KroatiŽ en Hongarije ruzieŽn over migranten

Tot grote woede van Hongarije heeft Kroatië duizenden vluchtelingen naar de Hongaarse grens gebracht. Hongarije zegt dat Kroatië het internationaal recht heeft geschonden door migranten de grens over te zetten, zonder ze eerst te registreren.

Hongarije meldde zaterdag dat de afgelopen twee dagen circa 9000 vluchtelingen vanuit Kroatië Hongarije zijn binnengekomen. In Kroatië zelf zijn in de afgelopen dagen tot zaterdag aan het eind van de ochtend bijna 21.000 migranten gearriveerd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Steeds meer ontheemden proberen via Kroatië in noordelijke richting te reizen, omdat Hongarije zijn grenzen aan de zuidkant met Servië heeft afgesloten met onder meer een metalen hekwerk. Ook heeft Hongarije traangas en waterkanonnen gebruikt tegen asielzoekers die het land wilden binnenkomen.

Dwingen
Kroatië vindt dat Hongarije het probleem van de vluchtelingen op de buurlanden afwentelt. De Kroatische premier Zoran Milanovic liet zaterdag weten dat zijn land migranten naar de grens met Hongarije blijft vervoeren. Zo wil hij het buurland dwingen de vluchtelingen het land binnen te laten. De meeste ontheemden die van Kroatië naar Hongarije zijn overgebracht, zijn daarna naar opvangcentra aan de grens met Oostenrijk gestuurd.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA zijn alleen zaterdagochtend al 6700 vluchtelingen in Oostenrijk aangekomen. Voor heel zaterdag verwacht Wenen 10.000 nieuwkomers. In het zuiden van Duitsland arriveerden vrijdag circa vierduizend migranten. Dat waren er 2700 minder dan een dag eerder. In het zuiden van Slovenië, aan de grens met Kroatië, zijn tot vrijdag middernacht zeker elfhonderd vluchtelingen gearriveerd.

Plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel van Duitsland en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zeiden zaterdag op een top van Europese sociaaldemocraten in Wenen dat de internationale gemeenschap zeker vijf miljoen euro moet vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen in het Midden-Oosten. Gabriel waarschuwde dat als geld uitblijft, nog meer mensen naar Europa zullen reizen.

Kroatië en Hongarije ruzieën over migranten
Kroatië en Hongarije ruzieën over migranten (Foto: ANP)