'Cubaanse politie veegt straten schoon'

Redactie

De Cubaanse politie heeft in de aanloop naar het bezoek van paus Franciscus duizenden bedelaars en daklozen van straat gehaald. Dat stellen Cubaanse dissidenten, die spreken over "sociale zuiveringen".

De operatie wordt volgens dissidenten uitgevoerd in de drie steden die door de kerkvorst worden bezocht: Holguín, Santiago en Havana. Volgens de dissidente Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening zijn"duizenden bedelaars, geestelijk zieken en andere kwetsbare zwervers" meegenomen. Het is onduidelijk waar ze worden vastgehouden.

"Deze 'sociale zuivering" heeft tot doel ze uit het zicht te houden van pelgrims, buitenlandse journalisten en andere bezoekers die komen voor de paus'', aldus de commissie. De dissidenten hebben Franciscus gevraagd zijn invloed aan te wenden om de afgevoerde mensen weer vrij te krijgen.

De paus reist zaterdag af naar het communistische eiland voor een meerdaags bezoek. Hij speelde een belangrijke rol bij de recente toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten.

'Cubaanse politie veegt straten schoon'
'Cubaanse politie veegt straten schoon' (Foto: ANP)