Kleine gemeenschap worstelt met asielverzoek

De komst van asielzoekers maakt in kleine gemeenschappen veel los. Zo ook in de Brabantse gemeente Halderberge, waar de gemeenteraad donderdagavond een knoop doorhakt over de principiële vraag: komt hier een asielzoekerscentrum (azc)? Vooral tegenstanders laten zich luid en duidelijk horen. Voorafgaand aan de raadsvergadering in hoofdplaats Oudenbosch gaan ze demonstreren.

Actiegroep 'Red Oudenbosch' organiseert het verzet. De Facebookpagina van de groep heeft binnen enkele dagen ruim 1100 'vind-ik-leuks' gekregen en 650 mensen ondertekenden een petitie. Honderden burgers kwamen naar een vergadering van de lokale VVD. Die wil het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afwijzen.

Vooral de beoogde omvang leidt tot onbegrip bij een deel van de circa 30.000 inwoners, die zich zorgen maken over de leefbaarheid en veiligheid. Het COA vraagt om opvang van 600 tot 750 mensen voor een periode van tien jaar.

De raad werd vorige week ingelicht over het verzoek. Dat was al op 24 juni door het COA verstuurd, maar raakte kwijt op het gemeentehuis. Pas op 4 september dook de brief op.

Kleine gemeenschap worstelt met asielverzoek
Kleine gemeenschap worstelt met asielverzoek (Foto: ANP)