Console die allerlei retro afspeelt

Op Indiegogo is een campagne gestart voor de Retro VGS. Deze console kan nieuw ontwikkelde games spelen maar ook native games van verschillende oude consoles. Dit komt door een speciale chip in de hardware.

De Retro VGS bevat een zogenaamde FPGA-chip. Dit soort chips kunnen (kort door de bocht) geprogrammeerd worden om de hardware te vormen die je maar wil. Hiermee kan de Retro VGS oude games native afspelen. Er is dus geen emulator die veel van de systeembronnen opeist maar simpelweg een chip die de hardware aanneemt zoals origineel bedoeld is.

Je gooit dus simpelweg de originele cartridge in de console, de console leest welke hardware deze moet gebruiken en programmeert de FPGA als een NES, Neo Geo, Atari 2600 of welke console dan ook. Uiteraard zit hier een limiet aan en kan je geen GameCube verwachten. De FPGA met zijn 49.000 logische elementen lijkt de derde generatie consoles, waaronder de NES, aan te kunnen. Of de chip de vierde generatie, de 16-bit consoles zoals SNES en Megadrive, aan kan is nog niet bekend.

De FPGA-chip kan eventueel ook gebruikt worden om zeer specifieke functies uit te voeren, waarbij het spel zelf voor de ARM CPU is geprogrammeerd. De FPGA neemt dan de functie aan die bijvoorbeeld de FX-chip voor verschillende SNES-games had.

De Retro VGS kost $299 in early bird, hiervan zijn er slechts 500 beschikbaar en enkel in zwart. Daarna kost de Retro VGS $349 en is in verschillende kleuren beschikbaar. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van een prototype en de productie te bekostigen. De buitenkant krijgt een voor verzamelaars bekende vormgeving, de makers hebben namelijk de mallen weten te kopen van de Atari Jaguar.

Retro VGS

Dit artikel verscheen al eerder maar was toen per abuis te vroeg gepubliceerd, onze excuses hiervoor. Het artikel is nu aangepast met de juiste informatie.