Kritiek op Hongaarse regels groeit

"Het lijkt erop" dat Hongarije met zijn besluit om vluchtelingen aan de grens met Servië niet zomaar meer toe te laten, handelt in strijd met de regels van de Europese Unie en de Verenigde Naties. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag meegedeeld.

De IOM stelt zich op het standpunt dat Hongarije met zijn nieuwe wetgeving de EU- en VN-regels voor het verlenen van asiel en het behandelen van mensen met een vluchtelingenstatus lijkt te schenden. De organisatie meent dat de nieuwe regels wettelijk kunnen worden aangepakt.

De Europese Commissie wilde dinsdag nog geen oordeel vellen over de Hongaarse maatregelen. Europees Commissaris van Migratie Dimitris Avramopoulos reist deze week naar Boedapest en voert donderdag gesprekken met een aantal Hongaarse ministers. Vervolgens wordt bekeken of Hongarije al dan niet in strijd handelt met de regels.

Buurland Servië, dat zich geconfronteerd ziet met migranten die door de Hongaren worden teruggestuurd, is al met de regering in Boedapest in gesprek. De Serviërs vinden dat de buren hun grenzen moeten openstellen. Een grote groep vluchtelingen die niet verder kon, stond dinsdagmiddag aan de Servische kant tegen het hek gedrukt en schreeuwde "open de grens". Aan de andere kant staan Hongaarse politiemensen.

Kritiek op Hongaarse regels groeit
Kritiek op Hongaarse regels groeit (Foto: ANP)