Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen

Harry

Door de bezuinigingsmaatregelen die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) doorvoert, gaan voor het einde van het volgend jaar circa 2000 banen verloren. Dat bevestigde een woordvoerder zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door het Dagblad van het Noorden.

Ruim 1800 banen banen verdwijnen bij bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteedt. Bij de NAM zelf verdwijnen ongeveer 190 banen. De onderneming verwacht deze banenreductie te kunnen realiseren via natuurlijk verloop.

"De banen vervallen in heel Nederland en op de boorplatforms in de Noordzee. Een deel daarvan betreft buitenlandse werknemers", zegt de woordvoerder.

De NAM kondigde in mei aan de kosten met zo'n 25 procent omlaag te moeten brengen. De ingreep is volgens de onderneming nodig wegens de sterk gedaalde gas- en olieprijzen. Ook de productiebeperking in Groningen wegens het aardbevingsgevaar speelt een rol.

Bij de NAM werken 2250 mensen, bij de bedrijven waar werk aan wordt uitbesteed rond de 6000. De NAM is eigendom van het Brits-Nederlandse Shell en het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil.

Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen
Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen (Foto: ANP)