Graffiti viert hoogtij in Amsterdam Museum

Graffiti viert weer hoogtij in het Amsterdam Museum. Op een tentoonstelling laat het museum vanaf vrijdag zien hoe de straatkunst in de jaren tachtig zegevierde, toen bijna de hele hoofdstad letterlijk onder de graffiti zat.

Aan de hand van tweehonderd schilderijen, foto's, panelen, schetsboeken, spijkerjasjes en ander historisch beeldmateriaal is de ontwikkeling te zien van graffiti naar "geaccepteerde kunststroming". Zo is een metrotunnel nagebootst, een traditionele pleisterplaats voor graffitischrijvers. Van het gekraakte Slangenpand in Amsterdam, dat begin dit jaar werd ontruimd, is de 'slangenkop' te zien. Van veel oorspronkelijke graffiti-artiesten, zoals Jasper Krabbé die op straat ondertekende met 'Jaz', is het werk inmiddels in kunstgaleries beland.

Voor de expositie wordt samengewerkt met het stadsmuseum in New York, waarvoor werk van grote Amerikaanse namen als Keith Haring en Lady Pink naar Nederland is gehaald. Amsterdamse graffitischrijvers lieten zich in de jaren tachtig door hun New Yorkse collega's inspireren. Het museum in de metropool heeft veel werken uitgeleend.

Verbannen naar de rafelranden
Gastconservator van de tentoonstelling is Aileen Middel, die als 'Mickey' en 'Mick La Rock' in New York menige trein heeft ondergespoten. Zij vindt het jammer dat er in de hoofdstad geen podium meer is voor graffitikunstenaars. "Amsterdam heeft de strijd gewonnen tegen ongebreidelde graffiti. Het is verbannen naar de rafelranden van de stad. Het past bij de opwaardering van de stad, die steeds mooier en schoner moet worden. Teleurstellend, graffiti hoort bij het verhaal van de stad."

Het werk van straatartiesten verschuift naar galeries, zegt Middel. "In de kunstwereld is het de snelst groeiende discipline." Directeur Paul Spies van het Amsterdam Museum vindt het zonde dat er zo weinig graffitikunst in de museale verzameling zit. "Wat hebben wij lopen slapen dat we dit niet voor elkaar hebben gekregen."Hij hoopt dat er nog een verzamelaar is die Amsterdamse graffiti bezit.

Graffiti viert hoogtij in Amsterdam Museum
Graffiti viert hoogtij in Amsterdam Museum (Foto: ANP)