Nederlands-Belgisch ijshockeyseizoen gaat van start

Vrijdag begint het Nederlands-Belgische ijshockeyseizoen 2015/2016. Dit jaar zal er worden gespeeld in een nieuwe grensoverschrijdende competitie met zowel Nederlandse als Belgische clubs. Onder de naam BeNe-League staat er met het duel Olympia Heist-op-den-Berg tegen Hijs Hokij Den Haag direct een Belgisch-Nederlandse confrontatie op het programma.

De competitie zal bestaan uit twee poules met ieder acht clubs. In iedere poule zitten vijf clubs uit Nederland en drie uit België. Alle teams die bij elkaar in de poule zitten spelen zowel uit als thuis eenmaal tegen elkaar. Daarnaast spelen alle clubs eenmaal tegen alle clubs uit de andere poule, de zogenaamde 'conference wedstrijden'. Vier van deze wedstrijden zullen daarvan thuis worden gespeeld en de overige vier uit. Deze wedstrijden zijn willekeurig door de bond ingepland en tellen mee in de rangschikking voor de eigen poule.

Aan het einde van alle wedstrijden zullen de eerste vier clubs uit beide poules zich plaatsen voor de kwartfinales van de playoffs. De pairing van deze wedstrijden is als volgt: A1-B4, A2-B3, B1-A4, B2-A3. Deze wedstrijden worden gespeeld volgens het best-of-2 principe. De winnaars gaan door naar de halve finales waarbij de winnaars van kwartfinale 1 en 4 en 2 en 3 tegen elkaar spelen volgens het best-of-3 principe. De winnaars van de halve finale spelen de finale vervolgens ook in een best-of-3.

Poule A Poule B
Amstel Tijgers Eaters Geleen
Dordrecht Lions Eindhoven Kemphanen
Hijs Hokij Den Haag Tilburg Trappers
Heerenveen Flyers Nijmegen Devils
Zoetermeer Panters Red Eagles Den Bosch
Phantoms Deurne (B) Bulldogs Luik (B)
HYC Herentals (B) Leuven Chiefs (B)
Turnhout Tigers (B) Olympia Heist-op-den-Berg (B)

HYC Herentals wordt over het algemeen gezien als dé titelkandidaat van de BeNe-League. De Belgen, vorig seizoen al in de Nederlandse Eredivisie acterend, konden een aantal goede en ervaren spelers terug verwelkomen. De afgelopen jaren werd de club al gezien als outsider, maar dit jaar zijn ze favoriet nummer één. Achter Herentals zitten een aantal clubs die ook aanspraak kunnen maken op de titel:

  • Heerenveen, vorig seizoen nog verliezend finalist in de Eredivisie, zag een aantal goede spelers vertrekken, maar kunnen toch nog een goede selectie op de been brengen met een aantal spelers uit het nationale Nederlandse team.
  • Geleen, vorig jaar ook acterend in de Eredivisie, heeft een groot deel van de selectie kunnen behouden. Met wat versterkingen erbij mogen de Limburgers dit seizoen ook gezien worden als kanshebber.
  • Hijs Hokij Den Haag werd afgelopen jaar kampioen in de eerste divisie. Ook hier bleef het grootste gedeelte van de selectie intact. Met de terugkeer van enkele oud-Hagenezen en het aantrekken van bondscoach Chris Eimers en international Marcel Kars staat er ook dit jaar weer een sterk team op het ijs.
  • De Amstel Tijgers uit Amsterdam zagen deze zomer veel oud-spelers terugkeren naar de hoofdstad. Door financiële problemen waren deze spelers uitgewaaierd over Nederland, maar zij zijn nu weer terug. Deze kwaliteitsinjectie was goed zichtbaar in de voorbereiding. Ook mister ijshockey Ron Berteling is terug als coach.
  • De Nijmegen Devils stonden de afgelopen twee jaar in de finale van de eerste divisie, maar verloren wel tweemaal. Nu hopen zij het op een iets hoger niveau wel te kunnen waarmaken. De selectie is vrijwel hetzelfde als vorig seizoen, aangevuld met enkele oud-spelers. 
  • Andere outsiders zijn Zoetermeer Panters en Bulldogs Luik die zich beiden ook konden versterken met enkele goede spelers.

Speelschema openingsweekend

Datum Tijd Wedstrijd
25 september 21:15 Olympia Heist-op-den-Berg - Hijs Hokij Den Haag
26 september 18:30 Bulldogs Luik - Nijmegen Devils
26 september 20:00 Leuven Chiefs - Tilburg Trappers
26 september 20:30 Phantoms Deurne - Heerenveen Flyers
26 september 21:00 HYC Herentals - Zoetermeer Panters
27 september 17:00 Eindhoven Kemphanen - Phantoms Deurne
27 september 17:00 Nijmegen Devils - HYC Herentals
27 september 19:00 Eaters Geleen - Red Eagles Den Bosch
27 september 20:00 Turnhout Tigers - Dordrecht Lions