WK Rugby - Georgïe verrast Tonga

De tweede wedstrijd van het WK rugby 2015 begint zaterdag om 13.00 uur Nederlandse tijd. FOK!sport doet vanaf de aftrap live verslag van het duel tussen Tonga en Georgië in groep C, dat live te zien is op de stream van RTL 7. Voor meer informatie over Tonga klik je hier, terwijl je hier de feitjes over Georgië kunt vinden. De tussenstand in groep C voor de wedstrijd van vandaag staat hier, maar er is tot nu toe nog geen wedstrijd in gespeeld. Tot slot kun je op het forum in dit topic meepraten over de wedstrijd, hoewel dat uiteraard ook hieronder kan.

De twee landen hebben drie keer eerder tegen elkaar gespeeld en dat leverde twee zeges op voor Tonga. Alleen in de kwalificatie voor het WK van 1999 was Georgië de beste: 28-27. Ook wat vorm betreft lijkt het duidelijk. Tonga heeft de vorige vijf wedstrijden allemaal gewonnen, Georgië verloor de voorgaande vijf duels allemaal. Tonga is dan ook favoriet bij de bookmakers, maar er in de afgelopen dagen is er vooral op Georgië ingezet. De wedkantoren verwachten dat de eilandbewoners met iets meer dan tien punten verschil de zege gaan pakken.

Eindstand: 10-17

Georgië maakte maar liefst 213 tackles, meer dan vier keer zoveel als de tegenstanders (Bron: World Rugby)

Einde wedstrijd
Tonga leek nog een kans te krijgen, maar dat werd door Georgië knap tenietgedaan. De Oost-Europeanen trapten de bal in de 81e minuut buiten de lijnen en daarmee was de wedstrijd afgelopen. Georgië wint hun derde WK-wedstrijd ooit nadat ze voor het eerst op een WK meer dan één try lieten noteren in een wedstrijd.

77'
Lasha Malaguradze neemt een penalty voor Georgië, maar de bal komt niet in de buurt van de palen.

72'
Fetu'u Vainikolo maakt een mooie aanval van Tonga af en bezorgt de Polynesiërs dan eindelijk hun eerste try van het WK: 8-17. Het is een historisch moment voor Tonga en Vainikolo, want met zijn vijftiende try voor het nationale team is hij nu de top tryscorer aller tijden namens Tonga. De Georgiër Kvirikashvili, de man van de penalties en conversies, moet het veld verlaten terwijl Kurt Morath de conversie schitterend binnentrapt: 10-17 en Tonga is terug in de wedstrijd met nog acht minuten te spelen.

Vainikolo (met bal) zorgde voor de enige try van Tonga (Foto: Getty)

65'
Tonga komt eindelijk tot een sterke aanval en de bal wordt richting de goal line getrapt. Siale Piutau kon niet meer dan de bal aantikken, terwijl er neerwaartste druk op de bal gezet moet worden. Dat lukt niet en dus kent scheidsrechter Owens de try niet toe.

57'
Giorgi Tkhilaishvili rondt een schitterende aanval van Georgië af met een try: 3-15. Kvirikashvili, de man die de aanval opende, schopt de conversie schitterend binnen: 3-17.

51'
Kvirikashvili krijgt voor de vierde keer de kans om een penalty tussen de palen te schieten, maar voor de tweede keer mist de Georgiër. Het blijft 3-10.

48'
Dit is hoe Gorgodze zich in de eerste helft om de paal heen vouwde, zodat de eerste try van de wedstrijd op naam van Georgië kwam:

(Foto: Getty)

41'
Georgië trapt af en de tweede helft is onderweg.

Rust
We gaan rusten in Gloucester en het staat 3-10 voor Georgië. Kijk hieronder nog eens terug op de Sipi Tau voorafgaand aan de wedstrijd, de oorlogsdans van Tonga.

39'
Viliami Ma'afu dacht voor Tonga een try gescoord te hebben, net als de vele fans op de tribunes. Nigel Owens zag echter een voorwaartse pass en dat is niet toegestaan. De try gaat dus niet door.

34'
Scheidsrechter Owens laat weten dat de Georgische aanvoerder Gorgodze de taalbarrière niet als smoes kan gebruiken. "Hoe vaak heb ik wedstrijden van jou nou gefloten? Je verstaat me echt wel", zegt de Welshman.

28'
Aanvoerder Mamuka Gorgodze van Georgië drukt de bal net over de lijn en nadat de videoscheidsrechter de beelden bekeken heeft kent Nigel Owens de try toe: 3-8. Kvirikashvili trapt de conversie tussen de palen en Georgië neemt de leiding met 3-10.

20'
Kvirikashvili scoort de penalty dit keer wel en brengt Georgië op gelijke hoogte: 3-3.

13'
Merab Kvirikashvili, topscorer aller tijden voor Georgië, mist de eerste penalty van de Oost-Europeanen.

10'
Kurt Morath scoort de penalty voor Tonga en trapt de eerste punten van de wedstrijd binnen: 3-0.

1'
Scheidsrechter Nigel Owens heeft de wedstrijd in Kingsholm in Gloucester op gang gefloten, nadat Tonga de 'oorlogsdans' Sipi Tau uitgevoerd heeft.