Eindelijk credits voor Batman-bedenker

Peter Breuls

Het is een van de langst lopende publieke schandalen in de wereld van superheldencomics: het feit dat Batman-medebedenker Bill Finger nooit officieel credits heeft gekregen voor zijn werk. Maar daar komt nu verandering in: DC Entertainment maakte gisteren bekend Finger bij naam te zullen noemen in komende Batman-verfilmingen op televisie en in de bioscoop.

Batman is bedacht in 1939 en het personage is ontwikkeld door tekenaar Bob Kane en schrijver Finger. Hoewel 'De Bat-Man' een idee van Kane was, heeft Finger gezorgd voor zijn nu zo bekende donkere uiterlijk, de naam Bruce Wayne en de naam Gotham, plus talloze andere details en toevoegingen, waardoor hij volgens veel fans misschien wel veel belangrijker is geweest in het vormen van Batman dan Kane. Maar door een deal die Kane maakte met uitgever Detectice Comics Inc. werd hij de enige naam die verplicht op elke Batman-publicatie werd genoemd. Dit in tegenstelling tot de vele Superman-publicaties en verfilmingen, waar altijd beide bedenkers Jerry Siegel en Joseph Shuster samen werden vermeld.

Het ontbreken van erkenning voor Fingers bijdrage aan Batmans ontstaansgeschiedenis is jarenlang een issue geweest voor fans en andere comics-artiesten, die online petities organiseerden en zelfs een Kickstarter-campagne voor een video-eerbetoon aan de schrijver. Erfgenamen van Finger waren in 2014 ook aanwezig op comic conventies, zoals San Diego Comic-Con, om hem te eren, en dit droeg er onder andere aan bij dat DC Comics een heruitgave van Batmans debuut in Detective Comics #27, dat vorig jaar verscheen vanwege het 75-jarig bestaan van Batman, voorzag van zijn naam op de cover. Dat was echter een eenmalige actie; Bob Kane werd ook op deze cover genoemd, terwijl hij doorgaans alleen in de credits op de binnenpagina's wordt genoemd.

Met ingang van dit tv-seizoen zal Finger echter een on-screen credit krijgen in de tv-serie Gotham, dat vertelt over de periode waarin een jonge Bruce Wayne nog bezig is zijn Batman persona te vormen. Daarnaast zal Finger een credit krijgen in Batman v Superman: Dawn of Justice, dat in maart in de bioscoop draait. Dit verklaarde DC Entertainment in een statement aan The Hollywood Reporter.

"DC Entertainment en de familie van Bill Finger kondigen met plezier aan dat er een overeenkomst is bereikt waarin de heer Fingers significante bijdrage aan de Batman-familie van personages erkent. Bill Finger was instrumentaal in de ontwikkeling van veel van de sleutelelementen die het Batman-universum hebben verrijkt en we kijken ernaar uit om voort te bouwen op de erkenning van zijn significante rol in de geschiedenis van DC Comics. Als onderdeel van onze erkenning van deze bijdragen kondigen we met plezier aan dat Bill Finger credit zal krijgen in de Warner Bros. tv-serie Gotham die later dit seizoen begint en de aankomende speelfilm Batman v Superman: Dawn of Justice," aldus Diane Nelson, president van DC Entertainment.

Gotham is vanaf komende week terug met het tweede seizoen op de Amerikaanse televisie; in Nederland wordt momenteel het eerste seizoen uitgezonden door Veronica. Batman v Superman is vanaf eind maart te zien. En de Batman-comics zijn te verkrijgen bij je lokale stripwinkel of via comiXology.

Batman v Superman: Batman (Foto: Empire)
Ben Affleck als Batman (Foto: Empire)