Nederland stunt tegen Zwitsers in Davis Cup

Tennissers Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop hebben zaterdagmiddag voor een grote verrassing gezorgd in de Davis Cupontmoeting met Zwitserland. In het dubbelspel versloegen zij in vijf sets het duo Roger Federer en Marco Chiudinelli met 7-6 (7), 4-6, 4-6, 6-4 en 6-1.

Nederland stond met een gelegenheidsduo op de baan, aangezien Robin Haase en Jean-Julien Rojer beiden waren afgehaakt voor het duel met Zwitserland. De Bakker en Middelkoop mochten niet verliezen in de strijd om een plek in de wereldgroep, anders was de confrontatie in Genève al beslist.

Met die instelling begonnen de Nederlanders dan ook vol overtuiging aan de wedstrijd. Ze speelden fel en aanvallend en maakten het de Zwitsers zo moeilijk mogelijk. De Bakker en Middelkoop overleefden enkele breekkansen en kregen in de tiebreak van de eerste set kansen op de beslissing. Ze pakten de derde.

Ontketend

Daarna kwam met name Chiudinelli beter in zijn spel, waardoor het Zwitserse duo kon uitlopen. Telkens was één break genoeg om de set naar zich toe te trekken, al kregen de Nederlanders wel hun eerste breekkans van de wedstrijd in de derde set.

In de vierde set herpakten De Bakker en Middelkoop zich echter knap. Federer en Chiudinelli begonnen fouten te maken, terwijl met name Middelkoop ongelofelijke winners begon te slaan. Hij miste nog enkele breekkansen op 4-3 in de vierde set, maar de passings op 5-4 voor waren onberispelijk.

In de vijfde set waren de Zwitsers nergens meer tegen de ontketende Nederlanders, die veel beter speelden. Alleen in de laatste game kwamen ze nog even in de problemen, maar De Bakker werkte knap een breekkans van de Zwitsers weg, waarna het derde wedstrijdpunt werd verzilverd.

Nederland wint dubbelspel in Daviscup
Nederland wint dubbelspel in Davis Cup (Foto: ANP)