FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 september 2015

Hezbollah: staakt-het-vuren bereikt in Syrië

In Syrië hebben regeringstroepen en hun medestanders een staakt-het-vuren bereikt met rebellen. Het gaat om een zes maanden durend bestand, in twee regio's in het noordwesten van Syrië. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, heeft dat vrijdag bevestigd.

Het staakt-het-vuren kent twee fases. In de eerste fase moeten de rebellen zich terugtrekken uit de regio's. De tweede fase is bedoeld om burgers uit de gebieden te evacueren.

Hezbollah strijdt aan de kant van de regering van president Bashar al-Assad. De rebellen bestaan vooral uit strijders van Islamitische Staat en al-Qaeda.

Hezbollah: staakt-het-vuren bereikt in Syrië
Hezbollah: staakt-het-vuren bereikt in Syrië (Foto: ANP)

Stephanie Pratt in ziekenhuis na spinnenbeet

Stephanie Pratt, bekend van The Hills, moest donderdag met spoed naar het ziekenhuis nadat ze was gebeten door een spin.

De realityster, die tegenwoordig in Londen woont, werd wakker met een spinnenbeet onder haar oog. Aan TMZ vertelt ze dat het zo gezwollen was dat het leek alsof ze een tumor had. Bovendien had ze geen gevoel in een deel van haar gezicht. Ze ging daarom onmiddellijk naar het ziekenhuis om antibiotica te halen.

De artsen bepaalden dat het een spin de boosdoener was, mogelijk een zwarte weduwe. Volgens Stephanie zag ze tijdelijk niets met haar linkeroog. Inmiddels is ze thuis.

Stephanie Pratt in ziekenhuis na spinnenbeet
Stephanie Pratt in ziekenhuis na spinnenbeet (Foto: BuzzE)

FC Volendam verslaat Almere City en pakt eerste periode

FC Volendam heeft het eerste prijsje van het seizoen al binnen. De ploeg van trainer Robert Molenaar verzekerde zich vrijdag met winst op Almere City FC (3-1) van winst van de eerste periode. Met 22 punten uit acht wedstrijden is Volendam niet meer te achterhalen door de concurrentie. Bert Steltenpool was de grote man bij de thuisclub, hij maakte tussen de achtste en 32e minuut een onvervalste hattrick.

De ploeg uit het vissersdorp beleeft een voortvarende start in de Jupiler League. Volendam won zeven van de acht wedstrijden en speelde één keer gelijk. In het bekertoernooi liet de ongeslagen koploper van de eerste divisie zich dinsdag wel verrassen door de amateurs van FC Lienden (0-1).

Volendam herstelde zich drie dagen later in het eigen KRAS-stadion tegen Almere City, de hekkensluiter van de Jupiler League. Bij afwezigheid van de geblesseerde Jack Tuijp stond Bert Steltenpool in de spits. De 21-jarige aanvaller, die twee weken geleden tegen Jong PSV ook al drie keer scoorde, maakte in een halfuur een hattrick. Steltenpool voerde zijn productie dit seizoen daarmee op naar zeven doelpunten. Almere deed een kwartier voor tijd iets terug via Enzio Boldewijn, maar de overwinning én periodetitel van Volendam kwamen niet meer in gevaar.

Aanvoerder Kees Kwakman mocht na het laatste fluitsignaal de Bronzen Stier in ontvangst nemen, de beloning voor de dertiende periodetitel uit de historie. Daarmee is de Volendamse club recordhouder in de Jupiler League.

Sparta Rotterdam bleef in het spoor van de Volendammers door dit seizoen voor de vijfde keer te winnen. Thuis op het Kasteel werd Telstar met 2-1 verslagen. De ploeg van Alex Pastoor kwam snel op voorsprong Na de snelle openingstreffer van Loris Brogno. Telstar bleef een grotere achterstand bespaard en zelfs kwam een kwartier voor tijd via Tarik Tissoudali op gelijke hoogte. Thomas Verhaar voorkwam met zijn achtste treffer van het seizoen puntenverlies voor de Rotterdammer met een treffer in de 83e minuut. De Rotterdammers hebben nu vijf punten achterstand op FC Volendam, maar hebben een wedstrijd minder gespeeld. 

FC Emmen kwam vanavond thuis niet verder dan 1-1 tegen Jong PSV. MVV en FC Dordrecht kwamen beiden twee keer tot scoren en hielden een punt over aan de onderlinge ontmoeting. De overige vijf wedstrijden van de achtste speelronde worden zondagmiddag en maandagavond gespeeld. 

Feest bij FC Volendam na het behalen van de periodetitel. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Feest bij FC Volendam na het behalen van de periodetitel. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Verdachten aanslag Italiaans consulaat gedood

Egyptische veiligheidsdiensten hebben vrijdag negen aanhangers van Islamitische Staat omgebracht. Dat gebeurde tijdens een vuurgevecht in een huis in Caïro. De omgekomen strijders waren verdachten van een aanslag op het Italiaanse consulaat in Caïro. Daarbij viel in juli één dode.

Volgens de veiligheidsdiensten hielden de IS-strijders zich op in het huis om een nieuwe aanslag te beramen. Er werden wapens en bomgordels gevonden om zelfmoordaanslagen mee te plegen.

Verdachten aanslag Italiaans consulaat gedood
Verdachten aanslag Italiaans consulaat gedood (Foto: ANP)

Luiten verprutst goede ronde met dubbele bogey op laatste hole

Golfer Joost Luiten heeft ook zijn tweede ronde van het European Open afgesloten met 69 slagen. De Rotterdammer bleef net als donderdag tijdens zijn eerste omloop twee slagen onder het baangemiddelde. Met een totaal van 138 staat Luiten op de gedeelde 34e plaats, zes slagen achter drie koplopers.

Volgens de 29-jarige Luiten had er vrijdag veel meer in gezeten op de baan van Bad Griesbach. "Door het missen van korte putts kom ik niet verder dan een ronde van 69. Heel frustrerend, want voor mijn gevoel had ik gewoon -5 moeten maken." Luiten lag met vijf birdies en één bogey lang op koers voor een hoge notering, maar moest op de achttiende en laatste hole nog een dubbele bogey op zijn scorekaart noteren. "Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Maar het is wel gebeurd en dus stapte ik voor de zoveelste keer dit jaar met een rotgevoel van de baan."

Halverwege het toernooi staan drie golfers aan kop met 132 slagen: de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel en de Engelsen Graeme Storm en Ross Fisher.

Luiten heeft weer 69 slagen nodig
Luiten heeft weer 69 slagen nodig (Foto: ANP)

Vernielingen aan veelbesproken moskee Leiden

Bij een moskee in Leiden zijn ruiten vernield, meldt de politie. Het is de moskee aan de Ter Haarkade, waar al tijdens de bouw veel om te doen was. Het gebouw is sinds een aantal maanden in gebruik.

Tijdens de bouw was het er geregeld onrustig. Zo bezetten mensen in februari de bouwplaats omdat ze niet wilden dat de moskee er kwam. Mannen van de organisatie Identitair Verzet hadden spandoeken aangebracht met teksten als "In Leiden begint de victorie" en "Stop de islam". Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het toen in een reactie "een kwalijke zaak dat mensen op zo'n manier angst wordt aangejaagd."

Eerder al, in juli vorig jaar, werden ramen ingegooid van mensen die in de buurt van de nieuwe moskee woonden en tegen de komst van het gebedshuis waren.

De vernielingen aan de moskee zijn aangericht tussen donderdag- en vrijdagmiddag. De politie weet nog niet wie het heeft gedaan en zoekt getuigen.

Vernielingen aan veelbesproken moskee Leiden
Vernielingen aan veelbesproken moskee Leiden (Foto: ANP)

Platini: "Niks mis met mijn betaling"

Michel Platini heeft in een statement uitgelegd waar de dubieuze betaling aan zijn adres door Sepp Blatter in 2011 vandaan is gekomen. Blatter trad eerder dit jaar terug als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij wordt al jaren genoemd in allerlei schandalen. Ook een betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 werd door het Openbaar Ministerie in Zwitserland als verdacht aangemerkt.

Volgens het OM kon de FIFA niet beter worden van de betaling die zij deed aan het adres van UEFA-voorzitter Platini. In een statement laat laatstgenoemde weten dat er geen vuiltje aan de lucht is. "We hebben in het verleden afspraken gemaakt over de betalingen inzake adviserend werk voor de FIFA. Het voelde goed om mij te verantwoorden over deze zaak. Ik vind het prettig om mee te werken met alles wat er voor nodig is om de voetbalwereld schoon te krijgen", aldus Platini.

De Zwitserse justitie verhoorde Platini vrijdag als getuige in een juridisch onderzoek naar FIFA-baas Blatter. De Zwitser wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. 

McDonald's gaat testen met bioburger McB

Het roer gaat mogelijk om bij McDonald's. De fastfoodketen uit de Verenigde Staten gaat van 1 oktober tot 18 november in Duitsland experimenteren met de biologische rundvleesburger 'McB'. De uitbreiding van het menu is een volgende stap om McDonald's om te turnen in een "modern en progressief hamburgerrestaurant". Steve Easterbrook, de nieuwe baas van McDonald's, heeft dat als voornaamste doel gesteld voor zijn bedrijf.

Er is wereldwijd steeds meer vraag naar meer natuurlijk eten. Ook de Duitsers - toch bekend om hun voorliefde voor worst en schnitzel - eten minder vlees en het aantal vegetariërs stijgt. De Duitsers zijn volgens McDonald's steeds meer bezig met hun gezondheid, dierenwelzijn en het milieu. Daar speelt de keten nu op in met de McB.

Dat de burger een bio-tintje krijgt, betekent dat de koeien waar ze van gemaakt worden, grazen op weiden waar alleen natuurlijke mest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Eerder deze maand besloten de 16.000 restaurants van McDonald's in de VS en Canada al te switchen van legbatterij- naar scharreleieren.

McDonald's gaat testen met bioburger McB
McDonald's gaat testen met bioburger McB (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner nu eindelijk ook vrouw voor de wet

Caitlyn Jenner mag zich voortaan eindelijk ook officieel vrouw noemen. Een rechtbank in Los Angeles heeft vrijdag goedkeuring verleend aan haar verzoek tot geslachts- en naamswijziging.

Caitlyn was niet aanwezig bij de behandeling van de zaak. De realityster liet zich vertegenwoordigen door haar advocaten. De rechter zette snel een stempel van goedkeuring nadat hij had gevraagd of iemand bezwaren had tegen de nieuwe naam Caitlyn Marie Jenner.

De rechter ging volgens TMZ ook akkoord met de geslachtswijziging, al is het gebruikelijk dat dit uit respect voor de transgender niet hardop in de rechtbank wordt uitgesproken.

CaitlynCaitlyn Jenner nu eindelijk ook vrouw voor de wet (Foto: BuzzE)

Telstar en PvdA snappen helemaal niks van 'belchinezen'

Voetbalclub SC Telstar en politieke partij PvdA hebben laten zien nog altijd weinig kaas gegeten te hebben van het werk van 'belchinezen'. Op de tribunes van de Jupiler League-club zijn regelmatig buitenlanders te vinden die informatie doorgeven aan bedrijven die live informatie over sportwedstrijden verkopen. Dit wordt vaak gebruikt door wedkantoren en dus vindt men het bij Telstar allemaal maar verdacht, want een beetje verdiepen in de materie doet men niet en dus wordt gelijk uitgegaan van matchfixing.

Volgens zogenaamde 'gok-insiders' en 'ervaringsdeskundigen' van de club gaat het niet eens zozeer meer om Chinezen, maar is het allemaal nog veel schokkender: er zouden zelfs meerdere nationaliteiten langs het veld staan. Het simpelweg doorgeven van informatie uiteraard niet strafbaar, maar voetbalclubs die geen idee hebben waar het precies over gaat zijn maar wat bang voor 'dergelijke types'. Hun club mag immers niet geassocieerd worden met 'gokken', ook al is er geen fatsoenlijke bookmaker meer te vinden die de wedstrijden in Nederland niet aanbiedt. 

Afgelopen weekend was het weer 'raak': stewards zagen een man die druk aan het bellen was. Uiteraard greep men direct in om het 'gevaar voor de club' uit het publiek te verwijderen en naar huis te sturen. Een willekeurige supporter van de tegenstander zag het gebeuren: "Een Zuid-Europees ogende man met wat slordige kleding zat op een rustige plek in het stadion de hele tijd te bellen. Pas na meerdere verzoeken van de stewards - in het Engels - ging hij weg", zo beschrijft de supporter de rustig werkende man. De veiligheidscoördinator van Telstar, Richard de Smit, bevestigt het schokkende verhaal. "We willen zulke types niet in ons stadion, maar we zien ze elke keer weer. We willen niks met gokpraktijken te maken hebben en zetten ze er dus uit, waarna we het melden bij de KNVB." Het is niet bekend of de voetbalbond ook daadwerkelijk iets doet met een melding dat er iemand in het stadion zat.

Ook de algemeen directeur van Telstar, Pieter de Waard, laat nog even zien weinig te snappen van wat er nou aan de hand is. "Ooit werd er een link gelegd met matchfixing en wij hebben er toen een huisregel van gemaakt om deze mensen preventief uit het stadion te verwijderen. Toch zien we nog regelmatig een beller, bijna bij elke thuiswedstrijd."

Een als 'belchinees' verkleedde carnavalsvierder in Zwolle (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Een als 'belchinees' verkleedde carnavalsvierder in Zwolle (PRO SHOTS/Erik Pasman)

PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken heeft inmiddels zijn buik vol van de associatie met matchfixing, schimmige gokpraktijken in het Verre Oosten en met opzet stuntelende spelers. In plaats van een poging doen om te begrijpen wat de 'bellende gokbuitenlanders' nou echt doen, gaat Van Dekken er hard tegenaan. Met Kamervragen probeert hij justitieminister Ard van der Steur aan te zetten tot een heus belbuitenlanderverbod"Ik wil niet dat supporters, voor wie het voetbal is, worden lastiggevallen door dit soort figuren", waarbij Van Dekken geheel vergeet dat 'die figuren' juist een rustige plek opzoeken om niemand tot last te zijn. "Hun aanwezigheid heeft niets met zuiver voetbal te maken, maar met gokken", aldus het enige - bijna - juiste wat de PvdA'er zegt.

De KNVB heeft vooralsnog geen zin in het verbannen van belbuitenlanders. Persvoorlichter Hans van Kastel noemt het symptoombestrijding. "We zien liever dat het gokaanbod op alle voetbalwedstrijden aan banden gelegd wordt", zo uit Van Kastel een compleet onmogelijke wens. Tot slot heeft hij nog één suggestie en eindelijk wordt er iets gezegd dat daadwerkelijk ergens op slaat: "Clubs zouden de belbuitenlanders naar de perstribune kunnen sturen, zodat ze niet tussen de supporters zitten", waarmee het hele probleem in één klap opgelost lijkt.

Dan resteert nog de vraag: wat doen deze 'bellende gokbuitenlanders' nou eigenlijk? Ten eerste, met grote regelmaat zijn het gewoon Nederlanders. En ten tweede, ze doen niks meer dan informatie over de wedstrijd doorgeven aan een bedrijf dat dergelijke informatie verkoopt, zoals het meest bekende bedrijf Runningball. Dit gaat tegenwoordig overigens meestal niet eens door middel van bellen, maar simpelweg met een app op de smartphone, waar de 'belbuitenlander' aantikt wat er gebeurt: een hoekschop voor het thuisteam, een gevaarlijke aanval voor de uitploeg? Een druk op het knopje en bedrijven als Runningball weten het. Zij verkopen deze informatie dan weer door aan wedkantoren, die op deze manier live weddenschappen aan kunnen bieden.

Wie denkt dat niemand geïnteresseerd is in het live inzetten op de Nederlandse Jupiler League zit er waarschijnlijk ernstig naast en het kan zelfs nog veel meer obscuur. Zo bieden sommige bookmakers live weddenschappen aan op onder meer de Peruviaanse vrouwenvolleybalcompetitie, - wie haalt als eerste de vijftien punten in set drie? - de Russische tweede divisie in het veldhockey of het aantal gescoorde punten in kwart twee van een wedstrijd in de Poolse basketbalcompetitie voor spelers tot 16 jaar.

De keuze is reuze! Op een doorsnee vrijdagavond kun je live inzetten op onder meer het Afrikaans basketbalkampioenschap voor vrouwen, vriendschappelijke vrouwenvolleybalwedstrijden in Griekenland, de IJslandse handbalcompetitie, waterpolo in Servië en uiteraard zaalvoetbal in Polen en Tsjechië
De keuze is reuze! Op een doorsnee vrijdagavond kun je live inzetten op onder meer het Afrikaans basketbalkampioenschap voor vrouwen, vriendschappelijke vrouwenvolleybalwedstrijden in Griekenland, de IJslandse handbalcompetitie, waterpolo in Servië en uiteraard zaalvoetbal in Polen en Tsjechië

Just Cause 3-app biedt interactieve VR-beelden

Ontwikkelaar Square Enix heeft een interessante app uitgebracht waarin je 3D-beelden uit de game Just Cause 3 kunt bekijken over de schouder van hoofdpersoon Rico. Je kunt geheel onafhankelijk de camera bedienen terwijl je kijkt hoe Rico totale chaos aanricht.

De app, genaamd The Wingsuit Experience, biedt ondersteuning voor VR-apparatuur zoals Google Cardboard. Uiteraard staat de wingsuit centraal in deze app en kun je verschillende afdalingen met de wingsuit bekijken, terwijl Rico willekeurige gebouwen belaagd met raketten. Ook is er een toeristenkaart, waarop je verschillende dorpjes op het exotische eiland kunt bekijken. Een leuk voorproefje voor Just Cause 3, die op 1 december uitkomt voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One.

De app is verkrijgbaar in zowel de Apple Store als Google Play Store.

'Het is de schuld van de prins'

Het grote moddergooien is begonnen en verantwoording nemen is er in ieder geval niet bij. Als we de Arabisch-talige krant uit Libanon Al-Dyar mogen geloven, dan is de Saoedische adel verantwoordelijk voor het drama dat zich vlakbij Mekka heeft afgespeeld.

Het gaat niet om de eerste de beste prins. Naar verluidt zou de zoon van de koning nauw betrokken zijn bij het gebeuren.

De prins zou met een klein leger (200 soldaten en 150 politieagenten) zichzelf midden tussen de stromen pelgrims hebben begeven. Dit zorgde voor een enorme consternatie en leidde uiteindelijk tot de dood van meer dan 700 mensen.

Volgens de Libanese krant werd de prins daarna snel weggevoerd en heeft de Arabische media er alles aan gedaan om de zaak in de doofpot te stoppen.

Diezelfde media zet dit verhaal weg als incorrect en blijven vasthouden aan het verhaal dat de bedevaartgangers zelf verantwoordelijk voor het drama zijn. In de eerste instantie kregen de Afrikaanse moslims de Zwarte Piet voor de tragedie, maar na kritiek van Iran op de Arabische organisatie, werd de schuld snel neergelegd bij Iraanse pelgrims.

Ook over de cijfers zijn beide landen het oneens. In Iran wordt uitgegaan van een dodental van meer dan 1300 bezoekers, de Saoedi's gaan uit van 717 doden en 863 gewonden.

Ayatollah Ali Khamenei, de leider van de Islamitsche Revolutie, heeft Saoedi-Arabië opgeroepen om drie dagen van rouw uit te roepen en zijn verantwoording te nemen. Andere Iraanse regeringsleiders hebben laten weten 'niet onverschillig te kunnen blijven' over het onverantwoorde gedrag van de Saoedi's.

Samsung wil verder groeien als toeleverancier

Samsung wil zijn positie als 's werelds op een na grootste chipfabrikant versterken door meer chips te gaan verkopen aan andere technologiebedrijven. Dat zegt topman Kim Ki-nam van de chipdivisie van het Zuid-Koreaanse technologieconcern in een vrijdag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg.

Samsung opende deze week een nieuw Amerikaans onderzoeks- en ontwerpcentrum in Santa Clara in Silicon Valley. In diezelfde stad houdt ook marktleider Intel kantoor. De nieuwe vestiging moet Samsung helpen zijn concurrentiepositie in de Verenigde Staten te beschermen, met name waar het gaat om het aantrekken van talent, aldus Kim.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern is vooral bekend van zijn smartphones en tablets. Het is echter ook de grootste producent van geheugenchips ter wereld. Daarnaast maakt het onder meer consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten en onderdelen voor computers.

Samsung wil verder groeien als toeleverancier
Samsung wil verder groeien als toeleverancier (Foto: ANP)

Justin Bieber blijft de baas in Single Top 10

Justin Bieber scoort nog steeds met zijn nieuwe single What Do You Mean? Het nummer staat al de hele maand september op de eerste plek in de Single Top 10.

In de hoogste regionen van de hitlijst is weinig veranderd ten opzichte van vorige week. Op nummer twee staan Calvin Harris & Disciples nog steeds met het nummer How Deep Is Your Love en plek drie wordt net als vorige week bezet door The Weeknd met Can't Feel My Face.

Single Top 10 Week 39
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (2) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
3. (3) The Weeknd - Can't Feel My Face
4. (4) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
5. (5) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
6. (13) Zara Larsson - Lush Life
7. (6) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
8. (12) Sigala - Easy Love
9. (7) Felix Jaehn feat. Jasmine - Ain't Nobody (Loves Me Better)
10. (8) Axwell /\ Ingrossso - Sun is Shining

Justin Bieber blijft de baas in Single Top 10
Justin Bieber blijft de baas in Single Top 10 (Foto: BuzzE)

Ook in Tweede Kamer weerzin tegen renovatie

In de Tweede Kamer weten ze het ook allemaal zo net nog niet, met die verbouwing van het Binnenhof. De SGP, D66 en de SP bijvoorbeeld zijn bij lange na niet overstag voor het plan om het complex bijna zes jaar te sluiten om het op te knappen voor 475 miljoen euro.

Ronald van Raak van de SP vindt de twee varianten, verbouwen in dertien jaar en dan openblijven of in vijfenhalf jaar en dan sluiten, 'te weinig om uit te kiezen'. Hij wil goedkopere en praktischere varianten zien, zegt hij. "We gaan het debat niet voeren op basis van deze informatie."

Ook in Tweede Kamer weerzin tegen renovatie
Ook in Tweede Kamer weerzin tegen renovatie (Foto: ANP)

Boze taxichauffeurs zorgen voor vertraging

Boze chauffeurs van taxi's op Schiphol hinderen vrijdagmiddag het verkeer op de A4. Ze rijden in colonne in een slakkengang tussen Amsterdam en Den Haag. Dit leverde rond 16.30 uur een file van acht kilometer op.

Volgens de ANWB zorgen ongelukken rond Amsterdam voor extra vertragingen. "Het is erg lastig om de stad uit te komen", aldus de ANWB.

De taxichauffeurs voeren volgens RTV Noord-Holland actie tegen de zogenaamde ronselaars op Schiphol. Dat zijn chauffeurs die niet bij een centrale zijn aangesloten.

Boze taxichauffeurs zorgen voor vertraging
Boze taxichauffeurs zorgen voor vertraging (Foto: ANP)

KNVB: "Verdenking Blatter is verontrustend"

Verontrustend nieuws en slecht voor het voetbal. Dat vindt de KNVB van het zoveelste hoofdstuk in het omkoopschandaal bij de FIFA. Nu is ook de FIFA-voorzitter Sepp Blatter zelf verdacht van fraude.

"Dit is slecht voor het imago van de FIFA en slecht voor het imago van het voetbal", zei een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond vrijdag.

De KNVB gaat verder niet in op de beschuldigingen, aangezien het strafrechtelijk onderzoek nog loopt. "We wachten op de definitieve conclusie en daar vinden we dan wat van. Het is duidelijk hoe de KNVB staat tegenover het imago van de FIFA en daar handelen we ook naar. Maar we wachten nu af."

KNVB: verdenking Blatter is verontrustend
KNVB: verdenking Blatter is verontrustend (Foto: ANP)

Boom is klaar voor WK wielrennen in Richmond

Lars Boom kreeg in het afgelopen jaar flink wat kritiek te verduren. Hij was betrokken vlak voor de start van de Tour de France bij een cortisol-affaire, stapte uiteindelijk af en kreeg daar veel kritiek op. Bovendien werd in een column in het Algemeen Dagblad de vloer met hem aangeveegd.

"Het deed wel wat met me, ik trok het me wel aan", blikte Boom terug op de afgelopen tijd. "Maar het ging ook weer weg en dan is het echt prima. Ik heb niet veel koersen gereden daarna, hard getraind thuis. Dit wordt de laatste wedstrijd van het seizoen, laten we er maar een klapper van maken. Ik heb hier bewust naar uitgekeken."

Inmiddels heeft Boom alle negatieve berichten achter zich gelaten en richt zich dus volledig op het WK wielrennen in Richmond. De wielrenner van Astana fungeert voor ons land als schaduwkopman en is er helemaal klaar voor. Niki Terpstra is de kopman van de Nederlandse ploeg.

Boom heeft echter geen moeite met deze rolverdeling. "Als de een niet goed is en de ander wel, moet je dat tegen elkaar zeggen. Dan kun je anticiperen. Het belangrijkste is een mooie uitslag, het maakt niet uit wie van ons dat verzorgt."

Ten Rouwelaar verwijt zichzelf degradatie NAC Breda

NAC Breda was niet gedegradeerd met een andere keeper. Dit is de uitspraak die Jelle ten Rouwelaar, huidig doelman van de Bredanaars, eerder vandaag in het TV-programma FC Onder Ons van Omroep Brabant liet weten.

"Er waren toen te vaak momenten dat de ploeg een goeie keeper nodig had en dat was ik vorig seizoen niet", aldus Ten Rouwelaar in het gesprek met presentator Paul Post. "Met een goeie keeper en een spits had NAC de play-offs ontlopen."

"Ik heb er vorig seizoen echt nachten van wakker gelegen. Wat er met de club zou gebeuren bij degradatie. De gevolgen voor mensen die bij de club werken. Eerdere seizoenen heb ik punten voor de club gepakt toen het moeilijk dreigde te worden. Vorig seizoen niet. Dat vreet aan je."

Ook in de Jupiler League gaat het alles behalve goed met NAC Breda. De formatie van trainer Robert Maaskant op de twaalfde plaats in de Jupiler League en pakte uit zeven wedstrijden slechts negen punten. In die duels maakte de ploeg zestien doelpunten, maar kreeg er ook tien tegen.

Een fragment van het interview met Ten Rouwelaar vind je op de website van Omroep Brabant.

Paus veroordeelt hebzucht grote landen

Met hun verlangen naar geld en macht vernietigen de machtige landen in de wereld de natuurlijke rijkdommen. Die hebzucht verergert de armoede in de wereld. Die kritiek uitte paus Franciscus (78) vrijdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

"Een egoïstische en grenzeloze dorst naar macht en welvaart leidt zowel tot misbruik van de aanwezige natuurlijke rijkdommen als tot de uitsluiting van de zwakkeren en de kwetsbaren", sprak de paus tot de aanwezigen. De geestelijk leider van de 1,2 miljard katholieken in de wereld veroordeelde de 'economische en sociale uitsluiting' scherp.

De eerste paus uit Latijns-Amerika heeft het 'ongebreidelde kapitalisme' al vaker aangezwengeld sinds hij twee jaar geleden aantrad.

Paus veroordeelt hebzucht grote landen
Paus veroordeelt hebzucht grote landen (Foto: ANP)

'Ex-vriend bekent moord op verpleegkundige'

De ex-vriend van verpleegkundige Linda van der Giesen heeft bekend dat hij haar in augustus heeft doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden-ziekenhuis in Waalwijk. Dat heeft zijn advocaat vrijdag aan Omroep Brabant en BN De Stem laten weten.

Volgens zijn raadsman was John F. van plan om zichzelf voor de ogen van zijn voormalige vriendin van het leven te beroven, maar hij zou door een psychose anders gehandeld hebben.

Experts van een medisch team zijn een onafhankelijk onderzoek begonnen om vast te stellen of John F. inderdaad een psychose had toen hij Van der Giesen met een vuurwapen neerschoot. "Mijn cliënt verleent in het onderzoek volledige medewerking. Hij heeft geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren en wil zelf ook graag duidelijkheid", aldus de advocaat.

'Ex-vriend bekent moord op verpleegkundige'
'Ex-vriend bekent moord op verpleegkundige' (Foto: ANP)

VW benoemt Matthias Müller tot nieuwe topman

Het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) heeft Matthias Müller benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter. Hij was eerder topman van dochtermerk Porsche.

De 62-jarige Müller neemt de leiding van het grootste autoconcern van Europa over van de opgestapte Martin Winterkorn. Die moest woensdag het veld ruimen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's. Volgens Volkswagen gaat het daarbij wereldwijd om 11 miljoen auto's.

In de Duitse media werd al gespeculeerd dat Müller tot opvolger van Winterkorn zou worden benoemd.

VW benoemt Matthias Müller tot nieuwe topman
VW benoemt Matthias Müller tot nieuwe topman (Foto: ANP)

Rockchick is moslima

Kan je een burka dragen en tegelijktijdig rockchick zijn? Laten we het antwoord maar vast geven: ja, dat kan. Gisele Marie uit Brazilië is er eentje.

Gisele Marie (wij mogen Marie zeggen) groeide op in een Duits, Katholiek nest in Sao Paolo. Na de dood van haar vader ging ze zichzelf waarschijnlijk allemaal moeilijke vragen stellen en dat resulteerde in een bekering naar de islam.

De 42-jarige Marie neemt haar nieuwe geloof erg serieus. Zo bedekt ze haar hele lichaam, maar ze heeft ook iets anders dat ze minstens zo serieus neemt: Marie is de leadgitariste in de Heavy Metal-band van haar broer: Spectrum. Een combinatie die voor veel mensen even wennen is.

“Veel mensen zijn geshockeerd”, vertelt Marie. “Maar andere mensen zijn nieuwsgierig en vinden het interessant”.

Volgens haar zorgt haar niet-alledaagse verschijning voor zowel positieve als vijandige reacties. Het is zelfs een keer gebeurd dat haar burka op straat van haar af werd getrokken.

Dat muziek door veel islam-geleerden als haram wordt beschouwd, lijkt haar niet te deren. “Mijn focus ligt bij de muziek en het feit dat ik moslima ben, heeft daar geen invloed op”, klinkt het dapper.

Nederlanders voelen zich veilig in hun buurt

Veel Nederlanders voelen zich veilig in hun eigen buurt. Ze geven daarvoor het cijfer 7,2, zo staat vrijdag in de veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Er is wel een groot verschil tussen de verschillende provincies en steden. In de regio's Den Haag Centrum en Rotterdam Zuid voelt een op de tien inwoners zich vaak onveilig in de eigen woonbuurt. In Drenthe, Zeeland, Friesland en Noord- en Oost-Gelderland is dat minder dan 1 procent.

Van de ondervraagde Nederlanders vindt een op de tien dat er veel criminaliteit is in zijn of haar woonomgeving. 3 procent van de mensen is bang om slachtoffer te worden van criminaliteit. Een op de vijf mensen voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt.

Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen. 13 procent van de vrouwen zegt 's avonds de deur niet open te doen als de bel gaat. 5 procent van de vrouwen voelt zich 's avonds op straat onveilig.

Nederlanders voelen zich veilig in hun buurt
Nederlanders voelen zich veilig in hun buurt (Foto: ANP)

Kadaster maakt tijdreizen mogelijk

Tijdreizen en zien hoe jouw woonplaats er 200 jaar geleden uitzag? Het Kadaster maakt dat mogelijk. Dankzij een handige en leuke website is het simpel om in de geschiedenis te neuzen.

Het lijkt een beetje op Google Maps. Hoe meer je inzoomt, hoe meer details. Een groot verschil: met deze website is het tevens mogelijk om te kijken hoe 'het dorp' of 'de stad' er bij lag in een zelf gekozen jaartal. Bestond de wijk waar je woont 150 jaar geleden al? Welke sloten zijn verdwenen? Welke boerderijen stonden vroeger op de plek waar tegenwoordig Amsterdam-West ligt?

Het Kadaster heeft een aantal kaarten 'op elkaar gelegd' en gedigitaliseerd. Je kan helemaal terug tot 1815, toen de overheid voor het eerst het een en ander in kaart bracht. Dit werd toen gedaan door het Topographisch Bureau in opdracht van Koning Willem I. Precies 200 jaar geleden dus. Om dit te vieren heeft het Kadaster deze website ontwikkeld.

De website is hier te vinden.

Icoon Historie Landkaart

Danny van Poppel voor twee jaar naar Sky

Wielrenner Danny van Poppel heeft een tweejarig contract getekend bij Team Sky. De Britse formatie maakte de komst van het Nederlandse sprinttalent vrijdag officieel bekend.

"Hij is met 22 jaar nog jong en deze verandering van omgeving is goed voor zijn ontwikkeling", zei ploegmanager Dave Brailsford. "Danny heeft onlangs een geweldige etappezege geboekt in de Ronde van Spanje. Daarmee heeft hij bewezen dat hij een sterke sprinter is, maar we willen hem volgend seizoen ook in de klassiekers zien."

Van Poppel fietste de afgelopen twee seizoenen bij Trek. In 2013 maakte Van Poppel bij Vacansoleil zijn debuut in de Tour de France. Hij was de jongste deelnemer sinds de Tweede Wereldoorlog. "Ik ben klaar voor de volgende stap in mijn carrière en ik geloof zeker dat ik beter zal worden bij Team Sky."

Danny van Poppel voor twee jaar naar Sky
Danny van Poppel voor twee jaar naar Sky (Foto: ANP)

'Lot Lotus in handen van Renault'

Het lot van Formule 1-renstal Lotus ligt in handen van Renault. Dat zei commerciële baas Bernie Ecclestone van de Formule 1 vrijdag in Suzuka, waar deze zondag de Grand Prix van Japan wordt verreden. "Klaarblijkelijk wil Renault de renstal van Lotus overnemen, maar het is nog altijd niet gebeurd. Persoonlijk vind ik het vreemd dat zo'n groot bedrijf er zo lang over doet een beslissing te nemen."

Het voortbestaan van Lotus hangt aan een zijden draadje. Het team, dat zijn basis heeft in het Engelse Enstone, heeft schulden en achterstallige belastingbetalingen. De Britse fiscus wil komende maandag voor de rechtbank surseance aanvragen.

Renault runde vroeger een eigen team, maar fungeert de afgelopen jaren alleen als motorleverancier. De teams van Red Bull en Toro Rosso maken nog gebruik van de motoren, maar aan die samenwerking komt na dit seizoen een einde.

'Lot Lotus in handen van Renault'
'Lot Lotus in handen van Renault' (Foto: ANP)

Blatter verdacht van omkoping Platini

FIFA-voorzitter Sepp Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben betaald aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Dat vermoedt de Zwitserse openbaar aanklager. Hij zou daarmee tegen de belangen van de wereldvoetbalbond FIFA hebben gehandeld.

Blatter betaalde het geld in februari 2011 aan de huidige baas van de Europese voetbalbond, volgens justitie voor "diensten" die tussen januari 1999 en juni 2002 werden geleverd. Wat daarmee bedoeld wordt, is nog niet duidelijk. Platini is door de Zwitserse justitie in het lopende onderzoek naar omkoping bij de FIFA gehoord als getuige. De Fransman leverde vervolgens bewijs aan de Zwitsers in het onderzoek tegen Blatter.

Platini is één van de kandidaten om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. Eind juli maakte hij bekend dat hij zich verkiesbaar stelt. De UEFA-preses kan rekenen op flink wat steun wereldwijd. Ook de KNVB stond achter de kandidatuur van Platini. De betaling van smeergeld aan de Franse oud-voetballer kan de race om het presidentschap behoorlijk in de war schoppen.

Blatter verdacht van omkoping Platini
Blatter verdacht van omkoping Platini (Foto: ANP)

'Gesjoemel kost automobilist veel geld'

Door al het gesjoemel van autofabrikanten met testresultaten is de Nederlandse automobilist aan de pomp gemiddeld 450 euro per jaar extra kwijt. Dat heeft Natuur & Milieu becijferd. De milieuorganisatie is vrijdag een petitie gestart voor betrouwbaardere testmethodes en de komst van een onafhankelijke toezichthouder in Europa.

De berekeningen zijn gebaseerd op onderzoek naar het verschil tussen het verbruik van auto's volgens reclames van de autofabrikanten en het daadwerkelijke verbruik op de openbare weg. Die gegevens zijn vervolgens vermenigvuldigd met de hoeveelheid auto's die in Nederland rondrijden en het gemiddelde aantal kilometers dat mensen afleggen.

Het probleem betreft niet alleen fraude zoals bij Volkswagen, aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu. Wat bijvoorbeeld ook gebeurt is dat bij testen de omstandigheden wat gunstiger worden gemaakt dan in de praktijk kan. Denk bijvoorbeeld aan het inklappen van de spiegels om de auto meer aerodynamisch te maken.

'Gesjoemel kost automobilist veel geld'
'Gesjoemel kost automobilist veel geld' (Foto: ANP)

PVV richt pijlen op Mansveld

De PVV dreigt met een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Wilma Mansveld als zij de problemen op het spoor niet aanpakt. Dinsdag houdt de Tweede Kamer een debat over onder meer kostenoverschrijdingen en de aanhoudende perikelen bij spoorwegbeheerder ProRail.

De PVV zegt de problemen op het spoor helemaal zat te zijn. De partij eist dat staatssecretaris Mansveld de regie van ProRail in eigen handen neemt.

"Het spoor is publieke infrastructuur en daarom moet ProRail, net zoals Rijkswaterstaat, weer onder het ministerie komen", aldus PVV'er Barry Madlener vrijdag. Anders zullen de problemen op het spoor blijven aanhouden, vreest hij.

Madlener: "Mansveld moet nu doorpakken. Het heeft al veel te lang aangesleept. Als de staatssecretaris nalaat om op te treden, dan moet ze maar aftreden."

PVV richt pijlen op staatssecretaris Mansveld
PVV richt pijlen op staatssecretaris Mansveld (Foto: ANP)

NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin hij stelt dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moet worden. Dat meldt de NAM vrijdag. De bevingen hangen samen met gaswinning door de NAM in het gebied.

"De uitspraak van de rechter is onduidelijk", zegt Martijn Verwoerd, projectdirecteur van de afdeling aardbevingen van NAM. "We hebben nog geen antwoord op een aantal vragen die we tijdens de rechtszaak hadden gesteld. We kunnen dan ook niet anders dan in hoger beroep gaan. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor alle partijen."

De uitspraak geeft volgens NAM geen duidelijkheid over welk gebied onder de compensatieregeling valt. Ook wil de NAM weten wat er gebeurt als de huizenprijzen stijgen en is onduidelijk of huizenbezitters meerdere keren schadevergoeding kunnen aanvragen.

Taxatie
De NAM is het niet met de rechter eens dat de waardedaling op een willekeurig moment gecompenseerd kunnen worden. "Er wordt dan gekeken naar de huizenprijzen, maar ook naar het bevingsrisico. Dat is taxatie op taxatie en dat kan leiden tot ongelijke uitkomsten. Wij vinden dat je de markt het werk moeten laten doen en dat de schade pas kan worden bepaald bij verkoop."

Bovendien werkt de NAM samen met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, aan een 'samenhangend pakket van regelingen' voor waardevermeerdering, nieuwbouw en nieuwbouwinnovatie.

NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling
NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling (Foto: ANP)

VN: per dag 8000 vluchtelingen naar Europa

De dagelijkse stroom van 8000 Syrische en Iraakse vluchtelingen houdt voorlopig waarschijnlijk aan. Dat zegt de regionale coördinator Amin Awad van de Verenigde Naties. Per dag komen nog altijd alleen al 5000 vluchtelingen aan in Griekenland.

Als het weer goed blijft in de winter en de grenzen openblijven, dan komt in die situatie weinig verandering. Die verwachting spreekt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) uit tegenover de BBC. De IOM is een internationale, onafhankelijke organisatie op het gebied van migratie.

Ongeveer een half miljoen migranten, vooral uit Syrië en andere conflictgebieden in het Midden-Oosten en Afrika, zijn dit jaar aangekomen in Europa.

VN: per dag 8000 vluchtelingen naar Europa
VN: per dag 8000 vluchtelingen naar Europa (Foto: ANP)

Stoffelijke resten MH17 naar Schiphol

In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. De stoffelijke resten worden met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

Tot dusver gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven waarna ze in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie. De ceremonie is gewijzigd 'omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond'.

Een achtkoppig Nederlands team is in Oekraïne om de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en resten van het vliegtuig op te halen. De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam, in de buurt van Hrabove, en werden sinds 1 mei verzameld door de plaatselijke autoriteiten.

Stoffelijke resten MH17 naar Schiphol
Stoffelijke resten MH17 naar Schiphol (Foto: ANP)

WK 2022 van 21 november tot 18 december

Het WK voetbal in 2022 wordt gespeeld van 21 november tot 18 december. Dat maakte de wereldvoetbalbond FIFA vrijdag bekend.

Het toernooi wordt gespeeld in Qatar. In dat land is het in de zomer zo heet, dat het toernooi 's winters wordt gespeeld. Eerder dit jaar gingen al nadrukkelijke geruchten dat de finale zou plaatsvinden op 18 december en dat het toernooi eind november zou beginnen.

Het toernooi in Qatar is met slechts 28 dagen het kortste WK sinds 44 jaar. De mondiale eindstrijd van 1978 in Argentinië duurde 25 dagen. Het eerste WK ooit in de winter veroorzaakte veel ophef bij grote competities in Europa. Vooral in Engeland is voetballen rond de feestdagen erg populair. Europese topclubs worden voor zo'n 195 miljoen euro gecompenseerd voor het afstaan van spelers voor de WK's in Rusland (2018) en Qatar.

WK 2022 van 21 november tot 18 december
WK 2022 van 21 november tot 18 december (Foto: ANP)

Asscher: asielzoekers moeten zich gedragen

Asielzoekers moeten zich aan de regels houden en van andermans spullen afblijven. Dat benadrukte vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag. Hij reageerde op vragen over een massale vechtpartij met vernielingen in de nacht van donderdag op vrijdag in asielzoekerscentrum (azc) Overberg in de provincie Utrecht.

Dat is niet acceptabel, zei Asscher. Soms komt het tot spanningen in azc's, maar 'je hebt wel van elkaar af te blijven en ook van de spullen'. Dergelijke incidenten dragen ook niet bij tot het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in Nederland, erkende de PvdA-bewindsman.

Hij noemde het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over de komst van asielzoekers. Maar als 'we het hoofd koel houden en het hart warm', dan kan Nederland de stroom asielzoekers aan, aldus Asscher.

Asscher: asielzoekers moeten zich gedragen
Asscher: asielzoekers moeten zich gedragen (Foto: ANP)

Personeel A-Film staat op straat

Het personeel van distributeur A-Film staat definitief op straat. De BV A-Film Personeel is deze week failliet verklaard. Het treft volgens directeur Sim van Veen achttien medewerkers, liet hij vrijdag weten.

A-Film vroeg onlangs uitstel van betaling aan wegens financiële problemen. Wat er met de distributie- en rechtenvennootschappen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Volgens Van Veen wordt de komende weken nog gesproken over een doorstart.

A-Film is een van de grotere onafhankelijke filmdistributeurs van de Benelux. Het bedrijf bracht in het verleden onder meer de succesvolle filmtrilogie Lord of the Rings en Nederlandse kaskrakers als Zwartboek en Phileine zegt sorry naar de bioscoop. Een miljoenenschuld, enkele flops en minder inkomsten uit het op dvd uitbrengen van films leidden er onder meer toe dat A-Film niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

Personeel A-Film staat op straat
Personeel A-Film staat op straat (Foto: ANP)

Senaat bespreekt renovatie Binnenhof dinsdag

De voorzitters van de fracties in de Eerste Kamer praten dinsdag over het kabinetsplan om het Binnenhof jaren te sluiten voor renovatie. Ze zijn daar fel op tegen. De Senaat heeft de zorgen over de sluiting al eerder aan minister Stef Blok (Rijksdienst) overgebracht.

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol vindt het niet kunnen dat het "hele parlementaire gebeuren" bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek, zei ze eerder deze week. "Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie, als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal."

Volgens Broekers-Knol en de fractievoorzitters in de Senaat hoeft het ook helemaal niet. "Sinds 1200 is hier al die zeven-, achthonderd jaar almaar verbouwd en telkens ging de business gewoon door. Ik zie niet waarom dat nu anders zou moeten."

Senaat bespreekt renovatie Binnenhof dinsdag
Senaat bespreekt renovatie Binnenhof dinsdag (Foto: ANP)

Saoedische pers beschuldigt Iraanse pelgrims

Terwijl de kritiek uit met name Iran op Saoedi-Arabië groeit vanwege het pelgrimsdrama in Mekka, heeft de Saoedische pers de tegenaanval ingezet. Volgens Saoedische media waren juist pelgrims uit Iran verantwoordelijk voor de massale paniek die ontstond en meer dan zevenhonderd mensenlevens eiste.

Bij de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, kwamen ook 131 Iraanse gelovigen in de verdrukking om het leven. De Saoedische nieuwssite Al-Sabq citeert ooggetuigen die zagen dat een grote groep Iraniërs in strijd met de richtlijnen in de verkeerde richting was gedraaid en in botsing kwam met andere pelgrims.

Iran op zijn beurt verwijt Saoedi-Arabië incompetentie als het gaat om de organisatie van de pelgrimstocht. Beide landen zijn aartsrivalen vanwege verschillende islamitische geloofsrichtingen. Ook Nigeria vindt het maar niks dat de Saoedi's met de beschuldigende vinger naar de pelgrims wijzen.

Saudische pers beschuldigt Iraanse pelgrims
Saoedische pers beschuldigt Iraanse pelgrims (Foto: ANP)

BlackBerry komt met Android-telefoon

De geplaagde smartphonefabrikant BlackBerry komt met een telefoon die draait op de Android-software van Google. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend bij de presentatie van zijn tweedekwartaalcijfers.

Het nieuwe paradepaardje van het Canadese technologiebedrijf, een schuiftelefoon met de naam Priv, krijgt wel de veelgeroemde beveiligingssoftware van BlackBerry zelf. Het toestel zal later dit jaar op de markt komen.

BlackBerry boekte in het tweede kwartaal een verlies van 66 miljoen dollar (59 miljoen euro), tegen een negatief resultaat van 207 miljoen dollar een jaar eerder. Dat was meer dan kenners hadden voorzien. De omzet daalde met bijna de helft tot 490 miljoen dollar.

BlackBerry komt met Android-telefoon
BlackBerry komt met Android-telefoon (Foto: ANP)

Rusland wil 'in theorie' meevechten tegen IS

Rusland zou "in theorie" mee kunnen vechten in de door de Amerikanen aangevoerde strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Dan moet echter wel aan alle voorwaarden worden voldaan, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het Kremlin wil dat de Syrische regering in Damascus, al jaren een bondgenoot, betrokken wordt bij de plannen. Ook moet elke militaire operatie in Syrië een officieel mandaat van de Verenigde Naties hebben.

Rusland en de Verenigde Staten zitten wat Syrië betreft niet bepaald op één lijn. De VS willen dat de zittende president Bashar al-Assad vertrekt, de Russen steunen hem juist door dik en dun.

Rusland wil 'in theorie' meevechten tegen IS
Rusland wil 'in theorie' meevechten tegen IS (Foto: ANP)

Elon Musk opent tweede Teslafabriek Tilburg

Elektrische autobouwer Tesla opent vrijdagavond een tweede fabriek in Tilburg. Topman en oprichter Elon Musk verricht dan de opening samen met minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Tesla opende twee jaar geleden een eerste vestiging in de Brabantse stad. De luxeauto's van het Model S die vanuit de Verenigde Staten zijn verscheept, worden daar afgebouwd. Eenmaal voorzien van accu, motor en andere onmisbare onderdelen, gaan ze vanuit Tilburg Europa in. Ook de tweede fabriek heeft een assemblagelijn. Naast het gebouw van bijna 50.000 vierkante meter ligt een testbaan. Ook stads- en provinciebestuurders, die alleen al vanwege de werkgelegenheid blij zijn met de uitbreiding, wonen de opening bij.

Musk is behalve bestuurder van Tesla ook onder meer algemeen-directeur en hoofd technologie van ruimtevaartfabrikant SpaceX. Verder was hij betrokken bij betalingsdienst PayPal.

Elon Musk opent tweede Teslafabriek Tilburg
Elon Musk opent tweede Teslafabriek Tilburg (Foto: ANP)

Meer omzet en winst voor Ajax

Ajax heeft het boekjaar 2014/2015 afgesloten met meer omzet en winst dan het voorgaande seizoen. De opbrengsten stegen met 1,5 procent naar 105,4 miljoen euro. De nettowinst viel met 22 miljoen euro een vijfde hoger uit.

Met name transfervergoedingen voor vertrekkende spelers poetsten het winstcijfer flink op. Ajax verdiende veel meer aan het vertrek van met name Daley Blind naar Manchester United en Siem de Jong naar Newcastle United, dan aan de transfers van onder meer Christian Eriksen en Toby Alderweireld een seizoen eerder.

Ajax profiteerde daarnaast van deelname aan de achtste finales van de Europa League. Mede daardoor lagen de inkomsten uit de kaartverkoop voor Europese wedstrijden 1,4 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. Ook televisierechten en de verkoop van bijvoorbeeld shirtjes, petjes en sjaaltje brachten meer geld in het laatje.

Meer omzet en winst voor Ajax
Meer omzet en winst voor Ajax (Foto: ANP)

Komst azc is altijd even schrikken

We leven dagelijks met vreemden, iedereen komt ze tegen. Toch klagen mensen steen en been als het over de komst van asielzoekers gaat. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) vindt het normaal dat mensen schrikken als ze horen dat in hun buurt een asielzoekerscentrum (azc) komt. Dat is altijd schrikken, "dat is gewoon zo", aldus de bewindsman vrijdag. Hij reageerde op de commotie donderdagavond in Purmerend tijdens een debat over een nieuw opvangcentrum.

Dijkhoff maakte de vergelijking met de komst van een supermarkt in een leeg pand op de hoek. "Dan denk je ook: wat gebeurt er? Komt er nou meer verkeer in mijn straat?"


Een azc betekent dat er een paar honderd mensen komen die je niet kent uit landen die je misschien ook niet kent. Dan vraag je je ook af wat de gevolgen zijn, aldus Dijkhoff.

Hij vindt het dan ook belangrijk om daarover in gesprek te gaan met buurtbewoners. In de praktijk blijkt dan doorgaans dat het goed verloopt, zei Dijkhoff.

Vreemde mensen (Foto: ANP)
Vreemde mensen (Foto: ANP)

Den Blijker geeft voedselbank bruine bonen

Chef-kok Herman den Blijker doneert ruim vijf ton bruine bonen, genoeg voor 50.000 maaltijden, aan de voedselbank in Rotterdam. De bonen zijn afkomstig van zijn eigen bonenveld in Zeeland.

"Bonen bewijzen dat gezond eten geen rib uit je lijf hoeft te kosten en ook lekker kan zijn", zegt Herman, die een kookboek over bonen heeft geschreven. "Ook voor klanten van de voedselbank zijn bruine bonen dus uitermate voedzaam en gezond."

André Verschoor van Voedselbanken Nederland is erg blij met de bruine bonen. "Die vormen een goede en gezonde basis voor een warme maaltijd", laat Verschoor weten.

Den Blijker geeft voedselbank bruine bonen
Den Blijker geeft voedselbank bruine bonen (Foto: BuzzE)

Bussemaker houdt hoop op Rembrandts

Cultuurminister Jet Bussemaker gaat er nog steeds vanuit dat Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit naar Nederland komen, ook nu de Franse staat een van de doeken wil. De verkopers, de familie Rothschild, hebben immers zelf ook wat te zeggen, aldus Bussemaker, en zij hadden zelf plannen met het Rijksmuseum.

Het Rijks zou 80 miljoen euro betalen en de Nederlandse regering ook. De Franse Centrale Bank heeft echter van de week 80 miljoen euro opgedoken voor een van de Rembrandts. Het moment waarop Frankrijk met zijn belangstelling op de proppen komt, heeft Bussemaker verbaasd. Ze heeft een goed contact met haar Franse collega, met wie ze het in ieder geval eens is dat de schilderijen in Europa moeten blijven en voor het publiek te zien.

Op de mogelijkheid dat Frankrijk en Nederland ieder een doek kopen en het bruidspaar telkens voor een periode in eigen land tonen, wilde de bewindsvrouw niet ingaan. Frankrijk heeft daarop gehint, maar de Rothschilds kunnen voorwaarden verbinden waaronder de koop wordt gesloten.

Bussemaker houdt hoop op Rembrandts
Bussemaker houdt hoop op Rembrandts (Foto: ANP)

Nederland wil snel betere autotest in Europa

Europa moet snel stappen zetten om een einde te maken aan het gesjoemel met de toelatingstesten voor auto's. Ook moet worden onderzocht of het mogelijk is auto's terug te roepen.

Dat stelt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vrijdag. Ze reageert op het schandaal rond de manipulatie van uitstootgegevens door de Duitse fabrikant Volkswagen. "Zowel de consument als de overheid worden misleid en dat is onaanvaardbaar".

Ze dringt bij de Europese Commissie in Brussel aan op een snelle invoering van een betere test. Die zit al in de pijplijn maar de auto-industrie wil die langzaam, in fases en uitgekleed invoeren, aldus Mansveld.

Om de autotesten betrouwbaar te maken gaat Nederland onmiddellijk meetgegevens delen met andere lidstaten en de Commissie. Het gaat om data die de laatste jaren door TNO zijn verzameld bij onderzoek aan testauto's.

Nederland wil snel betere autotest in Europa
Nederland wil snel betere autotest in Europa (Foto: ANP)

Mad Max

Toen ik dit jaar naar de bioscoop ging om de film Mad Max: Fury Road te kijken waren mijn verwachtingen eigenlijk nul. Toen ik de bioscoop uitliep, was ik in tijden niet zo van mening veranderd. Het is voor mij tot nu toe de beste film van het jaar! Ja, ik hou nu eenmaal van hersenloze entertainmentfilms. Toen ik de kans kreeg om Mad Max te reviewen voor PlayStation 4 werd ik dus ook behoorlijk enthousiast.

Turkse leger doodt tientallen PKK-strijders

Het Turkse leger heeft in het zuidoosten van Turkije tientallen PKK-strijders gedood. Ook sneuvelden twee Turkse militairen.

Volgens het Turkse leger waren er donderdagavond laat en vrijdagmorgen vroeg aanvallen van militanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in de provincie Şırnak. De aanvallen werden beantwoord door Turkse strijdkrachten. Daarbij kwamen 34 PKK-strijders om.

Turkije en de PKK zijn al enkele maanden in strijd verwikkeld nadat de PKK in juli een bestand met de Turkse regering had opgezegd. Aanleiding was de houding van de Turkse regering ten aanzien van de burgeroorlog in Syrië. Veel Koerden verdenken de regering in Ankara ervan de soennitische extremisten van Islamitische Staat al jaren op zijn minst te gedogen.

Turkse leger doodt tientallen PKK-strijders
Turkse leger doodt tientallen PKK-strijders (Foto: ANP)

Saoedische prins gearresteerd in Los Angeles

Een Saoedische prins is in Los Angeles gearresteerd omdat hij een werkster gedwongen zou hebben tot orale seks, meldde de lokale politie. De 28-jarige Majed Abdulaziz al-Saud is donderdag vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 300.000 dollar, een kleine 270.000 euro.

De politie werd door een buurtbewoner ingelicht, nadat die een vrouw had horen schreeuwen. Zij probeerde over de omheining te klimmen van het tientallen miljoenen kostende pand. De prins geniet geen diplomatieke immuniteit en kan dus gewoon worden vervolgd. Hij moet op 19 oktober in de rechtbank verschijnen.

Saudische prins gearresteerd in Los Angeles
Saoedische prins gearresteerd in Los Angeles (Foto: ANP)

'Johnny Depp verkoopt boot om jaloerse vrouw'

Amber Heard wilde niet aan boord stappen van de naar Johnny Depps ex vernoemde jacht. Daarom is de boot in de verkoop gegaan, meldt Us Weekly.

De jacht heet Vajoliroja, een samentrekking van de namen van zijn ex Vanessa Paradis, zichzelf en de kinderen van het voormalige duo, Lily-Rose en Jack. "Johnny hield van dat jacht, maar hij heeft het gekocht voor Vanessa", weet een bron te melden. "Amber is nog steeds jaloers op haar."

Heard kan wel goed opschieten met de kinderen van Depp. Pas keek ze samen met Jack naar het optreden van de acteur in zijn band Hollywood Vampires, de supergroep met onder meer Alice Cooper en Duff McKagan. "Ze herhaalde steeds hoe geweldig Jack is. Ze hebben een goede relatie en Amber lijkt een goede stiefmoeder te zijn."

'Johnny Depp verkoopt boot om jaloerse vrouw'
'Johnny Depp verkoopt boot om jaloerse vrouw' (Foto: BuzzE)

Grote brand op schip aan Nieuwe Maas

In een loods aan de Nieuwe Maas in Rotterdam is vrijdagochtend brand uitgebroken. Dat gebeurde op een binnenvaartschip op het terrein van Verolme. Rookwolken trekken naar Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel, aan de overkant van het water. De inwoners daar moeten hun ramen en deuren voorlopig dicht houden, zegt de Veiligheidsregio Rijnmond.

De brand brak rond 09.30 uur uit. De brandweer verwacht nog tot in de middag nodig te hebben om het vuur te bestrijden. De oorzaak is nog niet bekend. Bij de brand is niemand gewond geraakt en niemand wordt vermist.

Grote brand op schip aan Nieuwe Maas
Grote brand op schip aan Nieuwe Maas (Foto: ANP)

Brussel kijkt naar overname Office Depot

De fusieplannen van de Amerikaanse leveranciers van kantoorartikelen Staples en Office Depot stuiten op vraagtekens in Brussel. Mogelijk dat de samengang van de twee ondernemingen leidt tot hogere prijzen en minder keuzes voor consumenten. De Europese Commissie kondigde daarom vrijdag een diepgaand onderzoek aan naar de overnameplannen.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat er mogelijk problemen zijn voor de concurrentie als het gaat om de levering van kantoorartikelen aan zakenklanten, via internationale en nationale contracten zoals in Nederland en Zweden.

Staples kondigde begin dit jaar aan 6,3 miljard dollar (5,6 miljard euro) over te hebben voor zijn branchegenoot. Door het samengaan ontstaat een bedrijf met een omzet van meer dan 35 miljard dollar en duizenden vestigingen.

Brussel heeft negentig werkdagen, tot 10 februari, om een besluit te nemen. Het openen van dit onderzoek zegt niets over de uitslag, benadrukt Brussel.

Brussel kijkt naar overname Office Depot
Brussel kijkt naar overname Office Depot (Foto: ANP)

Verkoop bedrijfswagens trekt verder aan

De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie (EU) is afgelopen maand voor de achtste maand op rij gestegen. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA vrijdag bekend. In augustus kwam de totale verkoop uit op 113.865 voertuigen, 8,7 procent meer dan in augustus 2014.

De totale verkopen in de EU in de eerste acht maanden van het jaar lagen 11,8 procent boven het niveau van een jaar eerder. In Nederland was de verkoopplus in die periode 16,4 procent. Tot en met augustus werden in Nederland krap 50.000 bedrijfswagens verkocht. De afgelopen maand waren dat er 4491, tegenover 4183 in augustus vorig jaar.

Onder meer in Spanje (plus 43,6 procent), het Verenigd Koninkrijk (plus 15,8 procent), Italië (plus 21,2 procent) namen de verkopen de afgelopen maand op jaarbasis toe. In Duitsland lagen de verkopen krap 9 procent lager ten opzichte van augustus 2014.

Verkoop bedrijfswagens trekt verder aan (Foto: ANP)
Verkoop bedrijfswagens trekt verder aan (Foto: ANP)

'Winterkorn wil baas blijven bij Porsche SE'

Martin Winterkorn, die deze week aftrad als topman van Volkswagen, weigert volgens Der Spiegel zijn topfunctie op te geven bij Porsche SE. Dat is de houdstermaatschappij die een meerderheidsbelang heeft in de Duitse autobouwer.

Winterkorn gaf zijn functie bij Volkswagen naar eigen zeggen op om de weg vrij te maken voor de broodnodige veranderingen bij het autoconcern, dat onder vuur ligt wegens fraude met uitstootwaarden van dieselmotoren. Door aan te blijven als hoogste baas bij Porsche SE zou hij echter veel van zijn macht behouden.

Binnen de raad van toezicht van Porsche SE bestaat dan ook veel weerstand tegen de houding van Winterkorn, aldus Der Spiegel. Wat hij wil kan eenvoudigweg niet, zei een niet bij naam genoemde commissaris tegen het tijdschrift.

'Winterkorn wil baas blijven bij Porsche SE'
'Winterkorn wil baas blijven bij Porsche SE' (Foto: ANP)

Blind maakt voorselectie Oranje bekend

Bondscoach Danny Blind heeft zijn voorlopige selectie bekendgemaakt voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië . De selectie bestaat uit 28 spelers. Ajax is hofleverancier met zes spelers.

Zaterdag 10 oktober speelt Oranje eerst het uitduel tegen Kazachstan. Locatie is de Astana Arena, waar om 22.00 uur lokale tijd (18.00 uur in Nederland) wordt afgetrapt. Drie dagen later volgt de thuiswedstrijd in de Amsterdam ArenA tegen de Tsjechen. Dit duel zal om 20:45 uur beginnen.

De voorlopige selectie:

Ibrahim Afellay (Stoke City), Vurnon Anita (Newcastle United), Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (PSV), Jasper Cillessen (Ajax), Memphis Depay (Manchester United), Virgil van Dijk (Southampton), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Anwar El Ghazi (Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Daryl Janmaat (Newcastle United), Luuk de Jong (PSV), Rick Karsdorp (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Terence Kongolo (Feyenoord), Jeremain Lens (Sunderland), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Fenerbahçe), Quincy Promes (Spartak Moskou), Karim Rekik (Olympique Marseille), Jairo Riedewald (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kenny Tete (Ajax), Joël Veltman (Ajax), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Newcastle United) en Jeroen Zoet (PSV).

WK Rugby - Tim Visser in basis Schotland

Tim Visser zal zondag de eerste Nederlander zijn die in actie komt tijdens een WK rugby. De winger, die sinds 2012 rugby-Schot is, is door coach Vern Cotter opgesteld in het op veel plekken gewijzigde team. In totaal starten ten opzichte van het tegen Japan gewonnen duel er tien andere spelers in de basis, waarin naast Visser ook de complete reservebank van de eerste wedstrijd is opgesteld.

Visser was in die eerste wedstrijd nog buiten de wedstrijdselectie gehouden door Cotter, die in de lastige poule graag alle spelers speeltijd geeft. De Schotten spelen zondag tegen Amerika, waarvan alle eerdere ontmoetingen (ruim) werden gewonnen. Winst zal nodig zijn om een goede uitgangspositie te blijven houden voor de kwartfinales. Na deze wedstrijd volgen namelijk nog ontmoetingen met Zuid-Afrika en Samoa.

Homohuwelijk Duitsland stap dichterbij

De invoering van het homohuwelijk in Duitsland is een stap dichterbij. De Bondsraad, waarin de Duitse deelstaten zijn verenigd, heeft vrijdag een wetsontwerp daarvoor aangenomen. De Bondsdag, het Duitse parlement, moet zich er nu over buigen.

In Duitsland is het voor homostellen al langer mogelijk om een officieel partnerschap aan te gaan, maar het huwelijk is nog niet open voor mensen van hetzelfde geslacht.

Regeringspartijen SPD en CDU/CSU twisten al langer over de invoering van het homohuwelijk. SPD wil het huwelijk al langer vrijstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, terwijl de christendemocraten daar meer moeite mee hebben.

Homohuwelijk Duitsland stap dichterbij
Homohuwelijk Duitsland stap dichterbij (Foto: ANP)

Halfnaakte vrouw lijmt kont aan etalageruit

In Londen heeft een halfnaakte vrouw gistermiddag voor heel wat opschudding gezorgd. Ze had haar blote kont vastgelijmd aan een etalageruit in de Britse hoofdstad.

FOK!kers die nu alvast de gulp losmaken, kunnen hem maar beter in de broek houden. Dame in kwestie is namelijk ene Kay Bishop. De 56-jarige vrouw noemt zichzelf trouwens ''s Werelds chagrijnigste, oude vrouw van 2015'. En daar lijkt geen woord van gelogen.

In niets meer dan een vleeskleurige bh met tepels en een string met schaamhaar besloot Bishop haar reet vast te lijmen aan een etalageruit. En waarom in godsnaam? Ze zegt hiermee aandacht te willen vragen voor de 'slechte behandeling van asielzoekers over de hele wereld'. Waarvan akte.

Pic volgt hieronder, maar die wil je vast niet zien. Echt niet. Maar voor de liefhebbers, check de bron!

'Weinigen merken viering 200 jaar koninkrijk'

De viering van 200 jaar koninkrijk is aan veel Nederlanders voorbijgegaan. Bijna de helft heeft de afgelopen twee jaar niets gemerkt van de activiteiten die hiermee te maken hadden, blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Het is deze maand precies 200 jaar geleden dat Willem I werd ingehuldigd als koning van het verenigd koninkrijk der Nederlanden. Het Nationaal Comité 200 Jaar Koninkrijk organiseerde sinds november 2013 talloze evenementen om hierbij stil te staan. Zaterdag vindt in Amsterdam de slotviering plaats, in aanwezigheid van de koning, koningin en prinses Beatrix.

De peiling, een steekproef onder duizend stemgerechtigde Nederlanders, wijst uit dat 45 procent van de Nederlanders van het hele project niets heeft meegekregen. De rest, 55 procent, heeft er wel iets over gehoord, gelezen of gezien.

Belastinggeld
Meer dan de helft (52 procent) vindt het niet goed dat de evenementen zijn gefinancierd met 2 miljoen euro aan belastinggeld. Van de ondervraagden is 16 procent het hier wel mee eens. De rest is neutraal (25 procent) of weet het niet (7 procent).

Verder vindt 17 procent het belangrijk dat er de afgelopen twee jaar is stilgestaan bij 200 jaar koninkrijk. Ruim een derde (36 procent) beschouwt het als 'onbelangrijk of zeer onbelangrijk', 39 procent vindt het niet belangrijk maar ook niet onbelangrijk en de rest zegt het niet te weten.

'Weinigen merken viering 200 jaar koninkrijk'
'Weinigen merken viering 200 jaar koninkrijk' (Foto: ANP)

Beelden van Pokémon World Championships 2015

Tijdje geleden streden de beste Pokémon spelers voor de wereldtitel 2015. Tijdens het evenement werd ook Wii U-versie van Pokkén Tournament aangekondigd die in de lente van 2016 moet komen. Van het WK is nu een filmpje met alle hoogtepunten van het toernooi. In juni van dit jaar werden de Nederlandse Kampioenschappen nog gehouden. Tijdens het toernooi worden niet de kaarten tevoorschijn gehaald, maar spelen ze alleen de arcade versie van Pokkén Tournament.



Frans Bauer schiet te hulp na ongeluk op A29

Frans Bauer heeft donderdagavond een goede daad verricht. Na een auto-ongeluk op de A29 werd een aantal inzittenden opgevangen door de volkszanger, die toevallig langsreed.

Een ambulancemedewerker twitterde dat Bauer te hulp was geschoten na de botsing tussen twee auto's. "Eén betrokkene naar huisarts verwezen. De anderen waren al opgevangen door @fransbauer." Bauer liet in een reactie op de tweet weten dat hij graag had geholpen.

Ook vroeg de 41-jarige artiest of het nog goed was gekomen met een vrouw die nogal overstuur was. Dat was het geval. "Ze was erg verbaasd je te zien." Frans begrijpt dat volkomen. "Ze zat helemaal in de stress en dan komt Bauer je even kalmeren met een andere passant!"

De hulpverlener is lovend over de actie van Frans. "Als iedereen dat eens doet. Een flesje water en een hand op de schouder doen wonderen." De zanger vindt dat eigenlijk heel normaal. "Zo hoort het, maar jullie werk vind ik echt knap, helden!"

Frans Bauer schiet te hulp na ongeluk op A29
Frans Bauer schiet te hulp na ongeluk op A29 (Foto: BuzzE)

Heineken brouwt vanaf 2017 bier in Ivoorkust

Heineken boort een nieuwe markt aan in Afrika. Het bedrijf verwacht vanaf begin 2017 bier te produceren in een nieuwe brouwerij in Ivoorkust, waarvan het voor de helft eigenaar is. De eerste steen wordt vrijdag gelegd.

Heineken stapt voor 51 procent in Brassivoire. Dat is een gezamenlijke onderneming met CFAO, een op Afrika gerichte handelsmaatschappij die de overige 49 procent van de aandelen bezit. De twee partijen investeren samen omgerekend 150 miljoen euro in de brouwerij.

Met een geplande jaarproductie van 1,6 miljoen hectoliter levert Brassivoire naar verwachting zevenhonderd directe arbeidsplaatsen op. Nog eens 40.000 Ivorianen zullen hun baan indirect te danken hebben aan de aanwezigheid van de bierbrouwerij.

Heineken brouwt vanaf 2017 bier in Ivoorkust
Heineken brouwt vanaf 2017 bier in Ivoorkust (Foto: ANP)

Cosby raakt nog meer eretitels kwijt

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby (78) is zijn erediploma's van de universiteiten van Fordham en Marquette kwijtgeraakt. Beide christelijke universiteiten willen niets meer met de van seksueel misbruik verdachte Cosby van doen hebben. Het is de eerste keer dat beide scholen iemand een erediploma afnemen, meldden verschillende Amerikaanse media.

Fordham gaf Cosby in 2001 de titel van eredoctor in de schone kunsten, terwijl Marquette hem in 2013 eerde. Cosby, onder meer bekend van de televisieshow The Cosby Show, werd eerder al gedumpt door de universiteit van Spelman, terwijl ook een bronzen beeld van de komiek in Disneyland werd verwijderd. De Amerikaanse marine nam hem de titel van ere-onderofficier af.

Cosby wordt verdacht van de verkrachting en aanranding van tientallen vrouwen. Hij wordt nog niet vervolgd.

Cosby raakt nog meer eretitels kwijt
Cosby raakt nog meer eretitels kwijt (Foto: ANP)

Grieken komen met registratiecentra migranten

Griekenland is begonnen met de eerste voorbereidingen voor het bouwen van registratiecentra voor vluchtelingen. Die zogenoemde hotspots moeten op de eilanden Chios, Lesbos, Samos en Kos komen. Vervolgens kunnen vluchtelingen vanuit die centra naar een kamp in de buurt van Athene worden gebracht. Er wordt nog overwogen een tweede kamp te maken in de buurt van Thessaloniki.

De Europese Unie is verantwoordelijk voor de financiering. "Als het geld er is, kunnen we beginnen", zei een officier van de Griekse kustwacht op het eiland Chios vrijdag.

Grieken komen met registratiecentra migranten
Grieken komen met registratiecentra migranten (Foto: ANP)

Mama doet dochters ex (15) op glijbaan

De politie van Port St. Lucie, in de Amerikaanse staat Florida, heeft deze week ene Heather Phillips opgepakt. De veertigjarige vrouw heeft namelijk sinds augustus een seksrelatie met een vijftienjarige knul. Het ventje blijkt het ex-vriendje van Phillips' dochter te zijn.

De jongen in kwestie had enige tijd een relatie met de twaalfjarige dochter van de Floridanese. Toen deze relatie op de klippen liep, zag moederlief de kans schoon om met het ex-vriendje van haar dochter aan te pappen. Halverwege augustus, zo'n twee maanden na de beëindiging van de kalverliefde, sloeg de vonk over.

Hoewel de knaap aangaf geen heil te zien in seks met zijn voormalige schoonmoeder, drong Phillips zich toch aan de jongen op. Uiteindelijk ging het ventje overstag, waarna hij haar op de glijbaan bij het clubhuis van de padvindsters aan zijn paarsgepunte lans reeg.

In de nacht van 6 september was het pas helemaal raak. Maar liefst zeven keer ging hij toen over de wellustige milf heen. Zonder condoom, uiteraard.

Het had zo mooi kunnen zijn, ware het niet dat het jochie berouw kreeg. Vorige week ging het kereltje namelijk huilend naar zijn moeder. Deze schakelde direct de politie in.

Het jochie heeft tegenover de politie verklaard dat zijn rijpe vriendin tegen hem had gezegd dat ze zwanger van hem was. Ze zou een abortus overwegen, aldus het ventje.

Phillips heeft na enig aandringen schoorvoetend bekend seks met de jongen te hebben gehad. De zwangerschap blijkt echter een grapje. Ze zit momenteel opgesloten in St. Lucie County Jail wegens seks met een minderjarige.

PhillipsDe dame in kwestie. Nice?
(foto: Port St. Lucie PD)

 

Bondsong Sam Smith nu te beluisteren

Writing's on the Wall, de soundtrack van de nieuwe James Bondfilm Spectre, was vrijdagochtend voor het eerst helemaal te horen op BBC Radio. Het nummer, gezongen door Sam Smith, is te beluisteren op de site van de Britse omroep en via Spotify.

Eerder deze maand werd bekend werd dat Smith de 24e Bondsong voor zijn rekening zou nemen. "Ik vind het erg spannend dat ik deel uit mag maken van dit iconische Britse erfgoed en dat ik in een rijtje kom te staan met mijn grootste muzikale inspiratiebronnen", zei de Britse singer-songwriter toen trots.

Smith, die onlangs al een fragment van het nummer deelde, laat via Twitter weten dat hij 'heel, heel lang' van dit moment heeft gedroomd. In de uitzending op BBC Radio gaf de 23-jarige artiest te kennen dat hij niet verwacht dat Writing's on the Wall een nummer één-hit wordt. Dat is ook helemaal niet zijn doel: hij wilde gewoon een waardige Bondsong maken.

Spectre draait vanaf 29 oktober in de Nederlandse bioscopen. De rol van '007' wordt opnieuw gespeeld door Daniel Craig. Het is mogelijk de laatste keer dat hij in de huid van de geheim agent kruipt.

Bondsong Sam Smith nu te beluisteren
Bondsong Sam Smith nu te beluisteren (Foto: BuzzE)

Weer 4000 vluchtelingen op Griekse vasteland

Zo'n 4000 vluchtelingen hebben vrijdagochtend het vasteland van Griekenland bereikt. Zij zaten allemaal op het eiland Lesbos, dat vlakbij Turkije ligt. Zo'n 1440 migranten kwamen met de veerpont Ariadne vanaf het eiland aan in havenstad Piraeus, waarna even later bijna 2500 asielzoekers met de pont Eleftherios Venizelos het vasteland bereikten, meldde staatsomroep ERT.

Alle migranten aan wie werd gevraagd waar ze heen willen, gaven aan naar West-Europa te willen reizen. In Griekenland komen dagelijks duizenden vluchtelingen aan.

Weer 4000 vluchtelingen op Griekse vasteland
Weer 4000 vluchtelingen op Griekse vasteland (Foto: ANP)

Frans consumentenvertrouwen hoogst sinds 2007

Franse consumenten hebben sinds het najaar van 2007 niet zoveel vertrouwen gehad in de eigen economie als deze maand. Door de verdere daling van de olieprijzen in de afgelopen zomer zagen zij hun besteedbaar inkomen toenemen, wat de stemming flink ten goede kwam.

Volgens cijfers die statistiekbureau Insee vrijdag publiceerde is de graadmeter van het Franse consumentenvertrouwen in september uitgekomen op 97, drie punten meer dan in augustus. Dat is de hoogste stand sinds oktober 2007, toen de kredietcrisis nog maar net de kop had opgestoken.

Het consumentenvertrouwen in de tweede economie van de eurozone vertoont nu al vijf maanden op rij een stijgende lijn. De graadmeter staat nog wel onder het langjarig gemiddelde van 100.

Frans consumentenvertrouwen hoogst sinds 2007
Frans consumentenvertrouwen hoogst sinds 2007 (Foto: ANP)

Hans Breukhoven stelt biografie uit

Hans Breukhoven heeft de publicatie van zijn biografie uitgesteld. Dat meldt De Telegraaf. De 68-jarige zakenman, die opnieuw chemokuren moet ondergaan, wil zich eerst op zijn herstel richten.

Bij Breukhoven werd in oktober van vorig jaar alvleesklierkanker geconstateerd. Hij deed er alles aan om weer gezond te worden en de behandeling leek aan te slaan. Uit een laatste scan bleek echter dat de ziekte toch was teruggekomen.

De memoires van Breukhoven gaan over de opkomst en ondergang van zijn zakenimperium. De in Londen woonachtige Free Record Shop-oprichter heeft de komende periode geen tijd om de laatste hoofdstukken te schrijven.

Hans Breukhoven stelt biografie uit
Hans Breukhoven stelt biografie uit (Foto: BuzzE)

Grote bende handel nepartikelen opgerold

Bij een grote actie deze week is een bende opgerold die zich volgens het Openbaar Ministerie op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan de handel in vervalste merkartikelen. In totaal werden vijftien verdachten opgepakt. Van hen zijn er elf weer vrij. Meer arrestaties en invallen sluit het OM niet uit.

Door heel Nederland zijn meer dan vijftig opslagplaatsen en zes woningen doorzocht. Daarbij zijn ruim 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslag genomen en 4.200 losse merkemblemen. Maar er werden ook explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo), (nep)wapens, 8,5 kg hennep en benodigdheden voor een kwekerij gevonden. Ook zijn er duizenden merkvervalste sigaretten en racefietsvelgen in beslag genomen.

De spullen vertegenwoordigen een geschatte waarde van ruim vier miljoen euro.

Grote bende handel nepartikelen opgerold
Grote bende handel nepartikelen opgerold (Foto: ANP)

Den Haag wil meer woningen van corporaties

Er komt een onderzoek naar drie grote woningcorporaties in Den Haag. De gemeente wil dat ze genoeg nieuwe sociale huurwoningen bouwen, maar Vestia, Staedion en Haag Wonen zeggen dat ze niet genoeg geld hebben om daaraan te voldoen. De hofstad wil weten of ze de waarheid spreken en heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) daarom gevraagd om ze door te lichten. Dat kan sinds kort. Den Haag is voor zover bekend de eerste gemeente die de stap neemt.

Den Haag groeit flink en heeft de komende vier jaar ongeveer 1800 nieuwe sociale huurwoningen nodig. Staedion zegt hooguit enkele honderden woningen te kunnen bouwen, Vestia en Haag Wonen kunnen niets leveren. Den Haag is daar niet tevreden over. Het WSW moet nu kijken 'of hun bod daadwerkelijk is wat de corporaties maximaal naar redelijkheid kunnen bijdragen', aldus wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) donderdag. Het is niet bekend wanneer het WSW-onderzoek is afgerond.

Vestia is een van de grootste corporaties van Nederland. Het kwam in 2012 in grote problemen door de handel in zogeheten derivaten. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in.

Den Haag wil meer woningen van corporaties
Den Haag wil meer woningen van corporaties (Foto: ANP)

Transgender-personage in Assassin's Creed Syndicate

Ubisoft doet in Assassin's Creed Syndicate een poging om de diversiteit in hun games te vergroten. Ned Wynert, een belangrijke NPC die onder andere quests uitdeelt, is een transgender.

Ook is de bekende opening statement sinds Syndicate iets aangepast. Waar er in het verleden werd benadrukt dat de Assassin's Creed-games worden ontwikkeld door "een multicultureel team met verschillende religieuze overtuigingen", is de openingszin vanaf Syndicate nog wat uitgebreid: "een multicultureel team met verschillende religieuze overtuigingen, seksuele oriëntaties en geslachtsidentiteiten".

Syndicate was al progressief bezig met de mogelijkheid om met zowel een mannelijk als een vrouwelijk personage te kunnen spelen, maar doen daar dus nog een schepje bovenop. Ubisoft heeft in het verleden veel kritiek te verduren gehad vanwege het ontbreken van een vrouwelijk speelbaar personage. Het is overigens niet zo dat het transgender-zijn van het personage in Syndicate echt een rol speelt.

Ubisoft is niet de eerste die een game uitrust met transgender-personages. BioWare deed hetzelfde met Dragon Age: Inquisition, waarin het personage Krem een transgender moest voorstellen.

Krem, transgender-personage uit Dragon Age: Inquisition
Krem, transgender-personage uit Dragon Age: Inquisition

Zeg het maar heren (en dames/LGBTI): Geforceerde, doorgeslagen progressiviteit of een terechte, logische keuze?

Airbus A330 maakt noodlanding op Bali

Een Airbus A330 van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft vrijdag een noodlanding in Indonesië moeten maken. Het vliegtuig, dat vlak voor middernacht vanuit Perth was vertrokken richting Hongkong, kreeg halverwege de vlucht te maken met een motorprobleem. De piloot zette het toestel daarop veilig aan de grond in Denpasar, op het eiland Bali.

Aan boord waren 251 passagiers en enkele bemanningsleden. Zij zijn volgens de luchtvaartmaatschappij allemaal ongedeerd uit de Airbus gestapt. De passagiers zijn door Cathay Pacific ondergebracht in hotels. Het incident wordt nog onderzocht.

Airbus A330 maakt noodlanding op Bali
Airbus A330 maakt noodlanding op Bali (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Japan

Daniil Kvyat heeft verrassend de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Japan. Op een nat Suzuka kwam de Rus van Red Bull Racing tot een tijd van 1.48,277 waarmee hij nipt sneller was dan de Mercedes van Nico Rosberg.

Omdat het regende reden de coureurs niet veel ronden. Kvyat zette zijn tijd neer op het moment dat het even wat droger was. Max Verstappen kwam tot een achtste tijd in 1.50,542. De Nederlander maakte net als enkele andere rijders wel enkele uitstapjes buiten de baan. Valtteri Bottas kwam helemaal niet in actie.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Kvyat Red Bull 1:48.277   6
2 N. Rosberg Mercedes 1:48.300 +0:00.023 8
3 L. Hamilton Mercedes 1:48.853 +0:00.576 8
4 D. Ricciardo Red Bull 1:49.097 +0:00.820 10
5 S. Vettel Ferrari 1:50.268 +0:01.991 19
6 K. Räikkönen Ferrari 1:50.319 +0:02.042 16
7 C. Sainz Toro Rosso 1:50.418 +0:02.141 6
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:50.542 +0:02.265 5
9 F. Nasr Sauber 1:50.968 +0:02.691 10
10 P. Maldonado Lotus 1:51.557 +0:03.280 7
11 N. Hülkenberg Force India 1:51.674 +0:03.397 11
12 J. Button McLaren 1:51.861 +0:03.584 9
13 M. Ericsson Sauber 1:51.934 +0:03.657 12
14 S. Perez Force India 1:52.070 +0:03.793 8
15 R. Grosjean Lotus 1:52.534 +0:04.257 6
16 F. Massa Williams 1:52.765 +0:04.488 6
17 F. Alonso McLaren 1:55.239 +0:06.962 10
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:58.059 +0:09.782 6
19 A. Rossi Manor-Marussia 1:59.419 +0:11.142 7
20 V. Bottas Williams -:--.--- -:--.--- 0

Jeugd-tbs'er verdacht van dodelijke overval

Een jeugd-tbs'er op proefverlof is opgepakt voor de dodelijke woningoverval in Tilburg vorige week. De twintigjarige man was voor de overval vertrokken uit de jeugdinrichting in Spijkenisse en op tijd teruggekeerd. Hij is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie in zijn cel opgepakt.

De man had jeugd-tbs, maar mocht met onbegeleid verlof om hem voor te bereiden op zijn vrijlating en een terugkeer in de samenleving. "Als blijkt dat hij dit inderdaad heeft gedaan, zal er een diepgaand onderzoek komen hoe het kon gebeuren dat hij op verlof mocht en toch zo in de fout is gegaan", zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie na een bericht in De Telegraaf. Het ministerie kan niet zeggen waarvoor de verdachte jeugd-tbs had gekregen.

De twintigjarige man zou vorige week dinsdag met een negentienjarige Rotterdammer een woning in Tilburg hebben overvallen. Daarbij werd de 48-jarige bewoner doodgeschoten.

Jeugd-tbs'er verdacht van dodelijke overval
Jeugd-tbs'er verdacht van dodelijke overval (Foto: ANP)

'China pakt uitstoot broeikasgassen aan'

China gaat een systeem opzetten om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Dat meldden Amerikaanse functionarissen aan persbureau Bloomberg. De Chinese president Xi Jinping maakt dat volgens de functionarissen vrijdag tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten bekend. Xi gaat dan langs bij president Barack Obama op het Witte Huis.

Er komt een systeem met emissierechten in China, waardoor de uitstoot moet afnemen. China is de grootste vervuiler ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten.

Meer details worden tijdens de ontmoeting tussen Xi en Obama bekend. De Chinese president kwam donderdag aan in Washington, nadat hij eerder deze week aan de westkust was begonnen met zijn bezoek aan de VS. Bij aankomst op luchtmachtbasis Andrews werden Xi en zijn vrouw donderdag begroet door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

Bij het Witte Huis werden vlaggen van Vaticaanstad snel gewisseld voor de Chinese. Die eerste hingen er vanwege het bezoek van paus Franciscus aan Washington tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten. De paus reisde donderdag naar New York.

'China pakt uitstoot broeikasgassen aan'
'China pakt uitstoot broeikasgassen aan' (Foto: ANP)

Leraren het meest ziek, ambtenaren het langst

Mensen die in het onderwijs en in de zorg werken, zijn het meest ziek. Boeren, vissers en mensen in de horeca melden zich het minst vaak ziek. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het ziekteverzuim in april, mei en juni bedroeg 3,7 procent voor heel Nederland. Dat betekent dat gemiddeld 37 van de duizend werknemers zich in het tweede kwartaal ziek hadden gemeld. Voor leraren was dat 4,9 procent. Maar de leraren zijn ook snel weer op de been. Hun verzuim duurt gemiddeld 6,6 dagen per jaar. Ambtenaren en hun bestuurders zijn gemiddeld 8,5 dag afwezig, de langste ziekteperiode. Ook mensen die in de industrie werken, zijn ruim acht dagen ziek.

Ongeveer een kwart van de ziekmeldingen heeft met het werk te marken. Dat speelt vooral in het vervoer en in de bouw.

Leraren het meest ziek, ambtenaren het langst
Leraren het meest ziek, ambtenaren het langst (Foto: ANP)

Oprah Winfrey gaat in eigen serie spelen

Oprah Winfrey gaat zelf een rol spelen in de door haar geproduceerde serie Greenleaf. Dat heeft haar televisiekanaal OWN bekendgemaakt.

De serie gaat over de familie Greenleaf die aan het hoofd staat van een megakerk, Greenleaf World Ministries. Keith David speelt daarin de rol van bisschop James Greenleaf, Lynn Whitfield zal te zien zijn als zijn vrouw, Mae. Oprah neem de rol op zich van Mavis McCready, de zus van Mae.

"Zoals veel megakerken in Amerika, is Greenleaf World Ministries meer dan een gebedshuis", zo luidt de omschrijving van de show. "Het is een thuis. Maar daaronder gaat een wereld van ongerechtigheid schuil."

Oprah Winfrey gaat in eigen serie spelen
Oprah Winfrey gaat in eigen serie spelen (Foto: BuzzE)

Toneelstuk Harry Potter in twee delen

Harry Potter And The Cursed Child wordt een tweedelige theatervoorstelling. Dat maakte schrijfster J.K. Rowling bekend via Twitter.

Eerder dit jaar kondigde de schrijfster aan een nieuw verhaal rond Harry Potter exclusief naar het Londense theater te brengen. Nu blijkt het verhaal te uitgebreid om in één voorstelling te passen. "Vanwege de epische aard van het verhaal waar we aan hebben gewerkt, wordt Harry Potter And The Cursed Child opgedeeld in twee delen!"

Op de website Pottermore reageren schrijver Jack Thorne en regisseur John Tiffany verheugd op het nieuws. "Het mag duidelijk zijn dat ik het geweldig vond toen we besloten het in twee delen te doen", vertelt Thorne. "Ik heb nooit eerder aan iets als dit gewerkt", voegt Tiffany toe. "Normaal gesproken bewerk je bestaand materiaal of schrijf je een compleet nieuw stuk. Met Cursed Child hebben we de unieke kans om enkele van de meest gevierde boeken te verkennen en tegelijkertijd met J.K. Rowling te werken om een verhaal te vertellen dat nog niemand kent. Het is erg opwindend."

Toneelstuk Harry Potter in twee delen
Toneelstuk Harry Potter in twee delen (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: minder vochtig

Goedemorgen! Als het goed is, lost de mist die afgelopen nacht is ontstaan, inmiddels langzaam op. Met name de provincies langs de kust profiteren vandaag van de zon. In de middag ontstaan er wat stapelwolken, maar blijft het over het algemeen wel droog.

Slechts heel plaatselijk zou er een buitje kunnen vallen aldus weeronline.nl Aan het eind van de avond ontstaan er weer mistbanken door het hele land. Deze mistbanken kunnen het verkeer hinderen, dus blijf op je hoede als je 's nachts de weg op moet! Bij een matige (noord) westenwind en met een temperatuur van zo'n 17 á 18 graden belooft het vandaag een mooie dag te worden.

Zonsondergang in Alkmaar (Daalmeer) (Foto: Pap)
Zonsondergang in Alkmaar (Daalmeer) (Foto: Papabear)

Heb jij een mooie foto van de zonsondergang of van de mistvelden gemaakt? mail 'm door naar frontpage@fok.nl ovv je username en waar je de foto gemaakt hebt, dan plaatsen wij hem bij het weerbericht van morgen (of overmorgen)!

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Japan

Carlos Sainz jr. heeft de snelste tijd neergezet tijdens een kletsnatte eerste vrije vrije training voor de Grand Prix van Japan op Suzuka. De Spanjaard reed 1:49.434 en was daarmee een halve seconde sneller dan Daniil Kvyat. Max Verstappen zette de zesde tijd neer.

Veel actie gebeurde er niet tijdens de eerste sessie. In het eerste half uur reden de coureurs enkele installatie ronden om vervolgens weer een tijd in de pits te wachten op beter weer. Na bijna een uur was het Max Verstappen die de eerste tijd op de klok bracht. Nadat meer coureurs op intermediates de baan op gingen zette Sainz de snelste tijd neer. Slechts twaalf coureurs zette een tijd neer.


om 7:00 begint de tweede vrije training

Uitslag vrije training 1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 C. Sainz Toro Rosso 1:49.434   10
2 D. Kvyat Red Bull 1:49.938 +0:00.504 6
3 N. Rosberg Mercedes 1:50.077 +0:00.643 14
4 S. Vettel Ferrari 1:50.519 +0:01.085 12
5 L. Hamilton Mercedes 1:50.722 +0:01.288 6
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:50.940 +0:01.506 10
7 K. Räikkönen Ferrari 1:51.212 +0:01.778 15
8 F. Massa Williams 1:52.288 +0:02.854 12
9 M. Ericsson Sauber 1:53.820 +0:04.386 12
10 V. Bottas Williams 1:53.964 +0:04.530 14
11 F. Nasr Sauber 1:54.013 +0:04.579 9
12 J. Button McLaren 1:55.678 +0:06.244 6
13 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 1
14 N. Hülkenberg Force India -:--.--- -:--.--- 4
15 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 3
16 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 5
17 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 1
18 J. Palmer Lotus -:--.--- -:--.--- 1
19 W. Stevens Manor-Marussia -:--.--- -:--.--- 3
20 A. Rossi Manor-Marussia -:--.--- -:--.--- 4

Paus: gedachten zijn bij moslims

Paus Franciscus is in gedachten bij moslims na de gebeurtenissen van donderdag bij Mekka in Saudi-Arabië. Tijdens een mis in New York zei Franciscus dat hij zijn "gevoelens van verbondenheid" over wil brengen. Ruim zevenhonderd pelgrims werden bij Mekka doodgedrukt tijdens de jaarlijkse bedevaart -hadj- in de mensenmassa.

De paus sprak in de St. Patrick's kathedraal in New York. Hij is bezig met een zesdaags bezoek aan de Verenigde Staten.

Paus: gedachten zijn bij moslims
Paus: gedachten zijn bij moslims (Foto: ANP)

Metaalstakers marcheren vandaag over Erasmusbrug

Stakende metaalwerkers houden vrijdag een grote 'metaalmars' in Rotterdam. Ook in Nijmegen en in het noorden van Groningen komen actievoerders bijeen. De vakbonden verwachten bij elkaar rond de 2500 stakers.

Het is al de zoveelste grote stakingsdag in de metaal. Bij bedrijven door het hele land leggen werknemers het werk neer, sommigen voor 24 uur, anderen voor 48 uur. Het gaat onder anderen om krachten van de maritieme concerns Heerema en IHC en luchtvaartbedrijf Fokker.

De mars in Rotterdam start vanaf het Handelsplein en gaat via de Laan op Zuid, het Wilhelminaplein en de Erasmusbrug naar het Willemsplein. Daar is vervolgens een betoging, met vermoedelijk zeker 1500 mensen. In Nijmegen komen de stakers bijeen in het stadion van voetbalclub NEC.

De acties zijn bedoeld om betere voorwaarden af te dwingen voor de nieuwe cao's in de kleinmetaal en grootmetaal. Het cao-overleg in de sector zit al bijna een halfjaar muurvast.

Metaalstakers marcheren over Erasmusbrug
Metaalstakers marcheren over Erasmusbrug (Foto: ANP)

Massale knokpartij tussen asielzoekers in azc Overberg

Op het terrein van asielzoekerscentrum (azc) Overberg in de provincie Utrecht is het in de nacht van donderdag op vrijdag erg onrustig geweest. Door vechtpartijen zijn twee mensen gewond geraakt. De politie heeft twee anderen opgepakt, meldde een woordvoerder. Aan het begin van de nacht werd er door twee groepen gevochten. De politie kreeg de situatie onder controle, maar twee uur later liep het opnieuw uit de hand. Inmiddels is het weer rustig op het terrein. De aanleiding voor de vechtpartijen was een potje voetbal.

De eerste melding van onrust was rond 0.30 uur. Op dat moment was er een vechtpartij op het terrein van het asielzoekerscentrum. Twee grote groepen stonden volgens de politie tegenover elkaar. "Er werd flink gevochten", zei een politiewoordvoerder. Agenten haalden de groepen uit elkaar. Het werd daarna weer rustig.

Toch bleek het rond 02.30 uur opnieuw uit de hand te zijn gelopen. Het was een 'massale vechtpartij', waarbij 'tientallen mensen' waren betrokken. Volgens de woordvoerder werd ook schade aangericht op het terrein. "Er is tijdens de vechtpartij onder meer meubilair gebruikt."

De politie stuurde tientallen agenten en een politiehelikopter naar Overberg, een dorp in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is er afgeschaald, maar er blijven wel agenten bij het azc om de situatie in de gaten te houden. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Gewonden door vechtpartij azc Overberg
Gewonden door vechtpartij azc Overberg (Foto: ANP)

Kanye West serieus over presidentschap

Kanye West was bloedserieus toen hij zijn presidentschap aankondigde tijdens de MTV Video Music Awards. Dat vertelt hij aan Vanity Fair.

De rapper had meer negatief commentaar verwacht na zijn lange speech die hij hield toen hij een prijs van MTV in ontvangst nam vorige maand. "Ik was zes jaar het credo 'we houden niet van Kanye' gewend. Maar zodra ik het presidentschap noemde leken mensen te denken: Wacht even, dat zou ik echt interessant vinden omdat hij welbeschouwd erg bedachtzaam is. Elke keer dat hij in de problemen kwam ving hij een kogel voor iemand anders. Hij is waarschijnlijk de eerlijkste beroemdheid die we hebben."

West geeft aan serieus bezig te zijn met zijn kandidaatstelling voor het Amerikaanse presidentschap in 2020. "Ik zit in clubs en denk dan, wauw, ik heb nog vijf jaar en moet nog veel research doen. Ik moet nog veel groeien." Dat wil niet zeggen dat hij zich gaat omscholen tot een typische politicus. "Ik haat politiek. Ik ben helemaal geen politicus. Ik geef om de waarheid en om mensen. Ik wil dat iedereen wint en ik denk dat dat kan." Hij zou het liefst dan ook niet hebben dat presidentskandidaten tegen elkaar strijden, maar samenwerken om de wereld te verbeteren. "Ik denk dat iedereen die nu meedoet kwaliteiten heeft die de ander nodig heeft. Ik wil niet tegen iemand strijden, maar onze krachten bundelen."

West wil juist zijn kwaliteiten die hij heeft als modeontwerper inzetten in het Witte Huis. "Het is belangrijk dat ik blijf ontwerpen zodat ik de best mogelijke beslissingen kan nemen. Als modeontwerpers zitten we niet de hele tijd naar een bord te staren. Het gaat om uitvoeren, mijn ideeën zijn allemaal uitgevoerd. Je kan de langste intellectuele gesprekken voeren, maar zonder uitvoering betekent het niks."

Kanye West serieus over presidentschap
Kanye West serieus over presidentschap (Foto: BuzzE)

De Kreukeltjes gaan naakt (slot)

Het water was aangenaam toen Aloysius eenmaal door was. Het zwembad liep van ondiep naar ongeveer twee meter. Aloysius had even in het diepe gedeelte gezwommen, maar hij had water in zijn neus en ogen gekregen en stond nu in het ondiepere gedeelte zijn neus te snuiten. Plotseling schoot er iets langs hem heen en iemand trapte hem tegen een plek waar een man liever een zachtere massage wil hebben.

Crisisopvang vluchtelingen in Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer gaat vierhonderd vluchtelingen opvangen. Waar is nog niet bekend. Haarlemmermeer is door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gevraagd de crisisopvang te organiseren.

Mogelijk komt in de gemeente ook een asielzoekerscentrum. Een meerderheid van de raad wil wel onderzoeken of dat mogelijk is. Dat maakte de gemeente bekend.

Crisisopvang vluchtelingen in Haarlemmermeer
Crisisopvang vluchtelingen in Haarlemmermeer (Foto: ANP)

Anouk was niet blij met uitvoering Trijntje

Anouk was niet verbaasd toen Trijntje Oosterhuis de finale van het Eurovisie Songfestival dit jaar niet haalde. Bij RTL Late Night vertelt de zangeres dat ze niet zo blij was met de uitvoering van de zangeres. 'Ik had Trijntje al gezegd dat als ze zo'n commercieel nummer wilde doen, dat het valt en staat bij hoe je eruitziet en hoe bijvoorbeeld het licht is op het podium.'

'Als je dat niet goed doet, kan het gewoon dubbel en dwars verkeerd overkomen, dat heb ik letterlijk tegen haar gezegd', vertelde Anouk aan Humberto Tan. Trijntje zong op het songfestival een nummer van Anouk: 'Walk Along'.

'Ik heb haar toen ook steeds gevraagd wat ze aan ging doen en toen zag ik haar ineens bij de NOS in die jurk staan', aldus Anouk over de opvallende blote jurk waar veel over te doen was. 'Toen dacht ik wel: What the hell, dit gaat hem niet worden.' De zangeres vertelt dat haar collega verbaasd was over de ophef rondom de jurk. 'Dan ben je wel een beetje naïef.'

Jammer
Anouk heeft er achteraf geen spijt van dat Trijntje een nummer van haar heeft gezongen. 'Maar ik vond het later wel jammer. Ook het feit dat je met zo'n jurk aankomt, dan gaat het namelijk niet meer over het liedje.' Anouk benadrukt wel dat Trijntje goed heeft gezongen. 'Maar ik begreep sommige dingen gewoon niet. Dat rouwlapje dat ze aan het begin van haar gezicht trok en de manier waarop alles gefilmd werd.'

Deze week werd bekend dat Douwe Bob volgend jaar namens Nederland deelneemt aan het liedjesfestijn. 'Ik denk dat hij het fantastisch gaat doen. Hij heeft een supermooie stem en hij is fantastisch om naar te kijken', zegt Anouk over de zanger. In 2013 vertegenwoordigde Anouk Nederland op het Songfestival met het nummer 'Birds'. Ze werd negende.

Anouk was niet blij met uitvoering Trijntje
Trijntje Oosterhuis in de gewaagde jurk die ze uiteindelijk niet droeg tijdens het Songfestival. (Foto: BuzzE)

Feyenoord loot Ajax in KNVB beker

De loting voor de derde ronde van de KNVB beker heeft een regelrechte kraker opgeleverd. Roy Makaay koppelde Feyenood en Ajax aan elkaar, waardoor er eind oktober een echte topwedstrijd op de rol staat. Op 8 november wordt dit duel in de Eredivisie nogmaals gespeeld.

Ook enkele andere wedstrijden zijn in de derde ronde het kijken waard. Zo zal bekerhouder FC Groningen in de Domstad een zware kluif gaan krijgen aan FC Utrecht. Landskampioen PSV trof met Genemuiden een aanmerkelijk makkelijker tegenstander. AZ is de vierde ploeg die nog Europees actief is. De Alkmaarders mogen op bezoek bij streekgenoot Telstar uit Velsen. Een andere opvallende pot is die tussen Excelsior'31 uit Rijssen en de profclub Excelsior uit Rotterdam.

De speeldata zijn 27, 28 en 29 oktober.

De volledige loting

Thuis Uit
Telstar AZ
Feyenoord Ajax
PSV SC Genemuiden
FC Utrecht FC Groningen
Heracles Almelo Koninklijke HFC
Almere City FC FC Den Bosch
FC Lienden Roda JC
Berkum HHC
HBS Kozakken Boys
VVSB FC Emmen
Go Ahead Eagles Willem II
Achilles'29 Spakenburg
FC Dordrecht Capelle
N.E.C. Nijmegen Sparta Rotterdam
sc Heerenveen Helmond Sport
Excelsior'31 Excelsior

Massa kreeg excuses Hülkenberg per sms

Formule 1-coureur Nico Hülkenberg heeft per sms zijn excuses aangeboden aan collega Felipe Massa. Het duo kwam afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Singapore met elkaar in botsing, waarna Hülkenberg uitviel. Ook Massa zag uiteindelijk de finishvlag niet.

Massa kende op Marina Bay Circuit een langzame eerste stop, waarna hij na het verlaten van de pits in de derde bocht het pad van de eerder gestopte Hülkenberg kruiste. De Williams en de Force India raakten elkaar, waarna Hülkenberg crashte. Ook kreeg de Duitser de schuld van het incident en zal voor de race van komende zondag drie plaatsen gridstraf ontvangen.

Hülkenberg sprak op de persconferentie voorafgaand aan de race in Japan over het incident. "Ik heb de beelden teruggekeken en ben nu van mening dat ik Felipe waarschijnlijk iets meer ruimte had moeten geven omdat hij aan de binnenkant zat en ik aan de rechterkant nog wat ruimte had. Maar het zicht is ook een probleem als je naast elkaar rijdt. Ik dacht dat ik ver genoeg voor hem zat, maar dat was duidelijk niet het geval."

Massa haalde de botsing ook nog even aan. "Hij heeft me een sms gestuurd met zijn excuses. Ik vond dat wel een aardig gebaar. Ik heb verder geen problemen met hem. We waren aan het vechten en hij was misschien net iets te optimistisch door de deur zo dicht te gooien. Maar het was fijn om dat berichtje te ontvangen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.