Krijgsmacht wordt verder versterkt

De Nederlandse strijdkrachten krijgen er volgend jaar 220 miljoen euro bij. Het is de vierde keer op rij dat er meer geld naar Defensie gaat.

Het kabinet wijst op de aanhoudende conflicten en op de hogere eisen die onder meer de NAVO daardoor aan de krijgsmacht stelt. Ook komt er vanaf volgend jaar 60 miljoen euro bij zodat Nederlandse militairen meer kunnen deelnemen aan internationale missies. "Onze vrijheid begint bij die van een ander", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert. "Veel Nederlanders maken zich terecht zorgen over de ontwikkeling van de veiligheidssituatie, dichtbij en elders in de wereld."

Om de dreigingen en risico's het hoofd te kunnen blijven bieden, gaat Nederland nog intensiever samenwerken met Duitsland en andere landen. Den Haag wil de 43e Gemechaniseerde Brigade in Havelte integreren in een Duitse pantserdivisie. De zestien Leopard 2A6 tanks die Nederland nog heeft, hoeven op die manier niet te worden wegbezuinigd. Zo blijven kennis en expertise behouden, aldus de minister.

Ommezwaai

In haar begroting staat Hennis stil bij de bezuinigingen op Defensie in het verleden, en de ommezwaai. "De afgelopen decennia is een zware wissel getrokken op Defensie. Defensie kan veel aan, maar de hedendaagse ambities en uitdagingen zijn omvangrijk. Daarom komen er meer mensen en materieel beschikbaar voor training en opleiding, bijvoorbeeld voor de snelle inzet van operationele eenheden", aldus de minister.

"Met meer reservedelen en munitie kunnen voorraden worden verhoogd. Ook kan met extra onderhoudscapaciteit het materieel sneller worden gerepareerd. Hierdoor wordt de basisgereedheid van de krijgsmacht versterkt. Dit vergt een meerjarige aanpak, en is een zaak van langere adem."

Krijgsmacht wordt verder versterkt
Krijgsmacht wordt verder versterkt (Foto: ANP)