nodig om het sociale en medische domein met elkaar te verbinden. Als je daarop bezuinigt is het alsof het kind met het badwater weggooit", laat directeur-bestuurder Liane den Haan weten.

'Cliëntenstops door tekorten wijkverpleging'
'Cliëntenstops door tekorten wijkverpleging' (Foto: ANP)

'Boete bij weigeren vluchteling'

EU-lidstaten die weigeren vluchtelingen op te nemen zouden per geval 6500 euro moeten betalen. Dat is een van de voorstellen waar de bewindslieden verantwoordelijk voor asiel zich dinsdag over beraden, meldde het Duitse persbureau DPA maandag.

De druk op de landen die zich tegen een verplichte verdeelsleutel van vluchtelingen keren neemt hiermee toe. Met name een aantal Oost-Europese landen blijkt niet bereid zich hieraan te binden.

De bewindslieden bespreken dinsdag het voorstel van de Europese Commissie om 120.000 vluchtelingen vanuit Hongarije, Griekenland en Italië verplicht over het continent te verdelen. Mogelijk worden ze het erover eens om de opvang vrijwillig te laten plaatsvinden, maar een ruime meerderheid van de 28 lidstaten vindt dat te vrijblijvend.

In het commissievoorstel staat overigens dat landen per opgenomen vluchteling 6500 euro ontvangen.

'Boete bij weigeren vluchteling'
'Boete bij weigeren vluchteling' (Foto: ANP)

Hongaars leger mag geweld gebruiken aan grens

Hongarije mag het leger inzetten tegen vluchtelingen en daarbij mag niet-dodelijk geweld worden gebruikt. Dat heeft het Hongaarse parlement maandag bij wet besloten.

Het leger kan daardoor onder meer rubberen kogels en traangas gebruiken of een vangnet op iemand afschieten. Slechts twaalf van de bijna tweehonderd parlementariërs stemden tegen de wet.

Als het aan de radicaal-nationalistische partij Jobbik had gelegen, had het parlement verdergaande maatregelen aangenomen.

Hongarije heeft internationaal veel kritiek gekregen op de manier waarop het land met de vluchtelingen omgaat.

Hongaars leger mag geweld gebruiken aan grens
Hongaars leger mag geweld gebruiken aan grens (Foto: ANP)

Vluchtelingen massaal op school in Libanon

Libanon gaat dit jaar voor nog eens 100.000 vluchtelingenkinderen onderwijs regelen. Met hulp van hulporganisaties zoals de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en het VN-kinderfonds (UNICEF) kunnen tot 100.000 extra Syrische kinderen gratis naar school in Libanon. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar is geregeld. Dat hebben het Libanese ministerie van Onderwijs en hulporganisaties maandag bekendgemaakt.

Het kleine Libanon telt normaal circa 4,5 miljoen inwoners. Het is het land met de meeste Syrische vluchtelingen geworden. Er staan er meer dan 1,1 miljoen geregistreerd, maar volgens de autoriteiten zijn er zeker 400.000 Syriërs naar Libanon gekomen zonder zich officieel als vluchteling aan te melden. Eén op de vier inwoners is nu vluchteling uit Syrië. Op een aantal basisscholen zijn er al meer Syrische dan Libanese kinderen.

Vluchtelingen massaal op school in Libanon
Vluchtelingen massaal op school in Libanon (Foto: ANP)

IsraŽl bezorgd over Russische drones boven Syrisch slagveld

Rusland is volgens Amerikaanse waarnemers begonnen het slagveld in Syrië te verkennen met behulp van drones. De Amerikaanse bronnen die het persbureau Reuters maandag aanhaalt, konden niet zeggen hoeveel drones. Israël is bezorgd over de ontwikkeling.

Rusland overweegt militair ingrijpen om het Syrische regime dat al 45 jaar nauw met het Kremlin verbonden is, te redden van rebellengroepen die voornamelijk uit soennitische extremisten bestaan. Rusland stelt dat het met steun aan de regering van president Bashar al-Assad veel erger voorkomt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beklemtoonde maandag op bezoek in Rusland dat hij vreest dat de Russische bemoeienis de veiligheid van Israël bedreigt. Netanyahu is bang dat strijdkrachten van beide landen slaags raken.

De gastheer, president Vladimir Poetin, probeerde zijn gast gerust te stellen met de verzekering dat "de acties van Rusland in het Midden-Oosten altijd verantwoordelijk zijn".

'Rusland verkent met drones slagveld Syrië'
Israël bezorgd over Russische drones boven Syrisch slagveld(Foto: ANP)

Amsterdam vangt ruim 650 vluchtelingen op

In Amsterdam hebben tot maandag meer dan 650 vluchtelingen onderdak gekregen. Ze verblijven in sportcentrum Caland in Osdorp, de Wethouder Verheijhal in Oost en in een voormalig kantoor van de gemeente aan de Flierbosdreef in Zuidoost.

Volgens een woordvoerster van de gemeente zitten beide sporthallen vol. Het is de bedoeling dat deze zo snel mogelijk weer vrijkomen zodat ze weer kunnen worden gebruikt om te sporten. Alle vluchtelingen die nu aankomen, krijgen onderdak op de locatie aan de Flierbosdreef. Hier is plek voor zo'n zevenhonderd personen.

Op dit moment zijn er voldoende spullen en kleding voor de vluchtelingen, zei de zegsvrouw. "We doen weer een oproep als het Rode Kruis hierom vraagt."

De noodopvang is bedoeld voor ongeveer een week. Daarna moeten de mensen doorreizen naar een asielzoekerscentrum.

Vluchtelingenopvang
Amsterdam vangt ruim 650 vluchtelingen op (Foto: ANP)

Xbox One elite-controller komt 27 oktober uit

De elite-controller voor Xbox One heeft een releasedatum gekregen. Het vernuftige stukje hardware komt volgens Microsofts online winkel op 27 oktober op de markt.

27 oktober is tevens de datum dat Halo 5: Guardians uitkomt. De elite-controller biedt velerlei extra features ten opzichte van de originele Xbox One-controllers. Microsoft richt naar eigen zeggen op de professionelere gamers onder ons. De nieuwe controller beschikt over zogenaamde trigger locks, om de trigger-knoppen vast te kunnen zetten. Ook zijn de triggers vele malen gevoeliger. Verder zitten er verwisselbare knoppen op, zoals verwisselbare joysticks, en zijn de knoppen naar eigen smaak te configureren. Daarnaast zou de nieuwe controller ook nog een stuk steviger en slijtvaster zijn. Daar zit wel een behoorlijke prijskaart aan: 150 euro.

WK Rugby - Visser niet bij wedstrijdselectie Schotland

Tim Visser komt woensdag niet in actie voor Schotland tijdens hun eerste duel op het WK Rugby. De Nederlander, die sinds 2012 uitkomt voor het Schotse nationale team, is door de bondscoach buiten de 23-koppige wedstrijdselectie gelaten voor de wedstrijd tegen Japan.

Visser stond tijdens de laatste twee wedstrijden in de voorbereiding nog in de basis van het team van Vern Cotter en scoorde daarin nog twee tries. Het is onduidelijk waarom de winger nu niet in de plannen voorkomt van de coach. De kans dat hij nog wel in actie komt tijdens het WK is, gezien de kans op blessures en rust die nodig is tegen de 'kleinere' landen, wel aanzienlijk.

Schotland komt woensdag dus zonder Visser in actie tegen Japan, dat nu al de grootste stunt van het WK neerzette door Zuid-Afrika te verslaan in hun eerste duel. Hiermee wordt het ook voor Schotland moeilijker om de kwartfinale te bereiken. Winst op Japan is daardoor nu al noodzakelijk geworden.

'BioShock-collectie gelekt door winkel'

Een Zuid-Afrikaanse winkel lijkt details gelekt te hebben over een aankomende verzameling van alle BioShock-games. Volgens gamesite Raru komt eind november The BioShock Collection in de winkel te liggen.

Uitgever 2K Games heeft zelf nog niets losgelaten over een eventuele bundel, maar de keuze zou niet meer dan logisch zijn. Het is aannemelijk dat, mocht het gerucht kloppen, alle drie games (BioShock, BioShock 2 en BioShock: Infinite) in de bundel zitten, inclusief bijbehorende DLC. Volgens het gerucht van Raru, die al eerder kwam met een kloppend gerucht over de Splatoon-Amiibo, geeft aan dat de collectie op 27 november uitkomt (zie afbeelding).

Franse spoorwegen discrimineerde buitenlandse werknemers

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is maandag door een arbeidsrechtbank in Parijs veroordeeld wegens stelselmatige discriminatie van buitenlandse werknemers in de jaren zeventig.

Meer dan achthonderd zogeheten chibani's (gepensioneerde Afrikaanse werknemers) hebben de SNCF aangeklaagd omdat ze tijdens hun loopbaan zijn gediscrimineerd. Ze hadden moeilijker toegang tot goede betrekkingen of tot betere arbeidscontracten en kregen armzaliger pensioenregelingen dan gewone Franse werknemers.

De meeste klagers, circa 90 procent, hebben na vijftien jaar procederen uiteindelijk gelijk gekregen van de rechter. De schadevergoedingen die de SNCF moet uitkeren, zijn gemiddeld 200.000 per ex-werknemer.

Het tekort aan arbeidskrachten leidde in de jaren 1962 tot 1973 tot de komst van tussen de 100.000 en 170.000 buitenlandse werknemers. Velen kwamen uit Marokko, Tunesië of andere Noord-Afrikaanse landen. In hun contracten stond dat ze op gelijke manier werden behandeld als Franse collega's. In werkelijkheid was dat niet zo. Tegenwoordig leven talrijke van deze spoorwegarbeiders op pensioenen die half zo groot zijn als die van hun in Frankrijk geboren collega's van toen.

Franse NS discrimineerde gastarbeiders
Franse spoorwegen discrimineerde buitenlandse werknemers (Foto: ANP)

'Badr Hari liet advocate liegen'

Het gerechtshof in Amsterdam ziet door het vertrek van advocate Bénédicte Ficq uit de zaak-Badr Hari geen aanleiding om actie te ondernemen of de planning aan te passen. Dat blijkt uit een verklaring van het hof. Op 29 oktober zal het gerechtshof, zoals gepland, uitspraak doen. Uit een brief van Ficq komt naar voren dat Hari haar vermoedelijk met opzet een leugen in de mond legde.

Afgelopen weekend werd bekend dat de raadsvrouw zich terugtrekt als advocate van Hari. Vrijdag had zij het hof er nog van weten te overtuigen haar cliënt de uitspraak van de beroepszaak in vrijheid af te laten wachten. Het Openbaar Ministerie had eerder verzocht de schorsing van Hari's voorarrest op te heffen. Een van Ficq's argumenten daartegen was dat Hari in het weekend in Marokko moest komen opdraven voor een vechtsportgala.

In een brief heeft de advocate het hof laten weten "dat haar achteraf is gebleken dat het toernooi in Marrakesh al voor de zitting van vrijdag was uitgesteld en dat zij het hof daarover onopzettelijk onjuist heeft geïnformeerd".

Hof past planning zaak Badr Hari niet aan
'Badr Hari liet advocate liegen' (Foto: ANP)

Fallout 4-details over Dogmeat en andere companions

Dogmeat, de loyale viervoeter die al sinds het eerste deel uit de Fallout-franchise als trouwe compagnon dient, is in Fallout 4 geïnspireerd door een echte herdershond van een medewerker van Bethesda. In niet eerder getoonde beelden legt game director Todd Howard nog eens uit wat de verschillende companions voor je kunnen betekenen.

Dogmeat is slechts één van de vele companions die je in Fallout 4 kunt werven om je bij te staan in je avontuur. Dogmeat is gebaseerd op River, een herdershond van Joel Burgess. Burgess werkt als level designer bij Bethesda en neemt River regelmatig mee naar de studio voor de gezelligheid, maar ook als inspiratie voor Dogmeat in Fallout 4. Andere buddies in Fallout 4 zijn onder andere Mister Handy, Piper en Preston Garvey. Bekijk onderstaande filmpje voor een indruk van River, AKA Dogmeat.

Bekijk hieronder de (niet eerder vertoonde) beelden van E3, waarin Howard ingaat op de verschillende beschikbare NPC-companions. Opmerkelijk detail is dat Dogmeat onsterfelijk is.

Guardado vier tot zes weken aan de kant

PSV moet het de komende vier tot zes weken stellen zonder Andrés Guardado. Dat is maandag gebleken bij een MRI-scan van de gekwetste enkel. De Mexicaanse middenvelder blesseerde zich vorige week in het duel in de Champions League met Manchester United bij een overtreding van Chris Smalling. Omdat de enkel afgelopen week nog te dik was kon nog geen diagnose worden gemaakt.

Guardado onderging maandag een echoscopie en MRI-scan in het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop. Hij mist onder meer de tweede groepswedstrijd in de Champions League tegen CSKA Moskou (30 september) en de competitietopper tegen Ajax (4 oktober).

Guardado vier tot zes weken aan de kant
Guardado vier tot zes weken aan de kant (Foto: ANP)

Thalys-man niet vervolgd, wel in vreemdelingenbewaring

De jongeman die zich vrijdag had verschanst in een wc van de Thalys op Rotterdam CS, wordt niet vervolgd. Hij rende die ochtend vlak voor vertrek de Thalys binnen, die vanuit Rotterdam naar Parijs zou vertrekken.

De 'Thalys-man' wordt niet meer verdacht van een strafbaar feit dat rechtvaardigt hem langer in voorarrest te houden. Hij wordt wel in vreemdelingenbewaring geplaatst, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Een arrestatieteam haalde hem uit het toilet, nadat hij niet had gereageerd op NS-personeel en later evenmin op een onderhandelaar van de politie. Rotterdam CS werd vrijdag vanwege dit incident voor een deel van de dag voor een groot deel ontruimd. Onderzoek, onder meer van de Explosieven Opruimingsdienst, wees uit dat de man alleen persoonlijke bezittingen bij zich had.

Legitimatie
Volgens het OM had hij vrijdag geen legitimatie op zak. Het is gebleken dat hij onder negen verschillende identiteiten bekend is in Europese landen. "Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een Tunesiër die al een paar jaar een zwervend bestaan leidt in West-Europese landen", meldt het OM. Aanvankelijk sprak de politie over een jongen van vermoedelijk zestien jaar, maar volgens het OM is zijn werkelijke leeftijd ook nog niet achterhaald.

De Thalystreinen worden de laatste tijd extra bewaakt. Eind augustus werd bij het Franse Arras een 25-jarige Marokkaan overmeesterd in de trein van Amsterdam naar Parijs. Ook hij had zich in een toilet verstopt. Deze man was daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag.

Medepassagiers overmeesterden de man die een kalasjnikov, pistool en mes bij zich had. Zij ontvingen een hoge Franse onderscheiding uit handen van president François Hollande. Vrijdag werd bekend dat Thalys maatregelen neemt na deze verijdelde aanslag. Zo wordt het personeel extra geschoold om abnormaal gedrag te herkennen en om met paniek- en crisissituaties om te gaan.

Jongen uit Thalys niet vervolgd
Jongen uit Thalys niet vervolgd (Foto: ANP)

EU maant Griekse regering tot werk

De nieuwe Griekse regering heeft veel werk te doen en er is geen tijd te verliezen. Met woorden van die strekking heeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de Griekse premier Alexis Tsipras gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst.

Brussel wees op het in de zomer afgesproken leningenpakket, waarin afspraken zijn gemaakt voor ingrijpende hervormingen en bezuinigingen in ruil voor miljarden. De commissie riep de nieuwe regering op zich aan het programma te verbinden "om de economische situatie in Griekenland aan te pakken en het land naar groei en werkgelegenheid te brengen".

Ook EU-president Donald Tusk feliciteerde Tsipras. "Ik hoop dat de verkiezingen de politieke stabiliteit heeft opgeleverd die nodig is om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden", schreef Tusk onder meer in zijn brief aan de Griekse premier. Tusk weest Tsipras erop dat zijn toewijding en leiderschap bij de uitvoering van het steunprogramma cruciaal zijn om echt het verschil te maken.

EU maant Griekse regering tot werk
EU maant Griekse regering tot werk (Foto: ANP)

Age of Mythology (2002) krijgt uitbreiding

Age of Mythology, een spin-off van Microsofts populaire Age of Empires-serie, krijgt 13 jaar na release nog een uitbreiding genaamd Tales of the Dragon. De uitbreiding is alleen beschikbaar voor de extended edition die vorig jaar uitkwam.

In mei vorig jaar kwam er een extended edition uit van Age of Mythology, die naast de eerste uitbreiding The Titans onder andere steamworks-integratie en verbeterde graphics met zich mee bracht. Van Tales of the Dragon zijn nog weinig details bekend. Wel is aangekondigd dat er een Chineze beschaving beschikbaar wordt in de uitbreiding, met naar alle waarschijnlijkheid de Zhou-, Qin- en Han-dynastieën.

De uitbreiding wordt ontwikkeld door Forgotten Empires en SkyBox labs, dezelfde partijen die verantwoordelijk waren voor de HD-editie van Age of Empires 2 en voorgenoemde extended edition van Age of Mythology. Een releasedatum is nog niet bekend, maar Forgotten Empires heeft een Twitch-livestream aangekondigd die op 2 oktober van start gaat.

'Niet-orthodoxe' Azzedine C. aan tand gevoeld

De rechter voelt maandag verdachte Azzedine C. in het grote 'Haagse' jihadproces aan de tand. C. (33), alias Abou Moussa, was het bekendste gezicht van de radicale moslimjongeren die de aandacht trokken met onder meer straatprotesten in Den Haag.

De welbespraakte C. werd met zijn 'activisme' voor onder meer de positie van moslimgevangenen zelfs een bekend gezicht in media. Over zijn eigen geloof zegt hij dat hij niet-orthodox is maar meer 'mainstream-islam'. Maandag herhaalde hij dat de islamitische wet wel zijn ideaal is, maar dat hij de Nederlandse rechtsstaat erkent. Hij is naar eigen zeggen een voorvechter van het vrije woord en waardeert het dat iedereen, ook minderheden, in Nederland veilig zijn.

Volgens de aanklagers heeft C. zich schuldig gemaakt aan opruiing en ronselen voor de gewapende strijd. Met de negen andere verdachten in het proces zou hij deel hebben uitgemaakt van een criminele terroristische organisatie.

Rudolph H.
Verdachte Rudolph H. komt op vrije voeten. Hij heeft meer dan een jaar in voorarrest gezeten op de terroristenafdeling onder een zeer zwaar regime.

Volgens de rechter is de kans dat H. zich opnieuw schuldig maakt aan de daden waar hij van wordt verdacht, niet groot. De Hagenaar komt dinsdag vrij op voorwaarde dat hij Nederland niet verlaat, zijn paspoort inlevert en niet meedoet aan demonstraties.

'Niet-orthodoxe' Azzedine C. aan tand gevoeld
'Niet-orthodoxe' Azzedine C. aan tand gevoeld (Foto: ANP)

'Niemand durft sekstape Lil Wayne uit te brengen'

Iemand loopt te leuren met een sekstape van Lil Wayne, weet TMZ. Volgens de entertainmentsite is de rapper daarop te zien met twee zeer welwillende dames. De kans dat de tape openbaar wordt is volgens TMZ echter klein omdat Lil Wayne zich daartegen verzet.

Lil Wayne had volgens zijn woordvoerder geen flauw idee dat hij werd gefilmd. Hij waarschuwt dat de rapper eenieder die de beelden openbaar maakt voor het gerecht sleept. Volgens TMZ durven de grote pornobedrijven, die allemaal een aanbod zouden hebben gehad, daarom niets met de tape te doen.

Op de video is volgens TMZ te zien hoe Lil Wayne, gehuld in enkel zijn sokken, de liefde bedrijft met twee dames. De rapper zou het meeste werk daarbij overlaten aan zijn twee bedgenoten.

'Sekstape Lil Wayne in omloop'
'Niemand durft sekstape Lil Wayne uit te brengen' (Foto: BuzzE)

BelgiŽ 'ontgoocheld' over winst Tsipras

België is teleurgesteld over de verkiezingsoverwinning van de Griekse premier Alexis Tsipras. Minister van Financien Johan Van Overtveldt zei maandag dat hij "een ontgoocheld man" is. De minister had gehoopt op een overwinning van de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie. Dat zou beter zijn voor de bezuinigingsafspraken die Griekenland met Europa had gemaakt.

De partij van Tsipras, Syriza, krijgt 145 van de driehonderd zetels in het parlement. De partij regeert vrijwel zeker verder met de Onafhankelijke Grieken. Samen hebben ze een krappe meerderheid. "Vorige keer had Tsipras nog een overschot van twaalf zetels, nu ziet het ernaar uit dat dat er vijf zullen zijn. In die zin is de gok van Tsipras een beetje mislukt", zei Van Overtveldt tegen de VRT.

Tsipras sloot een paar maanden geleden een deal met de geldschieters. Vervolgens overtuigde hij de bevolking om dat akkoord in een referendum af te wijzen. Daarna sloot hij alsnog een deal en toen schreef Tsipras verkiezingen uit. Volgens Van Overtveldt hebben Griekenland en Europa "twee maanden verloren".

België 'ontgoocheld' over winst Tsipras
België 'ontgoocheld' over winst Tsipras (Foto: ANP)

Chuwi Ilife V5, robotstofzuiger voor 120 dollar

Er is een wildgroei aan robotstofzuigers in Nederland en ook China heeft zijn eigen assortiment. Vaak is er geen beginnen aan om uit te zoeken welke machines nou fatsoenlijk werken en welke niet dus dat doen wij wel voor jullie.

Deze keer hebben wij de Chuwi Ilife V5 van Tinydeal ontvangen voor deze review. Een stofzuiger die er afgaande op de specificaties goed uit ziet en over meerdere handige features beschikt. Ook de prijs van rond de 120 dollar maakt het interessant. 

De leukste sporttweets van week 38

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dit is echt een fantastisch gezicht:

Een honkbalwedstrijd bezoeken is niet geheel zonder risico:

Belachelijk:

De catering is goed geregeld bij Lotus:

WOW:

Oleg Tinkov is duidelijk over zijn ambitie:

Deze dames maken Frankrijk onveilig:

Max Verstappen kreeg bezoek van een fan:

Gelukkig bleef hij cool:

Schrijfster J.K. Rowling had het verloop de bijzondere rugbywedstrijd tussen Japan en Zuid-Afrika niet kunnen verzinnen:

Adam Hansen heeft zijn tijd blijkbaar aan andere dingen besteed:

Ook Bauke Mollema was blij dat hij weer thuis was:

Ranomi Kromowidjojo heeft een nieuwe geliefde en dat mag iedereen weten:

Dit lijkt me een geweldig spelletje:

Het zat er al vroeg in bij Dafne Schippers:

Van je teamgenoten moet je het maar hebben:

CDA en PVV boos op Volkert van der G.

Het CDA en de PVV zijn verbolgen over uitlatingen van de vrijgelaten moordenaar van politicus Pim Fortuyn, Volkert van der G. De christendemocraten willen weten of zijn uitkering kan worden verlaagd of stopgezet.

CDA en PVV reageren op het tv-programma Brandpunt Reporter van zondag. Daaruit zou blijken dat Van der G. opzettelijk een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft geschonden. Hij zou met media contact hebben opgenomen, ondanks een verbod. Ook zou hij niet willen solliciteren, ondanks een uitkering, of willen werken.

Van der G. gaat minachtend om met de rechtstaat en hij trekt een lange neus naar de samenleving, aldus Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA). De PVV vindt het een grof schandaal dat Van der G. na zijn vervroegde vrijlating zijn tijd niet gebruikt voor het beteren van zijn leven.

CDA en PVV boos op Volkert van der G.
CDA en PVV boos op Volkert van der G. (Foto: ANP)

'4G-bereik in vliegtuig in de maak '

Ligt het aan Deutsche Telekom dan komt er een einde aan de ergernis van vele Europese luchtvaartpassagiers die hoog in de lucht geen bereik hebben met hun smartphone of tablet. Het Duitse telecombedrijf is een alliantie aangegaan met satellietexploitant Inmarsat om 4G-bereikbaarheid in vliegtuigen te realiseren, schreef de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

De investeringen van de bedrijven hebben als doel om in de lucht een soortgelijk bereik te realiseren als op de grond. Volgens de alliantie zorgt de dringende behoefte vanuit 'de markt' ervoor dat de sector deze "verschrikkelijk ingewikkelde" technische en regelgevende puzzel wil oplossen.

Het systeem waaraan de bedrijven werken zal volgend jaar in eerste instantie worden uitgeprobeerd door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Daarna moet het systeem verder worden uitgerold.

'4G-bereik in vliegtuig in de maak '
'4G-bereik in vliegtuig in de maak ' (Foto: ANP)

Merkel en Hollande spreken EU-parlement toe

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spreken op 7 oktober gezamenlijk het Europees Parlement in Straatsburg toe. Ze hebben een uitnodiging van parlementsvoorzitter Martin Schulz aangenomen.

Schulz vergelijkt dit "historische" bezoek maandag met het bezoek dat bondskanselier Helmut Kohl en president François Mitterrand na de val van de Berlijnse muur in 1989 aan Straatsburg brachten. "De Europese Unie staat voor enorme uitdagingen en vraagt om sterke betrokkenheid van haar leiders", zei de parlementsvoorzitter doelend op onder meer de vluchtelingencrisis. "Het is een belangrijk signaal dat die betrokkenheid gestalte krijgt tegenover Europa's democratisch gekozen vertegenwoordigers."

Merkel en Hollande spreken EU-parlement toe
Merkel en Hollande spreken EU-parlement toe (Foto: ANP)

IS-strijders keren groep steeds vaker rug toe

Een groeiend aantal strijders van Islamitische Staat keert de terreurbeweging de rug toe en spreekt openlijk over de beslissing om te vertrekken. Ze lopen daarmee het risico op wraakacties van leden van de extremistische beweging en gevangenisstraf in hun land van herkomst, dus de meesten duiken onder.

Onderzoekers van King's College London traceerden 58 overlopers die zich tegen IS hebben uitgesproken, meldt de BBC maandag. Hun getuigenissen zouden nieuwe leden kunnen ontmoedigen.

Volgens het internationale centrum voor onderzoek naar radicalisering van de universiteit hebben inmiddels honderden strijders IS verlaten of daartoe pogingen gedaan. Tientallen zouden via Turkije zijn ontsnapt, terwijl 'deserteurs' die worden onderschept, dat met hun leven moeten bekopen.

IS-strijders keren groep steeds vaker rug toe
IS-strijders keren groep steeds vaker rug toe (Foto: ANP)

Uitslaande brand in oud schoolgebouw Zwolle

In Zwolle heeft een uitslaande brand gewoed in de gymzaal van een oud schoolgebouw. Vanwege de enorme rookontwikkeling is een aantal huizen in de omgeving ontruimd. Niemand is gewond geraakt. Er is geen asbest vrijgekomen.

De brandweer kreeg zondagavond rond 22.20 uur een melding over de brand in het vrijstaande gebouw aan de Veerallee. Brandweerlieden zijn groots uitgerukt om het vuur te blussen. Rond 03:30 uur was de brand onder controle, meldt RTV Oost. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastliggende panden.

Bewoners van de Prins Hendrikstraat die hun huis uit moesten, zijn opgevangen op een politiebureau. De brandweer adviseert andere omwonenden die last hebben van de rook om ramen en deuren dicht te houden. Mensen hebben via social media laten weten dat ze een NL-Alert hebben gekregen over de brand.

Oorzaak
Waardoor de brand is ontstaan, is onduidelijk. De sportzaal wordt momenteel verbouwd, maar of dat iets met de oorzaak van de brand te maken heeft, kon de brandweer nog niet zeggen. Bij de brand is verbrand isolatiemateriaal in de wijk beland. Volgens de hulpdiensten is dit niet schadelijk en te verwijderen met water.

Update 15:38 uur
De politie onderzoekt of de brand van afgelopen nacht is aangestoken. Er wordt daarom gezocht naar getuigen, meldt RTV Oost. Enkele uren na de grote brand is verderop in de stad een 38-jarige man aangehouden onder verdachte omstandigheden. Volgens de politie had de man 'middelen' bij zich waarmee brand gesticht kan worden. 

Uitslaande brand in oud schoolgebouw Zwolle
Uitslaande brand in oud schoolgebouw Zwolle (Foto: ANP)

Export bloemen en planten teruggelopen

Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs beleefden in augustus een mindere maand. Hun omzet liep met 1,3 procent terug ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Volgens brancheorganisatie VGB werd er vooral in Duitsland minder afgezet. Ook de handel naar Rusland kwam fors lager uit. Dit komt vooral door de economische crisis in dat land. De Russen hebben ook hun controles aan de grens aanscherpt, uit angst voor ongedierte. De Nederlandse bloemen worden nog wel toegelaten. Andere markten, met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, lieten wel goede cijfers zien.

De totale exportwaarde van snijbloemen lag met 227 miljoen euro uiteindelijk op ongeveer hetzelfde niveau als in augustus 2014. Bij de pot- en tuinplanten kampten exporteurs voor de zesde maand dit jaar met een terugval. Op jaarbasis zakte de omzet in dit segment met 7 procent tot 151 miljoen euro.

Export bloemen en planten teruggelopen
Export bloemen en planten teruggelopen (Foto: ANP)

Weer pech voor Gordon

Het zit Gordon niet mee. De zanger en presentator, die nog in de kreukels ligt na zijn aanrijding op het Griekse eiland Mykonos, had zondag een behoorlijke tegenvaller. "Slaapdronken en onder de pijnstillers liep ik tegen een deur in m'n huis aan precies tegen het gebroken sleutelbeen", schrijft Gordon maandag op Facebook. "Hoeveel pech kan je hebben."

Hoewel Gordon in de kreukels ligt, is hij toch aan het werk. "Voor de uitzending van Nooit meer naar huis van aanstaande donderdag moest ik de voice-over nog inspreken. Ik kan dit gewoonweg niet aan iemand anders overlaten omdat dit te dicht bij mij staat. Dus is de studio naar mijn huis gebracht en met technicus Hans alles opgenomen!", tikt Gordon bij een foto van hem en Hans. 'Tussen de pijnscheuten door' heeft hij de nieuwe aflevering van zijn programma van uitleg kunnen voorzien.

Gordon liet eerder al weten dat hij kracht krijgt van Nooit meer naar huis en dat is ook nu het geval. "Je moet door, en denkend aan hen doe ik dat ook elke dag met een glimlach", schrijft Gordon over moeder Charly en dochter Lana die centraal staan in de nieuwe aflevering. Onderweg naar het vliegveld kregen de twee een ongeluk waarbij hun twaalfjarige zoon en broertje om het leven kwam.

Weer pech voor Gordon
Weer pech voor Gordon (Foto: BuzzE)

OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het eerste ziekenhuis in Nederland waar hartoperaties met behulp van nieuwe 3D-technologie worden uitgevoerd. Daarmee kan een diagnose sneller worden gesteld en nauwkeuriger worden geopereerd, maakte het ziekenhuis maandag bekend.

Cardioloog Robert Riezebos voorziet dat met de nieuwe 'realtime' techniek, die vooral gebruikt zal worden bij ingrepen aan hartkleppen, minder complicaties ontstaan. Volgens hem kan met behulp van de driedimensionale beelden van het hart nauwkeuriger worden geopereerd dan met de 2D-techniek, die voorheen werd gebruikt en slechts een platte doorsnee van het hart geeft. "Met 2D zijn de bloedstromen niet zichtbaar. 3D geeft veel meer inzicht waarom een hartklep bijvoorbeeld niet meer goed sluit", legt Riezebos uit.

OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D
OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D (Foto: ANP)

'Button gaat afscheid van F1 aankondigen'

Volgens diverse Britse media zou formule 1-coureur Jenson Button deze week zijn afscheid aankondigen van de koningsklasse in de autosport. Hij zou dat gaan doen in aanloop naar de Grand Prix van Japan, die komende zondag gereden wordt in het thuisland van zijn vrouw Jessica. 

Button zou zijn beslissing genomen hebben doordat hij nog altijd geen duidelijkheid heeft over een racezitje voor 2016 en vanwege de bijzonder matige prestaties van de McLaren-Honda dit jaar. De Brit moest de hele vorige winter al wachten om te horen of hij dit jaar weer mocht racen en het lijkt erop dat de wereldkampioen van 2009 een vergelijkbaar scenario dit keer liever voorkomt. 

Voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore afgelopen weekeinde was Button nog niet echt duidelijk over zijn toekomst. "Het is een lastige vraag..je wordt al emotioneel als de vraag over een afscheid gesteld wordt of als je erover denkt, want het is zo lang je volledige leven geweest", zei hij tegenover Sky Sports"Ik heb mijn loopbaan altijd met goede resultaten af willen sluiten, maar aan de andere kant wil ik ook dat het mijn eigen besluit is. Nu zet ik het even uit mijn hoofd, maar in de aanloop naar de race in Suzuka denk ik er zeker weer over na", aldus Button enkele dagen geleden.

De 35-jarige Button maakte al in 2000 zijn debuut in de Formule 1 bij Williams en reed verder bij Benetton, Renault, BAR, Honda en Brawn GP, voor hij bij McLaren terechtkwam. Met Brawn domineerde Button het eerste deel van 2009, het enige jaar van het team onder die naam, en hield hij genoeg over om de wereldtitel te pakken. Sinds zijn eerste podiumplek, in Maleisië 2004, en zijn eerste zege (Hongarije 2006) was Button vijftien keer de winnaar van een grand prix. De laatste zege dateert van 2012, toen hij in Brazilië zegevierde. Vorig jaar pakte hij met plek drie in de openingsrace in Australië zijn tot nu toe laatste podiumplek.

'Button kondigt afscheid van Formule 1 aan'
'Button kondigt afscheid van Formule 1 aan' (Foto: ANP)

Dronken AustraliŽr rijdt wombats dood

Een dronken man heeft in een natuurpark in Australië doelbewust zeker tien wombats doodgereden. Getuigen zagen hoe de auto steeds een scherpe bocht maakte en hoorde dan weer een doffe klap.

Acht dode buideldieren werden zaterdagochtend gevonden en zondag troffen kampeerders nog eens twee dode wombats aan. In de buidel van een van de omvergereden dieren werd een nog levend jong gevonden, meldt The Sydney Morning Herald maandag.

De wombat is een buideldier dat eruit ziet als een kruising tussen een beer en een das. Volgens een woordvoerder van de regionale natuurbeschermingsorganisatie is het geen bedreigde diersoort, maar loopt de hoeveelheid wombats wel terug omdat het dier steeds minder leefgebied heeft. "Ik kan niet geloven dat mensen wombats doden als sport of voor de kick. Het is gewetenloos."

Het overlevende jong wordt opgevangen. Normaal gesproken blijven de jongen bij de moeder tot ze circa 18 kilo wegen.

Dronken Australiërs rijden wombats dood
Dronken Australiërs rijden wombats dood (Foto: ANP)

'Verscherp beveiliging Franse stadions vanwege nepsupporters'

Als het aan de Franse minister van Sport ligt, worden de veiligheidsmaatregelen in de voetbalstadions in het land flink verscherpt. De competitiewedstrijd tussen Olympique Marseille en Olympique Lyon lag zondagavond bijna een halfuur stil, omdat een stel zogenaamde supporters vuurwerk en flessen op het veld gooiden, daarmee wetende dat ze 'hun' club keihard in de problemen zouden brengen.

"Dit is onacceptabel", zei minister Thierry Braillard tegen RTL. "We zitten nu een ruim halfjaar voor het EK in eigen land en ik roep iedereen nadrukkelijk op om maatregelen te nemen. De regels omtrent beveiliging moeten worden gerespecteerd. Het kan niet zo zijn dat er mensen het stadion betreden met glazen flessen."

De wedstrijd moest in de 62e minuut worden stilgelegd vanwege wangedrag van zogenaamde aanhangers van Marseille. Vooral de rentree van middenvelder Mathieu Valbuena, die vele jaren voor Marseille speelde maar nu voor Lyon uitkomt, zorgde voor veel emoties bij een groep doorgedraaide relschoppers, die zichzelf 'fans' van de thuisclub noemen.

De verzameling gestoorden liet vorige week nog duidelijk merken dat ze weinig te maken willen hebben met het daadwerkelijk steunen van Marseille. In Groningen werd het nodige Nederlandse eigendom gesloopt op onder meer de Grote Markt, voorafgaand aan het Europa League-duel met FC Groningen.

'Verscherp beveiliging Franse stadions'
'Verscherp beveiliging Franse stadions' (Foto: ANP)

Ferrari denkt nog niet aan wereldtitel Vettel

Sebastian Vettel doet na zijn zege in Singapore weer volledig mee in de strijd om de WK-titel. Teambaas Maurizio Arrivabene van Ferrari wil na de zege van de Duitser echter nog geen prognose doen over de uitkomst van de wereldtitelstrijd in de Formule 1. De achterstand van zijn pupil op WK-leider Lewis Hamilton is nog maar 49 punten. De Brit viel voor het eerst dit seizoen uit. "Ik wil nu nog geen uitspraken over het WK doen", zei de Italiaan. "Er zijn nog heel veel punten te pakken en we zullen alles doen wat in onze macht ligt om voorin mee te blijven strijden."

Vettel staat na zijn derde GP-zege van het seizoen nog maar acht punten achter op nummer twee Nico Rosberg. De Grote Prijs van komend weekeinde in Japan ligt Vettel normaal gesproken goed. Hij won er al vier keer.

Ferrari denkt nog niet aan wereldtitel
Ferrari denkt nog niet aan wereldtitel (Foto: ANP)

Geen fair play in Blood Bowl 2

Blood Bowl 2 het spel dat American football combineert met de fantasiewereld van Warhammer, lanceert morgen, 22 september, voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Daarom is er een trailer uitgegeven, waarin we zien dat fair play er geheel niet aan toe doet.

De lanceringstrailer geeft een goede indruk van wat je in Blood Bowl 2 kunt vinden: een mix van turn-based strategy, humor, scheidsrechters omkopen, sportieve prestaties en woeste wreedheid. Strijd online tegen andere spelers of offline tegen de AI met teams die je zelf kunt samenstellen, managen en ontwikkelen. Kies tussen acht rassen uit de wereld van Warhammer: Humans, Orcs, Dwarfs, Skaven, High Elves, Dark Elves, Chaos en de Bretonniaanse nieuwkomers, en ontgrendel nieuwe vaardigheden door ervaringspunten te verdienen. Online kun je compleet aanpasbare kampioenschappen organiseren, van de kwalificaties tot de finale, en spelers verhandelen op de nieuwe Transfer Market om je eigen Blood Bowl dreamteam te vormen.

'Gemeentehuis Aalburg brandt af als er vluchtelingen komen'

Op het gemeentehuis van Aalburg kwam maandagochtend een anonieme dreigbrief binnen. De bedreiging is niet mals, er wordt namelijk gedreigd met het platbranden van het gemeentehuis als de gemeente vluchtelingen opneemt.

De brief kwam ook binnen op de redactie van Omroep Brabant. "T.a.v. niewsredactie" staat er geschreven op de envelop. In de brief staat "Dit is geen bedreiging, maar een belofte", aldus de anonieme schrijver.

Daarnaast refereert de pennenridder naar het verleden, waar een paar keer auto's van de burgemeester zijn afgebrand en dat daar de hand ook niet voor werd omgedraaid. Volgens de briefschrijver is de gemeente Aalburg vol. Mochten er in de regio toch vluchtelingen opgevangen moeten worden, "dan moet dit maar in Werkendam of Woudrichem".

De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie. De politie gaat de brief onderzoeken op mogelijke sporen.

Vader MŠrcia en GlŠucio blijft voorlopig in Nederland

De vader van Márcia en Gláucio blijft voorlopig in Nederland. Luciano Ventura Tiago kreeg afgelopen vrijdag op medische gronden uitstel van vertrek verleend. Hij mag volgens zijn advocaten vooralsnog voor de duur van zijn medische behandeling - die in beginsel maximaal zes maanden mag duren - in Nederland blijven.

Zijn echtgenote en kinderen wachten nog op de definitieve verlening van de verblijfsstatus. Die heeft staatssecretaris Dijkhoff al op 31 augustus 2015 publiekelijk toegezegd op grond van zijn recht om in individuele gevallen naar eigen inzicht te beslissen, zijn discretionaire bevoegdheid, aldus advocatenkantoor Prakken d'Oliveira.

De vader zou eigenlijk begin september al worden uitgezet, maar dat ging toen ook al om medische redenen niet door. De man wordt als oud-militair verdacht van oorlogsmisdaden en krijgt daarom geen verblijfsvergunning. Het gezin verbleef al vijftien jaar in ons land maar was ondanks de afwijzing van een verblijfsvergunning nooit vertrokken.

Vader Márcia en Gláucio blijft voorlopig
Vader Márcia en Gláucio blijft voorlopig (Foto: ANP)

PvdA wil meer weten over deal met Gazprom

De PvdA wil opheldering over de overeenkomst die Gasunie en het Russische Gazprom deze zomer sloten over vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). Met de deal maakt Nederland zich veel afhankelijker van Russisch gas, vinden de Tweede Kamerleden Jan Vos en Michiel Servaes.

De twee verbazen zich er ook over dat de overeenkomst juist is gesloten nu de politieke verhoudingen met Rusland gespannen zijn. De EU trof sancties nadat Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim had geannexeerd en vlucht MH17 was neergehaald boven Oekraïens grondgebied.

Brussel beklaagde zich er al over dat Gazprom zijn machtspositie misbruikt door landen als Bulgarije en de Baltische staten te verbieden het gas door te verkopen aan andere landen. Servaes en Vos willen weten hoe de gasdeal zich "in letter en in geest"verhoudt tot de EU-sancties.

PvdA wil meer weten over deal met Gazprom
PvdA wil meer weten over deal met Gazprom (Foto: ANP)

Toestand Great Barrier Reef blijft beroerd

De koraalriffen voor de kust van het oosten van Australië, de Great Barrier Reef, blijven ernstig bedreigd. Om het te behouden moet er veel actie ondernomen, iets dat tot nog toe wordt nagelaten. Tot deze conclusie komt milieuminister Steven Miles van de betrokken deelstaat, Queensland, in een maandag gepubliceerd rapport over stand van zaken.

In de afgelopen dertig jaar is circa de helft van het rif verdwenen. Er is nog altijd circa 200.000 vierkante kilometer aan koraalriffen over, circa vijf keer de oppervlakte van Nederland, maar het Australische persbureau AAP melde dat het treurige rapport van Miles zorgen baart. De VN-organisatie UNESCO heeft eerder dit jaar ook gemaand tot actie.

Queensland heeft over een periode van vijf jaar omgerekend 63,5 miljoen euro voor de bescherming van het rif uitgetrokken. Maar volgens schattingen van het Wereldnatuurfonds moet er twintig keer meer geld ingestopt om vooruitgang te boeken.

De stijging van de temperatuur en de vervuiling van het zeewater veroorzaken schade aan het rif. Zo zouden bijvoorbeeld in de landbouw in Queensland minder kunstmest en minder bestrijdingsmiddelen moeten worden gebruikt.

Toestand Great Barrier Reef blijft beroerd
Toestand Great Barrier Reef blijft beroerd (Foto: ANP)

Martine Bijl herstelt van hersenbloeding

Martine Bijl herstelt momenteel van een bloeding bij de hersenen waardoor zij op 15 september is getroffen. Dat heeft een woordvoerder van Stage Entertainment namens de familie meegedeeld.

De presentatrice werd die ochtend thuis in Maarssen onwel. Ze is meteen naar het ziekenhuis gebracht waar is begonnen met de behandeling. Volgens de woordvoerder wil Martine Bijl zich in alle rust en privacy richten op het herstel van haar gezondheid. Zij en haar familie vragen iedereen dat te respecteren.

Het gaat om een bloeding die optreedt rondom de hersenen, een zogenoemde sab (subarachnoïdale bloeding). Ze herstelt nog in het ziekenhuis.

Heel Holland Bakt
Martine Bijl is momenteel zeer succesvol met het programma Heel Holland Bakt. Volgens de woordvoerder waren de opnames van dit seizoen al achter de rug toen de presentatrice onwel werd.

De 67-jarige Bijl heeft ook carrière gemaakt als actrice, in de kleinkunst, als schrijfster en zangeres. Ze heeft een paar eigen theatershows gemaakt. Ook vertaalde ze veel buitenlandse comedyseries die in Nederland op tv kwamen. Bovendien maakte ze vertalingen van veel internationale musicals.

Martine Bijl herstelt van hersenbloeding
Martine Bijl herstelt van hersenbloeding (Foto: BuzzE)

Derde windpark Noordzee draait officieel

Windpark Luchterduinen in de Noordzee is maandag officieel in gebruik genomen. Het windpark staat 23 kilometer voor de kust van Zandvoort en Noordwijk en is het derde windpark in de Nederlandse Noordzee.

Luchterduinen telt 43 windmolens, met een totaal vermogen van 129 megawatt. Daarmee kunnen rond de 150.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Het park, waarmee een totale investering is gemoeid van 450 miljoen euro, is eigendom van het Rotterdamse energiebedrijf Eneco en het Japanse Mitsubishi.

In de Nederlandse Noordzee stonden al twee windparken, die in 2007 en 2008 officieel operationeel werden: Offshore Windpark Egmond aan Zee (Nuon/Shell, 108 megawatt) en Prinses Amaliawindpark (Eneco, 120 megawatt).

Derde windpark Noordzee draait officieel
Derde windpark Noordzee draait officieel (Foto: ANP)

Golfer Day aan kop na zege in Illinois

De Australische golfer Jason Day is de nieuwe leider op de wereldranglijst. De 27-jarige Day won zondag (lokale tijd) met overmacht het BMW Championship in Lake Forest, in de Amerikaanse staat Illinois. Hij voltooide het PGA-toernooi met liefst zes slagen voorsprong op de Amerikaan Daniel Berger (-22). Met zijn winst passeerde hij de Noord-Ier Rory McIlroy op de ranglijst.

Day, die met zijn zege 1,3 miljoen euro verdiende, nam donderdag direct de leiding dankzij een fraaie ronde van 61 slagen, gevolgd door een ronde van 63 op vrijdag. Hij had in het weekeinde voldoende aan twee degelijke rondes (69) om de concurrentie achter zich te houden.

Golfer Day aan kop na zege in Illinois
Golfer Day aan kop na zege in Illinois (Foto: ANP)

Oude Sonic game wordt opnieuw uitgebracht

In een winkelcentrum in Spanje is een oude speelkast gevonden met een Japans Sonic-spel uit 1991. De code wordt online gezet en later speelbaar gemaakt voor emulator.

In de game Waku Waku Sonic Patrol Car bestuur je met Sonic een politiewagen. De originele speelkast heeft een schattig stuurtje. Er zijn gameplaybeelden, maar bedenk wel dat spelletjes in 1991 anders waren. Sonic spreekt Japans, de geluiden zijn afschuwelijk en het spel is niet zo spannend.

Met behulp van de Multiple Arcade Machine Emulator (MAME) kun je oude arcadespellen thuis spelen. De code van Waku Waku Sonic Patrol Car wordt later toegevoegd aan de reeds uitgebreide database van MAME.

Lage olieprijs bedreigt investering biljoen petrodollars

Wereldwijd vormt de huidige lage olieprijs een bedreiging voor omgerekend 1300 miljard euro aan investeringen in olieprojecten, meldt het Algemeen Dagblad.

Dit blijkt uit een studie door energieonderzoeksbureau Wood Mackenzie. Volgens hun rapportages maakt de lage prijs veel van de olieprojecten onrendabel. Het betreft onder andere schaliegasprojecten. Ook toeleveranciers en dienstverleners die aan de energieindustrie leveren hebben daar onder te lijden. Het bureau verwacht pas vanaf 2017 weer een sterke prijsstijging van het zwarte goud.

Xbox voorspelt goedkopere PS4

Phil Spencer, de directeur van Xbox, verwacht dat Sony de PlayStation 4 in prijs verlaagt. Tijdens de Tokyo Game Show werd al een prijsdaling bekendgemaakt voor de Japanse markt. Spencer verwacht een identieke aankondiging voor het Westen bij de presentatie op de Paris Games Week.

Xbox PS4

In een interview zei Spencer dat een prijsdaling bij het gevoerde beleid past dat Sony voert. Microsoft maakt zich geen zorgen. “Het is goed voor gamers wanneer er prijsconcurrentie is. Toen dat tijdens de vorige vakantieperiode gebeurde, verkochten alle consoles veel beter.

De Paris Games Week begint 28 oktober. Een dag eerder op 27 oktober geeft Sony een grote persconferentie.

Trainer Syrische rebellen heeft er geen zin meer in

Kolonel Muhammed al-Daher van het Vrije Syrische Leger stopt er mee. Hij vindt dat er niet genoeg rebellen voldoende zijn opgeleid, schrijft De Telegraaf.

Dit trekt een streep door de plannen van Amerika om jaarlijks 5000 rebellen te trainen om te vechten tegen het kalifaat Islamitische Staat. Het zou om gematigde prowesterse rebellen gaan die tevens door Amerika van uitrusting zouden worden voorzien.

Zeker 75 van die rebellen zijn afgelopen vrijdag de grens tussen Turkije en Syrië overgestoken. De Amerikanen melden eerder dat het slechts on vier of vijf van deze rebellen zou gaan die in Syrië vechten.

'Britse premier deed het met varken'

In zijn studententijd heeft de Britse premier David Cameron zijn geslachtsdeel in de snuit van een dood varken gestoken. Dat zou zijn gebeurd tijdens een ontgroening bij Camerons dispuut in universiteitsstad Oxford. Er zouden zelfs foto's van zijn gemaakt.

Het verhaal komt van een ander lid van het genootschap, een anonieme bron die later lid van het Britse parlement zou zijn geworden. Het voorval wordt beschreven in een nieuwe biografie van Cameron, waaruit Britse media maandag citeren.

De biografie is geschreven door zakenman Michael Ashcroft. Hij was jarenlang bevriend met Cameron, doneerde miljoenen aan de Conservatieven, kreeg als dank een zetel in het Hogerhuis en was een tijdje vicevoorzitter van de partij. De laatste jaren ruziën de twee met elkaar.

Wiet
Schrijver James Delingpole zegt in het boek dat hij regelmatig wiet heeft gerookt met zijn studievriend Cameron. Het kantoor van de premier wilde niet reageren.

Biografie: Britse premier deed het met varken
Biografie: Britse premier deed het met varken (Foto: ANP)

Bono doet mee aan docu over Herman Brood

U2-zanger Bono wil graag meedoen aan een documentaire over Herman Brood, die volgend voorjaar in de bioscopen gaat draaien. Regisseur Dennis Alink is in overleg met het management van de zanger over de agenda's, zodat ze later dit jaar kunnen filmen. "Ik had er vanaf het begin af aan al een plekje voor opengelaten", zegt Alink.

Bono is een bekend fan van Brood, de rock 'n roll-artiest die in 2001 overleed. Hij waardeerde vooral Broods poëzie en beeldende kunst. Beide heren hebben elkaar ook ontmoet. Regisseur Alink: "Ik ben een enorme Herman Brood-fan en ik luister ook al mijn hele leven naar U2, dus dit valt heel mooi samen."

Volgend jaar, als de documentaire Unknown Brood verschijnt, zou de zanger en schilder zeventig jaar zijn geworden.

Bono doet mee aan docu over Herman Brood
Bono doet mee aan docu over Herman Brood (Foto: ANP)

Staat en Rijksmuseum kopen Rembrandts

Twee schilderijen van Rembrandt die in het bezit zijn van een Franse bankiersfamilie komen terug naar Nederland. Het kabinet en het Rijksmuseum in Amsterdam leggen daarvoor samen 160 miljoen euro op tafel, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag een bericht in De Telegraaf.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Over de verkoop van het cultureel erfgoed, waarvoor een voorlopig contract is getekend, is de afgelopen weken onderhandeld.

De werken waren de afgelopen jaren eigendom van de Franse tak van de bankiersfamilie Rothschild. Op verzoek van een groot deel van de Tweede Kamer heeft het kabinet de helpende hand toegestoken, aldus de woordvoerder.

Staat en Rijksmuseum kopen Rembrandts
Staat en Rijksmuseum kopen Rembrandts (Foto: ANP)

Sterren vragen aandacht voor klimaat

Meerdere sterren werden zondagavond bij de Emmy Awards gespot met groene lintjes. Deze hadden ze opgespeld om aandacht te vragen voor het klimaatplan van president Barack Obama.

Onder anderen Emmy-winnaars Jeffrey Tambor en Julia Louis-Dreyfus droegen het lintje, meldt Us Weekly. Obama kondigde vorige maand zijn nieuwe klimaatplan aan. Hierin staat onder meer dat energiecentrales hun schadelijke uitstoot tegen 2030 met 32 procent moeten verminderen in vergelijking met 2005.

Naast het klimaat kwamen ook andere maatschappelijke problemen aan bod tijdens de Emmy's. Zo gingen de winnaars van de show Transparent in op het onrecht waar transseksuelen mee te maken hebben. Schrijver en regisseur Jill Soloway, wiens vader op latere leeftijd de transformatie tot vrouw maakte, zei in haar toespraak: "Ze zou morgen kunnen proberen een flat te vinden en in 32 staten zou het legaal zijn voor de huisbaas om te zeggen: 'Wij verhuren niet aan transseksuelen.'"

Allison Janney, die de Emmy voor Beste vrouwelijke bijrol in een comedyserie won voor haar rol als een voormalig alcoholiste in Mom, sprak over verslaving. "Zoveel levens worden beïnvloed door verslaving en het is een voorrecht aan een show te werken die ons eraan herinnert dat er hoop is."

Sterren vragen aandacht voor klimaat
Sterren vragen aandacht voor klimaat (Foto: BuzzE)

Minder steun voor Turkse president

Steeds minder Turken staan achter de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Als er nu verkiezingen werden gehouden, zou de partij 39,3 procent van de stemmen krijgen. Dat is nog minder dan bij de verkiezingen in juni (40,9 procent). Toen verloor de partij voor het eerst sinds 2002 de absolute meerderheid in het parlement.

Na de verkiezingen slaagde de islamitische AK-partij er niet in een coalitie te vormen. Daarom moeten de Turken op 1 november weer stemmen.

Volgens de peiling die onderzoeksbureau Gezici maandag publiceerde, trekt de belangrijkste oppositiepartij, de CHP, steeds meer kiezers. De sociaaldemocraten stijgen van 25 procent bij de verkiezingen naar 28 procent in de enquête. De nationalistische MHP (16 tot 17 procent) en de pro-Koerdische HDP (13 tot 14 procent) zijn stabiel.

Minder steun voor Turkse president
Minder steun voor Turkse president (Foto: ANP)

U2 haalt afgelast concert dinsdag in

U2 haalt het concert dat zondagavond moest worden afgelast dinsdag al in. De show in de Zweedse hoofdstad kon niet doorgaan vanwege een beveiligingslek. Volgens de krant Expressen bedreigde een man met een pistool een van de concertgangers.

Omdat de veiligheid van het publiek vooropstaat had U2 geen andere keus dan het concert uit te stellen, verklaarde de Ierse rockband. Meteen werd aangekondigd dat Bono en co de derde show die ze in Stockholm zouden verzorgen verschuiven naar dinsdag. De concerten in Stockholm volgden op de vier uitverkochte shows die U2 op 8, 9, 12 en 13 september in Amsterdam verzorgde. Na Zweden is Duitsland aan de beurt, de iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015 strijkt 24, 25, 28 en 29 september neer in Berlijn.

De Globe Arena in Stockholm werd zondagavond iets voor 21.00 uur ontruimd. Veel fans van U2 waren al in de concerthal. De Ieren zouden rond 20.15 uur het podium betreden. Er is geen verdachte aangehouden, schrijft de Zweedse krant Aftonbladet. Of er maandag- en dinsdagavond extra beveiliging bij de concerten van U2 komt, wil de organisator niet loslaten.

U2 haalt afgelast concert dinsdag in
U2 haalt afgelast concert dinsdag in (Foto: BuzzE)

Extra hulp voor werkzoekende jongeren

Werkloze jongeren krijgen meer hulp bij het zoeken naar werk. Gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en bedrijven als McDonald's, Rabobank, Kruidvat, Hilton en de HEMA bundelen de krachten om de komende twee jaar 23.000 jongeren aan het werk te krijgen.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft daar 14 miljoen euro voor, maakte hij maandag bekend.

Jongeren kregen tot nu toe alleen via de computer hulp bij het solliciteren. Maar uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat veel jonge werkzoekenden zichzelf niet goed weten te presenteren in een sollicitatiegesprek en niet weten wat de werkgevers belangrijk vinden. In de nieuwe aanpak worden de jongeren rechtstreeks in contact gebracht met werkgevers.

Extra hulp voor werkzoekende jongeren
Extra hulp voor werkzoekende jongeren (Foto: ANP)

Huizenprijzen blijven stijgen

De huizenprijzen in Nederland zijn in augustus verder opgelopen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bleek maandag dat de gemiddelde som voor een koopwoning vorige maand 2,5 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Het gemiddelde prijsniveau was in augustus ongeveer even hoog als in december 2003. De huizenprijzen belandden sinds juni 2013 op een dieptepunt en lopen sindsdien maandelijks mondjesmaat op. In vergelijking met juni 2013 waren huizen vorige maand 5,7 procent duurder. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 lag het prijsniveau echter 17 procent lager.

Huizenprijzen blijven stijgen
Huizenprijzen blijven stijgen (Foto: ANP)

Eurocommissaris: interne markt functioneert niet

De interne markt in Europa functioneert niet, vooral niet als het gaat om het vrije verkeer van diensten. Dat zegt de eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de interne markt, Elzbieta Bienkowska, maandag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Probleem is vooral dat lidstaten weinig vordering maken met het opheffen van de handelsbarrières voor diensten, stelt de Poolse. "De richtlijn voor diensten bestaat al negen jaar, maar wordt nog altijd niet toegepast. Ik denk dat elke lidstaat wel over wetgeving beschikt die de dienstenmarkt belemmert."

Bienkowska denkt niet dat nieuwe regelgeving helpt. "Nee. We zullen strenger moeten zijn als het gaat om invoering van bestaande afspraken. Daarom zet ik nu ook sterker in op inbreukprocedures die lidstaten moeten dwingen om wetgeving aan te passen of te schrappen."

Eurocommissaris: interne markt werkt niet
Eurocommissaris: interne markt werkt niet (Foto: ANP)

Meer asielzoekers in arme dan rijke gemeentes

Gemeentes met inwoners met een laag inkomen vingen de afgelopen tien jaar meer dan drie keer zo veel mensen op dan gemeentes met rijke inwoners. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de NOS.

In ons land waren jaarlijks gemiddeld 25.283 bedden beschikbaar voor asielzoekers in opvanglocaties. De honderd armste gemeentes namen bijna de helft voor hun rekening. De honderd rijkste gemeentes hadden samen plek voor slechts 3354 asielzoekers.

Gemeentes als Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde, Het Bildt en Dongeradeel behoren tot de tien armste gemeentes van Nederland met een gemiddeld besteedbaar inkomen per inwoner van minder dan 18.000 euro per jaar. Samen boden deze gemeentes jaarlijks plek aan bijna 4000 asielzoekers, meer dan de honderd rijkste gemeentes samen.

Meer asielzoekers in arme dan rijke gemeentes
Meer asielzoekers in arme dan rijke gemeentes (Foto: ANP)

'Douwe Bob naar Songfestival'

Singer-songwriter Douwe Bob gaat ons land in 2016 vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat beweert Metro. De krant zegt zich te baseren op bronnen dichtbij het jaarlijkse liedjesfestijn.

Volgens Metro zong de naam van Douwe Bob al langere tijd rond in songfestivalland. De 22-jarige liedjesschrijver en zanger werd in 2012 landelijk bekend toen hij het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland won. Hij scoorde een aantal hits en zijn album Pass It On bereikte dit jaar de nummer 1-positie in de albumlijst.

Andere namen die de ronde deden om Nederland in 2016 te vertegenwoordigen waren Dotan en het damestrio O’G3NE. Het management van O’G3NE bevestigt dat de keuze niet op de dames is gevallen. Dotan was zondag onbereikbaar voor een reactie.

Signalen
Los van de bron van Metro, die anoniem wil blijven, signaleert de krant nog meer zaken die erop wijzen dat de keuze inderdaad op Douwe Bob is gevallen. Zo is hij met zijn band in Spanje om liedjes te schrijven. Bij een foto op Instagram schreef hij de opmerking '#wijdoenditvoorjullie'. Op Twitter is Douwe Bob recent een vriendschap aangegaan met 'Mister Songfestival' Cornald Maas.

Het Songfestival vindt komend jaar plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dat komt omdat de Zweedse zanger Måns Zelmerlöw dit jaar het festival won met het liedje 'Heroes'. Nederland, dat werd vertegenwoordigd door Trijntje Oosterhuis, strandde in de halve finale.

'Douwe Bob naar Songfestival'
'Douwe Bob naar Songfestival'

Trainer Favre weg bij Gladbach

Lucien Favre heeft zondag ontslag genomen als trainer van Borussia Mönchengladbach. De Zwitser trekt zijn conclusies uit de dramatische seizoensstart van zijn ploeg, die in de Duitse Bundesliga na vijf duels puntloos onderaan staat. In de Champions League ging de formatie dinsdag met 3-0 ten onder tegen Sevilla, terwijl 1. FC Köln zaterdag in de competitie te sterk was (1-0).

De 57-jarige Favre was sinds februari 2011 aan de slag bij de topclub van weleer. Hij redde Gladbach dat seizoen van degradatie. Afgelopen jaar vierde hij een aardig succes met de ploeg, door als derde te eindigen. "Ik heb er goed over nagedacht, maar ik denk dat dit de enige conclusie is", legde Favre uit. "Ik heb niet meer het gevoel dat ik de perfecte coach voor Gladbach ben, daar moet ik eerlijk in zijn."

Bij Gladbach staat de Nederlandse verdediger Roel Brouwers onder contract. De club verloor met spits Max Kruse (VfL Wolfsburg) en middenvelder Christoph Kramer (Bayer Leverkusen) twee bepalende spelers in de zomer.

Trainer Favre weg bij Gladbach
Trainer Favre weg bij Gladbach (Foto: ANP)

Investeringen stijgen opnieuw

De investeringen in Nederland zijn in juli met 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De stijging is vooral te danken aan aanzienlijk hogere investeringen in woningen en personenauto's. Ook in machines werd meer geïnvesteerd.

Voor september zijn de omstandigheden iets minder gunstig dan in juli, zo valt op te maken uit de investeringsradar van het statistiekbureau. Wel zijn ze een fractie beter dan in augustus. De radar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Investeringen stijgen opnieuw
Investeringen stijgen opnieuw (Foto: ANP)

Videoboodschap kabinet over dementie

Tijdens de week van de dementie vraagt het kabinet via een videoboodschap aandacht voor deze hersenaandoening. De ministers Lodewijk Asscher, Edith Schippers, Jet Bussemaker en staatssecretaris Martin van Rijn hebben een duidelijke boodschap: heb oog voor dementie.

In Nederland hebben naar schatting 260.000 mensen dementie. Omdat het aantal ouderen toeneemt zal dat aantal in 2050 volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn opgelopen tot zeker 400.000. De kans op dementie neemt toe als iemand ouder wordt. "Meer begrip voor dementerenden kan leiden tot betere zorg. Zolang het niet mogelijk is te genezen van dementie, moeten we de ziekte zo draaglijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger", vindt staatssecretaris Van Rijn.

De bewindsman kondigde onlangs al aan dat hij geldt uittrekt om de komende vijf jaar bij zeker een miljoen Nederlanders de kennis over dementie te vergroten. Doel daarvan is dat meer mensen, bijvoorbeeld winkelpersoneel en buschauffeurs, de 'vergeetziekte' sneller herkennen en ernaar kunnen handelen. Het kabinet trok eerder al ruim 32 miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar deze dodelijke hersenaandoening.

Videoboodschap kabinet over dementie
Videoboodschap kabinet over dementie (Foto: ANP)

Evacuaties na grote brand in Doorwerth

In het Gelderse Doorwerth zijn meer dan vijftig huizen boven een winkelcentrum ontruimd geweest. De evacuatie vond plaats nadat brand was uitgebroken in een kapsalon en er veel rook vrijkwam. Er zijn geen gewonden gevallen. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken.

De brandweer kreeg rond 03.30 uur een melding van de brand. Er werden veel brandweerlieden opgetrommeld om omwonenden te evacueren. De bewoners van 54 woningen waren op tijd hun huis uit. Ze werden opgevangen in een wijkgebouw tegenover het winkelcentrum aan de Van der Molenallee. Rond 05.30 uur konden ze onder begeleiding van de brandweer terug naar huis.

De brand was snel onder controle. De brandweer heeft daarna alle huizen doorzocht en metingen uitgevoerd.

Evacuaties na grote brand in Doorwerth
Evacuaties na grote brand in Doorwerth (Foto: ANP)

Het belangrijkste nieuws van de Emmy Awards op een rijtje

Afgelopen nacht vonden zoals elk jaar weer de Emmy Awards plaats. Lees je hieronder snel bij, zodat je straks bij de koffieautomaat gezellig mee kunt kletsen.

Game Of Thrones grote winnaar Emmy Awards
Game Of Thrones was zondagavond de grote winnaar van de Emmy Awards. De hitserie won zelfs het recordaantal van twaalf Emmy's, meer dan een enkele serie ooit won in een jaar.

Het succesnummer van HBO won onder meer de belangrijkste prijs, voor Beste dramaserie. Daarmee versloeg GoT, waarin ook de Nederlanders Carice van Houten en Michiel Huisman vaste rollen hebben, de series Mad Men, House Of Cards, Orange Is The New Black, Homeland, Downton Abbey en Better Call Saul.

Peter Dinklage, die Tyrion Lannister speelt, won de Emmy voor Beste mannelijke bijrol in een dramaserie. Hij won deze prijs ook al in 2011; de afgelopen drie jaar was hij genomineerd. GoT-Actrices Lena Headey en Emilia Clarke, die beide genomineerd waren in de categorie Beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie, visten achter het net.

Carice van Houten, die de rol van de priesteres Melisandre of Asshai speelt, was aanwezig bij de ceremonie. Ze droeg een lichtroze avondjurk van Dior Couture. Na afloop liet ze haar blijdschap blijken op Twitter: "We hebben gewonnen! #Emmy."

Game Of Thrones was maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. De serie viel verder in de prijzen voor onder meer het schrijfwerk, de regie en de casting. Eerder deze maand won de serie al acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage.

Olivia Culpo valt bijna flauw bij Emmy's
Veel sterren hadden last van de hitte bij aankomst bij de Emmy Awards zondagavond in Los Angeles, waar het aan het begin van de avond nog boven de 30 graden was. Olivia Culpo viel zelfs bijna flauw op de rode loper, meldt New York Daily News.

De actrice en voormalig Miss USA werd snel geholpen door het aanwezige medisch personeel. Inmiddels gaat het weer goed met haar. "OMG het is ZO HEET hier", twitterde ze na afloop. Ze deelde een foto waarin te zien is hoe ze even in een rolstoel is gaan zitten.

Ook Mario Lopez had last van de hitte. Hij werd gespot met een shirt dat volledig doorweekt was van het zweet. Inmiddels heeft hij zijn shirt vervangen.

Olivia Culpa valt bijna flauw bij Emmy's
Olivia Culpa valt bijna flauw bij Emmy's (Foto: BuzzE)


Carice in Dior Couture op rode loper Emmy's
Carice van Houten is zondagavond in Los Angeles (lokale tijd) bij de Emmy Awards. De actrice, die de rol van Melisandre of Asshai speelt in Game Of Thrones, liep over de rode loper in een lichtroze avondjurk van Dior Couture.

Het was erg heet op de rode loper. "Zweterige Emmy's", twitterde Carice bij een screenshot van het weerbericht, waarop was aangegeven dat het zelfs aan het begin van de avond nog boven de 30 graden was.

Zaterdagavond kwam de 39-jarige actrice al in de stemming tijdens een BAFTA-feest in Los Angeles. Ook daar droeg ze een lichtroze jurk. Ze plaatste een foto van haar en haar GoT-collega Gwendoline Christie (Brienne van Tarth) op Instagram.

Andere GoT-acteurs op de rode loper waren onder anderen Sophie Turner, John Bradley, Alfie Allen, Conleth Hill en Nikolaj Coster-Waldau. Het is niet duidelijk of Michiel Huisman, die ook een vaste rol heeft in GoT als Daario Naharis, aanwezig is zondag. Hij is niet gespot op de rode loper.

Game Of Thrones is maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. Eerder deze maand won de serie al acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage. 


Jeffrey Tambor wint eerst Emmy voor hoofdrol
Jeffrey Tambor won zondagavond de Emmy voor Beste acteur in een comedyserie. Hij kreeg de prijs voor zijn rol als de transseksuele Maura Pfefferman in de serie Transparent.

Het is de eerste Emmy voor een hoofdrol voor de 71-jarige acteur, die eerder zes keer werd genomineerd voor zijn bijrollen in de series The Larry Sanders Show en Arrested Development. Eerder dit jaar won Tambor al een Golden Globe voor zijn rol in Transparent. De serie won verder de Emmy voor de Beste regie van een comedyserie.

Julia Louis-Dreyfus won voor de vierde keer op rij de prijs voor de Beste hoofdrolactrice in een comedyserie, voor haar rol in Veep. De actrice won in totaal zes keer een Emmy en werd twintig keer genomineerd. De Emmy voor Beste bijrolacteur in een comedyserie ging naar Tony Hale, die Gary Walsh speelt in Veep. Veep won ook in de categorie beste schrijfwerk voor een comedyserie.

De allereerste Emmy van de avond ging naar Allison Janney, die voor haar rol in Mom de prijs voor Beste actrice in een bijrol won. Zij kreeg deze uit handen van Amy Schumer en Amy Poehler.

Jeffrey Tambor wint eerst Emmy voor hoofdrol
Jeffrey Tambor wint eerst Emmy voor hoofdrol (Foto: BuzzE)


Opnieuw Emmy Award voor The Voice
De Amerikaanse versie van The Voice heeft opnieuw een Emmy Award gewonnen. Het programma uit de stal van John de Mol kreeg de belangrijke televisieprijs in de categorie Reality-Competition Series.

De talentenjacht won de prijs voor het eerst in 2013. John de Mol was toen zelf aanwezig in Los Angeles. Vorig jaar maakte de show ook kans op de prijs, maar wist de nominatie toen niet te verzilveren.

Anmdere genomineerden in de categorie waren Dancing With The Stars, Project Runway, So You Think You Can Dance, Top Chef en The Amazing Race, de winnaar van vorig jaar. 

Veel Emmy's voor Olive Kitteridge
De miniserie Olive Kitteridge is zondagavond bij de Emmy Awards flink in de prijzen gevallen. Het drama, dat maar liefst dertien nominaties had, kreeg de prijs voor Beste miniserie.

In die categorie won Frances McDormand verder de Emmy voor Beste vrouwelijke hoofdrol. Zij speelt de titelrol van de wiskundelerares Olive Kitteridge in een klein plaatsje in het noordoosten van de Verenigde Staten. Richard Jenkins, die haar echtgenoot Henry speelt, won de prijs voor Beste mannnelijke hoofdrol in een miniserie of televisiefilm.

Bill Murray kreeg de Emmy voor Beste mannelijke bijrol in een miniserie of televisiefilm in Olive Kitteridge, maar hij was niet aanwezig bij de ceremonie. Ook de Emmy voor Beste scriptschrijver van een miniserie of televisiefilm ging naar de serie.

De Emmy voor Beste televisiefilm ging naar Bessie

Eerste Emmy voor Inside Amy Schumer
Amy Schumer heeft zondagavond in Los Angeles haar eerste Emmy Award gewonnen. De comédienne en actrice kreeg met haar show Inside Amy Schumer de belangrijke televisieprijs voor Beste sketchprogramma.

Inside Amy Schumer was in vier categorieën genomineerd. De prijs voor Beste actrice in comedy moest Amy, die ook bekend is van de succesvolle film Trainwreck, aan zich voorbij laten gaan. Deze Emmy ging voor de vierde keer op rij naar Julia Louis-Dreyfus voor haar rol in Veep.

Ook de nominaties voor de Beste regie en Beste schrijfwerk in een sketchprogramma wist Amy Schumer niet te verzilveren. Deze Emmy's gingen beiden naar het team achter The Daily Show With Jon Stewart. Dit programma won verder de prijs voor Beste Variety Talkshow.

Jon Stewart presenteerde vorige maand na vijftien jaar zijn laatste Daily Show. Hij wordt opgevolgd door Trevor Noah. 

Eerste Emmy voor Inside Amy Schumer
Eerste Emmy voor Inside Amy Schumer (Foto: BuzzE)

Uzo Aduba in tranen om tweede Emmy
Uzo Aduba was zondagavond in tranen nadat ze de Emmy Award won voor Beste bijrol in een dramaserie, Orange Is The New Black. De actrice won vorig jaar haar eerste Emmy voor dezelfde rol, die toen nog in de categorie comedy viel.

Aduba, die Nigeriaanse ouders heeft, speelt de rol van Suzanne 'Crazy Eyes' Warren in de serie over een vrouwengevangenis. Vol emotie bedankte ze de makers van de show en al haar collega's. Ook bedankte ze haar familie.

Orange Is The New Black was in vier categorieën genomineerd. De prijzen voor Beste gastacteur en Beste casting gingen aan de serie voorbij. Het is nog niet bekend welke show met de belangrijke Emmy voor Beste dramaserie naar huis gaat. In deze categorie zijn ook Game Of Thrones, Mad Men, House Of Cards, Homeland, Downton Abbey en Better Call Saul genomineerd.

Eindelijk Emmy voor Mad Men-acteur Jon Hamm
Jon Hamm heeft eindelijk de Emmy Award gewonnen voor de Beste hoofdrol in een dramaserie, Mad Men. De acteur werd sinds 2008 elk jaar genomineerd voor zijn rol in de serie, maar won nog nooit.

Dit was de laatste kans voor Hamm om de prijs te winnen, omdat het laatste seizoen van Mad Men is uitgezonden. Hij speelde Don Draper, een reclamemaker in het New York van de jaren 60. De acteur, die onlangs na een relatie van achttien jaar zijn breuk van Jennifer Westfeldt aankondigde, sloeg de rode loper voorafgaand aan de ceremonie over. In zijn toespraak bedankte Hamm zijn ex, door aan het einde van een lijst namen te verwijzen naar 'Cora en Jen'. Cora is zijn hond, weet Us Weekly.

Zijn collega Elisabeth Moss, die was genomineerd in de categorie Beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie, viste achter het net. Ook Christina Hendricks verzilverde haar nominatie voor Beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie niet. Mad Men is verder nog genomineerd voor de Emmy voor Beste dramaserie.

Veep wint Emmy voor Beste comedyserie
Veep heeft zondagavond de Emmy Award voor Beste comedyserie gewonnen. Daarmee versloeg de serie meervoudig winnaar Modern Family, Louie, Parks and Recreation, Silicon Valley, Transparent en Unbreakable Kimmy Schmidt.

De serie verzilverde in totaal vijf van de negen nominaties dit jaar. Julia Louis-Dreyfus won voor de vierde keer op rij de prijs voor Beste vrouwelijke hoofdrol in een comedyserie. Tony Hale kreeg de Emmy voor zijn bijrol.

Verder viel de serie in de prijzen voor casting en schrijfwerk.

Veep wint Emmy voor Beste comedyserie
Veep wint Emmy voor Beste comedyserie (Foto: BuzzE)

Tracy Morgan op podium bij Emmy's
Tracy Morgan verraste het publiek bij de Emmy Awards zondagavond in Los Angeles. De komiek, die door een auto-ongeluk ruim een jaar uit de roulatie was, verscheen op het podium om de laatste prijs te overhandigen. Deze Emmy, voor de Beste dramaserie, ging naar Game Of Thrones.

"Ik begin me pas sinds kort weer een beetje mezelf te voelen", zei een zichtbaar geëmotioneerde Morgan in zijn toespraak voordat hij de winnaar bekendmaakte. Ook bedankte hij zijn dokters, zijn vrouw en zijn fans voor hun 'liefde, gebeden en positieve gedachten'. "Ik voel me vereerd hier bij de Emmy's te zijn."

Eerder werd al bekend dat Mogan (46) in oktober zijn comeback maakt bij Saturday Night Live. Hij treedt op als host van de derde aflevering. De komiek en acteur, die eind augustus trouwde, raakte in juni vorig jaar ernstig gewond bij een ongeluk, waarbij zijn goede vriend en mentor James McNair om het leven kwam. 

Viola Davis schrijft geschiedenis met Emmy
Viola Davis schreef zondagavond geschiedenis toen ze de Emmy Award voor Beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie won. De actrice is de eerste Afro-Amerikaanse vrouw ooit die deze prijs heeft gewonnen, meldt E! News.

In haar toespraak ging Davis, die de prijs won voor haar rol in How To Get Away With Murder, in op haar huidskleur. Ze bedankte de makers van de show, Pete Nowalk en Shonda Rhimes: "Mensen die een nieuwe definitie hebben gegeven aan wat het betekent mooi te zijn, sexy te zijn, een vrouw in een hoofdrol te zijn, en om zwart te zijn." Ze zei verder dat alleen mogelijkheden een vrouw met een donkere huidskleur onderscheiden van anderen. "Je kunt geen Emmy winnen voor rollen die er gewoonweg niet zijn."

Ook de Afro-Amerikaanse Taraij P. Hensen was genomineerd in de categorie. In 2013 maakte Kery Washington kans op de prijs. Daarvoor was de laatste donkere vrouw genomineerd in de categorie Cicely Tyson in 1995. Tyson is te zien in How To Get Away With Murder als de moeder van het personage van Davis, Annalise Keating.

Viola Davis schrijft geschiedenis met Emmy
Viola Davis schrijft geschiedenis met Emmy (Foto: BuzzE)

Nederlandse vrouw (54) vermoord in Colombia

Een Nederlandse vrouw is zaterdag (lokale tijd) in Colombia vermoord op een zeiljacht door 'piraten'. De zes gemaskerde mannen, die zich per boot verplaatsen, zouden de vrouw hebben gedood en beroofd terwijl haar man in de badkamer was.

De dodelijke roofoverval vond plaats bij de Rosario-eilanden, een archipel in de Carabïsche Zee, waar het Nederlandse zeilschip voor anker lag, meldt De Stentor. Het slachtoffer is een 54-jarige vrouw uit het Overijsselse Heino, die samen met haar man aan een wereldreis bezig was.

60 euro buit
Volgens Colombiaanse media hebben de daders omgerekend 60 euro meegenomen. Waardevolle spullen als mobiele telefoons en tablets bleven in de boot achter. Omdat de overvallers hun telefoons hadden laten liggen, kon de echtgenoot de politie bellen. Die kwam anderhalf uur later ter plaatse.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondagavond dat er een Nederlandse vrouw is omgekomen in Colombia.

Nederlandse vrouw vermoord in Colombia
Nederlandse vrouw vermoord in Colombia (Foto: ANP)

Dijsselbloem feliciteert Tsipras

Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft Syriza en partijleider Alexis Tsipras zondagavond gefeliciteerd met hun verkiezingsoverwinning in Griekenland.

'Ik kijk nu vooruit naar de snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaat om de hervormingen in Griekenland voort te zetten', schreef Dijsselbloem op Twitter. De eurogroepvoorzitter zegt weer nauw met een nieuwe Griekse regering samen te willen werken. Hij wil doorgaan met Griekenland te steunen met zijn 'ambitieuze hervormingsinspanningen'.

Ook de Duitser Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, maakte zijn felicitaties via Twitter wereldkundig. Ook hij roept op tot de snelle vorming van een stabiele regering.

Dijsselbloem kijkt uit naar nieuwe regering
Dijsselbloem kijkt uit naar nieuwe regering (Foto: ANP)

Tsipras eist zege Griekse verkiezingen op

Alexis Tsipras van Syriza heeft zondag de overwinning opgeëist bij de verkiezingen in Griekenland. Hij zei daarbij dat zijn linkse partij een duidelijk vierjarig mandaat heeft gekregen van de kiezers.

Sprekend tot een juichende menigte op een centraal plein in Athene zei een stralende Tspiras dat hij zich 'gerechtvaardigd' voelde. Hij trad vorige maand af als premier en schreef nieuwe verkiezingen uit omdat hij niet meer genoeg steun had.

'In het Europa van vandaag staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid, en deze strijd zal samen worden voortgezet voor nog eens vier jaar', zei Tspiras. 'We hebben moeilijke tijden in het vooruitzicht, maar we staan ook op vaste grond', voegde hij eraan toe.

Lage opkomst
Syriza kreeg ongeveer 35 procent van de stemmen, de centrum-rechtse concurrent Nieuwe Democratie bleef steken op ruim 28 procent. De opkomst voor de verkiezingen was met 45 procent historisch laag. Dat komt wellicht omdat het de derde keer dit jaar is dat er verkiezingen in Griekenland zijn.

Tsipras wil een regering vormen met de Onafhankelijke Grieken, schrijft de NOS. Die rechtse partij was in de vorige regering ook de coalitiepartner van Syriza.

Tsipras eist zege op Griekse verkiezingen
Tsipras eist zege Griekse verkiezingen op (Foto: ANP)

Festival midlifecrisis

Een klein gezellig festival voor het eerst georganiseerd in het oosten van het land, dat trekt uiteraard veel soorten publiek. Allereerst natuurlijk het festivalpubliek, mensen die met regelmaat diverse festivals aflopen. Dan heb je de muziekliefhebbers en fans, mensen die puur voor de muziek komen. In een nieuw ontgonnen gebied op dit vlak trekt het natuurlijk ook nieuwe bezoekers aan uit de streek. Nieuwsgierige mensen die wel eens een muziekfeest willen meemaken. Zijn we er dan met het publiek typeren en in een hokje zetten? Helaas niet. Het laatste type bezoeker is er eentje waar ik me toch wel een beetje aan erger: de nieuweling die denkt dat hij of zij op een of andere braderie of pleinfeest is.

Ik heb geen problemen met deze mensen an sich. Helemaal niet. Gezellige mensen die komen voor een biertje en het zonnetje. Lekker op het terras of zittend in het gras. Veelal vriendengroepjes van buurmannen uit de straat of vriendinnengroepen van veertigplussers die eens alleen met de vrouwen op stap willen. Soms nemen ze zelfs de kinderen mee. Kleine kinderen. Hoe onbegrijpelijk ik dit ook vind, het geeft natuurlijk wel een extra dimensie aan het campinggevoel. Het mag duidelijk zijn: de muziek staat niet op de eerste plaats, maar dat is de gezelligheid en voor de veertigplussers misschien ook wel de nostalgie van het "vroeger deden we dit ook altijd". Leuk, ik kan er van genieten om te zien hoe deze mensen helemaal opleven, gein hebben en lekker meedobberen op het ritme van het feest.

Maldonado langer bij Lotus F1

Pastor Maldonado zal ook volgend jaar voor het Formule 1-team Lotus uit gaan komen. Dit heeft het team uit Enstone na afloop van de Grand Prix van Singapore bekendgemaakt. Daarin eindigde de Venezolaan buiten de punten.

Lotus heeft het financieel lastig en kan de inkomsten van de sponsor van Maldonado, PDVSA, goed gebruiken. Dit bedrijf betaalt vaak vooruit, waardoor het geld gestoken kan worden in de ontwikkeling van een nieuwe auto. Ook zouden de middelen, als ze snel binnen komen, aangewend kunnen worden om een schuld bij de Britse belastingdienst te voldoen. Het team hoopt dat een deal met Renault snel rond komt, al zouden de Fransen eerst de bevestiging van Formule 1-baas Bernie Ecclestone willen hebben dat ze op basis van historische prestaties recht krijgen op extra geld.

Maldonado is in ieder geval blij dat hij in 2016 onderdak heeft. "Het is geweldig dat het team mij duidelijkheid heeft verschaft. Er is veel gespeculeerd over mijn toekomst en hoewel ik me altijd heb geconcentreerd op mijn werk op de baan, is het fijn dat ik nu weet waar ik aan toe ben. We hebben dit seizoen veel te verduren gehad, maar de kwaliteit van het team staat voor mij buiten kijf. Ik ben trots deel uit te maken van dit team en zie volgend jaar vol vertrouwen tegemoet."

Wie zijn teamgenoot zal worden is nog onduidelijk. Dit lijkt in ieder geval niet zijn huidige teamgenoot Romain Grosjean te worden die nadrukkelijk aan het nieuwe team Haas F1 gelinkt wordt.

Aanklacht tegen Cliff Richard geseponeerd

De politie heeft een van de drie aanklachten tegen Sir Cliff Richard geseponeerd. De zanger werd vorig jaar geconfronteerd met beschuldigingen wegens seksueel misbruik van een jongen in de jaren tachtig. Het onderzoek heeft in een geval geen enkel bewijs opgeleverd. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

De beschuldigingen deden in Groot-Brittannië heel wat stof opwaaien. De inmiddels 74-jarige Richard werd overigens niet door de politie aangehouden en hij is ook niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij is wel verhoord en heeft de beschuldigingen steeds met klem tegengesproken, ook in de media.

Aanklacht tegen Cliff Richard geseponeerd
Aanklacht tegen Cliff Richard geseponeerd (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
NBA 2K20
preview
Heave Ho
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
©FOK.nl e.a.